Duitsland opgeschrikt door racismeschandaal; drietal meldt zich bij politie

Vrijdag, 22 maart 2019 om

In Duitsland is onrust ontstaan na de oefeninterland van die Mannschaft tegen Servië. Sportjournalist André Voigt, die met zijn vrouw en dochter bij de wedstrijd aanwezig was, openbaarde in een video op Facebook dat Leroy Sané en Ilkay Gündogan de gehele wedstrijd racistisch bejegend werden door mannen die voor hem zaten. Zij hebben zich nu zelf het politiebureau aangegeven, zo melden verschillende Duitse media.

“De drie verdachten hebben hun kant van het verhaal uitgelegd”, vertelt Thomas Figge, woordvoerder van de politie, aan SID. Er wordt nu onderzocht in hoeverre de aantijgingen van Voigt waar zijn, onder meer aan de hand van getuigen. De drie mannen zijn tussen de dertig en veertig jaar oud en moeten vrezen voor een gevangenisstraf als er bewijs wordt gevonden voor hun uitlatingen tijdens de wedstrijd tussen Duitsland en Servië, die in 1-1 eindigde.

Voigt, een basketbaljournalist, was woensdagavond aanwezig in de Volkswagen Arena. Na afloop van het duel openbaarde hij in een livevideo op Facebook wat hij in het stadion had meegemaakt. Volgens Voigt heeft het drietal Sané en Gündogan constant racistisch bejegend tijdens de oefeninterland van die Mannschaft. “Wanneer Sané aan de bal was, werd er over een neger gesproken. Als Gündogan in het spel voorkwam, was het plotseling ‘Turk’”, vertelt Voigt.

Daarnaast stelt hij dat de mannen ‘Heil Hitler’ geroepen hebben en dat op gegeven moment gezegd werd dat ‘Duitsland weer een kleine Oostenrijker nodig had’. Doordat Voigt kon aanwijzen waar het drietal gezeten had, kon de Duitse voetbalbond (DFB) snel de namen van de mannen doorgeven aan de politie. Leon Goretzka reageerde vrijdagmiddag op de persconferentie in aanloop naar het duel met Oranje ontzet op de gebeurtenissen. “Ik heb de video gezien en het heeft me bezig gehouden. Het enige dat ik kan doen, is iedereen vragen met moed te acteren om dit soort mensen op hun plek te zetten.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door nick danninga)

Waarom heeft hij niet gefilmd op het moment dat het gebeurde? Een minuut was al voldoende geweest. Heel raar dit.

Dat is nou adequaat handelen zeg, een pluim voor die journalist. Geef die gekkies een levenslang voetbal verbod, en dan zijn we er van af.

22 maart 2019 om 15:38

Haha Sule, nou ben ik het eens een keer niet helemaal met je eens (gelukkig, eindelijk een keer). Niet helemaal wil zeggen dat ik het ook ontzettend goed vind dat de journalist het op deze manier heeft gedaan, verdient echt een pluim inderdaad. Een levenslang stadionverbod vind ik ook een top-idee. Maar het: "en dan zijn we er van af" ben ik niet met je eens. Wel in de voetbalstadions natuurlijk, dat klopt. Maar het is echt een diepgeworteld probleem in onze samenleving. Zeker in Duitsland en met name in het oosten van het land heerst er ontzettend veel racisme/fascisme. En dat moet aangepakt worden, En helaas is dat lastig te doen blijkt daar. Er is natuurlijk niet een eenduidende oplossing, maar door immigratie, aanslagen en dergelijke wordt de sfeer verhard, komt er meer (rechts)extremisme en staan de partijen harder tegenover elkaar. En nogmaals, daar moet aan gewerkt worden. Door zowel links als rechts. Stop met de extreme tegenstrijdigheden te benoemen, maar kom samen tot een oplossing hiervoor. Maar misschien is het wel een grote (des)illusie. Maar dat geloof ik nog niet

25 maart 2019 om 20:01

Formus, hahaha dat is zeker wel leuk dat we het een keer oneens zijn! Verfrissend en helemaal niet erg.😏

Ik bedoelde met "dan zijn we er vanaf" puur het desbetreffende racistische gezelschap, ik weet dat het probleem vreselijk groot is en waarschijnlijk nooit helemaal weggaat. 😔 Ik ben een Surinaamse man, en heb zelf zeer regelmatig met discriminatie en racisme te maken heb gehad als kind en volwassene.

Polen ben je vergeten te noemen, daar is het ook vreselijk man. Je moet eens de YouTube documentary opzoeken, over Poolse hooligans dan leggen ze zelf haarfijn uit hoe satanic ze in het leven staan.

Er moet gewoon een wereldwijde stadion verbod met meldplicht komen, alleen zo ga je die racisten en/of hooligans en achter tuig kwijt raken. Dan hoeft het geen illusie te blijven, en komt het wellicht op een dag helemaal goed.

Sorry voor mijn late reacties, ik ben bijna nooit actief op mijn desktop versie van vz dus ik zie mijn persoonlijke mails en notificaties vaak laat. 😊

Ongekend. Racisme en fascisme mogen geen plek hebben in deze maatschappij. Hoop dat degenen gevonden en passend gestraft worden.

22 maart 2019 om 15:58

Idealistisch en nobel van je. Helaas is ook bij deze verkiezingen gebleken dat het volk kiest voor een nationalist, die het heeft over de supérieure beschaving en supérieure blanke mens. Dit geluid wordt in heel Europa verkondigt door populisten. Deze groepen leggen de nadruk op etniciteit. Uiteraard ben ik het met je eens!

22 maart 2019 om 17:21

Och krijg je deze onzin weer hoor. Nationalistisch is gelijk weer racistisch. Als je Chauvinistisch bent betekend dit niet automatisch dat je voor of tegen bepaalde huidskleuren bent....

23 maart 2019 om 00:16

Klinkt leuk, maar is in de praktijk natuurlijk niet waar. De natie en het vaderland vallen vaak nou eenmaal samen met een etniciteit. Boreaal Europa is wit, doe aub niet alsof dat niet zo is, niemand trapt daarin.

Ik hoop niet op een gevangenisstraf, maar meer taakstraf in de vluchtelingensector of iets in die trend. Iets dat de ogen van deze mannen weet te openen.

22 maart 2019 om 14:36

Ik heb de hoop voor dit soort lieden al heel lang laten varen. Niets helpt. Racisme komt op zo'n bizar grote schaal voor, dat is niet eens te meten.
Mensen denken dat racisme alleen over ras en kleur gaat, maar feitelijk is racisme en bijvoorbeeld de rivaliteit tussen mensen, dorpen, steden, provincies en landen allemaal op hetzelfde principe gebaseerd: wij zijn beter dan hunnie.

Vrimifi: vrijdagmiddagfilosofietje.

22 maart 2019 om 15:06

Dat is discriminatie, niet racisme. Racisme is op basis van ras. Schandalig natuurlijk wat hier gebeurt. Mooi dat ze gepakt kunnen worden!

22 maart 2019 om 20:09

Discriminatie, racisme...de scheidslijn is zo flinterdun. Principe blijft hetzelfde: jij bent anders dus minderwaardig.

Sterker nog: als je deze termen als hetzelfde beschouwt dan is het een stuk makkelijker de absolute waanzin te begrijpen om anderen te veroordelen omdat ze 'anders' zijn.

Kan je voor een rasistische uiting de gevangenis in gaan? Of is die straf eventueel voor de aanklacht tegen de uitlatingen mbt hitler?

22 maart 2019 om 16:12

Volgens mij kan je zelfs de gevangenis ingaan voor het ontkennen van de Holocaust.

Ze moeten zulke mensen gewoon een levenslange stadionverbod geven in alle stadions in het land. Net zo hard aanpakken als Chelsea toen deed met zijn "fans" die zich misdroegen in de Parijse metro.

Ik vind dit een buitengewoon gek verhaal, en wel hierom: de inleiding spreekt van 'bejegenen', wat suggereert dat Gündogan en Sané zelf ook iets meegekregen hebben van deze uitspraken. Uit de rest van de tekst blijkt dat ze 'spraken', wat niet per se betekent dat deze uitlatingen hoorbaar waren voor iemand anders dan de journalist. Dat betekent dus dat er niet sprake is van een 'bejegening' maar dat ze dus gewoon onderling dit soort opmerkingen maakten, wat volgens mij an sich niet strafbaar is, ze 'behandelen' namelijk niet iemand op discriminerende wijze als die persoon daar verder niets van meekrijgt.

In de video waar het artikel aan refereert beschrijft de journalist slechts wat hij gehoord heeft. Dat is geen bewijs. Tenzij deze drie mannen daadwerkelijk verklaren deze opmerkingen te hebben gemaakt, zal er dus ook niet echt iets gedaan kunnen worden met deze aantijgingen (als het onderling maken van onethische, racistische opmerkingen al verboden is in Duitsland, maar dat weet ik niet) en dat is maar goed ook, want iedereen kan wel zo'n emotionele verklaring maken. Ik ben erg benieuwd hoe dit verdergaat.

22 maart 2019 om 17:00

Inderdaad. Ik kan me niet in de teksten van de heren vinden, maar als ze dit alleen met elkaar bespreken, zou ik het vreemd vinden om deze mensen daarvoor te straffen. Als ik daar met mijn vrouw en kind had gezeten, had ik gevraagd of ze ermee op zouden kunnen houden. Dit is in mijn ogen sensatie zoeken van die journalist.

23 maart 2019 om 00:19

Eens. Tegen je vrienden onderling iets racistisch zeggen zou niet strafbaar moeten zijn? Heil Hitler roepen in een stadion is iets anders misschien. Lastig.

Gezellig hoor... Not. Echt schrijnend dat dit normaal wordt dit soort gesprekken.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Duitsland

FIFA ranking: 15
163 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. BrandtAanvaller30
T. WernerAanvaller30
M. SorgUnknown
B. LenoKeeper
M. NeuerKeeper30
M. GinterVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Duitsland.

131 fans
Middenvelder, 29 jaar

In de wandelgangen

Zondag 19 januari
Paris Saint-Germain heeft contact gelegd met de entourage van Neymar. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren