De Graafschap: ‘Die regel is er om competitievervalsing te voorkomen’

Woensdag, 17 april 2019 om

De Graafschap ziet er niets in om de competitiewedstrijd tegen Ajax in de voorlaatste speelronde op vrijdagmiddag 26 april te spelen. Het duel staat momenteel gepland voor zondag 28 april, maar de kans lijkt groot dat het duel wordt verzet vanwege het succes van Ajax in de Champions League. De Graafschap vreest echter voor sportieve en organisatorische problemen en wil daarover in gesprek met de KNVB en de gemeente Doetinchem.

Ajax moet over een kleine twee weken opnieuw in actie komen in het miljardenbal. De eerste wedstrijd tegen Tottenham Hotspur of Manchester City staat op dinsdag 30 april of woensdag 1 mei op de agenda, terwijl de return een week later plaatsvindt op 7 of 8 mei. De KNVB verplaatste in een eerder stadium al een aantal Eredivisie-wedstrijden om Ajax de tijd te gunnen om zich voor te bereiden. Het plannen van een nieuw moment voor De Graafschap - Ajax is echter een uitdaging, mede doordat Koningsdag op zaterdag plaatsvindt.

Als de wedstrijd op vrijdag 26 april wordt gespeeld, moet De Graafschap drie belangrijke duels afwerken binnen zeven dagen. "Maar los van alle sportieve aspecten die voor ons nadelig zijn: vrijdag is Koningsnacht en heeft de politie onvoldoende man beschikbaar om de wedstrijd in goede banen te leiden", legt algemeen directeur Martijn Ostendorp van De Graafschap uit. "En alle veiligheidsmensen van de club die zondag zouden werken, zijn op de vrijdag ingepland voor allerlei activiteiten rondom Koningsnacht in het land."

De gemeente Doetinchem staat er ook niet positief tegenover om het duel op vrijdag te spelen, laat Ostendorp weten. "Wij gaan straks (woensdag, red.) weer in overleg met de KNVB. In de middag voetballen is voor ons helemaal geen optie. Maar als club hebben wij uiteindelijk niets te zeggen. De KNVB bepaalt het programma en de gemeente kan er nog een stokje voor steken", weet de beleidsbepaler, die ook aanstipt dat de KNVB zou afwijken van de stelregel af dat alle Eredivisie-duels in de laatste twee speelronden op hetzelfde moment moeten worden afgewerkt. "Die is er om competitievervalsing te voorkomen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

244 reacties (laatste reactie door tornado72)

Snap de Graafschap echt heel goed maar de Ajacied in mij kan het weinig schelen. Alles moet wijken voor die CL, en ik snap dat dat voor andere supporters niet geldt.

17 april 2019 om 10:21

Als andere supporter geef ik je helemaal gelijk. CL is landsbelang. als een ploeg zo ver komt moet alles daarvoor wijken!

17 april 2019 om 10:25

Onzin. De gemiddelde de Graafschap supporter moet op vrijdagmiddag werken en kan daarom niet aanwezig zijn. Leuk dat Ajax het goed doet in de CL maar we moeten niet doorschieten

17 april 2019 om 10:26

Dus De Graafschap moet wel 3 wedstrijden in een spelen terwijl Ajax dat niet kan?

17 april 2019 om 10:28

Zaterdag dinsdag en vrijdag is 3 wedstrijden in 6 dagen wat Ajax dan moet spelen

17 april 2019 om 10:29

Je mag ook niet op zondag een wedstrijd hebben en dan dinsdag weer voetballen.

17 april 2019 om 10:31

Maar tot hoe ver kun je gaan? Ik was ook altijd voorstander maar is het indirect effect van Ajax prestaties in de halve finale CL voor PSV groter dan het effect dat Ajax nu 2 dagen eerder waarschijnlijk wint en PSV een moeilijke wedstrijd moet spelen terwijl het al weet dat het niks inloopt in de strijd om het kampioenschap (lees: 20 miljoen meer geld dan dat je tweede zou worden). Als PSV snel 2-0 voorstaat en Ajax weet maar niet te scoren maakt dat echt wat uit in de titelstrijd.

17 april 2019 om 10:34

Ik neem aan die van ajax ook. Sowieso kan ik geen Fox kijken op mun werk. Wat een farce.

17 april 2019 om 10:53

Mag wel hoor gelijkmaker, moet 48u tussen zitten! Dus zondag 1230 en dinsdag 1700u kan prima...

17 april 2019 om 10:58

Het is toch echt vooral het belang van Ajax. Wat er eigenlijk fout gaat is dat de KNVB op dit moment zit te rommelen aan het competitieschema. Eigenlijk zouden ze voorafgaand aan een seizoen bij het hele speelschema rekening moeten houden met alle CL en EL deelnemers en speelrondes. Dan zijn de mogelijkheden veel ruimer en de competitievervalsing minder. Nu lijkt het allemaal wat lukraak, opportuun en amateuristisch.

17 april 2019 om 11:17

@Friets305. Er moeten 2 volle etmalen tussen zitten. Niet alleen 48u. Anders was het wel 1 rustdag. 2 rustdagen is dus 2 dagen van 24u tussen de 2 wedstrijd dagen in.

17 april 2019 om 13:11

@ De.theking

Ik vind dat je daar heel ver in moet gaan omdat er echt sprake is van een unieke situatie waar een groot deel van het Nederlands voetbal profijt van zal hebben. Ook te meer omdat we allemaal weten in welke staat het Nederlandse voetbal verkeerd, het is dan weer typisch Nederlands om dan het beste "jongetje van de klas te willen zijn" om dan lekker vast te houden aan regeltjes ook al is het nog zo schadelijk. In Nederland laten we zaken dieper zinken dan enige flexibiliteit te tonen.

Daarnaast is het echt niet te voorspellen hoelang het gaat duren voordat zoiets weer gebeurd. Land belang gaat naar mijn mening gewoon voor, persoonlijk zou ik er precies hetzelfde er over denken als PSV zo ver zou komen, of wanneer Ajax daardoor benadeeld zou worden.

17 april 2019 om 13:59

@fanatic86

2 volle etmalen is 48 uur, niet 2 dagen.
Een dag begint om 12 uur 's nachts, maar een etmaal is zuiver een tijdseenheid van 24 uur en kan op elk moment van de dag starten.

Als je zegt 2 volledige dagen, dan kan er pas op woensdag gespeeld worden.
Een etmaal kan echter op elk willekeurig moment van de dag starten, dus met 2 etmalen kun je gewoon zondagmiddag en dinsdagavond spelen.

17 april 2019 om 16:10

En toch verplaatst de KNVB de wedstrijd. Misschien zit je er toch naast?

17 april 2019 om 10:28

Vind ik niet, vrijdagmiddag is toch niks. Je kan niet van de Graafschap supporters verwachten dat ze dan naar t stadion komen.

17 april 2019 om 10:32

Ja, vanuit Ajax-oogpunt is het lekker makkelijk om alles te laten wijken voor de belangen van Ajax.

En dat we ooit hebben afgesproken dat in de laatste twee speelrondes alle wedstrijden tegelijkertijd gespeeld moeten worden is ineens niet meer belangrijk. Evenmin als de dit seizoen nog gemaakte afspraak dat een wedstrijd niet meer dan 48 uur verschoven mag worden. En dat De Graafschap straks wellicht maar voor half zoveel thuispubliek speelt omder mensen nou eenmaal moeten werken op vrijdag is natuurlijk ook helemaal geen competitievervalsing.

17 april 2019 om 10:41

Ik vind zeker niet dat alles moet wijken omdat wij een keertje in de halve finale CL staan. Echter moeten we wel de situatie op waarde schatten. 3 rustdagen tussen twee wedstrijden lijkt me niet teveel gevraagd als Ajax zijnde toch? Ze hebben al 50 wedstrijden gespeeld dit seizoen en zoals je aan Frenkie al kon zien liggen blessures nu op de loer. Ik snap ook helemaal niet dat die bekerfinale zo onhandig is gepland. Wat een onzin om die tussen twee competitie wedstrijden door te doen.

Ik vraag me af of het mogelijk is om het zo in te passen dat Ajax na iedere wedstrijd 3 dagen rust krijgt? Lijkt me vooral onmogelijk omdat de CL uiteraard geen rekening houd met dit soort zaken.

17 april 2019 om 10:44

Begrijp ik, maar het mag niet van de Uefa om zondag te spelen en dan dinsdag weer CL. Kortom, er moet een oplossing komen en de CL gaat niet wijken. Dit is gewoon heel dom gepland van de Knvb. Daar kan noch De Graafschap, noch Ajax wat aan doen.

17 april 2019 om 10:45

Je speelt niet ieder jaar in de halve-finale van de CL. Dit zijn uitzonderlijke situaties waarbij veel op het spel staat voor het Nederlands voetbal. De knvb en ook de eredivisie zouden moeten zorgen dat Ajax zich optimaal kan voorbereiden op de CL wedstrijden. Dat het gevolg is dat niet alle wedstrijden op het zelfde moment gespeeld worden is dan maar van minder belang vind ik. Vroeger was het namelijk heel normaal dat de laatste wedstrijden niet tegelijkertijd waren. Dat is pas sinds een jaar of 10.
Het zou wel sneu zijn voor de Graafschap als de wedstrijd naar een moment wordt geschoven dat ze het stadion niet vol krijgen maar eerlijk gezegd vind ik dat de belangen van de Graafschap minder zwaar zijn dan die van het Nederlands voetbal. Wellicht kan de Graafschap financieel gecompenseerd worden hiervoor.

17 april 2019 om 10:49

Die regel van 48 uur is er inderdaad maar je hebt uitzonderingen op deze regel en dat komt nu naar voren. En volgens mij is zondagmiddag en verplaatsen naar vrijdagavond binnen die 48 uur maar dat terzijde. Het probleem dat weekend is dat het net op die zaterdag Koningsdag is, van mij mogen ze dan voetballen maar dat zal vast ook weer niet kunnen. Vrijdagavond is dat ook bijna geen optie wegens politie-inzet en dus zal het wel op vrijdagmiddag gezet gaan worden. Ik ben van mening dat je juist de teams in Europa wel moet helpen (goed leer moment voor de knvb dit jaar) om met het schema hier al rekening mee te houden en ook ‘makkelijke’ thuisduels geven aan teams die in Europa spelen. Je ziet wat dit kan opleveren voor Nederland want je krijgt er een betere ranking van in Europa en dus meer en betere plaatsing tickets voor de CL, EL en toekomstige EL2.

17 april 2019 om 11:55

Reken er maar op dat het stadion gewoon vol zit hier. Ik heb iig op voorhand al vrij genomen.

Wanneer dit wordt aangegeven: vrijdag is Koningsnacht en heeft de politie onvoldoende man beschikbaar om de wedstrijd in goede banen te leiden", legt algemeen directeur Martijn Ostendorp van De Graafschap uit. "en alle veiligheidsmensen van de club die zondag zouden werken, zijn op de vrijdag ingepland voor allerlei activiteiten rondom Koningsnacht in het land."

Wanneer je dit kunt onderbouwen met cijfers, dan kan er simpelweg niet gevoetbald worden hier en zal de wedstrijd verboden worden

17 april 2019 om 12:41

@afcavosje: Ik krijg op deze manier toch sterk het gevoel dat er Ajacieden tussenzitten die de term 'landsbelang' aan het misbruiken zijn in eigen belang. Het 'landsbelang' wordt sowieso sterk overschat. Het is mooi, maar behalve Ajax, PSV en wellicht een Feyenoord zal niemand profiteren van een extra champions league plek. Daarnaast kan Ajax al prima investeren als ze een Eredivisiespeler aan willen trekken. Daar hebben ze de inkomsten uit de CL niet voor nodig. Tenzij ze besluiten opeens 10 keepers nodig te hebben, of een selectie van 70 man.
Sterkerk nog... een presterend Ajax zal minder snel geneigd zijn in de eredivisie te investeren, want hun niveau schiet omhoog.
Het belang van de Graafschap ondergeschikt maken aan dat van Ajax siert je niet. Voor de Graafschap is het een kwestie van overleven, voor Ajax is het (al) een feest.

17 april 2019 om 11:00

Alles moet wijken voor de CL, dat betekent dus gewoon een lagere prioriteit aan het kampioenschap en deze wellicht mislopen. Dit betekent natuurlijk niet dat heel Nederland zich aan moet passen aan Ajax zodat ze naast de CL ook het kampioenschap even op kunnen komen halen.

17 april 2019 om 11:43

Dat is onzin natuurlijk. Niet alles moet wijken voor de Champions Leaugue. In Nederland neemt Ajax deel aan de competitie, en de competitie bestaat uit 18 clubs. Daarbij is er een regel dat de laatste 2 speeldagen tegelijkertijd gespeeld moeten worden. Als het mogelijk is om Ajax te sparen voor de Champions League dan moeten we dit zeker doen, maar door deze verschuivingen maken we de competitie ondergeschikt aan de Champions League. De competitie bestaat uit 18 ploegen, niet alleen uit Ajax. Er moet dus met al deze clubs rekening worden gehouden. Wanneer er geen verschuiving mogelijk is, dan moet Ajax gewoon op zondag spelen mijn inziens. Waarom zoveel clubs benadelen om er 1 te sparen voor een andere competitie?

17 april 2019 om 12:06

Volgens Europese regels mag het gewoon niet op zondag en dinsdag spelen

17 april 2019 om 12:42

Atleticofc, hij stelt dat voor hem als Ajacied (nadruk) alles moet wijken voor de CL. Dat is toch zeer begrijpelijk? Daarnaast geeft hij ook nog eens aan te snappen dat het voor andere supporters niet geldt. Het is inderdaad niet de bedoeling dat iedereen zich maar even aan Ajax aan moet passen. Zou wel ontzettend tof zijn als de andere ploegen dit geste willen maken. Soms moet je als profclubs elkaar wat gunnen lijkt me, mits het mogelijk is te maken natuurlijk.

17 april 2019 om 12:49

Dat "alles" moet je natuurlijk ook wel met een korreltje zout nemen. Wanneer Ajax dan maar met een reserveteam moet aantreden tegen de Graafschap (zodat basisspelers rust krijgen) is de wereld natuurlijk ook te klein.

17 april 2019 om 13:17

Ja, alleen lijkt het nu niet mogelijk te zijn. Lijkt mij dat de clubs die nog ergens om strijden (kampioenschap), playoffs, degradatie, volgens de regels ook gewoon tegelijkertijd willen spelen zoals dit in de regels is vast gelegd. Of ze moeten het hele schema een week opschuiven ofzo. Of de bekerfinale helemaal tegen het einde van de competitie doen. Volgens mij is dit al wel eens vaker besproken door clubs. Die bekerfinale moet je gewoon na de competitie spelen en net voor de play offs, als soort van toetje.

17 april 2019 om 13:54

Precies. Ajax heeft een probleem, de Graafschap niet. Ajax kan gewoin het tweede opstellen, maar dat kost ze titel. Maar dat is dan weer het probleem van Ajax. De knvb helpt Ajax in de titelstrijd op deze manier.

17 april 2019 om 14:01

Jawel hoor.

Zondagmiddag en dinsdagavond is toegestaan.
Er moeten 2 volledige etmalen tussen zitten (48 uur), niet 2 volledige dagen.

17 april 2019 om 11:59

Als je nooit Europees speelt is dat moeilijk te verteren maar nood breekt wetten omdat het grotere belangen dient. Nederland is nu Oostenrijk voorbij en willen nu de achtervolging inzetten op de Oekraïne en Turkije.

17 april 2019 om 13:59

@Janta. Ajax kan toch gewoon het tweede opstellen tegen de Graafschap? Uit Ajax hoek komt enorm stinkende wel-de-lusten-niet-de-lasten lucht.

17 april 2019 om 14:08

Je speelt toch competitie om Europees te kunnen spelen. Dan moeten de regels in de competitie toch ook nageleefd worden? Of vind je de competitie ondergeschikt en niet belangrijk? Dan kun je toch gewoon met jong Ajax tegen de Graafschap spelen, of wat probeer je te zeggen?

17 april 2019 om 13:04

Ajaxf1
Als alles moet wijken dan kan Ajax toch ook het kampioenschap laten wijken? gewoon Jong Ajax naar de Graafschap sturen op zondag dus, CL is namelijk veel belangrijker.

Er ligt een voorschrift over die 48 uur, dit is niet bindend hoor, in Engeland gebeurt het regelmatig. liever niet maar nood breekt wetten.
gewoon zondag spelen dus.

17 april 2019 om 13:31

Als je Jong Ajax stuurt, krijg je ook weer gezeur over competitievervalsing van de ploegen die strijden om degradatie...

17 april 2019 om 13:38

Hoe denk je dat de concurrenten van De Graafschap daarover denken?

Schema zit te vol momenteel dus er gaan altijd verliezers zijn helaas. Misschien inderdaad maar een reserve team opstellen tegen De Graafschap. Eerst Zondag maar eens afwachten, zou me namelijk niets verbazen als Ajax onderuit gaat in Groningen. Dan komen we misschien wel in de situatie dat we spelers kunnen sparen in de competitie.

17 april 2019 om 13:58

En dat is nou net wat er mis gaat binnen de KNVB. De bond is er om alle clubs te vertegenwoordigen en zo goed mogelijk en gelijkwaardig te behandelen. Nu moet alles wijken voor Ajax en dat kan gewoon niet. De elfde plek is doordat Oostenrijk niet meer actief is in Europa namelijk al veilig gesteld. Het argument ‘voor het Nederlands voetbal’ gaat dus niet meer op; het is nu vooral in Ajax belang. Je kan niet van De Graafschap verwachten dat ze drie alles bepalende wedstrijden in de strijd om degradatie gaan spelen in zes/zeven dagen tijd om het Ajax daarmee makkelijker te maken. Blijkbaar wegen de belangen van Ajax meer, ondanks dat daar geen reden meer toe is om bovengenoemde reden. Dan ga je als bond gewoon de fout in. Daarnaast speel je in Engeland rond de jaarwisseling soms ook 5 wedstrijden in twee weken tijd. Dan heeft men ook niet altijd de minimale twee etmalen tussen de twee wedstrijden in zitten. Tevens speelt City nu ook 5 bepalende wedstrijden in 15 dagen. Die zijn qua selectie in staat om 5 topwedstrijden te spelen in die tijd, maar Ajax kan geen drie wedstrijden in een week afleggen met deze selectie en begroting tegen clubs als De Graafschap, waarvan een een CL topwedstrijd is? Dat gaat er bij mij gewoon niet in. De KNVB is overigens de schuldige, want in ieder ander land dat goed mee doet in Europa houd men vooraf rekening met een halve finale. Het schema is dus dermate op orde, dat men niet hoeft te schuiven. Alle data zijn vooraf bekend, dus de KNVB moet dit toch ook kunnen?

17 april 2019 om 18:45

Dan stuur je toch een B-team naar De Graafschap? Je uitspraak dat alles moet wijken voor de CL is sowieso belachelijk.

Ik zie hem liever blijven staan en de halve finale op woensdag, dan zou er geen probleem moeten zijn. Tuurlijk was een extra dag fijn maar dat is luxe. Zondag en dinsdag een uitwedstrijd (die kans is aanwezig) gaat te dicht op elkaar zijn vrees ik, als dat het scenario is is het zwaar klote.

17 april 2019 om 10:18

Kan helaas ook niet ivm bekerfinale. Die blijft zeker op zondag 5 mei staan. En aangezien in cl ene wedstrijd woensdag, andere dinsdag betekent, zou je na de bekerfinale op de dinsdag moeten spelen. Ook te dicht op elkaar dan. Enige optie is heen op dinsdag, terug op woensdag, en de wedstrijd met de graafschao verplaatsen dus.

17 april 2019 om 10:21

@mitklav: tja, wat is zeker?
1) lobby bij de UEFA dat je beide keren op woensdag mag
2) verzet de bekerfinale naar zatermiddag. Dat de KNVB het niet wel, betekend niet dat het niet kan. Hoewel de Rotterdamse politie daar wellicht een andere mening over heeft? (maar dan nog, ook qua veiligheid lijkt het me makkelijker om het niet op Bevrijdingsdag te spelen)
3) verzet beker en play-offs na voorbij 12mei

17 april 2019 om 10:27

Zaterdag is het 4 mei, dat gaat Halsema nooit goed vinden. Aan de ene kant (waarschijnlijk) feestende supporters en aan de ander kant de herdenking van Woii.

17 april 2019 om 10:36

Tja je hoeft geen huldiging te organiseren voor de KNVB-beker toch? En als je die om 1uur ‘s middags in Rotterdam speelt dan is het om 8uur vast wel rustig in Amsterdam. (en anders dus optie 1 of 3...)

17 april 2019 om 10:39

Ik mag aannemen dat jij dat toch ook niet goed vindt? Elk weldenkend mens respecteert 4 mei en daar hoort een voetbalwedstrijd niet bij. Overigens wordt niet alleen de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar elk Nederlands oorlogsslachtoffer die tijdens en na de tweede wereldoorlog is gevallen.

17 april 2019 om 10:18

Helemaal mee eens. Daarnaast spelen Barca en Liverpool (en ook Porto) spelen allemaal niet op de zondag. Als UEFA dus even meewerkt is de halve final van Ajax gewoon op woensdag 1mei en kunnen we Graafschap laten staan (want dan is verschuiven inderdaad ‘luxe’ ipv noodzaak)

17 april 2019 om 10:18

Het is heel simpel. Ajax speelt de halve finale een keer op dinsdag en een keer op woensdag. Dit houdt in dat de KNVB of de bekerfinale of de Graafschap - Ajax moet verplaatsen. Je kunt Ajax immers niet op zowel de zondag als de dinsdag laten spelen. De KNVB mag het lekker uitzoeken met hun waardeloze competitieprogramma omdat er wat play-offs voor Europees voetbal gespeeld moeten worden, waar geen fan op zit te wachten.

17 april 2019 om 11:11

Waarom kan dat eigenlijk niet?
Ik snap dat het niet wenselijk is, maar kunnen?

17 april 2019 om 11:44

Waarom kan ajax niet op zondag en dinsdag spelen? Dat gebeurt wel vaker.

17 april 2019 om 11:46

Staat in de regels dat er 2 dagen tussen de twee wedstrijd dagen moet zitten (FIFA regel). Dus nee kan niet.

17 april 2019 om 11:55

Volgens mij moet er 48 uur tussen zitten..
Zondag ben je uiterlijk om 17:30 klaar, dus heb je aan rust:
- Zondag: 6,5 uur
- Maandag: 24 uur
- Dinsdag: 21 uur
Totaal: 51,5 uur rust

Tuurlijk is dat niet wenselijk, maar niet onmogelijk.

17 april 2019 om 12:10

Nee, zo werkt het volgens mij niet. Moeten volgens mij 2 volle dagen zijn niet de hoeveelheid uren anders kan je wedstrijden gaan organiseren in de ochtend.

17 april 2019 om 12:14

Klopt wel die 48 uur. Daarom is er in Spanje tijd terug keer een wedstrijd rond midden nacht gespeeld.

17 april 2019 om 12:15

Zo werk het wel.. er wordt gesproken over etmalen en dan heb je het over een periode van 24 uur.
Er kunnen inderdaad wedstrijden worden gepland in de ochtend, Sterker nog: dat deden we in de F-jes al

17 april 2019 om 12:46

Niet helemaal correct. Een etmaal is een periode van 24 uur, maar dan wel vanaf middernacht.

17 april 2019 om 12:53

Ik zou je graag gelijk geven 1afcajax1, maar dat is juridisch niet het geval. Een etmaal kan ieder moment van de dag starten. Een dag is van middernacht tot middernacht.

17 april 2019 om 13:01

Ah, dan neem ik het snel terug. Ik had het even opgezocht en de eerste drie resultaten hanteren de tijdperiode van 24 uur vanaf middernacht, vandaar.

ON: Vervelende situatie. Vind eigenlijk alle opties knudde.

17 april 2019 om 13:10

Alle opties zijn ook knudde. Het is ook gewoon een erg vervelende samenloop met Koningsnacht en Koningsdag waardoor je erg beperkt bent in de vrijheid om te plannen.
Uitdaging voor de Knvb om hier voor volgend jaar van te leren, aangezien Koningsdag/nacht ook dan in het weekend valt.

17 april 2019 om 10:25

Als de wedstrijd op 1 mei is dan is het geen probleem om op zondag te spelen, de kans is 0,0% dat dde wedstrijd tegen de Graafschap moet worden verlengd

Dat is overmacht, meneer Ostendorp. Bij het maken van zo'n schema houdt niemand er rekening mee dat een Nederlandse ploeg de CL finale haalt.

Niet zo piepen, gewoon die wedstrijd regelen (dat kun je best), trots zijn op het Nederlandse voetbal en met een Heineken in de hand de wedstrijden kijken.

17 april 2019 om 10:20

Het is de taak van de KNVB om er wel rekening mee te houden. Daarin hebben ze dus gigantisch gefaald.

17 april 2019 om 10:28

Haha. Tuurlijk. Laat de Knvb er vanuit gaan dat een Nederlandse ploeg elk jaar tot het einde meestrijdt in Europa en laten we daar onze competitieschema's op inrichten.

Dat is tot nu toe 2x in de laatste 20 jaar gebeurd.

Beter dus om je aan te passen mocht de situatie zich voordoen, zoals de Knvb nu doet.

17 april 2019 om 10:45

Jezus wat een onzin. Gigantisch gefaald. Man dit gebeurd 1x in de 10 jaar, jij bent er zeker ook zoeen die vind dat je 10 keepers moet halen en moet betalen want ja, als er 9 geblesseerd zijn dan heeft de Technisch Directeur “gigantisch gefaald” omdat ie dat niet zag aankomen. Wat een klets. Blij dat jij geen belangrijke beslissingen maakt.

17 april 2019 om 12:51

Het is gewoon 2 keer gebeurd in 3 jaar.. of telt de el niet haha

17 april 2019 om 12:52

Twee keer in de laatste 20 jaar? 2002 Feyenoord, 2005 PSV, 2005 AZ, 2017 en 2019 Ajax. Of tellen alleen de keren dat Ajax een Europese (halve) finale speelt?

17 april 2019 om 11:59

Weet je wat ook overmacht is?
''vrijdag is Koningsnacht en heeft de politie onvoldoende man beschikbaar om de wedstrijd in goede banen te leiden", legt algemeen directeur Martijn Ostendorp van De Graafschap uit. "en alle veiligheidsmensen van de club die zondag zouden werken, zijn op de vrijdag ingepland voor allerlei activiteiten rondom Koningsnacht in het land."

Hier doelt hij dus ook op de politie/me, maar ook van het stadion. Als ze dit kunnen aantonen dat dit niet gegarandeerd kan worden, wordt er gewoon niet gespeeld.

PS, gewoon Grolsch in de hand

17 april 2019 om 13:46

Bij het maken van zo'n schema moet er wel degelijk rekenschap gehouden worden met dat soort zaken. De Europa League is namelijk wel reeel en dan speel je ook aan de hand van een dergelijke planning. De Knvb heeft er gewoon een puinhoop van gemaakt en kan het nu niet meer capabel oplossen.

Verder natuurlijk een lachwekkend argument, want elke club denkt in eigen voordeel. Deze Ostendorp denkt logischerwijs alleen aan De Graafschap en voor De Graafschap maakt het niets uit waar Ajax eindigt in Europa. Die club gaat geen Europees voetbal spelen en heeft er alleen nadelen van.

17 april 2019 om 14:46

Wat is precies de overmacht? Ajax kan beide duels toch gewoon spelen? Ze moeten alleen elf andere spelers opstellen.

Oké, zeker niet ideaal voor de Graafschap. Hopelijk kan de Knvb met een betere oplossing komen zodat Ajax meer rust krijgt en de Graafschap niet 3 wedstrijden in 7 dagen hoeft te spelen.

Begrijp de Graafschap volkomen, hopen op CL woensdag en zondag blijven staan.

Tja, ik snap alle punten in dit geval. Bij Ajax-PEC ging het alleen om de belangen van de clubs, maar nu is de veiligheid een belangrijkere vraag, dus ik denk dat de gemeente er een streep door zet.

Waarom kan de wedstrijd niet gewoon op zondag blijven staan? Als Ajax op dinsdagavond CL speelt, zit er meer dan 48 uur tussen de wedstrijden. Een wedstrijd tegen De Graafscap mag toch geen enkel probleem zijn voor een CL halve finalist?

17 april 2019 om 10:37

Stel Ajax speelt uit dan is het toch gewoon niet te doen allemaal.

17 april 2019 om 14:10

Hoezo is dat niet te doen dan? Dan speel je de wedstrijd op zondag om 12.15 en ben je diezelfde avond nog in Engeland. Maandag doe je een avondtraining (lees: ruim 24 uur rust gehad) en dinsdag nog een rustige ochtend (uitloop)training en je hebt weer 8-10 uur rust. Woensdag keer je terug. Dat het niet ideaal is, is zeker waar, maar het is absolute nonsens dat het niet te doen is. Voor De Graafschap is het net zo goed niet ideaal, sterker nog, die hebben er alleen maar meer nadeel bij gezien de verhoudingen tussen de selecties. Tevens is het argument ‘voor het Nederlands voetbal qua punten’ ook van de baan, want Oostenrijk ligt eruit en Nederland heeft de 11e plek dus in handen en behoud deze ook.

17 april 2019 om 10:41

Precies. Gewoon zondagochtend 10 uur lekker ballen op het veld. Daarna je rust pakken en de dinsdag vlammen tegen de CL tegenstander.

17 april 2019 om 12:49

Moet dan Iedereen zondag om 10 uur? Want het argument is toch competitievervalsing?

17 april 2019 om 14:11

Het hele seizoen wordt er op verschillende tijden gespeeld, behalve de laatste twee potten. Dan kan er makkelijk 1 wedstrijd uitwijken; dat vervalst niets en hoef je niet eens te schuiven qua dagen.

17 april 2019 om 10:41

Beste Davilla, misschien omdat je dan geen optimale voorbereiding hebt op de halve finale?
Wanneer je zondagmiddag speelt, heb je maandag hooguit een uitloop training. En dan dinsdag de wedstrijd. Mocht er tegen de Graafschap iemand met een lichte blessure uitvallen, dan heb je het liefst een paar dagen voor herstel.
En aangezien Ajax geen 16 punten voorstaat (zoals Juventus), iedere tegenstander lastig is (zie psv-de Graafschap) wil je een zo goed mogelijke voorbereiding. Wellicht kan de bekerfinale verplaatst worden......

17 april 2019 om 11:05

Je kunt ook gewoon met een tweede elftal aantreden tegen de Graafschap, dan is de basis elf gewoon fit voor de CL.

17 april 2019 om 11:23

Ja en de graafschap kan ook de wedstrijd niet spelen en reglementer dus0-3 want punten pakken tegen Ajax is ook niet waarschijnlijk. Is net zo onzinnig als jou voorstel.

17 april 2019 om 11:25

Goalski, en wat zouden de andere clubs die ook tegen degradatie vechten daarover denken? Dat is pas echt competitievervalsing.

17 april 2019 om 11:36

Dat is juist geen competitievervalsing kyle66. Ook de wissels zijn spelers van ajax, dus is het toch geen vervalsing? Anders kun je als degradatiekandidaat ook huilen wanneer ajax geblesseerden heeft tegen een andere degradatiekandidaat

17 april 2019 om 12:04

''mocht er tegen de Graafschap iemand met een lichte blessure uitvallen, dan heb je het liefst een paar dagen voor herstel.''

Dus als de Graafschap dit probleem heeft, ivm 3 wedstrijden in 7 dagen, daardoor lichte blessures oploopt in de strijd tegen degradatie maakt het geen reet uit?

17 april 2019 om 12:23

Tokkie, als Ajax met Jong Ajax daar gaat spelen is het daadwerkelijk competitievervalsing. Wat is daar zo moeilijk aan om te begrijpen? Elke andere wedstrijd speelt Ajax met de sterkste elf en dan tegen De Graafschap met elf zwakkere? Het is geen rocketscience om te begrijpen.

17 april 2019 om 14:15

Nee Kyle, dat is geen competitievervalsing. Wat men nu doet, dat is vervalsing, want De Graafschap is nu de enige degradatiekandidaat met nadeel t.o.v. de andere kandidaten. Hoe denk je dat ze dit in Engeland doen? In Spanje? In Italie, waarbij Juve 5(!) basisspelers wegliet in de wedstrijd tegen Spal. Iedere topploeg kan het, maar Ajax niet? In verhouding klopt alles gewoon. Ajax heeft niet de selectie qua breedte als die clubs, maar De Graafschap is ook niet van het niveau Fulham, Spal, Villarreal (gewoon een degradatiekandidaat in Spanje). Daar maakt niemand er een probleem van als men spelers rust geeft, maar hier weer wel? Accepteer gewoon dat niet altijd alles optimaal en perfect gaat in het leven. Niet alles moet wijken voor Ajax en zeker niet nu de 11e plek veiliggesteld is op de lijst. Laat ze maar wennen aan hoe het eraan toe gaat bij clubs als Barcelona, want daar willen ze uiteindelijk allemaal belanden.

17 april 2019 om 11:21

@Davilla7. Het gaat niet om 48u maar om 2 volle etmalen rust. Dus 2 volle dagen tussen 2 wedstrijd dagen. Bedenk ook nog maar dat er een reisdag gepland kan zijn in die 2 dagen rust.

17 april 2019 om 11:46

De regel is minimaal 48 uur. Niet 2 etmalen. Qua reizen is het inderdaad kortdag, maar het kan natuurlijk wel gewoon. Het is niet anders.

17 april 2019 om 11:54

Wat is je bron dan? Mijne is KNVB.nl ----

Twee volle etmalen rust ----
Jan Bluyssen, manager competitiezaken: "We hebben in overleg met de autoriteiten zorgvuldig alle scenario’s bekeken om de benodigde minimale ruimte te kunnen creëren tussen de wedstrijden die Ajax in korte tijd moet afwerken. Niet als eerder met de insteek om Ajax de optimale ruimte te geven, maar in dit geval om de wedstrijden überhaupt te kunnen spelen. De vereiste ruimte tussen wedstrijden bedraagt volgens UEFA- en KNVB-bepalingen minimaal twee volle etmalen. Nadat twee serieuze opties om de TOTO KNVB Bekerfinale te verzetten waren gestrand, kwamen we uit bij het huidige scenario, waarin niet alle wedstrijden uit de voorlaatste speelronde tegelijkertijd worden afgewerkt. Het liefst hadden we dit voor fans en de clubs voorkomen, maar andere opties waren er niet."

17 april 2019 om 12:03

Een etmaal is een periode van 24 uur en kan daarmee zover ik weet ieder ogenblik op een dag starten.
Een kalenderdag is van middernacht tot middernacht.

17 april 2019 om 12:09

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1838288/dick-advocaat-bekerplanning-knvb-belachelijk.html "De KNVB laat in een reactie weten zich aan de regels te houden. Tussen twee wedstrijden moet minimaal 48 uur zitten."

17 april 2019 om 13:29

@Jansen en 2 volle etmalen is dus 2 volle dagen. Lijkt me duidelijk. KNVB doet niks geks. Heb je in NL ooit maar 1 rustdag gehad?

17 april 2019 om 13:54

Zoals hierboven ook al aangegeven: 2 volle etmalen = 48 uur
Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te zien dat wanneer zondag om half 5 klaar bent je dinsdag om half 5 48 uur verder bent. Totaal heb je dus 51,5 uur "rust"

17 april 2019 om 14:01

2 volle etmalen is 2 gehele dagen. Wat is een verschil tussen 2 volle etmalen en 2 etmalen? Juist! Dat het om gehele dagen gaat. Geen dank 😁

17 april 2019 om 14:21

Feitelijk gezien heeft Fanatic gelijk. Ik dacht zelf ook dat het ieder moment kan starten, maar als je de definitie van etmaal opzoekt, zie je dat een etmaal start en eindigt om middernacht. Aan de andere kant zijn er ook argumenten vanuit Doetinchem omtrent de veiligheid, dus dan moet de minst problematische weg gekozen worden en dat is Ajax zondag laten spelen om 12.00, desnoods 11.00 (is in Spanje wel eens gebeurd naar mijn weten), zodat men naar omstandigheden de meest optimale rust kan pakken. ‘S avonds uitlopen na aankomst, maandag trainen, dinsdag nog wat beweging op de loopband of fiets en je bent voorbereid.

17 april 2019 om 14:25

Gaat niet gebeuren. Gemeente Doetinchem moet maar beslissen over afgelasten. KNVB bepaalt gewoon het schema en mag verplaatsen.

17 april 2019 om 14:30

Nee, er is een verschil tussen kalenderdag en etmaal. Wel worden ze vaak door elkaar gebruikt, ten onrechte.

Van dale:
et·maal (het; o; meervoud: etmalen)
1 periode van 24 uren

Uiteindelijk ben ik wel weer genoeg in herhaling getreden hier. De Knvb zal het toch hoe dan ook verzetten..

17 april 2019 om 14:32

En weet je waarom? Omdat je er naast zit. Je snapt prima wat de KNVB bedoelt en wat de regels zijn. 48u is niet genoeg rust. Dat weet ook iedereen.

17 april 2019 om 15:28

Ik zit er niet naast, maar jij gaat flexibel om met de Nederlandse taal en interpreteert dat op je eigen manier. Als de Knvb 2 dagen bedoelt, dan zouden ze 2 dagen benoemen en niet 2 etmalen.

17 april 2019 om 15:53

Daarom staat er ook niet 2 etmalen maar 2 volle etmalen. Had ik eerder al aangestipt en mis je voor je eigen intepretatie natuurlijk nogmaals

17 april 2019 om 15:55

Dit wordt gewoon een gevalletje ‘hoe interpreteer ik de regels’, want Van Dale zegt ‘een periode van 24 uur’, maar dat is de letterlijke betekenis; niet de volledige definitie. Ik citeer het Algemeen Nederlands Woordenboek: Een etmaal is 24 uur en loopt van 00:00 tot 24:00. 24:00 is dus 00:00 en hiermee het volgende etmaal, net als Encyclo overigens. Dit zijn toch twee bronnen die net als Van Dale betrouwbaar en valide zijn.

17 april 2019 om 16:08

KNVB intepreteert de regels en verplaatst de wedstrijd. Lijkt me weinig discussie. 26 maart zal het worden bij CL halve finale op 30 april. Ik snap de discussie ook niet echt. Maar ik herhaal me graag met alle plezier hoor

17 april 2019 om 16:10

haha, Fanatic86... 2 volle etmalen = 48 uur.
2 volle dagen = maandag en dinsdag

Romanempire010, lees het ANW even goed: periode van 24 uur waarin de aarde eenmaal om haar as draait, die wordt gerekend vanaf een bepaald moment, meestal vanaf middernacht, en die als tijdseenheid wordt gebruikt om een datum te bepalen.
Jij keek bij het algemeen voorbeeld.

17 april 2019 om 16:16

KNVB verplaatst het gewoon, lijkt me duidelijk dat ze zelf weten hoe ze dat bepalen. Komt geen woordenboek aan te pas. Verplaatsen naar 26 april. Succes gemeente Doetinchem!

17 april 2019 om 16:22

We zullen zien..
Ik denk dat je die 26ste op je buik kunt schrijven, omdat er geen capaciteit is om de veiligheid te garanderen. Misschien dat er wordt uitgeweken naar een andere datum, maar dat zit je weer tegen bekerfinale, play-offs, of CL-return aan.

17 april 2019 om 16:32

Dan moet eerst de gemeente officieel het duel weigeren. Zo ver zijn we nog niet.

17 april 2019 om 16:54

Je hebt 2 partijen die veiligheid moeten garanderen, 1) de organisator voor de veiligheid in het stadion en 2) de gemeente voor de veiligheid erbuiten.

De organisator heeft al te kennen gegeven dat zij niet de capaciteit hebben voor de 26ste (zie ander artikel). Dan houdt het al op.

17 april 2019 om 11:26

Geen enkel topploeg speelt na 48u een wedstrijd (al mag het volgens de regels). Barca, Real zijn loodzwaar programma gewend maar spelen nooit zondag en dinsdag

17 april 2019 om 11:48

Tottenham dit seizoen nog, op maandag 29-10 tegen City en op woensdag 31-10 tegen West Ham

17 april 2019 om 11:56

De FA kan andere richtlijnen hanteren dan de KNVB en UEFA. Zie verklaring hierboven.

17 april 2019 om 14:24

Feitelijk gezien heb je gelijk Fanatic, maar soms moet je kiezen voor de minst problematische weg (lees: zie mijn reactie hierboven, waar je je bron van de KNVB aanhaalt!).

17 april 2019 om 14:26

Minst problematisch is niet aan de KNVB, dat is weer aan de lokale driehoek.

17 april 2019 om 15:58

Ja, dus kom je uit op zondagochtend / begin van de middag spelen. De wedstrijd stond al gepland voor die dag, dus dan kan je hem prima drie uur eerder spelen. Dan is het voor De Graafschap / Doetinchem te doen om de veiligheid te waarborgen (lees: op vrijdag duidelijk niet) en heeft Ajax ruim 55 uur om te herstellen en kan je zondag begin van de avond al in Engeland zijn. Dan doen beide water bij de wijn, maar Ajax zal wel weer vinden dat alleen De Graafschap dat moet doen.

Ik wil de discussie niet opnieuw aanwakkeren en vind dat we, in het belang van het Nederlandse voetbal, alles moeten doen zodat Ajax zich optimaal kan voorbereiden op de halve finale. Ik weet ook dat het verzoek van Twente hier los van staat en niet in het belang is van het Nederlandse voetbal. Maar toch blijft het wel eenrichtingsverkeer en zou Ajax ook wat meer solidair mogen zijn naar collega clubs.

17 april 2019 om 10:29

Dat verzoek van Twente heeft niets met sportieve belastbaarheid of iets dergelijks te maken. Dat gaat er puur om dat de fans het leuker vinden om in hun eigen stadion of groter uitvak een feestje te vieren. Totaal andere situatie en dat is appels met peren vergelijken.

17 april 2019 om 12:52

Toch. Ajax eist medewerking van heel voetbal land maar zet de hakken in het zand als hen iets wordt gevraagd

17 april 2019 om 13:31

Uiteraard. Twente kan dat niet betalen, dus waarom zou Ajax 100.000 tot 300.000 moeten betalen voor feestje van Twente?

17 april 2019 om 14:25

Het gaat ook niet om de situaties, maar om het feit dat Ajax wilt dat iedereen meewerkt (net als dat ze midden in het seizoen ineens een rechtszaak starten om uit naar Feyenoord te kunnen, pas nadat men in de Arena heeft gespeeld), maar als Ajax wat gevraagd wordt, dan kan het niet.

17 april 2019 om 14:28

Ajax wilt helemaal niet dat iedereen meewerkt. Ajax verzoekt KNVB en die maakt programma. Zwolle en andere clubs werken ook niet mee, prima maar moeten zij weten. Dit is nog ook nog eens andere situatie.

17 april 2019 om 16:04

Zwolle heeft uiteindelijk toch ingestemd? Anders was die wedstrijd niet doordeweeks gespeeld (lees: ook nog eens tegen de regels in, maar dat zien jullie allemaal niet als Ajacieden). Nu verwacht Ajax dat die wedstrijd op vrijdag gespeeld gaat worden omdat Ajax, let op: Ajax(!), dat beter uitkomt. Dat Doetinchem geen veiligheid kan garanderen, doet er niet toe voor ze en voor de fans klaarblijkelijk al helemaal niet. Toen Twente een verzoek indiende, was het ‘hun probleem’. Nu het ‘het probleem’ van Ajax is, moet er ineens wel worden geknield voor ze? Zie je hoe onlogisch dat is? Als je het echt niet ziet, dan heb ik niets meer te zeggen; dan ben je zo’n fan die alles door een gekleurd brilletje ziet en niet meer logisch kan blijven redeneren. En voordat je zegt dat ik een hater of iets dergelijks ben: ik kwam net nog met een oplossing waar je beide teams enigszins mee tegemoet komt Daar reageerde je alleen niet op..

17 april 2019 om 16:34

Zwolle heeft niks in te stemmen. Ze zijn inderdaad niet naar de rechter gestapt. KNVB bepaalt het schema. Zwolle en andere clubs volgen gewoon het schema. Als ze konden weigeren hadden ze dat wel gedaan

17 april 2019 om 16:37

@Roman ik wil je met alle liefde van repliek dienen over je alternatieve voorstel maar kan dat nu even niet vinden. Herhalen mag Over de rechtzaak mbt De Kuip, Ajax heeft al veel langer gezegd dat uitsupporters welkom zijn. Ajax komt gewoon op voor de eigen supporters. Echt niet net omdat de thuiswedstrijd al gespeeld is. Hele andere discussie weer. Ajax heeft geen probleem. De KNVB heeft een probleem en lost dat op met verplaatsen naar 26 april. Ajax volgt gewoon vanwege de UEFA richtlijnen. Zolang je alle feiten verdraait blijft het lastig discussieren

17 april 2019 om 18:53

Zwolle stapte niet naar de rechter omdat het te kort dag is.
Met een paar dagen te gaan kan er geen uitspraak komen.

17 april 2019 om 11:48

En de lasten die De Graafschap nu heeft doordat een wedstrijd misschien op vrijdagmiddag wordt gespeeld. Minder inkomsten van catering, lasten voor het verzetten van de wedstrijd. Gaat Ajax deze ook betalen?

17 april 2019 om 11:56

Gedervde winsten vind ik bullshit. Dat ze aan de kosten zouden meebetalen, dat vind ik logisch.

17 april 2019 om 12:10

Dat is hetzelfde als aangeven dat het hele NL voetbal profiteert van Ajax en de transfers/ aantrekkelijk worden van NL competitie zodat het geld terug gaat naar alle clubs. Totaal geen cijfer dat eraan te hangen is of hard te maken.

Anyway, Knvb heeft er rondom de bekerfinale een zooitje van gemaakt en nu zijn ajax en de graafschap de lul beide.

17 april 2019 om 12:23

Ja dat is het ook. Het zijn cijfers die ten eerste abstract zijn en daarbij hoop als basis hebben. Sterker nog, na de EL finale zag je geen verschil. Stel bijvoorbeeld dat we volgend seizoen weer allemaal falen zoals vorig seizoen, dan ben je gewoon weer terug bij af.

Enig daadwerkelijk verschil wat Ajax maakt is dat we er met de coëfficiëntenlijst beter voorstaan, wat dus voor enkele clubs het verschil kan maken. Rest is abstract.

17 april 2019 om 12:26

Dankzij Ajax hoeft de bekerwinnaar volgend seizoen een voorronde minder te spelen. Elke club kan de beker winnen. Ergo, alle clubs hebben voordeel van de punten die Ajax binnen heeft gehaald.

17 april 2019 om 12:53

Denk jij dat de Graafschap dan een serieuze kans maakt om de beker te winnen volgend jaar als ze gedegradeerd zijn?

17 april 2019 om 13:16

Ook al blijven we erin, dan winnen we hem nog niet hehe.

De ajax supporter snapt ons niet, wij hen niet omdat we andere belangen hebben. Toch denk ik dat wanneer je de gemiddelde objectieve supporter het zal vragen, wetende dat de directe plaatsing veilig gesteld is, dat ze deze wedstrijd verschuiven echt onzin vinden.

17 april 2019 om 13:18

@regulator

Ook dat is niet echt ergens op gebaseerd, want er zijn toch vrij structureel maar twee clubs die profiteren van die coefficientenlijst. De subtop presteert niet in Europa en komen sowieso niet (meer) in aanmerking voor Champions League-voetbal. Dan heb je eigenlijk Ajax en PSV in het huidige voetbalklimaat. Dat doet overigens niets af aan de knappe prestatie van Ajax.

17 april 2019 om 13:33

Op zondag competitie en dinsdag CL halve finale spelen gaat gewoon niet gebeuren. Dat snapt elke gemiddelde objectieve supporter echt wel.

17 april 2019 om 13:41

@sirius

Nou het is wel het enige feitelijke verschil dat de coefficentielijst teweeg brengt. Je geeft andere clubs nu een echte gelegenheid om zich Europees te tonen. Je hebt wel helemaal gelijk dat er dan een extra stap gezet moet worden om van die positie te profiteren. Daar hebben Nederlandse clubs ons toch behoorlijk in teleurgesteld.

Het is toch ten zotte dat we al te graag van een 'topsportklimaat' willen spreken, maar teams zoals Feyenoord en Utrecht kansloos onderuit gaan tegen clubs waar je de naam van vergeet. Ergste is is dat je nergens aan merkt dat het zulke clubs iets boeit. Er wordt wellicht over gesproken, maar nergens zitten consequenties aan vast.

Wat ik het meeste hoop is dat het Europees spel van Ajax ertoe zal leiden dat andere Nederlandse clubs nou eens echt beseffen dat we niet alleen voor spek en bonen hoeven mee te spelen. Dat we daadwerkelijk iets als competitie kunnen voorstellen. Ik ben alleen bang dat er te veel beleidsbepalers zijn zonder al te hoge ambitie en wij als supporters genoegen nemen met te weinig.

Fc Twente heeft het bijvoorbeeld geprobeerd. Ik had eigenlijk ook echt goede hoop voor ze, jammer dat het eigenlijk zo fout is afgelopen en ze nu praktisch terug bij af zijn (of zelfs nog lager). Toch heb ik wel respect voor ze dat ze ooit probeerden om de Icarus gedachte te doorbreken, wellicht komt dat nog wel, want clubs als Az en Feyenoord laten het behoorlijk na om de gat tussen Psv/ajax en de 'rest' te vullen.

17 april 2019 om 16:19

De gemiddelde, objectieve supporter ziet ook dat andere clubs dit wel kunnen. Tottenham speelde dit seizoen ook twee wedstrijden in drie dagen tijd, waarvan een pot tegen City. Met alle respect, maar City en vervolgens West Ham of De Graafschap en vervolgens City. Waarom kunnen zij het wel, maar Ajax niet? De selectie en begroting zijn geen argumenten, want City staat daarin natuurlijk een stuk voor op Ajax, maar West Ham is t.o.v. De Graafschap zelfs een zwaardere pot voor City dan dat Ajax het zou hebben met De Graafschap (lees: alles is in verhouding). Ajax wil weer aansluiten, maar wilt niet de nadelen accepteren..

17 april 2019 om 18:52

Ohja? Alleen dankzij Ajax? Ik wist niet dat alle binnengehaalde punten de afgelopen 5 jaar, alleen door Ajax zijn behaald...

17 april 2019 om 18:58

Ik begrijp jullie heel goed. En ik hoop ook oprecht dat de Graafschap gewoon zijn poot stijf houd. Het irriteert me mateloos dat alle clubs schijnbaar rekening moeten houden met Ajax omdat ze per ongeluk vet zijn gekomen in Europa. 90% van de clubs schiet er niets mee op, heeft er geen belang bij en hoeft er dus ook geen rekening mee te houden in mijn ogen. De enigen die er iets aan hebben in de komende seizoenen zijn Ajax zelf, PSV en heel misschien Feyenoord..

17 april 2019 om 13:58

Ik vind het geen eenrichtingsverkeer van ajax, maar van alle clubs in de eredivisie. Kijk welke clubs allemaal geprotesteerd heeft toen er wedstrijden werden verschoven. Geen enkele club keek naar het grote plaatje, alle clubs keken alleen naar zichzelf. Zelfs clubs die er indirect bij betrokken waren zoals psv waren fel tegen. Kijk naar het kunstgras dossier, of naar jong ajax tegen Twente of jong teams in de kkd...iedereen denkt alleen aan zijn eigen hagje. Dan blijft er het volgende simpele feit over en dat is dat je als club een verzoek indient en dat de instantie die daarover belust gewoon een beslissing neemt. En dat is het dan ook. Er samen uit komen lukt niet, dus moet iemand een beslissing nemen. Ik vind het goed dat de knvb dat nu durft. Je kunt discussiëren of alle keuzes goed zijn en handig zijn,maar ze steken hun nek uit. Ik denk ook dat ze het programma voor volgend jaar beter in elkaar zullen steken, want dat is dit jaar niet helemaal euro proef en ze zullen duidelijkere regels moeten opzetten voor egt verzetten van wedstrijden zodat iedereen weet wat wel en niet kan. Uiteraard moeten ze de bekerfinale voortaan na afloop van de competitie plaats laten vinden. En voor de play ofs natuurlijk, want deze planning maakt competitie vervalsing natuurlijk heel makkelijk.

17 april 2019 om 16:22

Maar de KNVB mag deze beslissing helemaal niet nemen; dat gaat de gemeente Doetinchem doen. De KNVB en Ajax zouden tevens kansloos staan in de rechtszaal, want als de gemeente aangeeft het evenement, want dat is een voetbalwedstrijd gewoon, niet te kunnen laten doorgaan dankzij een tekort aan politie en beveiliging wegens koningsnacht, hebben ze een zeer legitieme reden om de wedstrijd gewoon op zondag te laten spelen, al dan niet in de ochtend om 11.00 dan in de middag om 12.15 of 14.30. Dan is de keuze aan Ajax, want die vrijdag gaat hem niet worden heb ik het idee als ik de gemeente hoor.

Ik vind echt dat de andere clubs zeuren terwijl Ajax meer goed dan verkeerd doet. Gun het een ander dat siert de mens. Oké Ajax mag het Twente ook gunnen ja.

17 april 2019 om 10:39

Ajax heeft niks over de Arena te vertellen daarvoor moet je bij de gemeente zijn. En als Twente nou alle kosten betaald maar dat kunnen ze niet.

17 april 2019 om 12:57

En wat als de Graafschap hierdoor nét degradeert en o.a. de inkomsten missen van de Eredivisie? Mogen wij dan niet “zeuren”? Wat een bekrompen arrogante reactie.

17 april 2019 om 13:02

Ach dat weet je toch wel Die boertjes uit het oosten tellen niet mee... Wat maakt Ajax dat nou uit?

17 april 2019 om 13:07

Daarom, maar het mooie is boven alles dat de gemeente Doetinchem uiteindelijk beslist of vrijdag wel of niet gevoetbald gaat worden. Men kan de wedstrijd namelijk gewoon verbieden.

17 april 2019 om 13:34

@Graafschap Doe: En dat is begrijpelijk. Maar ook begrijpelijk dat zondag - dinsdag te kort dag is om te spelen. Dus logisch dat die wedstrijd verplaatst wordt. Gemeente Doetinchem aan zet. En daarna weer de KNVB aan zet.

17 april 2019 om 14:00

Het probleem ligt niet zozeer bij Ajax, maar bij de Knvb. Zij hebben er door de bekerwedstrijd te verplaatsen (en ws ook gedacht dat ajax de halve finale niet zou halen) gegokt en verloren.

De Knvb maakt het nu het probleem van ons, als Ostendorp en onze burgermeester echt ballen hebben, voet bij stuk houden ivm veiligheid (dat is de reden wat ze aandragen nl) dan ben ik heel benieuwd naar de oplossing.

17 april 2019 om 16:27

@Ssst: De enige oplossing is zondagochtend om 11.00 - 12.00 spelen. Vrijdag wordt hem niet, zaterdag kan niet en de zondag is alleen nadelig voor Ajax. Echter zijn er al meer clubs geweest die gewoon binnen drie dagen twee wedstrijden spelen, dus dan moet Ajax eenmalig een goed roulatiesysteem creeren. Als je niet in staat bent om bijvoorbeeld zonder Tadic, De Jong en Neres (noem maar wat namen van de bepalende spelers) van, met alle respect, De Graafschap te winnen, verdien je heel die halve finale niet. Ajax wordt geprezen om de speelstijl, maar qua dit soort gedrag lachen de allergrootste clubs toch wel even in hun vuistje nu.

17 april 2019 om 13:23

Ajax doet eigenlijk niets fout. De Knvb maakt er een chaos van waardoor je nu ineens volledige speelweken aan moet passen en om moet gooien. Ik vraag me echt af aan de hand waarvan de Knvb dit speelschema aan het begin van het seizoen heeft ingedeeld. Met Europees voetbal is duidelijk niet goed rekenschap gehouden.

Wat je dan krijgt is dat clubs als De Graafschap nu de dupe worden en dat kan voor zo'n club enorm schadelijk zijn met wellicht een degradatie tot gevolg. Dan is het nogal ernstig dat de Knvb daar geen enkele rekenschap mee houdt. Dat geeft namelijk wel aan hoe relevant een club als De Graafschap voor de Knvb is.

17 april 2019 om 16:32

Daarom hoop ik dus oprecht dat de gemeente Doetinchem voet bij stuk houd. De KNVB zoekt maar een andere oplossing i.p.v. elke keer de makkelijke weg en de grootste ploeg helpen. De Graafschap heeft net als Ajax enorme belangen (liggen in verhouding anders uiteraard) en daarnaast ook nog eens goede redenen om niet uit te wijken naar vrijdag. Dan doe je als clubs en gemeente zijnde simpelweg beide water bij de wijn en speel je zondag ochtend, aanvang tussen 11.00 en 12.00. Dan ben je met de gehele selectie, als je alles goed indeelt en iedereen ervoor zorgt dat alles gereed is, om 18.00 nog in Engeland. Eventueel nog een uitlooptraining rond 20.30 en dan kan je maandag de wedstrijdvoorbereiding trainen, terwijl je dinsdag iedereen kan klaarstomen. Ze doen net alsof de wereld vergaat omdat ze een X aantal uur tekort komen.

Misschien de bekerfinale verplaatsen naar de middag om 14:30 of zo. Eerst maar kijken wat de speeldatum worden. Een van die wedstrijden zou toch verplaats moeten worden. En de beker lijkt mij geen optie omdat de KNVB dat al aangegeven heeft.

17 april 2019 om 16:36

De KNVB verplaatst de bekerfinale niet, simpelweg omdat ze dan zelf weer moeite moeten doen. Nu is het Doetinchem die als stad alle zeilen bij moet zetten om op vrijdag te kunnen spelen, maar zelf de hand in eigen boezem steken? Nee hoor. Lekker naar de pijpen van ‘het Nederlands voetbal’ blijven dansen, terwijl die elfde plek al veilig is. Snap best dat je als KNVB zijnde achter Ajax staat, want zelf ik vind dit prachtig om te zien, maar absoluut niet ten koste van alles en al helemaal niet ten koste van een club als De Graafschap, welke je zo nog verder naar de KKD duwt.

Ik begrijp die directeur van De Graafschap volledig. Als nagenoeg je gehele veiligheidsorganisatie (althans, het deel inhuur van een particulier beveiligingsbedrijf) en het merendeel van je horecapersoneel al elders ingepland is op de vrijdag, wegens alle festiviteiten, dan heb je als De Graafschap zijnde een enorm operationeel probleem als je ineens op vrijdag moet spelen.

Ik ben dan ook zeer benieuwd naar het standpunt van de gemeente Doetinchem in deze. Mocht blijken dat De Graafschap door deze omstandigheden de veiligheidsorganisatie niet op poten kan zetten en linksom of rechtsom niet kan voldoen aan de veiligheidseisen (immers, dit is onderdeel van de vergunning) kan het zomaar een reëel scenario zijn dat de gemeente Doetinchem niet meewerkt aan deze verplaatsing. Mede vanwege de waarschijnlijk zeer beperkte politiecapaciteit vanwege diezelfde geplande festiviteiten.

17 april 2019 om 12:58

Als gemeente Doetinchem besluit dat doordat de veiligheid in het geding komt, de wedstrijd niet door gaat dan kan de KNVB hoog en laag springen, dan wordt er geen wedstrijd gespeeld.

17 april 2019 om 13:36

Eerst afwachten wat het speelschema wordt. Bij 30 april CL zal KNVB verplaatsen naar 26 april. Dan is de gemeente aan zet qua verbieden. En daarna horen we de KNVB wel weer. Beide halve finales op woensdag zou veel schelen, maar of de UEFA dat toestaat?

17 april 2019 om 16:38

Dat gaat de UEFA niet doen. Dat is net de KNVB in deze; helpen altijd de grootste clubs en Ajax, no offense, hoort niet bij de Elite van de UEFA. Wel bij die van de KNVB; dat is overduidelijk zichtbaar.

17 april 2019 om 13:27

Gewoon en FB oproepje eroverheen van de F side dat ze ook komen die vrijdagmiddag en het is van de baan!

Even een oprechte vraag: Hoezo is het eigenlijk competitievervalsing als men op de laatste twee speelrondes niet op hetzelfde moment speelt? Dan zou het toch tijdens iedere andere speelronde ook competitievervalsing moeten zijn?

17 april 2019 om 10:34

Die regel is ingesteld om te voorkomen dat concurrerende clubs voordeel hebben bij het weten van de uitslag van die ene club zodat er geen "afgesproken" gelijkspelletjes georganiseerd worden.

17 april 2019 om 10:35

Ach dat is ook belachelijk. Het is ook pas sinds een aantal jaar dat dit tegelijkertijd gespeeld wordt. Voorheen was dit niet het geval en nu is het plots competitievervalsing. Als het er in de laatste wedstrijd nog op aan komt dan had je in de 33 wedstrijden ervoor maar moeten zorgen dat je er beter voor stond.

17 april 2019 om 10:43

Deze regel is ingesteld nadat wedstrijden op allerlei onmogelijke tijden gespeeld worden i.v.m. uitzendrechten, In het verleden werden alle wedstrijden gewoon op zondag om !4:30 of voor de "zaterdagsclubs" op zaterdag avond om 20:00. De laatste wedstrijden van het seizoen worden al zolang ik weet op zondagmiddag om 14:30 afgetrapt....

17 april 2019 om 13:27

Als twee ploegen aan een gelijkspel genoeg hebben om hun doelstelling te behalen, is het niet vreemd dat daar naar gekeken word. Dat is toch al een aantal keer voorgekomen en dat is een 'nettere' versie van competitievervalsing. Niet vreemd dus dat alles nu gelijktijdig word gespeeld.

17 april 2019 om 13:30

En als alle ploegen tegelijkertijd spelen verhelp je nog niet alle situaties. Ik kan me nog herinneren dat PSV een paar jaar geleden al kampioen was en in de laatste wedstrijd tegen NAC moest die nog 1 punt nodig hadden om 15e te blijven. Uiteraard werd die wedstrijd een gelijkspel.

Als de gemeente Doetinchem de veiligheid niet kan garanderen op vrijdag heeft de knvb een serieuze uitdaging. Eigenlijk kan je het al niet maken dat de Graafschap straks op een dag moet spelen die een hoop supporters niet uitkomt, net op het moment dat de Graafschap alle steun van de aanhang goed kan gebruiken. Het Europese succes van Ajax gaat de knvb een hoop scheve gezichten opleveren of ze het nou links of rechts oplossen.
De regel die al decennia heilig verklaard is dat de laatste twee speelronde tegelijkertijd afgewerkt dienen te worden kan blijkbaar ook zomaar bij het oud vuil?

Succes Knvb.....

17 april 2019 om 11:40

Daarnaast koet de graafschap dan 3 belangrijke duels spelen in 6 dagen. De graafschap heeft niet zon brede selectie als ajax, dus hoezo ajax niet, en de graafschap wel? Ik snap tevens ook dat de knvb ajax wilt verplaatsen, ook omdat het regels zijn ivm 2 etmalen rust

17 april 2019 om 12:30

Tokkie, zijn het geen zeven dagen? zaterdag tot en met vrijdag zijn zeven dagen.

17 april 2019 om 12:01

Knvb zal wel zeggen; hoe minder supporters komen, hoe minder politie inzet nodig

Dit wordt er gewoon door heen geduwd, zodat het falen van de Knvb rondom de bekerwedstrijd wat kan maskeren...deze wedstrijd zullen ze principieel niet weer gaan verzetten en De graafschap en gemeente Doetinchem zijn een relatief makkelijk slachtoffer

17 april 2019 om 12:59

Als inderdaad Doetinchem besluit de wedstrijd te verbieden (en deze kans is reëel) dan kan de KNVB hoog en laag springen maar dan hebben ze een groot probleem. Dan wordt de wedstrijd niet gespeeld.

17 april 2019 om 13:26

Uiteraard, de Knvb is geen wetgever

Je kan het toch echt niet meer verkopen als die wedstrijd daadwerkelijk naar vrijdagmiddag verplaatst wordt. Volgens mij zou zelfs Sjaak Swart begrip moeten hebben voor het standpunt van De Graafschap.

17 april 2019 om 10:39

Sjaak is niet zo begripvol zeker niet als het enigszins negatief voor Ajax kan uitpakken....

17 april 2019 om 13:30

En al helemaal niet als het De Graafschap betreft. Die wordt waarschijnlijk nog steeds zwetend wakker als hij er aan terugdenkt.

Ik vind dit wel een legitieme reden die de Graafschap aandraagt. Als het organisatorisch niet mogelijk blijkt te zijn, moeten Ajax en de Knvb daar genoegen mee nemen. Politiekorps in gemeente Doetinchem zal niet heel groot zijn en Koningsnacht en mogelijke kampioenswedstrijd van Ajax tegelijkertijd overstijgt de capaciteit.

17 april 2019 om 12:12

Klopt. Normaal gesproken pakken ze dan een aangrenzende regio voor assistentie. Alleen is dit onmogelijk ivm koningsnacht/dag.

Benieuwd hoe het opgelost gaat worden. Ik heb al vrij de vrijdag

Dit zijn toch gewoon de consequenties als je het op meerdere vlakken nog goed doet? Dan ga je meer wedstrijden in een korter tijdsbestek spelen. Ik hoor clubs uit Engeland en Spanje er ook niet over klagen, die spelen er regelmatig 3 in de week. Dat hoort nu eenmaal bij topsport!

17 april 2019 om 10:49

Daar word rekening mee gehouden in het europees speelschema. Hier heb je die achterlijke play offs waardoor de competitie al in mei afloopt.

17 april 2019 om 12:42

Daar wordt rekening mee gehouden in het Europees speelschema? Dacht het niet.
Speelschema Manchester City:
17-4 Tottenham
20-4 Tottenham
24-4 Manchester United
28-4 Burnley
30-4 Ajax?
4-5 Leicester

Speelschema Ajax:
16-4 Juventus
20-4 Groningen
23-4 Vitesse
28-4 Graafschap
30-4 Manchester City?
5-5 Willem 2

Zulke speelschema's horen nu eenmaal bij een topclub.

P.s. Zowel de Engelse als de Nederlandse competitie hebben de laatste speelronde op 12 mei!

17 april 2019 om 13:32

Klopt. Verschil is echter wel dat City een dusdanig grotere selectie heeft dat zij dit kunnen opvangen. Ajax kan absoluut geen basisspelers missen in de CL campagne.

17 april 2019 om 14:20

En wij kunnen geen spelers missen in de strijd tegen degradatie.

17 april 2019 om 16:53

@Vosje: Je weet heel goed dat dat ‘verschil’ helemaal geen sterk argument is, toch? Ja, City heeft een bredere selectie, maar de tegenstand is toch ook veel groter? Tottenham, Tottenham en United of De Graafschap, City en Willem II.. City kan amper spelers rust geven. Die hebben ook geen 22 wereldtoppers lopen als je dat soms denkt, maar spelen om Ajax heen wel tegen twee grootmachten en tevens CL deelnemers. Met een begroting van ca. 100 miljoen en ca. 180(?) miljoen wan eigen vermogen, zou het een schande zijn als Ajax geen fatsoenlijk team op de benen kan brengen tegen De Graafschap en Willem II. Dus waarom krijgen bijvoorbeeld Blind, De Jong en Tadic geen rust tegen De Graafschap en vervolgens De Ligt, Ziyech en Neres tegen Willem II (of andersom uiteraard)? Je kan nou eenmaal niet altijd in je sterkste opstelling aantreden, net als City dat niet kan en andersom Spurs ook niet. Hen hoor je echter niet klagen; zelfs niet als er maar 1 rustdag is zoals eerder bij Spurs dit seizoen.

Het is een lastige kwestie want voor het Nederlandse voetbal belang moet je hem verplaatsen maar veiligheid staat boven alles, hoop dat er een goede uitkomst komt voor beide partijen. Al zal het voor ons goed uitkomen als ze met een 2e elftal gaan spelen.

17 april 2019 om 11:06

Hopelijk komen de clubs er met de Knvb uit want dat gezeik iedere keer haalt toch een beetje glans af van de huidige prestaties. Het is ook logisch dat andere clubs helemaal geen zin hebben om wedstrijden te verplaatsen, helemaal wanneer je met een vrijdagmiddag komt aanzetten..

17 april 2019 om 16:55

Welk ‘Nederlands voetbal belang’ mag ik vragen? Oostenrijk doet Europees niet meer mee en Nederland staat al boven Oostenrijk. Dit is puur uit belang voor Ajax; niets meer, niets minder.

Je kan het toch niet maken, dat door het succes van Ajax, de supporters van de Graafschap vrij moeten gaan regelen om hun club te kunnen aanmoedigen. Dat Ajax genoeg rust moet krijgen tussen de wedstrijden, dat is logisch. Maar dit kan je toch niet maken.

17 april 2019 om 12:09

Het gaat niet eens zozeer om het vrij vragen voor de supporters, maar de rust van de spelers. Ze moeten, als de Knvb haar zin krijgt in 7 dagen 3 wedstrijden spelen. Dat is funest voor jongens die dat niet gewend zijn, in zo'n cruciale fase van het seizoen.

Kunnen ze de bekerfinale niet verzetten en dat dan de graafschap-Ajax wordt gespeeld dus 19 mei zo'n dag de beker finale ipv 5 mei

17 april 2019 om 11:25

Ze moeten de play offs ook plannen en spelen en die zijn afhankelijk van de uitslag

17 april 2019 om 16:56

Dan plannen ze dat maar later in of schaffen ze de play-offs af. De KNVB heeft gewoon verkeerd gepland en zal zelf op de blaren moeten zitten. Vrijdag wordt er lijkt mij niet gespeeld en zaterdag is geen optie. Dat is niet het probleem van De Graafschap, dus gewoon zondag spelen.

17 april 2019 om 11:25

Ik weet niet of dat in Rotterdam mogelijk is? De datum van de bekerfinale staat al maanden vast de gemeente Rotterdam de Kuip en de Knvb hebben al allerlei maatregelen genomen en kosten gemaakt. Zomaar de wedstrijd verplaatsen levert nog meer kosten en organisatorische problemen op.

17 april 2019 om 11:48

Dat geldt voor elke mogelijke verplaatsing van een wedstrijd, ook als je de Graafschap -Ajax verplaatst.

17 april 2019 om 11:57

Dat denk ik ook, daarom zo weinig mogelijk verplaatsen. En zeker niet in je laatste 2 competitie rondes, wat volgens de eigen regels van de Knvb niet eens kan.....

17 april 2019 om 12:07

Het is gewoon een organisatorisch probleem. Misschien die achterlijke datum van de beker maar verplaatsen en Ajax voor de kosten op laten draaien. Dan is er meteen meer ruimte om te schuiven zonder dat De Graafschap of Ajax de dupe zijn.

17 april 2019 om 16:59

@Tornado: Wat boeit het dat er dan enorm veel extra kosten gemaakt moeten worden? Dat is toch het probleem van de KNVB? Zij hebben het probleem veroorzaakt, maar zijn niet bereid om de hand volledig in eigen boezem te steken. Nu gaat De Graafschap mogelijk onkosten maken en komt er extra druk op in de degradatiestrijd, terwijl als je de bekerfinale verplaatst het de KNVB tijd en geld kost. Dan weet jij natuurlijk wel aan welke kant de KNVB staat.

18 april 2019 om 10:20

Bijna goed. De Knvb is afhankelijk van de mogelijkheid de veiligheid in Rotterdam te waarborgen. Als de burgemeester van Rotterdam of welke stad dan ook de veiligheid niet kan garanderen wordt er niet gespeeld, hoe hoog of laag de Knvb ook springt. De Knvb is dus wel degelijk afhankelijk.....

Haha ik lees hierboven zoveel steekhoudende en minder steekhoudende argumenten voor verschillende standpunten. Ik wens de clubs, gemeenten en met name de Knvb veel wijsheid toe. Dit is een lastige beslissing. Je kunt dit niet goed doen. Er is altijd wel iemand ontevreden. Zelf vind ik dat deze uitzonderlijke prestatie van Ajax zoveel mogelijk moet ondersteund worden door onze voetbalbond. Maar ja ook ik ben niet objectief.

17 april 2019 om 11:25

Beste om te doen is hele goede lobby bij de UEFA om 2x op woensdag te spelen.

17 april 2019 om 17:04

Dat ze Ajax steunen is hun goedrecht, maar hun eigen onkunde mag er niet voor zorgen dat andere clubs gedupeerd gaan worden. Ajax heeft geen twee volledige dagen rust, maar wel gewoon ruim 48 uur de tijd om tot rust te komen. Niet ideaal, maar verre van onmogelijk. Dat is een kwestie van simpelweg wat spelers rust geven tegen De Graafschap en Willem II, maar dat wil men niet want men wil in de sterkste opstelling aantreden om het zichzelf zo makkelijk mogelijk te maken. Conclusie: KNVB plant niet goed, maar de houding van Ajax / Ajacieden is net zo fout. Niet alles hoeft te wijken voor Ajax; dat kan je als bond zijnde niet maken, zeker niet nu de elfde plek op de ranglijst is veiliggesteld.

Je moet je afvragen of die wedstrijden verplaatst zouden worden als Ajax 10 punten voor stond in de competitie. Denk van niet. Dus verplaatsen heeft als doel de competitie te kunnen winnen en dus niet het landsbelang.

17 april 2019 om 11:46

Voor dat landsbelang speelt Ajax iig volgend seizoen CL dan ;-) en pakt er alvast 1 ploeg de punten voor NL

17 april 2019 om 17:09

Het ‘landsbelang’ is al geregeld en daarvoor absoluut de credits naar Ajax, maar nu is het puur uit eigen belang. Men kan, net als City en Spurs doen met hun overvolle programma ondanks dat ze nog overal voor spelen, spelers rust geven. Dat wil Ajax niet, want Ajax wil met diezelfde basiself tegen Willem II en De Graafschap starten, ondanks dat een kleinere club die veel meer afhankelijk is van Eredivisie inkomsten, de aandacht en dergelijke dan Ajax van de CL, hierdoor gedupeerd wordt. Dat je aan eigen belang denkt als club zijnde, kan ik me nog in vinden, maar om als bond zijnde zo duidelijk de kleinere clubs en hun belangen aan de kant te schuiven, is een regelrechte schande.

17 april 2019 om 13:39

Verplaatsen is vanwege CL belang en UEFA reglementen. Staat gewoon op KNVB.nl

Ze kunnen toch ook heel de speelronde opschuiven.? Zet je die aan het einde van de competitie. Heb je geen competitievervalsing wat nu wel het geval is.

17 april 2019 om 11:58

Ik denk dat je hebt te maken met heel veel andere agenda's als alleen die van de voetbalclubs. Het zou ook betekenen dat politie-inzet, stewards, stadionhuur etc etc mogelijk moet zijn. Omdat die roosters ook al maanden van tevoren bekend zijn, gaat je dat op zo korte termijn waarschijnlijk niet lukken.

17 april 2019 om 12:18

Dat is inderdaad de enige oplossing voor alle clubs op het goed te doen. Alleen zit je zoals Jansen Joenite als zegt met de agenda's van de stadions, politie enz. Maar vooralsnog lijkt mij dat de beste oplossing.

De Graafschap heeft volledig gelijk. De laatste speelrondes worden op hetzelfde tijdstip gespeeld om o.a. matchfixing etc tegen te gaan. Hier heeft de Knvb wel een probleem, ik ben benieuwd wat ze gaan doen.

Als het echt een veiligheidskwestie is, dan word het zwaar nadenken voor Knvb. Want het is allemaal leuk en feest tot dat er gewonden vallen en dan is de Knvb nog lang niet jarig.

17 april 2019 om 12:15

8 december is de Knvb jarig, duurt nog wel even!

Ben ook zeer benieuwd naar de oplossing

17 april 2019 om 13:05

Als het een veiligheidskwestie gaat worden gaat sowieso de wedstrijd op vrijdag niet door. Gemeente Doetinchem zal de wedstrijd dan namelijk gaan verbieden.

Waarom kun je niet voetballen op 4 mei? Als het op een werkdag valt moet je ook gewoon werken. Je moet het alleen zo plannen dat het lang voor de 1 min stilte is afgelopen.

17 april 2019 om 12:21

Je kunt inderdaad prima voetballen op 4 mei. Wedstrijd op 14:30 ben je om 19:30 echt wel klaar voor de minuut stilte.

Toch wel mooi dat iedere Ajacied zegt dat alles moet wijken voor de champignonnenleague. En als Twente vraagt voor de kampioens westrijd om die in de arena te spelen kan er helemaal niets en is het niet hun probleem🤔

17 april 2019 om 13:41

Weet je ook waarom? Omdat het geld kost, maar Twente niets gaat betalen. Of is het normaal dat Ajax een Arena gaat afhuren voor 2000 tot 3000 man om Twente een feestje te gunnen?

Wat een gedoe en de Knvb gaat nu wel nat. Zo'n speelschema deel je in op basis van alle aspecten, ook als de kans bij een aantal van die aspecten niet heel groot is. De Knvb zeurt zich er wel weer onderuit, maar een aantal clubs zijn nu de dupe en dan zie je wel gelijk dat een club als de Graafschap voor de Knvb nauwelijks betekenis heeft.

Ajax kan hier natuurlijk niets aan doen en handelen zoals elke club in hun situatie zou doen. Toch vind ik het allemaal vanuit de Knvb wel heel erg ver gaan om volledige speelrondes om te gooien. Deze prestatie pakt namelijk toch vooral goed uit voor Ajax (misschien op termijn voor Psv) en wellicht de portemonnee van de Knvb. Het belang van het Nederlandse voetbal gaat er bij mij niet in, althans niet in de mate die de Knvb de mensen aan wil smeren.

17 april 2019 om 13:43

Uiteraard pakt dit goed uit voor Ajax, maar niet in de competitie. Tegen AZ zat toch de wedstrijd van Zwolle nog in de benen. Dit is puur voor de CL natuurlijk.

Ik snap niet dat ze die hele ronde niet gewoon uit het schema halen en hem op 19 mei spelen. Als de Knvb dan toch wil schuiven, dan schuiven ze maar wat in de playoffs. In plaats dat ze op 15 mei starten, starten ze dan maar op 22 mei.

Snap Graafschap op zich wel, en vind ook dat die laatste twee potjes op hetzelfde moment moeten worden gespeeld door alle clubs. Snap daarom niet dat de Knvb niet met dergelijke noodscenario's rekening heeft gehouden, vind dat toch een stuk amateurisme. En ik hoop serieus niet dat die woorden van die voorzitter van de graapschap waarheid zijn, want dan is het nog erger gesteld met de organisatie Knvb dan ik al dacht. Dan zijn ze niet faciliterend, motiverend en ontwikkelingsgericht bezig, maar gewoon een groep profiteurs en graaiers.

Wat betreft competitievervalsing: laat ze dan ook die play-offs afschaffen. Doordat de bekerfinale nu al voor de laatste wedstrijd zorgt voor bepaalde duidelijkheid rondom europese play-offs, werk je het ook in de hand dat sommige clubs wellicht in de laatste competitiematch spelers rust gaan geven etc. Dat is dan dus ook competitievervalsing.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

De Graafschap

Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Zaterdag 19 oktober
Chelsea hoopt te kunnen profiteren van de eventuele overgang van Christian Eriksen naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren