Van der Vaart maakt gehakt van PSV'er: 'Ik vind het echt verschrikkelijk'

Maandag, 15 april 2019 om

Rafael van der Vaart heeft zondag met verbazing gekeken naar PSV. De Eindhovenaren wonnen op eigen veld weliswaar met 2-1 van De Graafschap, maar maakten absoluut geen denderende indruk. Van der Vaart is vooral kritisch op Pablo Rosario.

Rosario stelde tegen De Graafschap vooral in de passing teleur, vindt Van der Vaart. "Als je Rosario zag spelen, dan denk je: hoe is het mogelijk? De simpelste ballen.. Dit moet toch een makkie zijn voor een international?", vraagt de oud-middenvelder van onder meer Real Madrid en Tottenham Hotspur zich hardop af bij Studio Voetbal.

Rosario verstuurde zondag 58 passes, waarvan 35 op de helft van de tegenstander. 81 procent van zijn passes kwam aan; van de basisspelers van PSV noteerden alleen Michal Sadílek (87 procent) en Steven Bergwijn (83 procent) een hoger slagingspercentage. Van der Vaart vindt ook dat Rosario de 0-1 van Delano Burgzorg had kunnen voorkomen, maar is vooral kritisch op diens bijdrage in balbezit.

"Hij maakte aan de bal een paar grove fouten. Dan kom je ook niet aan voetballen toe. Je mag toch een beetje meer gevoel verwachten? Ik merk bij topploegen dat je als verdedigende middenvelder zes keer een bal over de zijlijn mag schieten, maar de aanvaller en nummer tien worden gewisseld. Ik vind het echt verschrikkelijk", besluit Van der Vaart.


Poll

Kun jij je vinden in de woorden van Rafael van der Vaart over Pablo Rosario?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door bartbertus)

Tja niet elke talent is een de Jong of de Ligt. Na een goed begin de welbekende dip van elke talent. Ik zie hem eerlijk gezegd ook niet bij een absolute top club. Speelt altijd tikkie terug en breed. Heeft niet hele speciale kwaliteiten naar mijn mening.

15 april 2019 om 00:50

We hebben het tegenwoordig vaak over de 'dip van talenten'. Nu vraag ik mij af: Zijn er eigenlijk wel talenten die zo'n dip hebben overwonnen de afgelopen tijd? Bij mij komen er eigenlijk alleen maar spelers op die juist in die dip zijn blijven hangen: Bazoer, Riedewald, Willems, El Ghazi, Fisscher, Cerny. Als ik dan weer denk aan de momenteel succesvolle talenten dan lijken die geen dip te hebben, zoals bijvoorbeeld De Ligt en De Jong. Hadden spelers als Sneijder, Robben en Van Persie eigenlijk de bekende dip? Of spelers als Messi en Ronaldo? Het belooft in ieder geval niet veel goeds als een talent een dip heeft.

15 april 2019 om 01:51

@JeromB Met Sneijder, van Persie en zeker Messi en Ronaldo noem je spelers op die destijds al in potentie wereldtopspelers waren. Niet te vergelijken met de Ajax spelers die je opnoemt. Maar ik snap wat je bedoelt. Zodra een jonge speler een terugval heeft of een ernstige blessure krijgt is de kans groot dat hij het mentaal niet kan opbrengen om met de prestatiedruk om te gaan. Dolberg lijkt momenteel ook deze fase mee te maken. Verder is het afwachten of het Veltman lukt om zijn plek op de rechtsback positie terug te winnen. Ook Boilesen werd ooit een mooie toekomst beloofd. Eriksen en Sanchez hebben nooit echt een slechte periode bij Ajax gekend en die spelen momenteel mooi kwartfinale CL. Je hebt zeker een punt.

15 april 2019 om 02:48

Ik denk dat het vaak is dat 'talenten' gebruik kunnen maken van hun onbekendheid. Zo'n Bergwijn of Dolberg is leuk, maar je ziet naarmate ze bekender worden, dat spelers op hun spel een antwoord krijgen. Daarom moet je talenten niet na 2 wedstrijden de grond in boren, maar ook niet de hemel in prijzen van totdat ze een paar keer dezelfde tegenstander hebben gehad. Mochten ze daarna nog steeds top presteren kun je ze zo'n stempel voorzichtig geven. Nu lijkt toevallig bij psv en hun vele eerstejaars a-selectie leden het in de tweede seizoenshelft een stuk moeizamer te gaan. Ben benieuwd hoever ze het schoppen. Heb voorlopig voornamelijk alleen van Bergwijn een hele hoge pet op.

15 april 2019 om 06:00

Sneijder bankte voor Nigel de jong destijds dus ja ook hij had een dip. Robben en van persie weet ik niet

15 april 2019 om 07:26

En zelfs nog een aantal wedstrijden voor Nordin Boukhari. Dus Sneijder heeft inderdaad een kleine dip gehad.

15 april 2019 om 09:28

@jeromb

Quote: "we hebben het tegenwoordig vaak over de 'dip van talenten'. Nu vraag ik mij af: Zijn er eigenlijk wel talenten die zo'n dip hebben overwonnen de afgelopen tijd? Bij mij komen er eigenlijk alleen maar spelers op die juist in die dip zijn blijven hangen: Bazoer, Riedewald, Willems, El Ghazi, Fisscher, Cerny. Als ik dan weer denk aan de momenteel succesvolle talenten dan lijken die geen dip te hebben, zoals bijvoorbeeld De Ligt en De Jong. Hadden spelers als Sneijder, Robben en Van Persie eigenlijk de bekende dip? Of spelers als Messi en Ronaldo? Het belooft in ieder geval niet veel goeds als een talent een dip heeft".

Talent betekent niet meer dan natuurlijke aanleg. Talent is een eerste vereiste om een carriere als topvoetballer te kunnen maken, maar met alleen talent kom je niet ver. De spelers die je opnoemt (bazoer, Riedewald, Willems, El Ghazi, Fisscher, Cerny), waren of zijn spelers met een bovenmodale natuurlijke aanleg, maar in tegenstelling tot De Ligt en De Jong niet van de buitencategorie. Ze zijn allemaal nog redelijk jong waardoor het nog te vroeg is om ze helemaal af te schrijven, maar het moge duidelijk zijn dat afgezien van Cerny, die is terug geworpen door een zware blessure en nog steeds aan het terug komen is, dat een mooie carriere voor hen allesbehalve een vanzelfsprekendheid is. Voor Fischer geldt dat hij zijn langdurige spierblessure nooit meer helemaal te boven is gekomen, zoals blessuregevoeligheid ook de veelbelovende carriere van een speler als Dan Petersen in de knop heeft gebroken. Bij de ander spelers en dat geldt ook voor Kenny Tete, is het in mijn optiek een kwestie van het maken van verkeerde keuzes of in ieder geval keuzes die niet goed zijn uitgepakt. Dat laatste is ook gebeurd bij Davey Klaassen die een heel weloverwogen en verstandige keuze heeft gemaakt, die desalniettemin niet goed heeft uitgepakt. Bij Klaassen zit er echter een goede kop op, waardoor hij uiteindelijk toch nog goed is terecht gekomen.

De dip waar jij het over hebt, bestaat volgens mij niet. Het heeft meer te maken met het onrealistische verwachtingspatroon van supporters. Die verwachten niet alleen dat een jonge zowel fysiek als mentaal nog niet volgroeide speler 34 wedstrijden kan afwerken, maar ook nog dat hij in al die wedstrijden een evenwichtige prestatie op de mat kan leggen. En dat is volstrekt onrealistisch, dat kunnen alleen spelers van de buitencategorie en dat is zelfs voor hen niet altijd weg gelegd. Ook een speler als Frenkie de Jong die al twee jaar ouder is dan De Ligt, wisselt nog steeds goede of heel goede wedstrijden af met mindere. Dat heeft niets te maken met een dip, maar met het feit dat ook hij fysiek en mentaal nog niet volgroeid is, waardoor dat volstrekt logisch is. Dat De Ligt ondanks zijn jonge leeftijd zijn constante vorm zo lang kan vasthouden en in staat is zoveel wedstrijden achter elkaar af te werken, is hoogst uitzonderlijk. Ik kan me, nationaal of internationaal, geen enkele speler voor de geest halen die dat op zo een jonge leeftijd heeft gepresteerd.

Helemaal gelijk. Als PSV supporter moet het toch vreselijk zijn om deze jongen te moeten zien spelen als je Guti en Perreiro op de bank hebt zitten. Nota bene als je goals moet maken om het doelsaldo op te krikken... Dan thuis tegen de Graafschap speel je toch met twee aanvallende middenvelders? Dat leverde Ajax 8 goals op die nu broodnodig zijn.

15 april 2019 om 00:35

Vind dit echt zwaar overdreven. Vind Rosario echt een klasse beter dan Hendrikx of Sadilek op die positie en om nou zonder controleur te spelen is ook niet verstandig. De vergelijking met Perreiro of Guti gaat in mij ogen ook niet echt op vanwege de positie. Dan kun je beter kwaad zijn op Van Bommel, want zeg nou zelf, zou jij Hendrikx of Sadilek beven Rosario kiezen? Nou was ik het vandaag wel eens met Vd Vaart hoor, die ik de laatste tijd sws scherp vind in zijn analyses. Maar ik vind Rosario nog steeds echt een groot talent. Hij heeft nu alleen een dipje, maar dat mag na zo;n geweldige start.

15 april 2019 om 00:44

Vesta, Ik denk niet dat PSV nog in het doelsaldo geloofde. De kans op een beter doelsaldo was bijna nihil. Dan slaat Van Bommel zich voor zijn kop als ie niet in zijn vertrouwde tactische opstelling speelde waardoor hij misschien punten verspeeld zou hebben. De kans op puntenverlies voor Ajax is groter dan het op doelsaldo winnen en dat beseft Van Bommel zich heel goed. Of Van Bommel de juiste tactiek gebruikt is een tweede, maar hij denkt zelf van wel natuurlijk.

15 april 2019 om 04:39

Je hebtnzeker gelijk vind ik. En dan bedoel ik dat je bv met guti en of pereiro speelt. Maar ajax stond voor het weekend 9 goals voor,ik heb mezelf geen illusies gemaakt hoor want 9 met nig wedsrtijdje of 4/5 dat is niet reeël. Tenzij je concurrent niet scoort maar dat betekent dan automatisch dat het punten verspeeld. En ten 2e speel je de laatste rondes tegen 15 tm 18 dan vind ik dat persoonlijk een nadeel zowel voor psv als voor ajax. Zulke ploegen staan tegen de muur voor lijfsbehoud . Die vreten het gras op.

Iets te kritisch hoor Rafa, ik zou sowieso altijd Rosario boven Hendrix verkiezen. Net wat meer voetballer en power in mijn ogen, die eigenwijze Bommel moet met twee am's spelen. Daar licht het grootste probleem, en daarnaast vond ik Schwaab een van de slechtste.

15 april 2019 om 02:40

Viergever vond ik misschien wel slechter en dat zegt veel. Wel had Schwaab weer bijna een eigen goal te pakken, net zoals tegen Ajax. Wat nogal zorgwekkend is. De verdediging ontbreekt het volkomen aan zelfvertrouwen. Dat zie je aan Dumfries de centrale backs en zelfs aan Angelino. Angelino speelde al met al niet eens zo heel slecht maar die had minstens 3x zelf moeten uithalen. Als die alleen voor open goal staat wilt die nog een assist geven..

Tsja, de statistieken spreken in het nadeel van Van der Vaart. Vond hem op het begin een aanwinst als analist, maar merk de laatste tijd dat hij te veel moeite heeft om zijn ajax-bril af te zetten. Echt jammer! Verkondigt teveel als een fan zijn mening ipv als een professional.

15 april 2019 om 00:25

Hoezo Ajax bril? Hij is liefhebber van aanvallend voetbal, dan heb je blijkbaar een Ajax bril?

15 april 2019 om 00:27

Hij heeft genoeg kritiek op Ajax geleverd in he begin van het seizoen 😉. Ook nu met deze opmerking heeft hij volkomen gelijk. Vind hem echt een aanwinst als analis

15 april 2019 om 00:33

Ik vind Van der Vaart juist erg kritisch op Ajax en kan juist objectief een mening geven. Echt een genieter van het spel. Overigens had hij zeer goeie voorbeelden om te laten zien dat Rosario er vandaag een potje van maakte.

15 april 2019 om 00:54

@wagwan

hij kan moeilijk zeggen dat Rosario geweldig speelt als hij al een tijdje geen knikker meer raakt

Rosario kan je toch geen talent meer noemen? Die zal niet veel hoger komen en op dit niveau blijven steken. 22 jaar geworden. Maar prima voor PSV hoor. Leuk niveau voor de eredivisie met de speelstijl van Van Bommel.

psv heeft goede jeugdspelers die echt wat toe gaan voegen aan het eerste elftal maar psv zou ook een grote groep spelers moeten verkopen.
en zich richten op spelers die ook in Europa mee kunnen dus de volgende spelers verkopen
a behich viergever sainsbury hendrix Thomas Ramselaar Luuk de Jong en Zoet

en dit opvullen met jeugdspelers een een paar gerichte aankopen

hij maakte toen geloof ik tegen de Spurs of Inter een prachtige goal in de Champions League maar daarna heb ik Rosario zelden meer wat opvallends zien doen. het lijkt een beetje een dertien uit een dozijn voetballer

15 april 2019 om 10:30

Heel moeilijk is het niet. Als je met zulke aanvallende backs speelt als PSV doet, dan heb je nu eenmaal spelers nodig die achterblijven voor de restverdediging. En die 3 a 4 spelers die dan achterin blijven hangen zullen nooit veel scoren.

Het team was natuurlijk defensief ingesteld qua opstelling en als je de wedstrijd niet gezien hebt kan ik me voorstellen dat het allemaal bar en bar slecht was. Het was inderdaad geen hogeschool voetbal, maar ondanks het matige spel had PSV voor rust al met 3-1 voor moeten/kunnen staan. De ballen vlogen er maar niet in, tot mijn grote genoegen. Ook in de tweede helft zijn er veel kansen gemist. Over de pingels... er valt gewoon gewoon geen pijl meer op te trekken. De overtreding op de Jong vond ik duidelijker een pingel dan bij Lozano. Maar het kromme is dat voor elke 'overtreding' (in zijn algemeenheid) eerdere VAR-momenten bij te halen zijn waarbij de penalty wel én niet gegeven zijn. Het maakt mij niet eens zo zeer uit wat de grens is voor wel of geen pingel, als die maar duidelijk is een consequent wordt gehandhaafd.

Het is mij eigenlijk ook een raadsel waarom Rosario van alle PSV-middenvelders de enige is die week na week zeker is van een basisplaats. Voetbalt doorgaans leuk mee hoor, maar wat hij nou echt concreet toevoegt heb ik tot dusver niet kunnen ontdekken.

Sowieso, dat middenveld dat er zondag stond is wel collectief door de mand gevallen. Rosario, Sadilek en Ihattaren is op dit moment een leuk middenveld voor Jong Psv, maar nog niet voor PSV 1.

15 april 2019 om 09:32

Vind het raar dat Van Bommel ook met zo n onervaren middenveld speelt in een cruciale fase van het seizoen. Ook in de laatste interviews doet hij er heel makkelijk over. Clubs hebben door hoe ze psv moeten aanpakken en zien dat wanneer het middenveld onder druk staat ze er moeilijk onder uit voetballen. Ik zou Rosario nog wel verkiezen boven Hendrix. Omdat Rosario een stuk sneller is met de bal.

Volgens mij is die jongen harstikke vermoeid. Aan het begin van het jaar vond ik hem ijzersterk; kleumde elk duel in en stopte veel energie in het bereiken van spelers voor hem. De Rosario die ik nu zie trekt zijn been terug en speelt de bal het liefst zo snel mogelijk naar Dumfries, Hendrix of Schwaab. Heel sporadisch zie je hem nog eens een heerlijke bal geven en dan zie je toch dat het er wel in zit. In november/december waren veel mede supporters al bang dat het niet rouleren van Van Bommel zijn tol zou eisen en dat blijkt nu wel. Dumfries en Rosario zijn op en de vorm van o.a. Lozano, de onduidelijkheid over de '10' positie en het gebrek aan creativiteit breken PSV nu op. Ik denk dat Van Bommel een erg goede coach kan worden maar het is cruciaal dat hij leert van zijn fouten dit jaar.

Ligt het probleem van het doelsaldo niet vooral bij van Bommel die zijn tacktiek niet wil aanpassen terwijl PSV in dit seizoen vaak met een matige uitslag heeft gewonnen. Je zou toch verwachten dat je iets meer aanvallende impuls zou willen hebben. Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat van Bommel er van uit gaat dat alleen winnen al genoeg is omdat hij verwacht dat Ajax sowieso nog punten laat liggen.

In de eerste helft van het seizoen was hij de man die het zo goed deed. Het is ook zijn eerste jaar dat hij zo meespeelt. Het enige wat je kan zeggen, misschien moet van Bommel iets anders keuzes maken. Aan de andere kant, PSV staat nog steeds gelijk met Ajax en het is nog lang niet gedaan.

Elmo raakt echt geen knikker meer na de winterstop. Ook gister weer passen van 3 meter afstand die gewoon niet aankomen bij een medespeler. Alles maar terugleggen naar Schwaab. Met de rug naar de aanval staan. Echt om knettergek van te worden. Ik snap werkelijk waar niet dat MvB aan hem vast blijft houden. Ik denk namelijk dat een paar wedstrijden rust beter voor Elmo is. Maar met Elmo wordt je geen kampioen!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2624
2.PSV2317
3.Vitesse239
4.AZ2013
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

457 fans
Middenvelder, 36 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Esbjerg fB 3 0 0 0
2017/2018 FC Midtjylland 2 0 0 0
2016/2017 FC Midtjylland 15 2 1 0
2015/2016 Real Betis 7 0 0 0
2014/2015 Hamburger SV 24 4 10 0
Laatste voetbalnieuws

Makkelie: ‘Ik hoor bedragen van 25.000 euro, maar dat is niet waar’

Danny Makkelie floot tijdens zijn carrière al een aantal wedstrijden in Saudi-Arabië. Bij Studio Voetbal wordt de 36-jarige arbiter stevig aan de tand gevoeld over de uitstapjes naar het Midden-Oosten. “Het...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 23 oktober
Arsenal wil middenvelder Dani Ceballos graag definitief inlijven. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren