Zes Ajacieden op scherp: ‘We hebben vijftig procent kans’

Donderdag, 11 april 2019 om

Ajax wist woensdagavond een doelpunt van Cristiano Ronaldo niet te voorkomen en moest na negentig minuten spelen genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel. De Amsterdammers zijn derhalve niet kansloos voor een plek in de halve finale van de Champions League, maar het zal een loodzware taak worden voor de ploeg van trainer Erik ten Hag om Juventus uit het toernooi te stoten. In Turijn moet Ajax het doen zonder de geschorste Nicolás Tagliafico, terwijl zes Ajacieden op scherp staan.

Tagliafico liep tegen Juventus tegen zijn vijfde gele kaart dit Champions League-seizoen aan en moet de return in Turijn missen. In de return van de kwartfinales moet een zestal spelers op zijn tellen passen. Matthijs de Ligt, Daley Blind, Donny van de Beek en Hakim Ziyech stonden al op scherp en daar zijn Lasse Schöne en Frenkie de Jong bijgekomen.

Gele kaarten worden door de UEFA na de kwartfinales kwijtgescholden, maar dat betekent niet dat spelers niet geschorst kunnen worden voor de heenwedstrijd in de halve finale. Vanaf de halve finale begint iedere speler weer op nul gele kaarten. Tagliafico pakte tegen Juventus voor de vijfde keer dit Champions League-seizoen geel, waardoor hij er volgende week niet bij kan zijn.

“We hebben nog vijftig procent kans”, zei de Argentijnse linksback na afloop tegenover Rai Sport. “Zij hebben een uitdoelpunt gemaakt, dus het gaat niet makkelijk worden. Maar we hebben het al eens eerder gedaan (tegen Real Madrid, red.). We zullen minimaal een keer moeten scoren in Turijn.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

60 reacties (laatste reactie door tornado72)

Dit is toch wel een aderlating voor Ajax. Brengt gif in zijn spel en dat kan het team iets extra's brengen. Ik vond het ook echt een domme en onnodige overtreding, vooral als je dan weet dat hij de volgende wedstrijd kan missen. De Scheids floot zelfs al voor een eerdere overtreding in het voordeel van Ajax.

Wellicht blind LB, Veltman centraal en Mazraoui RB? Anders zou ik het ook niet weten. Wat vervelend dat we Wober niet meer hebben zeg, dan was het makkelijker op te lossen.

11 april 2019 om 09:09

Het was na een overtreding op ajax waar de scheidsrechter voor fluit. Dus kan de scheidsrechter in zo een dood spelmoment uberhaupt nog een gele kaart geven voor een volgende overtreding waar de scheids mede debet aan is?

11 april 2019 om 09:12

Dat schoot ook door mijn hoofd dat de gele kaart niet kon/mocht gegeven worden. Maar ik weet niet of het een officiële regel is o.i.d.. Maar de scheids had direct moeten fluiten inderdaad, door de voordeel regel wordt Ajax benadeeld.

11 april 2019 om 09:14

@markv

Ja geen idee wat daar de regels voor zijn. Ik vond het ook discutabel van de scheids hoor, maar ook dom van Tagliafico. Het lijkt mij dat de scheids de regels heeft nageleefd, maar nogmaals, ik weet niet wat hier de standaard voor is. Maar mijn menselijke gevoel zegt dat een scheids dat wel kan.

11 april 2019 om 09:18

Als je terug kijkt zie je dat de scheids nog niet gefloten had. Als hij had gefloten was het niet geldig

11 april 2019 om 09:33

Marnix88 De scheids had dit mi aan moeten voelen en die kaart niet moeten geven. Hij had t sowieso lastig tegen die Italiaanse duikboten

11 april 2019 om 09:36

Natuurlijk is het wel geldig, ook als de scheidsrechter gefloten had. Als je na het fluitje een elleboogstoot uitdeelt krijg je ook gewoon een rode kaart. Tagliafico komt te laat en raakt z'n tegenstander, terecht heel helaas.

11 april 2019 om 09:46

Scheids had nog niet gefloten en daarom vond Nico dat ie het gevaar van de counter eruit moest halen. Zo leek het iig. Was wel een rare besliss ijng van de scheids om daar te wachten met fluiten. Maar hoe je het je ook wendt of keert, het was een overtreding die geel waard was, of er nou al gefloten was of niet. Je mag dat niet doen. Maar kwam dus wel uit een ongelukkige situatie.

11 april 2019 om 10:06

Maar als de scheidsrechter al gefloten had, ligt het spel stil. En geeft die alsnog een trap? Dan zou het natrappen zijn? Geel was gewoon terecht, zeer domme overtreding.

11 april 2019 om 11:37

@markv
natuurlijk kan de scheidsrechter deze kaart geven, hij kan in de rust en zelfs tot een half uur na de wedstrijd nog een kaart uitdelen dus deze kaart was terecht. Of hij nou wel of niet afgefloten heeft doet eigenlijk niet ter zake de overtreding van Tagliafico was gewoon een gele kaart waard.
Het zit natuurlijk is zijn spel opgesloten, zijn agressieve manier van voetballen is zijn kracht maar soms ook zijn zwakte. Vijf gele kaarten in de CL campagne vind ik eigenlijk best wel veel...

11 april 2019 om 11:41

@formus
De scheidsrechter wacht af of er voordeel is voor Ajax op dat moment deelt Tagliafico een schop uit, er is geen voordeel voor Ajax en bestraft de scheidsrechter de eerste overtreding van Juventus en krijgt Tagliafico terecht een gele kaart voor een veel te late tackle.
dat de scheidsrechter nog niet gefloten heeft betekent natuurlijk niet dat je dan je tegenstander maar mag neerschoppen, toch?

11 april 2019 om 11:43

@dnsdkr

Ach kom op Tagliafico was gewoon veel te laat. Hij maakt deze overtreding om een uitval van Juventus te voorkomen en raakt zijn tegenstander die uit wil breken, terecht geel.

11 april 2019 om 10:24

Bij Veltman en het woord centraal word ik al nerveus

Enige manier dat Veltman rendeert op rechtsachter is dat hij maar aan 1 zijde hoeft te verdedigen en de zijlijn als hulpmiddel heeft

11 april 2019 om 17:07

Sinkgraven LB, Veltman en de Ligt centraal, Mazraoui op RB en Blind voor Schone op het middenveld. Dan kan Frenkie wat hoger spelen in de kleine ruimte en heb je twee backs met veel kwaliteiten aan de bal.

11 april 2019 om 17:12

Nee Lausho, niet als centrale man! Daar heeft hij nooit gepresteerd, en zeker niet tegen Juventus! Ik moet je wel gelijk geven, omtrent die vroegere vele discussies die we hebben gehad over Veltman. Als rechtsback valt er geen goal over zijn kant, en is hij verdedigend ijzersterk. Aanvallend brengt hij niks, maar alsnog zie ik Veltman liever als rechtsback. Mazraoui is verdedigend te zwak, en gewoon een middenvelder.

Kan de gele kaart (en daarmee schorsing) van Tagliafico niet worden aangevochten? Ik heb het moment niet teruggezien, maar het leek erop dat de scheids voordeel wilden geven, daar onduidelijk over communiceerde, waardoor Tagliafico zich genoodzaakt voelde een overtreding te maken op de daaropvolgende situatie (mogelijke counter).

11 april 2019 om 08:57

Nee, tegen gele kaarten kun je niet ij beroep

11 april 2019 om 11:48

@romanoww,

Het doet er eigenlijk niet zoveel toe of de scheidsrechter voordeel wil geven of niet, iemand onreglementair afstoppen mag gewoon niet of de scheidsrechter nou een voordeelregel afwacht of niet. De kaart van Tagliafico is volledig terecht.

11 april 2019 om 12:04

De overtreding an sich was zeker geel waard, de manier waarop de situatie ontstaat vind ik volledig te wijten aan het ondoortastend fluiten van de scheidsrechter. Als hij, zoals een goed arbiter betaamd, gewoon duidelijk de voordeelregel toepast maakt Nico deze actie niet. Helaas dus niet aan te vechten, maar wel op het rekest van de arbitrage.

11 april 2019 om 12:18

Of de scheidsrechter nou voordeel geeft of niet je mag iemand gewoon niet onderuit schoppen. De scheidsrechter wacht het voordeel af wat er niet is dan schopt Tagliafico een speler van Juventus neer. Tussen de overtreding op de Ajax speler en die van Tagliafico zat erg weinig tijd waardoor ik mij afvraag of Tagliafico de overtreding niet gemaakt had.
Wat mij betreft valt de scheidsrechter niet zoveel te verwijten hoor, hij floot zelfs prima en zeker niet in het nadeel van Ajax, de gele kaart van Tagliafico was achteraf gezien onnodig maar zeker niet onterecht.

11 april 2019 om 12:41

Ja maar hij kreeg geen geel voor de ernst van de tackle zelf, hij krijgt juist geel omdat hij er een veelbelovende aanval uit haalde. Maar die aanval was er eigenlijk nooit gekomen/was er überhaupt niet omdat de scheids floot/zou fluiten (hij wachtte voordeel af) voor de overtreding van Juventus. Kortom, best een scheve gele kaart, natuurlijk mag je een tegenstander niet zomaar neerschoppen, binnen of buiten de tijd, maar daar gaat het hier ook niet om, gaat erom dat hij geel krijgt voor iets wat niet meer mogelijk is omdat de eerste overtreding al gold/hoort te gelden, volgens mij.

Je ziet toch ook weleens dribbelaars die, wanneer er een overtreding op ze wordt gemaakt, de bal al met hun handen oppakken omdat ze weten dat het een overtreding is en de scheids gaat fluiten. Zelfs vã³ã³rdat de scheids heeft gefloten doen ze dat. En die worden dan toch ook niet bestraft? Volgens de regels zou je voor zomaar de bal oppakken geel moet krijgen volgens mij, maar die krijgen ze toch ook nooit? Want de eerste overtreding geldt en dus maakt het niet uit dat ze hands maakten ook al was dat nog voordat de scheids gefloten heeft.
Zelfde heb je hier met de 'veelbelovende aanval' die Tagliafico eruit haalt.

11 april 2019 om 15:02

@timmothy

"hij kreeg geen geel voor de ernst van de tackle zelf, hij krijgt juist geel omdat hij er een veelbelovende aanval uit haalde."

Geen idee waar jij dat uit opmaakt maar het lijkt me sterk. Misschien dat jij na afloop het wedstrijdformulier inclusief strafcodes heb gezien? De overtreding op zich was natuurlijk zwaar genoeg voor geel.

"wanneer er een overtreding op ze wordt gemaakt, de bal al met hun handen oppakken omdat ze weten dat het een overtreding is en de scheids gaat fluiten."
Meestal wordt er dan inderdaad afgefloten in het nadeel van de "dribbelaar" omdat de bal oppakken als het spel nog niet dood is volgens de regels gewoon strafbaar hands is.

11 april 2019 om 15:27

@tornado72,

Zo interpreteerde ik het in ieder geval, ik dacht dat de scheids juist daar geel voor gaf.
''de overtreding op zich was natuurlijk zwaar genoeg voor geel.''
Nouja, ik moet het nog een keer terugzien misschien maar leek me dat ie gewoon net te laat was en dat enkel een overtreding genoeg was. En dat de hele discussie dus is omdat het geel was omdat het eventueel om een veelbelovende aanval ging.

''meestal wordt er dan inderdaad afgefloten in het nadeel van de "dribbelaar" omdat de bal oppakken als het spel nog niet dood is volgens de regels gewoon strafbaar hands is.''
Nee dus niet, meestal ziet de scheids dat dan maar fluit alsnog voor de eerste overtreding, waar ook volkomen logisch is, en krijgt de dribbelaar een vrije trap mee zonder zelf een kaart te krijgen.
Enkel in zeldzame gevallen zie je de 'handsmaker' bestraft worden, en dat is dan alleen als de scheids het überhaupt geen overtreding vond.

11 april 2019 om 21:32

''iemand onreglementair afstoppen mag gewoon niet of de scheidsrechter nou een voordeelregel afwacht of niet''

Dit is dus onzin, hoeft helemaal niet zo te zijn. Eerste overtreding telt, als je daarna een lichte overtreding maakt hoeft die niet bestraft te worden uiteraard. Of het een kaart is of niet hangt af van de aard van de overtreding,

12 april 2019 om 08:06

Een lichte overtreding, de schop die Tagliafico uitdeelde viel natuurlijk niet onder.
Uiteindelijk is elke overtreding interpretatie van de arbiter dus ook de kwalificatie "lichte of zware" overtreding.

"of het een kaart is of niet hangt af van de aard van de overtreding"
Dit klopt natuurlijk niet. De aard van de overtreding doet er natuurlijk wel degelijk toe of iets bestraft wordt door een scheidsrechter. Het is inderdaad niet zo dat alleen harde tackles bestraft worden met kaarten maar de richtlijnen (aard van de overtreding) staat wel degelijk vast in de spelregels daarbij heeft de arbiter een bepaalde vrijheid om een overtreding wel of niet te bestraffen. Er zullen ongetwijfeld scheidsrechters zijn die de overtreding van Tagliafico niet met geel hadden bestraft maar omdat dat nu wel gebeurd is is dat geen fout van de scheidsrechter....

Pff en da's een gemis hoor volgende week. Gaat zoveel dreiging en agressiviteit vanuit. Komt vaak gevaarlijk bij t doel vd tegenstander. Zou Maz op lb zetten. Centrum en Veltman laten staan .

Het is natuurlijk belachelijk dat die kaarten niet eerder worden kwijtgescholden, bijvoorbeeld na de voorrondes. Ajax is inmiddels 15 wedstrijden onderweg en heeft er daarmee 6 meer gespeeld dan de overige ploegen in het toernooi. Vindt je het gek dat het halve elftal op scherp staat inmiddels.

11 april 2019 om 08:56

Tellen kaarten uit de voorrondes ook mee dan? Lijkt me niet - zou wel heel oneerlijk zijn tov de grote ploegen. Ik neem aan dat in de groepsfase je weer op nul begint.

11 april 2019 om 09:06

Nee kaarten vanuit voorrondes tellen niet mee. Maar Tagliafico heeft in de 4/6 groepswedstrijden geel gepakt dus schorsing zat er keer aan te komen helaas. Hoop dat ten Hag met een goede oplossing komt voor de lb positie. Veltman deed het gisteren goed en denk niet dat je het centrum uit elkaar moet halen, dus misschien Mazraoui op Lb? Verder blijft het lastig met zoveel spelers op scherp. Als pak hem beet de Ligt en de Jong volgende week geel krijgen wordt het een bijna onmogelijke opgave.

11 april 2019 om 09:33

Het zal inderdaad dat worden of de Ligt met Veltman in het centrum en Blind en Nous op de backposities.

Ergens jammer dat er zoveel spelers op scherp staan, maar eerst moet je maar zover komen dat dit invloed heeft, de volgende ronde dus. Dat is al een wereldprestatie, en moet je de heenwedstrijd met al die mogelijke geschorsten maar goed doorkomen.

Snap sowieso niet waarom het pas in de halve finale wordt kwijtgescholden die kaarten. Het is niet alsof je voor de finale geschorst kan worden door teveel gele kaarten, behalve direct rood of 2x geel.

11 april 2019 om 09:38

Dat was het voorheen juist wel volgens mij. Dus om te voorkomen dat je de finale mist door te veel gele kaarten heeft de uefa besloten om vanaf de halve finale de gele kaarten kwijt te schelden. Zo kan je niet op basis van een gele kaart de finale missen.

Misschien even netjes aan de Uefa vragen of eventuele schorsingen in de competitie uitgezeten mogen worden i.p.v. in de CL? Lijkt me een uitstekende oplossing.

Ik vond de scheidsrechter niet slecht, maar in de eerste helft warrig in het geven van gele kaarten. Zo moest Mandzukic geel krijgen en geeft hij Nico geel, terwijl hij onterecht voordeel geeft.
We kwamen goed weg bij het vasthouden van Nico in de tweede helft. De var vond het blijkbaar niet voldoende. Als het daar een pingel en tweede geel wordt, ben je klaar.
Dus we mogen zeker niet klagen. Ik denk dat het in Turijn anders beslist zou worden dan nu in Amsterdam.

11 april 2019 om 10:13

Ik vond de scheidsrechter ook niet slecht, maar ik ben zelf wel meer een voorstander van wat 'mannelijker' voetbal. Ik vond hem namelijk nog al snel fluiten voor normale duels. Daarbuiten heeft hij niet echt een fout gemaakt. Vasthouden van Tagliafico vond ik persoonlijk niets, maar in denk dat je hier in de ED wel een penalty tegen had gehad.

11 april 2019 om 10:46

Haha, ja misschien zijn wij wat te "nederlands" bij het beoordelen van dit soort situaties

Tagliafico doet een Ramosje...

11 april 2019 om 10:06

Een Ramosje in de 41ste minuut..

11 april 2019 om 11:26

iedereen begint weer op 0 na de kwart finale. Dus dan zou het nog dommer zijn dan ramos

Nico prima speler, maar vaak onnodig onbesuisd inkomen. Totaal onnodig gisteren. Soms meer koppie erbij houden.

Vind het zo rare regel wanneer je een x aantal kaarten pakt je geschorst word. Stel mist straks de ligt frenkie en zyech, dan heeft de tegenpartij zo groot voordeel. Hopelijk passen ze dat nog eens aan.

11 april 2019 om 10:11

Hoezo zouden ze dat aan moeten passen? In de competitie moeten ze dat dan ook aanpassen, of geldt het alleen in Europa dat het aangepast moet worden?

11 april 2019 om 11:46

Ook in de competitie aanpassen ja, en beker. Vooral in Nederland krijg je al snel geel.

11 april 2019 om 11:52

@soccerroos

Spelers weten dat ze na een aantal kaarten tegen een schorsing aanlopen. Als je als speler weet zoals Tagliafico gisteren moet je gewoon wat voorzichtiger doen. De overtreding van Tagliaficowas gewoon geel waardig...

11 april 2019 om 10:46

"vind het zo rare regel wanneer je een x aantal kaarten pakt je geschorst word."

Natuurlijk is dat geen rare regel. Wat wil je dan, dat spelers elke week fluitend een gele kaart kunnen pakken zonder dat het ooit consequenties heeft? (zolang je er geen twee in een wedstrijd krijgt, uiteraard.)

11 april 2019 om 11:08

Ik blijf dat ook een rare regel vinden. Het team waar je op dat moment tegen speelt heeft er geen voordeel bij (tenzij 2x geel uiteraard), enkel het team wat je daarna tegenkomt. Wellicht net als in hockey met tijdstraffen werken, dan heeft het direct invloed op de wedstrijd die je speelt.

11 april 2019 om 11:54

@db911,

Elke club heeft in een competitie last van blessures en schorsingen dus gemiddeld genomen heeft iedereen er net zoveel voordeel en of nadeel van.
Anders zou je bij blessures misschien ook beter een paar weken kunnen wachten tot iedereen weer fit is?

Ik hoop niet dat Ten Hag met Sinkgraven op de proppen komt als linksback.

11 april 2019 om 17:05

Ik hoop het wel, ideale speler tegen dit Juventus net als Mazraoui. De backs krijgen ruimte namelijk.

Al pakken ze allemaal geel, als ze doorgaan vond ik het prima. Als je moet kiezen tussen schrosing en halve finale, is de keuze simpel lijkt me!

De schade valt nog mee, ik dacht dat we met een half B-elftal naar Turijn zouden gaan. Tagliafico zal gemist worden, maar ik denk dat met Sinkgraven op LB en Mazraoui op RB ook mogelijkheden geeft. Dat zijn namelijk halve middenvelders/buitenspelers en krijgen ruimte van Juventus.

Veltman en de Ligt centraal, dan kan Blind namelijk naar het middenveld voor de verdediging en Frenkie wat hoger staan. Je zult in de kleine ruimte moeten spelen en dan wil je Frenkie dat laten doen. Sinkgraven zal wel geen 90 minuten kunnen spelen, dus na een tijdje gooi je een aanvaller erbij indien nodig (hunter of Dolberg), Ziyech naar AM, Tadic naar de flank en Blind op LB en pompen met die ballen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4140
2.AZ3527
3.PSV2813
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Q. PromesAanvaller1510
D. TadićAanvaller157
L. TraoreAanvaller10
A. OnanaKeeper150
D. KotarskiKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger143
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

273 fans
Aanvaller, 33 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Genoa 13 1 2 0
2019/2020 Ajax 0 0 0 0
2018/2019 Ajax 30 5 2 0
2017/2018 Ajax 30 10 6 0
2016/2017 Ajax 27 7 3 0

In de wandelgangen

Vrijdag 6 december
Everton wil snel handelen na het ontslag van manager Marco Silva. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren