‘Barça herinnert ons daar gelukkig aan, want het voetbal is stervende’

Dinsdag, 2 april 2019 om

Hatem Ben Arfa staat bekend om zijn dribbelkwaliteiten en frivole spel en de Fransman geniet zelf ook van dergelijke eigenschappen bij andere spelers. De spelmaker van Stade Rennes luidt nu echter de noodklok, omdat hij vindt dat dergelijke aspecten een steeds kleinere rol spelen in het hedendaagse voetbal. Als voorbeeld van hoe het volgens hem wel moet wijst hij naar Barcelona, dat volgens Ben Arfa dergelijke kwaliteiten nog hoog in het vaandel heeft staan.

“Ik bewonder hen vanwege hun speelstijl en vanwege de manier waarop zij plezier hebben op het veld. De manier waarop zij voetballen, de controle en het plezier, zo hoort het”, vertelt hij aan France 3. “Er wordt nu te veel verdedigd. Er wordt veel aan tactiek gedaan, maar dat zou slechts de basis moeten zijn. Barcelona is er gelukkig om ons daaraan te herinneren, want het voetbal is stervende. Dat zag je al op het WK, het spelplezier is verdwenen.”

‘Stop met jezelf als Lionel Messi te zien, je bent geen Lionel Messi’

Hatem Ben Arfa was onlangs het onderwerp van een aflevering van onze 'Opgebloeid'-rubriek.Lees artikel

De 32-jarige Ben Arfa ziet het dus somber in en de dribbelaar weet ook nog niet waar zijn eigen toekomst ligt. Rennes en de middenvelder hebben de optie om zijn aflopende contract met een seizoen te verlengen, maar Ben Arfa sluit een vertrek ook niet uit: “Dat kan ik jullie nu nog niet vertellen, ik heb nog niets besloten over het aankomende seizoen.”

“Wat zeker is, is dat ik plezier wil hebben. Daar hangt mijn beslissing van af. Of ik nou blijf of vertrek, naar welke club dan ook, zal bepaald worden door het plezier dat ik voel op het veld. Als ik geen goede optie kan vinden of er niets is dat mijn aandacht trekt, stop ik ermee. Anders ga ik door, het gaat allemaal om het plezier. Maar ik voel me wel goed bij Rennes”, sluit hij af.


Poll

Ben jij het eens met Hatem Ben Arfa?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door piepke)

Clubs spelen nu inderdaad meer voor het resultaat dan om het publiek te vermaken (op enkele clubs na natuurlijk). Het is voor spelers meer een plicht lijkt het soms. Daar ben ik het wel eens met hem. Dat komt denk ik vooral door het feit dat er zoveel geld en druk mee gemoeid is dat ze op deze manier resultaat proberen te behalen. En het jammere is soms ook dat het succesvol kan zijn (zie Juventus bijvoorbeeld die imo niet aantrekkelijk spelen).

2 april 2019 om 17:20

Ik denk dat Atletico een beter voorbeeld is. Je kan daarentegen wel beweren dat goed defensief spel ook voor sommige mensen (en spelers) interessant kan zijn.

2 april 2019 om 17:50

@arsenallz

Atletico voetbal wat behoudend maar ze hebben wel altijd de intentie om goed te voetballen. United onder Mourinho bv, dat was een speelstijl die echt pijn aan je ogen deed

2 april 2019 om 17:54

Ik vind het van Atletico nagenoeg hetzelfde als dat van Mourinho. Met z'n allen op eigen helft en hopen dat Antoine snel genoeg is.

2 april 2019 om 18:19

ik zie dat niet echt. onder Mourinho zal ik vaak alleen afbraakvoetbal waar geen enkel idee achter leek te zitten. bij Atletico zit wel een hoop voetbal in de ploeg vind ik en ik zie af en toe hele mooie uitgespeelde aanvallen, ondanks het behoudende spel. het zijn vaak geen frommel of toevalsgoals die ze maken

2 april 2019 om 17:40

Het kost tegenwoordig natuurlijk wel een kapitaal om zo'n speelstijl op het hoogste niveau te implementeren. Je hebt op het middenveld namelijk jongens nodig met een vreselijk goed overzicht en een hele goede passing. Die zijn tegenwoordig zeer zeldzaam en ontzettend duur.

Dan heeft Barcelona in dit geval nog 'geluk' gehad met Arthur en De Jong, want als die twee al in grote competities hadden gespeeld, waren ze waarschijnlijk aanzienlijk duurder geweest.

2 april 2019 om 17:48

@koeral

ligt ook aan de coach die je hebt. je hebt control freaks als een Mourinho of Conte die al het risico willen uitsluiten wat ten koste gaat van het spel. aan de andere kant heb je coaches als Guardiola, Klopp en Tuchel die wel van eigen kracht uitgaan en dat levert dan in combinatie met hun geweldige spelersmateriaal altijd leuk voetbal op

Als de beste man blijft kun je deze uitspraak direct af doen als onzin. Als je Rennes zag spelen tegen Arsenal dan is het gewoon een naar ploegje die om het minste of geringste op de grond gaat rollen, met Ben Arfa zelf als grote voorbeeld.

Buiten dat valt er wel gewoon wat te zeggen voor zijn uitspraak, maar om te zeggen dat voetbal stervende is natuurlijk onzin. De focus van voetbal verandert constant. Op het moment brengt resultaat gericht voetbal resultaat, en een aantal jaren terug was reactievoetbal de sleutel tot resultaat. Het voetbal is in beweging, en dat is nooit anders geweest. Dat Ben Arfa zelf meer voorstander is van naïef voetbal is geen verrassing, maar dat betekent niet dat het voetbal stervende is. Dat is puur waar de voorkeur ligt.

2 april 2019 om 16:59

Ik weet nu niet of wat Ben Afra hier aankaart echt naief is? Ik denk dat Ajax iedereen wel bewijst dat de Cruyff theorie wel werkt, aanvallen is de beste verdediging. Zie hoe ze iedereen overrompelde in het EL seizoen en ook dit seizoen, wederom een aantal grote wedstrijden tegen reformeerde topploegen, waar ze hun wil oplegden. En ook in het verleden heeft dit bij Ajax een aantal prominente tegenstanders de das om gedaan, hoezo dan Naïef?

2 april 2019 om 17:10

Precies dit. Vind het altijd raar dat mensen zeggen dat totaal voetbal “weinig” resultaat brengt. Terwijl als je over de geschiedenjs heen kijkt zijn het altijd de best voetballende ploegen die vaak geschiedenis schrijven.

2 april 2019 om 17:35

Ajax bewijst helemaal niets. Je bent gewoon afhankelijk van factoren. De belangrijkste reden dat Ajax het zo goed doet, is talent en kwaliteit. Aanvallen is inderdaad de beste verdediging, totdat het niet meer effectief is. Bovendien is het (nu nog) aanwezige talent grotendeels verantwoordelijk voor de resultaten.

Overigens speelt Ajax in de Champions League ook in behoorlijke delen van de wedstrijd op de omschakeling. Dat zal ook wel moeten om het verschil in kwaliteit veelal te compenseren. Op dat niveau heb je namelijk ook vaak niet de bal en dan zul je toch ook met elkaar moeten verdedigen. Gelukkig begrijpt Ten Hag dat.

2 april 2019 om 17:49

Ajax leid daar al decennia spelers voor op. Reactie voetbal doen ze ook idd in delen van de wedstrijd, maar pressing spelen is wel wat ze continu doen, daar heb je niet specifieke spelers voor nodig, dat kan je met elk elftal spelen. En zoals je ziet bij Ajax en dan vooral onder Bosz, is dat grotere clubs er bijna niets tegen kunnen doen. Achterin spelen toch vaak de minder goeie voetballers, wat dus met pressing ze vaak in de nodige problemen kunnen brengen. Wanneer je dus continu pressing kan spelen, kan je op die manier al de aanval van de tegenstander voor 50% ontmantelen. Er komen slordigheden in de tegenstander hun spel, wat je dus heel goed zag bij de wedstrijden tegen Madrid. Ik benoem hier juist Ajax hierin, want die voeren het op dit moment heel erg goed uit, Europees. Iedereen vindt het eigenlijk raar dat Ajax verloor van Feyenoord en Psv, dit kwam omdat ze eigenlijk hetzelfde deden wat Ajax tegen Bayern en Real deed en daar kunnen voetballende clubs eigenlijk heel erg slecht tegen, waardoor je ze kan overrompelen. Natuurlijk heb je zeker goede voetballers nodig, die maken het alleen maar makkelijker, maar je kan het eigenlijk met alle clubs wel spelen, ik weet zeker dat je dan clubs als PSV Ajax best zo nu en dan kan verslaan.

2 april 2019 om 19:22

Ajax bewijst inderdaad dat je met totaal voetbal enkele hoge pieken kan hebben en hele diepe dallen. Ploegen als Atletico, Juve, Real tonen aan dat je met resultaatgericht voetbal constant aan de top kan staan.

2 april 2019 om 19:45

Wanneer Ajax in al die jaren netzoveel geld had kunnen uitgeven, durf ik mijn schoenen erom op te eten, dat ze betere resultaten hadden geboekt dan Arletico en Juventus. Ajax bewijst dat met beperkte middelen, je een heel eind kan komen, in verhouding met hun. En hele diepe dalen? Leg eens uit?

3 april 2019 om 15:08

Door een nietszeggende club uitgeschakeld worden in de voorrondes van de Europa League en dus een heel jaar geen europees voetbal spelen vind ik een bijzonder diep dal.

3 april 2019 om 18:01

Het diepere dal was een paar weken daarvoor, waardoor spelers met hun gedachten compleet ergens anders waren.

2 april 2019 om 19:09

Wat moet hij volgens jou dan doen, zijn werk uitzwaaien vanwege zijn voorkeur voor attractief voetbal, en dus geen geld meer verdienen? Die man moet ook gewoon werk hebben, net als wij allemaal.

2 april 2019 om 19:21

Zijn mond houden en geen hypocriete uitspraken doen? De beste man speelt bij een ploeg die antivoetbal speelt. Ga dan voor een ploeg spelen die mooi voetbal speelt en misschien een niveau minder is. Je kan wel roepen dat het voetbal sterft en hoe erg je dat vindt, maar dan zelf een nieuw contract tekenen bij een ploeg als Rennes zou ongekend hypocriet zijn

Ik snap niet dat veel coaches niet meer aanvallend voetbal pretenderen. Als kleine club tegen een Real Barcelona of Bayern verdedigend speelt, speel je ze eigenlijk in de kaart, uiteindelijk weet je dat je een doelpunt om de oren krijgt (uitzonderingen daar gelaten). Ik had Ajax graag tegen Barcelona willen zien spelen, dan tegen een Juventus. Clubs die aanvallend Real en Bayern hebben het niet voor niets moeilijk, juist tegen Ajax. Dat zijn ze gewoon niet gewend. Ze zijn gewend tegen blokken te spelen. Je zag het ook bij Ajax 2 seizoenen terug, zet maar eens hoog druk, of dit nu tegen een Bayern, Barca of Schalke is, het maakt geen bal uit, alle ploegen hebben er moeite mee. Ik blijf dan ook van mening dat PSV ook te weinig aanvallend heeft gespeeld, ik denk met aanvallend dat ze in ieder geval meer punten hadden gehad. En ja soms ga je dan hard op de bek, maar dat zie ik dat liever dan het eindeloze tegen houden.

2 april 2019 om 17:20

Psv in de cl was gwn veel te veel de bal lang spelen, waardoor ze tegen tottenham en inter (2e helft uit) niet meer onder de druk uitkwamen. Lozano zou ook veel meer scoren als die vaker wordt weggestoken, maa die spelers zet V.bommel er niet in. Ik ben van m3ning dat goede pressie het beste middel is tegen iedere tegenstander iig

2 april 2019 om 17:25

Jij verwoord het beter dan mij, dank u. Ik bedoelde het namelijk ook zo.

2 april 2019 om 17:43

Maar goede pressie kost wel heel erg veel energie. Zoiets hou je geen 90 minuten vol. Een goed voorbeeld daarvan was Nederland - Duitsland. Die Duitsers waren fenomenaal in de eerste helft door het geweldige druk zetten, maar ze waren in de tweede helft leeg en hadden eigenlijk het geluk dat ze er nog met de winst vandoor gingen.

2 april 2019 om 17:51

pressie houd je ook geen hele wedstrijd vol, maar je kan rust momenten nemen, door rustig achterin rond te tikken. weet je welk team daarin een heel mooi voorbeeld is? het oranje van 1998. die speelden eigenlijk precies zoals je het moet spelen. dan zetten overmars en ronald de boer druk, dan bergkamp cocu dan weer reiziger en numan en jonk en davids deden het ook nog even als je die wedstrijden terug ziet, denk ik dat je wel ziet hoe goed hiddink dat erin had geslepen.

2 april 2019 om 18:09

Zo makkelijk werkt dat natuurlijk niet. Als jouw speelstijl gebaseerd is op pressie-voetbal, ben je kwetsbaar in de periodes waarin je geen pressie hebt. Zo werkt het nou eenmaal in het hedendaagse voetbal als je twee goede ploegen tegen elkaar laat spelen.

2 april 2019 om 18:16

Ik vertel het nu op een simpele manier, maar echt kijk oranje 1998 maar na. Er staat een filmpje op het internet die het verduidelijkt.

Als ik het goed begrijp, wil hij enkel nog naar Barca. Wat gaat hij daar doen ?

2 april 2019 om 17:19

Op de tribune zitten wegens een gebrek aan kwaliteit en zelfreflectie waarschijnlijk. Overschatte speler die denkt dat hij wat is. Had ook een groot woord over Emery even de mond willen snoeren. Heeft vervolgens de hele wedstrijd op de grond gelegen en geen bal goed geraakt.

Ik kan naast Barcelona nog wel een paar clubs noemen die bij tijd en wijlen aanvallend voetbal van de bovenste plank laten zien. Om te beginnen bij Liverpool en City met daarachter op wat lager niveau Arsenal.

Daarnaast heb ik totaal geen sympathie voor Stade Rennes en haar manier van spelen waar Ben Arfa onderdeel van is. Het zijn aanstellers, huilebalken, die bij elke tik doen alsof ze zwaar gewond zijn (met name Grenier). Bovendien is het een hoop onzin. Tactiek maakt de sport. Soms moet je defensief spelen, ook Barcelona is wel eens aan het inzakken. Dat het spelplezier is verdwenen slaat natuurlijk ook nergens op.

2 april 2019 om 17:25

Waarschijnlijk niet bij spelers, maar het publiek ziet liever een aanvallende ploeg dan een verdedigende. Tactiek maakt inderdaad de sport, maar ik kijk veel liever naar een aanvallende tactiek. Ben Arfa heeft het wat dat betreft overigens ook mis, want de nadruk op tactiek leggen wil niet zeggen dat het spel minder aanvallend moet zijn.

Verder laten Liverpool en City het inderdaad zien, maar dat gaat wel gepaard met een behoorlijk uitgavepatroon en dan met name bij City. Die selectie heeft ver over een miljard gekost en dat in een vrij korte tijd. Als ik dan toch ergens geen empathie voor heb, is het het karakterloze Manchester City, ondanks het mooie voetbal.

2 april 2019 om 17:29

Ik zie dan nog steeds liever een City dan United met Mourinho. Ook aardig wat gekost dacht ik zo of het Real van hem.

2 april 2019 om 17:56

De selectie van Barcelona heeft inmiddels ook intens veel gekost. Je kan niet aanvallend spelen en hoog op de ranglijst staan als je niet flink investeert. Tenzij je in een zwakke competitie speelt.

Tegenwoordig lijkt veel investeren een must om op het hoogste niveau aanvallend te spelen.

2 april 2019 om 19:03

Misschien wat ''lager'' niveau nu Arsenal. Maar Arsenal speelt al jaren mooi voetbal sinds Wenger er lang geleden begonnen was. Wat te denken van Bergkamp?henry? De team goal van Jack Wilshere tegen Norwich City... Of de goal van Arsenal dit seizoen uit bij Fulham in de 1-5 overwinning die op eigen helft begon en over 3-5 schijven begon. City mag dan wat kampioenschappen gekocht hebben voor in de Premier League maar in de CL spelen ze nog geen enkele rol van betekenis. En Arsenal speelt nog steeds nu onder Emery super mooi voetbal. City werd vorig seizoen vernederd over 2 duels in de CL tegen Liverpool. Wenger zijn Arsenal was de laatste 2-3 jaar misschien wat minder succesvol en sprankelend maar hij heeft niet alleen Arsenal, de PL maar heel de voetbal wereld mooier en beter gemaakt en doen evolueeren.

De belangen zijn tegenwoordig heel erg groot, maar Ben Arfa heeft wel een punt. Dit WK was veruit het slechtste WK dat ik ooit gezien heb en dat komt door het voetbal dat er gespeeld word.

Echter heeft dit Barcelona zich er ook al wat op aangepast. Dit Barcelona is ook niet meer zo aanvallend als het Barcelona van pakweg 5 jaar geleden. Om op dat niveau aanvallend voetbal te spelen, heb je ontzettend veel kwaliteit nodig en die kwaliteiten kosten heel veel geld.

Overigens wel een goed teken dat Barcelona blijft inzetten op dat soort voetballers die zo'n speelstijl mogelijk maken. Jongens als Arthur, De Jong enz. kunnen het spel dermate snel lezen en verleggen dat een ploeg automatisch aanvallender gaat spelen. Dat ze Messi nog steeds hebben, helpt natuurlijk ook heel erg veel mee.

Omgekeerde wereld dit. Het voetbal evolueert en is vele malen beter en tactischer dan voorheen. Een slager, die vroeger prima de 16 kon verdedigen, kan in het hedendaagse voetbal moeilijk het professionele niveau aan. Ik ben groot fan, maar denk bijvoorbeeld dat Soll Campbell nu minder snel in de top mee zou draaien. Geldt nog meer voor Keown of Adams, om maar even bij Arsenal te blijven. Ook voor aanvallers geldt dit: beetje leuk doen loont niet meer. Ben Arfa is niet meer het niveau dat de top nastreeft. Ook een speler als Ziyech heeft zich aan moeten passen om in de NL top mee te mogen doen. Meer meeverdedigen, meer in teamverband denken.

2 april 2019 om 17:52

@gunnero

waarom zou zo een slager dan niet kunnen renderen in het hedendaagse voetbal? zo een Koulibaly bij Napoli is ook niet de beste voetballer ter wereld maar verdedigend gezien is het echt een geweldenaar. zelfde geld voor verdedigers als Barzagli en Chiellini bij Juve. dat zijn allemaal geen verdedigers met echte opbouwende kwaliteiten maar wel spelers die in staat zijn een tegenstander volledig te neutraliseren met hun verdedigende kwaliteiten

2 april 2019 om 18:31

Koulibaly wordt bestempeld als een beest van een verdediger, statig. Ten onrechte, want Koulibaly is omzettend atletisch, snel en voetballend behoorlijk sterk. Meer een Kolo Toure dan een Sol Campbell. Italiaanse verdedigers (zeker bij Juve) zijn een apart verhaal, die renderen uitstekend in Italië binnen een typische speelstijl, maar niet er buiten. Ik zeg ook niet dat iedere verdediger uit het verleden niet mee zou kunnen, maar dat er veel meer gevraagd van verdedigers. Backs zijn inmiddels halve buitenspelers en centrale verdedigers horen de opbouw te verzorgen. Heel anders dan vroeger, veel dynamischer, veel meer taken in het veld en veel tactischer.

2 april 2019 om 20:50

Grappig, gezien Koulibaly een van de best voetballende Cv's ter wereld is.

ik kan ook genieten van het spel van clubs als Juventus, Dortmund, Liverpool, Napoli, Spurs, Real Madrid (in vorm), Manchester City en Paris Saint Germain. ook Ajax speelt dit jaar heel leuk voetbal in de Champions League. Barca hoort in dat rijtje thuis qua attractief spel maar dat dat de enige club is die mooi voetbal speelt vind ik wel erg ver gaan

Is Ben Arfa misschien iets voor Ajax als bijv Tadic of Ziyech vertrekt?
Heeft toch een staat van dienst en met zijn ervaring en status toch wel een versterking voor Ajax.

2 april 2019 om 20:31

Zeker niet. Ben Arfa is het tegenovergestelde van hoe Ajax wil voetballen. Heb Ben Arfa een aantal keer (live) gezien bij Newcastle en hij komt de bal op de middenlijn ophalen en rent ermee naar de goal, keer op keer. Geloof mij als ik zeg dat het na de 8e of 9e keer echt wel begint te vervelen (en ploeggenoten die mateloos geïrriteerd toe staan te kijken). Meeverdedigen na weer een mislukte actie is hem totaal onbekend. Vervolgens prikt ie in de 75e minuut wel de 2-1 er in na een prachtige solo en is hij man van de wedstrijd, maar man man, wat heb ik een haat/liefde verhouding met zulke voetballers.

Bij Ajax zul je er waarschijnlijk beter mee weg komen omdat die als team simpelweg meer overwicht hebben over hun tegenstanders waardoor Ben Arfa beter tot zijn recht komt, maar coaches zullen gek van hem worden en als hij 3 wedstrijden niet scoort beland hij naast de basiself (wat meneer Ben Arfa natuurlijk weer niet zint). Bij een NAC of in dit geval Rennes kom je ermee weg, maar het is niet voor niks dat deze man altijd snel weer opzoek moest naar een nieuwe club.

Het blijft een fantastische voetballer.

Onzin, alsof verdedigen nieuw is. In de jaren 90 had je het cattanazio (hoe schrijf je dat in Godsnaam) waar de Italianen de wereld mee veroverde en een jaar of tien geleden Mourinho met zn betonvoetbal. Nu is het juist Pep die er bovenuitsteekt met een swingend City of PSG die met die drie voorin iedereen in eigen land de competitie aam gort schiet. Of wat te denken van Ajax die Real er ouderwets met 1-4 afblazen. Lat voetballers lekker voetballrlen en het praten over laten aan ons op VZ, de experts

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Stade Rennes

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.OGC Nice13-1
10.Rennes121
11.Amiens11-2
Voor de complete stand: Ligue 1
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Stade Rennes.

41 fans
Middenvelder, 32 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 16 oktober
Real Madrid is bereid lang te wachten voor de peperdure Kylian Mbappé. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren