PSV en Ajax azen op piepjonge verdediger van PEC: ‘Wij kunnen niks’

Dinsdag, 26 maart 2019 om

Sepp van den Berg kwam ondanks zijn zeventien jaar dit seizoen al tot elf optredens in de Eredivisie en de jonge verdediger van PEC Zwolle is niet de enige talentvolle voetballer in de familie. Zijn vijftienjarige broertje Rav van den Berg maakt eveneens deel uit van de jeugdopleiding van de Blauwvingers, al is het nog de vraag hoe lang dit zo blijft. De Stentor meldt dinsdag namelijk dat de jongste Van den Berg, die ook in de verdediging speelt, in de belangstelling staat van Ajax en PSV.

“Of hij vertrekt, gaan we zien. We voeren hierover gesprekken met zijn familie. We willen hem hier houden, door te vertellen wat wij hebben, wat we kunnen bieden en welk plan we met hem voor ogen hebben”, vertelt technisch directeur Gerard Nijkamp aan de regionale krant. Clubs mogen jeugdspelers pas een driejarig contract aanbieden zodra zij hun zestiende verjaardag hebben gevierd: “Daarom kunnen we niks. Als hij nu vertrekt, ontvangen we alleen een opleidingsvergoeding”, gaat Nijkamp verder.

De bestuurder hoopt Van den Berg ervan te kunnen overtuigen toch bij PEC te blijven: “Ik snap dat Rav bij Ajax natuurlijk met betere spelers komt te voetballen. Maar is dat goed voor zijn opleiding? Voor zijn sociale omgeving? Voor zijn studie? Daar hebben we het ook met de familie over.” Nijkamp hoopt bovendien dat de jeugdopleiding van PEC binnenkort een internationale status krijgt, waardoor het vanaf 1 juli middels een soort herenakkoord beschermd zal worden tegen de concurrentie van andere Nederlandse clubs.

De Zwollenaren investeerden in de afgelopen jaren al meer dan een miljoen euro in hun academie en zijn van plan om die financiële injecties in de komende jaren voort te zetten: “We zijn deze week weer met alle directeuren op de hei geweest om over de veranderagenda te praten. Dit soort zaken komt dan ook aan bod. Het is voor ons ontzettend lastig spelers zo hier te houden. En er wordt aan meer spelers getrokken. Niet alleen aan Rav”, sluit hij af.


Poll

Denk jij dat Rav van den Berg het beste bij PEC Zwolle kan blijven?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Zelfde verhaal natuurlijk met die AZ speler. Dit is de periode dat de selecties weer ingevuld gaan worden, en dus zullen er nog veel van dit soort berichten komen. Jammer, want clubs moeten gewoon hun eigen jeugdspelers opleiden vind ik. Maar aan de andere kant begrijpelijk want ze proberen de beste talenten voor zich te winnen. Wellicht kan de Knvb hier iets aan doen door bepaalde regels aan te passen, zoals de leeftijd dat een contract aangeboden kan worden. De opleidingsvergoeding nog wat hoger leggen.

26 maart 2019 om 11:01

En dan zeuren over de tegenstand in de Eredivisie terwijl clubs zoals Ajax andere jeugdopleidingen leeg plunderen. 11 jarige spelers bij NAC weghalen bijvoorbeeld. Iedereen kan de beste jeugdopleiding gaan claimen als ze andere opleidingen leegplunderen.

26 maart 2019 om 11:26

En dan spelen ze uiteindelijk in een jong-team dat voor spek en bonen meedoet in de kkd. Terwijl NAC ze goed had kunnen gebruiken om meer tegenstand te bieden.

26 maart 2019 om 11:32

Ik snap je punt. Maar tegelijkertijd wil je de best mogelijke opleiding voor je 11-jarige zoontje, of dat nou op voetbalgebied is als op academisch vlak. En je wordt er beter van wanneer je dagelijks met andere grote talenten speelt. Lastig dilemma

26 maart 2019 om 11:46

Mocht dat 11-jarige jongetje Ajax 1 halen dan heeft hij waarschijnlijk 8 jaar bij Ajax in de jeugd gezeten. Dan heeft de Ajax opleiding gewoon een redelijk aandeel in zijn ontwikkeling gehad. Een groter aandeel dan nac in ieder geval waar hij uiteindelijk 1 jaar heeft gevoetbald toen hij 10 jaar was.

26 maart 2019 om 12:11

Niks plunderen, gewoon de beste jeugdspelers aantrekken. Dat doe je door jeugdspelers het beste perspectief te bieden. Ajax haalt overigens alleen de krenten weg, de spelers van NAC niveau laat Ajax gewoon bij Nac.

26 maart 2019 om 12:20

@speedy En deze reactie laat dus precies zien wat er mis is met de denkwijze van Ajacieden. Als jullie nu echt meer weerstand zouden willen dan zouden jullie juist willen dat iets betere spelers bij hun clubs blijven. Maar nee, het weerstand argument geldt natuurlijk alleen als het positief is voor Ajax

26 maart 2019 om 12:28

Het is positief voor het talent. Dat is wat telt. Dat PEC daardoor af en toe een talent kwijt raakt, so be it.

Je gaat kinderen toch niet de kans op een geweldige toekomst ontnemen omdat de lokale voetbalclub dan wat meer geld aan ze kan verdienen?

26 maart 2019 om 12:47

De kans op een geweldige toekomst? Als een speler genoeg talent heeft kan die zich bij elke club ontwikkelen. Maar ik was even vergeten dat er bij Ajax buitenaards voetbal wordt gespeeld en dat er magisch water uit de kraan komt.

26 maart 2019 om 12:53

De jeugdopleiding bij Ajax is inderdaad extreem veel beter dan die bij Pec. Bij Ajax ontwikkeld een talent zich sneller en beter dan bij Pec.

Daarnaast voetbal je bij Ajax op gras, de ondergrond waarop men overal op speelt. Dat biedt de meeste kans om elders succesvol te zijn.

26 maart 2019 om 13:05

Volgens mij ligt op de toekomst ook kunstgras......

26 maart 2019 om 13:08

Op gras? Volgens mij spelen/trainen ze bij Ajax in de jeugd voornamelijk op kunstgras hoor? En dat extreem veel beter zal ook wel meevallen. Pec is gewoon een bvo en in de jeugd hebben de trainers daar ook gewoon de nodige papieren. Dat het bij Ajax beter is wil ik echt wel geloven hoor, al is het alleen al omdat je met betere (jeugd)spelers om je heen speelt, maar dat 'geweldige toekomst ontnemen' gaat er bij mij niet in. Nog maals; als je goed genoeg bent red je het overal wel. Kijk maar naar een zyiech en een Robben.

26 maart 2019 om 13:13

Op de toekomst liggen 5 normale velden (waaronder het hoofdveld) en twee kunstgrasvelden. Deze worden zover ik weet enkel gebruikt om op te trainen, het eerste traint er ook weleens in aanloop naar een uitwedstrijd op plastic. Verder worden alle wedstrijden normaliter gewoon op gras afgewerkt.

Edit: De jongere jeugd zal misschien wel af en toe op kunstgras spelen, dat zou ik niet met zekerheid durven zeggen!

26 maart 2019 om 13:44

Ik moet zeggen dat jij helaas weinig kaas van gegeten hebt. Het is niet zo dat Ajax iedereen leegkoopt vooral de eerste elftallen van eredivisie zoals az Vitesse gronning noem maar op Ajax koopt al jaren geen spelers van zulke niveau. Als een talent die zeer boven iedereen uitsteekt dan moet een club als ajax zijnde handelen anders ben je geen topclub kijk maar naar buitenland Bayern l München doet city barca real Psg porto Waar zou Frenkie de jong nu zijn als Ajax hem niet had weggehaald bij Willem 2 hij zou nu pas bekend worden ofzo dus wat jij zegt heeft helemaal niks te maken met tegenstand bieden of wat dan ook spelers van het niet niveau komen ook niet dus we halen niet de spelers van .. maar we halen spelers van waar we denken dat ze bij Ajax de beste zouden worden. En zodoende om Ajax weer op te bouwen. Dat we jaren niet Europees goed speelde was natuurlijk dr schuld vAn de lage club van eredivisie omdat zij niet goed genoeg Scouten Nederlandse talenten op de kaart zetten voor grote eredevisie clubs en zo kan je groeien.

26 maart 2019 om 13:58

Frenkie was al wel een stuk langer bekend hoor, denk misschien als die bij Willem 2 was gebleven hij meer vlieguren had gemaakt in de eredivisie en dit seizoen ook bij Ajax had gespeeld. Hij stond aan de deur bij het eerste van Willem 2, maar Willem 2 wilde hem niet opstellen, omdat ze dan bezig waren om een speler van ajax op te leiden die na het seizoen toch zou vertrekken. Dus was die niet naar ajax gegaan had die waarschijnlijk al 2 seizoenen meer in de eredivisie gespeeld.

26 maart 2019 om 14:07

in principe zou de regeling moeten veranderen. De opleidingsvergoedingen zijn te laag die de clubs onderling betalen. Als je als Knvb hiertegen optreed met hogere opleidingsvergoedingen dan zullen clubs alleen de echte talenten wegnemen en niet het sleepnet door andermans opleidingen halen, zoals nu wel eens wil gebeuren.

Ook daarna is de compensatie te kort. Als je het voetbal in zn algeheel omhoog wilt hebben zou je moeten afspreken dat de opleidingsclub bijvoorbeeld 30 procent van iedere volgende transfer zouden moeten vangen.dan gaat iedere club veel geld in zijn opleiding stoppen omdat ze allemaal talenten willen opleiden.

Dus bijvoorbeeld als Barcelona Frenkie de Jong zou verkopen dan krijgen zowel Ajax als Rkc/willem 2 gezamenlijk 30 procent van de transfersom. Zou eigenlijk wereldwijd eerlijker zijn.

PEC is toch wel een voorbeeld aan het worden voor veel clubs in Nederland. Dat beleid daar zit echt wel goed in elkaar en de durf om te investeren in de jeugd en het geloof in de eigen regio, werpt nu al z'n vruchten af. De terugkeer naar echt gras is ook slechts een kwestie van tijd en wat het Zwolse publiek ook het liefst wil zien. Als Ajacied zijnde zou ik het mooi vinden als Rav van den Berg gewoon bij PEC blijft en dat Ajax een deal maakt met Pec, om straks als eerste te mogen onderhandelen.

26 maart 2019 om 11:07

gewoon een verbod op deze kinderhandel . vanaf de 16 een profcontract laten tekenen en pas vanaf 18 de mogelijkheid geven om te verkopen. en jeugdspelers van een amateur club over nemen 25 k voor betalen . voor de amateur club veel geld en als ze echt talent hebben voor een profclub maar een schijntje

26 maart 2019 om 11:17

Dan kunnen veel Bvo's hun opleiding gaan opdoeken. Of denk je dat een club als PEC even 20x 25k gaat betalen per jeugdselectie. En daar hebben ze er een hoop van. Dat gaat enkele miljoenen zijn om een jeugdopleiding te hebben dan. Want elke speler komt van een amateurclub. Bij Ajax zou het dan o8, o9, o10, o11, o12, o13-1, o13-2, o14, o15, o16, o17 en o19. 12 teams dus. Pak voor het gemak 20 spelers per team aan 25k. Dat is 6 miljoen aan jeugdspelers ongeveer. Voor Ajax is dat geen probleem, voor meeste andere clubs zeker wel.

26 maart 2019 om 11:35

En wat jij oppert is geen kinderhandel? Een kind/ouders bepalen nog altijd zelf wel waar een kind voetbalt. Dat beslissen de clubs in Nederland niet.

26 maart 2019 om 11:50

Denk je dat deze jongen 15 jaar geleden in het Oosterenkstadion geboren is? Of zou het kunnen dat PEC hem ook ergens uit een jeugdopleiding heeft geplukt.

26 maart 2019 om 11:50

"gewoon een verbod op deze kinderhandel"

Je kunt het kinderhandel noemen, maar in veel gevallen zullen de kinderen dit zelf ook prachtig vinden. Elk jongetje dat op voetbal zit droomt er toch van dat op een dag Ajax, PSV of Feyenoord een keer voor hem op de stoep zal staan?

26 maart 2019 om 12:13

Je kan dit niet verbieden, de rechten van kinderen zijn gewaarborgd in de wet en in Internationale verdragen.

Het is ook helemaal geen kinderhandel, er gaat nauwelijks geld in om. Het gaat erom een kind de allerbeste opleiding aan te bieden. Juist een kind verbieden de best opleiding te volgen uit financieel gewin valt onder kinderhandel.

26 maart 2019 om 12:19

Dat is natuurlijk wel een beetje krom. Het aanbieden van de beste voetbal opleiding is niet iets waarmee je kinderen het beste beschermt. Het gaat om het totaalplaatje van opvoeding, onderwijs, omgeving en sociale contacten. Ik ben niet tegen het contracteren of benaderen van dat soort kinderen, maar we moeten niet doen alsof het geen nadelige effecten kan hebben of heeft op hun mentale en/of persoonlijke ontwikkeling.

26 maart 2019 om 12:24

Alles kan, het kan goed zijn, het kan minder goed zijn. Het is echter aan de ouders van kinderen om te beslissen het beste voor hun kind is.

Maar ik lees hier alleen argumenten dat PEC nadeel zou hebben, ik lees nergens iets over wat het beste voor de kinderen is die het betreft. En uiteindelijk is het kind belang het enige wat telt, niet de belangen van Pec.

26 maart 2019 om 12:41

Maar daarmee stel je dat een stap van pec naar Ajax in alle gevallen de beste stap is. Ouders kunnen in zo'n soort situatie natuurlijk ook niet altijd rationeel nadenken, zeker als er aan ze getrokken wordt door grote clubs als Ajax.

26 maart 2019 om 12:46

Nee hoor, ik zeg toch letterlijk 'het kan minder goed zijn'. Het is aan de ouders te bepalen wat het beste is voor hun kind. Zij moeten afwegen of een betere opleiding en beter perspectief opweegt tegen het jong uit huis gaan. Gelukkig heeft Ajax natuurlijk wel een uitstekende begeleiding en gastgezinnen beschikbaar.

26 maart 2019 om 12:53

De Bvo's zouden sowieso eens moeten stoppen om baby's te scouten. Kinderen die de eigen veters nog niet kunnen strikken, de kleren nog niet fatsoenlijk aan kunnen doen om die al bij amateurclubs weg te halen. Gelukkig gaan steeds meer amateurclubs scouts weren bij de onderbouw. Als je bij de o12 gaat beginnen ben je nog vroeg genoeg. Maar clubs zijn gewoon bang.

Op deze manier blijft de Eredivisie een gezichtloze competitie. De topclubs pikken alle talenten weg bij de modale clubs voor een habbekrats waardoor zo'n ploeg van PEC nooit een eigen identiteit kan krijgen met jongens uit de omgeving of flink wat miljoenen kan terugzien voor het opleiden van een goede voetballer.

26 maart 2019 om 12:08

In principe gebeurd dit overal, de talenten van PSV en Ajax gaan naar Manchester City, Chelsea... Vervolgens komen moeten ze bijna allemaal weer een stap omlaag doen en komen ze weer terug in de Eredvisie. Ik vind ook gewoon dat deze jongen lekker bij PEC moet blijven, kan Psv/ajax hem gewoon voor de volle mep kopen als ie daar in de basis staat, maar dat is idealistisch, dus ja als jouw talenten worden weg geplukt moet je dat zelf ook maar doen?

26 maart 2019 om 12:15

Echt onzin, Ajax haalt alleen de krenten weg, de spelers met een potentie van het niveau eredivisie middenmoot laat Ajax ongemoeid. PEC kan dus makkelijk regionale talenten aan haar binden. Alleen geen top talenten die een hogere potentie hebben dan het niveau van het eerste van Pec.

26 maart 2019 om 12:20

Hiermee bevestig je dus wat Arno_P zegt. Ajax (en ook andere clubs) halen alleen de toptalenten weg, dus de spelers die van pec een grotere club kunnen maken in de toekomst. Dat is niet bepaalt een gunst aan pec ofzo.

26 maart 2019 om 12:26

PEC wordt nooit een grotere club, dat is een gegeven. Dat heeft puur te maken met achterban. Twente wilde het proberen en we weten allemaal wat daarvan terecht gekomen is.

De grotere spelers zullen ook nooit lang bij PEC blijven, ze willen zo snel mogelijk de eerste stappen naar de top maken. Daarom is het ook onjuist ze die stappen te ontzeggen als ze minderjarig zijn.

26 maart 2019 om 12:43

PSV heeft ook bij lange na niet de achterban die feyenoord en Ajax hebben, maar is alsnog uitgegroeid tot 1 van de 3 (of zelfs 2) topclubs in Nederland. Achterban zegt niet alles. Nogmaals, je pretendeert dat het maken van de overstap van pec naar Ajax op jonge leeftijd een garantie is voor succes, of de grootste kans. Maar dat is natuurlijk niet waar.

26 maart 2019 om 12:48

Achterban zegt alles. Dankzij de decennia lange steun van Philips is PSV uitgegroeid tot de grote club van zuid Nederland.

Nergens pretendeer ik dat een overstap een garantie op succes is, ik stel alleen dat Ajax een veel betere jeugdopleiding heeft dan Pec. Maar als een kind de opleiding bij Ajax succesvol doorloopt, dan is de kans op succes vele malen groter dan als een kind bij PEC op kunstgras blijft ballen.

26 maart 2019 om 15:43

Jeugdopleiding van Ajax? Je bedoeld de "ik jat de talenten weg bij de mindere clubs in Nederland die daadwerkelijk het scoutwerk hebben gedaan"

Frenkie de Jong is gescout door Willem II en die heeft Ajax toen ook voor een habbekrats overgenomen en nu gaat die voor 86 miljoen weg.
Nou weet ik ook wel dat Willem II nooit het podium had kunnen bieden aan Frenkie zoals Ajax dat wel kan. Maar wat verdient een club als Willem II eraan op lange termijn?? Ze hebben voor zover ik weet geen doorverkoop clausule voor de speler. Als dit bijvoorbeeld 10% was geweest hadden ze nog mooi 8,6 miljoen kunnen incasseren zodat er via die weg nog steeds geld vloeit naar de mindere goden in de competitie.

Deze manier van talenten jatten is de pure ondergang van onze voetbal piramide waarin de grote clubs steeds groter worden en de kleine steeds kleiner.

26 maart 2019 om 15:47

@speedyafc

Jij stelt dat PEC nooit een grote club zal worden. Dus je geeft mij gelijk dat het huidige systeem weinig marktwerking teweeg brengt? PEC zou op z'n best een stabiele sub-topper kunnen worden die structureel Europees voetbal afdwingt in jouw ogen maar nooit echt de top 3 kunnen aanvallen.

Hoe zou dit komen? Misschien dat alle goede voetballers die in Zwolle over het veld lopen worden weggelokt door Ajax e.d. Dat is in mijn ogen geen opleiding maar gewoon goed rondkijken in de achtertuinen van je buurmannen en dan de mooiste tulpen overkopen en dan in je eigen voortuin planten als zijnde je eigen harde werken.

Raar dat er geen regels gelden voor het benaderen van minderjarige voetballers. Nu er naar buiten is gekomen dat zowel Ajax als PSV hebben gesproken met een 15-jarige om over te stappen mag je als Knvb daar best een onderzoek naar doen. Natuurlijk zal het dan stiekem gebeuren, maar het begint gewoon gênant te worden dat het in de open media zonder aantekeningen verschijnt dat clubs al onderhandelen met kinderen.

26 maart 2019 om 21:31

Onderzoek doen naar wat? Naar een amateur speler zonder contract? Een kind die overweegt zijn opleiding op elders voort te zetten?

Er gebeurt helemaal niets stiekem. Ajax heeft hem een plekje aangeboden in haar jeugdopleiding. In alle openheid.

26 maart 2019 om 21:41

Ik bedoel niet dat dit nu stiekem door clubs gebeurt, maar ik doel erop dat dat het gevolg zou zijn van een verbod voor het benaderen van minderjarige spelers. De zinsopbouw in mijn statement kan voor verkeerde interpretaties zorgen, daarvoor mijn excuses.

Maar dat neemt niet weg dat ik het wel gek vind dat er geen regels zijn opgesteld rondom het benaderen van voetballers onder de 16 jaar van andere clubs. Dit bevordert niet de groei van PEC Zwolle en zoals wij zien bij grote buitenlandse clubs wordt er geregeld gehandeld in het transfereren van kinderen. Je mag als voetbalbond zijnde daar best tegen optreden.

26 maart 2019 om 21:44

De voetbalbond kan er niet tegen optreden, ze zouden dan zelfs strafbaar kunnen zijn wegens het faciliteren van kinderhandel.

Kinderen zijn vrij om te gaan waar ze willen. Jammer voor Pec, goed voor de speler.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PEC Zwolle

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.AZ50
11.Willem II5-4
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. ZettererKeeper60
S. KerstenVerdediger60
B. van PolenVerdediger60
J. DrostMiddenvelder60
C. LeemansMiddenvelder62
E. ReijndersMiddenvelder61
Voor de complete selectie: Clubpagina PEC Zwolle.

Nederland
1 fan
18 jaar

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren