Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Lieke Martens erkent: ‘Het zou mooi zijn als Real Madrid ook zou meedoen’

Laatste update:

Lieke Martens beleefde zondag een hoogtepunt in haar loopbaan. Liefst 60.739 toeschouwers kwamen op het competitieduel tussen Atlético Madrid en Barcelona (0-2) in het Wanda Metropolitano af. Het stokoude record in het vrouwenvoetbal, 53.000 toeschouwers op Goodison Park op Boxing Day in 1920, werd ruimschoots gebroken. “Natuurlijk zou ik ook een keer graag in het Camp Nou willen spelen, dat zou ontzettend mooi zijn”, erkent de 26-jarige aanvalster van Barcelona woensdag in een uitgebreid interview met AS.

“Het was een indrukwekkende ervaring, dat had het vrouwenvoetbal nodig”, verzekert Martens. “Atlético heeft goed werk verricht door het Wanda Metropolitano beschikbaar te stellen. Het zou ook mooi zijn om een keer in het Camp Nou te spelen. Bijvoorbeeld een halve finale of een duel met Atlético Madrid.” Martens speelde nog nooit voor zo veel fans. “In Nederland zijn er weleens 30.000 of 35.000 toeschouwers geweest, maar ik heb nog nooit voor 60.000 personen gespeeld. Een geweldige ervaring.”

Voor Martens was de overstap naar Barcelona een no brainer. “Ik was als klein meisje een grote fan van Barcelona. Ik genoot ontzettend van Ronaldinho en met spelen voor Barcelona kwam mijn droom uit. Het was een makkelijke beslissing. Er is altijd een geweldige connectie tussen Barcelona en Nederland geweest. Barcelona speelt zoals wij dat in Nederland graag zien.” Martens, die in 2017 tot beste voetbalster van de wereld werd verkozen, staat voor een belangrijk jaar. Barcelona kan de landstitel en de Champions League winnen en in de zomer staat het WK in Frankrijk op het programma.

“Aan het begin van het seizoen had ik veel blessures en had ik het moeilijk. Nu bereik ik mijn beste niveau. Maar ik bekijk het van week tot week. Ik wil niet verder vooruitkijken.” Nederland is een van de favorieten voor het winnen van het WK, maar Martens erkent dat Spanje ook goed bezig is. “Er is veel talent, dat is duidelijk. Spanje Onder-17 en Spanje Onder-19 winnen altijd. Ze zijn echt goed. Maar ik denk dat het vrouwenvoetbal over het algemeen beter wordt. Niet alleen in Spanje, maar overal. Het is geweldig om voor ruim 60.000 toeschouwers te spelen. Dat is een geweldige stap en ik hoop dat veel clubs het voorbeeld volgen, de stadions worden geopend en nog meer mensen komen kijken.”

“Elk jaar worden er stappen gezet en het is indrukwekkend om daar onderdeel van te zijn. Een grote stap vooruit. Ik zie dat de interesse in het vrouwenvoetbal groeit en dat meer mensen komen zijn. Het is niet alleen één wedstrijd. Maar ik denk ook dat we het beter doen, dat we sneller worden, dat we technischer worden. Het is leuk om naar vrouwenvoetbal te kijken. Dat is wat we nodig hebben.” Opvallend is dat de Clásico van het vrouwenvoetbal tussen Atlético Madrid en Barcelona gaat: Real Madrid heeft geen vrouwenelftal. Spaanse media verzekeren dat preses Florentino Pérez van mening is dat de kosten, circa vijf miljoen euro per jaar, niet opwegen tegen de baten en dat de strijd tegen topclubs als Olympique Lyon en Paris Saint-Germain nooit gewonnen kan worden. Direct falen tijdens de intrede in het vrouwenvoetbal zou schadelijk zijn voor het imago, zo klinkt het.

“Ik denk echt dat de Spaanse competitie een van de beste van Europa zou kunnen worden. Het zou mooi zijn als Real Madrid ook zou meedoen en in het vrouwenvoetbal zou investeren", benadrukt Martens. "Dat zou de competitie beter maken en ervoor kunnen zorgen dat buitenlandse sterspeelsters naar onze competitie zouden komen. De Spaanse voetbalsters zijn heel goed, maar om de competitie te ontwikkelen heb je ook buitenlandse speelsters nodig. Iedereen wil graag in Spanje wonen. Dit kan in de toekomst een geweldige competitie worden.”

Martens hoopt spoedig weer haar niveau uit 2017 te evenaren én weer de Ballon d’Or te winnen. “Ik doe er alles aan. Maar als iemand een beter seizoen draait, is het logisch dat de keuze daarop valt. Ik won de Ballon d’Or omdat we het EK wonnen. Als we dit seizoen de finale van de Champions League winnen, maak ik wellicht een kans. Maar eerst moet je presteren met je team. Ik ben een teamspeelster.” Martens beschouwt Nederland als een outsider voor het winnen van het WK. “Je hebt ook Spanje, de Verenigde Staten en Duitsland. Elk team is beter geworden, iedereen kan winnen en op een WK zijn er geen makkelijke wedstrijden. De verschillen zijn klein. Je wint niet met 5-0 of 6-0.”

“Het winnen van het WK of het winnen van de Champions League? Ik kan niet kiezen. Ik speel voor Barcelona om de Champions League te winnen en ik wil wereldkampioen met Nederland worden. Dit is sport. Je wilt altijd winnen, ook al is dat niet altijd mogelijk.” Het leven van Martens is de voorbije jaren radicaal veranderd. “Iedereen kent me nu. In Zweden kende niemand mij, nu is het anders. Het is mooi als je op straat wordt herkend. Op het veld betekent het dat je de bal vaker krijgt om te dribbelen of een wedstrijd te doen kantelen.” Martens sprak nog niet met Frenkie de Jong over zijn transfer naar het Camp Nou. “Dat doe ik wel als hij hier is. Een geweldige voetballer en een goede beslissing van Barcelona. Ik hoop dat hij het goed doet en belangrijk wordt. En dat zeg ik natuurlijk ook als Nederlandse.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Snap deze opmerking niet zo. Als Real meedoet, is dat puur om de naam. Ik vind het eigenlijk wel leuk dat die Scandinavische teams en bijvoorbeeld een Lyon en Wolfsburg zo goed zijn, geeft aan dat het anders is als de mannentak.

20 maart 2019 om 10:35

Wat snap je er niet aan? Real Madrid heeft de financiële mogelijkheden om, op korte termijn, een degelijke vrouwen tak op te zetten. In dit artikel spreekt men van een investering van 5 miljoen euro, dat kan Real Madrid eenvoudig ophoesten. En dan heb je in de Spaanse vrouwencompetitie dus weer een sterke nieuwe ploeg. Dat is volgens mij niet zo moeilijk te begrijpen. Je noemt daarnaast een Lyon en Wolfsburg als de charme van het vrouwenvoetbal. Echter zijn dit de rijke clubs in het vrouwenvoetbal, waar de grootste bedragen worden betaald. Wat is dan het verschil met het mannenvoetbal? Buiten het feit dat de bedragen in het mannenvoetbal nog veel hoger liggen? Even for your info, de begroting van Lyon (vrouwen afdeling) ligt zo rond de 10 miljoen euro.

20 maart 2019 om 10:51

Ik dacht dat de begroting van een vrouwenteam hoger lag als 10 miljoen, maar ik doelde niet dat de rijkste club degene met de grootste bedragen is, zoals bij de mannen. Ik bedoelde meer dat ik het juist leuk vond dat de gevestigde namen anders zijn als bij de mannen.

20 maart 2019 om 11:08

Het principe is natuurlijk hetzelfde. De clubs die er het meeste geld in pompen hebben de beste spelers en daarmee het meeste succes. De afwijking is echter dat niet alle clubs geloven in vrouwenvoetbal, of er niet te veel geld in willen pompen. De namen van de succesvolle clubs zijn inderdaad anders, maar de weg naar succes is hetzelfde. Namelijk meer geld investeren dan de rest.

Het vrouwenvoetbal zit in de lift en ik vind dat een zeer positieve ontwikkeling. Je merkt dat er wereldwijd veel intresse voor is, ook onder de jeugd en het niveau is in sommige wedstrijden al heel aardig. De vergelijking trekken met mannenvoetbal is zinloos, dat doen ze ook alleen in deze sport. In het tennis of atletiek is het niveau verschil tussen mannen en vrouwen ook beduidend, maar wordt het als heel normaal beschouwd. In het voetbal wordt vaak gedaan alsof vrouwen niet meetellen omdat het niveau een stuk later ligt.

Als je het vrouwenvoetbal evalueert als een op zichzelf staande sport, dan is het een snel groeiende sport. Zowel financieel, technisch, tactisch als qua populariteit is de sport de afgelopen jaren enorm gegroeid en het plafond is nog lang niet in zicht. Ik vind t vooral fantastisch dat we als klein landje ook in deze sport weer aan de top staan. Bij alle topclubs zie je Nederlandse speelsters en zowel nationaal als internationaal doen de Nederlandse speelsters mee om alle prijzen. Erg cool om te zien. Mijn verwachting is dat over 10-15 jaren het vrouwenvoetbal eenzelfde structuur, concurrentie en waarde heeft als dat het vrouwen tennis al jaren heeft. Meer nivellering en grotere, betere competities met kwalitatief zeer aardige teams en organisaties. Wat dat betreft snap ik de opmerking van Martens ook wel, Real Madrid kan met haar allure en status ook in de vrouwensport de absolute top status verwerven. Nu is het ook nog vroeg genoeg om in te stappen.

20 maart 2019 om 11:29

Begrijpelijk dat bij tennis en atletiek niet vergeleken wordt met de heren omdat het niveau van de dames al hoog is. Pak de Nederlands amateur kampioen heren tennis of atletiek en deze zal zwaar verliezen van de dames toppers in deze sporten. Pak bv IJsselmeervogels en zij spelen Nederland vierkant. Pas als het niveau hoger komt te liggen bij het damesvoetbal pas dan zal de vergelijking met herenvoetbal minder worden.

20 maart 2019 om 12:58

Er zit wat mij betreft geen logisch verband tussen niveau en vergelijking. Dat is eigenlijk wat ik probeer te onderbouwen. Dus omdat vrouwenvoetbal qua niveau nog ver achterloopt op mannenvoetbal, zeker ik vergelijking met bijv tennis of atletiek, is het gerechtvaardigd het niet serieus te nemen? Aparte stelling. Het is namelijk een snelgroeiende sport met, naar feiten beoordeeld, een sterk groeiende populariteit.

Het komt voornamelijk doordat het meerendeel van de mannen voetbal ziet als een sport wat het heilige domein van de man is, zodra een vrouw dat dan gaat beoefenen wordt er kinderlijk gewezen naar het verschil in niveau.

Ook al wint een hoofdklasse mannen team met dikke cijfers van een topclub vrouwenteam, maakt dat dan gerechtvaardigd lacherig te doen over vrouwenvoetbal?

Gewoon de groei en opkomst van het vrouwenvoetbal accepteren en aanmoedigen zou de juiste stap zijn.
De nivellering, zoals zichtbaar is in tennis en atletiek, zal dan in het vrouwenvoetbal ook snel plaatsvinden.

20 maart 2019 om 13:02

Het is inderdaad goed dat het vrouwenvoetbal redelijk groeit. Toch vind ik het werkelijk niet om aan te gluren. Het is traag er worden erg veel fouten gemaakt en in een willekeurige wedstrijd van de jeugd van een eredivisieclub zie je mooiere dingen. Het niveauverschil valt in de atletiek minder op omdat dit geen teamsport betreft en het buiten de tijden om niet zo snel met de mannenvariant vergeleken hoeft te worden.

Ik denk dat als je de regels voor het vrouwenvoetbal veranderd (denk aan een kleiner veld, kortere speelduur en onbeperkt wisselen) op die manier die de actieradius verhoogt dat dit het vrouwenvoetbal wel een kans van slagen geeft. Dit is bij andere sporten natuurlijk ook gedaan. Bij het tennis worden er minder sets gespeeld en ook bij bepaalde atletiek onderdelen zijn de afstanden verkort.

Juist door de regels op zo'n manier aan te passen is het interessanter voor de kijker en is het daadwerkelijk een andere sport. Ik vrees dat als het zo blijft dat als het nu is het vrouwenvoetbal wel enige groei zal doormaken maar dat een groot deel van de voetballiefhebbers er niet op zit te wachten.

Ik zou graag in de kleedkamers werken, allé op dagen dat de voetbalsters werkzaam zijn

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren