‘Natuurlijk is het de droom om ooit weer het shirt van Oranje te mogen dragen’

Vrijdag, 5 april 2019 om

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht elke week een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Hennos Asmelash, de voormalig jeugdinternational in dienst van TOP Oss.

Door Chris Meijer

In de jeugdselecties van Oranje Onder-15, Onder-16 en Onder-18 speelde Hennos Asmelash samen met spelers als Matthijs de Ligt, Justin Kluivert, Donyell Malen en Tahith Chong. Jongens die inmiddels in de Eredivisie, de Champions League of zelfs Oranje hebben geacteerd. Ook Asmelash maakte op zeventienjarige leeftijd al zijn debuut op het hoogste niveau, maar wordt dit seizoen door ADO Den Haag verhuurd aan TOP Oss. “Natuurlijk denk je soms: zij zijn al daar en ik ben nog hier. Maar dan moet je naar andere dingen kijken, die jongens verdienen het ook om daar te staan. Het is voor mij al mooi dat ik op zo’n jonge leeftijd een contract mocht tekenen, mocht debuteren en mezelf nu mag manifesteren in de Keuken Kampioen Divisie. Iedereen komt er op zijn eigen manier, denk ik”, vertelt hij. “Het is mooi om te zien dat die jongens nu bij grote clubs daadwerkelijk spelen. Dat vormt voor mij nog meer een motivatie om dat ook te bereiken. Voor iedereen is een pad uitgestippeld en voor de een gaat het wat sneller dan voor de ander.”

Asmelash vecht in zijn eerste wedstrijd als basisspeler van ADO Den Haag een duel uit met Luigi Bruins van Excelsior.

Asmelash werd door ADO in 2013 weggekaapt bij de amateurs van DSO uit Zoetermeer. In zijn eerste jaar bij de club uit de Hofstad werd de negentienjarige verdediger al geselecteerd voor Oranje Onder-15. “Het jaar daarop mocht ik een team overslaan, vervolgens mocht ik twee teams overslaan. Daardoor voel je vertrouwen van de club, je krijgt kansen”, stelt hij. Asmelash tekende in januari 2017 zijn eerste profcontract bij ADO, nadat hij kort daarvoor in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen (2-0 nederlaag) zijn debuut in de hoofdmacht had gemaakt. Voorafgaand aan vorig seizoen werd de verdediger definitief overgeheveld naar de A-selectie, al moest hij het voornamelijk stellen met optredens in de Onder-19 of het beloftenteam. Slechts één keer kwam Asmelash vorig seizoen aan spelen toe in het eerste elftal van ADO, toen hij als rechtsback aan de aftrap stond in de met 1-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Excelsior.

Omdat Asmelash dit seizoen niet hoefde te rekenen op meer speelminuten, kwamen beide partijen snel tot de conclusie dat een huurperiode de beste optie was. “Doordat alles zo snel was gegaan, was ik sowieso niet ongeduldig. Ik was dankbaar dat ik al zover was, mocht trainen met goede spelers en geregeld bij de wedstrijdselectie zat. Alleen moet je op een gegeven moment beseffen: hé, deze ervaringen neem ik mee in de rugtas, maar nu moet ik de volgende stap gaan maken. We kwamen snel tot de conclusie dat ik dat stapje het beste ergens anders kon zetten, daar had ik nog even de tijd voor nodig. Dat was geen gemakkelijke keuze, omdat je uit je comfortzone moet stappen. Je moet ook realistisch zijn en kijken naar de beste optie voor je ontwikkeling.” TOP Oss nam Asmelash, uiteindelijk samen met Delano Ladan, op huurbasis over van ADO.

‘Bij PSV viel het wel mee, we werden niet echt met elkaar vergeleken’

Voetbalzone was onlangs op bezoek bij de gebroeders Rommens, de huisgenoten van Asmelash.Lees artikel

De twee huurlingen van ADO zijn door TOP Oss samen met Philippe Rommens, Olivier Rommens en Ibrahima Touré ondergebracht in een huis in Veghel. Asmelash kwam daarmee voor het eerst op eigen benen te staan. “Normaal kwam ik thuis en dan was het eten klaar. Nu moet ik het zelf doen, voor mezelf zorgen. Wat dat betreft heb ik me als mens razendsnel ontwikkeld in het afgelopen jaar, ik ben echt een man geworden”, aldus Asmelash. Hij geeft te kennen dat hij bij TOP Oss al snel leerde om buiten de groepstrainingen voor zichzelf te werken. “Er is hier geen afleiding of iets, dat is anders dan in je eigen omgeving. Je spreekt dan na de training toch sneller af met vrienden, bijvoorbeeld. Ik zit nu vaker in de gym, blijf met mijn huisgenoten hangen om nog even krachttraining te doen. Het is goed om het belang hiervan in te zien, want veel voetballers vergeten dat het belangrijk is om wat langer op de club te blijven om iets voor jezelf te doen en daarna goed te eten. Ik heb nu het verschil gezien, het kan je enorm helpen.”

‘Ik heb het Juventus van een aantal jaren geleden altijd onthouden’

Voetbalzone sprak eerder dit seizoen uitgebreid met TOP Oss-trainer Klaas Wels.Lees artikel

In dienst van TOP Oss begon Asmelash met zeven optredens in de eerste elf wedstrijden, waarna hij op de reservebank terechtkwam. De verdediger bleef in de twaalf duels die volgden zonder speelminuten, tot de met 1-3 verloren thuiswedstrijd tegen MVV Maastricht in februari. In dat duel werd Asmelash gekozen tot beste man aan de zijde van TOP Oss, waardoor hij in de laatste negen wedstrijden op rij basisspeler was. “Het was wel even lastig om op de bank te zitten, natuurlijk. Je zit soms niet lekker in je vel, omdat je niet kan terugvallen op vrienden en familie. Daardoor is het lastig om ermee om te gaan. In het weekend ging ik terug naar huis, dan had ik even afleiding om mijn hoofd leeg te maken en me klaar te maken om verder te gaan. Mentaal moet je sterk zijn, soms gaat het niet zoals je wil dat het gaat. Dan moet je niet verzwakken, maar doorgaan met waar je mee bezig was. Op gegeven moment gaat de trainer dat ook wel zien, dan moet je je kans grijpen. Dat de trainer me nu laat staan, geeft toch vertrouwen. Daar blijkt ook uit dat hij vindt dat ik het goed doe, het zorgt ervoor dat je nog harder gaat werken.”

Asmelash strijdt met Javier Espinosa van FC Twente om de bal.

“In het begin was het ook gewoon even wennen, aan wat er van je gevraagd wordt en hoe je ermee moet omgaan. Het was een kwestie van veel trainen, jezelf beter willen maken en leren van die dingen die je beter kan doen. Daardoor heb ik de stap naar de basiself kunnen zetten, dat had ik ook wel nodig op dit moment. Het geeft vertrouwen en daardoor ga je wat lekkerder voetballen”, vervolgt Asmelash, die inmiddels zestien wedstrijden voor TOP Oss achter zijn naam heeft staan. Hij signaleert dat er in de Keuken Kampioen Divisie toch iets anders van hem wordt gevraagd. “In fysiek en conditioneel opzicht trainen we heel anders. Het verschil met de beloftencompetitie is best groot, want daar speel je eigenlijk nergens voor. Hier speel je om de periodetitels, om te promoveren. Bij Jong ADO was het meer voetballend, zeg maar. Hier is dat ook het uitgangspunt. Maar als het niet mooi kan, dan maar lelijk. Natuurlijk sta je ook tegen sterkere tegenstanders. Ik heb in de jeugd van ADO en bij Oranje ook tegen goede aanvallers gestaan, van Ajax, PSV, noem ze maar op. Dus het is niet zo dat ik me nu zorgen maak over de tegenstanders.”

Met TOP Oss strijdt Asmelash momenteel om een plaats in de play-offs om promotie. “Ik denk dat onze krachten wel onderschat worden, clubs vergeten dat we moeilijk te bespelen zijn. We kunnen het opbrengen om de hele wedstrijd gedisciplineerd te spelen en durven te wachten op onze kans. Dat is ook de reden dat we in de play-offs best een kans zouden maken.” In principe keert Asmelash na dit seizoen terug naar ADO, waar zijn contract nog loopt tot medio 2020. “Ik denk dat het nu makkelijker is om volgend jaar bij ADO aan te sluiten, al is het lastig te zeggen hoe dicht ik tegen het eerste elftal aanzit als ik terugkom. Het is een goede vraag of ik klaar ben voor de Eredivisie. Ik denk het wel, je moet geloof en vertrouwen in jezelf hebben. Het is alleen afwachten wie er nog meer in mij geloven. Natuurlijk is het de droom om ooit weer het shirt van Oranje te mogen dragen. Dat is voor iedereen denk zo, dus voor mij ook. Het is iets waar ik nog niet aan denk, dat komt later pas. Ik ben nog bezig met mezelf ontwikkelen en als je goed speelt, komt de rest vanzelf allemaal wel.”

Naam: Hennos Asmelash
Geboortedatum: 1 juli 1999
Club: TOP Oss (verhuurd door ADO Den Haag)
Positie: verdediger
Sterke punten: snelheid, inzicht, passing

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.


Poll

Zie jij Hennos Asmelash volgend seizoen een basisplaats veroveren bij ADO Den Haag?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

7 reacties (laatste reactie door arno_p)

Goede verdediger met de nodige uitstraling voor zijn leeftijd ! Hopelijk weet TOP hem volgend seizoen wederom te huren!

Ik vind zijn balbehandeling onder de maat. Is echt absoluut niet persoonlijk bedoeld maar is gewoon een vaststelling. Het is natuurlijk wel een harde werker die niet te beroerd is om zijn mouwen op te stropen. Je denkt dan natuurlijk meteen aan Feyenoord maar toch heeft hij daar het niveau niet voor. Bij Top Oss kan hij zich misschien handhaven maar Feyenoord is te hoog gegrepen om over Oranje maar te zwijgen. Hij mag er best over dromen maar daar gaat het dan ook bij blijven.

4 april 2019 om 08:15

Heb een paar wedstrijden van hem gezien in de jeugd, in het 1ste bij Ado gezien en bij Top Oss en als er iets niet wat onder de maat is bij deze jongen is het zijn balbehandeling. Enige wat hem soms nekt is zijn nonchalance. Is technisch en vooral tactisch echt heel sterk. Hebben meerdere trainers bij Ado en ook Oss meerdere malen aangegeven. Hij is anders dan de gemiddelde verdediger in de Eredivisie en kkd. Kan volgens mij ook op het middenveld uit de voeten. Ben echt benieuwd naar zijn ontwikkeling. Hoop dat Groenendijk hem een kans geeft om zichzelf te laten zien in de eredivisie volgend seizoen.

4 april 2019 om 13:59

@johanleo

ik heb deze speler niet echt gevolgd maar gaan we serieus nu verdedigers echt beoordelen op hun balbehandeling? verdedigers staan juist in de achterhoede omdat hun balbehandeling niet geweldig is

in Nederland is het echt de omgekeerde wereld. aanvallers beoordelen we op hun verdedigende kwaliteiten en verdedigers op hun aanvallende kwaliteiten of voetballende vermogen tegenwoordig

4 april 2019 om 15:53

Ik kan mijn mouwen ook opstropen.. gaat Feyenoord mij nu ook in dienst nemen??
Ze moeten bij Feyenoord eens een technisch vaardige speler gaan halen.
Voor de back positie hoeft dit niet; daar ben je op zoek naar de Tagliafico's en Dumfries van deze tijd. Die vol gas kunnen geven in een wedstrijd en dienen als extra buitenspeler.
We zien allemaal dat middenveld van Clasie, Vilhena en Toornstra falen door te weinig creativiteit. Zich vastbijten in Ajax en PSV is leuk en aardig maar zodra je door de geparkeerde bussen van FC Emmen moet voetballen wordt het ineens erg lastig.

4 april 2019 om 22:34

Ja Tuurlijk gaat het bij Feyenoord niet alléén om werklust en mouwenopstroperij maar het is een pré. Uiteraard moet je talent hebben en gogme! Natuurlijk dus ook echt wel balbehandelingsbekwaam. Dat weet Stam ook!

5 april 2019 om 00:01

beste is 1 of maximaal 2 van zulke cult figuren anders gaan ze mekaar in de weg lopen.
Iedereen herinnert zich die kromme omdat er naast hem geen andere echte cultheld te bewonderen was; in ieder geval niet cult genoeg dat we er non-stop over terugkomen.

Zelfde geld voor types a la van Persie en Ziyech. Daarvan moet je er ook maar maximaal 1 á 2 van hebben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

TOP Oss

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.TOP Oss9-12
19.Jong AZ8-21
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
D. van der HeijdenAanvaller123
P. TunsUnknown
K. WelsUnknown
B. GeensKeeper120
K. LeidsmanAanvaller102
C. PetersAanvaller81
T. DavidVerdediger90
Voor de complete selectie: Clubpagina TOP Oss.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina TOP Oss.

0 fans
Verdediger, 21 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 TOP Oss 20 0 5 0
2019/2020 ADO Den Haag 0 0 0 0
2018/2019 TOP Oss 23 1 3 0
2017/2018 ADO Den Haag U19 6 0 1 0
2017/2018 ADO Den Haag 1 0 0 0

In de wandelgangen

Vrijdag 27 november
Juventus wil komende zomer een poging wagen om Donny van de Beek alweer weg te halen bij Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren