Erik ten Hag zag ‘mentaal effect’: ‘Ze konden het niet meer belopen’

Woensdag, 17 april 2019 om

Erik ten Hag is daags na de 1-2 overwinning van Ajax op Juventus aan het nagenieten. De trainer zag hoe zijn ploeg in de eerste helft worstelde, maar in de tweede helft veel sterker was dan de Italianen. "Natuurlijk heb ik geslapen. Gisteravond was het uiterst plezierig, maar daarna trek je je terug, want nachtrust is belangrijk in deze fase", zegt Ten Hag in gesprek met Ajax TV.

"De prijzen worden straks verdeeld, daar moeten we klaar voor zijn. We moeten ons beseffen dat dit nog geen titel oplevert. We willen uiteindelijk zilverwerk", aldus Ten Hag, die de vraag krijgt of er in de rust veel is omgegooid. "Alleen een paar details. Toen zag je de ruimtes groter worden. Als je er dan een of twee keer doorheen speelt, zie je bij de tegenstander een mentaal effect. Ze konden het niet meer belopen."

Ten Hag erkent dat hij lange tijd niet gerust was op een goed resultaat. "De laatste vijf minuten waren hectisch. De lucht was er uit, maar je wilt ze niet dichtbij laten komen." Ten Hag is blij dat de de volgende horde is genomen. "Dan is de missie volbracht en geniet ik van mijn spelers, die het gelijk met de fans vieren. Die mogen we niet vergeten. Het is waanzinnig voor de club, maar vooral voor de fans is dit fantastisch natuurlijk."

Ajax neemt het in de halve finales van het miljardenbal op tegen Tottenham Hotspur of Manchester City. Naast de Champions League is Ajax hevig verwikkeld in de titelstrijd met PSV. Beide Nederlandse topclubs staan in punten gelijk, maar de Amsterdammers hebben een beter doelsaldo. Ajax staat daarnaast nog in de finale van de TOTO KNVB Beker tegen Willem II.


Poll

Verwacht jij dat Ajax de Champions League gaat winnen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door jappano)

Tactische omzetting in de rust pakte heel goed uit. Credits daarvoor naar Ten Hag. Juventus kreeg er geen druk meer op en Ajax kreeg ruimte om te voetballen tussen de linies. Als dat met Neres, Tadic, Ziyech en VD Beek gebeurd is er bijna geen houden meer aan. Op naar de halve finale!

17 april 2019 om 17:12

Dat was toch genieten he, die ene aanval een keer raken daar aan die zijkant met De Jong?

17 april 2019 om 17:38

Ja echt, nog even genieten van dit elftal. Fantastisch om te zien hoe dit elftal naar elkaar is toegegroeid.

17 april 2019 om 17:36

Ik had niet het gevoel dat de tactische omzetting nou het verschil maakte...had meer het gevoel dat Juventus niet in staat leek om de druk op Ajax van de 1e helft ook in de 2e helft vol te houden. Ze wisselden ook nog in de rust, waarbij dybala eruit ging, terwijl die toch ook belangrijk was met hoog druk zetten.
Ajax kreeg meer ruimte, minder druk en kwam zo aan hun spel toe. En dat deden ze vervolgens echt fantastisch. Maar dat was niet vanwege een tactische meesterzet ofzo.

17 april 2019 om 17:39

Ik vond Juventus in de eerste helft veel beter dan Ajax. Zeker de eerste 30 minuten hield ik mijn hart vast. 2 kansjes van Donny, maar Juventus domineerde. Pas in de 2e helft waren wij de baas.

17 april 2019 om 17:41

Ben ik niet met je eens. De eerste helft liet Juve voortdurend Veltman vrij om vervolgens druk om hem te zetten. In de tweede helft kwamen eerder de Jong en Schone aan de bal waardoor Ajax beter onder de druk vandaan kwam. Daardoor kon Juve het niet meer belopen en kwamen er ruimtes. Zal niet alleen door de tactische komen, maar was zeker niet onbelangrijk.

17 april 2019 om 17:52

ik lees hier beneden bij bombonera dat ook de goal, die werkelijk waar uit het niets kwam vallen, Juve in de war heeft gebracht. Geloof ik eigenlijk ook nog meer in, dan tactische omzettingen. Want jij en ten Hag kunnen nou ook niet zeggen wat die omzettingen dan geweest zijn, want iedereen bleef op zn positie spelen.

17 april 2019 om 18:04

Clarkkent2, de omzetting was om Veltman bijna op rechtsbuiten te laten spelen, waardoor Schöne uitzakte op rechtsback. Veltman kwam daardoor minder aan de bal, minder in de problemen en had minder balverlies. Op VI Pro staat een hele tactische analyse als je het tot in detail wil weten.

17 april 2019 om 18:28

Domineren zonder echt kansen te creëren en moeite hebben om de bal 5 x naar dezelfde kleur te spelen. Ze waren zeker iets beter maar dominant wil ik het niet noemen

Oh kan t nog steeds niet beseffen. Wat een resultaat. Ondanks andere clubvoorkeur maakt mij dit trots als Nederlander. Wie had dit ooit gedacht..

Wel gunstig dat de volgende club een Engelse club is, die hebben ook al een flink seizoen achter hun rug.

Hoop dat deze overwinning mentaal Ajax ijzersterk maakt, want de komende weken gaan heel zwaar worden! In de competitie mag er niet worden gelijk gespeeld of verloren, de beker mag ook niet verloren worden, alleen wat we in de CL mee kunnen pakken is extra meegenomen!

Was een goeie omzetting in rust idd. Eigenlijk moet je het eerder beslissen, maar goed, we zijn door. En nu full focus op grun, die moet je ook gewoon winnen. Kampioen is een prijs, plus plaatsing voor CL (al dan niet direct) dus geld, en niet zo achterlijk vroeg al beginnen.

Dat lag aan Juventus die van slag waren door het gelukkige doelpunt van van Beek. De achterhoede van Juventus schoof niet door zoals in de eerste helft waardoor het veld lang werd. Hier wist Ajax met counters van te profiteren. Door een paar geslaagde counters durfde de achterhoede van Juventus al helemaal niet meer door te schuiven bang voor het fatale 2e doelpunt.

17 april 2019 om 17:34

Precies. De angst sloop erin na die toevalsgoal. Zo mag je het toch een beetje noemen. Dan kunnen ze geen druk meer zetten en valt het als een kaartenhuis in elkaar. Toch knap dat dit jonge en onervaren Ajax zich staande houdt, en zelfs terugkomt om er dan nog van te profiteren. Het was mooi om te zien. Vooral de tweede helft. Juve was het helemaal kwijt.

17 april 2019 om 18:35

Bayern vooraf een maatje te groot, achteraf oud en versleten. Real Madrid vooraf veel te sterk, achteraf hopeloos uit vorm. Juventus vooraf de slechts mogelijke loting, achteraf van slag door een gelukkig doelpunt van vd Beek. Manmanman. Laat me raden, de ECHTE test komt in de halve finale. Hahahaha. Pure comedy. Theater van de lach?

17 april 2019 om 19:37

Bayern en Real waren idd niet in vorm in de tijd dat Ajax er tegen speelde, maar dat staat los van dat Ajax boven zichzelf uitstijgt in de CL en Juventus 1,5 helft overklast hebben. Hoop als PSV supporter dat het Ajax - Tottenham wordt en Ajax van Tottenham en van Barcelona wint. (De team ex-poule genoten van PSV)

17 april 2019 om 18:39

Vooral niet willen zeggen dat Ajax heel aardig voetbal liet zien. Voel je jezelf niet een beetje triest?

17 april 2019 om 18:46

En hoe komt het dat Juve dat niet meer durfde? Oh ja, vanwege de manier hoe Ajax speelde. Tegen Atletico hadden ze hier thuis geen problemen mee terwijl toen een tegendoelpunt veel en veel gevaarlijker was.

17 april 2019 om 19:18

@bombanera99: Toch bijzonder dat het doelpunt van Van der beek "gelukkig" was. Wat was het doelpunt van Ronaldo dan? Mooi opgebouwd? Mijn inziens werkte Van de Beek hem heel vakkundig in de hoek. Ook was dat zeker niet de eerste kans van Ajax.

Juventus was dominanter de eerste helft. Tot veel uitgespeelde kansen leidde echter niet. Ook Ajax kwam in die fase een aantal keer gevaarlijk dichtbij de goal van Schzezny.

Ik neem aan dat die ontzettend ervaren mannen niet in hun broek doen na een doelpunt die hooguit een verlenging betekent? Gek genoeg konden ze het aan het eind van de eerste helft wel weer opbrengen?

Stel je voor dat Ajax dit jaar de CL wint. Dan zijn ze toch direct geplaatst? En mogen 2 andere clubs uit NL deel nemen aan voorrondes?

17 april 2019 om 17:33

Volgens mij niet. Tenzij Ajax 3e zou worden.

17 april 2019 om 17:33

Nee zo werkt het niet

17 april 2019 om 17:35

wanneer de winnaar van de Champions League zich in de nieuwe opzet via de eigen competitie direct plaatst voor het miljardenbal, dan schuift er één ticket door naar de nummer elf op de UEFA ranking

17 april 2019 om 17:38

Ajax wel direct geplaatst volgens mij, maar geen extra NL team.

17 april 2019 om 18:44

Het zou weinig zin hebben ook, de nummer drie van de eredivisie gaat echt de voorrondes niet doorkomen van de CL, zeker als je je bedenkt dat ze in de laatste ronde altijd een geplaatste tegenstander zullen treffen. In dat kader moet je alleen maar hopen dat naast Ajax en Psv, de andere clubs de groepsfase van de EL league halen.

17 april 2019 om 19:40

Is niet zo, dat is juist waarom Ajax positieve punten gepakt heeft. Nu mag het 11e land ook iemand rechtstreeks leveren, omdat de winnaar vd CL meestal al geplaatst is via de eigen competitie.

Ook waanzinnig knap dat Ajax geen gele kaart heeft gepakt terwijl er met name in de eerste helft vrij fel werd gespeeld. Schöne had er wellicht 1 moeten hebben, maar ach.

Juventus kon in 2de helft aanvallend niets meer brengen omdat ze achter de feiten aanliepen. Toen kwam de 1-2 en zag je dat een noodplan ontbrak. Voor Ajax viel alles perfect namelijk zelf goed in de omschakeling en een Juventus die daar niet meer om kon gaan (mede wegens het ontbreken van vorm en Chiellini)

17 april 2019 om 17:42

Juventus kon er niet mee omgaan om dat Ajax beter was. Niet omdat hun zogenaamd uit vorm waren. Zo jammer dat een geweldige prestatie weer af word gedaan als de tegenstander niet in vorm. Chiellini was er niet so what Tagliafico was er ook niet. Ajax gewoon beter niet meer niet minder.

17 april 2019 om 17:49

Kan jij begrijpend lezen? Mede wegens het ontbreken van vorm en Chiellini. Natuurlijk speelde Ajax beter, maar er wordt nu gedaan alsof er 100 keer tegen Juve wordt gespeeld 99 keer zou worden gewonnen, maar dat is ook weer niet zo.

Ja dat heeft met vorm te maken dat snap je toch zelf ook wel. Als Ajax niet in deze vorm zou verkeren hadden ze nu niet in halve finale gestaan. Het is waanzinnig knap dat ze deze vorm op dit moment hebben en dit voetbal op de mat leggen. Alleen Juventus in topvorm, wat dus evident niet het geval is, had een andere wedstrijd geweest, dat kon je ook zien aan de eerste helft, daar had Ajax weinig te vertellen tot de 1-1. Een Juventus in topvorm zou dat 90 minuten kunnen, maar dat doet verder niet af aan het geweldige voetbal van Ajax. (En ja ook Real was destijds in matige vorm)

17 april 2019 om 18:08

En als Ajax straks wint van City of Spurs waren die ook niet in vorm terwijl ze voor de wedstrijd wel even gehakt zullen maken van Ajax. Net Bayern - Real en Juventus Ajax kansloos zouden laten. Gewoon allemaal onzin Ajax is gewoon beter dit jaar en heeft niets met vorm te maken. Volgend jaar zal dat anders zijn maar dit jaar is Ajax gewoon beter niet meer en niet minder.

17 april 2019 om 18:45

Ze waren in vorm tegen Atletico, spelen de hele serie a aan gort, maar, heel mysterieus, ontbreekt de vorm net tegen Ajax. Open je ogen jonguh! Dit Ajax piekt op de juiste momenten en is een geweldig team. De nummers 1, 3 en 5 van de UEFA ranglijst hebben hun tanden stuk gebeten op dit Ajax. Denk jij nou echt dat Ajax dat niet heeft afgedwongen?

Ik ben waarschijnlijk de grootste Ten Hag criticaster op dit hele forum, maar ik maak nu een diepe buiging voor hem. Ik vind nog steeds dat hij in het begin veel fouten gemaakt heeft en dat hij toendertijd niet de juiste broek aan had om Ajax trainer te zijn. De tactiek was af en toe erg wazig, de wissels zijn vaak onlogisch en hij heeft hele elftallen omgegooid. Ik sta nog steeds achter mijn woorden dat hij ons een paar verliespunten heeft gegeven, o.a. tegen Heracles (tweemaal) en Psv. Dan wil ik niet die clubs de credits ontnemen, maar Ten Hag had dat op een slimmere manier moeten doen. Inmiddels heeft hij zijn draai gevonden, is Ajax helemaal fit, doen we nog steeds mee om 3 prijzen en is de focus binnen Ajax niet afgenomen. Hij heeft zich verbeterd in zijn optredens in de media, is een stuk losser geworden en praat minder wartaal. Ten Hag kennende zal hij echt nog wel een aantal dubieuze wissels doorvoeren, maar hij heeft het goed voor elkaar. Mocht Ajax geen kampioen worden dan zou het vervelend zijn, mag Ten Hag ook wel eens nadenken over zijn foute beslissingen voornamelijk begin het seizoen, maar zal je mij waarschijnlijk niet horen over zijn functioneren. Ik ben zowaar tevreden met hem, al heeft hij stiekem wel een beetje naar Louis van Gaal geluisterd met zijn Tadic in de spits plannetje. Uiteraard moet hij komende zaterdag geen B spelers opstellen, zo wil ik bijvoorbeeld een Ekkelenkamp dit seizoen liever niet meer zien tenzij de nood aan de man is. 4 wedstrijden winnen en je bent kampioen, al zijn alle 4 de tegenstanders (zeker 3) geen makkelijke wedstrijden. De beker mag je denk ik wel al ophalen (Niet lullig bedoeld) en in de CL mogen we nog 2 wedstrijden genieten.

17 april 2019 om 18:41

Fouten in het begin van het seizoen? Ajax heeft de eerste seizoenshelft 5 punten verspeeld. Ja de concurrent pakt er wat meer maar dat betekend niet dat vijf verlies punten slecht is. Elke ploeg verliest soms. Dat betekend niet dat er iets structureels slecht is aan de tactiek. Wat Ten Hag laat zien is extreem goed en is een duidelijk teken dat zijn tactiek niet wazig is maar gewoon goed.

17 april 2019 om 18:51

Drie in de CL.

toen juventus vorig jaar spurs uitknikkerde (uiteindelijk verdient) vond ik de reacties van de juventus spelers enorm teleurstellend ... hoe ze wisten dat spurs ging breken en dat we mentaal niet konden tippen aan juventus volgens mij zei pjanic zelf "men against boys" ... heeft een beetje glans afgenomen van het huidig juve elftal voor mij. toch 1 van men favo's om naar te kijken sinds ik klein ben . vind ze een pretentie af en op het veld hebben die ze dit jaar de das heeft om gedaan . dit en het feit dat ajax natuurlijk een klasse apart is in de CL . heb sinds barcelona geen ploeg zo zien voetballen . plezier en effecientie , echt heerlijk om naar te kijken .

ps: keek even geleden naar AZ vs Ajax en het lijkt eigenlijk niet eens op dezelfde ploeg als in de CL
logisch natuurlijk ook hé , maar had veel meer verwacht die dag vanwege de CL prestaties .
dit kan overigens vast ook gezegd worden over een spurs i know

Ik hoop dat Ajax nu eens een keertje de return thuis speelt inplaats van uit.

17 april 2019 om 18:32

Zoals het op internet staat speelt Ajax eerst uit deze keer.

17 april 2019 om 21:12

Oh dat is goed om te weten! Is hopelijk in het voordeel van Ajax. Thnx voor de info.

Zag ik het toch goed, in het buitenland zijn ze lyrisch over Ziyech terwijl de fans hem al in de 1e helft naar de kant wilden halen. Ja hij strooide met passen die vaak niet aankwamen, maar de durf om zo snel te passen deed juventus twijfelen. Ziyech stond veelal aan de basis van een aanval op wanneer de Jong niet aan de bal kon komen. Hij is welkom in Eindhoven hoor

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2323
2.PSV2320
3.AZ2015
4.Vitesse205
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

34 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
Laatste voetbalnieuws

Ten Hag stuurt Tagliafico op vakantie: ‘De boog kan niet altijd gespannen zijn’

Trainer Erik ten Hag hervat dit weekend met Ajax na een interlandbreak het seizoen. De oefenmeester zag een hoop Ajacieden terugkeren van uitstapjes naar hun nationale elftal, maar voor Nicolás Tagliafico...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 18 oktober
Na het wegvallen van Alexis Sánchez, zoekt Internazionale naar aanvallende alternatieven. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren