Oranje Leeuwin gescout door PSV: ‘Ze dachten dat ik een jongen was’

Zaterdag, 23 maart 2019 om

Kika van Es heeft 55 interlands achter haar naam staan voor het Nederlands vrouwenteam, maar als kind speelde de verdedigster mee met de jongens. Aan de tafel van praatprogramma VTBL vertelt Van Es zaterdagavond dat ze zich tot haar zestiende voordeed als jongen en dat haar tegenstanders dat niet doorhadden. Zelfs scouts werden op het verkeerde been gezet door de speelster.

De linksback van Oranje annex aanvoerster van Ajax ging door het leven als 'Randy'. Het begon toen ze op vijfjarige leeftijd begon met voetballen, maar haar lokale club geen meisjesteam had. "Dus toen dacht ik: dan knip ik mijn haar wel af en dan word ik een jongetje. En ik noemde mezelf Randy", aldus Van Es. "Mijn medespelers wisten natuurlijk wel dat ik een meisje was, maar mijn tegenstanders niet."

Tot haar zestiende hield Van Es de act vol. "Ik droeg jongenskleren en ik had stekeltjes. Ik kreeg wel vormen, maar toen hadden we nog niet zulke strakke shirts als nu, dus dat zagen ze niet", vervolgt ze haar ontboezeming. "In die tijd werd ik ook gescout door PSV en NEC, maar toen hoorden ze dat ik een meisje was. Ja, ze dachten bij PSV ook dat ik een jongen was."Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door yoda)

In 2022 zullen er zeker ook dames meespelen bij reguliere wedstrijden in het kader van gender neutrality. Jammer dat Oranje Viviane Miedema nog niet mag opstellen tegen Duitsland. Ze scoorde 31 doelpunten uit 26 interlands. Er is geen enkele mannelijke voetballer die gaat dat kan nazeggen!

23 maart 2019 om 23:48

Ik scoor ook 50 goals in mijn achtertuin. Damesvoetbal is geen niveau. Je kan beter een hobby zoeken ipv popie jopie doen op voetbalzone.

23 maart 2019 om 23:52

Waarschijnlijk verlies jij van haar. Jij scoort wel makkelijk zo maar je zult in het echt wel niet durven tegen haar.

24 maart 2019 om 01:42

Nou, ik durf bijna te wedden dat een keuken kampioen divisie club nog wint van de Oranje leeuwinnen. Zonder moeite zelfs. Lamprou zou verdomme een wereldkeeper lijken als je hem opstelt.

24 maart 2019 om 07:35

Ik durf wel te stellen dat een club uit de 6e klasse ook van ze wint

24 maart 2019 om 08:47

Het klinkt misschien niet leuk, maar het niveau verschil tussen mannen en vrouwen is op dit moment nog gigantisch. Dames profteams oefenen weleens tegen jongens teams. Ik heb toen ik in de B’tjes speelde tegen Telstar dames 1 gespeeld en we wonnen 3-2... Laat staan als je een volwassen (dus volgroeid, sterker, sneller) mannen team neerzet.

24 maart 2019 om 09:43

Denk oprecht dar Serena Williams in de top100 voor de mannen kan zitten..

24 maart 2019 om 10:21

Volgens mij heeft ze eens gespeeld tegen een top -0” speler en ging er gewoon af...

24 maart 2019 om 10:51

FRtorres, dit draadje gaat over vrouwen die bij mannen meespelen.

24 maart 2019 om 13:24

De vraag is, hoe erg dat is? Laat een willekeurige club uit de 2e bundelisga spelen tegen een club uit rechter rijtje van de eredivisie in kans is groot dat de Duitsers winnen. Moeten we dan maar stoppen met de clubs uit het rechter rijtje? Of mogen die dan geen interviews meer geven over hun verleden?

Dus welk punt proberen we allemaal te maken hier? Niveau verschillen zijn er overal. Taak aan degene met ambitie om manieren te vinden om dat gat kleinere te maken.

24 maart 2019 om 14:32

Wat is het probleem? Hier zitten de stadion toch ook vol terwijl er in andere landen veel hoger niveau gespeeld wordt? Als je liefhebber bent geniet je nog van de f jes.

23 maart 2019 om 23:48

Op dat niveau zou elke Nederlandse profvoetballer minimaal 1 op 1 lopen.

24 maart 2019 om 00:06

Dat dames gaan meespelen in reguliere wedstrijden gaat simpelweg niet gebeuren. Daarvoor is het fysieke verschil tussen mannen en vrouwen simpelweg te groot. Daarnaast weet ik vrij zeker dat Luis Suarez in minstens één van zijn seizoenen bij Ajax meer goals dan wedstrijden gemaakt heeft. Deze reactie slaat dus eigenlijk helemaal nergens op. Welterusten.

24 maart 2019 om 10:53

Waarschijnlijk gaan er wel mannen die zeggen dat ze vrouwen zijn meespelen bij de vrouwen.

24 maart 2019 om 00:11

Laten we hopen dat het inderdaad zo ver komt. Dan zijn we snel af van de discussie omtrent het niveau verschil. Gelijke kansen is niet hetzelfde als gelijke uitkomsten, dat kan alleen de praktijk bewijzen.

24 maart 2019 om 00:53

Beb Bakhuys 23 interlands 28 goals.

24 maart 2019 om 08:44

Nietszeggend iets want het niveau van vrouwen lijkt nergens op als je met mannen vergelijkt. Het Amerikaans team dat wereldkampioen werd speelde een paar maanden later tegen een staatsteam O15 in Amerika en verloor gewoon. Oftewel O15 is het niveau van de vrouwen.

Allemaal heel leuk en aardig, maar de enige vraag die ik nu kan stellen is "Waarom"? Mocht ze niet meedoen als bleek dat ze een dame is? Ik snap werkelijk waar het doel van dat toneelstukje niet.

24 maart 2019 om 08:12

Je mag eigenlijk als vrouw/meisje maar tot een bepaalde leeftijd mee doen met de jongens. Op het 'hoogste' niveau, dus de selecties, was dat al helemaal streng. Ook was het, voor mij persoonlijk op een gegeven moment niet meer leuk om mee te doen. Aangezien ik als meisje toch anders werd behandeld door de trainer, teamgenoten en natuurlijk se tegenstander. Ook waren er soms een wat scheidsrechters die duidelijk de pik op je hadden. Je voordoen als een jongen kan zulke dingen op een aantal vlakken voorkomen.

Ik twijfel wel een beetje aan dit verhaal. Dat gaat om Olympia '18 uit Boxmeer. Lieke Martens die maar éã©n jaar jonger is, ging juist naar die club toe op aanraden van Vera Pauw omdat ze daar wel iets met meisjesvoetbal deden. Misschien is Van Es wel als jongetje zo begonnen, maar tot haar 16e ....

De term "ontboezeming" is in deze context vrij briljant gekozen.

24 maart 2019 om 04:48

En de feministen haken in op 1 2 3..

24 maart 2019 om 05:58

Kika zou natuurlijk een mooi koppeltje kunnen vormen met Lieke Martens.
Het zou echt goed zijn als elk team verplicht 2 dames zou moeten opstellen in alle geledingen van het voetbal. Dus ook in de eredivisie, keukendivisie, championsleage en natuurlijk het landenvoetbal.
Martens zou makkelijk op 10 kunnen spelen maar is ook geschikt om de rol van Babel over te nemen.
Voor veel clubs is het ook financieel aantrekkelijk want vrouwen zijn veel goedkoper dan mannen.
Martens is de beste voetbalster ter wereld maar kost hoogstens 6 miljoen. Het zou de redding kunnen zijn van minder draagkrachtige clubs zoals Feyenoord. Zij zouden dat donkere meisje kunnen kopen met dat korte haar (Ik ben even haar naam kwijt). Dat is er eentje die graag de mouwen opstroopt en past daardoor echt in de Kuip

24 maart 2019 om 06:42

Ja joh, stel een quota in want anders kunnen ze het niet redden. Ook verplicht minimaal 1 speler van elke grote religie en min. 1 speler van elk continent.

24 maart 2019 om 09:57

Precies dit. Alle reacties die roepen dat vrouwenvoetbal geen niveau heeft snappen niets van sport. Bij iedere sport kunnen vrouwen vooralsnog (ze lopen namelijk in, wr ontwikkelen zich sneller) niet mee met de mannen. Je mag het daarom ook niet vergelijken. Alleen binnen de sport zelf. En daarin halen de Oranje vrouwen een top 8 van de wereld niveau. Dus top.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederlands vrouwenteam

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BloodworthVerdediger61
M. van DongenVerdediger60
D. van LunterenVerdediger60
J. RoordMiddenvelder61
S. SpitseMiddenvelder69
D. van de DonkMiddenvelder65
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederlands vrouwenteam.

In de wandelgangen

Vrijdag 13 december
Gianluca Scamacca heeft de interesse gewekt van Juventus, AC Milan, Napoli en Benfica. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren