Perr Schuurs: ‘Natuurlijk zou het jammer zijn als hij bij Ajax vertrekt’

Vrijdag, 12 april 2019 om

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht elke week een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Perr Schuurs, de jonge verdediger die op zijn doorbraak in Ajax 1 aast.

Door Robin Bruggeman

Zijn huidige werkgever was vorig jaar niet de eerste club van naam die interesse toonde in Perr Schuurs. De centrale verdediger kwam op jonge leeftijd in de jeugdopleiding van Fortuna Sittard terecht en in het geelgroen speelde hij zich in de kijker bij onder meer PSV, Liverpool en Bayern München. Op zijn vijftiende liep hij al stage in Eindhoven, maar van een vertrek naar de regerend landskampioen kwam het destijds niet: “Ik was toen nog niet goed genoeg om daar te blijven en ik ben uiteindelijk gewoon verder gegaan bij Fortuna”, blikt hij terug. Anderhalf jaar geleden volgde ook een proefperiode bij de Engelse grootmacht Liverpool, waar hij op het trainingsveld te maken kreeg met niemand minder dan clubicoon Steven Gerrard: “Ik ben daar tien dagen op stage geweest, heb meegetraind en ook een wedstrijd meegedaan met de Onder-23. Het ging er daar natuurlijk heel anders aan toe dan in Nederland. Voor mij was het vooral een kans om ervaring op te doen met hoe het er in het buitenland aan toe gaat, ik zat daar ook in een gastgezin. Ik wist van tevoren eigenlijk al dat ik nog niet naar het buitenland wilde. Gerrard gaf alleen de trainingen, hij ging niet mee naar het toernooi omdat het eigenlijk niet zijn team was. Ik heb hem natuurlijk wel gesproken, ik was op dat moment de enige die daar op stage was.”

Waar Schuurs de tijd om Fortuna te verlaten eerder nog niet rijp achtte, veranderde dat toen Ajax zich vorig seizoen meldde. De nu negentienjarige verdediger maakte een uitstekend seizoen door bij zijn jeugdliefde en werd door toenmalig trainer Sunday Oliseh ook op piepjonge leeftijd aangewezen als aanvoerder. Schuurs stapte begin januari van vorig jaar officieel over van Fortuna naar Ajax, maar maakte het seizoen wel op huurbasis af bij zijn oude club: “Ajax kwam in een seizoen dat voor ons, en ook voor mij persoonlijk, heel goed liep. We stonden eerste met Fortuna toen ik mijn contract tekende. Ik was toen als jongste van het team de aanvoerder en dat is iets dat opvalt bij clubs, al was de interesse er denk ik al wel langer.” De stopper had met Oliseh vorig seizoen een trainer met een verleden in Amsterdam en de overstap naar Ajax kwam vanzelfsprekend ook ter sprake: “Hij durfde het aan om mij in de basis te zetten en ook om mij aan te wijzen als captain. Die lijn zette Kevin Hofland (die Oliseh na diens ontslag verving als hoofdtrainer, red.) het laatste halfjaar door, ook van hem heb ik veel geleerd. Ik denk dat zij heel goed zijn geweest voor mijn ontwikkeling. Ik heb met Oliseh natuurlijk ook over Ajax gesproken toen het nieuws bekend werd gemaakt en hij vertelde mij dat hij heel trots was en dat dit de beste club voor mij is, dat vind ik zelf ook.”

De statistieken van Schuurs in dienst van Fortuna Sittard.

In Amsterdam zijn de kansen in de hoofdmacht voor Schuurs vooralsnog beperkt gebleven. De jonge verdediger kwam als invaller in de met 5-0 gewonnen wedstrijd tegen AZ eenmaal in actie in de Eredivisie en werd door trainer Erik ten Hag ook drie keer opgesteld in het toernooi om de TOTO KNVB Beker. Voor Jong Ajax staat de teller vooralsnog wel op 24 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en Schuurs denkt dat hij ook op het tweede niveau nog genoeg kan opsteken: “Het gaat gewoon heel goed. Ik had natuurlijk gehoopt meer minuten te kunnen maken bij het eerste of er in ieder geval meer bij te zijn, maar als je ziet wat wij bereikt hebben dit seizoen denk ik dat wij een echte topclub zijn. We hebben veel selectiespelers en het is voor mij goed dat ik bij Jong Ajax minuten kan maken om in mijn ritme te blijven en fit te blijven. Ik had nu wekelijks met Fortuna in de Eredivisie kunnen spelen, maar ik heb zelf de keuze gemaakt om naar Ajax te gaan. Er zijn een aantal punten waarop ik me kan verbeteren en ik denk dat ik dit bij Ajax het snelste kan leren. Dan heb ik het over snelheid, handelingssnelheid, fysieke kracht. Dat leer je allemaal op de trainingen met het eerste, daar word ik veel beter van. Niet alleen vanwege de jongens met wie ik samen speel, maar ook vanwege de jongens die ik tegenover me heb staan.”

“Ik train vaak apart met de fitnesstrainer om sneller te worden, ik denk dat het bij Ajax makkelijker is om dat zo snel mogelijk te verbeteren. Winston Bogarde (assistent-trainer van Jong Ajax, red.) is ook iemand die mij daarin helpt, ik denk dat ik harder moet worden als verdediger en hij steunt mij daar ook heel erg in.” Als sterke punten noemt Schuurs onder meer zijn opbouwende kwaliteiten en zijn afstandsschot, waar hij vorig seizoen in dienst van Fortuna met enkele rake kanonskogels optimaal van profiteerde. De in Nieuwstadt geboren verdediger maakte toen maar liefst acht doelpunten namens de Limburgers: “Dat seizoen was denk ik wel een uitzondering qua goals. Bij Fortuna speelden we ook wat meer afwachtend, terwijl we bij Ajax altijd hoog druk zetten”, gaat hij verder. Naast zijn voetballende kwaliteiten hoopt hij dit seizoen zijn medespelers bij de beloften van de Amsterdammers ook met zijn ervaring verder te kunnen helpen: “Ik heb er natuurlijk al tachtig wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie opzitten en ik moet hier ook een leider worden.”

Schuurs maakte in oktober tegen AZ zijn Eredivisie-debuut namens Ajax.

Jong Ajax is de regerend landskampioen op het tweede niveau, maar maakt een wisselvallig seizoen door. De talenten bezetten momenteel de zevende positie en er werden pijnlijke nederlagen geleden tegen RKC Waalwijk (4-1) en SC Cambuur (0-6): “Beter dan vorig seizoen kan Jong Ajax het niet doen, maar ik denk dat er wel meer verwacht wordt van ons. Dat hebben we aan onszelf te danken en niet aan onze tegenstanders. Ik denk dat we in deze competitie wat volwassener moeten spelen en dat we het niet altijd mooi moeten willen doen. Strijd is het eerste wat je moet leveren en dat is ook bij Ajax zo, dat hebben we vaak laten liggen”, zegt Schuurs daarover. Hoewel prolongatie van de titel inmiddels ruimschoots uit zicht is verdwenen, willen de verdediger en zijn ploeggenoten het seizoen toch met een positief gevoel afsluiten: “We willen zo hoog mogelijk eindigen en ik denk dat dat ook beter is voor elke speler. Als je in de top vijf eindigt, staat het een stuk beter dan dat je twaalfde wordt en dat is iets waar we als team voor willen gaan.”

Hoewel het seizoen nog niet voorbij is, denkt Schuurs ook al na over de aankomende voetbaljaargang en hij geeft aan dan ‘een keuze te moeten maken’: “Ik wil natuurlijk voor m’n plek gaan bij Ajax en basisspeler in het eerste worden, of daar in ieder geval dichtbij zitten. Daar moet ik nu voor gaan en het laten zien.” De transferactiviteiten van zijn club zouden deze zomer weleens van invloed kunnen zijn op de kansen die Schuurs volgend seizoen gaat krijgen, daar concurrent, en aanvoerder, Matthijs de Ligt nadrukkelijk in verband wordt gebracht met een transfer naar clubs als Barcelona en Juventus. Een vertrek van De Ligt biedt Schuurs mogelijk meer uitzicht op speeltijd, maar hij hoopt eigenlijk nog gewoon samen te kunnen spelen met zijn generatiegenoot: “Natuurlijk zou het jammer zijn als hij vertrekt, hij is een speler waar ik veel van leer en hij heeft ons heel ver gebracht. Hij is op jonge leeftijd al de aanvoerder en hij is gewoon een speler die heel goed en belangrijk is. Er zou dan natuurlijk wel een plekje vrijkomen en dat zou positief uit kunnen pakken voor mij, maar ik hoop wel dat hij blijft en ik wil voor m’n kansen gaan of hij nou blijft of niet.”

Naam: Perr Schuurs
Geboortedatum: 26 november 1999
Club: (Jong) Ajax
Positie: centrale verdediger
Sterke punten: passing, inzicht, schot

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.


Poll

Denk jij dat Perr Schuurs aankomend seizoen een basisplaats weet te veroveren bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door primetime)

Nou Perr, die blijft echt niet. Juve zal hem desnoods vanavond ontvoeren vanuit Amsterdam. Zeer goede pot gespeeld weer

11 april 2019 om 00:25

Ik heb zelf zeer weinig vertrouwen in Perr. Ik kon de aankoop heel goed begrijpen, want bij Fortuna speelde hij fantastisch. Al kan ik het nog niet echt zien bij Jong Ajax. Maar goed, wie weet laat hij me wel verrassen komend seizoen. Minuten maken gaat hij zeker, dat is een ding dat zeker is. Al moeten we niet gelijk gaan verwachten dat hij de leegte die de Ligt achterlaat gelijk zal aan opvullen. Ik denk overigens dat niemand op ten duur kan.

Wat betreft de Ligt. Mocht hij naar Juventus vertrekken zou dat uiteraard wel een mooie stap zijn. Al zie ik hem liever naar Bayern, Man City of Barcelona gaan. Dat past gewoon beter bij hem, naar mijn inziens.

11 april 2019 om 01:33

Heeft naar mijn idee iets weg van het postuur van Vertonghen op die leeftijd, wie weet verhuren ze hem volgend jaar en scoort hij tegen Ajax. Hij is pas 19 en heeft al uitstekende dingen laten zien, als hij eenmaal rijp is kan hij nog aardig verassen, geloof ik zo!

11 april 2019 om 14:45

sorry maan Schuurs is na van Bommel het grootste talent dat Foryuna de laatste 30 jaar gehad heeft. Dat talent kan niet in een jaartje Ajax weg zijn. Hij zal als mens moeten groeien zodat hij ook om kan gaan met de druk die bij een club als Ajax hoort, maar deze jongen kon overal in Europa heen, geef m de tijd en hij zal de vederdiging van Ajax kunnen Leiden. Daarbij zou ik misschien wel voor het Jan Vertonghen scenario gaan en m volgend seizoen uitlenen aan bijv Willem 2. Dan komt ie als een echte man terug.

11 april 2019 om 15:47

Jup hij mag wat mij betreft samen met pirie de defensie van Willem 2 gaan vormen voor de komende 2 seizoenen. 1e seizoen zorgen dat Willem 2 Europa ingaat, 2e seizoen Europese ervaring opdoen bij Willem 2. Vind Willem 2 namelijk een club die een speelstijl wil hanteren die dicht bij de speelstijl van Ajax ligt. Verdedigen met veel ruimte in je rug. Druk op de tegenstander en voetballend de oplossing zoeken.

11 april 2019 om 17:43

Dat zegt toch niet zoveel. Zegt eerder iets over de zwakke fortuna sittard opleiding/scouting. Het is niet bepaald een sparta ofzo

11 april 2019 om 18:02

geloof mij nou.tuna heeft gemnoeg voetbal verstand om in te zien als iemand een super talent is. En de scouting van Liverpool, Bayern en Psv? Waren die ook gek?
Bij Ajax is de snelheid van afschrijving echt veel te snel. deze jongen kan wat.

11 april 2019 om 20:55

Fortuna Sittard heeft geen ellenlange lijst met goeie voetballers die daar ooit in de jeugd hebben gespeeld. Het is niet zo moeilijk om de een na beste te zijn.

Ik heb de scouting van een pakweg PSV zeker niet hoog zitten als het gaat om de specifieke leeftijdscategorie van Schuurs. Hoeveel spelers van 18 jaar hebben ze gehaald en succes gehad? Kan me er weinig bedenken. Donyell Malen komt als eerst in mij op maar daar is nou niet echt veel voetbalverstand of dergelijke nodig. Prima jeugdscouting en spelers van 22+ verder. Liverpool scouting heb ik ook niet zo hoog zitten. Bayern beetje zelfde verhaal als Psv. Koopt over het algemeen wel goed in maar niet zozeer in deze leeftijdscategorie.

Clubs die wel zeer sterk zijn in scouting rondom deze leeftijd zijn bv Real Madrid, Chelsea (ze gebruiken is dan weer een ander verhaal), Dortmund

12 april 2019 om 08:26

Zelf vind ik het onbegrijpelijk dat Ajax hem niet nog een jaar aan Fortuna heeft verhuurd. Ging als aanvoerder de ED in met Fortuna. Nu staat die verdediger met die paardenstaart op zijn plek en dat is echt om van te janken. Daar had hij gewoon 30+ wedstrijden kunnen spelen op het hoogste niveau in NL en zijn club in de eredivisie houden.

12 april 2019 om 09:48

Echter nu heeft hij wel een jaar kunnen wennen aan de club Ajax en traint hij met betere spelers, dus als De Ligt volgend jaar wegvalt, dan zou hij gemakkelijker in kunnen stromen bij de selectie.

Wedstrijden spelen bij Fortuna in de eredivisie levert ook veel ervaring op en de weerstand is hoger dan bij Jong Ajax.

Er valt voor beiden wat te zeggen.

12 april 2019 om 15:05

Zwakke opleiding/scouting van Fortuna? Primetime deze uitspraak is historisch gezien niet heel erg slim. Daar stonden we vanuit de jaren 90 juist bekend om.

12 april 2019 om 23:18

Welk lijstje van topvoetballers komt er dan uit de jeugd van Fortuna? Alleen van Bommel. Daarna komt er hele tijd niks en dan komt kaliber Schuurs, Hoesen enzo. Maar jaren 90 is sws niet relevant. In de tijd deed Ajax ieder jaar met de top van de europa mee. Al die jeugdteams van Fortuna hobbelen tegenwoordig een beetje op 2e divisie niveau rond. De helft van de 1e divisie bestaat al uit amateurclubs.

Nou ik ben er nu al bang voor. Niemand kan de plaats van Matthijs makkelijk invullen natuurlijk, al hou ik wel vertrouwen in onze Argentijn. Maar Schuurs? Ik snap wat ze in hem zagen bij Fortuna, maar het was een foute gok. Misschien kan hij ons ongelijk bewijzen en natuurlijk verdient hij wel een kans.. maar echt vrolijk word ik er niet van.

11 april 2019 om 11:01

Bedoel je met Argentijn Magalan? Die vind ik tot nu toe alles behalve sterk spelen. Onrustig en onbesuisd.

11 april 2019 om 11:33

Hij is pas 19 dus ik zou hem de tijd geven. Wellicht volgend seizoen wat invalbeurten geven tegen de kleinere clubs en dan kijken of hij erin kan groeien en anders verhuren

Schuurs laat het bij Jong Ajax niet echt zien, maar tel daar ook bij op dat hij vaak in het centrum staat met Sven Botman(een 1e klas koekebakker). Dus Schuurs is meestal gaten van zijn teamgenoot aan het dichtdoen en vergeet dat zijn eigen taken uit te voeren.

De Ligt heeft de voor hem de lat wel erg hoog gelegd qua verwachting van een centrale verdediger van zijn leeftijd. Hij zal zich nog wel moeten ontwikkelen maar zoals de Ligt zich heeft ontwikkeld is natuurlijk zeldzaam ongekend.

11 april 2019 om 15:00

Ik vind dat je de leeftijd mag vergeten. Het gaat erom wat hij toe gaat voegen aan het 1ste van Ajax. Wordt je met hem kampioen en kun je met hem de CL in ? Leeftijd maakt voor mij niets uit. In beide gevallen heb ik hier weinig vertrouwen in.

Ik heb wel vertrouwen in deze jongen. Ik hoop dat hij een kans krijgt volgend jaar op de positie van de Ligt. Als de rest van de achterhoede wel enigszins in tact blijft zou ik het wel eens willen zien een paar wedstrijden naast Daley Blind. Of hij nou goed genoeg is of niet. Dit is wel waar je op hoopt bij Ajax dat de ene Nederlandse jonge verdediger wordt vervangen door de andere.

Ik heb hem een beetje gevolgd omdat ik er hoge verwachtingen van had. Helaas laat hij bij jong Ajax het nog niet zien. Het is geen onbetwiste leider en er vallen de nodige tegendoelpunten waar hij ook schuldig aan is. Hij is daarom niet klaar voor volgend seizoen maar heeft wel een hoop potentie. Dat blijkt ook uit het feit dat hij werkt aan zijn fysiek en met Bogarde werkt aan zijn snelheid en positiespel. Feitelijk moet je zijn contract verlengen en hem komend seizoen verhuren zodat hij spelminuten kan maken in de Eredivisie. Daarnaast denk ik dat Ajax vervolgens Sepp van de Berg moet vastleggen. Die kan dan net als Schuurs eerst zijn minuten maken in jong Ajax en kijken hoe die zich ontwikkeld gedurende het seizoen. Ik verwacht dat die er veel sneller zal staan want ik vind dit een groot talent. Heeft veel meer potentie in ieder geval dan Pierie van Heerenveen.

12 april 2019 om 08:39

Met Bogarde werkt aan zijn snelheid?????

Ik vond en vind nog steeds dat ajax hele slechte zaken heeft gedaan door Wober te verkopen, hele degelijke betrouwbare jonge verdediger en een stuk beter dan Magallan.

11 april 2019 om 15:01

het is alleen de vraag wat Wober wilde ? wilde hij de 5 verdediger blijven die af en toe mee mag doen of wil hij veel meer spelen.

Lekker naar een AZ gaan, naast Ron Vlaar de kneepjes van het vak leren en over een jaar of 3 een stap vooruit doen. Kan koopmeiners ook weer terug naar het middenveld.

Ik snap niet dat Ajax voor 9 miljoen een Argentijn haalt voor dezelfde positie en ook nog eens Schuurs niet verhuurd. Hij had nog jaartje bij Fortuna ervaring kunnen opdoen in de Eredivisie. Was goed geweest voor zijn ontwikkeling.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Jong Ajax


95 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller40
C. RasmussenAanvaller30
J. PinasAanvaller20
L. TraoréAanvaller21
K. ScherpenKeeper30
D. KotarskiKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Jong Ajax.

5 fans
Verdediger, 20 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 29 september
Bayern München heeft vijftien miljoen euro over voor Tariq Lamptey, die als rechtsback furore maakt bij Brighton & Hove Albion. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren