Weghorst: ‘Voor het niveau waarop ik speelde, was ik enorm professioneel’

Woensdag, 20 maart 2019 om

Wout Weghorst kende een opmerkelijke weg naar het profvoetbal. De spits, tegenwoordig in dienst van VfL Wolfsburg, kwam in 2011 pas op negentienjarige leeftijd bij een profclub terecht, na een goed seizoen bij de amateurs van DETO Twenterand. In gesprek met 11Freunde vertelt Weghorst over de opmerkelijke weg, die hem voorlopig in de Bundesliga en bij Oranje bracht.

“Doordat ik als tiener enorm groeide, had ik motorische problemen. In Nederland kijken scouts voornamelijk naar de technische kwaliteiten van spelers. Ik was geen hele technische speler. Dat is de reden dat ik waarschijnlijk nooit ben opgevallen, ik ben in ieder geval nooit uitgenodigd voor een stage”, legt Weghorst uit. “Mensen zeiden tegen mij: ‘Jij? Een profvoetballer? Onmogelijk, dat kan niet!’ Toch bleef ik op vrijdagavond thuis en ging vroeg naar bed terwijl mijn vrienden op stap gingen. Ik speelde bij een dorpsclub, maar lette op mijn voeding als een topsporter. Voor het niveau waarop ik speelde, was ik extreem professioneel.”

“Dat was niet altijd leuk, maar ik was ervan overtuigd. Ik wist dat ik er meer voor moest laten dan andere spelers”, vervolgt de 26-jarige spits. Willem II kaapte hem uiteindelijk weg bij DETO, nadat hij een tijdje had meegetraind met het Heracles Almelo van Peter Bosz. “Ik zag bij Willem II een grotere kans om in het profvoetbal terecht te komen, maar ik speelde daar bijna nooit in het beloftenteam. Na een jaar vertrok ik naar FC Emmen, waar ik een amateurcontract tekende. Het begon te lopen, ik scoorde en trok de belangstelling van ADO Den Haag. Een profcontract, alles erop en eraan, terwijl ik in Emmen nog op amateurbasis speelde.”

Toch verkoos Weghorst een profcontract bij Emmen boven een stap naar ADO, als blijk van dank richting de club uit Drenthe. Een jaar later kwam hij bij Heracles Almelo alsnog in de Eredivisie terecht. “Er werden vaak vraagtekens gesteld bij mijn karakter. Soms terecht, maar soms ook onterecht. Als jonge jongen had ik vaak problemen met tegenstanders. Ik heb hard aan mezelf gewerkt en ben een stuk rustiger geworden. Dat de mensen in Nederland niet direct verliefd worden op een spits als ik, wist ik als tiener al. Daarom was de voldoening alleen maar groter toen ik Oranje wist te halen. Ineens stond ik met jongens als Virgil van Dijk op het veld.”

In Wolfsburg ontvangt Weghorst geregeld lof voor instelling. “In Duitsland wordt er anders tegen me aangekeken dan in Nederland, dat is prettig. Ik doe nog steeds veel extra werk, in de voorbereiding heb ik extra getraind. Dat was heel moeilijk, maar ik had het nodig”, geeft Weghorst aan. Hij scoorde tot dusver 13 keer in 28 wedstrijden voor Wolfsburg. “Alles gaat veel sneller en is intenser dan in de Eredivisie. De spelers zijn in Nederland misschien technischer, maar je krijgt daar ook een stuk meer ruimte. Ik heb niet het gevoel dat ik mijn plafond bereikt heb. Vorig seizoen was ik dominant, ik scoorde 28 keer bij AZ. Ik heb het gevoel dat ik hetzelfde kan bereiken bij Wolfsburg.”

Weghorst volgde de Bundesliga naar eigen zeggen als kind al, wat te maken had met zijn idool Niels Oude Kamphuis. “Hij was heel lang de buurman van mijn oom. Dus als ik bij hem op bezoek was, keek ik altijd direct of Niels thuis was. Als hij er was, trapte we een balletje”, zegt de spits over de oud-middenvelder van onder meer FC Twente en Schalke. “Nederlandse spitsen hebben me nooit zo getrokken. Jari Litmanen was vroeger mijn favoriet. Ondanks dat ik nog klein was en niet zoveel van voetbal wist, was ik gefascineerd door zijn stijl. Er hingen posters van hem in mijn kamer en ik vond Ajax een tijdje cool.”


Poll

Denk jij dat het plafond van Wout Weghorst bij VfL Wolfsburg ligt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door elphenomeno)

Je karakter kan je niet veranderen, wél je gedrag. En dan maakt ie nog een hele rare opmerking: Nederlandse spitsen hebben me nooit zo getrokken. Eh... Cruyff gemist, van Basten wel eens van gehoord??

20 maart 2019 om 11:33

Wat is daar raar aan? Als Nederlandse spitsen hem niet trekken, dan is dat gewoon zo.

20 maart 2019 om 11:34

Mag hij een eigen mening hebben? Hij zegt niet dat Nederlandse spitsen niet goed zijn/waren , hij voelde zich er gewoon niet door aangetrokken, prima toch.

20 maart 2019 om 13:37

Die gast is 26. Toen hij geboren werd stopte van Basten en Cruijf is al helemaal ver voor zijn tijd. Niet zo gek toch dat hij er dan niet zoveel mee heeft?

20 maart 2019 om 15:26

Ik ben ook rond die leeftijd en ik kan je vertellen dat ik mij geweldige spitsen kan . herinneren als Bergkamp, van Persie, van Nistelrooy en Kluivert

20 maart 2019 om 11:40

Denk dat hij nog te jong was om Cruijff en Van Basten echt te volgen. En het is gewoon puur zijn persoonlijke voorkeur. Liever iemand die even andere namen opnoemt dan wat de menigte doet.

20 maart 2019 om 11:44

Waren in hun tijd waarschijnlijk goede spelers. In het moderne voetbal, wat toch heel anders is, zouden ze de dingen die ze hebben bereikt, misschien nieteens halen. Dus wie weet. Ik vind vooral van Bastrn gehyped, maja das iets wat hier in NL heel gewoon is. Doen we met bijna alle spelers.

20 maart 2019 om 11:49

van Basten gehyped? Dan heb je hem nooit zien voetballen zeker. Hij was echt een grandioze voetballer. Niet voor niets Europees topscoorder, wereldvoetballer van het jaar etc. Heeft Nederland zo'n beetje in zijn eentje naar de EK overwinning geschoten met zijn goals. Ik kan me geen Nederlandse voetballer na van Basten herinneren die beter was dan dat hij was.

20 maart 2019 om 11:49

Van Basten was drie keer Europees voetballer van het jaar, twee keer wereldvoetballer van het jaar, scoorde in een EK finale en had nog veel groter kunnen zijn als blessures hem niet al voor zijn 30e hadden laten stoppen. Van Basten is echt een van de beste spitsen ooit hoor.

20 maart 2019 om 11:47

Hij is 26 jaar. Hij heeft van Basten en Cruyff dus nooit bewust zien voetballen. Voor hem wijs je dan eerder naar van Nistelrooij en Kluivert. Verder vind ik zijn gedrag wel mee vallen. Ja hij wil heel graag winnen. Misschien wel meer dan wie dan ook. En dat laat hij blijken. Prima. Zou willen dat er meer spelers waren zoals hij die alles, maar dan ook echt alles uit zijn carriere halen wat er in zit.

20 maart 2019 om 14:39

Cruijff heet hij, beetje respect voor deze grootheid. Of bedoelen jullie respect hebben voor de Cruyff voetbalschoenen?

Ik heb hem bij Deto meermalen aan het werk gezien en werkelijk: hij was (of leek achteraf) daar zo ontzettend slecht dat ik- en zo ongeveer iedere supporter daar om me heen zwaar verrast was dat een club als WII hem wilde hebben. Hoe mis kun je het hebben zeg?
Zeer veel respect hoever hij het heeft weten te schoppen met pure wilskracht. Hoop hem ooit nog eens aan het werk te zien bij Fc Twente.

20 maart 2019 om 12:32

Ach, jullie hebben wel meer fouten gemaakt

Nee maar ik was ook verbaasd dat AZ hem toen heeft gekocht bij Heracles. Een grote vent, ja, maar een geweldige spits die ons verder zou brengen? Nee, dat idee kreeg ik niet.

Achteraf gezien mis ik hem in ons huidige team.

20 maart 2019 om 13:14

Was ook wel een enorme gok. Een 19 jarige van een amateurclub. Kans dat ie slaagt is miniem

Mja dan kunnen we na 20 jaar Jaap Stam als voorbeeld gebruikt te hebben voor laatbloeiers, nu Weghorst opnoemen.

Ik stel me voor dat dit het resulaat is van een speler met matig-redelijk talent maar met een instelling die in de richting gaat van die van C. Ronaldo. Heel bewonderingswaardig hoe ver Weghorst het geschopt heeft, al vind ik het nou niet bepaald een hele plezierige voetballer om naar te kijken.

Dat ie zegt 'ik vond Ajax een tijdje cool' vind ik grappig. Is Wout (terecht?) bang dat als een keer Feyenoord of PSV aanklopt dat deze quote weer opgerakeld wordt?

Jongens als Weghost en Kuyt zijn echt voorbeelden voor de over het paard getilde schijtventjes die met 50 keer zoveel talent nog niet een tiende bereiken.

Zelfkennis en dan vooral je eigen tekortkomingen herkennen is bijna net zo belangrijk als talent. Echter, helaas iets wat al die vroeg rijke kneusjes vrijwel allemaal missen.

20 maart 2019 om 12:35

Berghuis vind ik daar het daar het beste voorbeeld van. Enorm veel talent, maar veel te lui om er ook daadwerkelijk wat mee te doen. Deed niets bij Twente, deed niets bij VVV en pas in het derde jaar bij AZ kwam hij erachter dat hij wat moest doen voor zijn centen. Bij AZ werd hij enorm bekritiseerd in eerste instantie.

20 maart 2019 om 12:46

Je statement is duidelijk, daar hoef je niet zoveel krachttermen voor te gebruiken. Zelfkennis, reflectie vermogen, doorzettingsvermogen zijn namelijk ook kwaliteiten/talenten. Sommige mensen hebben een sterker karakter, sommige mensen zijn technisch beter. Waarom is iemand die technisch beter is, maar niet de top weet te halen, een over het paard getilde schijtvent? Of bedoel je misschien mensen die zichzelf beter vinden, naast hun schoenen lopen? Want dat is natuurlijk wat anders dan getalenteerde jongens die de motivatie missen om het maximale uit zichzelf te halen .

20 maart 2019 om 14:28

Ik bedoel getalenteerde jongens die weten dat ze getalenteerd zijn, zich daarom verheven voelen, zich daarnaar gaan gedragen en vervolgens vergeten dat je ook met veel talent hard moet werken voor de top. Vervolgens raakt hun carrière in het slop en is het iedereen's schuld behalve van hen. Is iedereen een jaloerse hater en is het allemaal heel oneerlijk. Natuurlijk bedoel ik niet per definitie alle getalenteerde spelers.

Gek genoeg wordt zo'n houding door sommige mensen juist vertaald als sterk karakter of iemand die niet braaf in de pas loopt zoals alle andere ja-knikkers.

De krachttermen gebruik ik vooral om mijn gebrekkige punt meer kracht bij te zetten

Weghorst is een beetje een type Dirk Kuyt. niet net zo goed misschien maar iemand waarvan je denkt dat hij het niveau niet aan gaat kunnen iedere keer dat hij een stap omhoog maakt maar het dan verrassend genoeg toch elke keer weer goed doet. het perfecte voorbeeld dat je zonder veel voetballend talent puur op mentaliteit ook al heel ver kan komen. heel knap wat deze speler laat zien nu in de Bundesliga

Zijn niveau lijkt naar dat van Bast Dost te stijgen.
Weet niet precies waar het aan ligt waarom Wout altijd een beetje als een sulletje wordt neergezet. Komt het door zijn naam? Zijn uitstraling? Of omdat het geen voetballende spits is? Ik vind de kritiek van sommige criticasters soms te ver gezocht en vaak ook onterecht. Deze spits werkt hard voor wat hij waard is. Is Wolfsburg zijn plafond? Geen idee. Men dacht dat AZ zijn absolute plafond was.
Ik ben serieus benieuwd naar zijn absolute kunnen. Denk dat we hier over pak 'm beet twee jaar weer op terug moeten komen.

20 maart 2019 om 14:10

Hij heeft wel typisch zo'n naam die je (gevoelsmatig) associeert met een voetballer van een cult clubje :P Mja, zijn type speler lijkt doorgaans gewoon kritiek aan te trekken. Hij is net als Luuk de Jong een echte targetman; niet mega snel, niet mega technisch, maar sterk in duels en scoort veel op wilskracht. In Nederland zijn we door de jaren heen natuurlijk vooral verwend met een legio aan complete, voetballende spitsen als Van Persie en Van Nistelrooij, dus doen we al snel alsof dit soort spelers daar maar slappe aftreksels van zijn. Ik denk persoonlijk dat Weghorst bij Wolfsburg wel enigszins tegen zijn plafond aan zit (hij doet het daar prima, maar het is niet alsof hij nou echt spectaculair presteert elke wedstrijd). Dat is geen schande, want het niveau waarop hij nu actief is en zich knap staande houdt is gewoon meer dan prima.

20 maart 2019 om 14:13

De vergelijking tussen Weghorst en Dost zie ik niet zo. Weghorst is een noeste, hard werkende en sleurende spits. Dost daarentegen is een goaltjesdief, een afmaker. Daarmee zeg ik niet dat Dost verder niets doet, maar zijn spel lijkt niet op het spel van Weghorst. Het enige wat ze gemeen hebben is dat het Nederlandse spitsen zijn die succesvol zijn in de Europese subtop. Ook vind ik niet dat Weghorst als een sulletje wordt gezien. Sterker nog, in de media wordt hij alom geroemd om zijn karakteristieke mentaliteit. Weghorst is een vechter, een doorzetter. Iemand die probeert om iedere dag het maximale uit zichzelf te halen. Een sulletje vind ik iemand die over zich heen laat lopen, iemand die niet vecht voor zijn kansen.

20 maart 2019 om 14:33

Buitenspelgoal, dat klopt inderdaad. Ik denk dat de bepaalde norm, of misschien beter gezegd 'verwachtingspatroon' van de Nederlandse spits nog steeds in categorie Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooy ligt. Deze verwachting kan direct de kast in want die is er simpelweg niet. Desalniettemin doet Wout het inderdaad naar behoren in Duitsland!

20 maart 2019 om 14:35

Acapulco, ik ben het zeker wel met je eens betreft knetterharde werker, doorzetter, vechter etcetera. Ik heb alleen vaak de indruk dat de 'bij de grote bladen werkende criticasters' zich vaak negatief uitlaten over Wout. Wij gebruikers van Voetbalzone weten het soms toch veel beter? Haha #joke

Wout Weghorst kan zomaar de Nederlandse Stefan Kiessling van de Bundesliga worden. Er zijn de laatste jaren genoeg succesvolle spitsen in de Bundesliga geweest die het niet van hun techniek moeten hebben. Dan praat ik over spelers als Mario Gomez, Stefan Kiessling, Nils Petersen, Sandro Wagner, Alexander Meier, Vedad Ibisevic, Mario Mandzukic, Bas Dost etc.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

VfL Wolfsburg

Stand
Actuele wedstrijden

15 fans
Aanvaller, 27 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 VfL Wolfsburg 7 4 2 0
2018/2019 VfL Wolfsburg 34 17 4 0
2017/2018 AZ 31 18 6 1
2016/2017 AZ 33 17 7 0
2015/2016 Heracles Almelo 37 14 4 0
Laatste voetbalnieuws

Ronald Koeman ontvangt open sollicitatie: ‘Het EK blijft mijn grote doel’

Wout Weghorst kwam afgelopen seizoen tot zeventien doelpunten voor VfL Wolfsburg en de aanvaller is ook in deze jaargang zeer belangrijk voor de huidige nummer twee in de Bundesliga. Bondscoach Ronald...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 19 oktober
Kai Havertz staat in de belangstelling van Paris Saint-Germain. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren