Achter het succes van Ajax: ‘Plots leek Mazraoui wel Cristiano Ronaldo’

Woensdag, 17 april 2019 om

Nu Ajax de stunts aaneenrijgt in de Champions League, neemt de belangstelling uit het buitenland toe voor de achtergrond van het succes. In een uitgebreid artikel gaat The Telegraph woensdag in op de rol van de 'Cruijff-revolutie' in Amsterdam. Vanaf 2011, toen Johan Cruijff zijn entree maakte als adviseur bij de club, probeerden Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Ruben Jongkind de ideeën van de voetballegende te implementeren bij de club. Jongkind legt uit hoe er werd getraind met huidige basisspelers.

Een van de grootste uitblinkers van dinsdagavond tegen Juventus was de negentienjarige Matthijs de Ligt, die het winnende doelpunt voor zijn rekening nam. In zijn nog jongere jaren viel er voldoende te verbeteren bij De Ligt, zo weet Jongkind. Hij was als hoofd talentontwikkeling verantwoordelijk voor de implementatie van het zogenoemde plan-Cruijff en werkte nauw samen met de jeugdspelers. Een belangrijk aspect van plan-Cruijff was om de sterktes en zwaktes van individuele spelers in kaart te brengen.

Het bleek dat de sprinttechniek van De Ligt veel te wensen overliet. "We hebben veel getraind op het sprinten met Matthijs. Dat is heel belangrijk", blikt Jongkind terug. "Cruijff zei al dat je in golf specialisten hebt voor het putten en voor de swing, terwijl er één trainer is voor alle 25 voetballers. Dat vond hij absurd." Een andere jeugdexponent die uitblonk tegen Juventus, was Donny van de Beek, de maker van de 1-1. Voormalig jeugd- en assistent-trainer Bergkamp merkte in zijn tienerjaren al op dat de middenvelder het eerste elftal kon gaan halen bij Ajax.

Belangrijk was volgens Bergkamp wel dat Van de Beek de goede begeleiding zou krijgen. Het was voor Bergkamp niet moeilijk om te bepalen waar Van de Beek progressie in kon boeken. "He knew he was running like shit", lacht Jongkind. "Hij had een goede conditie, maar niet zulke sterke benen. Daar hebben we aan gewerkt, vaak met dubbele sessies. En we werkten aan zijn explosiviteit." En nu, zo stipt The Telegraph aan, zijn er maar weinig middenvelders van zijn leeftijd die al zoveel hebben gepresteerd als Van de Beek.

Jonk trok bij Ajax veel op met Van de Beek. Hij zat namens de jeugdopleiding in het Technisch Hart en was techniektrainer en een van de jeugdtrainers in de bovenbouw van de opleiding. Jonk maakte de jeugdspeler bekend met twee Cruijffiaanse principes: altijd vooruit passen en het belang van de 'derde man'. Volgens Cruijff moet een derde man altijd beginnen aan een sprint zodra twee ploeggenoten naar elkaar passen. "We stelden trainingssessies op waarbij je punten kon verdienen als je de bal ontving als derde man, of waarbij je alleen mocht scoren als derde man."

Ook met Noussair Mazraoui moest Ajax voorzichtig omspringen. De rechtsback, die dinsdag al vroeg geblesseerd uitviel tegen Juventus, geldt als een laatbloeier. Hij kwam niet goed mee met spelers in zijn leeftijdsgroep en als tiener liet Ajax hem bijna vertrekken. Men besefte echter dat Mazraoui aanzienlijk jonger was dan zijn toenmalige ploeggenoten en dat hij nog kon groeien, daar zijn ouders ook lang zijn. "We lieten hem daarom trainen met de spelers die een jaar onder hem zaten, want het verschil was qua leeftijd maar een paar maanden. Plots leek hij wel Cristiano Ronaldo", aldus Jongkind.Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door adthee)

Hier wordt ik altijd een beetje onpasselijk van hé, van die jeugdtrainertjes die dan een deel van het succes gaan opstrijken, omdat ze zo veel met deze voetballers bezig zijn geweest in de jeugd. Meneer Jongkind, zou het niet gewoon zo zijn dat Ajax de mazzel een aantal spelers die het talent van onze lieve heer mee gekregen hebben en die nét ff allemaal samen zijn doorgebroken.

17 april 2019 om 11:29

Ik vind het juist wel een informatief artikel waar je wel ziet dat het niet zomaar een opzicht staande prestatie is maar dat ze per speler ook echt aspecten hebben verbeterd. Hoe je het ook went of keert krijgt vaak de hoofdtrainer en TD de credits, maar de hele organisatie is natuurlijk verantwoordelijk. Vooral bij de jeugdspelers.

17 april 2019 om 11:46

Hier worden alleen de succes verhalen uitgelicht, denk aan een Rosario, Bergwijn en Malen die allemaal niet op waarde werden geschat of niet behouden konden worden. Geeft een vertekend beeld.

17 april 2019 om 12:06

Wat had Rosario in dit team moeten doen?

17 april 2019 om 12:07

Bergwijn kan ik inkomen, maar Rosario was echt niet altijd geweldig. Zelfs niet in Jong PSV want wat ik vooral begreep is dat veel PSV ers ook verbaasd zijn door z'n opmars.

17 april 2019 om 12:10

Rosario en Malen zal Ajax nog niet zo'n spijt van hebben. Bergwijn daarentegen is wel zonde maar moet het ook nog maar eens laten zien in grote wedstrijden

17 april 2019 om 13:25

Hoe vaak is t wel niet gezegd dat Ajax bepaalde jongens heeft laten gaan. Die later t alsnog 'gered' hebben.
Ja hier worden de succes verhalen uitgelicht. Omdat mede door deze jongens Ajax weer es na lange tijd de halve finale CL heeft gehaald.
Wie denkt er op dat moment aan de jongens die jij opnoemt?

Nou Ok.. jij

17 april 2019 om 13:35

Bergwijn is de enigste die op de bank had kunnen plaatsnemen. Want met Tadic, Ziyech en Neres voorin is ook hij kansloos voor een basis in ons team. En als ik Bergwijn op de reservebank zet wie is Malen dan?! Die is nog zo groen als wat. Rosario daarvoor kan ik Ajax niet genoeg bedanken dat ze hem hebben laten gaan. Zou totaal geen meerwaarde hebben in ons elftal. Zelfs niet bij PSV. Wat heeft hij dan bij ons te zoeken? Hij heeft niet wat van den Beek heeft. Heeft de passing en traptechniek niet van Schöne. En over de Jong wil ik het niet eens hebben. Die 3 namen die jij opnoemt zouden allemaal 'voer' voor Juve zijn. Die zouden bij wijs van spreken levend opgegeten worden. Nee man, die zijn nog niet zo ver als onze jonge Ajacieden.

17 april 2019 om 14:11

Het artikel heet achter het succes van Ajax. Vrij logisch dat ze dan succesverhalen uitlichten..

17 april 2019 om 14:21

Hahaha ik kan je vertellen dat Rosario en Malen niks te zoek hebben in dit elftal. Bergwijn mag van mij de stand-in zijn van Neres

17 april 2019 om 11:32

Mazzel dat je heel goede talenten hebt, kunde en klasse om deze talenten op de juiste wijze te laten groeien en te begeleiden.

Of wil je nu beweren dat ze hoe dan ook dit niveau zouden halen?

17 april 2019 om 11:35

God + geluk vind jij dus een logischere verklaring dan trainers die individueel de sterke en zwakke punten van spelers trainen?

17 april 2019 om 11:37

Sorry hoor, maar de jeugdopleidingen zijn de levensaders van Ajax en daar beginnen de 1e stappen naar het succes. Dus de jeugdtrainers en dat zijn niet de misselijkste, zijn wel degelijk heel belangrijk waardoor hun mening er wel toe doet.

17 april 2019 om 11:43

Je moet het niet zo opvatten. Dit is gewoon een soort van informatie wie er in de jeugd meer is opgetrokken met wie. Elke speler is anders. Een de Ligt had bijv niets te maken met Bergkamp. Het is niet zo dat ze nu met alle eer gaan lopen strijken. Tenminste dat lijkt me. Dit Ajax is gewoon bij de 4 beste clubs van Europa met ontzettend veel jeugdspelers. Daardoor is er natuurlijk vraag naar hoe ze zich hebben ontwikkelt een paar jaar terug. Verder hoor ik niemand van hun roepen dat hij de ontdekker is van wie dan ook.

17 april 2019 om 13:17

Ja ik dacht dat het artikel hier op VZ opmakend uit titel zou zijn over de Cristiano Ronaldo stijl goals in de groepsfase van Mazraoui. Want dat was van enorm belangrijk belang. Mazraoui bijna wegsturen maar toch zeggen kijk hoe goed we zijn met niet wegsturen. Beetje apart. Wegsturen zou een veel latere optie moeten zijn, minder makkelijk dan nu gebeurt. Probeer dan dingen uit, breng een jongen in contact met iemand die feedback kan geven, supporten.

17 april 2019 om 15:29

Dus jij gaat uit van het toeval dat er opeens allemaal talenten samen doorbreken in plaats van jarenlang goede begeleiding? Want dat is natuurlijk veel minder logisch..

17 april 2019 om 15:39

Door die laatste zin over "lieve heer" weet ik dat je deze mening gewoon van Derksen kopieert. Denk zelf na of de claims op TV kloppen of niet. Waarom zie je kleine landjes als Uruguay en recent Belgiã«, maar ook altijd wel Nederland grote spelers voortbrengen, maar enorme landen als China, India, Indonesiã« niet of veel minder. Voetbal is in heel veel grote landen in Afrika ook super populair. Echter, waarom worden die minder bedeelt door die lieve heer van jou? Of is die lieve heer van jou pro zekere landen?

Nog een beter voorbeeld. Kijk naar de Nederlanders met Marokkaanse achtergronden die in Nederland voor profvoetballer gaan vs Marokkanen die in Marokko hun opleiding hebben doorlopen. Hieruit een poel van 500.000 mensen komen diverse spelers voort die zo in een Marokkaans Elftal kunnen spelen en ook nog beter zijn dan de spelers uit een land met meer dan 30 miljoen inwoners (een veel grotere vijver om uit te vissen). Zelfde genetisch materiaal, andere programma's en coaching.

Dus dat verhaal van je lieve heer kan de prullenbak in. Des te beter de programma's voor de jeugd zijn, des te beter de voetballers zijn die je aflevert. Mooi om te zien dat de helden op de achtergrond ook wat credits krijgen. Jij wil ze die niet geven misschien, omdat je die Derksen maar wat zit na te lullen.

En waar zijn Bergkamp, Jongkind en Jonk nu?? Niet meer bij Ajax.
Laten we niet moeilijk doen. Ajax heeft in de groep net ff het geluk aan haar kant gehad op bepaalde momenten (benfica uit en thuis) en is in zichzelf gaan geloven.
Blind & Tadic zijn gehaald en doen het prima, als team in de CL weet Ajax boven zichzelf uit te stijgen en dat is prima. Donny van de Beek scoorde gisteren eindelijk waar hij over het algemeen kampioen kansen missen.
We zullen volgend seizoen zien hoe sterk de jeugdopleiding is, want van dit team zal weinig meer over blijven

17 april 2019 om 11:31

Dit succes is ook gewoon het verdienste van de jeugdopleiding als je ziet hoe goed zo'n De Ligt al is op 19 jaar. Natuurlijk, het is aangeboren talent, maar het is wel echt een Ajax speler. Zelfde geldt voor Van de Beek en Frenkie is ook nog aardig bijgeslepen in Jong Ajax hoor. Het vervelende is dat de mensen die de basis hebben gelegd bij déze spelers al een tijdje niet meer rondlopen bij Ajax. Vooral Jonk heeft in de jeugd heel veel gedaan om de Cruijff filosofie toe te passen. Die is natuurlijk op vervelende manier weg gewerkt. Een grote fout, waarvan ik vrees dat het Ajax op termijn duur zal komen te staan. Want de geluiden van de Toekomst zijn toch minder florisant dan in de jaren dat Jonk er het voor het zeggen had en de resultaten daarvan zie je (zoals nu) pas na een aantal jaar.

17 april 2019 om 11:35

Klopt precies! Voor het succes van nu is de basis gelegd door Jonk en consorten en ik ben bang dat het. Succes van nu verblindt omdat de toekomst er niet goed uitziet als we naar de huidige jeugdopleiding kinken

17 april 2019 om 11:49

Dat is ook het gevaar van succes, je wordt lui en denkt dit volgend jaar weer even te flikken. Daarnaast is Nederland een klein land met niet altijd geweldige talenten, kijk naar het Nederlands elftal. Dat is een golf beweging

17 april 2019 om 12:15

@Adthee: zonder de kennis en kunde van Jonk tekort te doen, vind ik dat ook wat kort door de bocht. Toen Jonk wegging was De Ligt net 16, Mazraoui 17 en nog niet echt ‘ontdekt’, De Jong nog bij WII, Onana net begonnen aan zijn eerste volle seizoen bij Jong Ajax etc. Ook in de 3.5-4jaar zonder Jonk zijn er dus genoeg stappen vanuit de jeugd gemaakt/doorontwikkeld

17 april 2019 om 12:32

De Ligt debuteerde wel al op z'n 16e. Die had toen een heel groot deel van zijn ontwikkeling in de jeugd al gehad en jawel: onder het beleid van Jonk. Die had teams onder zich waar je van liep te watertanden. Er zijn in die tijd ook al tal van spelers weggekocht rond hun 15e/16e door grote buitenlandse clubs omdat ze stelselmatig opvielen op jeugdtoernooien. Denk aan Redan of Malen. Jongens als De Ligt en Van de Beek hebben ook genoeg van dat soort aanbiedingen gehad, maar wisten die verleiding te weerstaan. Je hebt dus waarschijnlijk ook zelfs maar 'een deel' van de talenten die uit die jaren zijn voortgekomen echt gezien bij Ajax. Er werd gewoon heel goed werk geleverd.

17 april 2019 om 11:33

Wat een domme opmerkingen. Net alsof welke jeugdopleiding dan ook ieder jaar zoveel goeie talenten kan laten doorstromen. En geluk dwing je gewoon af. Ajax heeft keer op keer laten zien mee te kunnen met teams die hoger staan aangeschreven.

17 april 2019 om 11:45

Ja, en als CR7 niet bij Real Madrid had gespeeld, om maar een voorbeeld te noemen, dan hadden ze niet 3x achterelkaar de CL gewonnen. Wat is je punt? Ajax heeft gewoon heel goed gepresteerd, altijd dat gezeur over geluk en falende tegenstanders. Ajax legde hoger aangeschreven (want financieel veel sterker) ploegen gewoon de wil opgelegd.

17 april 2019 om 11:49

@leicester ja..donny mist te veel kansen, maar kijk hoe geweldig hij heeft gevoetbald beide wedstrijden tegen juventus en vergelijk dat eens met de middenvelders van Juve. Die hebben we amper gezien

17 april 2019 om 11:54

Er was een verschil van mening over welke (cruyff) visie er gevolgd moest worden bij Ajax, Bergkamp en Jonk wilde voornamelijk met talent werken en zo min mogelijk aankopen doen en Overmars/v.d. Sar wilde meer balans tussen talen en ervaring. Deze verschil van inzicht kan en mag maar dat is geen enkele rede om Bergkamp en Jonk opzij te zetten. In hun hart blijven ze toch Ajacieden.

17 april 2019 om 12:16

Leicester: Nu sla je de plank echt zo finaal mis dat het bijna genant is. Nu nog woorden als 'geluk' in de mond nemen, of 'het zat niet tegen', getuigt mijn inziens van een niet zo'n goede kijk op de dynamiek van dit elftal. Al vanaf de eerste voorronde is het duidelijk dat Ajax op een missie was en spelen ze met een voortdurend groeiend zelfvertrouwen en geloof. En nee, dat is geen achteraf gepraat, dat was voor de oplettende kijker echt al in de voorrondes duidelijk.

Er is zorgvuldig aan dit team gewerkt, op technisch, tactisch, fysiek en mentaal vlak, met een duidelijke filosofie en spelopvatting. Met geluk kun je een voorronde overleven, of zelfs een groepsfase. Real en Juve van de mat spelen doe je niet door 'boven jezelf uit te stijgen' maar is het resultaat van jaren hard werken. Alle fouten die Ajax in de afgelopen decennia in Europees verband maakten maken ze dit seizoen niet. Dat ligt niet aan een Tadic, Blind, de Ligt of de Jong maar aan een goed beleid en voetbal know how.

Ze gaan veel spelers kwijtraken, het volledige geraamte van dit elftal is straks weg. Dat vang je niet zomaar op, dus volgend jaar moet Ajax nu al als een tussenjaar benaderen. Of misschien wel twee tussenjaren om daarna misschien weer eens mee te doen in de El.
Zolang de filosofie en beleid maar staan als een huis. Dan kun je daar de spelers bij zoeken en er een team van smeden. Want als Ajax wel iets bewijst (keer op keer trouwens) is dat je en team nodig hebt en geen ploeg vol dure vedettes.

17 april 2019 om 13:36

En waar zijn de jeugdspelers nu die ze toen begeleid hebben, juist ja in Ajax1 en in de halve finale Cl.
Ajax geluk gehad? Eerst drie voorrondes gehad met daarin standaard Luik en dynamo kiev. Dat laatste team is bijna altijd deelnemers aan CL groepsfase.
In de groepsfase heeft Ajax eerder te weinig dan teveel gekregen. Dat zijn niet mijn woorden maar die van de objectieve internationale pers,
De afgelopen10 jaar hebben 4 ploegen de CL gedomineerd. Real Madrid, Barcelona, Bayern München en Juventus, van deze vier heeft Ajax er al 3 ontmoet en ze zitten nog steeds in de Cl.
Na 1992 vertrokken Bergkamp en jonk en in 1995 won Ajax de CL met jeugdig talent. Twee jaar terug stond Ajax in de finale El en zijn er spelers vertrokken, nu staan ze in de halve finale CL.
De jeugdopleiding is de levensader van Ajax en daar komen gewoon weer goede spelers uit. Daarnaast heeft Ajax het geld om goede spelers te kopen, en kunnen ze goede talenten kopen in het buitenland die graag naar Ajax willen komen omdat dat een uitstekende springplank is naar de absolute top.
Ik verdenk je ervan dat je een toto op een overwinning van Juventus had staan en daarom zo zuur reageert

De

17 april 2019 om 13:39

Ik ben een pessimistische supporter van Ajax, maar wat ze in de CL doen is gewoon zeer knap! Tuurlijk is het volgend jaar afwachten en zal er weer langzaam gebouwd moeten worden, alhoewel ik ook wel weer vertrouwen hebt in de nieuwe doorstroming van de jeugd!

Nu de Ligt en De Jong weggaan hoop ik dat er weer twee talenten doorstromen naar het eerste en wordt aangevuld met directe versterkingen (zoals vorig jaar Tadic en Blind, mogen we wat mij betreft nu weer de portemonnee voor zulke klasbakken trekken).

Allemaal leuk en aardig dit, maar deze gasten hebben op management niveau flinke steken laten vallen. Laat ze alsjeblieft nu niet pronken met zaken die zij gedaan hebben. Past totaal niet. Als we Jonks plannen hadden uitgevoerd, zou er geen Euro besteed zijn aan spelers als Neres, Tadic en Blind. Juist dat maakt dat dit elftal nu in balans is.

17 april 2019 om 23:12

Als je Ajacied bent moet je gewoon trots zijn op de jeugdopleiding en daarmee indirect ook Jonk etc. Zeker nu!

De groep Jonk zijn voor mij toch de grondleggers van de ontwikkeling van de eigen talenten bij het huidige Ajax en ik maak me ernstige zorgen over de huidige jeugdopleiding

17 april 2019 om 11:34

Hier nog een. Die talenten die je nu ziet zijn echt voortgekomen uit het beleid dat Jonk er in de jeugd op nahield. Je hoort van de Toekomst toch veel verhalen dat het sinds zijn vertrek niet in positieve zin veranderd is. Dat is iets dat je pas over een paar jaar gaat merken. Het was Cruijffs bedoeling met zijn revolutie dat wat je nu ziet op termijn weer structureel zou worden, maar ik vrees toch het ergste.

17 april 2019 om 11:55

Verwachten dat zoiets structureel is, dat is ook niet te doen. Ajax kan niet elk jaar een Sneijder, de Ligt of de Jong voortbrengen, en dat zijn wel de exceptionele talenten die zoiets laten gebeuren. Geen schande toch, want Nederland als geheel brengt ongeveer 1 van die talenten per 10 jaar op. Gewoon genieten en hopen dat je nu met goed beleid een finale EL waardig team op poten krijgt voor volgend jaar. Ik vind het teveel gevraagd om meteen te verwachten, of te hopen, dat iets soortgelijks volgend jaar weer plaats kan vinden.

17 april 2019 om 12:00

Het hart van het elftal wordt toch wel gevormd door spelers die vanaf jonge leeftijd de Cruijff principes hebben meegekregen. Natuurlijk, je moet streven naar een kwaliteitsnorm en die spelers dan omringen door goede aankopen, maar die aanknopen kun je ook deels doen doordat je zelf goede spelers produceert en dan voor aanzienlijke bedragen kunt doorverkopen. In die zin een kip-ei verhaal, maar als je ook maar een beetje te makkelijk gaat doen over je jeugdopleiding kom je vroeg of laat waarschijnlijk weer in de situatie waar je 10 jaar geleden zat.

17 april 2019 om 12:20

Ik doe totaal niet makkelijk over de jeugdopleiding, hoe kom je daarbij? Ik zeg enkel dat je als jeugdopleiding uiteindelijk ook gewoon afhankelijk bent van het aangeboren talent. Je kunt een Siem de Jong nog zo goed opleiden, een speler als Frenkie zal ie niet worden. Maar dat is wat ik bedoel te zeggen, je moet van je opleiding niet de Ligt en de Jong als ondergrens gaan verwachten, zo iemand kan niet elk jaar uit de opleiding rollen. Als je structureel een subtop niveau af kan leveren, dan doe je het als opleiding heel goed. Streven naar hoger is wel goed natuurlijk, maar je kunt niet zo maar verwachten dat je elk jaar exceptionele spelers eruit kunt laten rollen. Als je een keer een generatie hebt die wat minder is, en waarvan de grotere talenten zich over laten halen uit te wapperen naar de Chelsea's etc van deze wereld, dan kun je daar uiteindelijk vrij weinig aan doen.

17 april 2019 om 12:26

Was ook verder geen sneer naar jou hoor . Sorry als het zo overkwam. Je hebt ook gelijk: natuurlijk kun je niet verwachten dat het maar structureel zo gaat, maar je kunt er wel naar streven. Ik probeerde alleen aan te geven dat ik een beetje vrees dat ze binnen Ajax er te makkelijk over gaan denken of dat eigenlijk misschien al zijn gaan doen.

17 april 2019 om 12:45

Hoe kom je bij die gekke gedachte??? Omdat je nu geen nieuwe talenten in het eerste elftal ziet??? Omdat Jong Ajax heel wisselvalig presteert?????

Want ik zie juist dingen die mij erg hoopvol stemmen. Zo lijkt Noa Lang eindelijk de stappen te zetten, die hij al jaren verwacht werden en lijkt dit een hele mooie toevoeging te gaan worden voor Ajax 1. Gravenberch doet het zeer verdienstelijk in jong en lijkt zich uitstekend te ontwikkelen. De laatste wedstrijden is het iets minder, maar mogelijk is hij gewoon op. Die Danilo die ze gehaald hebben, lijkt zich ook uitstekend te ontwikkelen. En dan hebben we het geen eens over de lagere elftallen. Daar lopen toch spelers rond waar Jonk en Bergkamp verdomd weinig mee te maken hadden, maar die wel hele mooie prestaties neerzetten, met als meest bekende misschien wel Nanci (maar vergeet bv een Kenneth Taylor niet).

17 april 2019 om 12:57

Maar dat zegt natuurlijk niets zolang ze Ajax 1 niet halen. Uiteindelijk gaat het om de resultaten, niet over de potentie. Bovendien is het bij jonge spelers altijd maar afwachten hoeveel potentie ze daadwerkelijk hebben.

17 april 2019 om 13:02

Ik zie persoonlijk niet zo heel veel aanleiding om te denken dat Ajax er te makkelijk over denkt. Overmars heeft juist bewezen ook aan de jeugdopleiding te denken en dat wat er niet is, proberen van buitenaf aan te trekken. Frenkie kwam natuurlijk ook van buitenaf, en zo ook Dolberg bijvoorbeeld. Nu is het hopen dat een van de talenten, zoals Kuhn of Jensen, nog wat stappen gaan zetten, maar dat de komende generatie minder indrukwekkend is dan de huidige is nu eenmaal even zo.

Ik weet de exacte tijdlijn niet, maar spelers als Nouri en van de Beek speelden toch ook al bij Ajax voordat Cruijff de boel overnam met Jonk? Of dat soort voetballers dan alleen maar doorbreken omdat Jonk zon geweldige opleider zou zijn, dat lijkt me dan ook wel sterk. Jonk zal best heel goed zijn, maar ik geloof dat Ajax nu ook best kundige mensen in dienst zal hebben. Neemt niet weg dat ik best een fan van Jonk was/ben en dat ie wat mij betreft best terug mag keren. Als dit ten koste van bestuurlijke onrust gaat, zoals eerder met Jonk en Bergkamp, dan laat maar zitten. Ik denk niet dat het positieve effect van Jonk opweegt tegen de negatieve effecten die ze destijds met z’n allen veroorzaakt hebben.

Echter heeft Overmars nu wel bewezen het gelijk aan z’n kant te hebben. Het is doodzonde dat Jonk zich niet wat meer geschikt heeft, dan had hij gisteren lekker samen met Overmars een buikschuiver mogen maken en zich op de borst kunnen kloppen dat “zijn” producten dit presteren en voor honderden miljoenen transferwaarde representeren. Jonk hing teveel een Utopisch jaren 70 verhaal aan en heeft daarvoor de rekening moeten betalen. Jonk deed alsof het kamp Overmars de jeugd niet serieus nam, maar vooralsnog blijkt het tegendeel waar te zijn. Ik denk dat Jonk stiekem best spijt heeft van z’n halsstarrige vasthouden aan alleen het opleiden element.

17 april 2019 om 12:39

Dat ajax zover komt dit seizoen heeft niet alleen met de eigen talenten te maken. Ajax is zo ver gekomen door goede aankopen, zoals Tadic, Blind, Neres en De Jong. Al deze spelers was o.a. Jonk fel tegenstander van. Maar als we door waren gegaan met de visie van Jonk waren we in de groepsfase al uitgeschakeld door jeudigheid en ontbreken van ervaring(zoals voorgaande jaren). Ik vind dat alle credits naar Overmars gaan die zich hier hard voor heeft gemaakt en nu de ideale balans tussen jong en oud heeft

18 april 2019 om 16:33

Klopt gedeeltelijk. De visie van Jonk (lees Cruijff) is dat aankopen ten alle tijde iets toe moeten voegen ten opzichte van de eigen jeugd. Met Tadic en Blind is dit duidelijk aantoonbaar, ook Jonk wist dat er ervaring toegevoegd moest worden aan de jonge groep. Daarnaast is het streven altijd geweest om de beste jeugdspelers uit Nederland naar Ajax te halen, vandaar dat Ajax o.a. De Jong kocht, maar ook Bazoer en anderen. Neres, zou bij Jonk nooit gekomen zijn, omdat ze daarvoor toen hij kwam vershcillende opties uit de eigen jeugd hadden. Ik ben er overigens van overtuigd dat Overmars en consorten de Cruijff visie een positieve draai hebben gegeven, echter ik heb wel zeer mij twijfels bij de huidige jeugdopleiding, waar Wim Jonk en consorten node gemist worden.

Succes heeft vele vaders, mislukking is een wees.

Even over Ronaldo: De beste man deed niet zo veel verkeerd.
Over 2 wedstrijden heeft hij toch 2 keer gescoord, en naar het schijnt was hij niet eens topfit.
Tegen athletico moest hij ook al de kar trekken met een hattrick.
Er is bij Juventus gewoon niemand anders die consequent scoort.

Neem bijvoorbeeld een Lewandowski bij Bayern, als hij 2 keer scoort in een tweeluik dan is er altijd wel een Muller of Ribery die ook scoren en er ook vaart achter zetten. De rest van Juventus was echt slecht en ze toonden helemaal geen spierballen.

17 april 2019 om 11:57

Het ligt ook niet aan Ronaldo dat Juventus werd uitgeschakeld. Hij deed waar hij voor werd gehaald, scoren.
In de Engelstalige media werd terecht aangeduid dat Juventus teveel heeft ingezet op puur ervaring en grote namen, terwijl Ajax de juiste mix nu heeft van ervaring en jeugd.

Dit Juventus is een uitstekend team, anders wordt je geen kampioen in de Serie A, maar het mist creativiteit.

17 april 2019 om 12:53

Het probleem (voor zover het er is) is natuurlijk wel dat Ronaldo voetballend weinig nog toevoegt aan een ploeg buiten zijn doelpunten. Met deze Ronaldo in de ploeg moet de ploeg in dienst van hem spelen en dat heeft zo z'n effect op het spel van Juventus.

Je 'bouwt' de tactiek dus eigenlijk om een speler die zelf voornamelijk onzichtbaar is in een wedstrijd. Dat is erg risicovol, want je moet maar afwachten hoeveel momenten hij krijgt en hoeveel ervan ook daadwerkelijk het net vinden (al is dat moyenne bij Ronaldo uitstekend).

dat hele Cruijf gebeuren maar achter ons laten en de nu ingeslagen weg blijven vast houden . niet meer het jongste team willen zijn maar gewoon het sterkste team . hulde aan Overmars die precies snapt wat de selectie nodig heeft ..

17 april 2019 om 11:57

Wat je nu ziet is juist ook mogelijk door de invloed van Cruijff. Het voetbal daarvoor was niet om aan te zien. In het hart van dit elftal staan jongens die vanuit de jeugd kleins af aan zijn gevormd naar de Cruijff filosofie, dan wel (zoals Frenkie) nog cruciale jaren zijn bijgeslepen daarin. Natuurlijk, daarnaast moet je streven naar een bepaalde norm en doe je aankopen die binnen die speelstijl passen. Maar zonder Cruijff was dit niet gebeurd. Bij De Ligt en Donny zit het echt in het Dna. Daley Blind komt uit een periode dat die Cruijff revolutie er nog niet was, maar die is net zo goed bekend met dat spelletje. Frenkie de Jong speelde eerst nog een paar jaar in Jong Ajax en werd van '10' omgeturnd tot een 6. De lof die je nu oogst in het buitenland is juist om die speelwijze.

Jongkind, Bergkamp en Jonk zijn met zijn drieen alleen verantwoordelijk voor dit succes. Althans dat gevoel krijg ik na het lezen van dit artikel. Over een jaar of vijf verwacht ik dan FC Volendam in de halve finales van de CL.

Gekke vraag maar kan nederland nog meer klimmen op de coeficentenlijst door dit succes?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2624
2.PSV2317
3.Vitesse239
4.AZ2013
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

3 fans
Verdediger, 21 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 5 0 0 0
2018/2019 Ajax 28 1 2 1
2017/2018 Ajax 8 0 0 0
2017/2018 Jong Ajax 22 6 2 0
2016/2017 Jong Ajax 33 6 3 0
Laatste voetbalnieuws

‘Met Ziyech automatisch, maar ik heb ook geen problemen met die twee’

Noussair Mazraoui keerde zaterdag in de uitwedstrijd tegen hekkensluiter RKC Waalwijk (1-2) terug in de basisopstelling van Ajax, als vervanger van de geschorste Nicolás Tagliafico. De gelegenheidslinksback werd na vijftig minuten...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 23 oktober
Arsenal wil middenvelder Dani Ceballos graag definitief inlijven. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren