Update: Cardiff en Nantes krijgen twaalf dagen om geschil over Sala op te lossen

Woensdag, 3 april 2019 om

Cardiff City weigert vooralsnog over de brug te komen met de transfersom voor Emiliano Sala. De Argentijnse spits overleed in januari bij een vliegtuigcrash, nadat de aankoop van circa zeventien miljoen euro afscheid had genomen van zijn oude club FC Nantes. De Fransen eisen geld van Cardiff City, maar volgens diverse Engelse media probeert de club een uitweg te vinden.

Onder meer Sky Sports en The Telegraph stellen dat Cardiff City aan de FIFA gaat pleiten dat het contract niet officieel rechtsgeldig is. Nantes heeft bij de wereldvoetbalbond geklaagd dat Cardiff City nog steeds niet de eerste miljoenen van de deal heeft overgemaakt. Laatstgenoemde club heeft tot 3 april om met een officiële reactie te komen.

Cardiff City zou pleiten dat het getekende contract niet rechtsgeldig was. Er lag wel een deal met Sala op tafel, maar deze werd afgekeurd door de Premier League, omdat afspraken aangaande bonusconstructies en het tekengeld voor Sala niet in lijn waren met de regels van de competitie. Er zou vervolgens een nieuw contract worden opgesteld, maar deze is vanwege het tragische ongeval nooit ondertekend door Sala.

De moeder van Sala is inmiddels klaar met het gesteggel en heeft onlangs in een interview Cardiff City opgeroepen om Nantes alsnog te betalen. “Emiliano heeft voor het oog van iedereen getekend, dus ze zullen moeten betalen", zei Mercedes Taffarel in gesprek met L'Équipe. "Of dit respectloos is richting mijn familie? Ja, dat denk ik wel. Zijn handtekening kan niet worden uitgegumd."

Update 3 april 11.29 uur - Cardiff en Nantes krijgen twaalf dagen om geschil over Sala op te lossen
De FIFA heeft Cardiff City en FC Nantes tot 15 april gegeven om de onenigheid die is ontstaan na het verongelukken van Emiliano Sala op te lossen. The Bluebirds blijven volhouden dat het contract dat de spits heeft getekend niet wettelijk bindend is, terwijl volgens Nantes al het benodigde papierwerk is ingediend en er volledig is voldaan aan de regels van de FIFA. De wereldvoetbalbond hoopt nu dat de twee clubs zelf tot een overeenstemming kunnen komen zonder dat er een oordeel van hogerop aan te pas moet komen. Cardiff heeft vorige week een verzoek gedaan aan Nantes om gesprekken op te starten, maar laat aan de BBC weten hier nog geen antwoord op te hebben ontvangen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door millonario)

Forever a Bluebird zeiden ze... tot er betaald dient te worden.

Belachelijk gedrag van Cardiff City, ik hoop dat ze degraderen.

25 maart 2019 om 14:12

Mee eens. Hoe ongelofelijk hypocriet kun je zijn en nep kun je als Cardiff City zijnde zijn! Zodra iets moeten inleveren of betalen, zijn plots de rapen gaar.. Triest voor woorden.

Je moet dit toch allemaal niet via verschillende advocaten, halve regeltjes en welles-nietes spelletjes willen gaan spelen. Ouders zijn hun zoon verloren, anderen een vriend, er zijn alleen maar verliezers in deze kwestie.
Betaal de helft van de transfersom, schudt elkaar de hand en zorg maar dat zoiets nooit meer zo halfslachtig geregeld kan worden. Misselijkmakend vind ik dit.

25 maart 2019 om 14:26

Dat is de ellende als je een bizarre samenloop van omstandigheden hebt. Dit was natuurlijk voor niemand te voorzien. En dan moet je toch een oplossing vinden.

Je hebt dan eigenlijk nog maar 1 manier om er uit te komen: en dat is naar de regels kijken. Er is geen andere manier. Want wat de betrokken partijen moreel correct vinden, zal bijna altijd verschillend zijn.

25 maart 2019 om 17:26

@saved... snap je reactie. Probleem is dat er dan nog de nabestaande zijn die het salaris van zijn nieuwe club willen aanhouden voor de financiële afwikkeling. Kortom....tis lastiger dan alleen ff een bepaald bedrag bepalen.

Dan moet je als club toch nooit meer zaken met Cardiff willen doen. Wat een verschrikkelijke klote club ben je dan zeg!

als de Engelse bond het contract niet heeft goed gekeurd dan is het toch ook niet rechtsgeldig? of zie ik dat verkeerd?

aan de andere kant vind ik het wel sneu voor de familie dat dit zo moet gaan. kunnen Nantes en Cardiff niet gewoon allebei wat water bij de wijn doen en tot een goede onderlinge oplossing komen?

25 maart 2019 om 14:31

@japie, er zullen nog heel wat juristen heel wat declarabele uurtjes gaan maken voordat we het antwoord op je eerste vraag weten. Ik ken de exacte feiten natuurlijk niet, maar een mondelinge deal is ook gewoon een deal. Dus als je al een afgekeurde schriftelijke deal hebt, en daarna een aangepaste mondelinge deal hebt, de clubs kondigen de transfer aan, geen ontbindende voorwaarden meer, etc etc., dan geef ik Nantes een grote kans om aan te tonen dat er toch een rechtsgeldige deal was. Maar zonder getekend, geldig contract kan je die zaak natuurlijk ook verliezen.

En natuurlijk is het verschrikkelijk voor de familie. Emotioneel is het vreselijk, dat er zo geruzied wordt omdat je zoon in zee is gestort op het verkeerde moment. Maar ook financieel; ook het arbeidscontract van Sala moet afgewikkeld worden. En als het niet zeker is met wie hij op dat moment een geldig arbeidscontract had, gaat ook dat allemaal veel langer duren.

Zulke dingen staan waarschijnlijk toch gewoon geregeld in de wet lijkt mij? Kijken welk recht er van toepassing is op dit contract en vanuit daar kijken wat mogelijk is. In de Nederlandse wet staat er wel iets over contracten en het overlijden als ik me het niet vergis. Niet dat we daar iets aan hebben, maar wellicht staat iets soortgelijks ook bij andere landen in de wet.

Wel triest dat het allemaal zo'n welles-nietes spelletje is geworden. Natuurlijk gaat het over een hoop geld en blijft het de keiharde zakenwereld, maar het duurt allemaal wel erg lang.

25 maart 2019 om 14:34

Koeral,

Het probleem is dat de wet nooit alle situaties op voorhand kan afdekken. In dit geval heb je (als het verhaal van Cardiff feitelijk klopt) geen geldig schriftelijk contract. Maar je kan ook een mondelinge overeenkomst hebben gesloten die rechtsgeldig is, maar dat moet je dan bewijzen. En dan moet dus een rechter kijken of dat bewezen kan worden.

De wet is duidelijk, maar de toepassing op individuele gevallen is niet altijd op voorhand duidelijk, omdat de omstandigheden van elk geval altijd weer anders zijn.

25 maart 2019 om 14:43

Je hebt gelijk hoor Edo. De toepassing is inderdaad vaak het lastigst, omdat elke situatie heel anders kan zijn. En er was inderdaad geen schriftelijk contract die goedgekeurd was door de PL. Maar het feit dat hij al in het vliegtuig zat naar Engeland betekent dat er wel een mondelinge overeenkomst was.

Ik vind het alleen jammer het allemaal zo lang duurt, ook voor de nabestaanden natuurlijk.

25 maart 2019 om 14:56

Ja dat is het zeker, voor die familie is het verschrikkelijk. Als je dood gaat kan je in sommige gevallen maar beter geen geld hebben, dan hoeft daar tenminste niemand ruzie over te maken...

25 maart 2019 om 15:02

Ja true Edo, van alle kanten wordt er aan iemand getrokken. Eigenlijk te triest voor woorden..

Weet je wat beide clubs zou sieren? Dat die transfersom wordt gestort op een bankrekening voor de familie van zowel de piloot als Sala.

Maar bon, wie ben ik?

25 maart 2019 om 14:37

Waarom zou die transfersom betaald moeten worden aan de familie van de piloot en Sala? Het geld bij een transfer gaat voor een groot deel naar de verkopende club. Een kleine percentage gaat naar de speler zelf en de zaakwaarnemer. Dat deel zou in principe best naar de nabestaanden mogen, maar meer ook niet. Het gaat wel om erg veel geld en het is gewoon de keiharde zakenwereld. De situatie blijft natuurlijk wel erg triest..

25 maart 2019 om 15:20

Cardiff loopt ongelooflijke PR-schade op. Vandaar.

Dit zat er wel aan te komen. Cardiff had in erg vage bewoordingen gesuggereerd dat er een inhoudelijke/juridische reden was om niet te betalen, zonder dat ze erbij vertelden wat die reden dan was. En nu kennen we de reden. Triest, en erg gezocht in mijn ogen, maar ja, het zal niet de eerste keer zijn dat een groot geldbedrag ervoor zorgt dat mensen uit een situatie proberen te ontsnappen.

25 maart 2019 om 15:35

ik had gelezen dat er ook werd gekeken naar de aansprakelijkheid. De piloot (die dus niet bevoegd was) was ingeschakeld door de makelaar van Nantes.

De menselijke maat is hier niet echt te vinden, maar zowel Nantes als Cardiff zijn geen filantropische instellingen. Ik kan het begrijpen dat je niet makkelijk over de uitgave van 20 miljoen heenstapt, zeker als er wellicht nog geen geldig contract was getekend.

3 april 2019 om 13:40

Het gaat hier over geld en niets anders. Wat er gebeurd is, is gebeurd en kan je niet meer omdraaien. Dus menselijkheid enzo is niet de discussie.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Cardiff City

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. HoilettAanvaller172
N. Mendez-LaingAanvaller142
G. WhyteAanvaller140
L. TomlinAanvaller113
N. EtheridgeKeeper100
A. SmithiesKeeper100
J. BennettVerdediger200
Voor de complete selectie: Clubpagina Cardiff City.

1 fan
Aanvaller, 29 jaar

In de wandelgangen

Zondag 8 december
Real Madrid is bereid om James Rodríguez en Gareth Bale naar Manchester United te laten gaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren