AZ geeft zeker lijkende zege uit handen; Ödegaard tovert na rust

Dinsdag, 2 april 2019 om

Vitesse en AZ hebben dinsdagavond in Arnhem de punten gedeeld. AZ leidde bij rust met 0-2 door doelpunten van Ron Vlaar en Teun Koopmeiners, maar zag de thuisploeg in de tweede helft toch nog langszij komen: 2-2. AZ behoudt zijn derde plaats deze speelronde hoe dan ook, maar Feyenoord kan de Alkmaarders donderdag bij een overwinning op sc Heerenveen weer naderen tot op één punt. Vitesse heeft door het punt de zesde plaats voorlopig overgenomen van Heracles Almelo, maar kan later vanavond weer een plekje zakken.

AZ speelde een uitstekende eerste helft en ging uiteindelijk met een 0-2 voorsprong aan de thee. De score werd al na zeven minuten geopend door Vlaar: uit een hoekschop van Fredrik Midtsjö kopte de ervaren centrumverdediger de bal voorbij Remko Pasveer. Laatstgenoemde kreeg in het doel van Vitesse de voorkeur boven Eduardo, die op de reservebank zat. Bij AZ ontbrak Calvin Stengs vanwege een blessure en Adam Maher vanwege een schorsing, maar de ploeg van trainer John van den Brom had in de eerste helft vrij weinig te duchten van een armzalig Vitesse, dat het overigens wel moest stellen zonder de geblesseerde Bryan Linssen.

AZ kon naar hartenlust combineren en was na ongeveer een halfuur voetballen dicht bij een tweede treffer. Oussama Idrissi werd op links aan het werk gezet door Midtsjö, maar het schot van de Marokkaans international miste vervolgens kracht. Kort erna werd een kopbal van Björn Johnsen ternauwernood onder de lat weggetikt door Pasveer. Maikel van der Werff kopte vervolgens aan de overzijde op de lat op aangeven van Martin Ödegaard, alvorens Koopmeiners in de voorlaatste minuut van de eerste helft voor de 0-2 tekende. De verdediger mocht van grote afstand aanleggen voor een vrije trap en krulde de bal uiteindelijk fraai buiten het bereik van Pasveer tegen de touwen.

Het bezoek leek zo op weg naar een simpele overwinning, maar de aansluitingstreffer van Vitesse liet na de onderbreking slechts drie minuten op zich wachten. Matus Bero kreeg de bal uit een hoekschop met enig fortuin voor de voeten, waarna de Slowaakse middenvelder Marco Bizot van dichtbij verschalkte: 1-2. Het doelpunt gaf Vitesse een boost. De ploeg van Leonid Slutsky nam het heft stevig in handen en was rond het uur bijzonder dicht bij de gelijkmaker. De in de tweede helft fantastisch spelende Ödegaard kon vanaf een meter of dertien vrij uithalen, maar diens schot scheerde uiteindelijk rakelings naast het doel van Bizot. Halverwege de tweede helft was Ödegaard opnieuw betrokken bij een goede kans voor Vitesse: nadat hij Koopmeiners het bos in had gestuurd, vuurde hij over.

Kort erna vertolkte de videoscheidsrechter (VAR) een hoofdrol. Allard Lindhout kende Vitesse een strafschop toe na een overtreding van Midtsjö op Bero, maar de arbiter besloot na communicatie met de VAR de bal uiteindelijk net buiten de zestien neer te leggen. Ödegaard schoot uit de vrije trap die volgde op de vuisten van Bizot, waarna Max Clark uit de rebound de paal raakte. Aan de overzijde had AZ de genadeklap uit kunnen delen: Guus Til kopte op aangeven van Jonas Svensson op de lat en Albert Gudmundsson stuitte op Pasveer. Vitesse hield daardoor zicht op een resultaat en dertien minuten voor tijd mochten de Arnhemmers eindelijk de gelijkmaker vieren. Van der Werff bracht de bal in het strafschopgebied, waarna Thomas Buitink het leder in één keer verlengde en Bizot kansloos liet. In de slotfase maakte met name Vitesse jacht op de overwinning, maar de 3-2 blijf uiteindelijk uit.Gerelateerd

53 reacties (laatste reactie door azrsenal)

Ontzettend zwak gewisseld door van den Brom, kan iemand mij overigens uitleggen waarom het geen penalty was? Werd toch vastgehouden tot in de zestien?

2 april 2019 om 20:27

Snap dat het niet al tebeste wissels waren van van den Brom, maar veel beters had hij vanavond er ook niet zitten.

2 april 2019 om 20:27

Boadu, Stengs en Maher ontbraken, Johnsen en gudmundsson bakken er hele jaar al niets van. Midtsjo hield op met “vasthouden” bij de rand en dus is de “straf” erbuiten.

2 april 2019 om 20:28

Enige pijnlijke conclusie is dus dat helmer (aanvaller van beroep) slechter is dan van rhijn voor een rechtsbuiten positie... of John durft niet

2 april 2019 om 20:31

Ik kan me herinneren dat hij aan het begin van dit seizoen wel eens speelde maar dat was echt helemaal niks.

Ongelofelijk Eerste helft geen vuiltje aan de lucht voor AZ En dan in de tweede helft het zo weg geven En nog bijna verliezen ook

Abominabel slechte 1e helft van vitesse. Ik denk dat fans van AZ hetzelfde kunnen zeggen over de 2e helft van AZ. Al met al kan ik me wel vinden in 2-2

Az mag handen dichtknijpen na bizar slechte 2e helft. Ajax koop odegaard aub

2 april 2019 om 21:05

Tja Odegaard af en toe een mooie actie, maar ook veel net niet acties en passes.

Selectie van AZ is gewoon niet diep genoeg... zodra maher en stengs wegvallen en Seuntjens uitvalt kom je uit bij dramatische spelers zoals johnsen, van Rhijn, hatzifiakos etc en is er niets fatsoenlijks om te wisselen.

2 april 2019 om 20:35

Ach ja Jan, iedere club valt om als er 3 "dragende" spelers wegvallen, ik ga niet eens voorbeelden noemen. En we staan met deze selectie gewoon weer 3e dus kan je nagaan hoe AZ staat als ze een echte spits hadden gehad. Misschien iets voor volgend jaar.

2 april 2019 om 20:43

Nou de basis van AZ is plek 3-4 materiaal. De bank niet eens middenmoot... daar kan AZ flinke winst boeken

2 april 2019 om 20:49

Tsja, dan komen we uit bij de door de kenners bewierookte Max Huiberts. Op Maher na heeft ie dit seizoen alleen mislukkelingen die niet voldoen en niet in de buurt van een basisplaats komen gecontracteerd. Ik zie echt niet waarom mensen hem zo goed vinden, want heel veel bijzonders doet ie niet. De jeugdopleiding houdt Huiberts uit de wind wat mij betreft. Vandaag zie je de zwakte van de door hem samengestelde selectie als er wat eigen jeugd wegvalt. Dan moet je het hebben van de spelers die hij aangetrokken heeft en heb je een probleem.

2 april 2019 om 21:32

Hij heeft inderdaad slecht ingekocht dit seizoen. De verdediging had echt versterkt moeten worden, daar moet toch budget voor geweest zijn zou je zeggen. Hij heeft nog geluk dat Vlaar dit seizoen redelijk fit gebleven is want als die zoals zijn eerdere seizoenen meer geblesseerd was dan zat AZ in de problemen. Johnsen is een miskoop naar mijn mening maar als Gudmundsson niet door zal breken bij AZ dan zou mij dat echt heel erg verbazen. Verder moeten we hem er ook niet te hard op afrekenen AZ heeft een aantal spelers waar ze nog wel leuke bedragen voor gaan ontvangen zoals Til, Stengs, Idrissi, Boadu, Ouwejan en Koopmeiners.

2 april 2019 om 21:48

Er zal zeker budget voor geweest zijn, maar schijnbaar is er gekozen om toch niet te investeren, behalve dan het aantrekken van een reserve back in de vorm van Ricardo van Rhijn. Gudmundsson gaat het lastig krijgen bij AZ, wetende dat een van de grootste talenten van Nederland Stengs op zijn positie speelt. Die kan zomaar weer een jaar moeten wachten op een basisplaats.

Dat AZ leuke spelers uit de eigen jeugd heeft dat is duidelijk en daarom staan ze er zo goed voor. Natuurlijk gaan ze daar veel geld voor vangen. Echter is geld het probleem niet, want afgelopen zomer ontving AZ ook bijna 40 miljoen voor Weghorst en Jahanbaksh. Daar heeft Huiberts ook niks mee gedaan, terwijl zoals jezelf zegt de achterhoede wel wat versterking kon gebruiken. Voorin mocht er ook wel meer worden gedaan dan enkel Johnsen en een mislukte Roemeen halen.

2 april 2019 om 22:23

Die Roemeen was gewoon een gok waarschijnlijk, PSV werd een paar jaar geleden ook met hem in verband gebracht en Brugge heeft hem natuurlijk ook niet voor niets gehaald. Je kan slecht een hele goede aanvaller halen als je 2 uitstekende buitenspelers hebt met Stengs en Idrissi. AZ en deze man hebben wel door hoe het moet. De komende jaren lekker geld vangen Ouwejan, Stengs, Koopmeiners, Til, Wijndal, Idrissi liggen allemaal nog tot minimaal 2022 vast dus dat gaat gewoon veel geld opleveren. De aankopen moeten beter, maar je hebt dadelijk wel een gezonde club en hoe meer geld er binnenkomt hoe meer er mogelijk wordt. Concurreren met PSV en Ajax zal lastig worden maar het zou mij niet verbazen als ze Feyenoord op de lange termijn echt voorbij gaan want dat lange termijn beleid is ondermaats.

2 april 2019 om 22:24

Gudmundsson gaat het niet redden bij AZ, dat kan ik je zeggen. Hij heeft oogkleppen op en heeft de bal nog nooit afgespeeld. Tot nu toe heeft hij misschien één goede wedstrijd gespeeld en dat was de eerste.. Sindsdien is het gewoon huilen. Natuurlijk is de jeugd nu goed, maar ooit komen er mindere jaren en dan moet je ook goede aankopen kunnen doen. Daar is Huiberts vooralsnog niet goed in.

2 april 2019 om 22:47

We gaan het meemaken. Ik zou hem niet zo snel afschrijven. Ik kan het eigenlijk niet eens geloven dat hij niet speelt of gaat slagen bij AZ, omdat hij technisch zo’n verfijnde speler is. Als die mindere jaren komen dan heeft AZ een goed gevulde portemonnee, waardoor een slechte lichting veel minder uitmaakt en volgens mij hebben ze nog wel wat andere leuke talenten.

3 april 2019 om 11:51

Ik Schrijf m nog niet af maar tot nu tot heb je gelijk master D. Als je zoveel inkomsten hebt en je haalt een spits van niets voor nog geen 2 miljoen, 2 CV’s die ver van de basis staan en het ook niet lijken te maken, veijinovic een 4-jarig contract geven en daarna verhuren, Gudmundsson die faalt en Rotariu die gefaald heeft, van Rhijn gecontracteerd (ook een ongelukkige keuze) heb je echt gewoon bar slecht ingekocht. Het is dat de basis geweldig staat, maar de bank is zoals hierboven staat gewoon rechterrijtje niveau. Er moet nog genoeg in de kas zitten dus het is te hopen dat Max een spits, een CV en goede breedtespelers kan halen. Als de selectie dan redelijk intact blijft kan az als doelstelling best plek 3 zetten denk ik.

Misschien ligt het aan mij hoor, maar kan iemand me uitleggen hoe die laatste bal van Az buitenspel was? Volgens mij tikt Serero toch de bal weg en komt die voor de voeten van die Az speler. Daarna wordt er volgens mij gewoon een overtreding begaan wat een penalty zou moeten hebben zijn.

2 april 2019 om 20:30

Klopt, was dus geen buitenspel. Of het een penalty was weet ik niet gezien fox er weinig aandacht aan gaf.

2 april 2019 om 20:31

Ik heb het moment nu vijf keer teruggespoeld en dat kon geen buitenspel zijn want Serero tikt die bal weg. En daarna inderdaad opzichtig vasthouden waardoor Midtsjo valt. Was een zuivere pingel en echt slecht gefloten want als je er met je neus op staat (en dat stond de scheids) dan kon je zien dat het nooit buitenspel kon zijn. Echt slecht.

2 april 2019 om 22:41

Ik dacht echt dat het aan mij lag, maar dus meer mensen die dit gezien hebben. Er werd weinig geprotesteerd, terwijl dit voor mij gewoon een cruciaal moment is aan het einde van het duel. Ook dat er weinig aandacht voor was bij Fox vind ik opvallend.

3 april 2019 om 09:39

Ja, ik moet zeggen dat ik pas toen ik je reactie las besloot om het moment nog een paar keer terug te spoelen. Ik dacht namelijk in eerste instantie ook aan buitenspel. Maar de scheidsrechter stond er echter naast, dus die had dit gewoon moeten zien. Vreemd inderdaad dat er niet werd geprotesteerd.

2 april 2019 om 20:33

Heb het inmiddels ook meerdere keren terug gekeken en inderdaad geen buitenspel en een penalty daarna. Kan de var op dat moment niet ingrijpen dan?

2 april 2019 om 20:49

Als er afgefloten is voor buitenspel dan kan de VAR niets meer betekenen. Andersom wel. (Wedstrijd niet gezien maar wat ik lees hier is de fluit van buitenspel leidend)

Het is werkelijk waar, hoe zwak de competitie is. Ajax staat nu al 15 punten van AZ af. Jammer, want een beetje tegenstand zou de competitie goed doen.

Hopelijk kan PSV of Ajax Ödegaard binnen halen, de potentie lijkt er steeds meer uit te komen!

2 april 2019 om 20:31

Tja, Ajax en PSV draaien gewoon een topseizoen, Feyenoord een zwak seizoen en ploegen als Az Utrecht en Vitesse zijn niet sterk genoeg om dichterbij te komen

Mooi, gelijkspel was de beste uitslag voor ons. Nu morgen winnen van VVV en het gaat nog spannend worden om plek 3/4

Idrissi is echt na de eerste 3/4 wedstrijden van de winterstop echt pure bagger. Net zoals Seuntjens(hele seizoen), Johnsen(hele seizoen) en Stengs ook een beetje. We hebben Boadu hard nodig.

Hoewel ik liever niet op een enkele helft oordeel, zou ik als Ajax na deze tweede helft wel overtuigd zijn

Idrissi maar eens disciplinair achter laten in de kleedkamer en terug laten lopen naar Alkmaar. Wat is die slecht joh de laatste tijd...en dan pakt hij ook de mogelijke zege nog van de schoen van Til af ook in de 94e minuut....ongelofelijk.

Man man, als Vitesse nou niet elke wedstrijd één helft bagger speelt en één helft de sterren van de hemel, hadden zij derde gestaan. Maar goed, ik ben tevreden met een punt hier. Vitesse komt dankzij die belachelijke actie van Idrissi weer goed weg, als hij daar van af was gebleven, was het gewoon 2-3.

Dubbel genoten van de panna van Ödegaard en ik hoop dat we met Buitink weer eens iemand hebben die definitief doorbreekt. Vitesse mag nog hopen op de play-offs, maar ik zie het met Psv, Ajax en Utrecht nog voor de boeg somber in.

Punt uit bij Vitesse, prima resultaat ondanks de 2-0 voor. 5 die door de mand vielen vandaag; Johnson, Hatzidiakos, Gudmundsson, Idrissi en Vd Brom. Het is dat Midtsjo echt overal te vinden was dat je hier met een punt weg komt.

2 april 2019 om 20:39

Hatzidiakos was toch niet zo slecht? Het viel me niet op in ieder geval.

2 april 2019 om 20:44

Nou, heb em drie keer in actie gezien. Eerst kopt ie door het midden weg bij een vitesse speler in zijn voeten zonder dat ie onder druk staat. Die dieptepass waar die goal uit valt stond hij lucht te dekken ipv zijn directe man die scoort en 5 min later speelt hij weer door het midden een vitessespeler in zijn voeten aan en krijgt hij ontzettend gelukkig de overtreding mee. Best knap in 30 minuten.

2 april 2019 om 22:27

Ah oke, dan keek ik niet goed. Het was ook te mooi om waar te zijn, Pantelis die een goede wedstrijd speelt.. We mogen blij zijn dat Ronaldo Vlaar in bloedvorm is en fit is dit seizoen, anders hadden we een paar plekken lager gestaan.

Wat was die odegaard goed. Niet normaal

2 april 2019 om 20:51

Hij was goed, maar lang niet zo goed als jij doet denken

2 april 2019 om 20:59

Dan heb je verkeerd gekeken. Bij alles zit er een idee achter

Heee Ajax hou eens even op met Pirrie Scherpen en de andere bobo's van deze wereld en pak deze gozer aub. Geef maar lekker 15 mil-20 mil uit en halen die gozer, goh wat n voetballer echt prachtig.

2 april 2019 om 21:14

Binny, haha ja klopt. Scherpen en Pierie lekker bij hun clubs laten, Odegard kan Hakim mooi vervangen.

Ook al zijn er 2 belangrijke spelers niet bij, raak niet in paniek. Als Vd Brom Johnsen eruit wil halen, gooi het dan niet helemaal om. Zet Seuntjens spits en zet er een nieuwe middenvelder bij. Toen Wijndal erin kwam, had hij ook Helmer erin kunnen zetten. Met de ruimtes in de laatste fases, ondanks dat het drama was, kan een aanvaller veel meer betekenen. Ook zal het ten goede komen qua balbezit. Vd Brom was de tweede helft volledig de weg kwijt en bang voor puntverlies. Eigen schuld dus.

Laf gewisseld door az op het einde. Met van rhijn, Vlaar, Pantelis, Ouwejan, Wijndal, Svensson en Koopmeiners als halve verdediger sta je echt onwijs defensief. In de counters leek het daardoor echt nergens op, vooral het positie kiezen van Idrissi was echt slecht. Onwijs zonde dat AZ na een prima eerste helft het zo uit handen heeft gegeven en het daar ook bij wilde laten. De pit ontbrak volledig,behalve bij Vlaar, koopmeiners en Midtsjo (beste van AZ-kant). Vitesse klapte er daarentegen wel vol in en had eigenlijk Nog wel aanspraak op de overwinning, zeker Odegaard was gevaarlijk. Als Ajax hem niet probeert te halen weet ik het niet meer, 20 miljoen is niet eens overdreven. Maar al met al kan je als AZ’er met een punt niet heel ontevreden zijn, zeker als je bedenkt dat de belangrijkste speler en een degelijke spits gemist werden. Met Johnsen begin je gewoon met 10 man. Hij doet echt pijn aan Mn ogen. Verliest met zn 2 meter elk duel van iedere speler onder de 1,75 meter.

Az eerste helft beter maar alleen goals uit spelhervattingen. Vitesse was eerste helft dramatisch. Maar oh wat hebben ze de tweede helft heerlijk lopen voetballen. Een genot om naar te kijken. Jammer dat de verdiende 3-2 niet veel. Odegaard was subliem, maar had de bal (net naast) beter goed voor kunnen geven.

Ideale scenario is dat AZ op de laatste speeldag een overwinning nodig heeft om 3e te worden. Dan gaat het nog ergens over.

2 april 2019 om 21:49

Tubes, daar hoop ik ook vreselijk op! Maar natuurlijk moeten wij wel blijven winnen.

2 april 2019 om 22:33

Maar jullie denken toch niet dat, ook al is AZ dan al zeker van de derde plek, dat ze niet gemotiveerd zijn? 1. Het is de laatste wedstrijd onder van de Brom na jarenlange dienst. 2. Je wilt niet dat de tegenstander kampioen wordt tegen jou, notabene in eigen huis. 3. AZ wint zelden van topclubs en willen daar juist van af. 4. Wat is er mooier dan het kampioenschap van je tegenstander verpesten? Kijk naar de Graafschap, dat kunnen jullie je (helaas) vast nog wel herinneren.

Overigens. Die goal van buitink. Knap gedaan zeg

Ik begin steeds meer te neigen om Odegaard graag als opvolger voor de Jong te halen. Als je een terugkoop clausule afspreekt met Real van pak hem beet 30 mio euro, dan willen ze vast wel meewerken.

Bloedende ogen als neutrale supporter. Laag tempo, veel fouten en ik heb me weer eens verbaasd over dat zgn. stadion. Je hoorde spelers op het veld roepen naar elkaar, dat was dan ook direct het enige geluid te horen. Wat een lelijke bak beton, mijn mening. Las ergens iemand zeggen dat het een spectaculaire pot was, nee bedankt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie

131 fans
Verdediger, 34 jaar

In de wandelgangen

Maandag 24 juni
Dani Alves wil na zijn vertrek bij Paris Saint-Germain graag terugkeren bij Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren