Miljoenen uit transfer Frenkie de Jong laten wens in vervulling gaan

Zaterdag, 13 april 2019 om

RKC Waalwijk verruilt na dit seizoen het kunstgras voor natuurgras. De Keuken Kampioen Divisie-club kan zich de aanpassing veroorloven dankzij de miljoenen die het krijgt voor de zomerse transfer van Frenkie de Jong van Ajax naar Barcelona. RKC en Willem II, waar De Jong in de gezamenlijke jeugdopleiding zat, profiteren mee van de transfer.

RKC ontvangt minimaal 4,5 miljoen euro en gaat niet alleen het veld in het Mandemakers Stadion, maar ook de trainingsvelden aanpassen. “Komende zomer gaat een langdurige wens van ons RKC Waalwijk in vervulling”, zo laat de club op de website weten. De afgelopen periode heeft RKC intensief onderzoek gedaan en overlegd met diverse partijen naar de mogelijkheden van een natuurgrasveld. “De overstap van kunstgras naar natuurgras is altijd één van onze grootste prioriteiten geweest. RKC Waalwijk staat voor voetbal en dat hoort op natuurgras”, stelt algemeen directeur Frank van Mosselveld.

“We willen ons onderscheiden in de faciliteiten en de manier van werken. De terugkeer van een natuurgras van topkwaliteit draagt daaraan bij”, vervolgt de sportbestuurder. “We zijn uiteraard niet over één nacht ijs gegaan en hebben ons flink ingelezen over wat voor voeten het in aarde heeft. Met deze keuze bouwen we verder aan een fundament waar we met de club de komende jaren op voort kunnen borduren.”

Van Mosselveld liet eind januari, na de bekendmaking van de overgang van De Jong naar Barcelona voor maximaal 86 miljoen euro, al weten dat RKC de stap naar natuurgras overwoog. Het hoofdveld in het Mandemakers Stadion wordt vervangen door een natuurgrasveld, terwijl ook de twee trainingsvelden op het complex op de schop gaan. Deze worden veranderd in een natuurgrasveld en een hybridemat die vanaf komend seizoen gaan dienen als vaste trainingsvelden. De vervanging van het kunstgras naar natuurgras in het Mandemakers Stadion start direct na de laatste officiële wedstrijd van dit seizoen. Komende maandag wordt er gestart met de trainingsvelden.Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door fortress)

Geweldig nieuws. Dit was de beste manier om het geld binnen de club te spenderen.

Heracles are you watching?

13 april 2019 om 13:05

Hoofdsponsor?. Heracles kan niet van kunstgras zolang dat hun hoofdsponsor is. Waarom begrijpt men dat niet. Als iedereen tegen Ajax zegt jullie moeten Nike schoenen aan. Terwijl Ajax 100 mil krijgt van Adidas weigert Ajax ook. Om maar een voorbeeld te geven. Ik heb ook liever niet naar maar begrijp het wel je graaft niet je eigen graf in

13 april 2019 om 13:07

Volgens mij is Ten Cate geen hoofdsponsor meer van Heracles.

13 april 2019 om 13:08

Als dat niet meer zo is dat heeft @Ajax-01-95 volkomen gelijk en neem ik mijn woorden terug.

13 april 2019 om 13:13

Nee hoor, Ajax-01-95 is nog steeds erg kortzichtig in zn commentaar. Probeer eens dat interview met het AD op te zoeken over het 'dwarsbomen' van Heracles.

13 april 2019 om 13:21

Nee dat is schoonmaakbedrijf Asito als ik het goed heb

13 april 2019 om 13:29

@khalid3073wx
Wat een mooi betoog.
1. Ten Cate is geen sponsor meer
2. Toen ze dat wel waren verplichtte ze Heracles NIET om op kunstgras te spelen
3. Ten Cate legt ook hybride velden (Groningen, Vitesse, AZ hebben die ook bijvoorbeeld)

13 april 2019 om 16:39

Volgens mij was Ten Cate t/m 2017 hoofdsponsor van Heracles. dat zijn ze intotaal iets van 14 jaar sponsor geweest.
Het is inderdaad lastig om natuurgras neer te zetten als je hoofdsponsor marktleider is in de handel van kunstgras en jouw club ook nog als proefkonijn gebruikt voor zijn producten. Heracles hoefde natuurlijk nooit in zee te gaan met Ten Cate en had ook op zoek kunnen gaan naar een andere sponsor. Anyway ze hebben nu in feite weinig meer met ten Cate te maken en zouden dus ook kunnen overstappen naar natuurgras. Of ze dat willen is echter nog de vraag.

13 april 2019 om 13:05

En ook Vvv, die velden kunnen echt niet en de Knvb moet ze beiden verbieden.

13 april 2019 om 13:10

Beetje flauw. Heracles heeft al aangegeven dat ze mee willen gaan met de rest van de clubs, maar het voor hun simpelweg niet haalbaar bleek vanwege de beperkte middelen. Ongunstig stadion voor natuurgras, niet de faciliteiten om het gemis van je 'trainingsveld' te compenseren. Ze hebben nu eenmaal berekend dat ze een kleine anderhalf miljoen nodig hebben om niet zelf ten onder te gaan in het proces naar natuurgras. Die zouden het met die miljoenen van RKC ook zo in gang zetten, zeker weten.

13 april 2019 om 13:47

Dat gemis van dat trainingsveld is de grootste onzin die er is. Dat kunstgrasveld dat in het stadion ligt, dat kun je gewoon verplaatsen naar het trainingscomplex. Kun je er gewoon het hele jaar trainen als je dat wil.

13 april 2019 om 13:54

@FcExclusief: maar andere clubs met kleinere budgetten dan Heracles kunnen het wel (en dan heb ik het nu niet over RKC). Het is gewoon een keuze, het overgaan op kunstgras heeft ze destijds een hoop geld bespaard, waar andere kleine clubs wel de lasten hadden. Dat men nu moet meebetalen met Heracles is eigenlijk van de zotte. De knvb zou gewoon kunstgras moeten verbieden, is die hele onzin in 1x over.

13 april 2019 om 14:15

Dus lijkt het me noodzakelijk voor de eredivisie als Heracles degradeert. Als Heracles zo stellig is, dan moet je andersom maar stellig hopen dat ze degraderen.

13 april 2019 om 15:21

Ajax en PSV hebben toch gewoon aangeboden om dat te betalen en toen wilde ze het nog steeds niet. Of zit ik nou helemaal mis.

"Voeten in de aarde" Briljant!

Dát is geweldig nieuws van RKC! Doen ze heel goed dat geld besteden dat ze hebben gekregen uit de transfer.

En zo sponsort Ajax op indirecte wijze het echte gras. Heel verstandig van RKC dat ze die plastic rotzooi de deur uit doen.

13 april 2019 om 13:05

leuk voor rkc en ook willem 11 en arkel voor de erkenning die ze verdienen

13 april 2019 om 13:30

Doen ze toch iets moois met het geld!

13 april 2019 om 13:37

Je kan ook zeggen zo sponsort Barcelona indirect het echte gras.

13 april 2019 om 13:56

@Janta: begrijp je punt, maar de miljoenen die ze krijgen zijn terecht voor z’n jeugdjaren. Ajax sponsort ze niet, dat zijn bedragen die RKC en Willem II toekomen. Als je het zo zou willen stellen “sponsort” Barca dus eigenlijk het echte gras.

13 april 2019 om 14:09

Wie zegt dat die miljoenen onterecht zijn, ik vind alleen dat ze zee verstandig met die centen omgaan en hoop dat ze wat overhouden om zo een buffer op te bouwen.

13 april 2019 om 14:53

Sorry, bedoelde het niet om dat punt te weerleggen. Bedoelde alleen maar extra aan te geven dat RKC dit terecht ontvangt (en niet uit iets barmhartigs, dit staat gewoon in de FIFA regels inzake opleidingsvergoedingen).

Gelukkig. Voetbal hoort op gras te worden gespeeld. Lekker kunnen glijden en met vieze broekjes de kleedkamer in.

Eerst jaren op kunstgras spelen en dan sta je als. Club op eens voor voetbal en dat hoort op echt gras. Prima hoor, maar doe niet zo uit de hoogte

RKC kon wel een meevaller gebruiken. Maar ze hebben gewoon gelijk: professioneel voetbal hoort op een natuurlijke grasmat gespeeld te worden. Heracles en de tandem Hoogma/Smits zullen wel weer gaan briezen maar feit is gewoon dat natuurlijk gras een must is.

Leuk om te zien hoe Rkc, na jaren van sportieve en financiele malaise, weer aan het opkrabbelen is. Volgens mij zijn ze financieel weer helemaal gezond, en sportief gaat het dit jaar ook weer een stuk beter. Volgend jaar dan ook nog eens een echte grasmat, en hopelijk kunnen ze dan weer mee gaan doen met de (sub)top van de eerste divisie.

13 april 2019 om 14:22

Klopt, dat is het plan dat jaren geleden is ingezet door Remco Oversier en nu dus Frank van Mosselveld. RKC had dik 10 miljoen schuld met een begroting van 3,5 miljoen. Reken uit. Zoals je al aangaf. Jaren sportieve en financiële malaise maar nu kunnen we eindelijk weer genieten. Heerlijk!!

RKC staat voor voetbal en daarom verlangen ze ernaar om weer op echt gras te spelen en te trainen. Een hybridemat erbij kan altijd handig zijn als het in de winter slecht weer is met vorst en sneeuw en een natuurgrasveld onbespeelbaar is of je deze niet wil beschadigen. Dan is zo'n hybridemat een uitkomst, maar als je de keus hebt en de weersomstandigheden zijn goed dan zou de voorkeur van een voetbalclub altijd moeten uitgaan naar natuurgras.
Ik weet niet of er ooit grondig onderzoek is gedaan en of er cijfers bestaan over het effect van topvoetbal spelen op kunstgras en natuurgras. Ik ben daar reuze benieuwd naar. Weet iemand of daar ooit onderzoek naar is gedaan?

Als je ervan uitgaat dat de knieen van een topvoetballer op z'n 35e jaar versleten raken en hij het niveau niet meer aankan nadat hij al die jaren op natuurgras heeft gevoetbald, dan kun je gerust stellen dat een profvoetballer die zijn hele leven voornamelijk op kunstgras voetbalt eerder zal moeten stoppen omdat de slijtageslag van de knieã£â«n en andere gewrichten op een kunstgrasveld nog veel erger is dan op natuurgras. Kunstgras veert minder mee dan natuurgras met aarde eronder dus is de belasting op je gewrichten vele malen groter en slechter als je de hele week intensief loopt te sprinten erop met 30/40 km per uur. Normaal sporten is gezond, maar topsport is in een bepaalde mate ongezond ook al doe je dat op natuurgras. Topvoetballers leggen de lat namelijk zo hoog om
maximaal te presteren en prijzen te winnen en dat hebben ze ervoor over, maar echt gezond is het niet. Als club heb je dan de verantwoordelijkheid om te zorgen dat je in ieder geval de beste condities en faciliteiten bij je club hebt waardoor de kans op blessures en slijtage voor deze topsporters geminimaliseerd wordt. Een voetbalcarriã£â¨re tot je 35e is al best wel kort. Waarom zou je als club dan kunstgrasvelden aanleggen waardoor spelers straks op hun 30e of 32e moeten stoppen omdat ze al helemaal op zijn. Misschien moeten ze zelfs op nog jongere leeftijd stoppen, omdat ze onnodig een blessure hebben opgelopen door het spelen op een kunstgrasveld? Blessures komen natuurlijk ook voor op natuurgras en er zijn allerlei factoren die ervoor kunnen zorgen dat iemand een blessure krijgt en langer of korter door voetbalt. Het is echter een feit dat kunstgras niet goed is om topvoetbal op te spelen en dat het risico op blessures veel groter is. Ik vraag me daarom af in hoeverre clubs die op kunstgras voetballen dit beseffen en of ze omwille van de gezondheid van hun voetballers de intenties hebben dit in de toekomst te veranderen of dat ze alleen maar aan zichzelf denken. RKC geeft in ieder geval het goede voorbeeld. Ze hebben nu misschien het geld om het te doen, maar er zijn denk ik zat clubs die het geld al hebben en het toch niet doen. Ik ben ook benieuwd of de clubs die hieronder staan ook zouden overstappen op natuurgras als ze net als RKC een paar miljoen zouden ontvangen of dat ze het geld toch ergens anders in zouden steken.

Dit zijn de clubs met een kunstgrasveld:
Eredivisie:
Heracles Almelo
PEC Zwolle
Excelsior
ADO Den Haag
FC Emmen
VVV Venlo

De clubs uit de Jupiler League die op kunstgras spelen zijn:
RKC Waalwijk (staat voor voetbal en schakelt dus binnenkort over naar natuurgras )
FC Eindhoven
Roda Jc
Sparta Rotterdam
FC Volendam
FC Oss
FC Den Bosch
Helmond Sport
SC Cambuur Leeuwarden
FC Dordrecht
Jong PSV (afwisselend)

13 april 2019 om 13:59

Almere City FC speelt sinds dit seizoen niet meer op kunstgras

13 april 2019 om 16:24

Mooi, dan was dat waarschijnlijk nog niet aangepast op deze lijst die ik op internet vond. Het was inderdaad in 2018 al in de AD aangekondigd dat ze weer op natuurgras zouden gaan spelen. Tnx voor het melden . ik heb het in bovenstaand bericht de naam van Almere City weggehaald. .

13 april 2019 om 14:46

En Telstar dan?

Dit i echt klasse van RKC. ze hoeven het niet te doen maar zien in dat dit gewoon een geweldige investering is voor t Nederlandse voetbal, hulde.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

RKC Waalwijk

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
K. LamprouKeeper60
A. ToubaVerdediger60
L. WoutersVerdediger60
V. AnitaMiddenvelder60
N. OlsakMiddenvelder60
A. TahiriMiddenvelder60
S. SowAanvaller60
Voor de complete selectie: Clubpagina RKC Waalwijk.

217 fans
Middenvelder, 23 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Barcelona 5 0 0 0
2019/2020 Barcelona 29 2 2 1
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

Nog meer slecht nieuws voor Ronald Koeman uit ziekenboeg Barcelona

Ronald Koeman heeft voorlopig maar twee centrale verdedigers tot zijn beschikking bij Barcelona: Gerard Piqué en Clément Lenglet. De Spaanse topclub meldt donderdagavond via de officiële kanalen dat nader onderzoek heeft...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 31 oktober
Manchester City bereidt een bod van veertig miljoen euro op Denis Zakaria voor. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren