Ihattaren: ‘Ik praat erover met mijn vader, moeder en broers’

Maandag, 18 maart 2019 om

Mohammed Ihattaren wil nog geen keuze maken tussen het Nederlands elftal en de nationale ploeg van Marokko. De Marokkaanse voetbalbond zocht vorige week al contact met de belofte van PSV, maar ook bondscoach Ronald Koeman van Oranje sprak met Ihattaren. "Het was een gesprek waar ik een fijn gevoel aan heb overgehouden", vertelt de middenvelder aan de NOS.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Doet Mohammed Ihattaren er goed aan om voor Oranje te kiezen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door willempiedebok)

Hoop dat hij voor oranje kiest. Zou een geweldig uithangbord en voorbeeld voor de jeugd kunnen worden. Leuke ondeugende jongen met flink wat bravoure zonder dat het vervelend wordt. Is al leuk om naar hem te kijken al zal hij ook vast zijn dipje nog krijgen, denk ik dat dit er een kan worden voor de Europese top.

18 maart 2019 om 20:43

Mootje, een hele grote meneer en dat nu al!

Neem je tijd jongen. Als je voor Marokko kiest wens ik je veel geluk, als je voor Nederland kiest wens ik je veel geluk. Voor de mensen die weer gaan praten over het dubbele paspoort en dergelijken: het is over 100 jaar zowat onmogelijk om geen dubbelpaspoort te hebben. Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende culturen relaties en dat zal toe blijven nemen. Ik vind dan ook niet dat je het recht om te kiezen voor welk land je wilt spelen mag afpakken. Dat is hetzelfde als voor een kind kiezen dat hij bij een van de ouders gaat wonen bij de scheiding, terwijl beide ouders meer dan capabel zijn.

18 maart 2019 om 20:39

Prima, mag allemaal, maar ik vind het wel altijd vreemd om spelers tot hun 21e voor het ene land te zien spelen, en dan als ze 21 zijn ineens toch voor een ander land gaan spelen. Kies dan eerder.

En voor de dubbele paspoorten: dat ligt ook aan het land, bij sommige landen is het zo dat als een van je ouders het paspoort van dat land heeft jij dat automatisch ook hebt. En dat werkt over 100 jaar nog steeds door, ook al zijn de vier generaties voor jou uberhaupt nooit in dat land geweest. Ik dacht dat dat bij of de Turkse of de Marokkaanse nationaliteit zo is, ik weet alleen niet zeker welke van de twee (of allebei) dat was.

18 maart 2019 om 20:41

Turkije

18 maart 2019 om 20:46

Ik denk dat het wel goed is dat een speler tot zijn 21e de tijd heeft om daarover na te denken. Maar er zijn mensen die verwachten dat een jongen/meisje al vanaf hun 10e al weten voor welk land ze spelen, dat vind ik ronduit belachelijk omdat zij nog geen keuzes voor zichzelf kunnen maken.

18 maart 2019 om 20:52

Ik zeg ook niet dat ze op hun 10e moeten kiezen, maar je kan ook kiezen als je 16 of 18 bent. Want tegen die tijd zou je volgens de wet wel zelf moeten kunnen kiezen (16 over onder andere al je eigen medische zaken, en als je 18 bent hoef ik denk ik niet uit te leggen).

18 maart 2019 om 22:46

Stravven,

Rationeel gezien heb je gelijk hoor maar wat doen die jongens dan die bijvoorbeeld op hun 18e voor oranje kiezen en er vervolgens totaal niet meer aan de bak komen? Die vergooien dan hun kansen op een mooie internationale carrière bij een iets kleiner land.

Kijk nu naar Engeland. Het aanbod van jongens met dubbele nationaliteiten is groot en er zijn maar 23 plaatsjes voor internationals. Kunnen die jongens dan niet beter op hun 21e alsnog kiezen voor een carrière bij de Ierse, Welsche, Schotse, Jamaicaanse of andere landen waar de spoeling dunner is?

19 maart 2019 om 01:33

Ik weet niet of je dat moet willen. Ik durf met zekerheid te zeggen dat landen als Schotland, Wales en Ierland echt niet op de afdankertjes van Engeland zitten te wachten. Die willen spelers die trots zijn dat ze voor hun land spelen, en terecht ook. Natuurlijk is Engeland maar een voorbeeld, dat begrijp ik, maar ik denk dat dit voor veel meer landen geldt.

En een speler die bij Oranje niet meer opgeroepen wordt wordt normaal gezien ook niet meer opgeroepen voor een Marokko of een Turkije, de twee landen waar het in Nederland het vaakst over gaat.

18 maart 2019 om 20:53

Dat van de scheiding gaat toch compleet mank? Komt dan eerder in de buurt dat je als moeder of vader een kind alleen opvoedt (jeugdelftallen oranje) en dan na verloop van tijd kiest voor de ander (in dit geval het Marokkaanse elftal). Nogmaals moet hij zelf kiezen waar die wilt gaan voetballen, maar je vergelijking gaat een beetje mank. Het is gewoon hoe je als voetbalbond hiermee om wilt gaan. Je kan er voor kiezen om spelers met een dubbele nationaliteit niet op te roepen, maar dan snijdt je je als bond zelf in de vingers. De FIFA kan bijvoorbeeld een tijdelijke keuze invoeren. Dat je na je 18e voor 5 jaar moet committeren aan 1 land en dat er daarna een definitieve keuze moet volgen, of iets van een opleidingsvergoeding mocht een speler uiteindelijk kiezen voor een ander land. Zo zijn er nog meer opties, maar zoals de regels nu zijn moeten ze gespeeld worden. Dubbele nationaliteit is ook iets waar je je bedenkingen kan hebben, maar de regels zijn nu eenmaal zo.

18 maart 2019 om 21:00

Maar het is toch niet de KNVB die de spelers opleid? Het zijn de clubs die de spelers opleiden. En de clubs worden daar bijna altijd voor vergoed. Daarom vind ik het een beetje raar dat mensen zeggen: "hij heeft in de jeugdelftallen gespeeld en nu kiest hij voor een ander land. De hele opleiding van ons land is voor niks geweest".

18 maart 2019 om 21:08

Hoe je het ook wendt of keert levert wedstrijden bij jeugdelftallen ook gewoon ervaring op. Je speelt tegen de beste leeftijdsgenoten van andere landen, je speelt kwalificaties, speelt toernooien, traint met de beste leeftijdsgenoten van het land, enz.. Natuurlijk leiden de clubs de spelers op, maar de knvb in de vorm van jeugdelftallen draagt hier ook wel degelijk aan bij. Dan geef ik inderdaad liever die ervaringen aan iemand die later wel voor Nederland wilt uitkomen ja.

18 maart 2019 om 21:23

Ik snap wat je zegt. Misschien dat er in de toekomst een regeling komt daarvoor. Dat er een bepaald bedrag komt voor de het andere land. Ik vind niet dat dit een groot bedrag moet zijn, ik zou denken aan 10% van een opleidingsvergoeding?

19 maart 2019 om 10:13

Natuurlijk, jongen moet kiezen waar hij zich goed bij voelt. Maar denk ook, eerst maar eens de carriere op poten krijgen en een basisplaats bij PSV veroveren en presteren. Dat is het begin.

Wat een once-in-a-lifetime talent. Voor hem kom ik naar het stadion. Er voor de andere spelers, maar hij heeft alles waar je als voetballer van droomt. Hopelijk maakt hij een keuze met zijn hart.

18 maart 2019 om 23:12

Once in a lifetime talent? En dat zie je op 17 jarige leeftijd? Wauw, voor wie werk jij? Barca of nee sowieso real Madrid. Ik ken er 10 opnoemen die en meer bereikt hadden op zijn leeftijd en het alsnog niet gemaakt hebben. Maar dit is dus de nieuwe Messi?

Ik voel het aan mijn water dat deze jongen voor Marokko gaat kiezen, helaas..

18 maart 2019 om 21:24

Ja hij gaat praten met zn vader zn moeder en zn broers... dat word dus Marokko haha

18 maart 2019 om 21:59

Fc buurman ik weet niet van jou. Maar hoe jonger de generatie hoe groter de liefde voor marokko juist. Harit bv talent van shalke. Zijn vader wou dat die voor frankrijk koos maar hij wou voor marokko kiezen. Wij 3e generatie kennen namelijk een beter en veel ontwikkelder marokko van deze tijd. Dan onze ouders die marokko van jaren 70/80 kennen.

18 maart 2019 om 22:21

Alsof er voor Harit iets te kiezen is. Van iemand als Hakimi geloof ik wel dat het een heel bewuste keuze was, hij had rustig kunnen wachten op Spanje maar heeft heel snel voor Marokko gekozen terwijl hij bij Real Madrid zat. Maar Harit bij Frankrijk? Dan zou hij over 5 jaar nog steeds geen interland hebben. Frankrijk laat een 23 jarige speler bij Barca en 24 jarige bij City nog caploos.

19 maart 2019 om 01:34

Hakimi had nou ook weer niet zo veel kans hoor. Carvajal, Bellerin, Odriozola, om zomaar een paar spelers op zijn positie te noemen bij Spanje.

19 maart 2019 om 02:58

Starbrn en primetime zowel harit en hakimi waren 19 toen ze voor marokko kozen en beiden toptalenten. Dus ik weet niet wat jullie zeggen. Hakimi is basisspeler bij dortmunt. Die zou 10000% opgeroepen worden bij spanje.

19 maart 2019 om 07:39

Odriozola zou miss niet opgeroepen zijn als Hakimi niet voor Marokko had gekozen. Carvajal is altijd geblesseerd. Daarom speelde Hakimi ook redelijk wat voor Real Madrid op jonge leeftijd. En Harit is geen toptalent voor Franse begrippen. Pogba, Mbappe en Varane. Dat waren toptalenten

Ik hoop dat hij voor Nederland kiest maar maar deels om zijn voetbal kwaliteiten. Ik denk dat het juist heel mooi kan zijn als deze jongen in een oranje komt met jongens met verschillende achtergronden (Memphis, van dijk, wijnaldum etc) en geliefd is. Het zou denk ik een mooi signaal zijn naar de samenleving die zich meer en meer lijkt te tweedelen dat ondanks verschillende achtergronden, men zich toch Nederlands voelt en er wel degelijk wat moois te behalen is als je maar samenwerkt (eind toernooi halen en ver komen).

18 maart 2019 om 22:16

Ik dacht precies hetzelfde, mooi dat er tenminste nog één ander deze mening en gedachten heeft. Als land hebben we dringend behoefte aan meer gezamenlijke helden om de diverse bevolkingsgroepen samen te brengen, waarin Ihattaren een grote rol zou kunnen spelen.

Als hij vanwege persoonlijke redenen of gevoel voor Marokko kiest, kan ik me daar best iets bij voorstellen, hij heeft als individu heus geen verplichting jegens mij of anderen in dit land, maar het zou zo mooi zijn om eens wat meer neuzen in dezelfde richting te krijgen.

18 maart 2019 om 22:53

Ik heb laatst Seedorf gezien bij een praatprogramma op tv en hij had het over dat in zijn tijd er nog een tweedeling was tussen de zwarte en witte spelers bij oranje. Ik heb niet het idee dat iemand het daar nu nog over heeft, dat men liever weghorst in de spits zou hebben dan Babel vanwege zijn huidskleur. Of dat er een tweedeling is tussen deze groepen, oranje straalt juist eenheid uit ongeacht achtergrond. Ik zou het mooi vinden als oranje dit ook kan uitstralen naar de jongens met een Marokkaanse of Turkse achtergrond. Moet het alleen niet zo'n drama worden als met Özil in Duitsland dat zou jammer zijn.

19 maart 2019 om 10:18

@jnpsv Ben het helemaal met je eens, zou mooi zijn als de jongens gedachtenloos voor Oranje zouden kiezen. Waar het wiegje van de ouders of voorouders ook gestaan heeft. Maar helaas, de stemming is al lang zo dat mensen geconfronteerd worden met hun achtergrond. Het is aan de orde van de dag, media, politiek. Helaas, maar daarom begrijp ik de keuzes van spelers wel. Al hoop ik ook dat de tijd zijn werk doet,

Wat deze jongen ook kiest. Met zijn verstand en omgeving word het een keuze uit zijn hart en wens ik hem veel succes. Ik hoop uiteraard dat hij voor Nederland kiest maar dat is aan hem.

Het startpunt die sommige mensen nemen in deze discussie snap ik niet. Alsof het eindstation de vrije keuze van een speler moet zijn in de context van het onderwerp dat we bespreken. In het algemeen vind ik het gezond dat mensen vrije keuzes hebben, maar er zijn begrenzingen in bepaalde domeinen als je die betreed. Zoals wanneer je besluit om mee te doen aan een competitie. Neem doping. Als je doping gaat gebruiken in een competitie, dan vinden we dat toch niet eerlijk? Ik vind het prima dat je gekke dingen gaat uitspoken met vrienden om lol te hebben in je vrije tijd, maar als je meedoet aan een echte competitie en doping gebruikt om van anderen te winnen, dan is dat oneerlijk. Anders geeft de uitkomst van de krachtmeting geen juist beeld en wordt er een onjuiste winnaar en verliezer aangewezen. Wat is dan nog de pointe van de hele competitie?

Als we naar internationaal voetbal kijken, dan is een vorm van valsspelen naar mijn mening het opstellen van spelers in een nationaal team die helemaal niet gevormd zijn door de voetbalbond die zich door de speler laat representeren. Dat is gewoon pronken met de inspanningen en de toewijding van een ander voetballand (waar je mee in competitie bent). Het ene voetballand zet een goede voetbal infrastructuur op, zorgt voor goede coaching, finetuned de juiste weerstand met een goede competitie opzet zodat talent altijd uitgedaagd wordt om beter te worden, programmeert de hoge normen en het zelfgeloof in een talent om de top te halen, kortom doet er alles aan om een talent optimaal te laten gedijen, terwijl dan een andere voetballand aan het einde van dat lange process kiekeboe zegt en de vruchten van al die inspanningen kan plukken. Hoe oneerlijk is dat? Ga lekker je eigen talenten ontwikkelen en houdt de competitie zodoende eerlijk. Wat voor zin heeft het allemaal op deze manier? Schaf dan deze competitievorm af en bedenk andere leuke dingen die we met elkaar kunnen doen.

Een andere vorm van valsspelen voor mij zou zijn om supertalent op jonge leeftijd te identificeren, wel of niet tegen betaling op te nemen in de jeugdopleiding van een club in een ander land en dan voor dat land uit te laten komen (wat dus fundamenteel anders is qua intentie als kinderen van immigranten voor je nationale elftallen te laten spelen die hier gewoon geboren zijn en zonder dat men wist dat die goed in voetbal zouden worden). Denk aan een Messi scenario waarbij die dan wel ervoor had gekozen om voor Spanje uit te komen. Dat vind ik het wegroven van talent uit een ander land waarbij het al heel duidelijk was dat je goud in handen hebt, terwijl zo’n voetballand zich wel zou kunnen verschuilen achter het principe dat er een link is tussen vorming van de speler en representatie voor de voetbalbond. Spanje als voetballand (waar Barca huist) had in dit geval misschien zelfs kunnen claimen (maar dat is een andere discussie) dat ze Messi meer geholpen hebben in zijn vorming dan Argentinië (ook met die hormoon behandelingen). Dit “talent grabbing” trucje kan ook nog eens uitmonden in beter ontwikkelde regio’s op aarde die maar sterker en sterker worden terwijl de minder ontwikkelde regio’s het beetje dat ze nog hebben ook nog afgepakt krijgen. Dan zouden superclubs in sommige Europese landen al het jonge talent kunnen opzuigen (ze hebben geld zat) en dan zouden de landen waar deze superclubs gevestigd zijn een berg aan talent in de schoot geworpen krijgen. Heel oneerlijk. Ik wil best ver gaan om mensen de vrije keuze te geven om hun leven te verbeteren op de manier zoals zij dat willen, maar ik wil ook een eerlijke internationale voetbal competitie. Ik vind ook dat mensen en bonden met eergevoel helemaal geen regels nodig zouden moeten hebben. Trotse topsporters en bonden willen authentieke eigen prestaties neerzetten zonder vals te spelen.

Ihattaren heeft het Nederlandse programma doorlopen om een topvoetballer te worden. Marokko heeft zijn eigen programma om talenten tot ontwikkeling te brengen. Laten we om de competitie eerlijk te houden stellen dat wij het met onze talenten doen en hen met de talenten die zij opleiden. Wat de Knvb heeft gedaan (asensio bv) is niet relevant voor het ontwikkelen en hebben van een eigen opinie omtrent dit onderwerp. Ik en eventueel meer mensen kunnen prima deze mening toegedaan zijn, zonder dat de Knvb eervol heeft gehandeld in zo’n situatie.

Ik wil nog 1 ander punt aanstippen. Hoezo komen dit soort talenten voor Nederlandse jeugdelftallen uit om dan te switchen als het senior team een beroep op je wil doen? Dat is toch ook niet zuiver? Dat voelt voor mij al een beetje als gebruikt worden en wat te denken van de ontwikkeling plekjes die ingenomen worden door deze talenten als ze eenmaal besluiten om voor de concurrent te gaan voetballen? Hun plek in de jeugd had al die tijd ingevuld kunnen worden door een ander talent dat wel voor het grote Oranje uit had wil komen. Dus die zijn er ook de dupe van.

Mijn diepe wens zou zijn dat dit soort jongens nu eens niet hun twijfel op tafel leggen, maar met trots naar Oranje kijken en zeggen dat ze vol voor ons elftal gaan. Hij is namelijk een van ons.

Ze maken een 17-jarige wel groter dan hij is. Dacht dat als het gebeurde met Ajacieden dat we arrogant waren, telt niet voor psv’ers zo te zien. Laat hem lekker kiezen wat hij wil.. Nederland komt er wel met of zonder deze jongen. Al moet ik nog zien hoe goed hij echt is. Maar zoals ik al zei hij is PSV’er dus dan is hij echt goed!

Kan mij niet heugen dat deze discussie ooit actueler is geweest dan nu. Komt dit niet voornamelijk doordat Marokko het nu goed doet? Voorheen was het de keuze tussen Nederland, dat meestal aardig mee kan doen en Marokko, dat meestal niet ver komt. Marokko doet het de laatste jaren net zo goed (of zelfs beter) dan Nederland wat de keuze voot Marokko (puur op voetbalgebied) makkelijker maakt. Ik begrijp de keuze vaak wel!

19 maart 2019 om 01:37

Wat ook meespeelt is dat Marokko actief spelers aan het poachen is in Nederland, Belgie en Frankrijk, dat maakt het actueler. Turkije doet dit bijvoorbeeld al een stuk minder, en daarom hoor je er ook minder over.

Ik hoop stiekem dat hij voor Marokko gaat uitkomen. Met hem en Ziyech op het middenveld bij Marokko. Hmmmhmmm smullen als couscous. Maar als hij voor Nederland zou uitkomen heb ik ook geen problemen mee. Ik ben zelf een Marokkaanse Nederlander en volg het Nederlandse voetbal als geen ander. In Marokko zijn de supporters daar ook gek op Nederlandse spelers. Ze dragen nog steeds daar tshirts van Rijkaard, Van Basten en Gullit van 1988.

Lekker belangrijk dit artikel en deze speler. Komt net kijken en niet heel erg relevant of hij voor Nederland kiest of niet. Overdreven tendens altijd is om moe van te worden.

19 maart 2019 om 00:24

Dat zeiden ze over Ziyech ook.

Hij doet er slim aan denk ik om Afellay na te streven..🤔 Hij heeft de kwaliteiten en hopelijk de mentaliteit die Afellay niet had waardoor hij ernstig afgezwakt is.. verkeerde keuzes maken, ik hoop dat deze jongen het anders doet. Als hij zich blijft ontwikkelen wordt dit zeker een speler met een basisplaats in Oranje! Laten we het maar gewoon afwachten.

Ach die jongen moet zijn hart volgen, is ook niet leuk als je ergens voetbalt, waar je eigenlijk tog liever ergens anders wilt voetballen. is een goede jongen maar verwacht dat we ook weer meer goede jongens komen dus ihatteren, volg je hart (wat ik sowieso al verwacht).

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 13
2217 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
F. de BoerVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

92 fans
Coach, 57 jaar
SeizoenClub
2020- Barcelona
2018-2020 Nederland
2016-2017 Everton
2014-2016 Southampton
2011-2014 Feyenoord
Laatste voetbalnieuws

Van der Gijp snapt niets van wens Koeman: ‘Als je die haalt, word je twaalfde’

Ronald Koeman heeft het zwaar in Barcelona. De trainer kreeg afgelopen transferperiode niet al zijn gewenste versterkingen en verloor zaterdag de kraker met Real Madrid (1-3). René van der Gijp is...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren