Pierie: ‘Ik wil eerst slagen in Nederland voor ik naar het buitenland ga'

Donderdag, 4 april 2019 om

De ontwikkeling van Kik Pierie gaat razendsnel. De nog maar achttienjarige centrale verdediger van sc Heerenveen heeft inmiddels reeds 64 officiële duels achter zijn naam staan en is aanvoerder van Oranje Onder-19. Zijn naam passeert daardoor regelmatig de revue in het geruchtencircuit en naar verluidt houdt ook Ajax hem scherp in de gaten. Hoog tijd voor Voetbalzone om hem eens op te zoeken in het Abe Lenstra Stadion en hem te vragen naar zijn ontwikkeling én ambities.

Laten we maar met deur in huis vallen, je contract loopt over een jaar af. Wat is je plan?
“Daar ben ik nog niet uit, maar ik ga een keuze maken op basis van waar ik me het beste kan ontwikkelen. Dat kan hier bij sc Heerenveen zijn met mensen om me heen die ik ken, maar ook bij een nieuwe club met een nieuwe uitdaging, manier van spelen en een ander niveau. Dat is een andere manier om te groeien. Ik merk dat ik me nu snel ontwikkel en ben trots op het feit dat ik derde sta op de lijst van jongste spelers met vijftig Eredivisieduels, daar staan niet de minste namen tussen. Het zou natuurlijk kunnen dat ik aan het eind van het seizoen merk dat ik toe ben aan wat nieuws. Misschien ook niet, dat ga ik tegen die tijd bepalen.”

Je hebt gezegd dat je jezelf over twee of drie jaar in de top van de Eredivisie ziet. Betekent dat dat je in elk geval in Nederland blijft?
“Ja, ik wil sowieso eerst slagen in Nederland voor ik naar het buitenland ga. Ze noemen dat vlees op je botten kweken. Ik wil eerst belangrijk zijn voor een club uit de top drie. Ik praat ook veel over dat soort dingen met mijn ouders en zaakwaarnemer. Intussen doe ik veel ervaring op als aanvoerder van Oranje Onder-19. Captain zijn van een nationaal team is een droom, maar ik ga er nuchter mee om. Van huis uit krijg ik ook mee dat ik met beide benen op de grond moet blijven staan en Heerenveen is ook niet de omgeving waar je naast je schoenen moet gaan lopen, haha.”

Wat zijn dingen waar je nog aan moet werken?
“Ik vind dat ik nog meer kopduels moet winnen en een bepalendere rol moet hebben. Tuurlijk moet ik als centrale verdediger de boel neerzetten, maar ik kan dat nog nadrukkelijker doen. Ik kijk graag naar spelers die een voorbeeld voor me zijn, zoals Sergio Ramos. Ik probeer te leren van hoe hij zoveel duels weet te winnen. We staan op dezelfde plek en hij is ongeveer even lang als ik, maar nog wel een stukje breder. Zelf doe ik veel aan krachttraining op de club, maar wel zo specifiek en functioneel mogelijk. Je kunt wel dom tachtig kilo gaan squatten, maar de ontwikkeling van sprongkracht is voor mijn positie bijvoorbeeld veel belangrijker. Je kunt door zwaar trainen ook langzamer worden en dat ik vrij snel ben voor een centrale verdediger is vanzelfsprekend juist een eigenschap die ik graag wil behouden.”

Hoe kijk je naar het karakter van Ramos?
“Hij heeft veel goede punten zoals agressief zijn in duels en hij heeft veel uitstraling. Tegelijkertijd gaat hij soms over de streep en pakt kaarten wanneer dat niet nodig is. Dat vind ik een beetje onbesuisd, zeker als je je er vervolgens in de media nadrukkelijk over uit gaat spreken, zoals na het duel van Real Madrid tegen Ajax. Ik zou dat niet zo snel doen, maar goed, tegelijkertijd: wie ben ik om te zeggen wat Ramos wel en niet moet doen?”

Wat vind je het lastigst aan het leven als profvoetballer?
“Ik vind het wel eens lastig dat mensen me beginnen te herkennen. Dat je rustig in een restaurant zit te eten en dat anderen gaan omkijken. Niet dat dat heel vervelend is hoor, maar soms wil je ook even Kik Pierie, een Nederlandse jongen van achttien die naar school gaat, zijn. Even gewoon hetzelfde als mijn klasgenoten gezien worden in plaats van steeds die voetballer. Het is iets wat erbij komt en het hoeft niet altijd slecht te zijn, maar soms wil je even rust. Wat er allemaal in de media verschijnt gaat meestal langs me heen en als ik al wat hoor is het vaak van mijn ouders of anderen. Als je op hoog niveau voetbalt, hebben mensen nou eenmaal een mening en als daar af en toe iets bijzit waar je wat mee kan is dat mooi meegenomen.”

In die media word je regelmatig neergezet als slimme jongen. Bevalt dat imago?
“Het is natuurlijk een compliment dat ik als slimme jongen neer wordt gezet. Mijn vader zegt altijd ‘Mens sana in corpore sano’: een gezonde geest in een gezond lichaam. Als je de geest traint heb je daar uiteindelijk ook in de voetballerij voordeel van, denk ik. Ik vind het ook verstandig om als voetballer je school af te maken, want je weet nooit hoe het gaat in je carrière. Je hoopt het natuurlijk niet, maar je kunt zomaar een rotschop krijgen en als je dan geen diploma hebt, is het zonde. Ik zit nu zeven jaar op school en wil dat graag afronden door dat papiertje te halen, maar voor duidelijkheid: het is zeker niet zo dat ik voetballen er eventjes voor de lol bij doe.”


Justus Dingemanse is fulltime presentator en verslaggever van Voetbalzone en levert bijdrages in de vorm van artikelen, columns, interviews, programma’s en reportages.

Poll

Denk je dat Kik Pierie naar Ajax gaat?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door orwell)

Zou goed passen bij Psv. Niet goed genoeg voor Ajax. We hadden een paar jaar geleden Stefano Denswil een jongen die werkelijk alles had wat je nodig had als linksbenige verdediger, hij was snel, sterk, technisch goed, medogenloos als het moest etc. Maar die werd zomaar door De Boer weggestuurd. Nu wil Ajax voor 8 miljoen een speler halen die nog niet de helft van het talent heeft terwijl Ajax nu juist het niveau Denswil en hoger nodig heeft om Europese top te blijven. Verder scouten dus.

4 april 2019 om 01:08

Waar speelt die geweldige denswil nu? Denk je oprecht dat de Boer een speler wegstuurt die alles van een toekomstige topverdediger heeft?

4 april 2019 om 01:15

@skutsjesilen Zou goed passen bij PSV maar niet goed genoeg voor Ajax? Wat mis ik hier? Je beseft dat PSV in principe even goed als niet beter dan Ajax presteert. Heel krom geredeneerd zeker als PSV al het hele jaar voor loopt op Ajax. Ajax die na 1000 dagen weereens boven aan staat ... wil je zo vriendelijk zijn dit toe te lichten?

4 april 2019 om 08:15

Ik wil dit wel toelichten, psv scout om kampioen te worden in Nederland en hopen dat ze Europees daarmee succes kunnen boeken. Ajax scout dat ze Europees succes kunnen boeken. Ik denk dat de grens voor talenten hoger licht bij Ajax dan bij psv. Gezien de ex ajacieden die bij psv spelen. Dit wil niet zeggen dat deze spelers de top niet kunnen halen, bij Ajax krijg je gewoon minder tijd om er te staan. Dat is ook mede de rede waarom ajax hofleverancier is qua betreft spelers bij Europese clubs. Dit is overigens niet bedoeld om de werkwijze van psv te bekritiseren, ik geef slechts het verschil aan naar mijn mening

4 april 2019 om 12:25

Dit is echt grote onzin. PSV koopt twee categorie spelers: middelmaat zonder restwaarde (Viergever, Schwaab, Sainsbury etc.) Of talenten waarvan het doel is dat ze met grote winst worden doorverkocht (Lozano, Angelino, Pereiro, Romero, Guti etc.). Het gebeurt nog al eens dat de aangekochte talenten in praktijk tegenvallen, maar PSV koopt geen talent waarvan het op voorhand al weet dat het een net-niet speler is. Hiermee doe je de scouting van PSV zwaar te kort.

4 april 2019 om 12:32

En je denkt dat de grens voor talenten bij Ajax hoger ligt obv de ex-Ajacieden die bij PSV spelen? Hoezo dat precies? Malen en Bergwijn zijn op eigen initiatief bij Ajax vertrokken, alleen Rosario is daadwerkelijk te licht bevonden.

4 april 2019 om 13:30

@rickylate

Quote: "ik wil dit wel toelichten, psv scout om kampioen te worden in Nederland en hopen dat ze Europees daarmee succes kunnen boeken. Ajax scout dat ze Europees succes kunnen boeken".

Onnavolgbare reactie. Volgens mij moet je toch echt eerst successen in je nationale competitie boeken om überhaupt mee te mogen doen in Europa. Het is natuurlijk klinkklare onzin, wat je uitkraamt ingegeven door hoogmoed. Het doel van de scouting van Ajax, PSV en Feyenoord is exact hetzelfde. Om zo goed mogelijke spelers binnen te halen. Dat de ene club betere spelers binnen haalt dan de andere club heeft niets de maken met de hoogte waarop de lat wordt gelegd, maar met de beschikbare middelen. Als je zegt dat PSV scout om kampioen te worden, zeg je daarmee feitelijk dat PSV genoegen zou nemen met Vincent Jansen, terwijl men Aguero zou kunnen krijgen. En dat is natuurlijk bespottelijk. De enige reden waarom PSV dat zou doen, is omdat men Aguero niet kan betalen. Maar dat geldt net zo goed voor Ajax.

4 april 2019 om 01:46

Op basis waarvan denk jij dat een verdediger van Heerenveen met een 1 jarig contract 8 miljoen moet kosten ?

4 april 2019 om 02:20

Er is nooit een bedrag genoemd, je bent in de war met Vlap

4 april 2019 om 11:03

Denswil? Die was helemaal niet goed genoeg

4 april 2019 om 17:29

Van der Sar heeft uitgesproken dat Ajax de voorkeur geeft aan Nederlandse talenten opleiden. Waar baseer jij jouw mening over Pierie op?

@savano Van wat ik heb gezien vind ik Pierie een beetje een Viergever. Hij lijkt me een goed opvolger. Maar echt geen disrespect naar Psv, ongelukkig geformuleerd. Niets dan respect voor wat die club doet ook al ben ik ajacied.

4 april 2019 om 03:18

Altijd dat 'ook al ben ik ajacied'. Mensen word eens volwassen en sleep niet altijd van alles erbij om een witvoetje te halen van 'kijk mij eens. Ik ben ajacied en ik hoor PSV te minachten, want dat is nu eenmaal zo'. Geef gewoon je mening en klaar. Zelfde geldt voor andere clubfans.

4 april 2019 om 06:47

Haha, wat een zure reactie! Ook al ben ik voor Ajax. Zo goed?

4 april 2019 om 17:44

Gezien de naam zou Skûtsjesilen voor 1 van de Friese clubs moeten zijn. Support your local. On: Pierie is vaak nog wat te gemakzuchtig, maar in potentie behoorlijke verdediger met goed linkerbeen

Als hij eerst wil slagen in Nederland moet hij zeker niet naar Ajax gaan. Hij zal daar waarschijnlijk niet eens een basisplaats krijgen en dus geen tijd om zich te ontwikkelen naar het niveau wat hij voor ogen heeft. Bij een Vitesse, Az of Utrecht zal hij eerder de speeltijd krijgen om dat te bewerkstelligen.

4 april 2019 om 05:42

Klopt want een Neres en De Jong hebben zich echt waardeloos ontwikkeld bij Jong Ajax. Ik denk dat mocht hij komen hij zal aansluiten bij het eerste. Alles valt en staat met kwaliteit.

4 april 2019 om 10:46

Pierie heeft nu een basisplaats bij Heerenveen en komt volgens mij voorlopig tekort voor Ajax 1. Waarschijnlijk komt hij dan bij Jong Ajax terecht, wat een stap achteruit is. Natuurlijk kun je je ontwikkelen bij Jong Ajax, maar er zijn meer die het uiteindelijk niet redden dan wel. Neres heeft overigens maar een handjevol wedstrijden gespeeld bij Jong Ajax, dus dat is geen goed voorbeeld.

4 april 2019 om 13:47

@wouterke

Quote: "pierie heeft nu een basisplaats bij Heerenveen en komt volgens mij voorlopig tekort voor Ajax 1".

Om te beginnen, is dat niet meer dan een aanname en dan ook nog eens een die niet met argumenten is onderbouwd. Voor Pieri geldt hetzelfde als voor Lisandro Magelan. Die moet ook eerst nog maar eens bewijzen dat hij een toegevoegde waarde is voor Ajax. Pirie wordt al afgeserveerd voor hij nog maar 1 wedstrijd voor Ajax heeft gespeeld. Over opportunisme gesproken.

Quote: "neres heeft overigens maar een handjevol wedstrijden gespeeld bij Jong Ajax, dus dat is geen goed voorbeeld".

Waarom is dat geen goed voorbeeld? Misschien gaat voor Kik Pirie wel het zelfde gelden als hij zich snel ontwikkelt en snel aan het niveau aanpast. Tussen het niveau dat De Ligt in zijn eerste wedstrijden haalde en dat hij nu laat zien, zitten ook lichtjaren. De Ligt en Kik Pirie beschikken beiden over bovenmodale aanleg en dat is het eerste vereiste om een mooi carriere als profvoetballer in het vooruitzicht te hebben. De rest is een kwestie van leergierigheid en mentaliteit, dat heeft De Ligt m.i. genoegzaam bewezen als je kijkt hoe razendsnel die zich ontwikkeld heeft en hoe jong hij nog is.

4 april 2019 om 12:15

Kan hij net zogoed bij Heerenveen verlengen, alleen AZ beschouw ik hoger niveau na zoveel jaren hoger eindigen als Heerenveen.

4 april 2019 om 18:00

Dat heet wishful thinking, want Vitesse en Utrecht zijn op dit moment uiteraard wel degelijk van een veel hoger niveau dan Heerenveen.

4 april 2019 om 13:57

@tinus45

Quote: "als hij eerst wil slagen in Nederland moet hij zeker niet naar Ajax gaan. Hij zal daar waarschijnlijk niet eens een basisplaats krijgen en dus geen tijd om zich te ontwikkelen naar het niveau wat hij voor ogen heeft".

Als hij vrees heeft voor concurrentie, moet hij inderdaad niet naar Ajax komen, maar de rest van zijn carriere bij Heerenveen blijven. Als hogerop wil, zal hij daar echter mee moeten leren omgaan. Dat hoort ook bij ontwikkeling en dat gaat hij bij een club als Heerenveen niet leren omdat hij daar zo goed als verzekerd is van een basisplaats. De Ligt en De Jong gaan ook niet bij Ajax weg omdat ze er niets meer zouden kunnen leren, maar omdat ze meer uitgedaagd willen worden om hun ontwikkeling niet tot stilstand te laten komen. Ze zijn eenvoudigweg al te goed voor de Nederlandse competitie, waardoor het ze te makkelijk afgaat en gemakzucht op de loer ligt. Het is niet voor niets dat ze hun beste wedstrijden in de CL spelen, dat heeft er mee te maken dat er in die wedstrijden meer wordt gevraagd. Bij Ajax zal de ontwikkeling van Pirie alleen maar versnellen omdat hij er meer voor zal moeten doen om aansluiting te vinden bij een niveau dat veel hoger ligt dan bij Heerenveen en omdat hij met betere spelers zal gaan trainen en spelen. Datzelfde geldt voor De Jong en De Ligt als ze naar een Europese topclub vertrekken. Ook al komen ze daar (vooral De Jong) in eerste instantie minder aan spelen toe.

4 april 2019 om 17:35

Feyenoord?

Bij Feyenoord staat Stam volgend jaar op het veld, was ook geen onverdienstelijke verdediger. En wat er nu loopt bij Feyenoord in het centrum ben je verzekerd van een basisplaats.

4 april 2019 om 16:11

Hij heeft destijds ook aangegeven liever voor Feyenoord dan PSV te spelen.

Laat hem eerst maar eens op zijn benen blijven staan bij een matige subtopper. Ik snap de hype van deze jongen niet. Hij verliest bijna elk luchtduel, mist snelheid en staat nog vaak verkeerd gepositioneerd. Hij is nog jong en er zit wel wat in die jongen, maar elke dag is er weer een nieuw bericht over deze jongen waar hij dan wel of niet zou moeten spelen. Zo lang hij zich in de Eredivisie nog niet elke wedstrijd staande weet te houden, zien we deze jongen nog wel een jaar of 8 in Nederland.

Kik Pierie , de eerste keer dat ik er van hoor.

4 april 2019 om 17:16

Ben jij toevallig kamergenoot van ene patrick ster?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Actuele wedstrijden

3 fans
Verdediger, 19 jaar

In de wandelgangen

Zondag 20 oktober
Dani Ceballos heeft in het geheim een gesprek gevoerd met Florentino Pérez, de voorzitter van Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren