‘In de KKD wordt gemiddeld 315 keer balverlies geleden per wedstrijd’

Zondag, 21 april 2019 om

In de rubriek 'Durf te vragen' van Feiten op Tafel zoeken presentator Justus Dingemanse en Opta-analist Joris van den Ban het antwoord op vragen van kijkers. In deze aflevering vergelijken ze de statistieken van de Eredivisie met die van de Keuken Kampioen Divisie en leggen ze de Nederlandse cijfers ook langs de meetlat van de Europese top.

Bekijk de video hieronder of abonneer en kijk op ons nieuwe YouTube-kanaal!


Justus Dingemanse is fulltime presentator en verslaggever van Voetbalzone en levert bijdrages in de vorm van artikelen, columns, interviews, programma’s en reportages.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.


Poll

Volg jij dit seizoen de Keuken Kampioen Divisie?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door janta)

Dit komt uiteraard door het high pressure voetbal dat we hier gewend zijn. Het niveau is immens hoog, je ziet ook niet zo snel spelers van Engeland hier spelen door het niveau verschil.

18 april 2019 om 08:42

kijk alleen al naar juve - ajax dinsdag.

Juve had in 1 wedstrijd meer balverlies dan ze in alle 19 de thuisduels bij elkaar in de competitie hebben.
Dan zie je toch dat een flink aantal jongens van ajax 1 eerst in jong ajax gespeeld hebben, inderaad..in de Kkd.

Uitgaande dat er 70 minuten zuivere speeltijd is, betekent dat er meer dan 4 keer per minuut balverlies moet worden geleden. Daar verbaas ik me over dat dat zo vaak is..

18 april 2019 om 16:27

Dat betekend dat het meer op toeval aankomt als je wel naar de juiste kleur speelt. Is ook wel het beeld wat ik van bijvoorbeeld Roda - Twente had.

18 april 2019 om 19:59

Die wedstrijd heeft waarschijnlijk ook het gemiddelde goed omhoog getrokken. Man wat een draak van een pot was dat zeg...

18 april 2019 om 18:39

En dan is dat nog een gemiddelde... Dan zullen er ook wedstrijden zijn met 8x balverlies per minuut..... Je zal maar op de tribune zitten..

18 april 2019 om 20:24

Vorig seizoen vaak genoeg gezeten

19 april 2019 om 01:12

Maar in la liga is het ook 282 keer per wedstrijd. Daar zal je volgens jou redenatie dan toch ook zulke wedstrijden hebben. Pak real-atletico of sevilla valencia. Pak gisteren city-spurs. Aantal keer bal verliezen zal ook gewoon rond dit aantal liggen.

19 april 2019 om 02:36

Het is ook niet heel erg verbazingwekkend, die statistiek van La Liga.
Het is een grote misvatting dat La Liga zo'n sterke competitie is.. buiten Real, Atlético, Barca en daaronder clubs als Sevilla & Valencia stelt het bijster weinig voor allemaal. Clubs als Ajax of PSV zouden daar jaarlijks in de top 5 manoeuvreren.

19 april 2019 om 04:03

Oei ajax en PSV boven clubs als Betis, Levante, Real Socidad, Villareal dat zou ik wel willen zien hoor. Ajax speelt dit jaar natuurlijk fabelachtig, maar dan gelijk zeggen top 5 in la liga doe normaal hoor.

19 april 2019 om 08:02

Oh kom op. Ajax en PSV hebben nooit echt onder dat niveau gezeten. Wat 5sterren zegt klopt gewoon. Alleen Engeland heeft een brede top.

19 april 2019 om 10:41

@5sterren: De cijfers van balverlies zijn over alle competities vrij hoog. Ook is het een onzettend eendimensionale bril op competities. Balverlies is in causaal verband ook in veel gevallen gevolg en niet oorzaak. Met andere woorden indien snel naar voren wordt gespeeld neemt het risico van balverlies toe. Kortom, veel te eenzijdig om hier ook maar enige conclusie te trekken.

Helemaal gek omdat La Liga hier het beste uitkomt. Schijnbaar staat jouw conclusie op voorhand al vast, en bekijk je cijfers door die bril. Vervolgens claim je dat PSV en Ajax steevast in de top 5 zouden eindigen. De bravoure na een gewelgig seizoen slaat wel gelijk door.

20 april 2019 om 13:07

Je kan beter spreken van een bredere top en dan heb je het over de bovenste top5. Daaronder heb je heel veel spektakel door het opportunisme maar voetbaltechnisch gezien niet over om naar huis te schrijven. Nog steeds, veel clubs bulken van het geld maar hebben verdomd weinig voetbalvisie.

19 april 2019 om 07:58

Ik verbaas me ook over dit aantal. Kan bijna niet dat het zo’n flipperkast en foutenopeenstapeling is..

Geeft toch wat nieuwe inzichten!

19 april 2019 om 13:42

Nee Edwin, dat kan je zo niet stellen. Je vergeet namelijk waardoor "zuivere" speeltijd ontstaat.
Het gaat hier om aantal keren balverlies per wedstrijd. Dit houdt in: passing naar andere team, bal over de achterlijn spelen, bal over de zijlijn spelen, doelpunt of overtreding terwijl in balbezit. Al deze gebeurtenissen hebben invloed op de zuivere speeltijd maar dragen ook bij aan het aantal keer balverlies. Je moet de directe relatie die twee weten om een stelling als die van jou te verantwoorden.

Het niveau is natuurlijk niet geweldig maar het is ook een hele andere manier van voetballen dan in andere competities waardoor je de bal sneller kwijt bent.

niet zo gek ook. je hebt spelers van mindere kwaliteit als de topcompetities dus zullen spelers zich minder goed aanbieden, spelers minder snel de oplossing zien en spelers geen loepzuivere passes geven, op een paar uitzonderingen na

19 april 2019 om 01:10

Ze verliezen in De kkd iets meer dan 30 keer vaker de bal dan in la liga. Ik vind dat juist nog wel meevallen. In de eredivisie is het ook maar 15 minder. Als ik het het verschil met de top competities zie, volgens mij betekent het dan dat wij juist wel relatief verzorgd voetbal proberen te spelen, maar er gewoon minder kwaliteit is. Zet het maar een keer tegenover de championship of ligue 2 etc. Denk dat ze daarnog stukvaker de bal verliezen.

Dat maakt Wout Brama ook meteen topspeler in de Kkd. Onderlaats toen hij gewisseld werd lieten ze op fox zien dat hij 98% van zijn passes aankwamen. Het zullen dan niet geweldige steekpasses zijn geweest om de spitsen 1 op 1 voor de keeper te zetten. Maar met zoveel balverlies is het toch wel fijn dat je in je elftal een speler hebt die normaal gesproken altijd de bal naar zijn eigen teamgenoten speelt.

Mooie statistiek. Wat zit er idd achter? Wellicht wordt daar sneller, minder zorgvuldig de aanval gezocht. Of beter verdedigd dan aangevallen. Wordt er slechter gepasst, minder goed aangenomen..,,genoeg om uit te zoeken voor de cijfer-liefhebbers

Kunnen we iets meer inzicht krijgen in deze statistieken? Het ene wordt afgerond opgehallen het andere naar 1 getal achter de kom. Geef op zijn minst ook de onzekerheid. Wat op dit moment zijn al deze competities gelijk en vallen ze binnen de onzekerheid (95%).

315x per wedstrijd... De zuivere speeltijd van een wedstrijd bedraagt nog geen 70 minuten. Dit betekent dus 4,5x per minuut oftewel iedere 13.20 seconde lijdt een speler gemiddeld balverlies. Als het versturen van een pass ongeveer 4 seconde duurt, wil dit zeggen dat elke 3e pass wordt onderschept. Blijkbaar best moeilijk om de bal naar je eigen kleur te spelen.

Of wordt er 315 keer per wedstrijd een bal veroverd?

21 april 2019 om 11:17

Of de bal wordt uitgespeeld. Een ingooi voor de tegenpartij is in feite al verandering van balbezit, dus balverlies. Het is ook een beetje kul statistiek.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Correspondent
5 fans
33 jaar
Laatste voetbalnieuws

Maaskant: ‘Ik denk dat heel veel mensen mij een arrogante lul vinden’

Maandagmiddag werd trainer Robert Maaskant ontslagen door zijn club VVV-Venlo. Na de 6-1 nederlaag tegen Heracles Almelo leek de oefenmeester in eerste instantie het vertrouwen van de clubleiding te houden, maar...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 12 november
Tottenham Hotspur komt in januari met een bod van tussen de vijftig en zestig miljoen euro op Lorenzo Pellegrini. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren