Oranje of Marokko? Deze spelers gingen Mohammed Ihattaren voor

Donderdag, 21 maart 2019 om

Geboren en opgeleid in Nederland, maar toch spelen voor de nationale ploeg voor Marokko. Het afgelopen decennium is het steeds vaker voorgekomen dat jeugdinternationals van Oranje voor de keuze kwamen te staan: een interlandcarrière in het Nederlands elftal of bij de Leeuwen van de Atlas. PSV-talent Mohammed Amine Ihattaren is de volgende speler die begeerd wordt door de twee voetbalbonden. Kiest hij net als Ibrahim Afellay en Anwar El Ghazi voor Oranje, of gaat hij Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui achterna?

Ihattaren is het grootste talent uit de jeugdopleiding van PSV en dit seizoen beleeft hij zijn doorbraak in het eerste elftal onder trainer Mark van Bommel. De aanvallende middenvelder werd zeventien jaar geleden geboren in Utrecht en doorliep vrijwel alle Nederlandse jeugdelftallen. Nadat dit seizoen zijn debuut maakte in de hoofdmacht van PSV duurde het niet lang voordat de Marokkaanse bond op de stoep stond. Hij beschikt ook over een Marokkaans paspoort en de FRMF ziet in hem een grote ster voor de toekomst.

Dat geldt echter ook voor Ronald Koeman. De bondscoach van het Nederlands elftal gaf tijdens een persconferentie in aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland en Duitsland aan dat hij de Marokkaanse voetbalbond voor is geweest. Hij sprak met Ihattaren over zijn keuze tussen Nederland en Marokko. “We proberen de grote talenten voor Nederland te behouden. Ik heb laten blijken dat ik hem een groot talent vind. Maar het is aan de speler en zijn omgeving om uiteindelijk te kiezen”, aldus de keuzeheer.

De speler in kwestie zegt er nog niet uit te zijn. Hij schuift de beslissing voor zich uit, zo laat hij weten in gesprek met de NOS. "Ik praat erover met mijn vader, moeder en broers, maar de uiteindelijke keuze komt op een later moment. Ik richt mij nu vol op PSV en nu met Oranje Onder-19 voor de Eliteronde-wedstrijden", aldus Ihattaren. "Ik kijk met veel plezier naar interlands van beide landen. Het is natuurlijk mooi om Hakim Ziyech te zien spelen voor Marokko, maar hetzelfde geldt ook voor Ibrahim Afellay in zijn tijd bij Oranje."

De KNVB wil voorkomen dat de PSV’er voor een interlandloopbaan bij Marokko kiest en om die reden is er een bepaald traject voor Ihattaren uitgezet. Mede door het inzetten van Nederlandse Marokkanen hoopt de voetbalbond hem te overtuigen voor Oranje te kiezen. “Daarom zit hij nu ook al bij Oranje Onder-19. Wellicht moet hij straks een keuze maken tussen het Nederlands elftal en Marokko”, liet Art Langeler onlangs namens de KNVB weten aan Voetbal International. “Een moment van twijfel komt er als je voor een van de landen niet als A-international in aanmerking komt. Wij moeten er alles aan doen dat hij zó'n goed gevoel krijgt, dat dat moment van twijfel nooit komt”, aldus Langeler.

Koeman heeft dus nog geen toezegging gekregen van Ihattaren. Terwijl hij zich met Oranje probeert de kwalificeren voor het EK van 2020, gaat de tiener nadenken over zijn sportieve toekomst. In het recente verleden zijn er een hoop spelers geweest die voor dezelfde keuze hebben gestaan. Een overzicht van voormalig jeugdinternationals van Oranje die moesten kiezen tussen Nederland en Marokko.

Oussama Idrissi - Marokko

De buitenspeler van AZ is het meest recente voorbeeld. De 23-jarige aanvaller werd geboren in Bergen op Zoom en werd opgeleid bij NAC Breda en Feyenoord, waarna hij zijn doorbraak beleefde bij FC Groningen. In januari 2018 maakte de voormalig jeugdinternational van Oranje de overstap naar AZ en daar kwam hij in beeld bij de nationale ploeg. Eind 2018 werd hij opgeroepen voor Marokko, maar een officiële wedstrijd speelde hij nog niet. “Marokko heeft een goede spelersgroep en technische staf. De visie van de bond is goed en er komt echt wat moois aan. Ik heb er een goed gevoel aan overgehouden. Het was een belevenis die ik niet snel zal vergeten”, zei hij bij terugkomst in Nederland. Een paar maanden later maakte Idrissi bekend dat hij voor een interlandloopbaan bij Marokko kiest.

Dries Boussatta - Nederland

De geboren Amsterdammer was de eerste Nederlandse Marokkaan die voor Oranje koos. De zoon van Marokkaanse ouders werd in 1998 door bondscoach Frank Rijkaard opgeroepen en maakte in Gelsenkirchen als invaller zijn debuut tegen Duitsland. Later begon hij in de basis tegen Portugal. "Toen had ik heel sterk: deze kleine kut-Marokkaan staat gewoon in het Nederlands elftal”, aldus Boussatta tegen de NOS. Hij zou in totaal tot drie interlands komen. Op 28 april speelde Nederland in GelreDome tegen uitgerekend Marokko en die wedstrijd zou Boussatta zich nog lang herinneren. Bij ieder balcontact werd hij uitgefloten door de Marokkaanse fans.

In een interview met het Algemeen Dagblad zei Boussatta eind 2017 dat er volgens hem ‘steeds minder reden’ is om voor Oranje te kiezen. “Het maatschappelijk debat is enorm verhard door mensen als Geert Wilders en Johan Derksen. De manier waarop zij iedere Marokkaan over één kam scheren, ook al die honderdduizenden goedwillende, hardwerkende mensen in Nederland. Dat raakt de Marokkaanse gemeenschap in het hart. Vind je het heel gek dat zij zich minder Nederlander voelen?”

Yassin Ayoub - Marokko

De middenvelder speelde zijn interlands als jeugdinternational voor Nederland, maar koos voor een interlandloopbaan bij Marokko. Tot een officiële interland kwam het echter nog niet voor de middenvelder van Feyenoord. Hij houdt de deur naar Oranje dan ook nog op een kier. “Ik heb de keuze gemaakt voor Marokko. Deels omdat Nederland zich nooit heeft gemeld”, zei Ayoub eerder bij Peptalk.

Mbark Boussoufa - Marokko

De 34-jarige middenvelder werd geboren in Amsterdam en kwam in de jeugdopleiding van Ajax terecht. Hij kwam in 2006 in beeld bij het Nederlands elftal. Toenmalig bondscoach Marco van Basten overwoog hem uit te nodigen, maar Boussoufa had zijn keuze al gemaakt. "Ik weet dat Van Basten me volgt", zei hij in het Algemeen Dagblad. "Weliswaar heb ik nog geen officieel duel voor Marokko gespeeld, maar zodra daar de mogelijkheid toe is, zal ik dat wel doen. Mocht Van Basten me oproepen, dan zal ik hem informeren over mijn plannen." Boussoufa kwam tot dusver tot 65 interlands voor Marokko.

Khalid Boulahrouz - Nederland

De voormalig international hoefde niet lang na te denken toen hij in 2004 gevraagd werd voor het Nederlands elftal. De in Maassluis geboren oud-verdediger kwam in totaal tot 35 interlands voor Oranje. “Voor mij was het veel minder gecompliceerd dan voor de jongens van nu. Mijn keuze was: ja of nee zeggen tegen het Nederlands elftal. Ik hoefde niet tussen twee partijen te kiezen", zei hij vorig jaar in de VARAgids. "Ik werd op vrijdag geselecteerd, en voordat ik me dinsdag moest melden, werd ik nog getransfereerd naar Hamburger SV. Goed, ik had eventueel kunnen wachten. Als ik bij HSV speelde, was de kans groter dat ook Marokko geïnteresseerd zou zijn. Maar Nederland was op dat moment wereldtop. Ik was bezig met de beste te worden, wilde acteren op het hoogste niveau. De keuze was makkelijk gemaakt."

Karim El Ahmadi - Marokko

De 34-jarige middenvelder werd geboren in Enschede en genoot zijn jeugdopleiding bij FC Twente. Hij speelde verschillende wedstrijden voor jeugdteams met Oranje, maar ging voor een interlandloopbaan in de nationale ploeg van Marokko. In 2008 verdiende hij een transfer naar Feyenoord en debuteerde de inmiddels 53-voudig international. "Ik voel me geweldig thuis in Nederland, ik ben hier geboren en opgegroeid, maar ik heb mijn hart gevolgd”, legde hij zijn besluit uit. "Omdat Oranje op dat moment totaal niet aan de orde was, heb ik nooit een serieuze keus gehad.” Dat hij niet in beeld was bij het Nederlands elftal was niet geheel onlogisch. Met spelers als Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Ibrahim Afellay, Mark van Bommel, Nigel de Jong en Demy de Zeeuw beschikte Oranje al over een sterk middenveld.

Anwar El Ghazi - Nederland

Samen met Jaïro Riedewald, Riechedly Bazoer en Kenny Tete werd El Ghazi gezien als een van de grootste talenten van het Nederlandse voetbal. Men was dan ook verheugd toen de buitenspeler Oranje verkoos boven Marokko. "Het was een lastige keuze. Marokkanen zeggen: 'Jouw ouders komen uit Marokko en je hebt Marokkaans bloed, je moet voor Marokko kiezen'. En Nederlanders zeggen: 'Je bent hier geboren en opgegroeid en moet voor Oranje kiezen'. Ik koos toen voor Oranje. Ik zag daar meer toekomst voor mij. In de familie waren de reacties verdeeld. Mijn vader had het ook liever anders gezien, maar hij staat wel achter mij”, reageerde El Ghazi in ELF Voetbal. De 23-jarige aanvaller kwam tot dusver tot twee interlands in het Nederlands elftal. Hij belandde op de bank bij Ajax en vertrok naar OSC Lille. Dit seizoen speelt hij op huurbasis voor Aston Villa in de Championship.

Nordin Amrabat - Marokko

De aanvaller werd geboren in Naarden en bereikte via FC Omniworld het betaald voetbal. Hij speelde interlands voor Jong Oranje en zat in de voorselectie voor de Olympische Spelen van 2008. Amrabat mocht niet mee naar Peking en een jaar later maakte hij bekend dat hij voor Marokko wilde gaan spelen. De 31-jarige buitenspeler zou pas jaren later zijn debuut maken voor de Leeuwen van de Atlas. In de zomer van vorig jaar speelde de vijftigvoudig international met zijn land op het WK in Rusland. Hij verwacht dat steeds meer spelers in de toekomst voor de nationale ploeg van Marokko zullen kiezen. "Ze hebben echt een inhaalslag gemaakt", doelde Amrabat vorig jaar op de Marokkaanse bond. "Die Duitse Marokkanen, Belgische Marokkanen; ze zullen ook allemaal voor Marokko kiezen. De komende generaties kiezen allemaal voor Marokko."

Sofyan Amrabat - Marokko

Na zijn overstap van FC Utrecht naar Feyenoord kwam de middenvelder in beeld bij het Nederlands elftal. Toenmalig bondscoach Dick Advocaat wilde hem er graag bij hebben en gooide een lijntje uit. Amrabat kwam als jeugdspeler uit voor beide elftallen en had nog geen keuze gemaakt. Een gesprek met Langeler en Advocaat volgde, maar niet met het gewenste effect. Op de achtergrond was de Marokkaanse voetbalbond al langer bezig om hem te strikken. Een gesprek volgt in Casablanca met de voorzitter van de Marokkaanse bond, zijn vader en broer. De voorzitter liet weten dat bondscoach Hervé Renard hem er graag bij wil hebben. “Hij en Ziyech, de leiders van het Marokkaanse elftal. Zo is het geschetst”, legde Nordin Amrabat uit in het NRC. Amrabat koos voor Marokko en kwam afgelopen zomer in actie op het WK.

Adam Maher - Nederland

Maher werd op 20 juli 1993 geboren in Ait Izzou, Marokko. Hij genoot zijn jeugdopleiding bij AZ en brak op jonge leeftijd door. De middenvelder speelde interlands met Jong Oranje en stond in 2011 voor de keuze tussen Nederland en Marokko. De keuze viel op Nederland. “Voor mijn ontwikkeling is het goed als ik Europese kampioenschappen en WK's speel", reageerde hij in De Telegraaf op zijn beslissing. “En met deze jongens om me heen voel ik dat ik stappen maak. Ik probeer heel veel op te steken van Wesley Sneijder, Mark van Bommel en Robin van Persie. Van iedereen eigenlijk.” In 2013 maakte hij zijn debuut in Oranje en tot dusver kwam Maher tot vijf interlands.

Zakaria Labyad - Marokko

Als Labyad als jeugdinternational van Nederland Onder-19 kenbaar maakt dat hij voor Marokko wil spelen, wordt hij door bondscoach Wim van Zwam uit de seletie gezet. "De zaak is vrij simpel. Het lijkt me vrij logisch dat een speler bij behandeling van zo'n aanvraag niet in actie kan komen", zei de keuzeheer in 2010 tegen Voetbal International. Tegenover OnsOranje liet Labyad weten dat er niets van het verhaal klopte. “Ik heb een informatief gesprek gehad met Verbeek, maar absoluut geen toezegging gedaan. Ik kijk wat het beste voor me is en op dit moment is dat het Nederlands elftal voor spelers onder negentien jaar”, aldus Labyad. Begin 2012 wordt hij voor het eerst opgeroepen voor de nationale ploeg van Marokko. De 26-jarige Ajacied kwam tot dusver tot vijf interlands voor Marokko. Afgelopen zomer behoorde hij niet tot de definitieve WK-selectie.

Ibrahim Afellay - Nederland

Als negentienjarige middenvelder van PSV behoorde Afellay tot de een van de grootste talenten op de Nederlandse velden. Zowel de Nederlandse als Marokkaanse voetbalbond wilde hem in 2005 strikken. "Ik voel me echt een Nederlander, maar de keuze blijft moeilijk", zei Afellay destijds in het Algemeen Dagblad. "Ik moet inschatten bij welke ploeg ik de meeste kans maak om te spelen." De keuze van de middenvelder, die later voor onder meer Barcelona en Schalke 04 speelde, viel op Oranje. De geboren Utrechter kwam tot in totaal 53 interlands en 7 doelpunten.

Hakim Ziyech - Marokko

"Een domme keus, het zijn gewoon domme jongens. Ze hadden iets meer geduld moeten hebben. Ik vind Ziyech een geweldige speler en Tannane een hele goede, maar hoe dom kan je zijn om voor Marokko te kiezen als je in aanmerking komt voor het Nederlands elftal?” Deze uitspraak zou Marco van Basten nog lang achtervolgen. Hakim Ziyech verkoos Marokko boven Oranje, maar het had anders kunnen lopen. Vier jaar geleden bereidde het Nederlands elftal zich met Ziyech voor op het oefenduel met de Verenigde Staten en de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. “Ik was dicht bij een debuut in Oranje’’, legde Ziyech later uit in het Algemeen Dagblad. “Maar ik liep een enkelblessure op. Als ik er wel bij was gebleven en Hiddink had mij speeltijd gegeven tegen Letland, had ik nooit meer voor Marokko kunnen spelen."

Na het vertrek van Hiddink bij Oranje hoorde Ziyech niets meer van de KNVB. Het duurde niet lang voordat de Marokkaanse bond toehapte. “Laat ik vooropstellen dat het mijn eigen keuze is geweest”, legde Ziyech later uit. “En die was voor een groot deel gebaseerd op trots. Ja, ze hadden misschien nog een keertje kunnen aankloppen, dat is na het vertrek van Guus Hiddink niet meer gebeurd. Maar zoals ik er nu naar kijk, was dat waarschijnlijk ook al niet meer genoeg geweest. Ik voelde steeds meer dat Marokko de juiste keuze zou zijn. Toen ik niet voor Oranje had gekozen, zijn ze er wel meer over na gaan denken, heb ik het idee. Ze belden opeens met Marco Asensio van Real Madrid (zoon van een Spaanse vader en een Nederlandse moeder, red.). Marco van Basten zag ik op tv nog wel eens kwaad worden als het over deze kwestie ging. Hij noemde ons zelfs ‘domme jongens’ omdat we voor Marokko kozen. Nee, tussen Van Basten en mij is het nooit iets geworden. Maar kijk naar goede voetballers als Adam Maher en Anwar El Ghazi. Die kozen wel voor Oranje, worden nu niet meer opgeroepen en kunnen nu niet meer terug."

Otman Bakkal - Nederland

Voor de oud-middenvelder was de keuze niet moeilijk. De Marokkaanse voetbalbond had weinig interesse in de in Eindhoven geboren Bakkal. Hij doorliep verschillende Nederlandse jeugdteams en maakte in 2009 zijn debuut voor het Nederlands elftal. Tegen Paraguay kwam hij vijf minuten voor het einde van de wedstrijd binnen de lijnen. Het was de enige interland die de oud-speler van onder meer FC Twente, PSV, Dinamo Moskou en Feyenoord zou spelen. Bakkal werd de zevenhonderdste international die debuteerde in Oranje.

Noussair Mazraoui - Marokko

Koeman had de rechtsback van Ajax graag bij Oranje gehad. Vorig jaar zat de bondscoach van het Nederlands elftal samen met technisch directeur Nico-Jan Hoogma om de tafel met de rechtspoot. “Wij hebben aangegeven wat we willen en hoe we het voor ons zien met hem. Dat hij in de toekomst een serieuze optie is voor de rechtsbackpositie”, zei Koeman tegen Voetbal International. Mazraoui besloot anders. Vorig jaar stond hij al op de stand-bylijst van Renard voor het WK met Marokko. Tot deelname aan het WK kwam het niet, maar Mazraoui was overtuigd en liet Oranje links liggen. “Meneer Koeman heeft een voortreffelijk verhaal verteld en presenteerde het plan dat hij voor mij had. Dat maakte indruk en ik ben ook echt vereerd dat hij deze moeite voor mij heeft gedaan”, zei de back in De Telegraaf.

Mimoun Mahi - Marokko

De aanvaller van FC Groningen speelde tot dusver twee interlands voor Marokko, maar was ook in beeld bij Oranje. Hans van Breukelen, destijds technisch directeur van de KNVB, informeerde naar zijn beschikbaarheid. “Hij moest mijn papieren in orde maken en vroeg me of ik het wel zeker wist dat ik voor Marokko wilde uitkomen. Ik heb hem gezegd dat ik honderd procent achter mijn keuze sta. Ik heb mijn keuze gemaakt op mijn gevoel en mijn hart gevolgd. Mijn volle hart”, aldus Mahi tegen Voetbal International. Een interlandloopbaan bij Oranje heeft hij nooit overwogen, zei hij in aanloop naar het WK in Rusland. “Maar als je wordt gebeld door de bondscoach van Marokko, is de keuze niet moeilijk meer. Het voetbal leeft daar en Marokko is er straks bij op het WK in Rusland, Oranje niet. Uiteraard speelt dat ook mee, maar het is niet de voornaamste reden dat ik voor Marokko heb gekozen.”


De rol van Pim VerbeekIn het verleden verkozen Khalid Boulahrouz en Ibrahim Afellay het Nederlands elftal boven Marokko, terwijl Nacer Chadli en Marouane Fellaini voor België kozen. “Dat Ibrahim en ik voor Oranje gingen spelen was een harde wekker voor ze”, zei Boulahrouz in een interview met de Volkskrant. De Marokkaanse bond ondernam actie en stelde Pim Verbeek aan als technisch directeur. Zijn opdracht? In kaart brengen welke voetballers op de Europese velden met een dubbele nationaliteit voor Marokko zouden kunnen uitkomen. Spelers uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Spanje kwamen in zijn vizier. In zijn eerste jaar brengt Verbeek liefst 337 talenten in kaart. Samen met Ali Afellay, de broer van de inmiddels clubloze Ibrahim Afellay, gaat hij in gesprek met diverse talenten. Verbeek was van 2010 tot 2014 technisch directeur van de Marokkaanse voetbalbond en speelde een belangrijke rol in de keuze van verschillende spelers om voor de nationale ploeg van Marokko te kiezen.


Poll

Voor welk land zou jij kiezen als je Mohammed Ihattaren was?


Gerelateerd

142 reacties (laatste reactie door haentje)

Ik vind het altijd zo vreemd dat dit überhaupt een vraag is voor die gasten. Geboren en Opgegroeid in Nederland en omdat je ouders uit een ander land komen ga je daarvoor spelen. En dan klagen dat men niet goed integreert, dat komt omdat men blijkbaar zichzelf ook geen Nederlander vindt.

19 maart 2019 om 20:43

Ik persoonlijk als geboren Amsterdammer met ouders uit Libanon zou het een eer vinden om voor het Nederlandse Elftal uit te komen. Los van het feit dat je met Oranje het EK of misschien zelfs WK kan winnen, Nederland is het land van diversiteit. Luister naar jezelf en niet naar menigte. Heb je ambities of wat?

19 maart 2019 om 20:51

Het is moeilijk om je te identificeren als een “Nederlander” wanneer niemand je behandeld als een Nederlander.

19 maart 2019 om 21:07

Beweer je nou echt dat er tussen die 17 miljoen niemand is die hem/jou als Nederlander ziet?

19 maart 2019 om 21:14

Het is gewoon een feit dat bij negatieve berichtgeving de Marokkaanse nationaliteit benadrukt wordt.

19 maart 2019 om 22:20

Dries Boussata syndroom. Kansen gehad, mislukt door je eigen gedrag en daarna met je vingertje wijzen. Het ligt allemaal aan een ander toch?

19 maart 2019 om 22:23

@elkun. Ik ben hier ook geboren maar zou niet weten wat het betekent om als Nederlander te worden behandeld. Wat doet men wel bij mij en niet bij jou? Ben benieuwd.

19 maart 2019 om 22:28

Elke achtergrond word genoemd omdat dat soms context geeft. Geeft instanties ook de mogelijkheid om er beter op te kunnen spelen. Dat soort dingen negeren maakt de mogelijke oplossingen niet ruimer.

19 maart 2019 om 23:03

Waarom maar weer in die slachtofferrol kruipen? Het overgrote deel van Nederland beschouwt jullie gewoon als medelanders. Maarja als veel personen deze gedachtegang hebben draagt dat natuurlijk niet bij aan de integratie. Probeer dus ook eens naar jezelf te kijken, ipv te wijzen naar de "Nederlanders" die jullie niet zo behandelen. Het moet namelijk van twee kanten komen.

19 maart 2019 om 23:04

Moet altijd lachen als ik zulke dingen lees, als jij begint met het eten van varkensvlees kerst gaat vieren carnaval gaat vieren en dan Zul je wel als Nederlander gezien worden? Of wil je gewoon als mens worden behandeld zoals een ieder ander invidu? Denk je nu echt dat een speler kies voor Nederland of Marokko omdat hij wel of niet word geaccepteerd? Natuurlijk voelt ieder zich meer geaccepteerd door Nederland dan Marokko dat is gewoon een feit!!!! En keuzes zijn vaak gebaseeerd op de kansen die je hebt! Ziech heeft gekozen voor Marokko uit racune, de rest heeft gekozen voor Marokko omdat ze geen kans bij Nl maakte! Niks mis mee toch

20 maart 2019 om 00:50

Dat is heel makkelijk gezegd, maar neem de pet eens van een Marokkaan of Turk over bij sollicitaties, in het politiek debat of bij iedere fout van een random guy met roots in hetzelfde land. Bij positieve berichtgeving de Nederlander en bij het negatieve de roots. Dan speel je niet het slachtoffer. Je bent het lijdend voorwerp en dat blijf je met pijn in je Oranjehart. Of je speelt voor het land waar ze je wel met open armen ontvangen. Lijkt mij een simpele keuze. Hoe onwijs geintegreerd je ook bent, je blijft helaas een buitenlander. Ik zou het ook dolgraag anders zien. Mijn Nederlandse vrienden ook. Maar onze maatschappij werkt helaas anders en dat is de bittere realiteit.

20 maart 2019 om 00:53

Net zoals een militair of veteraan ook benoemd word. Mensen moeten eens wat minder in de slachtoffer rol kruipen.

20 maart 2019 om 08:20

Lang niet allemaal... neem het voorbeeld met de selfie actie van Leroy Fer en de reacties van de meesten... Nederlanders zien gekleurde vaker niet als Nederlander dan wel.

20 maart 2019 om 11:48

Het is dan wel frappant dat een zooi gemeentes in 2018 stopten met een proef met annoniem solliciteren, omdat er op die wijze nog minder mensen met een niet westerse achtergrond werden aangenomen.

Er zijn uiteraard bedrijven die discrimineren, maar iemand niet uitnodigen op basis van een in gebrekkig Nederlands geschreven sollicitatiebrief is naar gelang de functie waarvoor wordt gesolliciteerd geen discriminatie. Dat is gewoon logisch.

Wat betreft benadrukken van nationaliteit bij een misdrijf. Dat gebeurt ook als de dader blank is. Het vrijgeven van iemands afkomst is namelijk best handig bij een signalement. Wat wel grappig is, is dat strontwebsites als Geenstijl en de Dagelijkse Standaard altijd klagen dat de achtergrond wordt verzwegen als het een buitenlander is en websites aan de andere kant van het spectrum zeuren dat de achtergrond wordt verzwegen als het een Nederlander is. Alsof ze allemaal niet door hebben dat het gewoon verschilt per medium.

Af en toe moet ik dan denken aan die uitspraak van Louis van Gaal.

20 maart 2019 om 14:43

Elke speler moet vrij zijn om een keuze te maken. Ik vind het wel vreemd als je alles in Nederland hebt gekregen en als je dan alsnog voor Marokko kiest.

20 maart 2019 om 21:06

@elkun

Hoe word een Nederlander behandeld en waarin verschilt dat met hoe jij behandeld word? Sorry hoor, maar dit soort uitspraken komen voort uit kuddegedrag. Als je structureel niet behandeld word zoals je behandeld wilt worden, is het wellicht slim om in de spiegel te kijken.

21 maart 2019 om 20:06

Sommige mensen hier zijn echt zo kortzichtig he. WaT iS hEt vErSchIl TusSeN hOe jiJ beHaNdeLd wOrdT eN eEn NeDeRlaNdeR??? Really?? Is er jou ooit verteld dat je zo goed Nederlands spreekt? Is er jou ooit verteld dat je goed geintegreerd bent? Is er jou ooit verteld dat de meesten van jouw soort het verpesten voor de rest of crimineel zijn, maar dat jij wel een goede bent? Is er jou ooit gevraagd waar je ouders vandaan komen (normale vraag, maar het benadrukt eens te meer dat je geen onderdeel bent van de inheemse bevolking)? Ben jij goede dingen de Nederlander en bij slechte dingen "weer zo een marokkaan"? Is er jou ooit verteld dat je terug moet naar je eigen land? ....... moet ik nog verder gaan of is het nu wel duidelijk?

19 maart 2019 om 20:55

Zo raar is dat toch niet. Wanneer je ouders uit een ander land komen, is het logisch dat je bepaalde normen en waarden mee krijgt uit deze cultuur. En daarnaast identificeert ieder kind zich met zijn ouders. Vind het juist kort door de bocht om te zeggen dat je Nederland moet vertegenwoordigen omdat je hier bent geboren. Als dat namelijk het enige is wat je met het land verbindt, zou dat niet genoeg moeten zijn om voor het betreffende land te mogen spelen.

20 maart 2019 om 21:09

Los van het feit dat een dergelijke discussie mij niet interesseert met betrekking tot voor welk land een speler uitkomt, ben ik het niet met je eens. Met name met betrekking tot dit stuk:

"vind het juist kort door de bocht om te zeggen dat je Nederland moet vertegenwoordigen omdat je hier bent geboren. Als dat namelijk het enige is wat je met het land verbindt, zou dat niet genoeg moeten zijn om voor het betreffende land te mogen spelen."

Als je hier bent geboren en getogen en het enigste wat jou met dit land verbind is het feit dat je hier bent geboren, is er toch sowieso al iets goed mis?

21 maart 2019 om 07:14

Bij ouders? Niet zo heel gek, inderdaad.
Inmiddels zijn we echter wel aanbeland bij grootouders die geboren zijn in Marokko en waarvan hun kleinkinderen nog steeds overwegend Arabisch/turks spreken.
Kom op zeg, we zitten inmiddels bij de vierde generatie na de komst van de gastarbeiders.

19 maart 2019 om 20:57

In veel gevallen is kiezen voor Marokko gewoon tactisch geweest, omdat de speler in kwestie voor Nederland niet in aanmerking kwam. In het geval van Mahi, Labyad, El Ahmadi, Ayoub en Boussoufa is dat gewoon zo.

19 maart 2019 om 21:09

Labyad toch niet? Die heeft op zeer jonge leeftijd al gekozen voor Marokko. Daarnaast ben ik er heilig van overtuigd dat die jongen met iets betere keuzes nu een topvoetballer had kunnen zijn. Die jongen was kwa talent zeker niet minder dan Depay of Wijnaldum. Alleen Eriksen vond ik destijds een groter talent.

19 maart 2019 om 20:58

Ik zou bijvoorbeeld nooit en te nimmer internationaal voor Nederland uitkomen en wonder boven wonder is integratie in de samenleving nooit een probleem geweest.

Ik begrijp enigzins wel de mensen die voor Nederland kiezen. Het kan verkeren dat je geen band hebt met je afkomst doordat die in de loop der generaties langzaam is verdwenen. Maar dat is bij een heel klein deel van de mensen het geval mag ik hopen.

Zo begrijp ik dus nooit hoe iemand die zich als allochtoon beschouwt in zijn "mindset" ooit voor Nederland kan kiezen. Je hoeft je echt geen nederlander te voelen door een of ander papiertje of omdat je toevallig op dat ene stukje grond woont. Eeuwen aan geschiedenis wis je niet zomaar uit vanwege een woonsituatie.

Maar elke situatie is weer anders en een ieder heeft zijn eigen gevoel/mening. Zeker bij persoonlijke situaties. Daarom is nog het vreemdste van alles dat u het zo raar vindt dat het überhaupt een vraag is of ze wel of niet voor Nederland willen uitkomen.

19 maart 2019 om 21:58

Goed verhaal maar ik begrijp alleen al niet dat het überhaupt mogelijk is om voor een ander land te spelen dan het land waar je bent geboren en getogen.

Je hebt je recht op een mening maar ik begrijp juist totaal niet hoe het kan dat iemand, die vaak niet eens in het land zelf heeft gewoond maar hooguit op vakantie is geweest, kan kiezen voor een ander land..
Hoe kun je daar nou meer mee hebben dan het land waar je je hele leven al woont?
Alleen maar door de verhalen van je ouders?

Doordat de kinderen schijnbaar zolang in de sleur van hun ouders meegaan heb je misschien ook direct het punt waar zoveel discussie over is, integratie.

19 maart 2019 om 22:14

Het is toch ook mogelijk om in een ander land te gaan werken? Waarom zou het dan niet mogelijk zijn om voor een ander land te voetballen. Als deze jongen voor Marokko kiest dan zal dat balen zijn maar er is geen haan die er naar kraait dat spelers als Veldwijk, Room, Lachman, Martina etc. voor andere landen dan Nederland spelen. Zolang ze in Nederland dubbele paspoorten toestaan los je dit probleem niet op. Verder is het natuurlijk ook zo dat je dit probleem bij 9 van de 10 speler oplost wanneer je een goed elftal hebt. Want denk jij nou echt dat talentvolle spelers voor Marokko kiezen als Nederland een team heeft waarmee je een wk zou kunnen winnen.

19 maart 2019 om 22:23

Een andere naam, opvoeding, taal, cultuur hebben plus meestal zeker 1 maand per jaar op "vakantie" zoals u dat noemt (wat vooral wordt gebruikt om familie en je andere eigendommen te zien) is toch echt meer dan hoe u dat probeert te schetsen. Het heeft met veel meer dingen te maken dan met sprookjes van ouders. Honderden jaren familiegeschiedenis en honderden mensen wis je niet zomaar uit. Een kleine minderheid heeft daar niks mee en het is vreemd dat sommigen het juist met die kleine minderheid eens zijn.

En wat de mogelijkheid zelf betreft, dat is gelukkig heel simpel. Je ouders bepalen je nationaliteit. Daarnaast kan je ook zelf zaken regelen door jarenlange werk en woning of het simpele feit van de plek waar je bent geboren. Buitenlandse arbeiders die met bloed, zweet en tranen Nederland hebben opgebouwd en door een plotselinge verandering in de thuissituatie niet terug kunnen blijven vaak terecht hier. Toch blijft er vaak wel hoop op een verbeterde thuissituatie of zijn er zeer waardevolle familiebezittingen die de connectie met het land van oorsprong in tact houden. Daar verandert een verbaasde autochtoon niks aan.

Jullie moeten je eerder bezig houden met Nederland zelf want de verengelsing van de taal, overschot aan invoer van buitenlands intellect en arbeidskracht beginnen nu een probleem te vormen. Niet de allochtonen die er al (generaties) zijn. Gelukkig zijn de meeste allochtonen die voldoende zelfrespect hebben om hun land van afkomst werkelijk op nummer 1 te zetten juist diegenen die het ook (zoals van iedere allochtoon verwacht moet worden) kunnen opbrengen om Nederland als hun eigen land te beschouwen.

Nederland heeft van families als Ihattaren vooral veel voordeel gehad. Daar verandert een mogelijke keuze om voor Marokko te spelen niets aan.

20 maart 2019 om 10:39

juga

Zolang jij praat met 'jullie' en 'ons' en in hokjes blijft denken is de integratie ver te zoeken. Veel PVV aanhangers die maar wat schreeuwen en verdeeldheid zaaien werken niet mee, maar het valt me sterk op dat heel veel allochtonen net zo goed in hokjes denken en werkelijk geen haar beter zijn.

Verder hebben buitenlandse arbeiders dit land helpen(!) opbouwen en hebben hier ook geld verdiend wat ze 'thuis' niet konden verdienen. Daar werd dus ook geld aan verdiend en heeft de betreffende arbeiders zelf ook voordeel opgeleverd en bestond niet alleen uit bloed, zweet en tranen. Daar hoefde Amnesty echt niet aan te pas te komen.

Verder moet Ihattaren doen wat hij wil, hij mag doen wat hij wil. Vreemd in mijn ogen dat het uberhaupt mogelijk is om een keuze als deze te maken, terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten die keuze niet hebben, maar ik sta niet in zijn schoenen maar hoop dat hij met zijn hart kiest en niet voor zijn carriere. Interlandvoetbal hoort een voorrecht voor iedereen te zijn en geen geswitch wanneer het even beter uitkomt.

19 maart 2019 om 22:07

Ik vind het altijd zo vreemd dat iemand over deze kwestie oordeelt zonder zelf ooit in zo’n positie te verkeren. Weten wij nou echt zo goed wat er in het hoofd van zo’n jongen omgaat? Hoezo kun je niet jezelf een Nederlander vinden en tegelijkertijd een emotionele connectie hebben met het vaderland? Persoonlijk vind ik Nederland nou ook weer niet zo heel veel bieden op cultureel gebied. De keuken is vrij fantasieloos, mensen zijn niet zo heel gastvrij en warm tegen elkaar, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Vind het niet gek dat je dan alsnog vastklampt aan de cultuur van het thuisland. En dat juich ik zeker toe.

19 maart 2019 om 23:26

Zonder nederland waren dit soort spelers geen voetballer geworden nee , maar zonder marokko waren deze spelers uberhaupt nooit op aarde gekomen dus mischien moeten mensen zoals jullie niet klagen en jullie mond ff houden heel irritant dit.

20 maart 2019 om 14:06

Het is een keuze om voor een bepaald land te voetballen. Het is geen keuze voor een staatsburgersschap.

Het lijkt mij in ieder geval geen gemakkelijke keuze, waarbij je het eigenlijk niet goed kan doen. Je hebt 2 paspoorten, dus je bent Nederlander en in dit geval ook Marokkaan. Als je voor het Marokkaanse voetbalteam gaat spelen, ben je dan ineens ook geen Nederlander meer? Volgens mij ben je dat nog steeds. Dat is het nadeel dat sommige landen 2 paspoorten toestaan, je hebt dan de keuze.

20 maart 2019 om 14:25

Ik vind het niet zo vreemd. Probeer je eens in te leven, beetje empathie om ''anderen'' proberen te begrijpen.

Wanneer je ouders ergens anders vandaan komen groei je op in twee culturen. Het is thuis anders dan op school bij wijze van spreke. Het is ook niet raar om ook een bepaalde binding te voelen met het land waar je ouders vandaan komen. Je gaat er redelijk vaak naar toe en leert het kennen tijdens vakanties waar je een connectie opbouwt met je familie. Het is dus niet gek om daarvoor liefde te voelen en uiteindelijk voor zo'n land te kiezen.

En dan klagen dat men niet goed integreert? Jongens en meisjes die hier geboren en getogen zijn hoeven niet te ''integreren'' zij zijn dat automatisch wanneer zij hier vanaf jongs af aan de taal leren, hier naar school gaan, hier gaan werken, belasting betalen en meedoen met de maatschappij. Iemand die vanuit het buitenland komt moet integreren. Komt ergens anders vandaan, moet een nieuwe taal leren etc. ''zij'' zijn net als jou gewoon hier geboren. Moest jij integreren? Dat gebeurt automatisch.

Vind je het ook gek dat vele zich geen Nederlander vinden als zij door hun leven lang een Marokkaan, Turk of Surinamer genoemd worden? Vergelijk het met de VS. Je kunt daar vanuit Mexico oorspronkelijk komen, maar als je officieel staatsburger wordt zullen zij je een Amerikaan noemen. Maar dat heeft ook te maken met hun geschiedenis, omdat het een land is dat opgebouwd is door immigranten (kolonialisten). Hier in Nederland heb je nog de oorspronkelijke bewoners en zien iedereen met een ander kleurtje, al ben je hier geboren, als een allochtoon. Als het goed gaat wordt je Nederlander genoemd, gaat het slecht en ben je een Marokkaan. Dan is het ineens heel belangrijk om te benoemen waar de ouders vandaan komen. Om 1 of anderen reden vinden we ''benoemen'' heel belangrijk in Nederland. Alsof het maar iets uitmaakt waar je ouders vandaan komen als je crimineel bent bijvoorbeeld. Het lijkt erop alsof er ook meer ophef is rondom een Marokkaanse of Turkse crimineel dan wanneer een Holleeder of Karst T. Nederland onveilig maakt. Dat zijn dan gekkies, individuen. Maar wanneer een gek met Marokkaanse ouders onrust pleegt is het gelijk een reflectie op alle Marokkanen en moeten alle Marokkanen zich uitspreken tegen zo'n gek. Alsof alle Marokkanen maar iets met zo iemand te maken hebben.

Wordt jij op het matje geroepen wanneer een blanke extreem rechtse man mensen doodt in Nieuw Zeeland? Nee toch? Maar iedere moslim moet wel zeer luid tegen iedere extremist uitspreken. En zelfs als dat gebeurt hoor je nog geluiden dat het niet oprecht is. ''zij liegen ons maar voor''. Je kunt een Marokkaan zijn die alles goed doet: praat perfect Nederlands, succesvolle zakenman/voetballer/presentatrice, betaalt belastingen, nooit opgepakt door de politie. Maar zodra je ook een mening hebt die even tegen de meerderheid in gaat wordt je ook meteen gefileerd. Kijk maar naar mensen die tegen de Zwarte Piet zijn bijvoorbeeld. Wanneer een minderheidsgroepering in Nederland een eigen mening heeft moeten zij maar hun bek houden. Je moet ''meedoen'' maar zelf stilletjes blijven. Je wordt gewoon gezien als tweederangsburger, niet echt een Nederlander. ''heeft wel een Nederlandse paspoort, maar is niet echt een Nederlander''. Dan vind ik niet gek dat vele succesvolle ''allochtonen'' ook bedrijven beginnen in het buitenland en liever voor andere elftallen uitkomen.

20 maart 2019 om 23:23

Neem je hier nu werkelijk Amerika als voorbeeld hoe het wel moet? Meen je dit echt serieus? Dat is echt te bizar voor woorden. Pak alsjeblieft een geschiedenisboek, lees het, en ga je in een hoekje zitten schamen.


Wat betreft je Zwarte Piet voorbeeld, dat is grotendeels verbannen na de protesten. Ik weet niet onder welke steen jij leeft, maar vrijwel iedereen is tegenwoordig tegen zwarte piet. Je houdt je expres van de domme of denkt werkelijk dat de Nederlandse media volledig bestaat uit geenstijl. Lees eens een krant, of beter nog, lees eens twee verschillende kranten en je zult zien dat jouw rare zwart wit beeld van de samenleving een stuk genuanceerder ligt. Mensen aan de uiterste zijdes van het spectrum zorgen voor alle polarisatie en rotzooi in de samenleving en daar ben jij mede schuldig aan met je ongeã¯nformeerde gezever.

Overigens komen ontzettend veel hoogopgeleide allochtonen juist naar Nederland. Met name door het belastingvoordeel dat wij hoogopgeleide migranten bieden, maar goed, dat past niet in deze onderbuiknonsens.

En integreren heeft natuurlijk te maken met je cultuur en niet het geografische punt waar je jankend uit je moeder bent gedonderd. En integratie is ook helemaal geen vies woord. Je aanpassen aan de waarden van je medemens zorgt voor betere verhoudingen. En dat werkt ook twee kanten op. Daarom heet een kerststol tegenwoordig een feeststol en is er op de Haagse Hogeschool een gebedsruimte. Er wordt zat rekening gehouden met andere bevolkingsgroepen in Nederland. Maar waarom wijs jij alleen naar uitspraken van achterlijke racisten (die er overigens ook zat rondlopen). We moeten uiteindelijk allemaal op hetzelfde stukje grond leven en daar helpt dat eeuwige wijzen echt niet naar. Af en toe is het voor beide kampen best handig om de hand ook eens in eigen boezem te steken en te realiseren dat niet alles de schuld van een ander is.

Logische en begrijpelijke keuzes, op Boula en Afelay en Ziyech na zie ik hier niet veel speler die Oranje waardig zijn.

Volgens mij zijn jullie er nog 1 vergeten, maar weet het niet zeker hoor. Heb volgens mij een keer een stukje van een docu gezien, van een Nederlands-Marokkaan die bij Willem 2 voetbalde en als eerste Nederlands-Marokkaan ervoor koos om voor Marokko uit te komen. Toen die ouder werd had die er spijt van omdat die vond dat Nederland hem alles had geboden en de kans had gegeven. Maar zeker weten doe ik het allemaal niet hoor, maar zoiets staat mij bij.

Ik snap wel dat dit soort spelers twijfelen over zo´n beslissing, vind Munir eigenlijk wel het perfecte voorbeeld. Die koos als jong en veelbelovend talent bij FC Barcelona voor Spanje, is een keer voor een officiële wedstrijd opgeroepen door de trainer en ingevallen zodat hij niet meer terug kon en is daarna niet meer in aanmerking gekomen. Hij had misschien voor Marokko voor meer waarde kunnen zijn maar daar kon hij niet meer naartoe.
Het is nog maar afwachten of deze jongen het gaat halen, het is in ieder geval goed dat ze van de fouten met Ziyech geleerd hebben en nu actief bezig zijn met dit soort talenten.

Het werden allemaal geen (vooralsnog) geen wereldtoppers, of ze nu voor Oranje of Marokko uitkwamen. Behalve Zinedine Zidane en Fellaini kan ik überhaupt geen absolute topspelers bedenken als het om voetballers gaat met een Magreb-achtergrond. Als je bedenkt dat Marokkaanse en/of Algerijnse gemeenschappen in West-Europa en in het bijzonder Frankrijk, Belgie en Nederland erg omvangrijk zijn is dat best verontrustend.

Ik hoop dat Ihattaren die ban een beetje breekt. Zoals altijd bij Marokkaanse spelers is er genoeg technisch talent. Met de manier waarop Oranje vormkrijgt denk ik dat hij bij Nederland het best tot zijn rechtkomt. Kan hij zich ook profileren tijdens Ek's en bovendien spelen in een elftal dat zich het komende decennium weer richting wereldtop beweegt. Met alleen al het idee dat Ihattaren, De Jong en Xavi Simons een middenveld kunnen gaan vormen...

19 maart 2019 om 20:55

Mahrez, Benzema vind ik ook wel topspelers en vergeet er vast nog wat

19 maart 2019 om 22:24

Mbape, Khedira, Nasri, Ghendouzi, Ben Arfa, Benatia, Bentaleb, Rami, Zidane, Benzema, Mahrez, Naybet, Felaini, Chadli en nog heel veel subtoppers.

19 maart 2019 om 23:03

Dit is voor een groot gedeelte geen echte top waar we het over hadden. Een Naybet is zelfs geen eens subtop.

19 maart 2019 om 22:19

Nou, het grootste talent op de voetbalvelden, Mbappe, is half Algerijns.

20 maart 2019 om 16:00

Dat is waar. Zidane, Benzema en Mbappe zijn wereldtop. Allemaal Algerijns. Maar nog verdomd weinig als je dat verhoudt met het enorme potentieel dat de vijver met een Maghreb-achtergrond te bieden zou moeten hebben. De spelers die ben1974 noemt neem ik niet serieus om als echte toppers door te laten gaan. Wat maakt bijvoorbeeld de carrière van Ben Arfa zo bijzonder dan? En Nasri is wel hét toonbeeld van disbalans tussen uitstekende techniek en professionele focus.

20 maart 2019 om 21:52

Nja Ben Arfa is destijds wel echt kapotgetrapt door Nigel de Jong. Hij heeft inderdaad geen bijzondere carriere gehad maar denk dat hij wel een stuk meer bereikt zou hebben zonder die blessure.

Ik denk eigenlijk dat het nadelig is de stats dat er zoveel Maghrebi in Frankrijk zit qua voetbal. Denk dat ze beter in Spanje hadden kunnen zitten. Vaak zijn Maghrebi heel technisch. Ik zie mensen vaak klagen op Deschamps dat hij voor weinig voetbal en veel veilig fysiek kiest maar dat is heel Frankrijk zo beetje. In Spanje wordt meer de voorkeur gegeven aan techniek.

19 maart 2019 om 22:24

Ik vind Xavi Simons persoonlijk wel hetzelfde verhaal, maar dan andersom. Dat is een goede vergelijking. Opgegroeid in Spanje, maar waarom zou hij dan wel voor Nederland uit moeten komen? Omdat zijn vader Nederlands is? Ik zie ergens wel de vergelijking.

19 maart 2019 om 23:01

Omdat Xavi nu ook al voor de Nederlandse jeugdelftallen speelt. Het is nou niet echt logisch om voor een jong kind al elke keer die hele reis te moeten maken als je ook voor de jeugdelftallen in het land waar je woont kan spelen. Behalve als je nu al echt de intentie hebt om voor Nederland uit te komen. Vaak spelen jeugdspelers gewoon in het land waar ze wonen tenzij ze niet goed genoeg zijn

20 maart 2019 om 01:22

Dat komt omdat hij nog geen Spaans paspoort heeft, waar de spaanse voetbalbond nu wel mee bezig is voor hem. Ik ben benieuwd. Dus het is niet direct zijn eigen keuze bij dezen.

20 maart 2019 om 16:05

Zijn vader Regilio verzekerde in 2017 nog dat zijn zoon voor Oranje zou kiezen. man, als je die video's ziet... Oranje met een middenveld met de punt naar voren. Ihattaren op 10, Simons en De Jong daarachter, en dan hopen dat je die Unuvar van Ajax ook nog voor Nederland weet te strikken. Als intussen de aanvallende talenten ook definitief zijn doorgebroken, hebben we echt een elftal om van te likkebaarden. Wereldtop.

Vind dat de spelers op hun 18e gewoon de keuze gemaakt moeten hebben zoals bijvoorbeeld bij ziyech die nog bij oranje onder de 21 heeft gespeeld en eigenlijk dus daar klaar gestoomd word voor het grote oranje kan na al die jaren voor Nederlandse jeugdelftallen dus nu voor Marokko kiezen dan zijn al die jaren bij de Nederlandse jeugd elftallen gewoon verspeelde moeite geweest.

19 maart 2019 om 21:19

En wat als je je belofte dan niet waar kan maken? Dan zou je later dus niet meer voor een minder land kunnen uitkomen. Het Nederlands elftal moet er gewoon voor zorgen dat ze het beste in zichzelf naar voren halen, dat houdt in een goed team, goede coach en alles moet goed geregeld zijn. Dan is een talent veel eerder geneigd te kiezen voor Nederland. Dat Ziyech voor Nederland onder 21 heeft gespeeld klopt, overigens wel alleen als invaller. Maar eerlijk gezegd staat hij de ontwikkeling van andere spelers dan niet perse in de weg, zeker omdat Nederland geen bomvolle lichting talenten heeft van zijn lichting speelde ook gewoon spelers zoals Slagveer, Hupperts, de Kamps, Ligeon, Sporkslede, van der Lei, Hahn, etc.

@voetbalzone
Ik vind dit serieus een ernstige zaak worden. Laat zo een jongen een keer even met rust. In een paar weken tijd is dit wel de 10e artikel dat jullie hierover beginnen. Waarom wordt de druk zo erg opgevoerd. Alle betrokken partijen zijn geintervieuwd, hebben hun zegje gedaan en we weten dat Koeman ook zijn best voor doet. Dit is, en ik overdrijf echt niet, misschien wel de 100ste artikel in 2 jaar tijd over dit onderwerp.

Dit soort artikelen creeeren steeds wij tegen zij uitspraken en dat is in deze tijd gewoon niet meer fijn.

Ik vind dat het op een gegeven moment genoeg moet zijn om jonge mensen zo erg te dwingen zich uit te laten. Laat zo iemand even opbloeien en gewoon genieten van het voetbal.

Wanneer vinden jullie dat er voor nu even genoeg hierover is gesproken en geschreven? Wat is de agenda hierachter. Dit is niet meer normaal. Ben ik de enige die mij hieraan stoort? Of hoe zit dat?

19 maart 2019 om 21:16

Je bent niet de enige de enige mensen die op deze topics reageren zijn ook mensen met uitgesproken meningen hierover. De meerderheid denkt waarschijnlijk kan mij het schelen laat dat jong lekker kiezen waar die zich goed bij voelt, tja en die reageren dan natuurlijk niet.

20 maart 2019 om 15:23

Jaa ik ben het helemaal met jou eens! Laat die jongen gewoon met rust we zien wel hoe het loopt.

Voetbalzone doet mee aan de verkiezingstemming in het land...Die jongens hebben helemaal gelijk. Overall worden ze weg gezet Als marokkaan.. op school, op het werk, op straat, tijdens een sollicitatie.. behalve als het supergetalenteerde voetballers zijn dan wordt ze ineens gewezen op loyaliteit richting een samenleving die altijd tegen ze zal zijn.. dan moeten ze een land vertegenwoordigen waarvan de premier aangeeft "Mohamed zal tpch zelf het probleem op de arbeidsmarkt moeten oplossen".. nou Mark dat heeft Mohamed bij deze dan gedaan... je ka het verbergen hier op voetbalzone maar het gross heeft bij voorbaat een hekel aan een marokkaan op een voetbalveld.. elke marokkaan met een bal aan ze voeten is een lastige jongen... waar treuren jullie om... ga niet beginnen over kansen die nederland hem heeft gegeven want hij had het waarschijnlijk ook tot prof geschopt als ie in marokko was geboren.. en degene die zeggen dat het niveau van het marokkaans elftal nooit dat van Nederland zal halen... hahahaha wat een arrogantie waar was Oranje op het vorige wk dan.... nu even kijken hoelang deze reactie blijft staan

19 maart 2019 om 21:03

Een samenleving die altijd tegen ze zal zijn? Serieus? Wat een onzin! Jij doet alsof alle 17 miljoen in Nederland tegen mensen met een Marokkaanse achtergrond zijn. Terwijl je waarschijnlijk zelf ook weet dat het niet zo is. Er zijn veel Marokkanen die die een mooie baan hebben, als Nederlanders gezien worden en goed meedoen in de samenleving. Dus nee je hoeft niet per se een super getalenteerde voetballer te zijn om iets te bereiken in Nederland. Wat wel zou helpen is niet constant in de slachtofferrol te kruipen en gewoon ook zelf iets te doen.

20 maart 2019 om 17:19

"wat wel zou helpen is niet constant in de slachtofferrol te kruipen en gewoon ook zelf iets te doen."

Door dit soort achterlijke tokkie reacties voel je je niet serieus genomen als allochtoon. Er wordt op de arbeidsmarkt gediscrimineerd, de media is constant bezig met een heksenjacht op moslims en Marokkanen, sociale media zit tegenwoordig vol met racistische comments en na elke aanslag van 1 of ander idioot voel je de scheve blikken van mensen terwijl de tv progrmma's vol lopen met haat reacties. Maar hey, tis allemal onze eigen schuld en we kruipen al te graag in de slachtofferrol. Dus met andere woorden niet klagen als je verkeerd behandelt wordt, jezelf gewoon volledig aanpassen en je eigen identiteit vergeten en gewoon doen wat Nederlanders vinden dat je moet doen.

En dan vraagt men zich af waarom we liever voor Marokko kiezen. Ik ben dit land dankbaar voor alles wat mij is gegeven, maar de mensen die heel graag hun mening en denkwijze op andere willen forceren mogen van mij echt de... krijgen. Wie dan ook.

20 maart 2019 om 19:37

Het HELE Marokkaanse team bestaat uit spelers niet geboren in Marokko. Worden al die Marokkanen in al die landen onheus bejegend en gaan ze daarom naar het Marrokaanse team? En zo ja, toeval wel.

20 maart 2019 om 21:22

@linley

"er wordt op de arbeidsmarkt gediscrimineerd, de media is constant bezig met een heksenjacht op moslims en Marokkanen, sociale media zit tegenwoordig vol met racistische comments en na elke aanslag van 1 of ander idioot voel je de scheve blikken van mensen terwijl de tv progrmma's vol lopen met haat reacties."

Behalve platformen als Pownews en Geenstijl zijn de grote mediaplatformen nou niet bepaald bezig met een heksenjacht. Dat is gewoon pure onzin en een uiterst selectief argument.

Verder ben ik ervan overtuigd dat een goed-opgeleid persoon met andere roots prima in staat is om werk te vinden. Ik ken in ieder geval genoeg mensen met een andere achtergrond die een betere baan hebben dan mij.

Verder ben ik het met je eens dat mensen die hun mening en denkwijze op een ander forceren slecht bezig zijn, maar jij doet exact hetzelfde door jouw betoog af te doen als een feit.

19 maart 2019 om 21:18

Van mij mag deze reactie zo lang mogelijk blijven staan, kan iedereen gelijk zien hoe belachelijk hij is. "Als hij in Marokko was geboren was hij net zo ver gekomen"...Hoeveel man uit het nationale team is exact opgegroeid in Marokko dan? Precies.. Dat laatste stuk over oranje zal ik overigens maar niet op in gaan, anders ben ik nog wel even aan het typen.

19 maart 2019 om 21:18

Ben het niet met je eens, het is wat je er zelf van maakt.. Als je met foute vrienden omgaat of je gedrag is gewoon lastig ja dan kan je zeker verwachten dat je een stempel krijgt, Er zijn zat Marokkanen die een prima inkomen hebben. Zouden ze dat ook in Marroko verdienen? En had hij nu ook bij PSV (topclub in Nederland) gestaan?

19 maart 2019 om 21:23

Wat jij nu zegt is juist precies het probleem. Het is helemaal niet wat je er zelf van maakt. Als je een Nederlands paspoort hebt, dan ben je hoe dan ook Nederlander. Niet alleen maar als je goed gedrag vertoont.

19 maart 2019 om 22:18

Oke dus dan is hij verplicht voor Oranje te kiezen volgens jou, want het is een Nederlander

19 maart 2019 om 22:31

Dat je Nederlander bent sluit niet uit dat je ook Marokkaan bent. Alleen hoe je in een specifiek geval gezien wordt, zou niet moeten afhangen van je gedrag.

20 maart 2019 om 11:20

Wat is dit voor vicieuze cirkel dan? Nederlanders willen dat Marokkanen zich integreren in de samenleven en de Nederlandse normen en waarden overnemen, maar Marokkanen willen dit niet omdat zij zich niet gesteund voelen en altijd in hokjes geplaatst voelen worden.

Dit ga je nooit oplossen als telkens naar elkaar blijft wijzen, wat in de hedendaagse maatschappij continue gebeurt. Dit moet je samen proberen op te lossen, dingen van elkaar accepteren en niet telkens "racist" of "ga es werken voor je geld" roepen naar elkaar. Partijen als Denk en PVV helpen hier ook lekker aan bij natuurlijk...

20 maart 2019 om 11:43

"dit moet je samen proberen op te lossen, dingen van elkaar accepteren en niet telkens "racist" of "ga es werken voor je geld" roepen naar elkaar. Partijen als Denk en PVV helpen hier ook lekker aan bij natuurlijk..."

Geen idee hoe oud je bent maar dit probeert Nederland al decennia lang op te lossen. Het probleem is alleen dat er elk jaar meer van de Nederlandse cultuur verdwijnt door het gezeik van alle slachtoffers in Nederland die zich gediscrimineerd voelen.

Zoals je zelf waarschijnlijk merkt zijn er elk jaar minder Nederlanders die nog het gevoel hebben dat dit op te lossen is.
Zolang bepaalde groepen mensen niet begrijpen dat je je, ook al is het maar voor een beetje, aan moet passen aan de cultuur in het land waar je woont zal het aantal Nederlanders, dat gelooft in een oplossing, ook minder worden.

20 maart 2019 om 18:21

@nolimit Kun jij mij vertellen wat er nou verdwenen is? Waardoor voel jij alsof Nederland haar identiteit kwijt raakt? Ik heb namelijk niet het gevoel dat Nederland nou zo extreem veel aan het veranderen is.

19 maart 2019 om 21:33

Ieder mens is verschillend qua instelling en opvatting, zowel Nederlanders die al generaties Nederlands zijn als Nederlanders die Marokkaanse wortels hebben. Er zullen mensen zijn van Marokkaanse of andere oorspronkelijke afkomst die zich fijn en verbonden voelen in Nederland en er zullen er zijn die dat niet of minder voelen en zich wellicht meer verbonden voelen met elementen uit de Arabische of Marokkaanse cultuur. Als ik voor mezelf spreek dan is iedereen als mens voor mij gelijkwaardig maar blijft het feit dat ik mij helemaal niet verbonden voel met bepaalde culturele en religieuze elementen die een deel van de net beschreven mensen wel erg belangrijk vindt. Dan ontstaat er feitelijk minder band en dat zal andersom hetzelfde zijn. Dit geldt echter niet alleen voor deze doelgroep maar net zo goed voor in mijn ogen hersenloze traditionele Nederlanders die ook opvattingen kunnen hebben die zo ver van mij af staan dat deze connectie er helemaal niet is. Dat is diversiteit. Wat ik wel signaleer is dat sommige mensen uit minderheidsgroepen in een soort spagaat zitten tussen het land waar zij leven en het land van oorspronkelijke afkomst. Dit levert volgens mij helaas behoorlijke spanningen op.

20 maart 2019 om 02:50

@Hicham Amsterdam Aan het begin van jouw reactie wek jij emphatie op om erop te wijzen dat Voetbalzone meedoet aan een actuele discussie. Vervolgens benadruk jij twee negatieve stereotypes. Het eerste is dat is jij het belachelijk vindt dat Mohamed zijn positie op de arbeidsmarkt zelf moet verbeteren. Ik heb een half Egyptische maat die goed ABN praat, zonder dat hij een Arabische accent heeft (wat een hoop Marrokkaanse jongeren wel hebben, vraag mij vaak af of dat gedaan wordt om loyaal te blijven aan herkomst/vrienden), heeft hij dan ook een goede baan en veel Nederlandse vrienden. Dit is iemand die het dus zelf opgelost heeft door de Nederlandse taal zijn eerste taal te maken. Het tweede stereotype is de afsluiting. De haat/provocatie naar het gastvrije Nederland: “waar treuren jullie om.. ga niet beginnen (...) en degene die zeggen (...) en degene die zeggen (...) hahahaha wat een arrogantie (...) nu even kijken hoelang deze reactie blijft staan” Ik treur nergens om, ik begon niet, ik ben niet een gene die zegt en ik had ook geen arrogantie. Ik bedoel alleen te zeggen dat jij voor je eigen geluk instaat en het heel makkelijk is om te verschuilen achter “alle Marokkanen”. Ben het met je eens om niet iedereen over één kam te scheren, doe het dan zelf ook niet!

20 maart 2019 om 11:27

Probleem komt gewoon van twee kanten. Ja, er zijn zat racisten die iemand niets gunnen omdat hij een Marokkaan is, maar er zijn ook zat Marokkaanse gasten die totaal geen interesse hebben zich ook maar enigszins aan te passen.

Als jij je normaal gedraagd, krijg je in Nederland zat kansen, ook als je een kleurtje hebt. Kan het beter en zijn er nog bedrijven / personen die in de fout gaan? Ja, natuurlijk, maar er zijn aan de andere kant ook meer dan genoeg gasten die het dubbel en dwars verdienen om weggezet te worden als k*tmarokkaan. Net zoals die doorgesnuiven gekkies op Urk weggezet worden als k*turkers.

We moeten met z'n allen proberen nader tot elkaar te komen, ipv steeds in absolute termen als "allemaal, altijd, iedereen" elkaar uit te maken voor rotter vis.

Wat betreft niet goed genoeg voor Oranje. Prima dat je fan bent van het Marokkaans voetbalelftal, maar Oranje is over het algemeen gewoon beter.

Is niet zo raar he dat die jongens zichzelf geen nederlander vinden. Ze horen niks anders dan' die marokkaan'.vind het echt raar dat veel autochtone nederlanders een oordeel over zon keuze hebben, terwijl zij totaal niet dezelfde ervaringen en beleving hebben als deze jongens. Het extreem polariseren van media, politici en de gehele maatschappij zal een groot effect hebben op het gevoel als 'nederlander met marokkaanse roots. Laat iedereen zijn eigen keuze maken met zijn eigen argumenten en respecteer het. Oordeel niet , als je niet alle info heb.

19 maart 2019 om 21:13

Als je je hele leven in Nederland woont, de Nederlandse nationaliteit hebt, profiteert van de verzorgingsstaat, naar school gaat, een opleiding kan gaan doen, op de sportclub zit, vrienden hier hebt... dan vinden veel nederlanders het vreemd dat je dan toch voor een ander land kiest. Nederland heeft tegenwoordig een groepje jankerds op sociale media die vooral anoniem lopen te polariseren en een paar rechtse politici die niet heel netjes zijn, maar kom op daar ga je toch niet je keuze van laten afhangen.

19 maart 2019 om 21:41

Lord. Marokkaanse Nederlanders betalen belasting, leveren bij aan de samenleving en stemmen ieder jaar op een politieke partij. Ik vind dat er op die manier genoeg bijdragen aan de maatschappij in Nederland. Zo betaal je toch terug wat Nederland je geeft of zeg ik nu iets heel raars? Overigens is het ook niet een paar rechtse politici die zulke opmerkingen maken. Kan me geen reet schelen wat een paar ongeleerde staan te roepen daar. Het feit dat jongens met een buitenlandse naam minder kans hebben op stageplekken of banen dan mensen met een Nederlandse naam is een van de voorbeelden van de dingen waar ik mij zorgen om maak. Bij het incident bijv in utrecht stond er bij het zoekbericht naar de man: "geboren in Turkije". Hoe in godsnaam helpt dit de man te vinden? Het is gewoon het kleineren van andere bevolkingsgroepen en die zwart maken.

19 maart 2019 om 21:57

Ik vind het nogal hypocriet. Als iemand voor een halve ton meer kan gaan werken in Duitsland dan zou een groot deel misschien ook wel zijn spullen pakken en daarheen verhuizen, ondanks dat de Nederlandse belasting betaler mijn studie heeft betaald. Neem nou zo’n Declan Rice, die jongen heeft nu voor Engeland gekozen wat naar mij mening logisch is omdat de kans om wks en eks te spelen of misschien zelfs te winnen echt veel groter is. Ik denk dat een speler eerder zo’n afweging maakt dan de afweging voor welk land hij het meeste voor voelt. Daarnaast hebben we nu een aantal grote talenten en goede spelers dus de kans dat Ihatarren voor Nederland kiest zal groot zijn.

19 maart 2019 om 22:32

ja dat is de reden. dat zal het zijn. mensen kleineren, want dat is zo leuk om te doen. manmanman.. geloof je dat nou echt?

Snap al die ophef om de keuze van Marokkaanse voetballers uit Nederland nooit. Zelf ben ik sinds jongs af aan een diehard Marokko-fan ondanks dat ik in Nederland ben geboren (waar ik overigens ook groot supporter van ben) en ik heb uiteraard het liefst dat een parel als Ihattaren voor Marokko kiest. Kiest hij voor Nederland dan is dat natuurlijk zijn goed recht, hij is geboren en getogen in Nederland en heeft een opleiding genoten bij een van de beste clubs van Nederland. Kiest hij voor Marokko vanwege zijn roots, de Marokkaanse opvoeding van huis uit etc. dan vind ik dat dit ook gerespecteerd moet worden, het blijft uiteindelijk een keuze die hij op eigen verstand en gevoel maakt.

19 maart 2019 om 21:50

Hij blijft ook gerespecteerd. Het is niet dat ik anders kijk naar Hakim Ziyech. Ieder zijn keuze, maar jammer is het wel.

Heeft de Marokaanse voetbalbond hem nooit uitgenodigd voor de jeugdelftallen?? Of zit Marokko lekker achterover en kijken wie er uit springt en gaat lekker zijn familie bewerken? Waardeloze voetbalbond.

19 maart 2019 om 22:04

Dat kunnen wij onmogelijk weten. Ik zou het niet gek vinden als dat wel het geval is geweest. Marokko scout namelijk ook voor lagere leeftijdscategorieen in Europa. Bij de laatste selectie van Marokko onder 17 zaten o.a. jeugdspelers van Psg, Genk, Nac, Barcelona, Red Bull Salzburg en nog veel meer.

19 maart 2019 om 22:10

Bedankt voor je antwoord👍

Ik vind Keuze met je hart maken prima.
Als je jouw hele leven in NL woont, kun je dat ook op je 16e icm je ouders. Daarna veranderd je mening toch niet meer en zeker van je ouders niet, wat heel belangrijk is wat ik altijd verneem in deze discussie.

Kies je niet voor NL helemaal prima, maar pak dan ook lekker het vliegtuig om -17 wedstrijdjes in Afrika te spelen of heeft de Marokaanse of andere Afrikaanse bond een zin om allen getalenteerde talentjes uit heel Europa in te vliegen en wacht ze liever even totdat het risico wat minder groot is en de speler in kwestie zo goed als helemaal gevormd is?

19 maart 2019 om 23:52

Zidane koos eerst voor Algerije. Ging met ze mee op kamp. Maar de bondscoach behandelde hem als een buitenlander. Een Fransman. Pestte hem. En stelde hem niet op. De andere Algerijnen namen hem ook niet op in de groep. Teleurgesteld en verdrietig ging hij terug. Maar ook vastberaden. Dat hij nooit meer voor Algerije gaat kiezen. Toen de Fransen dit wisten, strikten ze hem. Het is een gevoelskeuze. De ene keer valt die deze kant op, de andere keer andere kant. Maar je kiest op basis van thuisgevoel.

20 maart 2019 om 10:15

Dus eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal als Ziyech, maar dan andersom?

20 maart 2019 om 10:27

Precies. Vandaar dat ik van mening ben dat we niet deze mensen onder druk moeten zetten, maar meer met de vraag bezig moeten zijn: hoe zorgen wij dat we als samenleving in alle lagen en soorten inclusief worden. Nu wordt de discussie via deze route op een nare manier uitgevoerd.

Om het nog mooier te maken, de Franse bondscoach wist van Zidanes emotionele toestand (eergevoel, snel geprikkeld, Algerijnen staan daar bekend om). Om voor hem een veilige klimaat te creeren heeft hij tijdens het EK in 96 Cantona en Ginola niet geselcteerd. Zodat Zidane veilig naar zijn rol zou groeien. Uiteraard met het oog op het WK in eigen land. Ginola en Cantona waren wel geniaal, maar aan het einde van hun carriere en namen binnen het team teveel territorium in beslag, en Zidane moest het team gaan leiden.

Want hij en zijn familie vind ik echt een heel mooi voorbeeld, hoe het ook kan in een lastige wijk in Amsterdam en ze zijn echt niet allemaal alleen maar goed in voetballen of zo maar gewoon heel betrokken mensen.

Word nog steeds verdrietig als ik dat panna filmpje samen met hem & Hakim terug kijk.
https://www.youtube.com/watch?v=1yjz8yuu_8q

Moeilijke kwestie want de Nederlands voellen zich klote als ze jarnelang spelers op leiden en dus iemand anders plekje in nemen om dan voor Marokko te kiezen. Verder komt het ook van twee kanten, in Nederland zijn we heel snel geneigd om mensen voor "marokkaan uit te maken in een negatieve manier en toch vind ik ook dat mensen vaak anti-NL doen in dat soort kringen.
Uiteindelijk is het natuurlijk heel klote dat Marokkanen zo veel shit over hun heen krijgen en dat alles word gegeneraliseerd, maar dan nog als je je Nederland voelt ben je Nederlander.

Vind buiten Ziyech niet een groot gemis dat die speler niet voor NL hebben gekozen, de rest had denk ik niet een basis plaats kunnen veroveren in het NL elftal.

20 maart 2019 om 14:44

Dat is het precies. Het moet van beide kanten komen en aan beide kanten zitten groepen die dat verpesten. Het gros van de Nederlanders en Marokkanen kan prima met elkaar opschieten, het zijn de uiterste aan beide kanten die het nodig vinden om hun standpunten vanaf de daken bij iedereen door de strot te duwen.

20 maart 2019 om 15:13

Inderdaad het is altijd het kleine groepje die extreem is en het het hardste roepen, maar die verpesten het voor de rest en laten het er uit zien als of iedereen die gedachte heeft. Ik heb vaak gewoon geode ervaringen gehad, maar ben wel toen ik klein was voor kutjood uitgemaakt enzv, maar dat er een paar gekken tussen zit betekent niet dat ze allemaal gestoord zijn. Als je kijkt naar het milieu van Appie Nourie dan ga je toch niet zeggen dat dat gekke mensen zijn?

Kiezen voor NL en 1 an de jongens zijn. Of een held in marokko zijn. Ziyech zijn keuze was zeker niet do

20 maart 2019 om 14:44

Ziyech koos in eerste instantie voor Nederland en had ook in Oranje gespeeld als hij toen niet gelbesseerd was geraakt. Alsof je in Oranje geen held bent als je het goed doet en in Marokko niet wordt uitgefloten als je er niets van bakt.

100 % mee eens, op een gegeven momebt schieten die artikelen hun doel voorbij, dat hele onderwerp moet gewoon in de pers een jaar of 5 gemeden wordwn ipv constant olie op het vuur gooien.

Blijft bizar dat mensen zo lang een keuze kunnen maken. Gaat het goed met Nederland, dan zullen de meesten ambitieus zijn en kiezen voor Nederland. Gaat het minder dan is de keuze van het land van de ouders interessanter. Van mij mag het wel zo zijn dat als een speler een interland gespeeld heeft, jeugd of niet, moet uitkomen voor dat land.

Ik hoop dat hij voor marokko kiest
Idrissi-en nesyri- ihatarren 2022 En achter de spits nesyri onze ziyech dodelijke aanval

Prima hoor dat die mocros zo leuk spelen bij hun cluppie maar bij het nederlands elftal hebben ze niks te zoeken. Kijk maar naar het marokaans elftal; leuke spelers maar helaas geen resultaten want ze spelen als een kip zonder kop! We hebben genoeg prima NL spelers kijk maar naar Frenkie & Thijssie de Ligt!

20 maart 2019 om 10:17

En dan heb je er nog 9 nodig. Dit is gewoon een toptalent die je moet strikken indien mogelijk en hij zelf wilt.

20 maart 2019 om 15:01

wat is dit voor domme pvv reactie, als die jongen straks met zijn Nederlands paspoort kiest voor Oranje is hij gewoon net zo Nederlands als de Jong en de Ligt zeker.

Ik blijf zoiets altijd heel raar vinden als je ouders uit een land komen en jij als persoon je hele opvoeding in Nederland heb gehad (school, vrienden en voetbalopleiding). En dan op het laatste moment kiezen voor het geboorteland van je ouders waar je af en toe op vakantie gaat. Ze moeten gewoon de regels aanpassen dat als je voor de jeugdelftallen (officiële duels) uitkomt voor een land dan kan je alleen daarvoor uitkomen. En dit geldt niet alleen voor Nederland nu maar bv ook het verhaal Asensio die voor Nederland had kunnen kiezen wat nergens op sloeg en bv een Emiraten waar ze ene blik Brazilianen geneutraliseerd hebben om een schappelijk voetbal elftal te hebben. Dat heeft gewoon niets meer met zelf spelers opleiden te maken maar moet wat je biedt aan zo’n speler.

Zolang de wetgeving met betrekking tot een dubbel paspoort bestaat (waar ik overigens niet tegen ben) en de FIFA hen de mogelijkheid geeft om te kiezen tussen landen, vind ik dat je de gemaakte keuze moet respecteren. De betreffende spelers kunnen niets aan de situatie doen. Vervolgens moet je kiezen en zijn er altijd partijen boos over je keuze.

Krijgen we dit gezeur weer. Laat dat ventje lekker rustig kiezen wat ie wil doen. Ik zou hem als ik de Knvb was echter wel gewoon proberen binnen te halen. Roep hem gewoon op en kijk wat er gebeurd. Die jongens kiezen voor het grootste gedeelte gewoon met hun verstand. Als je zo'n jongen overtuigd dat hij een toekomst heeft bij Oranje zal hij daar echt wel voor kiezen, zeker nu we weer in de lift zitten. Dat maatschappelijke geouwehoer hier is leuk en aardig, maar uiteindelijk is het gewoon een veelal zakelijke beslissing en willen die jongens een zo glansrijk mogelijke carriére.

Ik ben geen Marokkaanse Nederlander of Nederlandse Marokkaan. Maar ik zou ook voor Marokko kiezen als je door een groot deel van NL wordt uitgekotst en als tweederangs burger wordt gezien. Valt totaal geen eer voor ze te behalen. Ook al zullen ze het jaren heel goed in het Oranje, dezelfde waardering als een v Persie of Sneijder zouden ze toch nooit krijgen. Dus ik begrijp het wel.

20 maart 2019 om 14:26

Hoe mooi zou het zijn als die ban is een keer gebroken kan worden, alles en iedereen het tegendeel bewijzen dat het wel kan. Dat je voor de jeugdelftallen speelt en dan voor het grote Oranje gaat. Mooi man

20 maart 2019 om 14:38

@dusantadic10

Dat is het juist. De keuze ligt niet bij hun maar bij de coaches. Kijk maar naar een Ziyech en dat was 1 van de beste spelers. En kijk hoe het zelf bij hem is gegaan.

Ik ben het met je eens. Maar de coach bepaald wie speelt of iedergeval wie ze willen hebben..

20 maart 2019 om 17:05

Dat toen met Ziyech was de schuld van Marco van Basten. Anders had Ziyech zeker voor Nederland gespeeld. Gelukkig hebben we nu een bondscoach die er snel bij wilt zijn wat uitermate positief is.

20 maart 2019 om 17:46

Een Gullit en Rijkaard staan op ongeveer gelijke hoogte als Van Persie en Sneijder. Het is een eer die je moet verdienen, maar die echt niet alleen om huidskleur 'uitgedeeld' wordt.

De meeste hier hebben het over heel wat anders. Zoals ik al in mijn vorige comment zei, is het een kwestie van zelfreflectie. Waarom zou je voor NL kiezen als je weet dat je haast geen kans maakt? Dit gebeurd niet alleen met Marokkaanse Nederlanders maar met alle Nederlanders die elders zijn geboren of ouders hebben die geen Nederlanders zijn.

Mike Havenaar heeft toch ook voor Japan gekozen of denk je dat hij van persie had weg gespeeld?

Ik hoor velen hier zeggen dat zij voor Nederland moeten kiezen omdat ze hier de opleiding hebben gevolgd. Dat is dus lukoek, de rede waarom? Omdat die spelers worden opgeleid door clubs en als die clubs goeie zaken doen worden ze beloond met een groot zak geld en dat is dat. alles is dan terug betaald.

En in het voetbal hoor je altijd dat Marokkanen lastig zijn in de voetballerij. Er word altijd gegeneraliseerd. Dus ja, je staat dan niet te trappelen om ff voor oranje te kiezen. En dan komt er een training die je als lastig bestippelt en klaar is je oranje carriã¨re.

20 maart 2019 om 14:50

Sommige van die jongens zijn ook gewoon lastig. Dat komt ook gewoon deels door het feit dat ze worden opgevoed door mensen uit een andere cultuur, en in het bijzonder een eercultuur. Dat botst met onze cultuur waar eer niet zo belangrijk is. Het een is niet per sé slechter dan het ander, maar het botst wel. Ze voelen zich wat eerder in hun eer aangetast en gaan daar anders mee om.

Een El Hamdoui die bij Ajax als lastig werd bestempeld was dat toch ook gewoon. Of is hij overal mislukt door toedoen van anderen? Waarom worden jongens uit Japan of Korea nooit als lastig bestempeld? Die hebben toch ook een kleurtje? Het feit dat sommige mensen er racistische ideeën op nahouden wil niet zeggen dat het altijd ten onrechte is als iemand met een kleur als lastig wordt neergezet.

Verder ben ik het eens met dat larie-argument van opgeleid in Nederland. Lekker boeiend. Als iemand na zijn universiteit elders gaat werken hoor je nooit iemand.

20 maart 2019 om 15:10

Betreft El hammadoui die was niet succesvol in het buitenland maar wel in de Nederlandse competitie. En Koeman kon heel goed met hem samenwerken. De grap is dat Frank de Boer hem als lastig bestippelde, maar wij nu ook van af weten dat hij niet de meest stabiele coach is. En alleen jaknikkers wilt hebben. ik denk persoonlijk dat El Hammadoui gewoon niet goed genoeg was voor de buitenlandse competitie. Hoeveel Koreaanse en Japanse spelers zijn er in de Nederlandse competitie? natuurlijk dat je er weinig over hoort.

maar jij verwoord het goed met als sleutelwoord 'sommige'. Maar in de media word er altijd gegeneraliseerd. Natuurlijk zitten er lastige jongen tussen, dat ga je altijd hebben. Maar laat de paar het niet voor de meeste verpesten.

Eenieder is vrij om zijn eigen keuze te maken. Het moet niet gekker worden. Dat Ted-Jan Bloemen de Canadese Nationaliteit of Bart Veldkamp de Belgische nationaliteit heeft gekozen, omdat zij daar als schaatser meer kans maakten, daar kraait geen haan naar.

20 maart 2019 om 21:29

Dat komt waarschijnlijk omdat het gros van de mensen niet eens weten wie dat zijn. Ik ben bijvoorbeeld ook absoluut geen fan van Lars Veldwijk die nu voor Zuid-Afrika uitkomt of Marcel Jansen die voor Canada uitkomt.

Naar mijn mening zijn alleen affelay en ziyech spelers die iets van toegevoegde waarde zijn/waren voor het nederlands elftal

Zou mooi zijn als hij voor Nederland kiest, maar het is zijn goed recht om voor Marokko te kiezen.

Laten n we niet zo spastisch doen Nederland haalde Amerikaanse baketballers met dubbel paspoort, ijskockeyers uit USA en Canada. NOC haalt nu zelfs Canadezen met dubbel paspoort voor nationaal curlingteam.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 16
2202 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
V. van DijkVerdediger21
F. de JongMiddenvelder20
J. CillessenDoelman20
M. de RoonMiddenvelder20
G. WijnaldumMiddenvelder21
D. BlindVerdediger20
M. de LigtVerdediger21
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

329 fans
Coach, 56 jaar
SeizoenClub
2011- Feyenoord
2009-2009 AZ
2007-2008 Valencia
2006-2007 PSV
2005-2006 Benfica
Laatste voetbalnieuws

Ronald Koeman staat achter KNVB: ‘Het is normaal dat we Ajax helpen’

De 33e speelronde in de Eredivisie wordt verplaatst om Ajax lucht te geven in het volle speelschema, zo maakte de KNVB donderdag bekend. Dat betekent dat het programma van zondag 28...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 21 april
Manchester City wil de bijna achttienjarige Thiago Almada voor 25 miljoen euro aantrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren