Verbazing over ‘kwetsbaarheid’ van Ajax: ‘PSV is meer in balans’

Dinsdag, 26 maart 2019 om

Komende zondag gaat Ajax proberen de achterstand op PSV in de Eredivisie te verkleinen. Jan Poortvliet stelt dat de topper in de Johan Cruijff ArenA allesbepalend kan zijn. "Als PSV minimaal een punt pakt, wel. Dan is de titelstrijd gewoon beslist, dan geeft PSV het nooit meer weg", zegt de voormalig speler van PSV in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

Poortvliet omschrijft de kraker als 'een wedstrijd die altijd op het scherp van de snede wordt gespeeld'. "In de media gaat het al weken over die wedstrijd. PSV staat aan kop, Ajax móét echt winnen. Ik heb ook het idee dat het nu allemaal veel gevoeliger ligt als toen ik tegen Ajax speelde." De oud-international ziet duidelijke verschillen tussen de twee Nederlandse topclubs.

“Ajax is wat kwetsbaarder als ze denken dat ze het wel op hun gemakje kunnen. PSV is minder kwetsbaar, meer een team. Na de winterstop hebben ze het wel moeilijker", analyseert Poortvliet, die liever het PSV van de eerste seizoenshelft ziet. "Nu worden ze ook van alle kanten aangevallen dat het niet loopt en niet zo spectaculair is, dan is het des te knapper dat je vijf punten voor staat."

Poortvliet constateert dat de ploeg van Erik ten Hag wisselvalliger is. “De ene week worden ze op een voetstuk geplaatst omdat ze van Real Madrid winnen (1-4 zege in de Champions League, red.), de andere week verprutsen ze het uit bij AZ (1-0 verlies, red.). Het zijn ook nog jonge gasten, geen Johan Cruijff en Johan Neeskens die veel meer routine hadden. PSV is meer in balans.”


Poll

Wat verwacht jij van Ajax-PSV?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door asroma8)

Bij Jan in huis staan de deuren altijd open kunnen we wel stellen.

26 maart 2019 om 11:03

tjah het kan vriezen of het kan dooien :-)
Maar neemt niet weg dat het klopt. Benieuwd hoe de dip van PSV echt is tegen een sterkte tegenstander. Er zou zomaar een extreme uitslag kunnen komen dat Ajax wint met 4-0 of dat PSV wint met 0-4. Misschien wel de meest spannende wedstrijd van het seizoen (madrid - Ajax was ook heel spannend, maar dat kwam pas in de loop van de wedstrijd, vooraf had ik daar toch minder verwachtingen)

26 maart 2019 om 21:53

Ah ja als psv er heb je alleen een psv bril op Poortvliet en daarom is Ajax verder gekomen dan PSV in de Champioensleguae zeker ook omdat ze zo kwetsbaar zijn nou h ert is eerder andersom!

PSV meer in balans? PSV kan alle energie steken in de eigen competitie, heeft een aanval dat in mijn ogen meer scorend vermogen heeft dan dat van Ajax en dat maakt het dat ze 5 punten los staan. Ik vind ze verdedigend toch echt wel kwetsbaarder dan Ajax en dat het niet afgestraft wordt, komt door het gebrek aan kwaliteit van de tegenstander.

Er zijn jaren geweest dat PSV echt oerdegelijk was en nog beter in balans dan nu. Die gaven echt heel weinig weg, maar dat geldt niet voor dit elftal dus.

26 maart 2019 om 11:06

Mee eens. Het aanvallend en scorend vermogen bij PSV is idd van een hoog niveau dit seizoen. Veel jongens die een goal kunnen maken op het middenveld en voorin en een topscorer met Luuk de Jong die echt gruwelijk goed kan koppen. Maar zodra de tegenstand iets groter is dan (met alle respect) Heerenveen, PEC en Fortuna Sittard, dan is de achterhoede heel kwetsbaar gebleken tegen grote clubs als Inter, Spurs en Barca. Daar moet PSV toch nog wel wat extra's halen volgend seizoen wil het volgend jaar Europees ook iets meer potten breken denk ik.

26 maart 2019 om 11:10

Op basis van wat is PSV verdedigd kwetsbaarder? Ajax heeft 6 meer tegengoals gekregen en de laatste keer dat ik checkte spelen PSV en Ajax tegen dezelfde teams. Dus dat de teams de kansen niet afmaken tegen PSV door een gebrek aan kwaliteit kan de prullenbak in, want Ajax speelt tegen diezelfde teams. Verder zijn de teams juist efficient tegen Psv:

'in 2019 gaf PSV acht doelpogingen weg en liefst zeven daarvan leverden doelpunten op' Dit stond in een bericht van 16 februari. Dus eigenlijk gebeurt het tegenovergestelde van wat jij zegt: De teams die normaal een gebrek aan kwaliteit hebben om te scoren, zijn super efficient tegen Psv.

Ook als je naar de uitslagen kijkt zie je dat PSV constanter is: ze hebben nog nooit meer dan 2 tegengoals tegen gekregen in de competitie, waar Ajax er bijv. 4 tegen kreeg tegen Heereveen en 3 tegen PSV en 6 tegen Feyenoord.

26 maart 2019 om 17:59

Helamaal mee eens. Viergever-Schwaab is misschien niet zo fancy als Blind-de Ligt, maar is minstens zo goed als centrum. En het middenveld Hendrix - Rosario is misschien niet heel spannend, maar wel heel betrouwbaar. Eigenlijk heel knap dat ze met dat middenveld dan zoveel goals scoren.

26 maart 2019 om 11:36

"psv kan alle energie steken in de eigen competitie"

Een paar dagen na Ajax - Real won Ajax met 5-0 van Nac, een paar dagen na Real - Ajax won Ajax met 4-0 van Fortuna. Dus om het nou op die extra wedstrijden te gooien...

"ik vind ze verdedigend toch echt wel kwetsbaarder dan Ajax"

Hoe kan het dan dat Ajax al 22 goals tegen heeft gekregen en PSV pas 16?

26 maart 2019 om 11:55

Na een midweekse wedstrijd tegen PEC verloor een vermoeid Ajax uit bij AZ. Ajax gaat 14 wedstrijden meer spelen dan PSV, de invloed daarop kan je niet ontkennen.

26 maart 2019 om 12:06

Toch klopt dat wel. Na Real - Ajax kon het elftal tegen Fortuna nog op de roes van de overwinning spelen. Paar dagen later was het al een stuk moeizamer waarna ze er tegen AZ gewoon vanaf gingen.

Men vergeet dat dit team nog tamelijk jong en onervaren is. Die zijn nog niet in staat om als individu en team extreem te pieken en dat vast te houden.. Ma.a.w.: die betalen nog een prijs voor de fysieke en mentale belasting waarmee ze Real versloegen

26 maart 2019 om 12:10

Met zo'n brede selectie als die van Ajax met liefst 'zestien basisspelers' (volgens Ten Hag) vind ik dat echt een excuus van lik-mijn-vestje. Ajax heeft geld zat, kan spelers kopen die het wil, zo ongeveer, en akn zich dus niet erop beroepen dat het zoveel wedstrijden meer speelt. Bovendien, in 2005 haalde PSV de halve finales van de CL (en zelfs de drempel van de finale), maar haalde dat seizoen ook gewoon de dubbel. Met overmacht ook trouwens. Eens zien of Ajax ook dat hoge niveau haalt.

26 maart 2019 om 12:12

Suarez7, ik vind dat zo'n onzin, Ajax heeft een grote groot genoeg om een kwalitatief fit elftal op te moeten kunnen stellen. Daarnaast wil meer dan de helft naar een grotere competitie waar ze veel meer en intensievere wedstrijden moeten spelen. Gaan ze dan daar ook dat excuus gebruiken?

26 maart 2019 om 12:43

"na een midweekse wedstrijd tegen PEC verloor een vermoeid Ajax uit bij Az."

Maar wilde Ajax zelf niet dat die wedstrijd midweeks gespeeld zou worden?

En bovendien, als je nou op woensdag Real-uit zou hebben gehad en de zondag daarna meteen Psv, dàn had je mogen klagen. Maar dit Ajax, met spelers als Veltman, Sinkgraven, Magallan, Schuurs, Labyad, Huntelaar en Dolberg op de bank, moet toch wel in vijf dagen tijd van PEC en AZ kunnen winnen?

26 maart 2019 om 12:36

Mee eens, de periode Hiddink/psv was een niet te stoppen team, met spelers zoals gomes, alex, farfan en volgens mij nog kezman. Dat waren momenten dat ik als ajacied wel jaloers naar PSV keek.

26 maart 2019 om 13:12

Echter kan PSV uit de voeten met meerdere manieren van spelen, terwijl dit Ajax maar 1 trucje kent. Als dat eenmaal mislukt of ondermijnd word, merk je wel dat dit Ajax het heel lastig heeft. Ik vind Ajax kwalitatief een stuk beter, maar PSV heeft inderdaad een betere balans en daardoor een stabielere ploeg.

26 maart 2019 om 13:23

Fcexclusief. Uit de tekst begrijp ik dat hij bedoeld met meer in balans dat psv als collectief elkaar door moeilijke wedstrijden kan loodsen en daardoor minder vaak onnodig punten verspeeld. Dat is ook te zien aan de vele late doelpunten. Ik ben het dan ook juist eens met de uitleg. Overall heeft Ajax inderdaad een beter team. De woordkeuze gebalanceerder is alleen niet juist kijkend naar de inhoudt van de tekst.

26 maart 2019 om 18:01

Waarom deed PSV het dan zo veel beter toen ze nog CL wedstrijden speelden? Juist toen ze uit Europa lagen werd het minder aanvallend en overtuigend.

Hoor dit geleuter al het hele jaar. Begint echt vermoeiend te worden. Beide zijn heel kwetsbaar na de winter tegen Ajax werd het door AZ, Feyenoord en Heracles alleen goed afgestraft. Alsof dat bij PSV helemaal niet meer kan gebeuren in de komende weken? Zeker als de druk er op komt te staan mocht het gat 2 punten worden...

Ajax heeft 9 doelpunten meer gescoord in de eredivisie en 6 meer tegen. Kan dan toch wel stellen dat ze elkaar echt niks ontlopen.

Tja, Ajax heeft bijna 2x zoveel wedstrijden gespeeld dan PSV 😂 En daarbij heeft Ajax spelers op het veld staan die alle interlands hebben gespeeld, dus vrij logisch allemaal! PSV mag ook echt wel super trots zijn op dit kampioenschap! (Als ze kampioen worden)

26 maart 2019 om 11:13

klopt ook niet. PSV heeft er 37 gespeeld en Ajax 45 op dit moment...

En PSV heeft zeker geen internationals op het veld staan?

26 maart 2019 om 11:16

Overdrijven is ook een vak. Ajax heeft na de winterstop maar 4 wedstrijden meergespeeld dan PSV. Dit is exclusief het tweeluik met Juventus. Dat verhaal over interlands begrijp ik ook niet helemaal. Bij PSV spelen ook veel international die (bijna) altijd in de basis beginnen. Dumfries, Bergwijn, Pereiro, Lozano, Guti en Angelino (jong Spanje) ook maar een paar namen te noemen.

26 maart 2019 om 12:16

Overdrijven is een vak, en vervolgens kom jij met cijfers die jouw goed uitkomen? Met juventus erbij is het 6 en voor de winterstop ook al 6 .

26 maart 2019 om 13:19

Hoe is dat uberhaupt relevant? Ajax heeft aanzienlijk meer financiele middelen en zouden dus prima een hele brede selectie kunnen hebben in tegenstelling tot Psv.

Als je Europees wilt spelen, weet je dat je meer wedstrijden speelt. Dat argument mag dus helemaal niet aangehaald worden, want in de grote competities krijg je het nog veel drukker.

De 32-jarige Pique maakt bijvoorbeeld bijna net zoveel minuten als de 19-jarige De Ligt. Wil je in de top voetballen, moet je sowieso zoveel wedstrijden kunnen spelen. Als dat een reden mag zijn om minder te presteren, heb je in de top of in de CL sowieso niet veel te zoeken.

26 maart 2019 om 13:14

Elke club is trots op een kampioenschap. Wat meer objectiviteit mag wel. Poortvliet zegt hier helemaal niets verkeerd. PSV oogt stabieler en kan op meerdere manieren spelen in tegenstelling tot Ajax. Daarentegen heeft Ajax veel meer individuele kwaliteiten.

26 maart 2019 om 14:12

"tja, Ajax heeft bijna 2x zoveel wedstrijden gespeeld dan Psv"

Zoals door anderen al opgemerkt: Ajax heeft 45 wedstrijden gespeeld, PSV 37.

En die 45 wedstrijden van Ajax zijn inclusief de eerste 4 CL-kwalificatiewedstrijden die al in juli-augustus gespeeld zijn. En die Ajax aan zichzelf te danken had, door het simpele feit dat zij vorig seizoen geen kampioen geworden zijn.

Blijven qua "echte" extra wedstrijden dus alleen de twee CL-wedstrijden en drie bekerwedstrijden over die Ajax sinds de uitschakelingen van PSV heeft gespeeld.

Van die twee CL-wedstrijden heeft Ajax in de competitie geen last gehad. Na Real-thuis en -uit stonden NAC en Fortuna thuis op het programma en die heeft Ajax ook allebei eenvoudig gewonnen.

Blijven dus feitelijk alleen de bekerwedstrijden tegen Roda, Heerenveen en Feyenoord over als echte "stoorzenders". Maar om nou die drie bekerwedstrijdjes (waarvan éã©n tegen een KKD-club) als excuus te gebruiken voor die vijf punten achterstand...?

26 maart 2019 om 16:29

Wow Cabinessence, 4 voorronde wedstrijden mag je niet meetellen want, Ajax werd zelf geen kampioen, Nac en Fortuna ook niet want, die werden makkelijk gewonnen nadat Ajax tegen Real had gespeeld en een wedstrijd tegen een kkd-club tellen we ook niet....... Ik vind, dat wanneer je als club op 3 fronten wilt meedoen, je niet moet zeuren. Maar, ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat jij samen met Aad de Mos rekenles hebt gehad want, dit is onnavolgbaar

26 maart 2019 om 16:49

"4 voorronde wedstrijden mag je niet meetellen"
Nou, vertel: hoe zijn die vier voorrondewedstrijden dan deels verantwoordelijk geweest voor de vijf punten achterstand die Ajax nu heeft?

"nac en Fortuna ook niet want, die werden makkelijk gewonnen nadat Ajax tegen Real had gespeeld"
De twee competitiewedstrijden direct na de wedstrijden tegen Real heeft Ajax makkelijk gewonnen. Dan heb je toch uiteindelijk dus toch geen nadeel gehad van die twee extra wedstrijden?

26 maart 2019 om 17:06

Het punt dat wordt aangedragen is dat Ajax punten laat liggen doordat ze meer wedstrijden spelen. En het is nou niet zo dat Ajax die 4 voorrondewedstrijden en de wedstrijden tegen NAC en Fortuna op papier heeft afgedaan. Dan hebben ze tich uiteindelijk meer wedstrijden gespeeld en zou het toch ook get punt van Frankkie onderstrepen (alhoewel de hoeveelheid wedstrijden niet helemaal klopt). Of het een goed argument van hem is, dat is een tweede. Feit blijft staan dat Ajax meer wedstrijden heeft gespeeld

Hoop niet dat psv afwachtend gaat spelen omdat Ajax moet komen psv moet vol op de aanval spelen Ajax niet in hun spel laten komen

26 maart 2019 om 11:40

PSV zal niet vol de aanval zoeken, maar ik denk wel dat ze vol de duels proberen op te zoeken. Ik denk dat PSV gaat proberen het middenveld van Ajax te ontregelen door er fel op te zitten. Als Ajax daar onderuit weet te voetballen, kan ik me niet voorstellen dat ze niet winnen. Ajax is kwalitatief beter, dus als ze een goede dag hebben, dan zal PSV er in de Arena niet aan te pas komen.

26 maart 2019 om 12:01

PSV moet met de intentie gaan dat ze ajax oprollen met 6-0, want als psv gaat voor een gelijkspelletje word het vaak een afstraffing. Vanaf minut 1 ajax bij de keelpakken en niet meer loslaten.

De zwakte van ajax is dit jaar al heel duidelijk geworden want iedere keer hebben ze nog punten laten liggen wanneer een team hoge druk zet want de verdediging is bij ajax het zwakke punt. Durven te voetballen en niet teruguit zakken

Ajax is duidelijk vermoeid. Deze ploeg is nog niet gewend om zoveel wedstrijden te spelen in een seizoen en haalt daarom soms niet hun niveau. Vooral bij Mazraoui pijnlijk zichtbaar

PSV scoort sinds de winterstop vooral vijven en zessen, terwijl Ajax de ene week een negen en de volgende week een drie kan scoren. Dus wat dat betreft zou ik PSV zeker stabieler noemen.

Klopt helemaal. PSV speelt gewoon stabieler op dit moment. Denk dan ook niet dat Ajax kampioen gaat worden. Wel jammer. Prima reden om Ter Hag de laan uit te steuren. Deze man past absoluut niet bij Ajax.

26 maart 2019 om 12:03

en 3 weken geleden tegen Real was hij de perfecte trainer.

Er moet meer stabiliteit komen dat zou de club goed doen. zodra er 1x niet word gewonnen is het meteen een groot wespennest en begint iedereen te roepen, om ontslag etc.

Verbazing over de kwetsbaarheid van Ajax, in tegenstelling tot PSV dat maar 1 wedstrijd pw speelt doet Ajax nog steeds op 3 fronten mee en dan kunnen er wedstrijden tussen zitten die wat minder zijn dan normaal omdat eigenlijk de selectie wat te krap is voor dit huzarenstukje.

26 maart 2019 om 12:15

Opzich eens, alleen werd na de uitschakeling van PSV in de beker nog geroepen dat het verschil met Ajax is dat Ajax een veel bredere selectie heeft met basisspelers die op de bank zitten (Neres, Dolberg, Wöber destijds, Veltman nu, Magallan). Dan kun je door af te wisselen ook voorkomen dat je oververmoeid raakt lijkt me.

26 maart 2019 om 12:52

Bij bepalende spelers als Tadic, Ziyech, de Ligt en de Jong zie je nu wat vermoeidheid optreden en die zijn niet zomaar ff te vervangen.

26 maart 2019 om 12:57

Tja, men valt al het hele seizoen over elkaar heen om te benadrukken hoe groot het gat tussen Ajax, PSV en de rest van de competitie wel niet is. Maar een speler rust geven kan dan dus niet? Kortom: zo groot is dat gat helemaal niet. Dat zien we na de winterstop al.

Ik ben het er totaal mee eens. Als PSV slecht speelt, zakken ze nooit door de ondergrens en gaan ze niet opeens kans op kans weggeven. Dat heb ik Ajax zien doen tegen Feyenoord, AZ, PSV en Heerenveen. Daarentegen vind ik dat Ajax in sommige wedstrijden een hoger niveau aantikt dan PSV gedaan heeft. Als je het verschil tussen goed en slecht in ogenschouw neemt, dan is de conclusie in mijn ogen juist dat de balans bij PSV beter is.

Ajax presteert beter in Europa, PSV beter in de Eredivisie. Verschil zit voornamelijk in de tegenstand. Ajax kan zich mentaal wel opladen tegen Europese (sub)toppers, maar niet altijd voldoende in de Nederlandse competitie. PSV kan dat laatste veel beter. En omdat de tegenstand in de Eredivisie relatief laag is, kan PSV het kwaliteitsverschil vaker in (3) punten omzetten. Zie je PSV in Europa telkens in de laatste minuten scoren? Ik geniet van Ajax in Europa, maar minder in Nederland, en met PSV heb ik dan weer weinig. Daar moet je supporter van zijn, want van het spel word je niet vrolijk....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoreAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 9 december
Juventus wil Ivan Rakitic graag naar Turijn halen in de winterstop. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren