Van Hanegem zucht: ‘Kijk eens hoe vaak-ie naast Erik ten Hag staat’

Dinsdag, 23 april 2019 om

Willem van Hanegem vindt dat Ajax de landstitel verdient en verwacht ook dat het team van Erik ten Hag aan het einde van de rit met de schaal in de handen staat. De oud-trainer en -voetballer ziet dat PSV zich letterlijk naar het einde van het seizoen worstelt en denkt niet dat de Eindhovenaren de landstitel prolongeren. “Nu wil iedereen een stukje van het grote succes van Ajax”, merkt hij op.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door doncoxxx)

Hoewel ik zijn negatieve houding richting Feyenoord vaak als storend heb ervaren is Van Hanegem wel iemand die, ondanks dat hij er vaak van beticht wordt, zijn clubvoorkeur niet te veel zijn oordeel laat bepalen. Ajax speelt een geweldig seizoen en zou de titel gewoon verdienen. Ook al frons ik ook wel eens mijn wenkbrauwen over dubieuze arbitrale beslissingen of over het veranderde speelschema. Ik denk namelijk dat het zonder dat ook wel zou lukken.

23 april 2019 om 07:42

Dubieuze arbitrale beslissingen zijn er bij PSV natuurlijk ook geweest dit seizoen. Die zullen waarschijnlijk aan het einde van het seizoen wel tegen elkaar weg te strepen zijn. Het veranderde speelschema is wel een dingetje. Alhoewel er nu tegen Tottenham gewoon een fout is gemaakt door de KNVB, daar kan Ajax verder niks aan doen. De wedstrijd tegen pec die anderhalve week wordt verplaatst kan je wel je vraagtekens bijzetten. Alhoewel dat op papier natuurlijk alleen maar ervoor zorgt dat Ajax meer competitie wedstrijden speelt in een kortere tijd. Dus dan zouden ze juist eerder punten hebben moeten laten liggen dan dat het echt een voordeel is.

23 april 2019 om 08:06

Ik heb bij PSV inderdaad ook opmerkelijke zaken gezien, penalty's waar je vraagtekens bij kan zetten. Aan het eind van de rit zal het vast weinig uitmaken, al had ik zelf gehoopt dat het met de VAR sneller hersteld zou zijn. En dan schieten mij die tackle van de Ligt op een doorgebroken speler en die handsbal van zaterdag zo te binnen, maar PSV zal die momenten ook hebben gehad ongetwijfeld.

23 april 2019 om 08:02

Toch jammer dat je aangeeft dat AJAX een geweldig seizoen speelt en "zou" de titel gewoon verdienen om daarna eigenlijk je echte gevoelens weer te geven. Dat je eigenlijk vind dat Ajax geholpen wordt door de Knvb, jammer je hebt geprobeerd het leuk in te pakken maar blijft duidelijk dat je liever een andere club gezien had.

Daarnaast vind ik Willem een geweldig figuur die zich juist wel regelmatig door clubsentiment laat leiden. Dat hij ziet dat Ajax veel verder is dan zijn club is logisch, maar geloof mij, leuk vind hij dat nog steeds niet haha.

23 april 2019 om 08:11

Ik denk dat je aan een milde vorm van paranoia lijdt als je dit zo leest. Ik kan toch vinden dat ze een geweldig seizoen draaien, maar dat ik wel degelijk mijn wenkbrauwen frons bij bepaalde beslissingen (wie niet, de praatprogramma's waren volgens mij ook unaniem over zaterdag)? Die dingen sluiten elkaar echt niet uit.

23 april 2019 om 08:14

Lijd gelukkig voor zover ik weet niet aan paranoia, maar had het gevoel dat je het anders bedoelde. Als dat niet zo was, dan mijn excuses..

23 april 2019 om 08:19

Geen probleem, het gaat mij erom dat beide dingen prima naast elkaar kunnen, ik denk dat je als ajacied ook wel ziet dat het qua arbitrale beslissingen niet tegen zit dit seizoen.

23 april 2019 om 10:18

@baardgrasmus, Paranoia of niet, je zit er wel naast. Ik vind het enigzins treurig dat jij de regels rondom hands niet kent, als oude gediende van dit forum. Hoewel het uiteraard nog veel treuriger is dat al die analytici die elke week op tv komen de regels niet kennen.

Toen ik vanmorgen van Hanegem's (deze)column las, viel ik daarom wederom met verbazing van mijn stoel. Hij zei en ik quote: "kom bij mij niet aan met dat gezanik dat Tagliafico geen hands maakte. Deze bal stuiterde niet zomaar per ongeluk tegen zijn arm aan."

Blijkbaar snapt 95 procent van de voetbalfans, inclusief voetbaldieren als Willem van Hanegem, Rene v/d Gijp, Johand Derksen en Dick Advocaat, niet wat hands is.

Triest is ook dat Higler het nog uitlegde in zijn nabespreking, maar naar iemand die de regels kent wordt kennelijk niet naar geluisterd. Nee, de kroegpraat is belangrijker.

Officiele spelregel: "hands houdt in, dat de speler de bal opzettelijk met de hand of arm speelt/raakt. "

De interpretatie(hier is waar het grotendeels misgaat bij de fans) gaat niet om of iemand de bal met de hand raakt, want dat kunnen we allemaal zien na 300 herhalingen. Het gaat erom of iemand de bal bewust raakt; nou, dat kan ook bijna iedereen met normaal werkende ogen zien, want je ziet het aan de spierspanning van de arm of iemand zijn arm naar de bal brengt.

Om even terug te komen op Rene's verbazing dat de handbal van Tagliafico geen hands was, maar die van United tegen PSG wel. Ja, Rene, dat was ook een megablunder van de arbitrage inclusief de Var. Dat was geen hands volgens de regels. PSG is gewoon bestolen.

Overigens was de goal van Llorente in de CL tegen City wel geldig volgens de huidige regels, knap staaltje arbitrage van ook de Var!, maar daarom is er dus die regelwijziging m.i.v. volgend seizoen.

Je weet wel, die nieuwe regel waar zelfbenoemd topscheidsrechjter Johan Derksen niets van begrijpt. Dat laat hij elke week nog blijken.

Het sneue is, dat al die mensen een podium krijgen om klinklare nonsens te verkopen en dat iedereen elkaar maar nakakelt. Typerend voor deze tijd, is dat de schreeuwers gelijk krijgen en de echte experts het nakijken krijgen. Het zou leuk zijn als Kenneth Perez die kroegpraat een keer snoeihard de kop indrukte, maar ik vrees dat Fox die controverse liever heeft voor de kijkcijfers, want het is natuurlijk heerlijk voor de kijkcijfers in de nabesprekingen en de talkshows als een Ajacied de bal op de arm krijgt en er volgt terecht geen penalty.

Overigens heb ik geen illusies dat men het hier van mij aanneemt wat de regels rondom hands zijn, want de bijzaak dat ik Ajacied ben en het mij heel goed uitkomt dat Tagliafico niet bestraft werd, is hier veel belangrijker....

23 april 2019 om 12:05

weet je zeker dat jij de regels over hands kent? Er bestaat zoiets als voorwaardelijke opzet. Of te wel als je hand daar is waar de kans op raken groot is, wordt het gezien als opzettelijk hands. Bij PSG dus zeker wel. Breed maken en omdraaien, dus het risico nemen om de bal met de hand te raken. Zoiets is gewoon hands.

Bij Tafliafico vind ik het twijfelachtig. Ik denk namelijk dat de bal zo hog op de arm zat, dat hij er echt weinig aan kon doen. Komt hij lager is het zeker hands.

23 april 2019 om 12:17

@steeck03, Ja.

Ik heb hier een pdf met de offciele spelerregels voor dit seizoen. Ik heb met control F gezocht op de term "voorwaardelijke opzet" in het hele document, maar die term is onbekend.

Ik heb hier verbatim de spelregel voor je:

Hands houdt in, dat de speler de bal opzettelijk met de hand of arm speelt/raakt. De scheidsrechter moet het volgende in overweging nemen:

-de beweging van de hand naar de bal (niet de bal naar de hand)
-de afstand tussen de tegenstander en de bal (onverwachte bal)
-de positie van de hand hoeft niet noodzakelijkerwijs in te houden dat er altijd sprake is van een overtreding.

Buiten het strafschopgebied gelden voor de doelverdediger dezelfde restricties met betrekking tot het spelen van de bal met de hand of arm als voor alle andere spelers. Binnen zijn eigen strafschopgebied kan de doelverdediger niet worden bestraft voor hands met als straf een directe vrije schop of een andere gerelateerde straf, maar hij kan zich wel schuldig maken aan een overtreding door het spelen van de bal met de hand of de arm als deze overtreding bestraft moet worden met een indirecte vrije schop

-----

Het laatste punt bij de officiele regel, de positie van de hand, verwerpt overigens amusant genoeg de populaire kroegpraat over onnatuurlijke houding van de arm. Al steek je je rechterarm de hele wedstrijd rechtop in de lucht, dat doet er dus niet toe als je niet naar de bal slaat. En dat doe je niet omdat die arm kaarsrecht omhoog stond voordat die bal eraan komt.

Jij kent de regels duidelijk niet. PSG- United: geen hands volgens de regels. Hij draait zijn rug naar de bal, wat een instinctieve reactie is om de zachte delen te beschermen wanneer er een projectiel op iemand afkomt. die arm die kan er niet vanaf. Het gaat om de intentie om de bal te raken. Hij heeft hier de intentie om de bal niet vol in het lichaam te krijgen, niet om de bal met de arm te beroeren. De regel is letterlijk de bal opzettelijk met de hand of arm spelen/raken, en daar is nooit sprake van.

Overigens maakt de VAR de grootste fout door deze actie, waarvan de beslissing niet 100 procent zeker fout is, nogmaals te laten bekijken door de scheidsrechter.

Waar men de fout mee ingaat, is dat er geen sprake is van interpretatie of de bal met de arm of hand geraakt wordt, maar van interpretatie of dat bewust gedaan is! Die goal van Llorente tegen City was geldig volgens de huidige regels, omdat hij de bal onbewust met de arm raakte. Wat weer tegen het rechtvaardigheidsgevoel ingaat en daarom is die regel reeds veranderd miv volgend seizoen waar de aanvaller geen voordeel meer mag hebben uit onbeust hands.

Waar ik overigens de fout mee inga, is dat logica niet makkelijk is. Het is dat ik al sinds vrijdag ziek op bed lig dat ik zoveel tijd heb om dit uit te leggen

Diegene die aan het eind met de schaal ervandoor gaat verdiend het. Of het nou PSV is of Ajax. Tuurlijk beleeft Ajax en buiten gewoon seizoen. En is het ongekend dat ze nog steeds op drie fronten spelen. Daarnaast voetbalt Ajax ook veel verzorgder maar als PSV kampioen wordt, dan hebben zij het verdiend gewonnen.

23 april 2019 om 07:33

Juist om die redenen zou ik het onverdiend vinden als PSV kampioen word. We weten allemaal dat het team met de meeste punten kampioen is, en dat de wedstrijd duurt tot het laatste fluitsignaal dus ook 90+ minuut goals tellen. Maar over het algemeen zijn we het toch allemaal wel over eens dat de gene die het beste voetbal heeft gespeeld, de meeste goals heeft gemaakt, het meest heeft vermaakt en duidelijker verdiend kampioen is dan PSV dat geen knikker raakt en veel punten in de blessuretijd heeft gepakt? In dat geval verdient PSV het niet maar winnen ze het wel. Het Ajax onder de Boer was ook afschuwelijk om naar te kijken. Als PSV die jaren zou domineren en aanvallend verzorgd voetbal zou spelen maar geen kampioen werd had ik het voor Ajax zijnde ook onverdiend gevonden.

23 april 2019 om 07:49

Als Ajacied zijnde zeg ik toch dit: dat je het voetbal van PSV niet om aan te zien vind wil niet zeggen dat het niet effectief is. Italiaanse ploegen hebben jarenlang niets anders gedaan dan minimaal scoren en de wedstrijd “doodmaken” zoals dat tegenwoordig zo populair heet. En stel dat PSV landskampioen word, dan staat er nergens op die schaal “gewonnen met kutvoetbal” net zo min als dat er op de schaal van Ajax zou staan “magistraal gespeeld en het publiek vermaakt”

23 april 2019 om 07:55

Mee eens. Maar ik zeg ook dat over het algemeen mensen een kampioenschap meer verdiend vinden met aanvallend en attractief voetbal dan afbraak voetbal. En Italiaanse ploegen beheersen hele andere kwaliteiten dan dat PSV heeft. Italiaanse ploegen spelen op dat resultaat. PSV kan af en toe gewoon niet beter en wint ieder seizoen gewoon 10 keer in de blessure tijd. Behalve dat het frustrerend is, is er niks mis mee want een goal is een goal. Maar lekker voor PSV gaan zitten om aanvallend voetbal te zien zit er al een aantal jaar niet in. Dus daarom zou een kampioenschap voor Ajax met zo weinig verschil in punten veel meer verdiend zijn.

23 april 2019 om 08:09

Eigenlijk zijn dit beide punten die waar zijn. De afgelopen jaren won psv de schaal vaak met "kutvoetbal", en bij AJAX kom je er gewoon niet mee weg als je het hele seizoen kutvoetbal speelt, ook al win je de schaal. Ik heb een seizoenkaart van Ajax en dat is een kaart die mij 17 wedstrijden laat bezoeken waarvan ik hoop dat ze het aankijken waard zijn, als ik 17 slechte wedstrijden zou moeten bekijken maar uiteindelijk wel de schaal heb, zou ik toch het gevoel hebben genaaid te zijn voor mijn centen. Dat je verwacht naar een film te gaan met een top cast en dat het gewoon een kutfilm is... Ja maar hij heeft wel een oscar gewonnen.. Zoiets

23 april 2019 om 20:45

Onder Frank de Boer vier jaar lang kut voetbal gespeeld en vier keer kampioen geworden ook onterecht? En kwamen er wel mooi mee weg.

Maar Willem, Ajax stoomt door naar een evt CL finale, de titel en de beker. En dat met Schreuder pontificaal naast Erik ten Hag. Misschien, heel misschien, is dat omdat het op die manier werkt tussen die twee. Misschien is dat de reden dat dit Ajax zo succesvol is.

23 april 2019 om 07:34

Het is aan de andere kant wel opvallend dat het 'ineens' de laatste dagen veel over Schreuder gaat?

23 april 2019 om 07:36

Vertel, want los van dat zijn naam in wat bijzinnen genoemd wordt is het mij niet opgevallen dat hij zo prominent belicht wordt.

23 april 2019 om 07:56

Klopt Master D, beetje ongelukkig verwoord maar is opvallend dat er ineens veel over hem word gerept. (Studio voetbal, VI, Rondo)

23 april 2019 om 08:21

@fr_jc
Misschien omdat hij volgend jaar als hoofdtrainer in de Bundesliga actief is? Er zijn momenteel niet veel Nederlandse trainers die een grotere klus hebben.

23 april 2019 om 08:40

@Davy de Pauw

Klopt dat er ook over de overstap word gesproken alleen daarbij word ook gezegd dat hij zich nu meer naar voren profileert. (Waarover ik niet oordeel omdat ik dat niet in de gaten hou)

23 april 2019 om 07:44

Vind dit ook een beetje onzin van ome Willem. Schreuder staat zo vaak naast ten hag om dingen te bespreken. Dat lijkt me vrij logisch. Het is volgens mij niet zo dat Schreuder nu de laatste weken iets anders doet dan een jaar geleden.

23 april 2019 om 07:54

Zegt iets over Willem dat hij hier iets achter zoekt

Goh, Willem heeft in anderhalf jaar ook een keer naar Ajax gekeken. Schreuder doet dit gedrag namelijk al anderhalf jaar. Heb daar niemand over gehoord. Nee, nu er wellicht iets gewonnen wordt is het plotseling storend en wil Schreuder zich profileren.

23 april 2019 om 08:18

Het was ook een iets andere situatie maar toen meneer van Hanegem zelf assistent was maakte hij meer kabaal dan Schreuder.

23 april 2019 om 09:32

Willem kijkt wel vaker naar Ajax , hij is een voetballiefhebber....

23 april 2019 om 09:50

Het punt van @master D is dat zijn commentaar nergens op slaat, omdat Schreuder dit niet 'opeens' is gaan doen maar altijd al heeft gedaan. Daardoor lijkt het haast of Willem niet naar Ajax gekeken heeft of niet heeft zitten opletten.

23 april 2019 om 09:50

@bossie

Dat blijkt niet uit zijn constatering, want als ie vaker had gekeken was hem dit al eerder opgevallen en niet nu.

23 april 2019 om 12:15

Jullie moeten mijn opmerking ook niet al te serieus nemen. Willem zal het nu pas zijn opgevallen , omdat hij er voorheen niet zo op letten.
Ten Hag en Schreuder hebben meer kontakt met elkaar dan Ten Hag met Winter heeft. Ik vind soms dat Winter er een beetje verloren bij zit, als Ten Hag en Schreuder weer met elkaar overleggen. Blijkbaar schikt iedereen zich in zijn rol.
Het zelfde kan worden gezegd dat de spelers in het begin ontevrede waren en een gesprek aangingen met Ten Hag. Dat kan ook zijn manier van werken zijn en dat de spelers zich vrij voelen om daar over met hun trainer te praten. Een ander kan dat weer zien dat hij terecht wordt geroepen door de spelers. Het is maar ook wat je wilt zien

Ik vind het knap dat Ajax zover komt in Europa. Maar laten we het 'op 3 fronten' niet overdrijven aangezien ze in NL verplicht zijn om mee te doen voor titel en beker.

23 april 2019 om 09:51

Tja, in principe doet Ajax altijd mee, maar het is niet alsof ze elk jaar de bekerfinale halen en elk jaar 3 speelronden voor het einde nog meedoen om de titel? Dat ze in mei nog kans maken op drie prijzen is ook voor Ajax-standaarden ongewoon.

23 april 2019 om 10:18

Ajax doet altijd 3 speelrondes voor het einde mee voor het kampioenschap,wanneer stonden op speeldag 31 meer dan 9 punten achter op de koploper,komt bijna nooit voor...

Interessant, een mening over een trainer. Bij de tafel van Kees zei v Hanegem, zondag, dat hij geen trainers analiseert en dat ook niet wil doen. Hij kijkt naar het voetbal en heeft daar een mening over.

23 april 2019 om 11:00

Willem en inconsequent zijn synoniemen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1314
2.PSV1311
4.Vitesse111
5.AZ109
Voor de complete stand: Eredivisie

34 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
Laatste voetbalnieuws

Johan Derksen kraakt uitleg Ten Hag: ‘Hij voegt helemaal niets toe aan Ajax’

Siem de Jong maakte afgelopen weekeinde na bijna anderhalve jaar zijn rentree in het shirt van Ajax. De aanvallende middenvelder mocht als invaller ongeveer tien minuten meedoen in de thuiswedstrijd tegen...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 16 september
Manchester United heeft een concessie moeten doen in de contractonderhandelingen met David De Gea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren