Bondscoach van Marokko bekent schuld in conflict met Hakim Ziyech

Dinsdag, 23 april 2019 om

Hakim Ziyech en Hervé Renard lagen in 2017 lange tijd met elkaar overhoop, wat er toe leidde dat de bondscoach van Marokko de middenvelder van Ajax destijds niet opriep voor de Afrika Cup. Na een halfjaar begroeven de keuzeheer en Ziyech de strijdbijl, waardoor hij sindsdien veertien interlands en een WK voor het Noord-Afrikaanse land speelde. Renard geeft in gesprek met RMC Sport toe dat het conflict zijn eigen fout was.

“Toen ik werd aangesteld als bondscoach speelden we de eerste wedstrijd in Kaapverdië op kunstgras met veel wind. Een typisch Afrikaanse wedstrijd met omstandigheden die mij bekend zijn”, blikt Renard terug op zijn eerste periode als keuzeheer. De vijftigjarige Fransman werkte in Afrika eerder voor Ghana (assistent), Zambia, Angola, het Algerijnse USM Alger en Ivoorkust. Dat Renard Ziyech op Kaapverdië wegens de omstandigheden aan de kant hield en hem enkele dagen later in de return slechts een halfuur liet spelen, viel niet goed bij de 26-jarige middenvelder.

“Daar was hij niet blij mee. Ik maakte daarbij één fout: ik heb niet hem gesproken. De situatie werd gespannen. Hij keerde nog terug, maar voelde zich een beetje gekwetst.. Totdat ik hem niet meer opriep”, gaat de bondscoach van Marokko verder. Na de thuiswedstrijd tegen Kaapverdië speelde Ziyech nog drie interlands, alvorens Renard hem niet meer opriep. De middenvelder moest om die reden ook verstek laten gaan bij de Afrika Cup van 2017, terwijl hij later zelf een uitnodiging voor de oefeninterland tegen Oranje weigerde.

Renard noemde dat destijds een grote fout, maar komt daar nu op terug. “Het lag niet aan hem. Hij heeft zich nooit slecht gedragen, integendeel. Hij bleef altijd van onbesproken gedrag, ook al was hij natuurlijk niet tevreden”, stelt de Fransman. Op initiatief van bondsvoorzitter Fouzi Lekjaa werd de lucht in een gesprek van drie minuten in Amsterdam geklaard. “Ik had hem nodig en heb mijn fouten toegegeven. Het was mijn fout, ik was er voor 99 procent verantwoordelijk voor. Maar inmiddels liggen de problemen ver achter ons.”


Poll

Zie jij Marokko komende zomer de Afrika Cup winnen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door jordyb)

Erg volwassen van Renard. Maar tegelijkertijd deed hij dit misschien ook pas omdat Ziyech toen boven de andere nummers 10 van Marokko uit begon te steken..

Nette reactie, goed om af en toe de hand in eigen boezem te steken, ook al is alles nu alweer enige tijd koek en ei.

Er zijn weinig voetballers die zo sterk in hun schoenen staan als Ziyech. Weet altijd precies wat die wilt, ook qua carriereplanning. Het enige wat hij vraagt is gewoon duidelijke communicatie en een duidelijk plan, en dat is ook wat elke coach zou moeten bieden.

Zeker met het vertroebelde onterechte beeld wat velen helaas van Ziyech hebben, vind ik dit een groots bericht waar ik veel bewondering voor heb. Knap van die bondscoach van Marokko.

23 april 2019 om 18:06

Daar moet Ziyech toch ook echt zelf bij in de spiegel kijken. De mensen die een vertekend beeld van hem hebben kennen hem uiteraard niet (persoonlijk), maar hebben wel mee gekregen dat hij Nederland/oranje op een beetje aparte/lullige manier aan de kant schoof en die kop van hem afgelopen seizoenen met vaak 0,0 vreugde te bespeuren in zijn houding. Dit jaar is het anders overigens. We hebben dit seizoen een sterkere en leukere persoonlijkheid mogen zien.

23 april 2019 om 18:16

@jordyb

Nee dat is gewoon onzin, Kasper Dolberg lacht ook nooit in de veroordelen we daar ook niet op. Nee, die noemen we stoicijns, en als Ziyech niet lacht heeft hij een slechte houding. Ziyech en Oranje is ongelukkig afgelopen, ook de bondscoach heeft destijds Ziyech niet op waarde geschat. Als je dan ook voor Marokko kan kiezen die jou heel graag willen hebben, het land van zijn voorouders, waarom zou hij dat weigeren? Je moet ook niet vergeten dat Ziyech vorig jaar meermaals is uitgefloten door eigen publiek, daar was hij inderdaad niet blij mee. Niet doen alsof Ziyech hier iets fout doet of zijn hand in eigen boezem moet steken voor whatever reason. Ziyech is Ziyech en als de adrenaline door zijn adere stroomt zoals bij zijn goal tegen Real Madrid dan juicht hij als hij daar zin in heeft.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Marokko

FIFA ranking: 39
393 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Marokko.

307 fans
Middenvelder, 27 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Chelsea 6 1 1 0
2019/2020 Ajax 21 6 1 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
Laatste voetbalnieuws

Ontketende Giroud pakt Champions League-record af van Ronaldo

Een behoorlijk gewijzigd Chelsea was woensdagavond veel te sterk voor Sevilla: 0-4. Manager Frank Lampard koos ervoor om naast Hakim Ziyech ook onder meer N'Golo Kante, Timo Werner en Masoun Mount...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 2 december
Barcelona is geïnteresseerd in de diensten van Felipe Augusto. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren