‘Marc, dit is je laatste kans voor Van Dijk: het is nu of nooit’

Zondag, 24 maart 2019 om

Virgil van Dijk wordt alom beschouwd als een van de beste verdedigers ter wereld. Na zijn vertrek uit de Eredivisie in 2013 is zijn carrière in sneltreinvaart verlopen: via Celtic en Southampton kwam Van Dijk ruim een jaar geleden terecht bij Liverpool, dat van de Oranje-aanvoerder de duurste verdediger aller tijden maakte. Hij groeide direct uit tot sterkhouder op Anfield en zijn ontwikkeling heeft ook velen in Nederland verbaasd. In gesprek met de Daily Mirror vertelt Van Dijk dat niet iedereen het in hem zag zitten.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

71 reacties (laatste reactie door gabstra)

Van den Hoorn was op dat moment ook een begrijpelijke keus, alleen is die echt verzopen onder de druk. Wat dat betreft zou Van Dijk echt perfect zijn voor Ajax.

24 maart 2019 om 00:40

Bij Ajax probeerde FdB een voetballende verdediger van van der Hoorn te maken, wat resulteerde in gebrek in zelfvertrouwen. Ik denk dat dat dit zijn nekslag was. Ik denk eerlijk gezegd ook dat dit bij een vvD zou kunnen hebben gebeurd, dus ben eigenlijk blij met de stap die hij heeft gemaakt.

Nu ik er over nadenk; het is wel ironisch dat een (top)verdediger als FdB gewoon niet in staat was om verdedigers beter te maken.

24 maart 2019 om 00:49

Groeiden Blind, Vertonghen en Alderweireld niet uit tot sterkhouders onder De Boer?

24 maart 2019 om 01:38

Haha wow, ongelofelijk dat die drie me zo ontglipt zijn. Iets over kortetermijn geheugen..

24 maart 2019 om 01:41

Blind werd zelfs verhuurd aan Groningen, daar maakte hij stappen. Daar heeft FdB toch weinig invloed op gehad.

24 maart 2019 om 01:44

@droppie

Niet echt. Arseneal heeft eigenlijk helemaal gelijk, ook wat betreft Blind. Die ontwikkelde zich echt sterk toen hij op het middenveld werd geplaatst.

24 maart 2019 om 01:55

Sterk hoor, zo je fout toegeven en dan degene die je daarop wijst nog beschermen ook!

24 maart 2019 om 03:21

Op linksback juist

24 maart 2019 om 00:44

Ik vind van niet, van der Hoorn werd op het jeugd EK die zomer op de trainingen en in wedstrijden compleet dolgedraaid en kon het niveau duidelijk niet aan. Daarnaast is van Dijk juist het type verdediger waar Ajax graag mee speelt, voetballend sterk maar hard in de duels.

24 maart 2019 om 00:51

Zowel PSV als Ajax kozen vd Hoorn boven Van Dijk. Dus beiden getest en te licht bevonden. Het was zeker toen niet duidelijk hoe ver van Dijk zou komen

24 maart 2019 om 01:20

Ze vonden VvD wat laconiek over komen en vdH wat meer een harde werker. Door die uitstraling zijn ze vergeten te kijken naar de positieve kanten van VvD. Zonde van Ajax, maar goede van VvD want denk niet dat ie zo goed zou zijn geweest als dat ie nu is.

24 maart 2019 om 01:37

Dat klopt inderdaad, niemand had kunnen verwachten dat van Dijk zich zou ontwikkelen tot een top 5 centrumverdediger in de wereld. Toch vond ik dat van Dijk in zijn tijd bij Groningen een completere speler was dan van der Hoorn, maar elke club loopt wel eens een topper mis.

24 maart 2019 om 01:42

Mooi dit soort opmerkingen, hoevaak zou Nijland gezegd hebben over 1 of ander talent: dit gaat hem worden...waarna je niks meer van zon ventje hoort...het is gewoon onmogelijk om dit daadwerkelijk te voorspellen.

24 maart 2019 om 13:40

Een begrijpelijke keus? Iedereen zag toch dat Van Dijk -tig keer zo veel meer kwaliteit in zich had, dan die beperkte van der Hoorn? Alleen Frank de Boer en Marc Overmars niet. Eerstgenoemde blinkt al niet uit in het kunnen inschatten van spelerskwaliteiten, en ook bij Overmars wil die blinde vlek maar niet schoongewreven worden.

Hoe vaak is dit verhaal nu inmiddels niet langs gekomen? Achteraf is het uiteraard makkelijk praten maar op dat moment was Van der Hoorn een groot talent.

24 maart 2019 om 00:35

Talent? Hij was al ruim in de 20 hoor ... daarnaast had hij gewoon een sterke periode thats it! Waar je bij VvD al snel de potentie en unieke eigenschappen zag, moest alleen nog gefinetuned worden. Sterk in de lucht, goede (cross)passing, voetballend goed, duelkracht en ga zo maar door om nu te stellen dat het verschil tussen die twee zooooo moeilijk was, is ook te makkelijk hoor. Het is gewoon een fout van Ajax geweest, toegeven- van leren en verder gaan. Het wegmoffelen van eigen gemaakte fouten is het domste wat je kunt doen als club of persoon.

24 maart 2019 om 00:40

Hij was net 20 toen hij bij Ajax kwam... groot talent dus. Kan altijd gebeuren dat je verkeerde keuze maakt hoort erbij.

24 maart 2019 om 01:12

Zeker, maar bij Groningen lachte we toen al Ajax uit omdat het zo zichtbaar was wat de potentie van VvD was.

Grootste blunder ooit man. Mike van de Hoorn is echt de meest mislukte voetballer ooit, die gast had je meteen na twee blunders gewoon moeten verkopen. Maarja stel hij was wel naar de top 3 binnen Nederland geweest, had je dan de garantie gekregen dat hij alsnog de top haalde? In Schotland en Engeland wordt er harder gespeeld, dus daardoor is hij meer een man geworden. Bij Ajax zou hij veel te lief zijn of te vaak voetballende oplossing willen zoeken. Als het om vecht voetbal gaat, dan bezwijkt types als De Ligt en Frenkie de Jong momenteel.

24 maart 2019 om 00:37

De Ligt is nou juist het voorbeeld van iemand die onverzettelijk is en niet bezwijkt.

24 maart 2019 om 00:56

Ja dat zien wij vaak tegen clubs in de Eredivisie (not).

24 maart 2019 om 08:03

Wat, want de Ligt moet en ballen tegenhouden en keepen en in dribbelen en voorzetten en scoren. Maar dat is het hele probleem met wijsneuzen zoals jij. Ja Ajax verliest van AZ, ja komt omdat de Ligt toch niet zo goed is. Ajax verliest van Feyenoord, zie je wel de Ligt en de Jong zijn niet zo goed. Vvd maakt ook gewoon fouten, zelfs in de wedstrijd tegen wit Rusland. Spijkerharde verdediger. Beste van de wereld. Zou de Ligt het doen, bakt er niets van. Ik zeg het je nu alvast, de Ligt is een M'bappe achtig talent. Alleen op een compleet andere positie. Iedereen lijkt het door te hebben, behalve jij. Vvd was op die leeftijd geen eens in de buurt van de Ligt qua potentie en wat hij liet zien. Het was niet alleen Ajax dat twijfelde, de hele wereld twijfelde. Ook alle bondscoaches. Het heeft echt lang geduurd voordat Vvd erbij zat. Achteraf roept iedereen ik zag het allang. En Frank de Boer was blind. Ja joh zowel Frank de Boer als Jaap Stam dachten dat Mike de stap beter kon maken. Twee van de grootste koekebakkers.

De échte kenners zagen destijds al in dat VvD meer potentie dan van der Hoorn had ... hetgeen wat Mike een streepje voor gaf dat hij de pannen van het dak speelde tegen Ajax zelf. VvD was in wezen een stuk beter maar voetbalvaardiger dan Mike. Snap ook niet waarom Fey en PSV lagen te slapen, zo'n sterk centrum hadden zij ook weer niet. Waar speelt Mike van der Hoorn nu eigenlijk?

24 maart 2019 om 00:40

De beste man is nu aanvoerder (of iig in de bekerwedstrijd tegen City) van Swansea, dus zo slecht heeft ie het nog niet eens gedaan, naar mijn mening.

24 maart 2019 om 00:43

Best een Nederlandse ploeg bij swansea met vd Hoorn, Erwin Mulder, Narsingh en Fer.

24 maart 2019 om 00:47

van der Hoorn is de reserve aanvoerder van Swansea (nog steeds knap), Leroy Fer is de #1 aanvoerder indien hij speelt

24 maart 2019 om 01:05

@Frenke Ok thanks ... die vraag was ook niet denigrerend bedoeld hoor, kan me voorstellen dat ie zo over kwam maar Mike was even van mijn radar verdwenen. Swansea is op zich prima voor hem.

24 maart 2019 om 00:50

Makkelijk gezegd, zowel PSV als Ajax hebben zowel van Dijk als Vd Hoorn bekeken en kozen beide VD Hoorn. Per direct onzin wat je hier zegt

24 maart 2019 om 00:59

@D-Bergkamp Hoezo onzin? Onderbouw wat onzin is dan? Onzin omdat mijn mening afwijkt van jouwe ... nogmaals ze hebben dat dan toch verkeerd ingeschat of niet? VvD en VdH scheelden niet heel veel echter zag je bij Virgil sneller de potentie, uiteraard omdat ie wat ouder is dan Mike maar los daarvan keken ze vooral waar hij Niet in uitblobk ipv wat hij allemaal WEL goed deed. Als dat niet verkeerd oordelen is ... snap jij de kunst van oordelen en inschatten niet. Duelkracht, passing, koppen, tackles, voetballend verdedigen, het team leiden in al deze facetten was Virgil beter. Kortom, het is maar wat je wilt zien en belangrijk maakt ... Mike was dan misschien iets minder dan VvD maar doe nou niet alsof dit geen fout geweest is. Dit werd destijds ook al gezegd, dus die kulargumenten van 'achteraf gelul' gaan niet op ... gewoon toegeven, ervan leren en verder gaan.

Dat gepiep altijd als er kritiek is op de club moet eens kappen, zo leer je toch nooit? Jij je zin, goed? Ajax is perfect en maakt nooit fouten. Zã³, dan heb jij ook weer een fijn weekend!

24 maart 2019 om 01:04

Van der Hoorn werd bestempeld door alle kenners als het jeugd talent. Was aanvoerder van Jong Oranje en basis speler. Zullen zowel KNVB, Ajax en PSV op dat moment verkeerd gekeken hebben of was van Dijk op dat moment gewoon een minder talent? Zelfs zijn eigen jeugd trainer vertelde dat Virgil pas echt goed geworden is in Engeland. Wie wil je nu precies wat wijs maken?

24 maart 2019 om 01:16

Schijnbaar zaten de "kenners" dan allemaal toch fout, of ga je ook dat nog recht praten omdat je voor Ajax bent?

24 maart 2019 om 01:19

@D-Bergkamp Die vraag kan ik beter aan jou stellen ... jij wilt jouw mening hier op anderen forceren. Als je begrijpend leest wat ik zeg, zou je de context misschien begrijpen ipv meteen ongesteld te reageren. Je redeneert nu alsof VdH de nieuwe Maldini was ... jij komt met een mening van een jeugdtrainer aanzetten. Terwijl vrijwel iedere analist VvD > VdH vond bovendien kon jij ook met je eigen ogen zien dat Virgil verder was toch? Zoals hierboven ook al gezegd werd 'topcoach' FdB wilde VdH omdat hij in de veronderstelling was dat daar meer rek in zat en hij deze kon verbeteren. Dát is dan toch een inschattingsfout geweest, sjonge is dat zoooo moeilijk toe te geven en-/of te begrijpen? VvD was toen al beter maar men keek vooral waar hij niet goed in was ipv wat hij WEL allemaal kon. Die factoren die ik dus eerder opnoemde of ga je Virgil dat ook ontkennen. Nogmaals, dan bekijk je iemand toch niet goed? LOL ... je wilt het gewoon niet begrijpen, zeg dat dan gewoon! Je redeneert nu alsof VvD bij Celtic heeft leren verdedigen, schei toch uit man ... enige wat je als Celtic verdediger hoeft te doen is die bal naar voren peren en dat weet jij ook wel. Nogmaals, gewoon een fout gemaakt door Ajax en jaaaaaa voor jouw geruststelling dus ook door Psv en Fey. Beter kan ik het niet duiden... fijn weekend! Met vriendelijke groet,

24 maart 2019 om 01:31

Het is inderdaad achteraf wel Makkelijk praten . Wie bedoel je Met “de echte kenner” ? Jezelf, achteraf pratend? Dan hebben dus niet alleen Ajax en PSV zitten slapen maar 358 andere clubs behalve Celtic zitten slapen. Weet je wie Ajax had moeten kopen ? Ronaldo , toen ie nog in Portugal voetbalde . Jezus wat een blunder zeg , de echte kenner had toch wel kunnen zien dat die zo goed zou worden ?

24 maart 2019 om 01:39

Savano Geloof in je eigen mening, op dat moment stond van der Hoorn veel beter bekend als talent dan van Dijk. Er is een reden waarom hij naar Celtic ging en niet naar de top van Nederland. Ajax, PSV en KNVB zagen meer in van der Hoorn. Achteraf gezien een foutieve keuze, toentertijd was Hoorn beter dan van Dijk. Simpel. Dat van Dijk zich veel beter ontwikkeld heeft is een pure verdienste van hemzelf.

24 maart 2019 om 01:51

@pieter, ik geef je volledig gelijk. 'de echte kenners' zagen gelijk dat Van Dijk meer potentie had.. Ja allemaal makkelijk praten. Daarom had van Dijk ook de voorkeur boven Paul Verhaegh of Joel Veltman om hem mee te nemen naar het WK in 2013..

Oh nee wacht... Louis had hem niet meegenomen.

Van Dijk is gewoon een laatbloeier, verder niks mis mee hoor. We kunnen wel allemaal gaan overdrijven dat Van Dijk echt een enorme talent was, in mijn ogen was hij dat totaal niet anders lag de wereld wel aan z'n voeten toen hij jonger was dan 22 (vergelijk het nu maar met de Ligt).

24 maart 2019 om 02:18

@Allemaal probeer begrijpend te lezen ... nogmaals jullie kul van 'achteraf makkelijk praten' gaat niet op want genoeg kenners analisten, collega trainers, meerendeel van voetballiefhebbers met eigen ogen concludeerden hetzelfde. Ik zou zeggen bekijk ter voorbeeld het VZ archief op comments bij de bekendmaking van de transfer van VdH naar Ajax. Lul niet zo slap, je redeneren alsof VvD geen fuck kon en opeens op een blauwe maandag heeft leren verdedigen. Nogmaals ze kozen Mike omdat hij 1) tegen Ajax zelf geweldig speelde en 2) ten aanzien van Vam Dijk alleen naar zijn minpunten keken ipv zijn sterke punten. Ene oelewapper hierboven komt met Ronaldo scenario aankakken pfff godsiemeine wat worden sommige fans spontaan ongesteld als er kritiek op hun cluppie is. Totaal uit context, ga ik ook gewoon negeren. Jullie je zin, Ajax heeft geen fout gemaakt, doen ze nooit. Ajax is de beste in alles. Zo goed? #zielig

24 maart 2019 om 02:24

@Rockett wat lul jij nou? Je haalt random Oranje erbij ahahahahhaahaaa Van Dijk is geen laatbloeier. Hij werd gewoon ONDERSCHAT met andere woorden niet op waarde geschat met andere woorden verkeerd beoordeeld: er werd gekeken wat ie niet goed deed ipv wat ie allemaal wel goed deed. Of denk je dat ie in Schotland heeft leren voetballen? Wat een bullshit reactie zeg!

24 maart 2019 om 07:01

@savano Zit niet zo te drammen man. Van Dijk werd destijds bij 349 clubs niet goed genoeg gevonden. Ajax heeft op elke positie 10 talenten in de picture . Dan moeten ze keuzes maken . Robben was bijvoorbeeld ook in de picture . En ja , soms vallen die keuzes verkeerd uit . Meestal goed. Het is echter een keuze die op dat moment wordt gemaakt door een team op basis van een scala aan kwaliteiten . Van Robben werd ook door sommigen al bij Groningen geroepen dat het wen grote ging worden . Diezelfde zogenaamde kenners deden dat echter ook bij Jordy Hoogstraten en 612 andere talenten . Als die allemaal niet uitkomen hoor je ze niet om dan vervolgens bij een Robben en Van Dijk te roepen “ik als zogenaamde echte kenner riep dat al”. Als het allemaal zo makkelijk was als jij doet voorkomen had Ajax al Messi, Ronaldo, Robben en Depay gehaald voordat ze bij een grote club zaten . Je moet nu eenmaal als club boor iedere positie ieder jaar weer keuzes maken uit een aantal gegadigden ; en ja soms zit je er wel eens naast . Die zogenaamde kenners hadden trouwens ook niet verwacht dat Van Dijk een van de beste van de wereld zou worden . Ikmkan me wel herinneren dat er toen werd gezegd “kan een stap hoger “ maar niemand die zei “wordt een van de beste van de wereld “ . Of jij zeker wel , achteraf gezien dan natuurlijk .

24 maart 2019 om 13:37

@PieterPrins773 je hebt duidelijk de context niet begrepen. Ik zeg toch nergens dat genoeg mensen VOORAF al wisten dat VvD tot een topverdediger zou uitgroeien. Ik zeg Virgil was duidelijk beter dan Mike en men heeft dat verkeerd beoordeeld. Die enige die hier drammen zijn 'fans' die dit niet willen erkennen omdat het hun cluppie betreft. Het is gewoon een fout geweest en dat mag zolang je er maar van leert.

24 maart 2019 om 02:13

Ik ga niet claimen dat ik een echte kenner ben, maar was destijds wel gecharmeerd van Van Dijk. Moest nog genoeg aan verbeterd worden, maar hij had een bepaalde flair om hem heen hangen waardoor ik hem graag naar PSV zag komen. PSV koos echter voor Bruma destijds, die had meer ervaring en nog genoeg doorgroeimogelijkheden. Dat is niet verkeerd uitgepakt toch, nog een prima transfersom voor gekregen zelfs.

24 maart 2019 om 08:19

De echte kenners zagen het zo in VvD zitten dat hij bij Celtic in Schotland terecht kwam. Prachtige club hoor, maar het geeft wel aan dat hij toen door niemand als potentiele wereldtopper werd beschouwd.

24 maart 2019 om 09:47

Feyenoord had toen De Vrij en Martins Indi wat toen internationals waren. De Vrij nog steeds trouwens. Feyenoord lag niet te slapen maar had toen Van Dijk niet nodig.

Wat een belachelijke reacties allemaal van al die napratertjes. Is iedereen even vergeten dat als ene Smeets niet raak schoot, Ajax "gewoon" kampioen was geworden met Van der Hoorn en Viergever in het centrum?

Bij Willem II is hij weggestuurd om redenen die niks met voetbal te maken hebben! van Dijk heeft daar een aantal dingen geflikt die echt niet door de beugel konden en dan druk ik me nog netjes uit!

24 maart 2019 om 08:47

Dingen zoals wat?

24 maart 2019 om 09:49

Portemonnaies uit kleedkamers gejat. Spullen van teamgenoten gepikt!

Vd hoorn was een prima verdediger alleen als de druk van buitenaf te hoog werd zag je het gelijk in zijn spel. Speelt lekker op zijn niveau bij swansea. Top uit zijn kunnen hulde.

24 maart 2019 om 05:25

Gek dat Feyenoord nooit naar Virgil heeft gehengeld. Hij heeft zo'n ongebreidelde werklust en is nooit te beroerd om zijn mouwen op te stropen. Daarom heeft het mij zo verbaasd dat hij zich zo heeft doorontwikkeld. Ik zag altijd alleen maar een noeste werker in hem. Ik geef toe, ook ik heb me in hem vergist

24 maart 2019 om 09:30

Feyenoord had op dat moment De Vrij, Martins Indi en Mathijsen als centrale verdedigers en Kongolo was op dat moment aan het opkomen. Op de Vrij na allemaal linksbenige spelers, maar echt de behoefte had Feyenoord nou ook weer niet aan hem destijds.

24 maart 2019 om 09:51

Van Beek kwam er ook aan en was in zn eerste jaren echt goed. Dat ie later zich niet doorontwikkelde en eigenlijk slechter werd doet niets af aan het feit dat we toen vijf goede centrale verdedigers hadden. Simpel gezegd hadden we Virgil toen echt niet nodig. En toen we hem nodig hadden zat ie al bij Celtic.

Laten we het er maar op houden dat inkopen (nog steeds) niet het sterkste punt is van Marc Overmars. Gelukkig camoufleren zijn verkopen (vooral eigen jeugd!) deze onvolkomenheid. Ik hoopte op een vertrek naar Arsenal komend seizoen, maar Ajax zit helaas nog langer vast aan hem. Dat wordt een volle bankrekening en weinig kampioenschappen.

De complete top drie heeft zich pijnlijk vergist maar in die periode was Twente ook een grote ploeg. Neem AZ erbij en het is duidelijk dat we kunnen terugkijken op een blunder van jewelste van het Nederlandse scouting apparaat. Wel een mooi verhaal, dat zeker!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Liverpool

Stand
Actuele wedstrijden

191 fans
Verdediger, 28 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Liverpool 12 1 1 0
2018/2019 Liverpool 38 4 1 0
2017/2018 Liverpool 14 0 1 0
2017/2018 Southampton U23 2 1 0 0
2017/2018 Southampton 12 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

‘Virgil van Dijk is ermee begonnen en nu noemt iedereen me zo’

Fabinho is dit seizoen de speler die de balans op het middenveld bewaakt bij Liverpool en de Braziliaan wordt door zijn trainer Jürgen Klopp dan ook liefkozend Dyson, naar het stofzuigermerk,...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 15 november
Kai Havertz staat bovenaan het verlanglijstje van Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren