‘Weten ze bij Feyenoord zelf wel hoe ze moeten aanhaken bij Ajax?’

Vrijdag, 19 april 2019 om

Bekende (oud-)voetballers als Royston Drenthe, Pierre van Hooijdonk en Khalid Boulahrouz verzamelden zich deze week in Rotterdam voor een potje footgolf. Het jaarlijkse door Life After Football georganiseerde vriendentoernooi is een regelrechte hit bij oudgedienden en nieuwkomers. ‘’Het gaat lekker, maar het is niet makkelijk. De baan loopt soms schots en scheef’’, zegt Excelsior-talent Jerdy Schouten, die zijn weg probeert te vinden tussen de routiniers. ‘’Ik heb veel van deze mensen op tv gezien vroeger. Het is een eer om daar nu een potje footgolf mee te spelen.’’

Door Peter van Drunen

Het gesprek van de dag op de golfbaan is de overwinning van Ajax op Juventus in de halve finale van de Champions League. Hedwiges Maduro, die zelf met Ajax de kwartfinales van het toernooi bereikte, plaagt de aanwezige Feyenoord-iconen Pierre van Hooijdonk en Mario Been. Toch is menig Rotterdammer met een Feyenoord-hart enthousiast over de wapenfeiten in Europa van ‘s lands grootste voetbalrivaal.

In de video hierboven de reacties van onder anderen Mario Been en Royston Drenthe op het succes van Ajax in de Champions League. Daarnaast bespreken Evgeniy Levchenko en Hedwiges Maduro de kwaliteiten van Ajax-trainer Ten Hag.

‘’Ik denk dat het ligt aan de teamspirit, dat ze voor elkaar door het vuur gaan en voor elke tweede bal vechten’’, zegt voormalig Feyenoord-speler Royston Drenthe in een poging het succes van Ajax te verklaren. De enkelvoudig Oranje-international zou niet vreemd opkijken als de Amsterdammers de Champions League winnen. ‘’Ik denk zeer zeker dat ze kunnen winnen. Als je Real van de mat veegt en Juventus laat zien dat ze niks te vertellen hebben, maak je zeker kans.’’Gerelateerd

Meer sportnieuws

75 reacties (laatste reactie door hoogindeconcen)

nee, maar wie weet wel hoe feyenoord ooit bij ajax kan aanhaken.

de laatste 40 jaar draait het gewoon om psv en ajax. Af en toe heeft feyenoord er een mooi jaar tussen, maar structureel kunnen ze echt niet mee doen met die 2.

Misschien zou het helpen als sparta en excelsior er mee stopten en heel Rotterdam en omstreken om feyenoord zou draaien. Maar dat gaat niet gebeuren.

19 april 2019 om 10:53

Ik snap ook niet waarom PSV structureel een grotere begroting heeft dan Feyenoord. Feyenoord heeft een grotere achterban en 10.000 meer plaatsen in het stadion. Waarom dan zo’n gat?

19 april 2019 om 16:50

Sponsorinkomsten, hogere transferinkomsten, betere prestaties in Europa, grotere leningen.... genoeg redenen.

19 april 2019 om 16:52

Omdat psv structureel Europees voetbal speelt. Hoe vaak heeft feyenoord nou Europees gespeeld de afgelopen jaren? Laatste 15 jaar misschien 5 keer groepsfase en dan worden ze vaak (kansloos) laatste. Voor sponsoren is investeren in psv dan beter en ze generen structureel inkomsten uit Europa (wat minimaal 5 miljoen euro is.

19 april 2019 om 17:05

Vergeet ook niet dat Feyenoord door wanbeleid schulden had/heeft die afbetaald moeten worden en dat geld is dus niet beschikbaar als budget.. Feyenoord haalt daarnaast door het huidige wanbeleid echt niet het maximale uit de club..

19 april 2019 om 17:32

Heeft Feyenoord niet het meest recents van de Nederlandse clubs een Europese prijs gewonnen? En vaak als ze EL spelen komen ze vaak rondes door... CL deden ze het beter dan PSV dit jaar deed en beter dan PSV het jaar voor dat Feyenoord CL speelde... iets beter je bronnen checken @Zytto34. Ik betrap je er wel vaker op dat je feiten onjuist zijn.

19 april 2019 om 18:49

Luanda

PSV heeft een structureel grotere begroting omdat het hebben van een achterban en 10.000 plaatsen in het stadion op zichzelf niets zeggen. Want die, inderdaad veel grotere, achterban van Feyenoord betaalt toch niet allemaal 100 Euro per jaar aan Feyenoord op zoiets. Het gaat in je begroting om geld, dus om je inkomsten versus je uitgaven. En PSV haalt dus al heel erg lang structueel veel meer geld op dan Feyenoord. In de vorm van TV gelden, geld in Europa, geld voor transferinkomsten maar, belangrijkste van allemaal, in sponsorinkomsten. Zelfs in het stadion, dat PSV zelf exploiteert, haalt PSV echt veel en veel mer geld dat Feyenoord. Want jij denkt dat het geld komt uit seizoenkaarten verkoop maar dat is de denkfout. Het geld komt van de business seats en de VIP boxen. Het geld dat de gewone supporters binnen brengen is bijna peanuts namelijk.

Begin je nu een beetje te snappen waarom het zo belangrijk is voor Feyenoord om dat nieuwe stadion te krijgen?? Dáár moet het geld verdiend worden! Door veel meer en ruimere commerciële mogelijkheden te creëren en door sponsorgelden op te halen.

Dus dat is het antwoord op je vraag waarom PSV structureel een grotere begroting heeft. Enneh, dat is dus al jaren zo he.

19 april 2019 om 18:57

Dneres

"heeft Feyenoord niet het meest recents van de Nederlandse clubs een Europese prijs gewonnen? En vaak als ze EL spelen komen ze vaak rondes door... CL deden ze het beter dan PSV dit jaar deed en beter dan PSV het jaar voor dat Feyenoord CL speelde"

Dit stukje gaat over het feit dat PSV finanieel structureel zoveel meer geld heeft dan Feyenoord. Wat heeft het er dan mee te maken dat Feyenoord in 2002 de Eufa Cup won? Krijgen ze daar dit seizoen nog geld voor of zoiets?

En Feyenoord deed het beter in de CL dan Psv? Omdat ze één puntje meer haalden dan PSV (één zege, versus twee gelijke spelen van Psv)??? Los van dat je ook moet kijken tegen wie dan gespeeld is, ben je nog vergeten dat PSV nog de groepsfase overleefde in 2016? En hoe vaak heeft Feyenoord eigenlijk CL gespeeld en hoe vaak de tweede ronde gehaald (nul keer)?

Los daar weer van, check nog even de resultaten van PSV in de CL (kwartfinales in 2007) en de EL in de periode 2009 - nu en dan kun je eigenlijk op geen enkele manier zeggen dat Feyenoord het 'beter doet dan Psv'. Ja, okay hoor, ze haalden drie punten in 2017-2018 en PSV haalde twee punten dit seizoen, dat is echt het enige. Alle overige indicatoren wijzen erop dat Psv, in e recente geschiedenis, inderdaad altijd wel beter presteerde in Europa dan Feyenoord. Feyenoord heeft daarnaast periodes gehad dat ze niet eens voor Europa kwalificeerde. PSV heeft dat, sinds de jaren 70, pas één keer meegemaakt, vorig seizoen.

Nog daargelaten, nogmaals, dat het onderwerp hier is dat PSV gewoon structureel meer geld heeft dan Feyenoord. Kan je Zytto wel aanvallen maar die heeft in dit geval niet eens een ónjuist feit' benoemt. Eerder een juist feit.

19 april 2019 om 19:38

@DNeres Ga je nou tegen mij zeggen dat ik mijn "bronnen beter moet checken". Volgens mij heb jij je bronnen niet gecheckt in deze. Ten eerste benoem ik de laatste 15 jaar, valt die UEFA Cup daar onder? Nee die was nog verder terug, dus irrelevant om dat te benoemen. Net even "de feiten" opgezocht en naar de laatste 10 seizoenen gekeken. Mijn conclusie: 1 keer CL groepsfase, 2 keer EL groepsfase en 7 keer geen groepsfase. In totaal in die 10 seizoenen 1 keer overwinterd en vervolgens gelijk uitgeschakeld in de 1/16de finale door AS Roma. Dus "Vaak als ze EL spelen komen ze een paar rondes door" heb je wel even goed nagecheckt hoor. Volgens mij zit ik er met mijn "niet nagecheckte feiten" er dan dichterbij dan jij met je "feiten" gezien die ene hele overwintering in de afgelopen 10 jaar.

19 april 2019 om 21:14

Die had PSV ook en die schuld was van de zelfde orde als die van Feyenoord. Waarom is de 1 er wel uitgekomen en de ander niet?

19 april 2019 om 22:09

@Janta

Door verkoop van grond. Grond wat Feyenoord niet heeft om te verkopen. Verder door slim schulden te herstructureren met behulp van gulle sponsoren. Zo gul, dat er nog ruimte was voor aankopen (Mertens, Wijnaldum). Goede scouting is daarbij een pré. Daar ontbreekt het met name in Rotterdam.

19 april 2019 om 11:05

Ik geloof niet zo in die geografische redenen waarom Feyenoord achter zou blijven. In Engeland komen de twee van de drie meest succesvolle clubs van de laatste 20 jaar uit dezelfde stad, wat de derde stad van Engeland is. In Italië is Turijn de vierde grootste stad maar is Juve alleenheerser. Duitsland met Munchen als derde stad idem dito.

Feyenoord moet gewoon weer eens goed, koersvast beleid gaan voeren op heel veel gebieden. Daar heeft het aan geschort, niet omdat Sparta en Excelsior er zijn want die zijn er altijd geweest.

19 april 2019 om 13:14

Verschil tussen Nederland en Engeland is natuurlijk wel dat wij het van onze jeugdopleiding moeten hebben, dus Feyenoord en Sparta vissen uit dezelfde poel, terwijl Engeland gewoon met geld smijt om de beste spelers ter wereld aan te trekken.

Overigens denk ik ook niet dat geografie de belangrijkste reden is, maar dat Ajax structureel zich weet te profileren als de beste (zelfs jaren zonder prijs doen daar niks van aan af).

Daarnaast, heeft Feyenoord voornamelijk succes gehad voordat de echte boom kwam in prijzengeld. Het moment dat er groot geld verdient kon worden was Feyenoord continu aan het saneren om die 40 miljoen schuld weg te werken. Wij hebben qua marketing en imago zo'n grote achterstand, met als resultaat dat onze beste spelers voor weinig verkocht worden.

Wat ook nog tegen werkt, is een jongen zoals Clasie die wel de kwaliteiten heeft, maar heimwee krijgt en na 1 seizoen al flopt in het buitenland.

Al met al, veel problemen, die niet zomaar op te lossen zijn. Imagoverandering is niet iets wat je binnen een seizoen doet. Niemand stond te springen om spelers uit ons kampioensteam. Dat zegt in feite al genoeg, terwijl Ajax Dolberg bijna verkocht voor meer dan de helft van ons budget.

19 april 2019 om 17:40

Feyenoord en Sparta vissen misschien uit dezelfde poel, maar je kunt deze twee ploegen en de aantrekkingskracht die ze hebben toch niet met elkaar vergelijken? Het is bijvoorbeeld kwalijk dat een Psv (direct, danwel indirect) meer heeft geprofiteerd van de opleiding van Sparta toch? Je zou het Feyenoord kwalijk kunnen nemen dat ze aan het slapen zijn.

Feyenoord heeft de schulden opgebouwd door onverantwoord risico's te nemen. Wat er toe heeft geleid dat jullie toch altijd wel 1 of 2 stappen achter liepen. Wat je echter niet moet vergeten is dat ook Ajax in de shit heeft gezeten. De fluwele revolutie heeft ons voornamelijk financieel echt gered.
Dat is ook hetgeen wat ik van Feyenoord niet begrijp. Je ziet hoe een soortgelijke club, met soortgelijke opleiding haar strategie heeft veranderd. En hier (jaren later) extreem van profiteert. Waarom doe je niet hetzelfde?
In plaats van nutteloze uitgaven aan nutteloze spelers zou je er ook voor kunnen kiezen hun transfersom in je scouting en je opleiding te investeren. Wellicht zul je een jaar of twee sportief gezien magere jaren hebben, maar op langer termijn veel meer profijt.

19 april 2019 om 20:03

Je moet niet enkel geografisch kijken, maar ook socio-economisch. Traditioneel brenge steden met grote industrieën grote clubs voor: Liverpool, Manchester, de clubs uit het Ruhrgebied en Turijn zijn hiervan juíst voorbeelden. en vanuit autoritaire regimes komen de goede clubs vaak uit de hoofdstad door de concentratie van macht, belangen en geld daar.

Dit zijn dus juist wel belangrijke factoren waarmee een club historisch groot kan zijn geworden, wat ook weer effect kan hebben op het heden.

20 april 2019 om 09:51

Afgaande op die theorie zou je in Rotterdam goed zitten toch?

19 april 2019 om 17:29

De laatste 40 alleen tussen PSV en Ajax? Ik denk dat jij niks van voetbal hebt begrepen met deze opmerking. In de 40 jaar heeft daar zit zelfs een Europese titel in deze eeuw waar een Nederlandse club van droomt...

19 april 2019 om 19:00

Dneres

Yep. Op de incidentele landstitels (1984, 1992, 1999, 2017) en die Uefa cup zege na hebben PSV en Ajax in Nederland gewoon de dienst uit gemaakt ja. Ik denk dat diegenen die de stelling verkondigde juist heel goed heeft begrepen waar voetbal om draait.

Niks ten nadele van de club die in 2002 de Uefa cup won trouwens. Ik herinner me die dag nog erg goed, het was een unieke en historische zege! Zoals ik ook blij zal zijn als Ajax die CL zou winnen dit seizoen. Maar de stelling klopt gewoon. Het heeft hier in Nederland gedraaid om PSV en Ajax.

19 april 2019 om 23:33

@dneres precies wat constant kante zegt

Waarom zou Feyenoord daar uberhaupt mee bezig zijn. Feyenoord moet gewoon lekker de aandacht bij zichzelf houden. Goed beleid voeren, stadionnetje bouwen, juiste mensen op de juiste plek zetten. Daar heeft Ajax helemaal niks mee te maken.

19 april 2019 om 17:02

En dan structureel om plek 3 tm 5 spelen? Dan is de club snel failliet met zo’n groot stadion en te weinig inkomsten ben ik bang. Het zou voor het NL voetbal juist goed zijn als ze wel bij Ajax proberen aan te haken, dat is in ieders voordeel.

19 april 2019 om 21:29

Jaakke, heel feitelijk doet Feyenoord al jaren niet anders, daar doet de recente landstitel niet aan af. Dat is niet al sneer bedoeld, sterker nog, Ik zie juist graag dat de club terugkomt on niveau om echt ieder jaar serieus mee te draaien. Maar dat gaat gewoon niet lukken met een beleid dat puur berust op groei van het inkomen door het stadion. Ze zullen wel een ander bewind moeten gaan voeren.

20 april 2019 om 10:53

@jaakke Als je kijkt waar Feyenoord de punten laat liggen is dat niet tegen de top (waar ze zelfs dit jaar in de onderlinge wedstrijden de meeste punten hebben gepakt), maar tegen veelal kleinere ploegen. Feyenoord moet beleid gaan voeren waarmee ze consequenter van deze ploegen winnen en tevens meer uit haar jeugd halen (wat de goede kant opgaat, ze zijn al bezig met een gloednieuw jeugdcomplex met veel betere faciliteiten).

Focus je eerst maar eens op jezelf, voor dat je je gaat spiegelen met wie dan ook. Op dit moment moet er nog een TD aangesteld gaan worden, ga je een trainerswisseling krijgen, is het nog onduidelijk wie de assistenten voor volgend seizoen worden, wie er weg gaan en wie er blijven, of Feyenoord via de licentie van Lienden de voetbalpiramide in kan rollen, of de stadionfinanciering rond komt. Allemaal onbekendheden die de komende maanden veel gaan uitwijzen over de koers van de club.

Hoe een club bij Ajax (en mindere mate Psv) gaat aanhaken? Als ze het zelf verkloten.
In principe heeft and had Ajax het geld om succes in de eredivisie te kopen, dan zullen ze niet 100% van de kampioen worden door toeval en enige concurrentie tussen de 2 clubs, maar in principe is het een gegeven. Dat levert je miljoenen op door de CL waardoor je het jaar erna een nog grotere voorsprong hebt. De naam die je hebt drijft verder de prijs voor je spelers omhog en je komt in een spiraal die je alleen zelf kan stoppen. De enige reden dat het in Nederland nog niet zo duidelijk was is dat PSV en Ajax tot voorkort nog regelmatig substantieel aankopen deden in de eredivisie, maar daar is ondertussen ook een verschuiving in geweest. Het probleem waar wij hier mee zitten, voor een leuke competitie is dat het prijzengeld dat je kan winnen in Europa niet in verhouding staat tot de prestatie die je levert in NL. Dus nee geen club (zonder grote nieuwe sponsor en investeerders) gaat aanhaken, zelfs voor PSV is uitkijken dat ze niet helemaal achter komen te liggen.

Het gaat niet zozeer om het bij Ajax aanhaken maar Feyenoord kan nog wel flinke stappen zetten met andere staf. Na het kampioenschap hebben ze een mogelijkheid laten liggen, het geld is toen slecht besteed aan middelmatige kwaliteit halen uit de eredivisie. Daarin had Van Geel een rol, dat is namelijk zijn signature move.

Betere scouting is 1. Feyenoord lijkt een beperkte scouting te hebben die elk geval niet tot Zuid-Amerika reikt. Huur nieuwe scouts in die daar een netwerk hebben.
Jeugd een kans geven is 2. Maak je eigen plan Cruijff en start onderin je piramide. Laat ze spelen al wordt je het eerste jaar zesde.
Betere commerciã«le mensen stap 3. Er moet toch meer inzitten qua recettes en sponsoring e.d.
Betere TD stap 4. Van Geel is weg, nu nog een betere vinden.

Aanhaken zal wel een aantal jaren gaan duren want Ajax maakt dit jaar een reuzenstap natuurlijk qua geld. Maar waarom niet eerst eens trachten structureel Psv in te halen, er is geen goede reden dat het budget van Feyenoord zoveel lager ligt.

Ik zou beginnen met schoon schip te maken met de huidige selectie. Nieuw team, nieuwe manager. Maar ja er is nog geen TD en de tijd dringt.

Interessant filmpje. Mooi om te zien dat de 'feyenoorders' ook positief zijn over Ajax, volledig terecht ook. Been maakt tevens een goed punt - je hebt de financiële middelen niet als Feyenoord, verleg de focus op de jeugd. Desondanks denk ik dat de jeugd bij Feyenoord simpelweg ook niet zo goed is. De concurrentie op veel plekken is niet bijzonder sterk, maar toch breekt er nagenoeg niks door. Ik zie Feyenoord daarom ook niet binnen afzienbare tijd weer aanhaken bij PSV en met name Ajax.

19 april 2019 om 11:48

Ajax redt het ook niet alleen met de jeugd. Hoeveel toppers breken daar nu echt door uit de jeugdopleiding? Jongens die 5 jaar of meer hun opleiding hebben gehad bij Ajax. Dat is er doorgaans ook maar eentje per jaar. Uit het huidige team De Ligt, Van de Beek, dan heb je het wel gehad. En dan doen ze het al heel goed.

Waar Ajax nu sterk in is, is het halen van talenten op heel jonge leeftijd (dolberg, De Jong) of net iets ouder (neres, Ziyech, Onana, Nico) die nog niet de absolute hoofdprijs kosten.

En door wat financiele klappers hebben ze daar nu de missing link aan toe kunnen voegen met Tadic en Blind.

Feyenoord heeft een tijd lang ook wel goeie jeugdspelers gehad en aardig verkocht. Maar nooit voor de bedragen die Ajax ontving en het geld werd daarna geinvesteerd in jongens met weinig restwaarde.

19 april 2019 om 11:53

Klopt helemaal hoor Wanny. Alleen met jeugd ga je het niet redden, maar kan de basis wel vormen. Als je nu naar Ajax kijkt zijn veel jeugdspelers cruciaal (die minimaal een paar jaar in de jeugdafdeling hebben gezeten). Donny van de Beek doet het prima, de Ligt en Frenkie (ja) zijn absolute wereldspelers. Onana doet het heel sterk, Mazraoui is bezig aan zijn opmars. Veltman is ook een speler die prima is vanuit de jeugd. Indirect is Blind ook gewoon een jeugdexponent, zelfde voor Dolberg. Daar ligt de sleutel.

Dat een deel van die jongens niet minimaal 5 jaar van de jeugd hebben uitgemaakt maakt uiteraard helemaal niks uit hè.

Voeg daar ervaring aan toe middels een paar slimme aankopen.

Feyenoord verkoopt voor wisselgeld en koopt met dat wisselgeld spelers zonder restwaarde, inderdaad.

19 april 2019 om 13:22

Maakt sowieso niks uit waar de spelers vandaan komen. Maar er zit wel een verschil in wat er nodig is om die jongens in het eerste te krijgen.

Wat ik bedoel is dat investeren in de jeugdopleiding in het geval van Ajax ook is het aantrekken van jonge spelers van een jaar of 17-18. Die gaan dan eerst de jeugd in.

Daar zijn ook vele miljoenen mee gemoeid, die Feyenoord op het moment niet te besteden heeft.

19 april 2019 om 13:34

Feyenoord had na het kampioenschap en de CL genoeg geld om zelfde investeringen te doen. Spelers als Dolberg moeten ze gewoon kunnen scouten hoor. Goedkoop uit een lage competitie. Nee, ze halen Sinisterra (als ik het zo typ) die hooguit 90 minuten heeft gemaakt en waarschijnlijk volgend jaar weer via de achterdeur vertrekt. Ze scouten gewoon heel slecht, niks meer niks minder. AZ kan met een laag budget ook prima spelers door laten stromen.

Ik zal wel even het enige juiste antwoord geven op deze vraag mensen:

De enige manier dat Feyenoord bij Ajax kan aansluiten is als Ajax zelf weer een paar stappen achteruit gaat maken. Punt uit.

19 april 2019 om 11:55

Punt uit? Nee. Zo werkt het niet Cantona. Mocht Feyenoord ineens een paar gigantisch goede jeugdspelers hebben in combinatie met wat ervaring kan de wereld heel anders zijn (niet dat ik het van Feyenoord verwacht met hun belabberde beleid).

Ajax heeft namelijk exact hetzelfde gedaan. Leunen op de jeugd en de doorstroming voorop gezet en daar later de vruchten van geplukt. Het geld geïnvesteerd in ervaren krachten en een goede coach aangesteld. Voila.

19 april 2019 om 13:27

Het meeste heeft Ajax de laatste jaren verdiend door jonge, onbekende spelers aan te trekken. Beter te maken en dik verkopen.

Sanchez, Milik, Cilissen, Bazoer en De Jong. Vooral daardoor is de kas volgelopen.
Daarnaast ook nog Klaassen en Kluivert die al langer bij Ajax zaten.

19 april 2019 om 13:28

Het is niet zo makkelijk. Goede jeugdspelers willen spelen op het hoogste niveau. Als een jeugdspeler in Nederland 16 wordt (en er wordt nog niet vanuit het buitenland aan hem getrokken) dan kan hij een contract tekenen voor maximaal 3 jaar. Dat houdt in dat hij bij zijn doorbraak niet veel over is. Dan moet je een speler zien te verlengen, terwijl een andere club (bijvoorbeeld Ajax, PSV of een aantal jaar terug Twente/az, maar ook de buitenlanden) een veel hoger salaris kan betalen.

Clubliefde brengt je nog wel ergens maar uiteindelijk zijn het de euro's die de doorslag geven. Het zou natuurlijk ideaal zijn als je, net als Ajax en Psv, je spelers in de jupiler league kan laten doorbreken, 5 jaar vast kan leggen, en dan in t eerste kan brengen, maar die slag heeft Feyenoord gemist.

19 april 2019 om 17:08

Nee Arsenallz, dat is ook weer te makkelijk. De financiele en daaraangekoppelde sportieve situatie vna het huidige Ajax komt door een paar zaken. Allereerst een beleid van vele jaren, op zijn minst 8 (sinds de start van het technisch hart, Cruyff en de Boer.
Een goede scouting en aan/verkoop beleid (marc Overmars), ja er zitten soms mindere goden tussen, maar ook veel goeds en levert honderden miljoenen op.
Een heel goede jeugdopleiding, misschien toch wel de allerbeste van Nederland?
En last but not least, een goede trainer, die het echt snapt die echt weet hoe een ploeg sterk en nauwelijks te verslaan te maken.

19 april 2019 om 20:18

@jaakke

Ik simplificeer de situatie alleen maar. Het is natuurlijk niet heel makkelijk in de praktijk, op papier wel.

Feyenoord kan al 45 jaar niet structureel meer aanhaken bij Ajax en Psv. Dus je kunt wel zeggen dat in de huidige setting het niet gaat lukken. Dus er zal iets structureel anders moeten worden om dit wel te realiseren.

Wellicht kan dat met het nieuwe stadion wel of veranderen er andere factoren die voor Feyenoord gunstig uit pakken.

Voor de invoering van het betaalde voetbal waren er ook andere clubs aan de top. Zou mooi zijn als die tijd weer terug komt, maar daarvoor is het voetbal al teveel verpest door geld.

Het grote probleem bij Feyenoord is in mijn ogen toch wel de verkeerde investeringen. In het jaar van het kampioenschap + daarna de CL hadden ze inkomen om zichzelf met behulp van deze financiën te versterken. Van deze inkomsten hebben ze toen Haps, ST Juste, Berghuis, Larsson en Amrabat gehaald. Waardoor ze al het geld van de CL en kampioenschap al kwijt waren zonder er echt sterker van geworden te zijn. En ja, ze hebben na hun kampioensjaar de vruchten geplukt van hogere transfersommen. Karsdorp en Kongolo werden verkocht voor een heel mooi bedrag, maar over het algemeen is het toch een stuk lager dan bij Ajax. Daar waar Ajax spelers verkoopt voor minimaal 40 miljoen liet Feyenoord hun beste speler van dat seizoen (El Ahmadi) gratis weggaan als vriendendienst (ook al was die al wat ouder je had er van een aziatische/midden-oost club zeker nog wel een mooi bedrag voor kunnen krijgen. Ook snap ik niet waarom ze het Jong Feyenoord elftal hebben "verwijderd". Zonder dit elftal zit er toch een grote stap tussen de o19 en Feyenoord 1 waardoor de grote talenten toch moeilijker door kunnen komen.

19 april 2019 om 12:12

Verkeerde aankopen vloeien volgens mij voort uit de afwezigheid van een scoutingsapparaat. Die is er (op dit moment) niet bij Feyenoord. Met de juiste scouting zouden sommige aankopen waarschijnlijk niet zijn gedaan. Ook een mindere lichting bij de jeugd speelt mee. Het probleem is dat Feyenoord op dit moment weinig te besteden heeft en het zich dus ook niet kan permitteren om een gokje te nemen bij een aankoop. Ik hoop voor Feyenoord dat ze snel een paar goede jeugdspelers zullen hebben die op de korte termijn het elftal omhoog zullen helpen en op de lange termijn voor cash geld zullen zorgen.

19 april 2019 om 13:43

@kyle66

Feyenoord doet niks anders als gokjes nemen met aankopen. veel geld neerleggen voor spelers van Eredivisie subtoppers en middenmoters die de middelmaat niet ontstijgen

19 april 2019 om 15:45

Japie, maar dat komt doordat er geen scoutingsapparaat is. Anders waren er wel betere spelers gehaald van het geld twee jaar geleden.

19 april 2019 om 18:18

Dat weet je nooit van te voren, maar had al gezien dat jij voor Ajax bent dus maakt niet uit

19 april 2019 om 21:46

@kyle66

dat ben ik zeker met je eens maar dat bezuinigen op de scouting is achteraf een dure grap gebleken

19 april 2019 om 22:30

@Japie, juist. Daarmee ben ik het helemaal met je eens. Het is gewoon heel jammer dat er niet beter is gescout door Van Geel twee jaar geleden. Het is toch schrijnend dat supporters (van zowel Feyenoord als andere clubs) grapjes maken over spelers in de Eredivisie die Feyenoord aantrekt? Dat hoort toch niet bij een topclub? Migi maakte een grapje laatst hier op VZ. Hij schreef: "misschien moet Ajax ons maar 100 miljoen geven". Ik reageerde met: " weet je zeker dat je Van Geel 100 miljoen aan spelers uit wilt laten geven"?, waarop hij weer zei: "dan weten we zeker dat we volgend seizoen 99 spelers uit de Eredivisie hebben". We zaten gewoon wat te dollen, maar dat zou niet horen bij een club als Feyenoord. Ja, ik ben Ajax-supporter, rivaliteit hoort erbij, maar ik vind het niet fijn zoals het nu met Feyenoord gaat.

er is al jaren geen visie helaas bij Feyenoord. Van Geel heeft toen prima gesaneerd om ons vervolgens weer achter te laten zonder geld en met een belabberde selectie.

er is onlangs in de jeugdopleiding geinvesteerd. zorg dan nu dat je iig probeert Jong Feyenoord mee te laten doen in de 1e divisie en zorg dat er nu eindelijk na 8 jaar weer eens een goed scoutingsapparaat op poten word gezet. dan mag je over een paar jaar misschien weer een beetje dromen over het eventuele aanhaken bij de top 2 maar momenteel zijn die lichtjaren verwijderd van ons. zeker qua beleid, visie en financien

Het is niet alleen de teamspirit maar er loopt ook wat individuele kwaliteit op het veld dat Ajax zo sterkt maakt en de aangekochte spelers geven een perfecte balans tussen talent en ervaring.

Feyenoord aanhaken bij Ajax? Sorry hoor, maar hoe kom je er überhaupt op? Dat is echt totaal niet meer aan de orde. Feyenoord kan beter zorgen dat ze eens wat punten gaan halen in de Europa League.

19 april 2019 om 15:44

En toch heeft Feyenoord recenter prijzen gepakt dan Ajax. Natuurlijk kan daar op zeer korte termijn verandering in komen, maar de conclusie dat Ajax bijbenen al totaal niet meer aan de orde is is wel erg prematuur. Laat Ajax eerst maar laten zien dat dit seizoen geen incident is.

19 april 2019 om 23:46

Haha meen je dat nou? Over incidenten gesproken... Feyenoord is in de afgelopen 10 jaar (ja, echt, zoek maar na) precies 1 keer boven Ajax geã«indigd, en dat is het kampioensjaar waar jij het over hebt. Toen eindigden ze 1 puntje boven Ajax, de enige keer in 10 jaar tijd. Haha, en dan heb jij het over dat Ajax moet laten zien dat dit seizoen geen incident is..
Dan heb ik het nog niet eens over de Europese prestaties en de organisatie, kwaliteit van de selecties die er nu staan en financiele middelen... Nee, Feyenoord gaat de komende 10 jaar ook niet boven Ajax eindigen. Nou vooruit, dat is overdreven, misschien dat er een keer een seizoen een incident plaatsvindt en ze een punt meer halen!!!

Ajax staat in Nederland op eenzame hoogte als het gaat om de sportieve- en financiële organisatie van de voetbalclub.
PSV kan nog wel aanhaken, maar in Eindhoven weet men inmiddels eveneens hoe er een professioneel bedrijf geleid moet worden.
Feyenoord heeft eigenlijk altijd een opportunistisch beleid gevoerd, waarbij de jeugdopleiding en het scoutingsapparaat vaak ondergewaardeerd werden.
Wat dat betreft kunnen ze een voorbeeld nemen aan regiogenoot Sparta, dat met beperkte middelen toch een prachtig voetbalinternaat in stand kan houden.

De conclusies dat Ajax al niet meer is in te halen is veel te prematuur. Dat zij dit jaar de Internationale top aantikken is uitzonderlijk knap, maar daar blijven is vers twee. Wellicht blijkt achteraf dat dit superseizoen een incident is, en niet de opmaat naar het verworden van het Bayern van Nederland. Anderzijds lag ik een jaar of 10 geleden nachten te piekeren of mijn club Feyenoord überhaupt nog zou bestaan als ik wakker werd. De tijden dat supporters met de pet rond gingen om de club te redden, dat Sjaak Swart kraaiend van het leedvermaak een tientje in hun knuisten duwde bij DWDD, dat spelers een transfer naar FC Twente als een stap hogerop beschouwden, kan ik me nog haarscherp voor de geest halen. Als je in 2011 zou hebben gezegd dat Feyenoord 6 jaar later landskampioen zou worden, hadden ze je met gillende sirenes komen halen. Ook Feyenoord heeft enorme stappen gezet in de laatste 10 jaar, al heeft men inderdaad na de titel niet door kunnen pakken.

19 april 2019 om 16:53

Wanneer PSV en Feyenoord weinig punten laten liggen tegen de rest kunnen ze het Ajax ook volgend seizoen gewoon heel moeilijk maken. De sleutel ligt bij die duels. In de onderlinge confrontaties heerst een andere dynamiek. Denk dat Feyenoord sowieso weer meer het pad van de eigen jeugd op moet. Dat werkte een aantal jaren geleden immers uitstekend.

19 april 2019 om 17:09

Vooral als Feyenoord zelf ook zijn plicht doet en de punten tegen de mindere goden gewoon binnen haalt, in tegenstelling tot dit seizoen. Als Feyenoord dat doet, kan het ondanks dat Ajax meer kwaliteit heeft nooit op grote achterstand raken en kan het ook zomaar eens de goede kant op vallen.

19 april 2019 om 18:20

Inderdaad. Dat bedoel ik precies.

19 april 2019 om 21:48

@falcao

het probleem bij Feyenoord is dat ze pas goed presteren als ze zelf het spel niet hoeven te maken zoals tegen Ajax en Psv. moeten ze tegen de kleintjes die het initiatief aan Feyenoord over laten dan hebben ze niet het voetballende vermogen en de creativiteit om zo een tegenstander uit elkaar te spelen

19 april 2019 om 23:33

En dat Japie is voetballend vermogen. Dat is structureel te weinig aanwezig. Dan win je wat makkelijker van “de kleintjes”. Het zit ook niet in de cultuur van de club blijkbaar. Kokcu zou in A’dam veel meer speelminuten krijgen; zelfs in de huidige selectie.

Ik heb genoten dinsdag en hoop dat ajax de CL wint. Maar krijg alweer de kriebels van sommige uitspraken alsof ajax al jaren de competitie domineert. De realiteit is dat ajax ook al 4 jaar geen kampioen is geworden en wel in de halve finale CL staat, een topprestatie. Ze hebben en gaan een groot vermogen opbouwen, maar dat zegt in het voetbal dus soms weinig, dat bewijst ajax namelijk in de CL.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper
N. TagliaficoVerdediger
E. ÁlvarezVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

50 jaar
56 fans
SeizoenClubW
2006/2007 Feyenoord 0 6
2004/2005 Fenerbahçe 19 8 2 0
2003/2004 Fenerbahçe 34 24 3 0
Laatste voetbalnieuws

Van Hooijdonk maakt zich zorgen om De Ligt: ‘Dan is het klaar’

De strijd om de Champions League wordt vrijdagavond hervat met de returns van de achtste finales die nog afgewerkt moeten worden. Manchester City en Real Madrid staan tegenover elkaar, terwijl er...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 11 augustus
CSKA Moskou heeft de pijlen gericht op Mike Trésor Ndayishimiye. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren