Luuk de Jong dreef ‘dwergen van PEC’ tot wanhoop: ‘Springt driemaal zo hoog’

Vrijdag, 5 april 2019 om

PEC Zwolle kon donderdagavond niet voorkomen dat PSV een ruime zege op het team van Jaap Stam boekte. Mede dankzij de tiende en elfde koptreffer van Luuk de Jong zegevierde de koploper van de Eredivisie met 4-0. De defensie van PEC wist zich geen raad met het handelsmerk van de aanvaller, zo erkende Bram van Polen na afloop.

De spelers van PEC hadden onderlinge afspraken gemaakt over wie zich over De Jong zou ontfermen, maar al snel werd duidelijk dat men niet in staat was om de aanvaller in de lucht en bij standaardsituaties af te stoppen. “Die gozer komt drie keer zo hoog als wij met z'n allen bij elkaar kunnen springen”, lichtte Van Polen bij FOX Sports toe.

“Ik zag die tweede goal van hem. Hij komt volgens mij een meter boven Darryl (Lachman, red.) uit. Dat is gewoon kwaliteit van hem. We hebben geen al te beste koppers. We hebben een hoop dwergen in onze selectie.” Jan Joost van Gangelen vroeg zich af hoe de spelers van PEC daarmee omgingen. “Je probeert wel iets, maar je kunt ook niet al te veel meer doen met die VAR”, antwoordde de captain van PEC.

“Dan gaat de bal meteen op de stip. Je probeert hem in eerste instantie uit te blokken, maar als je zelf volle bak een klap krijgt, moet er iemand anders mee. En dat was gewoon niet goed genoeg bij ons”, besloot Van Polen. Lachman betreurde dat PSV drie van de vier doelpunten door de lucht maakte én dat hij eigenlijk aan alle vier doelpunten schuldig was. Hij verloor twee kopduels van De Jong, hij kon de scorende Steven Bergwijn niet bijhouden en Donyell Malen ontsnapte in de slotminuten aan zijn aandacht.

Lachman was vooral schuldbewust over de tweede treffer. “Dat was mijn fout. Ik probeerde Bergwijn nog een beetje tegen te houden, maar hij was wel heel snel. Die eerste goal was iemand anders zijn fout. Andere mensen moeten het dan oplossen, maar scoren in de lucht is natuurlijk wel hun kracht”, vertelde hij aan RTV Oost. "Ik vind dat we voetballend gezien de eerste helft moeten meenemen. Ik vond dat we toen voetballend beter waren, maar als je weinig kansen creëert zegt dat natuurlijk niet zo veel."Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door bossie)

daarom moet je altijd minimaal 1 verdediger van rond de 1.90meter in je achterhoede hebben staan want anders verlies je het echt in de lucht van een lange, kopsterke aanvaller

5 april 2019 om 04:54

Dat zou eigenlijk wel een standaard moeten zijn. Maar mocht je die niet hebben lopen, probeer de meest kopsterke speler iig het zo lastig mogelijk te maken en niet vogeltje vrij te laten lopen bij zoon corner. Loop op zijn minst mee en spring een beetje tegen hem op.

5 april 2019 om 05:39

En op sprongkracht kun je trainen . Je kan wel 1.90 meter zijn maar als je niet kunt timen of springen ben je ook nergens. Ik heb wel eens een wedstrijd gezien wasr Frank de Boer elk luchtduel win van John van Loen. En bij mij weten is de Boer geen 1.90 meter en van Loen die zal aardig in de buurt komen of et misschien wel overheen

5 april 2019 om 05:59

Natuurlijk heb je een punt. Frank zal rond de 1.80 zijn, John is inderdaad boven de 1.9o. De Jong is "slechts" 1.88.

Maar dat je erop kan trainen is een beetje een dooddoener.
Alles is te trainen, sprongkracht, timing, inzicht. Maar als je al lengte hebt wordt het wel makkelijker. En een speler kan nou eenmaal niet op alles trainen.
Neem een de Ligt of F. de Jong van Ajax. Twee talenten, die hoeven echt niet op alles te trainen omdat ze ook een bepaalde aanleg ervoor hebben. Daarbij is er simpelweg geen tijd voor. Als iemand 10.000 vrije trappen oefend in de rechterbovenhoek dan wordt je uiteindelijk een specialist, maar het brengt je niet veel verder als je de rest niet kan. Voor een Ronaldo of v. Hooijdonk is de moeite waard gebleken omdat ze al andere dingen konden. Ik weet niet hoeveel doelpunten door de lucht PEC tegenkrijgt, maar als dat slechts een enkele keer lijkt tot zoiets als gisteren, lijkt het mij dat PEC spelers wel iets beter aan het hoofd hebben en het probleem dan ook bij de samenstelling van de selectie zit. Om bij het voorbeeld te blijven: F. de Jong is ook relatief klein van stuk, hij gaat nooit de kopper worden zoals een de Ligt dat waarschijnlijk gaat zijn/is. Maar zoveel andere kwaliteiten die hij beter kan perfectioneren. Maar als hij er echt op trained zou ie beter kunnen worden daarin. En zelfs nu zie je in de wedstrijd tegen PSV dat ze op momenten handen te kort kwamen om de Jong te stoppen.

5 april 2019 om 06:24

Tja Frenkie is in mijn ogen een middenvelder met specifieke talenten . Als verdediger met een geringe lengte lijkt het me handig als je ook sterk bent in de.lucht , dus kan je je focus leggen op sprongkracht. Ook kan de club specifieke verdedigers kopen of opleiden. Als je een paar dwergen als verdedigers hebt , dan moet je of er voor zorgen dat er geen hoge bal komt , of er voor zorgen dat die dwergen wat hoger springen

5 april 2019 om 13:12

@bossie

klopt, maar als je 1.90meter bent en wel kunt timen en springen dan heb je een hele lekkere dag als je tegen 2 niet al te grote centrum verdedigers in de luchtduels komt

5 april 2019 om 17:45

Daar heb je helemaal gelijk in. Maar 1.90 geeft geen garanties

Misschien hadden ze beter er voor kunnen zorgen dat die bal niet hoog werd voorgegeven. In plaats om zich te concentreren op Luuk.

5 april 2019 om 05:48

Huh, wil je dan de voorzet eruit gaan halen bij een corner? Hij scoorde namelijk 2x uit een corner.

5 april 2019 om 06:05

Ja dat kan, standaard situaties proberen te voorkomen en geen onnodige overtredingen maken zodat er weer een lange bal in de 16 komt.

5 april 2019 om 06:31

Misschien had de trainer ze er beter op.moeten voorbereiden en er voor zorgen dat je bepaalde situaties voorkomt. Maar ja blijkbaar komt PEC gewoon kwaliteit te kort

Luuk is en blijft de best scorende spits met zijn hoofd. Dat is en blijft zijn wapen. Alleen jammer als er een sterk koppende verdediger tegenover staat dan is hij een beperkte spits.

5 april 2019 om 06:31

Ik draai t eigenlijk om; Luuk is een beperkte spits, of hij nou een goede of slechte kopper tegen heeft. Maar zijn specialiteit in koppen is zo briljant, dat hij ook tegen kopsterke verdedigers succesvol is gebleken. En ja, tegen mindere koppers al helemaal. Maar verder is hij beperkt.

5 april 2019 om 09:33

Helemaal met je eens... geweldige kopper die altijd precies goed staat of inloopt. Maar denk als hij een Koller of Stam tegenover zich zou hebben hij helemaal niets meer kan forceren. Maar goed, gezien we in Nederland niet uitblinken in grote verdedigers is dat voor hem natuurlijk top. In een Duitsland, Spanje, Engeland of Italie zou hij er niet veel van bakken denk ik. Lekker bij PSV blijven zou ik zeggen...

Het blijft een doorn in het oog dat Lachman week in week uit fouten mag maken achterin. Zet asjeblieft Sepp vd Berg naast Lam in de verdediging. Ja die zal ook af en toe een foutje maken maar die jongen staat nu hartstikke stil in zijn ontwikkeling.

5 april 2019 om 08:28

Die Sprint van Bergwijn. Wat een klasse. Leek wel of die Lachman er niet stond.

5 april 2019 om 08:49

Lachman speelt na de winterstop gewoon prima tot goed, een beetje kinderachtig om hem nu zo aan te vallen. Al was het gisteren wel erg matig.

Luuk is 1 van de beste koppers die ik ooit gezien heb. Ongelofelijk gewoon hoe goed hij dat kan. Wat ik vreemd vind is die wissel van Lozano waar je werkelijkwaar niemand over hoort. Het zit echt niet goed tussen Van Bommel en lozano dat is wel duidelijk. Lozano ging eraf en wou het publiek bedanken maar Marc zegt tegen hem je hoeft het publiek niet te bedanken want je speelde waardeloos iets in die trant. Dat hoofd van lozano vervolgens naar Van Bommel was goud. Wel chappau van Marc dat hij daar schijt aan heeft. Of zag ik het echt helemaal verkeerd?

5 april 2019 om 07:53

Ja dat zag je echt helemaal verkeerd. Hoe kun je nou zoiets vergezochts halen uit zo'n simpel moment.. Dan zoek je er wel een beetje naar hoor.

5 april 2019 om 08:03

Wat zag jij dan? Vond je Lozano niet verontwaardigd reageren dan? Zag je niet dat Van Bommel de handjes van Lozano naar beneden duwde zo van dat slaat nergens op. Nou dan zal ik het inderdaad wel helemaal verkeerd zien heb je het zelf wel gezien? Of wil je gewoon de rust bewaren? Dat laatste zou ik ook snappen hoor. Maar wat was hij weer slecht he Lozanotje. Dus je hebt ook niet gezien dat Lozano na de wedstrijd totaal geen blik gaf aan Van Bommel die hem probeerde een handje te geven?

5 april 2019 om 07:59

Mark van Bommel is een slimme man natuurlijk. Hij is niet tevreden over Lozano maar beschermt hem wel door bij het wisselen “leuk” te gaan doen met Lozano zodat de pers/tv ook ziet dat er niks aan de hand is...zo doet van Bommel overkomen alsof er niks aan het handje is.

5 april 2019 om 08:04

Maar hij deed helemaal niet leuk. Hij gaf hem nog net geen schop voor zijn reet had ik het gevoel.

5 april 2019 om 08:14

"wat ik vreemd vind is die wissel van Lozano waar je werkelijkwaar niemand over hoort."

Ik heb het moment niet goed gezien (zat aan de andere kant van het stadion), maar je gelooft toch zeker zelf niet dat een trainer tegen een speler gaat zeggen dat hij het publiek niet mag bedanken? Overigens was die wissel volledig terecht, want Lozano speelde waardeloos.

5 april 2019 om 08:44

Als je niet gezien hebt kun je er niet over meepraten. Ook na de wedstrijd probeerde Marc hem een handje te geven. Lozano liep door zonder hem ook maar een blik te geven

De jong is een hele beperkte spits, om eerlijk te zijn begrijp ik niet hoe die bij psv zit voetballend, maar zijn koppen is zo briljant, dat hij het zelfs de wereldtop moeilijk maakt

5 april 2019 om 08:21

"om eerlijk te zijn begrijp ik niet hoe die bij psv zit voetballend"

Hij staat na 28 competitiewedstrijden op 24 goals en 7 assists. Dit is al het vierde seizoen waarin hij 20 goals maakt of meer. Hij scoorde in de CL tegen Tottenham (uit en thuis) en Barcelona. En daarnaast zul je weinig spitsen vinden die zoveel meeverdedigen als hij.

Misschien dat jij niet begrijpt waarom hij bij PSV speelt, maar van mij mag hij nog wel een paar seizoenen blijven als hij zo doorgaat.

5 april 2019 om 08:53

Ben het helemaal met je eens hoor, maar als die niet kon koppen, was het 3 keer niks. Als ik zijn kansen bekijk, mist hij zelf intikkertje met de voet, Zijn omhalen zijn van een bijzonder hoog niveau en dat geld ook voor zijn koppn, maar als we hem meevoetballend bekijken. komt die niet veel aan de bak.

5 april 2019 om 10:41

Maar hij kan wel koppen... dus is het voor PSV een hele bruikbare spits met wederom 20+ goals.

5 april 2019 om 11:09

Ja en als Robben niet zo goed was met zijn linkervoet was het ook maar een matige voetballer. Het is nou eenmaal zo dat de Jong verschrikkelijk goed is in de lucht, voor de rest is het een beperkte voetballer en functioneert hij alleen in een team wat aangepast is op hem. Maar het feit blijft dat hij voor PSV al een aantal seizoenen lang 20+ goals maakt en dat is precies wat een spits moet doen.

5 april 2019 om 08:50

Een Huntelaar is voetballend echt niet veel beter dan de jong hoor

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PEC Zwolle

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.FC Emmen15-12
15.PEC Zwolle13-12
16.VVV-Venlo12-25
17.ADO Den Haag11-13
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. JohnsenAanvaller141
L. ThyAanvaller143
V. van CrooijAanvaller80
J. WestermanAanvaller40
M. van DuinenAanvaller10
X. MousKeeper130
E. SpijodicKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina PEC Zwolle.

190 fans
Aanvaller, 29 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Sevilla 13 2 2 0
2018/2019 PSV 34 28 3 0
2017/2018 PSV 28 12 1 0
2016/2017 PSV 32 8 4 0
2015/2016 PSV 33 26 2 0

In de wandelgangen

Vrijdag 6 december
Everton wil snel handelen na het ontslag van manager Marco Silva. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren