Jonathan Reis (29) stopt dik acht jaar na horrorbotsing: ‘Ik heb nu nog pijn’

Woensdag, 20 maart 2019 om

Jonathan Reis heeft een punt achter zijn professionele loopbaan gezet. De 29-jarige Braziliaan stopt met het zoeken naar een nieuwe profclub, nadat hij uiteindelijk niets zag in een mogelijk avontuur in Indonesië. Reis heeft ruim acht jaar na een horrorblessure in dienst van PSV nog altijd last van zijn knie en dat maakt voetballen op topniveau onmogelijk. “Het gaat niet meer”, vertelt Reis woensdag in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

Reis kwam in december 2010 in botsing met Przemyslaw Tyton, doelman van Roda JC Kerkrade. Al snel werd de ernst van de kwetsuur duidelijk. “Dat moment was misschien wel het ergste wat je als voetballer kunt meemaken. Ik heb nu nog pijn aan de knie en het maakt voetballen op topniveau onmogelijk, maar het is niks vergeleken met wat ik toen voelde”, verzekert de Braziliaan aan het regionale dagblad. “Tyton verwijt ik niets. Hij heeft zich verontschuldigd en is naar mij blijven informeren. Het was een fair duel.”

Reis was op dat moment slechts 21 jaar en had een punt achter zijn alcohol- en drugsgebruik gezet. “Daar heb ik veel spijt van. Ik was onbezonnen en deed domme dingen, die ik nu nooit meer zou doen. Het was totaal onverantwoordelijk. Ik ga er alles aan doen om mijn kinderen daarvoor te behoeden.” Het bestaan als profvoetballer heeft de Braziliaan, die nadien ook voor Vitesse uitkwam, definitief opgegeven. “Mijn laatste wedstrijd dateert van een jaar geleden. Het gaat hem niet meer worden.” Even leek hij dicht bij een avontuur in Indonesië. “Ik had al getekend, maar ineens wilde de club me testwedstrijden laten spelen. Zo wil ik niet werken en ik ben teruggegaan naar Brazilië.”

Reis is tegenwoordig jeugdtrainer van Brumadinho FC. Hij probeert jongens van tien, elf jaar beter te laten worden. “In de toekomst wil ik nog een keer naar PSV, al is het maar als toeschouwer. De club is ondanks dat ene moment ook een heel mooi deel van mijn leven. Bij PSV ben ik groot geworden en opgevoed.”Gerelateerd

13 reacties (laatste reactie door maugaza)

Was destijds echt een groot talent, en zeker voor de eredivisie een prima spits.. Helaas na die botsing nooit meer de oude geworden.

20 maart 2019 om 07:32

Dat verhaal van die testwedstrijden begrijp ik niet. Hij had al getekend... had de club ook al getekend? Erg onduidelijk allemaal. Wie heeft dit verhaal geschreven??

Blijft rot om te lezen dat een sporter zn beroep moet eindigen vanwege of mede door oude blessures. Mezelf kennende zou ik er kapot van zijn. Op deze manier snap je toch een hoop voetballers die iig hun zakken vullen waar mogelijk. Je weet nooit hoe t loopt.. Zonde want was me een talentje destijds..

20 maart 2019 om 07:51

Dat snap ik nog niet het is niet zo dat een voetballer nadat hij moet stoppen met voetballen niets anders meer kan doen in zijn leven.... Veel kiezen er zelf voor om geen opleiding te volgen en dus zichzelf ongeschikt te maken voor veel dingen maar het is zulke onzin dat een voetballer in korte tijd zijn pensioen moet verdienen. Ontopic: Sneu voor deze jongen die botsing toen, wat een mooi talent was dit en helaas na die blessure nooit meer de oude geworden.

20 maart 2019 om 08:34

Dat is een verschil van mening natuurlijk. Daarbij zeg ik niet dat hij niets anders meer kan doen. Noch heb ik t over scholing..

'Veel kiezen er zelf voor om geen opleiding te volgen' zeg je..

Nou.. veel voetballers komen uit kansarme posities. En dan niet per se hier in Europa. Maar denk eens aan Afrika.. Zuid Amerika. Denk dat als ze juist de kans op goede scholing hadden er veel minder voetballers uit die hoeken zouden komen. Voetbal is juist vaak de manier om weg te komen..
Maar onzin ? Ik vind van niet.. Volkomen begrijpelijk dat als je een arme background hebt.. voorbeelden op velden hebt waar carrières abrupt eindigen dat vele voetballers denken t zekere voor t onzekere te nemen. En dat ze willen cashen ook. Vooral als de mogelijkheid er is.
Leg me dus geen woorden in de mond. Zeg nergens dat ze hun pensioen moeten verdienen in een korte tijd.

20 maart 2019 om 08:49

Als iemand die altijd sportief bezig was totdat dat niet meer kon op datzelfde niveau nadat ik 9 jaar geleden, chronisch, iedere spiergroep in mijn benen heb overbelast kan ik je vertellen... er vallen een hoop dingen af die je als onderdeel van jouw persoon zag. Natuurlijk zijn er andere opties, maar je zult altijd denken "wat als". Voor iemand op het niveau van Reis, met zijn achtergrond snap ik wel dat je wereld daadwerkelijk instort en je met weinig over blijft.

Jammer dat hij door blessureleed en problemen buiten het veld nooit zijn potentie waar heeft gemaakt. Met name in zijn tweede periode bij PSV vond ik Reis heel goed en stond hij volgens mij na de eerste 10 wedstrijden op 8 goals (waaronder 3 goals na de 10-0 overwinning op Feyenoord). Helaas raakte hij daarna zwaar geblesseerd en heeft hij dat niveau nooit meer gehaald. Ik zie dat beeld van hem waar hij schreeuwend op de grond ligt na z'n blessure nog steeds voor me. Hij schreeuwde het toen echt serieus uit van de pijn.

Wat deed hij het goed in het begin van dat ene seizoen.
Niet alleen met het maken van goals, maar ook met de manier hoe hij voetbalde. Toen Kasper Dolberg zo fenomenaal in vorm was (in het jaar van de EL finale) moest ik meteen aan Reis denken.
Reis maakte geloof ik nog drie goals tegen Feyenoord in de legendarische 10-0.
Eeuwig zonde hoe het is gelopen, want hij was zo ongelooflijk goed toen hij in vorm was, PSV was toen absoluut niet zijn plafond. Maar goed, gebeurd is gebeurd, zoals ik het nu lees heeft hij het als een waardevolle les opgepakt. Misschien kan hij ooit nog eens terugkeren bij Psv, niet alleen om te trainen, maar ook voor praatjes over drugsgebruik tegenover jeugdvoetballers.

Ongelofelijk zonde hoe het allemaal is gelopen. Als hij van de drugs af kon blijven en deze blessure niet had gehad dan speelde hij nu zeker in een topcompetitie en misschien wel bij een club bovenin. Hij was 1 van de grootste talenten die ik in de eredivisie heb zien spelen, zonde dat het er nooit helemaal uit is gekomen. Verre van dat zelfs.

Ik was erbij destijds tegen Roda, en zat achter de goal waar de botsing plaatsvond. Die schreeuw ging door merg en been. Eeuwig zonde, had een grote toekomst voor zich. Hij is pas 29, maar heeft al verschrikkelijke dingen meegemaakt in z’n leven. Bijzondere jongen, bijzonder verhaal.

Ik ken dit helaas maar al te goed, ik heb 2x mijn knieschijf van de plek gehad en daarbij de banden kapot gehad.. Ik heb regelmatig zonder enige aanleiding een knie die aan alle kanten pijn doet.

zonde dat hij zijn carriere heeft moeten stop zetten hierdoor, was in zijn tijd bij PSV echt een leuke speler

Tja, na die horrorblessure. Ik denk nog geen maand later, zag ik hem op krukken lopen door Stratumsend samen met zijn ' homie' Cassio Ramos.. Heel zn been in het gips, ik denk niet dat deze jongen zijn professionele loopbaan als voetballer serieus nam, Dit zou wellicht ook te maken hebben gehad met een foute omgeving..

Achja, laatst keek ik ook naar een documentaire over Ronaldo (die spits) toen hij nog bij PSV speelde, zag ik in zijn huis een asbakje staan .

Dat was inderdaad een enorme knal. Was enorm getalenteerd, jammer dat hij nu niet meer op hoog niveau kan ballen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

Polen
61 fans
Keeper, 32 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 11 juni
Bayern München wil opnieuw een grote binnenlandse transfer realiseren. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren