Viering van Moise Kean na racisme valt verkeerd: ‘Het beste antwoord’

Woensdag, 3 april 2019 om

Moise Kean speelde dinsdag een hoofdrol in de Serie A-wedstrijd tussen Cagliari en Juventus (0-2). De aanvaller scoorde voor het vierde opeenvolgende duel en nam daarmee de eindstand voor zijn rekening. Kean vierde zijn doelpunt voor de harde kern van Cagliari en deed dat enigszins provocerend: stilstaand, met zijn armen uitgestrekt. Het leidde tot nog meer racistische uitingen jegens de aanvaller en het duel werd tijdelijk stilgelegd.

Kean was tijdens de wedstrijd namelijk al racistisch bejegend door een deel van de fans, die op dat gebied sowieso over een dubieus verleden beschikken. Ook Blaise Matuidi en Alex Sandro waren geregeld het doelwit. “Je moet heel intelligent zijn om met dit soort situaties om te gaan en je moet mensen niet provoceren”, reageerde Massimiliano Allegri na afloop. "Dat betekent, natuurlijk, niet dat de manier waarop deze idioten in het publiek reageren gerechtvaardigd is.”

“Er zijn altijd idioten die stomme dingen doen en het voor de rest verpesten. Ik denk niet dat erover praten altijd helpt”, vervolgde de trainer van Juventus. “En het stilleggen van een wedstrijd helpt ook niet, niet iedereen in het stadion is schuldig. We moeten de camera’s gaan gebruiken, de schuldigen vinden én de schuldigen straffen. Het is heel simpel, identificeer deze personen en schors ze niet voor een of twee jaar. Geef ze een levenslang stadionverbod. We hebben de technologie en we kunnen ertegen optreden als de autoriteiten dat willen. Het probleem is dat ze dat niet willen.”

Leonardo Bonucci was een van de eerste spelers die Kean weghaalde bij de plek om erger te voorkomen. “Kean weet dat als hij scoort, dat hij dat met zijn ploeggenoten moet vieren. Hij weet heel goed dat hij iets anders had kunnen doen”, zo luidde de opvallende kritiek van de verdediger. “Er waren racistische uitingen na de goal. Matuidi hoorde dat en was boos. Meer niet. Ik denk dat schuld fifty-fifty is. Moise had dat niet moeten doen en de fans hadden niet zo moeten reageren. We zijn professionals, we hebben een voorbeeldfunctie en we moeten niemand provoceren.”

Ver esta publicación en Instagram

Reageren op racisme doe je zo: ?scoren ? juichen vlak voor de boosdoeners #notoracism #moisekean #juventus #seriea #calcio #serieatim #juve #juventusfans #cagliari #swipe #swipeleft

Una publicación compartida de Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone) el

In de optiek van Cagliari-preses Tommaso Giulini was er van racisme geen sprake. “Als Federico Bernardeschi op dezelfde manier een doelpunt had gevierd, zou hij op dezelfde wijze zijn behandeld”, claimde de hoogste sportbestuurder. “Ik wil niet dat mensen hier zelfingenomen over worden, maar enkele spelers van Juventus hebben mij al laten weten dat Kean het niet op die manier had moeten vieren. Als het racistische uitingen waren, dan zitten onze fans fout. Maar het was te doen om de viering en het zou ook zijn gebeurd als hij een andere huidskleur zou hebben gehad. Ik heb alleen gefluit en boegeroep gehoord. Als jullie een paar racistische leuzen hebben gehoord, dan is dat absoluut fout. Maar het is absoluut niet nodig om alle supporters van Cagliari over een kam te scheren.”

Kean had na afloop geen spijt van zijn actie. “Het beste antwoord op racisme”, plaatste de aanvaller na afloop op zijn Instagram-account. Matuidi plaatste een foto van Kean op hetzelfde medium, vergezeld door de hashtag #notoracismGerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door koftheprof)

Die reactie van die voorzitter kan echt niet. Begin eerst met de fout bij je eigen fans te zoeken en ban dat uit, al is het ten koste van al je supporters. Dit kan en mag gewoon niet meer. Geef een duidelijk signaal en zorg dat de normale supporters in het vervolg ook naar wedstrijden kunnen gaan, zonder dat er racistische geluiden van de tribune komen. En als dat in eerste instantie dan ten koste van ook de normale supporters moet gaan, dan so be it. Misschien spreken die de anderen er dan ook op aan en/of realiseren die Idioten eindelijk dat het fout is.

3 april 2019 om 02:04

@formus

hij krijgt ook de kans door wat bonucci gezegd heeft. hoe kan je zeggen dat kean niet zo moet reageren terwijl er eerder geluiden werden gemaakt? je legt de schuld bij de speler terwijl je bij de desbetreffende supporters moet zijn.

als een speler van het veld af loopt is het fout, als de speler reageert is het fout, maar vervolgens wordt er nog steeds niet opgetreden tegen deze idioten.

vind het matige reactie van bonucci.

3 april 2019 om 12:43

50/50 schuld, wat een malloot. Ongelofelijk hoe hier over gesproken wordt. Of het nu voor of na een goal is, of beide, maakt nog veel minder uit.

Lees dit soort berichten toch iets te vaak vanuit Italië. Heel naar om te lezen. Zie het ff voor je hoe honderden mensen tegelijk je zo behandelen.

3 april 2019 om 01:29

Verbannen uit stadions en uiteraard ook via justitie laten gaan, zodat dit volledig uit de wereld wordt verbannen. Al weet ik ook dat dit bijna onmogelijk is als ik puur al in nederland kijk.

3 april 2019 om 13:45

Niet alleen in Italiã« hoor, heel regelmatig worden onze gekleurde kinderen van Jo14 uitgescholden door de tegenpartij voor k... zwarte . En niemand die er iets tegen doet.

Zie je maar hoe diep racisme in Italië geworteld zit, het gedrag van de fans bagtaliseren, zelfs bonucci. Te ziek voor woorden...

3 april 2019 om 01:25

Niet alleen in Italie hoor. Ik heb hetzelfde bij Ado gezien en hier reageerde Ado ook bijna hetzelfde op.

3 april 2019 om 08:16

Tja.... En dit gebeurt bij meerdere clubs in Italië. Vind het een prachtig land, maar de voetbalcompetitie vind ik geen zak aan. Het niveau onder Juventus en Napoli is werkelijk om te huilen. De stadions zijn altijd halfleeg en er is (behalve Juve dan he, want succes trekt supporters aan) totaal geen sfeer. Het verschil met Juventus en de rest is te groot. Elk jaar komt alleen Napoli dicht in de buurt, maar haakt af in het tweede gedeelte van het seizoen.

Jammer, want 10 jaar geleden ging ik echt zitten voor het Italiaanse voetbal toen Inter en AC nog groot waren, nu is dat allemaal verwaterd.

3 april 2019 om 08:31

Ligt eraan hoor, bij clubs als atalanta en Torino is t vaak uitverkocht, maar over t algemeen zijn de stadions te groot en de kaarten voor de gemiddelde italiaan te duur idd.

3 april 2019 om 08:38

Edit: dit geldt overigens niet alleen voor Italië. Kijk naar Groningen, Heerenveen en Vitesse om er maar een paar te noemen zelden tot nooit zit het vol.

3 april 2019 om 09:19

Wat vind jij sfeer, Professor Oak? Bij mijn club Genoa zit het stadion bij reguliere wedstrijden rond de 75 gevuld, maar ik kan je een ding vertellen: de sfeer bij ons is 100x beter dan bij de Eredivisie of Premier League clubs. Hetzelfde geldt voor clubs als Atalanta, Torino, Sampdoria, etc.

Ik kijk liever naar wat lege plekken bij ons dan naar een vol West Ham stadion waar 0,0 gezongen wordt en iedereen als een dood vogeltje naar de wedstrijd zit te kijken. Of een vol Bernabeu, waar de helft toerist is en de andere helft ook voor 0,0 sfeer zorgt. Maar goed, jij associeert sfeer klaarblijkelijk met een vol stadion. Ik associeer het meer met supporters die de ploeg vocaal ondersteunen. Ieder z'n ding.

3 april 2019 om 10:56

Ons stadion (groningen) is ook veel groter dan bijv excelsior of emmen dus is het vrij logisch dat die stadions wel vol zitten en die van groningen niet

3 april 2019 om 11:29

Je vergelijkt nu Genoa met 1 op 1 vergelijkingen. Je gaat me toch niet vertellen dat de algemene sfeer in Italië beter is dan de wedstrijden in Engeland of Spanje?

Daarnaast, vind ik het niveau van de competitie om te huilen en staat Juventus alweer met 20 punten voorsprong in de competitie, super spannend.

Kijk jij maar is naar subtoppers in Spanje; Valencia, Sevilla, Bilbao en gister Villa Real. Vind ik dat leuker om naar te kijken qua spel, spanning en sfeer.

3 april 2019 om 08:20

Dat is wel een beetje racistisch hé...alle italianen over 1 kam scheren😋

Inderdaad als bv Bernardeschi ook zo provocerend gaat juichen voor de fans van de tegenstander dan krijgt die ook vanalles naar zijn kop geslingerd. Maar het is nog een jonge speler en hij zal nog moeten leren om zich niet te laten provoceren door een enkeling. Zelfs vanuit Juventus komen er kritische berichten, dus gelijk racisme de schuld geven lijkt me wat voorbarig.

3 april 2019 om 02:11

@lucaij
denk je nou echt dat zij apen geluiden bij Bernardeschi zouden maken? wees toch niet zo naïef .
er wordt duidelijk in de tekst geschreven dat er bij alle donkere jongens van Juventus geluiden werden gemaakt.

bonucci geeft deze idioten nu een uitweg door zijn reactie. hoe ga je de slachtoffer aanpakken in plaats van de daders?

3 april 2019 om 12:39

Dat zeg ik toch niet? Als Bernardeschi zo provocerend gaat juichen dan zullen ze hem hoogstwaarschijnlijk pakken op iets anders. Maar volgens jou moet nu elke speler voor de harde kern van de tegenstander gaan juichen, omdat er altijd gekwetst wordt door deze groep? Of zullen we gewoon normaal gaan doen en normaal gaan juichen?

3 april 2019 om 16:38

Nogmaals wat begrijp jij niet dat er al geluiden werden gemaakt voor het vieren van de goal? De viering van de goal was een reactie. En laten wij niet gaan doen alsof hij met middelvingers liep te zwaaien of andere beledigende gebaren maakte. Hij bedoelde gewoon waarom doen jullie dit en dit is mijn reactie.

Feit dat jij racisme niet de schuld wilt geven zegt genoeg over je denkwijze. Het is even beledigend als de reactie van Bonucci.

3 april 2019 om 02:11

@lucaij
denk je nou echt dat zij apen geluiden bij Bernardeschi zouden maken? wees toch niet zo naïef .
er wordt duidelijk in de tekst geschreven dat er bij alle donkere jongens van Juventus geluiden werden gemaakt.

bonucci geeft deze idioten nu een uitweg door zijn reactie. hoe ga je de slachtoffer aanpakken in plaats van de daders?

Waarom denk je juist waarom Kean ‘ juist ‘ reageerde meneer Giulini? Juist omdat hij al racistisch bejegend werd. Het is gewoon schandalig dat dit nog gebeurt en het ergste is nog dat strax vaders en moeders en de kinderen die wel voetbal wilen kijken strax ook de dupe zijn omdat Cagliari het mischien een aantal wedstrijden zonder supporters moet doen. Daarom wat Allegri zegt, kijk de de beelden van de Camera’s na en straf de mensen met een levenslang stadion verbod, moet jij is kijken hoe snel mensen er mee ophouden.

3 april 2019 om 06:49

Sorry maar wat denk je van de reactie van Bonucci? Ik zou niet meer met hem in 1 elftal willen spelen als ik Keane was.

3 april 2019 om 07:14

Inderdaad! Je verwacht gewoon zo een bullshit uitspraak van hun voorzitter, maar wat Bonucci zegt is nog erger. In zo een situatie moet je je teamgenoot beschermen. Nu geeft hij gewoon de schuld aan een 19 jarige jongeman die racistisch bejegend is. Wat een clown is Bonucci!

Als zelf je eigen teamgenoten het niet blind voor je opnemen, zegt dat al genoeg. Hij mag een goal vieren hoe hij het wilt. Zo krom geredeneerd dit, hij moet beheersen maar de fans worden gepamperd met 'tsja hij lokt het uit met zo juichen'. Min of meer de strekking om bij een aanranding te zeggen 'tsja ze droeg ook een te kort rokje ...'. Ontopic: Dit soort acties kunnen op twee manieren gestraft worden. 1) Gehele team loopt van het veld solidair met in dit geval Kean. 2) Puntaftrek, als de club de daders niet binnen een week kan aanleveren bij de prioriteiten.

Ik zou per direct een transferverzoek indienen. Schandalige reactie van met name Bonucci. Uit zijn reactie proef je gewoon dat hij zelf weinig problemen heeft met racisme.

Racisme en Italië is toch wel een dingetje. Wat een volstrekt krankzinnige opmerkingen ook van clubgenoten als 50/50 en je moet er niet altijd over praten. Je moet het juist niet wegwuiven, dat doen ze daar al veel te lang. Raak de mensen maar door juist voor ze te juichen, terg ze en pak ze op.

Als 'provocerend' juichen, al een vrijbrief is om die man racistisch te bejegenen dan is het einde zoek! Die zogenaamde voorzitter heeft boter op zijn hoofd, waarschijnlijk net zo racistisch als een gedeelte van die harde kern anders reageer je niet zo onnozel! Allegri heeft gelijk, via die camera's die hooligans identificeren en opruimen met stadionverboden. Mensen die discrimineren of racistisch zijn, voegen op geen enkel gebied iets positiefs toe. Jammer dat je dit soort zaken nog steeds zo regelmatig hoort in Italië, natuurlijk gebeurd het overal maar wel heel vaak daar.

Typische bullshit uitspraak van de Cagliari voorzitter. Dat is niks nieuws, maar Bonucci die zijn eigen teamgenoot niet beschermd is gewoon onbegrijpelijk. Dat hij hem zelfs de schuld ervoor geeft is gestoord. Wel mooi van de juventus fans dat ze kean steunen in deze situatie. Ze plaatsen onder Bonucci zijn tweet constant foto’s van moise kean met zijn zogezegde “provocerende” viering.

Ik snap dit deel van Allegri zijn reactie ook niet echt om eerlijk te zijn: "Je moet heel intelligent zijn om met dit soort situaties om te gaan en je moet mensen niet provoceren"

Die jongen werd al racistisch bejegend door deze idioten voordat het doelpunt viel. En als je het aan mij vraagt heeft hij zich zelf nog goed onder controle gehouden en was zijn viering gewoon normaal.

Goede actie van Moise Kean. Uiteindelijk is presteren het enige dat je als speler kunt doen tegen dit soort acties. Benieuwd wat de gevolgen zijn voor de supporters. Worden hier straffen voor uitgedeeld?

Serieus! Bonucci en Allegri: stelletje halve zolen.!!! Als je ploeggenoot de hele wedstrijd racistisch wordt bejegend, dan neem je het te allen tijde voor hem op!! Ik zou er naast zijn gaan staan in dezelfde houding. Dat is pas een voorbeeldfunctie!!

3 april 2019 om 12:45

Voetballers hebben inderdaad een voorbeeldfunctie en dat begrijpen Bonucci en Allegri juist al te goed. Vier het met de eigen fans i.p.v. de fans van de tegenstander te provoceren.

3 april 2019 om 13:10

Je zit het ook te verdedigen hé ... victim blaimer! *zucht* sommige mensen willet het gewoon niet begrijpen!

3 april 2019 om 13:36

Jij begrijpt het wel allemaal natuurlijk. Laten we allemaal uitdagend gaan juichen voor de harde kern van de tegenstander, want die roepen kwetsende dingen...

3 april 2019 om 13:50

Weet je, Lucaij,

Voetballers hebben inderdaad een voorbeeldfunctie.
Maar in het geval van racisme kunnen voetballers ook hun podium pakken om een statement te maken. In plaats van het slachtoffer te bekritiseren.

3 april 2019 om 15:24

Statements als say no to racism is allemaal prima, maar dit soort gejuich draagt niks bij lijkt me.

Wat een uitspraken zeg, echt weerzinwekkend. Nota bene je eigen speler die de boel gaat bagatelliseren en de schuld ook gewoon voor een deel bij Moise Kean legt. Het blijkt toch lastig om racisme en discriminatie uit te bannen in Italië. Clubs worden voor dergelijke misdragingen hard bestraft in Italië, zoals wedstrijden zonder publiek en flinke boetes. Helaas blijkt dit toch niet genoeg. Helaas zijn het toch ook bijna altijd dezelfde clubs waar zoiets gebeurt; Cagliari, Inter, Lazio, Juventus en Hellas Verona. Bij het gros van de Italiaanse clubs in de Serie A hoor je ook nooit iets over racisme. Maar doordat 4/5 clubs steevast de fout in gaan, lijkt het net alsof het complete Italiaanse voetbal doordrenkt is van racisme en discriminatie.

Hoe hypocriet zijn de mensen die dit doen trouwens ook? Bij het doelpunt van Kean tijdens Italië - Finland juichen en hem nu racistisch bejegenen...

Italianen en Afrikanen etc gaat niet samen. Dat is bij de Italianen altijd al zo geweest en zie dat met stadionverbod of andere maatregelen echt niet afnemen. Blijft natuurlijk echt te triest voor woorden

pfff, altijd weer die racisme kaart spelen. Zoals Bonucci al zei, schuld ligt ook bij Kean. Ben groot Juve fan, en Kean is geweldig talent, maar moet geen maniertjes gaan tonen al. Schwalbe, constant zich laten vallen en dan zo provocerend juichen. Denk inderdaad dat als Pjanic of Berna dit gedaan hadden, hadden ze zelfde reactie opgeroepen bij thuis publiek.

3 april 2019 om 10:28

Ja want het is natuurlijk kean schuld dat hij vanaf minuut 1 wordt uitgescholden en de meest racistische comments naar zijn toe gesleurd kreeg. Wacht nee het is zijn moeder schuld want die heeft hem verwerkt en die maniertjes geleerd. Tuurlijk allemaal kean zijn schuld en hij had er natuurlijk ook niet op moeten reageren want he die arme fans zaten natuurlijk niet fout. Jep dames en heren dit is een van die personen die tussen dit soort publiek zitten en dan zeggen: ja maar.

Die bonnuci gadverdamme wat is die gast smerig zeg! Als ie geen voetballer zat ie waarschijnlijk even hard te schreeuwen tussen de supporters

3 april 2019 om 12:42

Bonucci is de meest volwassenen in deze en ik vind dit soort uitspraken erg stigmatiserend.

Als ik Kean was, dan zou ik nooit met zo'n smerige lijer in een team willen spelen. Hetzelfde geldt voor teamgenoten die bonucci niet, openlijk dan wel achter gesloten deuren, corrigeren.

Zwijgen = instemmen.

Raiola aan het werk zetten en opzoek gaan naar een club / team waar ze wel openlijk voor je opkomen.

3 april 2019 om 13:14

Snap dat niet van die donkere spelers, als je niet gerespecteerd wordt en je teamgenoten laten je ook zo vallen. Wegwezen! Uefa 'no racism' werkt voor geen meter zo ... gewoon puntaftrek want boetes raken supporters niet. Zo creëer je ook dat andere fans deze losers corrigeren omdat zij geen puntverlies willen en de actie ook idioot vinden. Het 'grappige' is dat het eigen team vaak ook donkere spelers heeft. En ook die zwijgen, tsja ...

Belachelijk dat dit anno 2019 nog voorkomt! Hoelang moet het nog duren voordat iedereen doorheeft dat hem om het karakter van een persoon gaat en niet om z n uiterlijke kenmerken. Dit bewijst maar weer eens dat er genoeg idioten in de wereld en vooral in de voetbalstadions zijn

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1060 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Juventus5120
3.Lazio4528
4.AS Roma3815
5.Atalanta3829
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
L. BonucciVerdediger203
B. MatuidiMiddenvelder180
M. PjanićMiddenvelder183
P. DybalaAanvaller185
G. HiguaínAanvaller185
Cristiano RonaldoAanvaller1716
F. BernardeschiAanvaller140
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

25 fans
Coach, 52 jaar

In de wandelgangen

Zondag 26 januari
Arsenal en Everton hopen allebei James Rodríguez deze maand nog over te kunnen nemen van Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren