Quincy Promes: ‘Ajax wilde vooral jaknikkers en dat was ik niet’

Zaterdag, 6 april 2019 om

Quincy Promes speelde zes seizoenen in de jeugd van Ajax. Onder jeugdtrainer Maarten Stekelenburg en hoofd opleidingen Jan Olde Riekerink moest de aanvaller vertrekken. De aanvaller annex Oranje-international van Sevilla erkent dat hij destijds ‘een beetje onhandelbaar was’. “Destijds wilde Ajax vooral jaknikkers en dat was ik zeker niet. Ik ben lang boos geweest om die beslissing, maar dat is verleden tijd.”

Via Haarlem, dat failliet ging, belandde Promes bij FC Twente, waar hij voor de beloften ging spelen. Steve McClaren vond dat hij te goed was voor het tweede, maar nog niet goed genoeg voor het eerste. “Hij zei dat ik naar Go Ahead Eagles ging. Ik schrok, was zelfs boos. Mijn wereld stortte in. De Jupiler League, vreselijk. Ik ben boos weggelopen”, memoreert Promes zaterdag in gesprek met het Algemeen Dagblad.

In Deventer maakte Promes kennis met de huidige trainer van Ajax, Erik ten Hag. Hij herinnert zich nog goed zijn eerste kennismaking. “Hij zei: 'Quincy, er zijn hier in Deventer nog een paar rugnummers vrij. 27, 32, 21 en 10. Zeg het maar, welke wil jij hebben?' Ik keek hem aan en zei meteen: 10, natuurlijk. Hij zei dat ze dat eigenlijk nooit gaven aan een gehuurde speler zonder staat van dienst. Of ik dat nou wel zou doen. Ik zei: doe mij maar die 10 en ik betaal het terug, trainer”, vervolgt de aanvaller.

Promes kreeg op zijn eerste trainingen bij de Deventer club veel tikken te verwerken, maar Ten Hag floot nergens voor. “Ik wilde nummer tien en moest het maar afdwingen.” De trainer liet de aanvaller al snel beseffen dat hij bijna al zijn persoonlijke duels verloor, mede omdat hij nooit aan krachttraining deed. “We zijn gaan werken aan mijn fysiek en ik ging heel snel enorm vooruit.” Promes vindt dat er meer respect over Ten Hag moet worden gesproken.

“Ten Hag vloerde in het Santiago Bernabéu Real Madrid met 1-4, maar moet zich overal verantwoorden. In Sevilla hebben ze het over hem hoor, vergis je niet. Maar ik had in Deventer al heel snel door hoe goed Ten Hag was als trainer”, verzekert hij.Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door skutsjesilen)

Hahaha er zit nogal wat verschil tussen onhandelbaar en ja knikkers. Als je alle onhandelbare gasten gang laat gaan wordt t helemaal een chaos. Die voetballers rederen vak in hun eigen straatje. Enfin, Promes is inmiddels half back begrijp ik. Misschien toch maar ff focus leggen op eigen carriere

6 april 2019 om 13:35

Neemt niet weg dat ze bij Ajax vaak niet perfect om lijken te kunnen gaan met moeilijke jongens. Terwijl dat, zeker bij aanvallers, vaak de beste spelers blijken te zijn met wat begeleiding. Promes doet het overigens prima nu hoor. Bestrijkt gewoon de gehele flank. Dat iedereen hem naar de backpositie toe praat, vind ik wat te ver gaan.

6 april 2019 om 13:49

Wat maakt het nu uit waar hij speelt, als hij speelt bij Sevilla op de back positie doet ie dat enorm goed. Prima toch? En als aanvaller heeft hij zijn goede en onzichtbare wedstrijden. Prima speler

6 april 2019 om 14:20

Heb gekeken op welke positie die speelt en ik zie altijd rechtshalf of linkshalf maar nooit back, weet niet waar jij die informatie vandaan haalt

6 april 2019 om 16:22

Speelt aan de zijkant in een 5-3-2 formatie of 3-5-2. Tis maar hoe je het noemt. Maar speelt dus wel degelijk veel als wing-back.

6 april 2019 om 14:53

@gj7

Als opleider, en zogenaamd de beste van de wereld, mag je wel wat beter snappen hoe kinderen en jongeren in elkaar zitten, en daarmee om te gaan. Echt te belachelijk voor woorden dat goede talenten die een eigen willetje en mening hebben maar meteen eruit gegooid worden, omdat ze discipline moeten tonen en gehoorzaam moeten zijn. En dat aan mensen als Stekelenburg, wat een kansloze trainer is dat zeg. Die maken alleen maar talent kapot.

Frenkie de Jong had ook maling aan het balletje breed en terug spel van zijn trainers. Hem gooiden ze echter niet eruit omdat ie té goed was.

Wees blij met mondige spelers, dat zijn toch vaak de spelers met karakter en ballen, en ook vaak goede spelers.

En als ze het echt bont maken, is er vaak wat aan de hand, sociaal-psychisch. Dan moet je daar begeleiders op zetten, en niet zo'n ventje gewoon opgeven. Is toch juist een uitdaging dat talent er alsnog uit te halen en kinderen op het goede pad te krijgen?

6 april 2019 om 14:55

Moet wel erg lekker gaan met je eigen carrière al doe je zo denigrerend over Promes.

olde riekerink hoort bij het kamp van van gaal, frank de boer etc, trainers met maar 1 visie, en het zoveel mogelijk verzamelen van ja-knikkers om je heen. de zogenaamde hollandse school, met een passing game wat dat ook mag betekenen. heb je 1x een andere mening, dan mag je banken of vertrekken.
dit verhaal van promes verbaast me dus niet.

6 april 2019 om 13:39

Precies, het verklaart ook een hoop dat destijds er een aantal ‘moeilijke talentvolle jongens’ zijn vertrokken omdat ze het niet eens waren met de trainer... Gelukkig begint het cultuur binnen Ajax een beetje te veranderen en kunnen ze beter omgaan met zulke spelers. Ik denk namelijk dat een Ziyech ook niet bepaald een ja knikker is en speet er nu al een tijd.

6 april 2019 om 14:17

Maar als ziyech in de jeugd had gespeeld bij ajax,dan weet ik niet of hij het had gered,bij het eerste wordt meer geacceepteer als je een moeilijker jongen bent,maar van een jeugdspeler wordt het niet zo snel geaccepteerd.ik denk als Frank de boer trainer zo zijn van ajax,dat ziyech niet zo gelukkig bij ajax zo zijn....

6 april 2019 om 13:47

Dat is precies wat er gebeurde destijds. Zoveel jongens met hoop kwaliteiten zijn vertrokken destijds, omdat je al snel als onhandelbaar werd verklaard. Het systeem was heilig maar investeren in de kwaliteiten kwam op de tweede plaats.

6 april 2019 om 14:49

@filda:

Precies, allemaal in het gareel, het team voorop (in de jeugd...) en geen oog en ruimte voor individuele ontwikkeling, ontplooiing, eigenheid.

Resultaat: gemaake, robotachtige one-trickpony voetballers die niet meer weten wat ze moeten doen als de situatie niet al eerder voorgekomen is, of voorgekauwd.

De discipline van Van Gaal en dat authoritaire werkt soms prima bij een eerste elftal, want dat is het oogsten met reeds opgeleide spelers die individueel hopelijk heel goed zijn, maar het is erg dom te denken dat je dat voorkauwen en in keurslijfen rammen van jonge kinderen en talenten ook werkt. Die kleintjes mochten niet eens pielen, acties maken, zelf initiatief tonen, moesten allemaal meteen passen, alleen maar passen. Vind je het gek dat er anderhalf decennia lang bij Ajax vrijwel niks doorkwam aan creatief en goed talent. Allemaal pure middelmaat die taken opvolgden.

Goed om te weten dat het nooit aan die moeilijke jongens ligt maar altijd aan Ajax!

Blijkbaar is je je een beetje aanpassen al teveel gevraagd van die niet zo heel erg getalenteerde pubers van tegenwoordig. Zolang je geen Messiaanse kwaliteiten hebt heb je je maar te gedragen.

Ja precies. In de tijd van Frank de Boer en Olde Riekerink werd de standaard Siem de Jong. Dat soort jongens. Over de echte toptalenten werd dan gezegd dat het zogenaamd moeilijke jongens waren en de hele wereld geloofde dat. Promes weg, Amrabat weg, Lens weg, Elia weg, Narsing weg, Elhamdaoui (top duo samen met Luis Suarez) meteen weggestuurd, enzovoort enzovoort. Toptalent Denswil wordt door Frank de Boer zomaar weggestuurd want Joel Veltman vond hij zogenaamd beter (met allemaal onbegrijpelijke argumenten). Toptalenten Bergwijn en Malen vertrokken zelf maar want werden gekleineerd door Frank de Boer want die vond Donny van de Beek (die dezelfde zaakwaarnemer heeft als Frank en als Olde Riekerink) zogenaamd beter. Kijk maar welke jongens zogenaamd altijd lastig waren. Dit is helaas een zwarte periode in de geschiedenis van Ajax maar we moeten oppassen dat het niet weer die kant opgaat.

6 april 2019 om 15:54

Je hebt opzich wel gelijk vind. Een voetballer mag ook wel een beetje personality hebben. Maar aan de andere kant hebben ook veel van die "lastige jongens" voor de rest nergens wat gepresteerd natuurlijk.

6 april 2019 om 16:00

@skutjesilen de carrière van door jou genoemde “weggestuurde” spelers bewijst eigenlijk juist wel het gelijk van Ajax.

6 april 2019 om 16:56

En wie van die jongens heeft de absolute top bereikt? Bergwijn lijkt onderweg, maar die zeurt niet over ajax. Lens heeft het aardig gedaan. Elia doet soms leuke dingen, maar vaker niet en zo kan je nog wel even door gaan. Je was er niet bij en kan dus geen oordeel hebben over wat er is gebeurd. En op een of andere manier komen er toch best regelmatig spelers van Ajax in de absolute top. Meer dan van de meeste andere clubs. Zou dat toeval zijn?

6 april 2019 om 17:03

Wat een hoop onzin. Je brengt Frank de boer in verband met een heleboel zaken waar die niets mee te maken heeft. Promes, Lens, Elia, Narsingh en Amrabat verlieten Ajax terwijl Frank zelf nog bij Barcelona voetbalde. Mahlen is gekleineerd door de boer omdat hij Donny van de Beek zogenaamd beter vond? Daar is toch iedereen het wel over eens? Daarnaast koos Mahlen toch gewoon voor het avontuur/geld jaren voordat hij ook maar in aanmerking kwam voor het eerste elftal van Frank de Boer? Frank de Boer koos idd niet voor Denswil en El Hamdaoui en wel voor Veltman en Siem de Jong, dat heeft hij wat mij betreft prima gedaan.

@tipptopp ik weet niet precies wat je bedoelt maar volgens mij zijn veel van hen via een moeilijke omweg toch heel goed terechtgekomen. Maar waar het om gaat is dat Ajax/frank de Boer etc. deze jongens de kans op een goede ononderbroken opleiding heeft ontnomen en niet in ze heeft geinvesteerd. Ze hebben het daardoor via een veel moeilijkere weg zelf moeten doen met een onterecht stigma van Ajax/frank de Boer als schop na. Denk je dat als Siem de Jong, Joell Veltman, Davy Klaassen, Donny van de Beek in de A of B junioren worden weggestuurd met het stigma "lastig" die ooit nog het Nederlands elftal zouden halen? Geloof me, die blinken niet eens uit bij De Graafschap. Donny van de Beek speelt gewoon mee bij Ajax en parasiteert op het echte talent om hem heen. Maar dat maakt hem nog geen niveau Frenky of Tadic. Niet eens niveau Mazraouiiii of geloof me Noa Lang. Maar speelde Donny bij Go Ahead Eagles, denk je dan echt dat hij zou opvallen en Ajax of zelfs FC Utrecht hem zou oppikken? Laat staan dat hij zoals Promes, Bergwijn, Amrabat etc. in de top terecht zou komen. Die flikken dat wel omdat ze echt talent hebben. Als die jongens de steun van Ajax hadden gehad met alle marketingmogelijkheden en kansen dan waren ze nu nog veel groter. Ajax investeerde wel in een hele specifieke groep jongens in die tijd. Vandaar dat Ajax in die periode Europese onderkant/middenmoot was. Ze investeerden niet in echte talenten maar in jongens die ze als zogenaamd echte Ajacied wilden presenteren volgens de definitie van Frank de Boer en zijn zaakwaarnemer.

Deze zin hoor ik ook altijd bij vrienden, kennissen of andere mensen die ergens zijn ontslagen of een contract niet is verlengd. ‘Ze willen alleen maar ja knikkers’. Het ligt nooit aan de personen zelf, want deze personen zijn immers altijd goudeerlijk en hebben hun werk altijd goed gedaan.

@miccoli wat jammer deze reactie. Dit zijn precies de cliches waarachter foute gasten zich willen verbergen. We hebben het niet over volwassen werknemers maar over tieners, kinderen nog. Die veel talent hebben. Creatievelingen die vaak niet worden begrepen, mede vanwege hun achtergrond, en in een rigide dwangbuis moeten functioneren omdat de trainers, Frank de Boer en Olde Riekerink, zelf niet creatief waren en minder getalenteerd en geen enkel benul hadden van omgang met andere culturen en daar dus helemaal niks van begrepen. Eigenlijk een beetje wereldvreemd. Als je dan een keer aangeeft dat je ook binnendoor kunt snijden op snelheid (omdat je dat talent hebt en je daarmee de tegenstander juist kunt verrassen) in plaats van standaard en voorspelbaar verplicht buitenom moeten gaan was je meteen lastig. Achteraf hebben al die jongens met hun open kijk op voetbal allemaal gelijk gekregen. Op die jonge leeftijd begrepen ze het spel al beter dan het middelmatige talent De Boer omdat ze zelf echt talent hadden en daardoor een betere kijk op het spel. Zij werden door al die standaard opdrachten enorm beperkt in hun mogelijkheden om bij te dragen aan het spel en aan het team. Dat probeerden ze soms aan te geven maar dan werd je weggezet als lastig. De middelmatige talenten voerden de opdrachten netjes uit want die konden gewoon niet beter en hun volgzaamheid (omdat ze gewoon niet beter konden) werd dan gekwalificeerd als "coachbaar". Terwijl het een discussie was tussen echte talenten en middelmatige talenten. En een middelmatige coach en hoofd opleidingen kiest dan voor een middelmatig talent, tenminste, deze middelmatige coaches.

Nee vriend, Ajax wil graag gasten met zelfreflectie en die beseffen dat je die 10-15 jaar voetbal (achter familie) gewoon even je topprioriteit moet zijn en niet die rap-bullshit van je en van die basisschoolfilmpjes over je patta's!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sevilla

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona3120
3.Sevilla305
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
NavasMiddenvelder150
L. OcamposMiddenvelder135
FernandoMiddenvelder130
Óliver TorresMiddenvelder131
L. de JongAanvaller132
J. HernándezAanvaller71
T. VaclíkKeeper150
Voor de complete selectie: Clubpagina Sevilla.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Sevilla.

84 fans
Middenvelder, 27 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 15 10 2 0
2018/2019 Sevilla 33 2 2 0
2018/2019 Spartak Moskou 5 1 1 0
2017/2018 Spartak Moskou 26 15 5 0
2016/2017 Spartak Moskou 26 12 4 1
Laatste voetbalnieuws

‘Ten Hag gaat nog even naar de kerk en hoopt dat zij spelen tegen Valencia’

Ajax verloor vrijdagavond verrassend in de Johan Cruijff ArenA van Willem II. De Tilburgers waren in Amsterdam met 0-2 te sterk en dienden daarmee de ploeg van trainer Erik ten Hag...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 6 december
Ousmane Dembélé houdt alle opties open. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren