Bas Nijhuis kraakhelder in nieuwe YouTube-show: ‘Het is hartstikke gevaarlijk’

Maandag, 15 april 2019 om

Bas Nijhuis is vanaf maandag te zien in het YouTube-programma De Rijdende Scheidsrechter. De arbiter gaat iedere week met journalist Eddy van der Ley met de auto op pad om de actualiteit in de voetballerij te bespreken. In de eerste aflevering staat Nijhuis onder meer stil bij de overtreding van Tom Beugelsdijk op Mats Seuntjens afgelopen weekend.

De verdediger van ADO Den Haag kreeg na een charge op de benen van de speler van AZ een gele kaart voorgeschoteld van scheidsrechter Björn Kuipers. "Dat had natuurlijk rood moeten zijn", zegt Nijhuis. "In het veld kan ik me goed voorstellen dat je denkt dat het geel is, maar als ik de VAR was, dan had ik Kuipers geroepen om de rode kaart te geven."

Nijhuis was lange tijd uitgeschakeld met een blessure, maar heeft nu alweer enkele duels achter de rug. Afgelopen zondag was de arbiter de leidsman bij de Derby van het Noorden tussen sc Heerenveen en FC Groningen (1-1). Nijhuis moest zondag het duel even stilleggen, nadat een supporter van FC Groningen met vuurwerk had gegooid naar een vak met Heerenveen-fans.

"Ik heb duidelijk aangegeven dat het niet kan. Je kinderen zullen er maar zitten. Het is hartstikke gevaarlijk. Ik laat normaal veel gaan, maar dit kon ik absoluut niet laten gaan”, besluit Nijhuis. De desbetreffende supporter van de Trots van het Noorden is inmiddels getraceerd en zal strafrechtelijk worden vervolgd vanwege het voorval.Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door savedbythebell)

Hij krijgt nog niet genoeg aandacht blijkbaar. Deze man wordt flink overschat, omdat hij soms door laat spelen. Leuk natuurlijk, behalve dat hij de regels flink aan zijn laars lapt.

15 april 2019 om 16:10

Ik dacht dat hij de afgelopen tijd wel aardig had gefloten omdat ik hem geen discutabele en rare beslissingen heb zien nemen. Nu zie ik dat hij gewoon lang geblesseerd is geweest en dat ik hem daarom niet heb gezien. Ook niet gemist overigens!!

Ben je mooi klaar mee als scheidsrechter. Je wordt van alle kanten al bekritiseerd en besproken en dan gaat een van je collega's op de maandag nog even alle twijfelachtige beslissingen bespreken. Fijne collega heb je dan..

Wat is die Nijhuis toch een zelfvoldaan mannetje.

15 april 2019 om 15:30

Vind t wel verfrissend een scheidsrechter met een eigen mening. Hij heeft een andere kijk op t spel dan andere analisten, mag hem ook graag horen bij veronica nside

15 april 2019 om 15:32

Deze man heeft daar natuurlijk maling aan, hij is immers de reden dat we allemaal fox sports kijken.. Verreweg de meest inconsistente eigen regels bedenkende scheidsrechter van ons land. De enige reden dat Slutsky Guzu in de mangel nam was waarschijnlijk omdat hij Nijhuis vanwege die blessure nog niet gezien heeft.

15 april 2019 om 16:55

Het hoeft natuurlijk helemaal probleem te zijn als hij zelfcritisch is. Elke arbiter maakt fouten ook Nijhuis zelf. Eigenlijk vind ik het een uitstekend idee in plaats van dat schimmige gedoe in achterkamertjes en dat structureel handjes boven het hoofd houden zoals te doen gebruikelijk in Zeist.

15 april 2019 om 16:56

Geen probleem...

15 april 2019 om 17:10

Wat maakt Nijhuis zo speciaal en bijzonder dat hij zich geroepen voelt om collega scheidsrechters via een Youtube serie op hun fouten te wijzen?

Het is gewoon goedkoop scoren over de ruggen van collega's terwijl hij 100 herhalingen de tijd heeft gehad voor een (beter) oordeel en ik vind dat hij zichzelf hiermee boven de andere scheidsrechters plaatst.
Iedere scheidsrechter maakt fouten, zo ook Nijhuis. Wat maakt hem dan zo bijzonder dat hij gelijkwaardige collega's op Youtube op fouten moet gaan wijzen. Kuipers belt toch ook niet op maandag de Telegraaf om het optreden van Nijhuis te bespreken?

Als het hem te doen is voor een betere arbitrage dan moet hij ervoor zorgen dat ze alles samen doorspreken en leren van elkaars fouten. Dit is goedkoop scoren en wat centen binnenharken voor eigen gewin.

15 april 2019 om 18:26

Ik vind het wel vernieuwend, evenals de beelden die de KNVB af en toe vrijgeeft. Of dat het de schoonheidsprijs verdient is een tweede.

Kuipers is vaak heel erg terughoudend met het trekken van rode kaarten. In de Arena tegen Feyenoord gaf hij geel aan Toornstra, daar waar iedereen het ermee eens was dat dat direct rood was om vervolgens op aangeven van de var rood geeft aan St Juste. Dan maakt hij dus twee fouten in kort tijdsbestek. De var liet hem destijds en dus nu in Den Haag ook compleet in de steek. Alsof ze niet zomaar tegen zijn beslissing in durven gaan in Zeist.

15 april 2019 om 16:04

Dat terughoudende zal waarschijnlijk opzettelijk zijn. Hij weet dat er door de VAR nog naar gekeken wordt en is absoluut niet bang om zijn beslissing terug te trekken. Zelfde bij Mazraoui tegen psv. Het is makkelijker om geel te geven en deze door de VAR om te laten zetten naar rood dan rood geven en erachter komen dat dit wel heel zwaar gestraft is.

Ik ben benieuwd hoe de Knvb van plan is de om de grilligheid en willekeur uit de beslissingen te krijgen. Wordt dat vanuit Europa geregisseerd of hebben ze zelf de regie?

Ik denk dat het verstandig is om voor aanvang van het nieuwe seizoen een duidelijk grens te communiceren. Nu zijn er zoveel pingels wel gegeven voor overtredingen die in andere wedstrijden niet bestraft werden. Het is of allemaal wel of allemaal niet in mijn ogen. Maar het lijkt wel alsof scheidsrechters nog steeds hun stempel willen drukken op de wedstrijd.

Laat daarnaast de VAR de scheids gewoon overrulen in plaats van hem te vragen zijn eigen beelden te herzien. Sommige scheidsrechters geven namelijk maar slecht fouten toe.

15 april 2019 om 16:00

Als de VAR de scheids standaard overruled krijg je een soort van hockey wedstrijd. Tevens is de scheids de leidsman en zijn het VAR team slechts assistenten. We gaan toch ook niet de 4de official opeens de leiding geven. Daarnaast heeft de VAR het nog vaak genoeg mis em zal het nog jaren duren voordat het proces gepolijst is.

15 april 2019 om 16:08

Volgensmij werkt de VAR bij hockey juist stukken beter dan bij het voetbal, dus dat argument spreekt jezelf tegen. Maar omdat de scheids nu de leidsman is kun je dat nooit meer veranderen? Zonder verandering geen vooruitgang!

15 april 2019 om 16:13

Hiermee bedoel ik dat het spel dan om de minuut stil ligt. Niks is saaier dan een wedstrijd die doodgefloten wordt. In een scheidsrechterteam is de afspraak er dan men goed met elkaar praat om een goed beeld te krijgen. Het VAR proces is pas net begonnen. Over een aantal jaren zal dit steeds soepeler werken totdat het net zo normaal wordt als de beide flaggers van het scheidsrechterteam. Ook hier geeft de scheids bijna altijd gehoor aan.

15 april 2019 om 21:16

Ooit een wedsteijd hockey gezien? Is er elke minuut een discutabele rode kaart of onterechte doelpunt beslissing? Nee, dus nee het spel ligt niet om de minuut stil. Sterker nog, nu ligt het spel af en toe 5 dikke minuten stil. Omdat en de var moet kijken EN de scheids. Dat laatste is compleet onnodig. De VAR is ook gewoon gecertificeerd scheidsrechter en kan met alle beelden prima bepalen wat de juiste beslissing is als hij gewoon de verantwoordelijkheid krijgt.

Bas Nijhuis , de enigste scheidsrechter met eigen regels tijdens de wedstrijd. Herinder mij de wedstrijd Groningen-Ajax nog goed toen er een overtreding op Onana werd begaan maar omdat niemand reageerde hij maar het doelpunt geldig verklaarde. Nu met de VAR moet zelfs Nijhuis oppassen want nu kijkt er iemand mee over zijn schouder en kan hij niet alles meer afwimpelen.

15 april 2019 om 15:45

Dat was ook geen overtreding, dat was dom van Onana.

15 april 2019 om 15:47

Nijhuis zelf heeft na het zien van de beelden toegegeven dat het een overtreding was.

15 april 2019 om 16:57

Was zeker dom van Onana, maar het was een zeker een overtreding. Het sierde Onana dat hij zich niet ging aanstellen na die overtreding en de schuld bij zichzelf neerlegde. Het gaf Nijhuis ook reden om door de reactie van Onana niet aan een overtreding te denken. Nu met de var zou dat doelpunt 100% zeker afgekeurd worden.
Nee, Nijhuis heeft een keer een Klassieker verknald door zijn fluitstijl "mannelijk voetbal".

15 april 2019 om 18:02

Dat mag Bas Nijhuis wel zeggen, ik heb het over mij persoonlijk. Ik vind het geen overtreding.

Het is best goed als je eens wat laat gaan en het was uitstekend om die waarschuwing te geven mbt het vuurwerk maar kom op zeg.. als er een overtreding word gemaakt dan is het een overtreding! Daar moet je gewoon voor fluiten en niet denken van " Ik laat ze lekker door gaan " en dan 2 minuten later wel voor diezelfde overtreding fluiten en dan boze spelers die op je af lopen waarnaar je dan wel weer geel geeft! Fluit gewoon, je bent een scheidsrechter gedraag je er dan ook naar. Filmster

Geen wedstrijden meer geven aan deze man.
Kan natuurlijk niet,dat deze man al een televisie persoonlijkheid is

15 april 2019 om 17:07

Geef een een argument waarom Nijhuis niet meer zou kunnen functioneren als onafhankelijk arbiter?

Misschien is het, ter verdediging voor zichzelf en collegas, beter om zulke dingen niet te doen. De scheidsrechters staan al onder vergrootglas door een wisselvallige VAR en een zenuwslopende kampioensrace waar 1 goal het verschil maakt. Dit maakt het er niet beter op.

Heel bijzonder wat Nijhuis zegt in de video. Hij zegt dat hij de eerste fakkel die gegooid werd door de vingers zag, maar optrad toen dit nog een keer gebeurde. Dit is volledig onjuist, er is maar één fakkel gegooid. Niet dat dat het veel minder erg maakt, maar waarom liegt hij hierover?

Nijhuis ook onderdeel van veronica inside! Dan ben je zowizo al een geweldig persoon!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

29 fans
Laatste voetbalnieuws

Ajax treft oude bekende tegen Valencia; topduels voor Kuipers en Makkelie

De wedstrijd tussen Ajax en Valencia van dinsdagavond (21.00 uur) in de Champions League staat onder leiding van de Franse scheidsrechter Clément Turpin, zo heeft de UEFA bekendgemaakt. De Amsterdammers gaan...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 9 december
Barcelona en Internazionale nemen op korte termijn plaats aan de onderhandelingstafel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren