Higler bespreekt drie momenten: ‘Die jongen kan zijn arm er niet afhakken’

Zaterdag, 20 april 2019 om

Scheidsrechter Dennis Higler staat achter de belangrijkste beslissingen die hij zaterdag nam in de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax (0-1). Het goedkeuren van het doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar, de latere rode kaart voor de spits en de keuze om een handsbal van Nicolás Tagliafico in de slotfase niet te bestraffen waren volgens Higler allemaal juiste beslissingen.

Huntelaar opende de score met een volley van dichtbij, nadat hij Tim Handwerker aftroefde in een duel. "De verdediger van Groningen komt eerst met zijn arm tegen Huntelaar aan. Er ontstaat een duel en daar wurmt Huntelaar zich uit", legt Higler zijn keuze uit om het doelpunt toe te kennen. Huntelaar vierde de treffer door zijn shirt uit te trekken en kreeg daar een gele kaart voor. Een latere beuk aan Samir Memisevic, waarbij Huntelaar zijn elleboog in diens keel leek te planten, betekende daarna zijn tweede geel.

Analisten Gertjan Verbeek en Ronald de Boer stelden na de wedstrijd dat Huntelaar ook een directe rode kaart had kunnen krijgen voor zijn overtreding. Higler vindt echter van niet. "Ik zou hem nog steeds zijn tweede gele kaart geven. Als wij gevonden hadden dat Huntelaar zijn arm of elleboog als wapen had gebruikt, dan hadden we ook een directe rode kaart kunnen geven", verklaart hij voor de camera van FOX Sports. "Maar we vonden het eerder een duw, of een flinke beuk. Hij doet het onhandig, maar zet zijn arm niet in als wapen."

Tot slot wordt ook de handsbal van Tagliafico onder de loep genomen. De linksback kreeg de bal in het strafschopgebied tegen de arm. "Ik zie dat de bal half op de borst stuit en ook de bovenarm van Tagliafico raakt, maar de arm is in een natuurlijke houding. Voor mij was het dus absoluut geen strafbaar hands", aldus Higler. "Jan-Joost (van Gangelen. red.) zei in de studio al dat vijf van de tien scheidsrechters hier wel een penalty voor geven. Ik snap best dat mensen zeggen dat de bal op de stip kon. Als de bal tegen de onderarm komt, waarbij de arm verder van het lichaam is, dan wordt het eerder strafbaar. Maar nu kwam de bal via de borst tegen de bovenarm, die in een natuurlijke houding was. Hij kan zijn arm er niet afhakken."Gerelateerd

79 reacties (laatste reactie door scepticus38)

“Die jongen kan z’n hand er niet afhakken”. Toepasbaar op alle handsballen ooit.

20 april 2019 om 22:50

Onzin, als je bal naar de hand toe gaat of als je hand ver van je lichaam af zit kan je hem gewoon weghalen. De bal raakte tagliafico op z'n oksel, dat is een compleet ander verhaal.

21 april 2019 om 02:58

Ik herinner mij op het wk ook een handsbal van Argentinië die ook via het bovenbeen tegen de arm aan kwam. Toen werd duidelijk uitgelegd dat geen enkele speler dat bewust zou doen dus geen penalty is. Dat was hier ook van toepassing. Mocht de bal eerst de arm hebben geraakt zou het een strafschop zijn geweest.

21 april 2019 om 05:06

Zie nac-psv, zelfde geval met hands vab Viergever. Dat doen ze iig consequent

Je kan het de beste man niet eens kwalijk nemen, aan zijn commentaar te horen, begrijpt hij de regels niet

Vind dat alleen het rode kaart moment met huntelaar echt een fout is.
Bij de rest kan ik me vinden in zijn uitleg.

20 april 2019 om 22:21

Scheidsrechtrer liet veel toe. In de eerste helft gaf hij een aantal gele kaarten niet aan Groningen spelers waar deze dik verdient waren. Hij schaalde de grens op, niet kinderachtig fluiten.

20 april 2019 om 22:39

Bedoel je dat hij direct rood had moeten trekken? Ik vind het op het randje, maar een 2e geel is ook rood, dus snap dat hij het bij geel laat.

21 april 2019 om 08:08

Is het niet zo dat je met 2 x geel = rood de schorsing korter is dan dat je direct een rode kaart krijg? Volgens mij is met 2 x geel dat je standaard 1 wedstrijd schorsing krijgt

Higler dreunt even alle drogredenen uit zijn evangelie op

21 april 2019 om 02:46

Was het ook een drogreden toen Lozano een onterechte penalty kreeg, terwijl die fijne jongen niet eens geraakt werd. Door die speler van De Graafschap, en kan je ook even uitleggen wat niet klopt uit het evangelie van Higler?

21 april 2019 om 09:28

Wat heeft Lozano hier nou weer mee te maken? Jezus wat een kansloze reactie

21 april 2019 om 13:17

Laten we neres vs schwaab er dan ook bij pakken als je over lozano begint.

22 april 2019 om 14:58

Davilla om aan te tonen dat het mes aan twee kanten snijdt misschien? En wat dacht je van de hypocrisie?

22 april 2019 om 14:59

Riciotto haal maar erbij, vertel maar ik luister. Ik zal je daarna netjes een reactie terugsturen.

Tja, dan ben je uitgeluld. Tegen zoveel domheid en onkunde kan ik niet op.
De bal raakt eerst de arm en kaatst vervolgens op zijn borst/zij. Meer slaat hij de bal daarheen. De arm had absoluut geen natuurlijke houding, maar naar voren uitgestoken. Ik zeg niet dat de handsbal bewust was (zeker niet), maar het was hands waarbij hij voordeel haalt uit de situatie. Maar ja, als alles recht lult wat krom is, wie ben ik dan.......

20 april 2019 om 22:39

Terecht geen penalty een van de weinige goede beslissingen van de VAR en Higler. Gewoon even naar de spelregels kijken.

20 april 2019 om 22:40

Maar SneekPSV zegt dat het onzin is en hij klinkt overtuigend. Nu ga ik toch weer twijfelen...

20 april 2019 om 23:07

@ajaxfan158

Haha, kan hier wel om lachen. Beetje zelfspot kan ook geen kwaad. Maar wat is jouw argumentatie dan?

20 april 2019 om 23:21

Argumentatie waarop? Mijn reactie was meer bedoeld op jouw woordkeuze van 'domheid', 'onkunde', 'recht lullen wat krom is'. Maar als je mijn mening wilt horen: ik denk dat Ajax in dit geval goed weg is gekomen. 5 op de 10 scheidsrechters had hier een penalty voor gegeven. Het feit dat Higler dit niet doet (net als de VAR) en zijn keuze beargumenteerd, zie ik als prima en niet als recht lullen wat krom is.

20 april 2019 om 22:44

Weer je Dumfries nog tegen Vitesse. Door onkunde kegelt hij iemand omver maar omdat het geen opzet was, was het geen penalty. Zet je Psv bril eens af, die maffe Lozano ligt vaak al voordat hij geraakt wordt en krijgt zijn penalties ook gewoon.

20 april 2019 om 23:04

Ho ho, Dumfries aktie was absoluut een pingel waardig. Lozano zijn duikel akties kunnen me ook niet bekoren, dus hoezo PSV-bril? Ook zonder die bril blijf ik bij mijn mening.

20 april 2019 om 23:08

Prima reactie, dan zou je dus maar al te goed moeten weten dat waar mensen werken fouten gemaakt worden. Om het dan over domheid en onkunde te hebben...

21 april 2019 om 09:04

@SneekPSV, je tweede en derde reactie sluiten qua manier van praten niet heel erg aan bij je eerste reactie, die toch wat overkomt als een stereotype reactie als 'wij zijn klein en zij zijn groot'. Calimero-esque.

21 april 2019 om 09:50

Wat vond je dan destijds van Viergever die de bal tegen zn hand kreeg nadat de bal via zn bovenbeen kwam? Dat werd toen uitgelegd als onkunde, zelfde soort gevalletje

21 april 2019 om 10:50

@sneekpsv

Quote: "tja, dan ben je uitgeluld. Tegen zoveel domheid en onkunde kan ik niet op".

Dus iedereen die een andere mening heeft dan jou of iets anders interpreteert dan jou is dom en onkundig? Vooral blijven volhouden dat alle Ajacieden arrogant zijn.

21 april 2019 om 11:06

De arm is on een natuurlijke houding langs het lichaam. Bla komt via de oksel tegen de arm. Identieke situatie als viergever tegen NAC. Toen gaf diezelfde scheids ook geen strafschop . Terecht dat de bal niet op de stip ging gisteren

De uitleg is duidelijk bij de handsbal, maar waarom niet kijken om het nog een keer wat duidelijker te zien?

20 april 2019 om 22:24

De VAR roept hem alleen als hij overduidelijk fout zit. De VAR vond de beslissing tot geen strafschop dus te billijken.

21 april 2019 om 01:32

precies, de var is een middel, geen doel. als je als scheids vindt dat je goed zit, hoef je de var niet in te zetten, we schieten door met de var. na elk doelpunt eerst 5 minuten wachten.

Nog nooit zoveel gezeur gehoord over te verdedigen beslissingen. Wat is er met al die gasten? Eerste helft was al rotzooi met te weinig gele kaarten, Huntelaar krijgt terecht 2e keer geel en voor de rest gaat er niets mis. Beetje kolder id kop daar in t Noorden. Maar goed, hebben hun 15 minutes of fame weer gehad. Dat wil iedereen ff tegen Ajax geloof ik.. En nu maar janken over alles en nog wat.

Wat een overdreven gedoe zeg. Er waren een paar discutabele momenten en het zat mijn club zeker niet tegen vandaag, maar dat gemiep van veel mensen over kampioenschap geven en leuke woordspelingen over VAR. Na Vitesse - PSV baalde ik ook, toen zat het voor mij tegen, nu zit het misschien mee. Wel opmerkelijk dat als dit bij (met alle respect) VVV - de Graafschap gebeurt (en geloof me, bij dat soort wedstrijden worden ook discutabele beslissingen genomen), wordt er gesproken over een slechte scheids. Nu het om 'het grote' Ajax gaat, is het het bevoordelen van de grote clubs.

21 april 2019 om 08:18

Wat je wel zou kunnen doen, is een lijstje maken van het aantal discutabele momenten van de Var, en dan kijken hoeveel er in het voordeel van ajax uitvielen. Geen complottheorieen van mij hoor, maar het is wel onevenredig. Gisteren was schandalig,en -niet voor het eerst- bepalend.

21 april 2019 om 10:55

@michiel2424

Quote: "wat je wel zou kunnen doen, is een lijstje maken van het aantal discutabele momenten van de Var, en dan kijken hoeveel er in het voordeel van ajax uitvielen. Geen complottheorieen van mij hoor, maar het is wel onevenredig. Gisteren was schandalig,en -niet voor het eerst- bepalend. "

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar de mate waarop arbitrale beslissingen van invloed zijn op een wedstrijd. Maar dan niet op basis van 1 wedstrijd maar een heel seizoen. En die onderzoeken leveren steevast dezelfde resultaten op, nl. dat aanvallende clubs vaker nadeel hebben van die beslissingen dan voordeel. Dat jouw onderbuik iets anders zegt, doet daar niets aan af. Dat heeft er waarschijnlijk meer mee te maken dat er nu eenmaal mensen en supporters zijn die zich altijd benadeeld en tekort gedaan voelen. Zelfs als hun club tijdens de bekerloting bij 18 van de 21 wedstrijden een thuiswedstrijd loot en hun spelers na een rode kaart bijna altijd worden vrij gesproken. Daar zou je ook heel gemakkelijk een samenzweringstheorie op los kunnen laten, maar die heeft zonder iets dat zelfs maar op een bewijs lijkt, natuurlijk geen enkele zin.

21 april 2019 om 11:00

Ja,leuk.

Maar ik heb het over de var. En die is er toch echt pas 1 seizoen.

En als je zou doen wat ik voorstelde, zie je dat het niet mijn onderbuik is, maar een feit.

Wat dat feit zegt, is een ander verhaal. Ik geloof niet zo in al die rare theorieen. Maar de feiten liggen er wel gewoon en tonen dat ajax absoluut niets te klagen heeft over de var.

Of wou je wat anders beweren?

21 april 2019 om 14:10

Ik ben benieuwd inderdaad naar het onderzoek aan het eind van het seizoen. Ik neem aan dat dit onderzoek ook gedaan wordt net als andere jaren toen de VAR er nog niet was. Maar volgens mij geloof jij niet in rare theorieën, maar in wat je wil horen. Als straks uit een onderzoek zou blijken dat Ajax niet meer of minder punten zou hebben door de VAR zal je waarschijnlijk toch genoeg momenten aanhalen om je gelijk te bewijzen. Belangrijk is wel dat er onderscheid gemaakt wordt tussen voordeel hebben door de VAR of winnen door de VAR. Misschien kunnen ze gelijk wat meer dingen onderzoeken om het hele plaatje compleet te maken. Bijvoorbeeld of het toeval is dat PSV structureel meer penalty's krijgt sinds Lozano er speelt en of het toeval is dat Feyenoord sinds de VAR minder penalty's in de Kuip mee krijgt dan voor het VAR tijdperk.

21 april 2019 om 14:34

Dat zijn een hoop aannames over mij. Afwachten maar dan he.

Groningen had wel een penalty moeten krijgen, de arm van Taliafigo was zeker langs zijn lichaam, voor de rest heeft Higler goed gefloten.

20 april 2019 om 23:04

**zeker niet langs zn lichaam.

21 april 2019 om 11:05

@fc.juve

Quote: "groningen had wel een penalty moeten krijgen, de arm van Taliafigo was zeker langs zijn lichaam, voor de rest heeft Higler goed gefloten".

Gezien je naam, had je die opmerking volgens mij beter achterwege kunnen laten. Na wat er deze week is gebeurt, zou het zomaar kunnen dat je objectiviteit in twijfel wordt getrokken.

21 april 2019 om 14:13

Klopt, Ajax - Juve werd 1-1, daar had hij een punt. Wel vreemd dat zowel Makkelie, Higler als Nijhuis al aangegeven heeft hier geen penalty voor te geven / in te grijpen als VAR. Hoe kan Juve dan serieus genomen worden dat Groningen een penalty had MOETEN hebben?

Bij het doelpunt begint de verdediger het duel met zijn armen om de middel van huntelaar heen. bij dat doelpunt zou de eerste overtreding dus van de verdediger zijn. Ik kom me wat dat betreft vinden in dat het een terecht doelpunt is. Ik denk dat ajax bij de situaties met tagliafico en de tweede gele kaart van huntelaar goed wegkomt. Ik had wel degelijk het gevoel dat huntelaar een bewuste overtreding maakte en dan is het volgens mij rood... tagliafico kon zeker zijn schouder/bovenarm niet wegtrekken, maar inderdaad, in ongeveer de helft van de gevallen wordt daar een penalty voor gegeven. Zit het ajax ook een keer mee op het eind van de wedstrijd ......

Jan Joost van gangelen zij... dan weten we genoeg toch?! Terecht geen penalty ondanks jan Joost en zn mening hij moet verslag doen en niet zn Feyenoord hart constant laten spreken en maar neutraal faken.. ben dit zooitje zonder enige voetbal verstand echt zat : jan Joost, Arno Vermeulen (koning open deuren) Tom Egberts en kees Jansma ze praten allemaal uit hun anti Ajax onderbuik en zonder enige verstand van zaken ja zelfs kees en Arno 0 verstand!

21 april 2019 om 01:34

jan joost en kees jansma staan anders bekend als pro ajax hoor. tom egberts is meer van de provincie en die witte chinees heeft zichzelf benoemd als mister voetbal. daarnaast zit een analist om zn mening te uiten over voetbal gebeurtenissen, dat is zijn taak.

21 april 2019 om 11:18

@bochherief

Jan Joost van gangelen is ooit door Graziano Pelle voor Ajax supporter uit gemaakt en is daardoor zo van slag geraakt dat hij sindsdien iedere gelegenheid aangrijpt om zijn afkeer van Ajax te spuien. Het ligt er zo dik bovenop dat het bijna meelijwekkend is om te zien. Kees Jansma is supporter van FC Den Haag en die staan niet echt bekend als Pro-Ajax. Datzelfde geldt voor Arno Vermeulen die supporter van AZ is. Tom Egberts is supporter van Heracles. Wat ik niet begrijp is waarom mensen zoveel moeite hebben met een mening die niet aansluit bij hun eigen mening. Als voornoemde heren van mening zijn dat het een penalty had moeten zijn, wil dat niet meteen zeggen dat het daarom ook zo is. Hands is niet in alle gevallen strafbaar en de beoordeling of dat wel of niet het geval is, is daarom een kwestie van interpretatie en zal als gevolg daarvan altijd stof tot discussie opleveren. En de meningen zullen op basis van clubvoorkeur altijd van elkaar verschillen. De supporters van PSV en Feyenoord die nu roepen dat het wel hands is, hadden ongetwijfeld in grote getalen het tegenovergestelde beweerd als de bal tegen de hand van hun eigen spelers was aangeschoten. Een objectieve clubsupporter is net zo zeldzaam als een maagd van 40 jaar. Hun mening kun je daarom het beste met een flinke korrel zout nemen. De arbitrage heeft bepaald dat het geen strafbare hands. En aangezien zij is aangesteld om dat te bepalen, is het dat dus ook niet.

21 april 2019 om 08:20

Wow. Zo staan ze echt allemaal precies niét bekend. Knap dit.

21 april 2019 om 11:48

Kees Jansma kan het nooit nalaten om negatieve aspecten van Ajax uit te vergroten let jij maar eens goed op en Tom Egberts bij dat programma op zondag avond komt ook altijd met negatieve dingen tegen Ajax en je kan niet ontkennen dat ze allemaal niemand uitgezonderd bijna klaar kwamen op tv toen Feyenoord kampioen ging worden waarmee ik niet wil suggereren dat ze voor Feyenoord zijn ze zijn voornamelijk tegen Ajax... dat mag maar ze zeggen in hun onderbuik steeds van die onnozele dingen

Wat betreft de penalty. Ik zou graag iedereen adviseren om de samenvatting van NAC Breda tegen PSV van dit seizoen op YouTube te googlen. In minuut vijftig, bij de stand 0-1 krijgt Viergever de bal op z'n hand. Wat doet Higler? Geeft de thuisploeg geen pingel. Dezelfde scheidsrechter doet vandaag precies hetzelfde in Groningen. Ik snap de frustratie , maar Higler is wel consequent!

Het doelpunt. Ja, je kan hem affluiten, maar misschien moet Handwerker niet zo makkelijk naar de grond gaan.

De tweede gele kaart. Huntelaar deed dit al vaker dit seizoen en nu krijgt hij terecht z'n tweede gele prent. Ondanks dat ook hier de Groninger te theatraal naar de grond gaat (Angelino kreeg een schoen tegen z'n hoofd van Mazraoui en stelde zich minder aan) heeft Higler het bij het goede eind.

Al met al komt Ajax goed weg, maar zeker bij de niet gegeven penalty is Higler heel consequent. Ik adviseer jullie echt te gaan kijken naar de samenvatting op YouTube.

21 april 2019 om 01:41

Wat een onzin vergelijking. Tagliafico neemt de bal aan met zijn arm en niet via zijn borst tegen zijn arm. Een heel groot verschil met Viergever. Je vergelijkt appels met peren en kent de spelregels duidelijk niet. Tagliafico mist de bal met zijn borst en corrigeert het met zijn arm. Higler is zeker consequent. Ook uit tegen Zwolle verzon hij smoesjes om de Ligt geen rood te geven voor een doorgebroken speler. Dezelfde soort smoesjes om zijn fout recht te praten omdat hij niet tegen Ajax durft te fluiten banf als hij is op kritiek dat hij de scheidsrechter die Ajax geen kampioen heeft gemaakt.

21 april 2019 om 08:26

Haha tegen iemand zeggen dat ie een onzin vergelijking maakt en appels met peren vergelijkt. Om vervolgens in dezelfde post een handsbal te vergelijken met een doorgebroken speler, alleen maar omdat de scheidsrechter hetzelfde is.

21 april 2019 om 09:36

Ik maak helemaal geen vergelijking tussen de overtredingen. Je leest weer niet goed. Ik maak een vergelijking tussen de smoesjes en excuusjes die Higler verzint om zijn bewuste flater recht te praten.

21 april 2019 om 11:51

Kijk even naar de eerste helft... Groningen mag schoppen op alles wat beweegt higler fluit eerder tegen Ajax dan voor.. hij laat het veelvuldig tijdrekken ook nog eens toe Groningen was bezig met frustreren wedstrijd en verliest deze uiteindelijk meer is er niet

Gewoon helder en transparant uitgelegd door Higler. Hands was het sowieso niet hand=arm in een natuurlijke houding. 2e gele kaart Huntelaar gewoon terecht, vangt de speler van Groningen bewust op. Doelpunt Ajax gewoon terecht, Handwerker heeft Huntelaar in de houdgreep, Huntelaar werkt zich op en scoort op een geweldige wijze. En pakt daarna don een eerste gele kaart.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. van de BeekMiddenvelder349
D. TadićAanvaller3428
L. TraoreAanvaller10
I. El MaachDoelman00
D. KotarskiDoelman00
K. LamprouDoelman20
A. OnanaDoelman330
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

27 fans
Verdediger, 26 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 29 2 4 0
2017/2018 Ajax 15 1 5 1
2017/2018 Independiente 9 0 0 0
2016/2017 Independiente 29 0 6 0
2016 Independiente 16 1 2 0
Laatste voetbalnieuws

‘Hij heeft verschillende eigenschappen waarmee hij perfect bij Ajax past’

Na Razvan Marin, Kjell Scherpen en Kik Pierie is maandag de vierde zomerse aanwinst van Ajax in Amsterdam gearriveerd. Lisandro Martínez doorliep met succes de medische keuring en zette zijn handtekening...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 27 mei
Manchester United dreigt naast Kalidou Koulibaly te gaan grijpen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren