Sterling ‘moet lachen’ om uitspraken van Bonucci over ‘provocerende’ Kean

Woensdag, 3 april 2019 om

Moise Kean was dinsdagavond tijdens het uitduel van Juventus met Cagliari het mikpunt van racistische uitingen van het publiek. De negentienjarige aanvaller reageerde daarop door op enigszins provocerende wijze voor harde kern van Cagliari de 0-2 te vieren: stilstaand, met zijn armen uitgestrekt. Leonardo Bonucci stelde na afloop dat Kean zijn treffer niet op deze manier had moeten vieren en Raheem Sterling moet lachen om die reactie.

“Kean weet dat als hij scoort, dat hij dat met zijn ploeggenoten moet vieren. Hij weet heel goed dat hij iets anders had kunnen doen. Er waren racistische uitingen na de goal. Matuidi hoorde dat en was boos. Meer niet. Ik denk dat schuld fifty-fifty is. Moise had dat niet moeten doen en de fans hadden niet zo moeten reageren. We zijn professionals, we hebben een voorbeeldfunctie en we moeten niemand provoceren”, sprak Bonucci na afloop van het duel op Sardinië.

Die uitspraken van de verdediger hebben nu een reactie van Sterling uitgelokt. “De schuld is fifty-fifty”, schrijft de aanvaller van Manchester City op zijn Instagram Stories, vergezeld met een lachende en een applaus-emoji. “Het enige dat je nu kan doen, is lachen.” Sterling was de afgelopen jaren zelf ook geregeld het mikpunt van racistische uitingen. Bonucci heeft inmiddels zelf via Instagram Stories gereageerd op de ophef over zijn uitspraken: “Los van alles en in alle gevallen: nee tegen racisme!”

Overigens hebben de gebeurtenissen in het duel tussen Cagliari en Juventus meer reacties in de voetbalwereld uitgelokt. Zo noemt Memphis Depay het op Twitter een ‘schande’ dat racisme in 2019 nog altijd voorkomt. “We moeten van ons laten horen, we zijn allemaal gelijk”, schrijft de aanvaller van Olympique Lyon. Paul Pogba voegt via Instagram toe: “Ik steun je strijd tegen racisme. Het is goed dat de Italianen wakker worden, je kan niet een kleine groep racisten voor je laten spreken.”Gerelateerd

26 reacties (laatste reactie door millonario)

Goed dat Sterling er zo op reageert. Anders dan lachwekkend is het niet - nou ja tranentrekkend. Italiã« heeft echt een enorm racisme probleem. De bond is al enigszins goed bezig met het leeg houden van tribunes n.a.v. racistische spreekkoren, maar de boetes mogen nog wel hoger van mij. Uitspraken zoals deze helpen ook niet. Bonucci moet zich diep gaan schamen.

3 april 2019 om 14:12

Italië heeft niet zo zeer een probleem met racisme, maar meer xenofobie. Tenminste dat is wat een Italiaanse vriend mij geregeld verteld. Italianen zijn bang voor alles wat 'anders' is. Racisme kan daar een onderdeel van zijn maar het is lang niet enkel beperkt tot dat.

3 april 2019 om 14:50

Racisme is vaak een gevolg van xenofobie. Als je alles wat anders is dan hoe je zelf bent verafschuwt dan ligt dat ook bij een huidskleur al snel op de loer. In een katholiek land als Italië had ik toch wel verwacht dat mensen barmhartiger zouden zijn maar helaas is het eerder een doorgeslagen vorm van conservatisme.

3 april 2019 om 14:26

Diep schamen vind ik wat overdreven. De opmerking van Bonucci snijdt wel enigszins hout, maar je mist in zijn reactie het inlevingsgevoel betreft Kean op het moment dat er racistische spreekkoren zijn. Niet vreemd aangezien Bonucci nooit onderwerp is geweest van racistische leuzen.

Bonucci heeft namelijk wel gelijk door te stellen dat het slim is om er gewoon niet op te reageren zodat je die gekken in het publiek niet nog meer 'voert'. Het werd alleen nogal erg naief door de schuld vervolgens op 50/50 te schatten. Daardoor verliest zijn inbreng aan kracht en dan is 'naief' een veel beter woord.

3 april 2019 om 14:34

Naief om de schuld voor 50% op Kean te schuiven? Ik vind het niks anders dan schandalig. Zulke uitspraken zijn nu net onderdeel van het probleem. Dat er zelfs vanuit binnenuit de schuld verschoven wordt naar het slachtoffer.

3 april 2019 om 14:46

Ik denk vooral dat hij het erg tweezijdig bekijkt (er is een spreekwoord/beeldspraak voor, maar dat zou niet gepast zijn betreft dit onderwerp). "aan de ene kant dit, aan de andere kant dat, dus ze zijn allebei fout". Niet slim, maar geen reden om er meer van te maken dan het is. Z'n opmerking snijdt namelijk wel degelijk hout.

Los van het feit dat ik me prima voor kan stellen dat een speler er op een gegeven moment helemaal klaar mee is, weet je ook dat je eigenlijk alleen maar olie op het vuur gooit waardoor het publiek er nog een schepje bovenop doet. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Maar goed, Kean is jong en dan zijn spelers vaak erg onbevangen. Ik begrijp dus wel dat die jongen een statement wou maken en los van het feit dat het een goed statement is, is het niet slim als je weet dat zo'n groep mensen (supporters kan ik het niet noemen) nog harder gaat schreeuwen.

3 april 2019 om 15:55

Tweezijdig? Wat er ook was gebeurd, niks hoort racisme uit te lokken en het ok vinden al helemaal niet. Bonnuci is door de mand gevallen als je het mij vraagt.

4 april 2019 om 18:34

Hij heeft dan ook nergens gezegd het 'oke" te vinden wat het publiek geroepen heeft en racisme uitlokken doet hij ook niet. Juist door er van alles achter te zoeken, worden dit soort discussies vele malen erger.

Bonucci stelt gewoon dat Kean beter normaal had kunnen juichen om de situatie niet te verergeren. Daarin heeft hij gelijk en dat is een goede leer voor een jonge speler. Je speelt bij Juventus en dan ben je door en door professional, in goede en in slechte tijden.

Nu worden zijn woorden compleet uit z'n verband gerukt, terwijl de kans groot is dat hij Kean gewoon wou terecht wou wijzen op z'n professionaliteit waardoor de spreekkoren en de sfeer niet nog grimmiger zou worden.

Om maar even duidelijk te zijn, ik keur die spreekkoren af en vind het walgelijk en ook vind ik het erg voor Kean en Matuidi die het er moeilijk mee hadden/hebben, maar het is niet heel lastig om de kern van de boodschap van Bonucci te begrijpen.

Is wel echt nog een onderdeel van de maatschappij daar. In ieder geval meer dan hier. En hoe zuidelijker in Italië je komt, hoe meer het heerst. En het valt me op dat het weinig echt bekritiseerd wordt. Zoals gisteren wordt de aandacht vooral gelegd (door meerdere personen) op zijn manier van juichen, wat natuurlijk belachelijk is. Al juich je in je blote kont, er mogen never nooit racistische bejegeningen komen. En Sterling stipt dit goed aan hier.

Laat het als eerste duidelijk zijn dat ik mag hopen dat er keihard wordt opgetreden tegen dit soort belachelijke racistische idioterie van mensen zich voetbalfans noemen, scheer je weg uit het stadion alsjeblieft.

Ik moet wel zeggen dat ik de uitspraken van Bonucci wat vreemd vind, maar in zijn kern zul je altijd zien dat als spelers reageren op provocaties, deze erger worden. Dus wat dat betreft heeft hij gelijk. Verder lijkt me duidelijk dat er hier maar één partij schuldig is, en dat zijn de fans. Kean is jong, voelt zich natuurlijk begrijpelijk beledigd en reageert, maar het gevolg is dan wel dat het nog erger wordt. Het lijkt me ook een moeilijke situatie, ik zou als speler misschien ook wel reageren, daarnaast zijn er dan ook wel spelers die er wel erg rustig mee kunnen omgaan.

Is er iemand die Italiaans kan hier, en zo ja kan die persoon misschien vertellen wat er zoal gezegd is geweest? Ik heb dit niet mee gekregen.

3 april 2019 om 14:43

Ik ken geen Italiaans, maar ik denk ook niet dat dat nodig is om je voor te stellen wat er gezegd is. Het betreft racisme van een groep blanke "supporters" tegenover een donkere speler, dus reken maar op oerwoudgeluiden, termen als "aap", dingen die naar slavernij verwijzen en meer van dat soort verwerpelijke dingen.

3 april 2019 om 15:13

Ik zou toch graag willen weten wat er exact gezegd is geweest en wil me niet dingen voorstellen.

3 april 2019 om 14:47

Wat door bonucci en allegri is verteld. Dat kean niet moet provoceren. Dat hierdoor ook tegenreactie komt. Maar wat door hun beiden ook verteld is. Dat racisme moet worden aangepakt. Voorzitter van Cagliari ontkent dat er racisme was. Maar het was gewoon grootschalig aanwezig. Constant buu roepen als Kean aan de bal was. En toen hij zo ging juichen. Maakten hun apen geluiden. Voor mij mag je het gehele vak levenslang verbannen.

3 april 2019 om 15:14

Da's wel jammer dat een groep zo zich blijft gedragen. Ik snap het niet goed, hoe je jezelf zo kan verlagen tot dat niveau. Ik vraag me af wat die mensen wel niet denken nadat ze zoiets doen. Valt zoiets op te sporen via videobeelden eigenlijk?

Wat hier gebeurt is natuurlijk fout, en op geen enkele manier goed te praten. Iedereen is evengoed mens, net als de ander; ongeacht kleur of afkomst. Wat mijn wel stoort is de structurele verbazing en verkettering van het 'witte racisme'. Ik werk al jaren in de verslavingszorg en Tbs, structureel krijgen de 'blanke' medewerkers van de 'gekleurde' cliënten te horen dat het nazi's zijn; en anders wel, "het is omdat IK zwart ben!".
De nieuwe vrouwelijke burgemeester van Chicago staat met haar rechter vuist omhoog, Black Power.
Zo lang er haat is tussen de mensen, blijft er racisme en blijft met steken onder water geven.
On topic over voetbal, voordat dit bericht verwijderd word: alle voetbalclubs alleen nog maar bioscoop publiek! Misschien minder sfeer, maar geen excessen, geen rellen en geen hoge politie kosten. Moise Kean maakt een statement, zoals Ghandi, geweldloos!

3 april 2019 om 15:14

@ecke: Ik begrijp je reactie. Het ligt ook gecompliceerd. Wanneer je regelmatig een andere behandeling krijgt dan een ander, en dat opmerkt, dan ga je alles door die bril zien en bevestiging vinden. Racisme is nu eenmaal diep geworteld en hardnekkig in samenlevingen. Hetzelfde geld voor seksuele voorkeuren etcetera. Rascisme zit ook veel dieper dan slechts haatuitingen, het zit op elke aanname of gedachte gebaseerd op wat je ziet of denkt vanwege iemands huidskleur.

Het is dan ook heel lastig voor hen om een afwijzing of een teleurstelling anders te zien, terwijl dit voor jou geen onderdeel is. nook omdat ze weleens in hun leven zullen meemaken dat dit wel het geval is.

On topic: Persoonlijk vond ik de reactie van Keane heel sterk, wellicht was een hartgebaar nog mooier geweest. Lijkt me lastig om met dit soort provocaties om te gaan. Bonucci bedoelt het goed maar zit fout wanneer hij Kean aanspreekt. Het zou de Italiaanse bond moeten zijn die zij moeten aanspreken. Net als in het geval van de Albanese bond. Ook schandalig dat voorzitters de geluiden ontkennen, zij weten echt wel beter. Door het te ontkennen hopen zij natuurlijk straf te ontlopen echter zou dit strafverhogend dienen te werken. Hiermee gedogen zij dit soort wandaden van hun eigen achterban.

3 april 2019 om 15:20

@ecke

Ja, ik begrijp volledig wat je bedoelt. Zo was er laatst Patrice Evra een opmerking maakte over Rothen. Noemde hem blondje met blauwe ogen en was heel haatdragend. Iemand hier op Vz zei gewoon doodleuk dat hij de fysieke kenmerken van Rothen benoemde en daarmee niks mis deed. Ok, maar laten we dat dan eens omdraaien en Patrice Evra negro noemen zoals Suarez deed? Dan is dat ineens een heel ander verhaal. Je zou net denken dat uitgerekend Evra een soort van ambassadeur moet zijn op vlak van discriminatie (ook al geloof ik geen woord van zijn incident met Suarez), maar neen. Hij laat zelf nu zijn racistische kant zien.

Wat betreft Kean: het is inderdaad niet verstandig om zo te gaan staan na een doelpunt, maar wat Bonucci zegt is gewoon onzin. Zonde dat mensen nu weer de Serie A en de Italianen onder de loep nemen, want het land heeft enorm veel progressie gemaakt. Maar rotte appels ga je altijd hebben helaas.

3 april 2019 om 21:17

Niet dat ik racisme tegen blanken goedpraat hoor, maar historische context is in deze wel vrij belangrijk. Racisme tegen de meerderheid is niet goed, maar heeft minder verstrekkende consequenties. Los van dat het natuurlijk de afkeer van de andere groep in leven houdt.

5 april 2019 om 01:00

Inderdaad, de underdog mag altijd iets meer. Net zoals vrouwen en mannen. Vrouwen mogen neerbuigend doen op mannen en dat zou dan leuk en komisch zijn blijkbaar, maar andersom is het dan weer vrouwonvriendelijk ofzoiets.

De reactie van Bonucci? Ik vind het de wereld op zijn kop. Duizenden supporters mogen de hele wedstrijd zwarte spelers op hun manier provoceren. Je zou het als speler maar de hele wedstrijd moeten aanhoren, die mensonterende geluiden.

En dan moet Kean maar zijn gedrag aanpassen omdat hij anders provoceert, belachelijk. Hij heeft wat mij betreft prima gereageerd, lekker je voeten laten spreken en nog even lekker voor de supporters gaan staan om het er even in te wrijven.

Laten we deze narigheid aub niet bagataliseren, en al helemaal niet deels de schuld leggen bij Kean. Eigenlijk moet de Italiaanse bond een keer goed optreden want dit komt veel te vaak voor. Helaas is het racisme nog erg diepgeworteld in dat mooie land.

Dat is dan je ploeggenoot, ik zou direct een transferverzoek indienen. Volstrekt idiote opmerkingen heb ik voorbij zien komen, erken eens het racisme probleem in Italië.

3 april 2019 om 15:37

Niet eens ploeggenoot, maar je f** aanvoerder! Gewoon niet normaal dit, de reacties op zijn instagram en van andere spelers zeggen genoeg. Haf indd miss ook drastisch geweest om te vertrekken, wat een lachwekkende situatie zeg

3 april 2019 om 17:48

Bonucci is niet de aanvoerder van Juve, dat is Chiellini. Veranderd natuurlijk niet veel aan de situatie. Een aanvoerder heeft natuurlijk een voorbeeldfunctie, maar een speler ook.

Lachwekkend die Bonucci, heerlijke ploeggenoot. Eentje waar je in iedergeval niet op hoeft te bouwen, en die het wel prima vond.

Van wat bonucci zegt, kan een deel kloppen. Als je hierop reageert, wordt het erger. Maar kom op, zeggen dat de schuld 50-50 is snap ik niet. Je moet toch voor je ploeggenoot opkomen. Ik vind zijn reactie niet op zn plek.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Juventus

1045 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Juventus9042
2.Napoli7939
3.Atalanta6629
5.AC Milan6518
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
Alex SandroVerdediger311
B. MatuidiMiddenvelder313
M. PjanićMiddenvelder312
Cristiano RonaldoAanvaller3121
P. DybalaAanvaller295
F. BernardeschiAanvaller282
W. SzczęsnyDoelman280
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

3 fans
Aanvaller, 19 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 25 mei
Tottenham Hotspur gaat zich binnenkort met negentig miljoen euro bij AFC Bournemouth melden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren