De hoop van Ajax tegen Juventus: de prestatie van Manchester United in 1999

Dinsdag, 16 april 2019 om

Juventus hoopt tegen Ajax de zesde opeenvolgende overwinning voor eigen publiek af te dwingen. Na de 3-3 tegen Parma op 2 februari werden achtereenvolgens Frosinone (3-0), Udinese (4-1), Atlético Madrid (3-0), Empoli (1-0) en AC Milan (2-1) geslachtofferd. Drie van de laatste vier officiële nederlagen van Ajax vonden buitenshuis plaats: Feyenoord (6-2), Heracles Almelo (1-0) en AZ (1-0). Opta blikt vooruit op de krachtmeting in het Juventus Stadium, dinsdagavond vanaf 21.00 uur.

O Juventus verloor niet één van de laatste tien officiële wedstrijden tegen Ajax. Dat is een evenaring van de beste, huidige, reeks van een club tegen een specifieke tegenstander in Europa; Bayern München leed ook geen nederlaag in de laatste tien duels met Benfica.

O Na een reeks van zeven nederlagen in acht uitwedstrijden tegen een Italiaanse tegenstander heeft Ajax niet één van de laatste vier dergelijke duels verloren: twee zeges, twee remises.

O Juventus wil voor de derde keer in de laatste vijf seizoenen de halve finales van de Champions League bereiken. In 2014/15 en 2016/17 schaarde de club uit Turijn zich tevens bij de laatste vier van het toernooi.

O Ajax hoopt voor het eerst sinds 1996/97 de halve finales van de Champions League te bereiken. Het zou de eerste keer sinds 2004/05 zijn dat Nederland een vertegenwoordiger bij de laatste vier heeft; toentertijd was dat PSV.

O Juventus remiseerde in Amsterdam pas voor de derde keer in een eerste duel van de knock out-fase van de Champions League buitenshuis. Dat was geen probleem in de kwartfinales tegen Rosenborg BK in 1996/97, maar wel in de halve finale van 1998/99 tegen Manchester United. Na de 1-1 op Old Trafford wonnen de Engelsen met 2-3 in Turijn.

O Ajax werd uitgeschakeld in twee van de drie voorgaande keren dat men het eerste duel in de knock out-fase van de Champions League in eigen huis moest spelen. Het meest recent was de eliminatie door Internazionale in de achtste finales van 2005/06.

O Juventus verloor twee van de laatste vijf thuisduels in de Champions League: drie zeges. Dat zijn evenveel nederlagen voor la Vecchia Signora als in de voorgaande 45 duels in Turijn in deze competitie: 28 zeges, 15 remises.

O Cristiano Ronaldo scoorde in elk van zijn laatste vijf Champions League-wedstrijden tegen Ajax: acht doelpunten in totaal. De aanvaller maakte 51 procent van zijn doelpunten in de knock out-fase van het toernooi: 64 van de 125.

O Ajax won elk van de laatste twee uitwedstrijden in de Champions League, bij AEK Athene (0-2) en Real Madrid (1-4). De laatste keer dat men buitenshuis méér opeenvolgende duels in het toernooi won, was tussen november 1995 en maart 1997: zeven.

O Dusan Tadic was bij liefst 53 procent van de 17 doelpunten van Ajax dit seizoen in de Champions League betrokken: drie assists, zes treffers. De laatste speler die meer doelpunten voor Ajax maakte in één Champions League-seizoen was Jari Litmanen: negen, in 1995/96.


Poll

Juventus - Ajax eindigt in een ...


Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door hoogindeconcen)

Geen beste reeks van ons tegen Juventus, maar tegen Madrid hadden we ook 7 keer op rij verloren tot die 1-4, dus dat biedt hoop. Voordeel voor ons is dat Juventus snakt naar de CL en dit voor hun absolute topspelers toch 1 van de laatste kansen is die ze gaan krijgen (Chiellini, Ronaldo, Mandzukic, Matuidi, Barzagli, Bonucci en Matuidi). Voor onze spelers is alles mooi meegenomen op dit moment. Hopelijk kunnen ze weer met dezelfde onbevangenheid spelen die ze hadden in Munchen en Madrid. Als dat lukt kan het een mooie avond worden, maar ik verwacht toch een 2-0 voor Juventus.

14 april 2019 om 15:58

Ik betwijfel alleen of het wel een voordeel is dat Juventus alles op alles wil zetten voor de CL. Die honger van hun is erg groot naar succes in Europa en dat lijkt mij juist niet heel positief voor ajax.

14 april 2019 om 16:06

Ligt er aan hoe je het bekijkt. Ik zie het aan de ene kant wel als voordeel. Als het niet loopt en Ajax komt op 0-1 gaan ze tegen zichzelf voetballen.

14 april 2019 om 16:11

Ik denk dat als wij op 0-1 komen, wij 2-2 zullen spelen. Ik zie Ajax ook wel doorgaan. Tegen zowel München als Madrid speelde wij uit beter dan thuis... Je moet wat geluk hebben, maar als je door een gelukje op voorsprong kan komen (of omdat zij veel kansen missen) dan scoort Ajax sowieso ook een 2e.

14 april 2019 om 16:29

Als Ajax op 0-1 komt is het echt geen gegeven dat ze ook een tweede scoren, dat ligt er echt aan hoe het wedstrijdverloop is en hoe er op die goal gereageerd wordt.

14 april 2019 om 17:02

Ik zie Ajax echt niet zomaar een doelpunt maken hoor. In Amsterdam was het al met moeite nota bene door een foutje van de verdediging. Nu heeft juve waarschijnlijk ook nog hun beste verdediger weer terug.

15 april 2019 om 13:48

Dat is nog de vraag, de Gazetta della sport wist vrij zeker dat Chiellini niet mee doet. En Ajax is natuurlijk wel een ploeg die makkelijk scoort, dit seizoen van de 54 wedstrijden slechts in 4 wedstrijden niet gescoord uit mn hoofd. Slechts 1 keer in de CL niet gescoord, dat was uit bij Kiev.

15 april 2019 om 14:00

@arsenal

Welke wedstrijd heb jij gezien?

Ajax heeft meerdere 100 procent kansen onbenut gelaten. En dat tegen de absolute top dat merendeels alleen maar achter de bal aan moest rennen in Amsterdam. Ronaldo was alleen bij het doelpunt aanwezig, voor de rest zat hij in de broekzak van De Ligt.

Foutje van de verdediging? Hou toch op man met die smoesjes.
Neres moest het hele middenveld nog oversteken om uberhaupt voor de goal te komen. Als je een bal op het middenveld veroverd, valt dat dan ook tegenwoordig aan te rekenen door de verdediging? Dan mag je het doelpunt van Ronaldo ook scharen onder een ''foutje''. Die werd namelijk ook vogel vrij gelaten en hoefde alleen nog maar tegen de bal aan te lopen.

Dit Ajax maakt gewoon een kans, ze hebben namelijk niets te verliezen en waren thuis over 90 minuten ook gewoon de bovenliggende partij en verdiende meer dan slechts een gelijkspel. Het zal heel moeilijk worden en het is absoluut geen schande als hier het Europees avontuur eindigt, maar het was vorige week toch wel weer duidelijk dat Ajax voetballend echt niet de mindere is. Ervaring zal de doorslag kunnen geven. We gaan het zien morgen.

ze kunnen winnen van juve maar hoop dat de scheids niet juve gaat helpen ben erg benieuwd

De vraag is een beetje of Juve die 1-1 wel prima vindt en beetje op de 0 gaat spelen. Met als risico dat er ergens toch een kans voor Ajax komt en die er in gaat, ze opeens om moeten schakelen. Of spelen ze meer zoals tegen Atl Madrid, en proberen ze zelf een veilige marge (2-0 ) te bereiken.

14 april 2019 om 17:15

Ik ben bang dat ze het voor het laatste gaan, waarom zouden ze achterover gaan leunen? de CL is hun doel dit jaar!

15 april 2019 om 13:37

In dat geval zouden er kansen voor Ajax moeten komen. Juventus was thuis erg sterk tegen Atletico, maar Atletico kwam ook met 0 intentie om zelf een aanval op te zetten. Dat gaat Ajax natuurlijk altijd proberen. De aanwezigheid van Chielini lijkt me alleen een groot voordeel wanneer Juventus een voorsprong te verdedigen heeft. Wanneer ze moeten voetballen is Chielini het kwetsbaarste.

Hopen dat ajax nog eens kan vlammen en de ongeslagen uit-reeks kan continueren plus de reeks dat ze elke match scoren. Zou betekenen dat we door gaan. Zie juve echter in staat tot een fysieke overrompeling, helemaal nu nico niet meedoet en wellicht frenkie. Zie verdedigend toch liever veltman spelen, benieuwd wat voor tactiek ten hag en bruins slot uit de hoed gaan toveren

14 april 2019 om 16:30

Hoe zit dat eigenlijk met Frenkie? Lees er vrij weinig over dus ik neem aan dat hij gewoon speelt?

14 april 2019 om 18:52

geen idee, las een zogenaamd nieuwtje van de Telegraaf dat het mee zou vallen volgens de zaakwaarnemer, maar sinds die nieuwe privacywetgeving mag er nooit meer zomaar iets naar buiten worden gebracht. Ik hoop dat ze zowel ons als Juve gaan verrassen en Frenkie gewoon topfit dinsdag aanwezig is en de rest van de competitie.

Begrijp dat supporters hoopgevend zijn, maar we moeten niet denken dat dit zomaar geklaard worden. Het kan in Turijn twee kanten opgaan, vergeet de vorige wedstrijd van hun tegen Atletico niet.

Het zou ontzettend mooi zijn als ze het voor elkaar krijgen om daar te overwinnen, maar kijk er ook niet gek van op als ze 3-0 klop gaan krijgen. Tagliafico is er niet bij, De Jong is hoogstwaarschijnlijk niet volledig fit, Juventus heeft veel spelers rust gegeven, Ajax heeft bijna geen spelers rust gegeven.... en Ronaldo zal weer stukje fitter zijn dan vorige week.

Kortom, alles ziet er minder rooskleurig uit dan hier supporters denken, ik acht Ajax niet kansloos, maar ook niet kansrijk...

14 april 2019 om 17:55

Precies, Juventus is gewoon erg anders dan real. Je ziet al een reuze verschil als Juventus de beste verdediger mist en als real die beste verdediger mist.

14 april 2019 om 18:10

Begrijp dat sommige supporters pessimistisch zijn, maar we moeten blijven geloven dat Ajax deze klus kan klaren. Het kan in Turijn twee kanten opgaan, of ze winnen of ze verliezen, maar laten we hopen dat ze winnen.

Het zou ontzettend mooi zijn als ze het voor elkaar krijgen om daar te overwinnen en ik kijk er ook niet gek van op als ze Juventus in eigen huis met 3-0 kloppen. Tagliafico is er niet bij, De Jong is hoogstwaarschijnlijk niet volledig fit, maar gelukkig heeft Ajax nog voldoende goede spelers over om Juventus partij te bieden, Juventus heeft veel spelers rust gegeven en daardoor verloren, Ajax heeft bijna geen spelers rust gegeven, maar wel gewonnen en dat is goed voor het zelfvertrouwen en als ze in diezelfde flow blijven maken ze een goede kans....ronaldo zal weer stukje fitter zijn dan vorige week, dus de Ligt kan nogmaals laten zien waarom hij tot s'werelds beste verdedigers gerekend wordt.

Kortom, alles ziet er een stuk rooskleurig uit dan de wedstrijd tegen Real Madrid, want die had Ajax thuis 1-2 verloren en uit wonnen ze met 1-4. ik acht Ajax zeker niet kansloos. Ik denk zelfs dat ze een goede kans hebben om de halve finale te halen...

Glas halfleeg vs Glas halfvol

15 april 2019 om 14:18

Een 2-2 gelijkspel zou ook al mooi zijn :-)

Anyhoo, denk dat de kans 60-40 wordt, ten gunste van Juventus. Ze hebben een uitdoelpunt bij een gelijkspel en het is een erg sterk en slim team. Het verschil met bijv Real is, dat Juve Ajax niet zal onderschatten en ze zelf verre van een team in verval zijn.

Ajax daarentegen speelt zo verschrikkelijk goed dit CL seizoen en is ook totaal niet onder de indruk of ze nu thuis of uitspelen. Ajax zal ook niet achterover leunen, zoals Atletico dat deed, waardoor ik ook niet verwacht dat Juventus het spel net zo zal dicteren.

15 april 2019 om 14:34

@delvecio

"hoop" is niet hetzelfde als "we gaan wel eventjes winnen".

De reden dat volgens mij zoveel Ajax-supporters zo blij zijn, is dat we uberhaupt weer competitief zijn op dit niveau. Voorheen waren we gewoon kansloos geweest tegen dit soort ploegen. En nu kunnen we het niveau aan en maken we dus een echte kans. Dat is gewoon geweldig. Maar dat betekent niet dat er massaal gedacht wordt dat we met 90% zekerheid wel even door zullen gaan.

Stel je staat bij rust 2-0 achter, dan zou ik gewoon spelers sparen voor zaterdag.

14 april 2019 om 18:37

Bij 1-0 ook dan denk ik? Want in beide gevallen moet je er twee maken.

15 april 2019 om 13:38

Bij 1-1 verlengen, voldoende om voor te spelen.

15 april 2019 om 14:11

Bij 2-0 ook, gewoon ook twee maken. Les 1 in het voetbal... nooit opgeven.

15 april 2019 om 14:36

@davidned

Je komt helemaal niet op dit niveau als je zo denkt. Spelers en trainers zullen in deze wedstrijd altijd alle kansjes aangrijpen om door te komen. Het gaat echt niet in ze op komen om bij 2-0 de handdoek te gooien.

Misschien als de score nog verder oploopt, maar een kwartfinale in de CL gooi je natuurlijk niet weg als je nog een halve procent kans hebt.

15 april 2019 om 15:17

Wat een onzin. 2 goals maken is niet onmogelijk en bij 2-2 is Ajax gewoon door he. Zelfs bij 3-0 zou ik er nog vol voor gaan, want als je er dan 2 scoort wordt de tegenstander altijd heel nerveus en kan er in de laatste minuten echt alles gebeuren.

Als psv man hoop ik dat ajax wint. Kan wel dom gaan lopen doen maar ajax thuis gezien tegen juve en daar heb ik met plezier naar gekeken. Ajax is op dit moment gewoon sterker dan psv. Al denk ik dat het 80 procent aan het middenveld ligt met rosario en hendrix. Laat ik er maar niks over zeggen. Psv het lang volgehouden en denk ik knap lang. Denk zelfs ondanks dat ze bovenaan staan ajax dat eerder had gemoeten met hun materiaal. Ben benieuwd van de week ajax of jude met ronaldo. Mijn toto gaat naar juve. Ervaring gespelenheid,dybala ronaldo kean. En in turijn. Wordt lastig verhaal denk ik

Het is inmiddels bekend geworden dat Chiellini ook de tweede wedstrijd mist tegen Ajax. Gunstig voor de kansen van Ajax.

14 april 2019 om 21:51

Waar heb je die info vandaan? Dat zou zeker gunstig zijn namelijk!

14 april 2019 om 21:55

Voetbalprimeur

14 april 2019 om 22:29

Ja want de vorige keer was rugani maar de beste verdediger van het veld.

15 april 2019 om 06:32

Italiaanse media melden inderdaad ook dat Chiellini het niet gaat redden. Haalt het eventuele kampioensduel tegen Fiorentina ook niet. Emre Can en Douglas Costa hebben wel groenlicht van de artsen gekregen. Met Rugani hebben ze wel een prima vervanging, deed het goed in Amsterdam. Al is Chiellini natuurlijk wel een aderlating.

15 april 2019 om 06:37

Ik word zo moe van die media. Ene dag red costa het wel, dan weer niet, dan is hij weer een twijfelgeval, dan weer niet. Duidelijkheid zou fijn zijn! Haha

Juve heeft gewoon de beste papieren. Schat de kansen op 80-20 voor Juve.

15 april 2019 om 15:48

20 is 19 meer dan Mourinho ons gaf tegen real. Dus dat ziet er goed uit. Zelf denk ik 63 / 37, in het voordeel van Juve. Zie veel afhangen van het scoreverloop. Mocht Ajax vroeg scoren dan zie ik het gauw als 50 / 50. Juve HD moeite met de druk van Ajax en werden bij vlagen aan flarden getikt. Laat het maar zien mannen dit is het jaar.

15 april 2019 om 17:08

Verwacht eigenlijk dat Juve er op klapt. Eerste kwartier doorkomen wordt dan cruciaal. Daarna zal Juve steeds meer op 2 gedachtes gaan hinken hoop ik. Maar goed we zien het wel. Je hebt in ieder geval niks te verliezen

ja volgens mij weten we allemaal wel dat het een enorme klus gaat worden. maar ajax is dus niet kansloos. en ajax scoort over het algemeen overal en zetten ze altijd druk en daar houden italianen helemaal niet van.
dus als ze dat morgen ook voor elkaar krijgen gaat juventus het echt niet cadeau krijgen en kan ajax ook gewoon tegen juventus voor hun kansen strijden.

Morgen ronaldo die losgaat. En tadic en neres die het verschil gaan merken tussen rugani en chiellini. Mooi anderhalf uurtje

15 april 2019 om 21:57

Helaas voor je speelt Chiellini niet. Rugani mag dus gewoon achter Neres en Tadic aan!

16 april 2019 om 09:19

Dacht dat hij weer kon spelen

Alles kan en om te zeggen dat Juve zich makkelijk zal plaatsen, is ook niet waar. Ajax heeft kansen en moet die op het hoogste niveau volop benutten. Het is 70-30 in het voordeel van Juve.

Dusan Tadic MVP van de CL dit seizoen. Ze laten hier de 6 voorrondewedstrijden nog buiten beschouwing: 3 goals, 3 assists. Wat een held.

Kom op ga voor de sensationele stunt Ajax!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper
N. TagliaficoVerdediger
E. ÁlvarezVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

3842 fans
Aanvaller, 35 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Juventus 33 31 3 0
2018/2019 Juventus 31 21 3 0
2017/2018 Real Madrid 27 26 1 0
2016/2017 Real Madrid 29 25 4 0
2015/2016 Real Madrid 36 35 3 0
Laatste voetbalnieuws

Ronaldo kan Juventus niet redden na panenka van Memphis Depay

Olympique Lyon heeft zich ten koste van Juventus geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League. Vijfenhalve maand na een 1-0 zege op Juventus verloren les Gones in Turijn met 2-1,...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 7 augustus
Napoli zit om de tafel met de zaakwaarnemer van verdediger Kalidou Koulibaly. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren