Ten Hag wil op 31 maart ‘Champions League-entourage kweken’ in ArenA

Maandag, 18 maart 2019 om

Erik ten Hag bestempelt de nederlaag van Ajax tegen AZ als een 'grote klap'. De Amsterdammers gingen zondag met 1-0 onderuit in het AFAS Stadion en zagen de landstitel daardoor een stuk verder uit het zicht verdwijnen. De achterstand op koploper PSV bedraagt, met de onderlinge topper in aantocht, vijf punten. Een eventuele nederlaag op 31 maart kan fatale gevolgen hebben, erkent de trainer van Ajax.

"Dan wordt het wel heel moeilijk. We moeten die wedstrijd winnen, zo simpel is het", blikt hij vooruit op de ontmoeting in de Johan Cruijff ArenA. "We zullen alles moeten mobiliseren en een Champions League-entourage kweken. Samen met onze fans moeten we gaan zien dat we PSV verslaan." Dit seizoen leveren de topwedstrijden problemen op voor Ajax: uit werd verloren van PSV, Feyenoord en AZ. "Je speelt tegen betere teams", vertelt Ten Hag daarover.

"Die worden gedragen door een thuispubliek en dat heeft dan niet zozeer met ons te maken. Maar de tegenstander presenteert zich dan anders." Hij stipt bij Ajax TV aan dat ploegen vaak compact spelen tegen Ajax en dat zijn ploeg daar een antwoord op moet zien te vinden. "Dat is ontzettend belangrijk. Wij hebben een bepaalde speelstijl, maar binnen die speelstijl willen en moeten wij heel balvast zijn. Dat hoort daar dan bij, want anders word je kwetsbaar."

In het interview blikt de oefenmeester ook terug op het duel van zondag: het uitvallen van Hakim Ziyech in minuut 23 was volgens hem een cruciaal moment. Tot die blessure had Ajax de wedstrijd onder controle, stelt hij. Maar Ziyech moest vervangen worden door Kasper Dolberg. "Dan kom er een ander type speler erin en daarmee werd het ritme gebroken", aldus Ten Hag. Hij stelt dat Ziyech van onschatbare waarde is in het aanvalsspel. "Met Dusan Tadic als zowel zakkende als 'hoge' nummer negen. En nu moesten we Donny van de Beek en Kasper Dolberg in een andere rol plaatsen. En daar had het team wat moeite mee."


Poll

Denk je dat Ajax op 31 maart wint van PSV?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door gabstra)

"Dan komt er een ander type speler in en wordt ons ritme onderbroken" Waarom vervang je Ziyech dan niet gewoon door een zelfde soort speler in plaats van het om te gooien?

18 maart 2019 om 19:42

Omdat hij verder geen opties heeft... Je kan moeilijk Labyad inbrengen. Daar is hij inmiddels ook wel achter.

18 maart 2019 om 20:20

Gisteren bij Rondo zei ten Hag: We haalden Tadic terug uit de spits om op de flank te spelen ipv Ziyech. Dat was cruciaal en fout, vervolgens kreeg AZ de overhand.

18 maart 2019 om 21:07

Daarvoor liep het ook al niet. Niet provocerend bedoeld overigens.

18 maart 2019 om 21:15

Hij gaf niet aan dat het door de positie wisseling kwam maar door het wegvallen van de kwaliteiten van Ziyech. Hij stond nog steeds achter zijn wissel.

18 maart 2019 om 21:28

Dat klopt gedeeltelijk. TH: doordat Ziyech geblesseerd raakte haalde ik Tadic terug uit de spits en Dolberg in de spits. Daardoor veranderde de dynamiek op het veld (Ajax) waardoor AZ meer hun eigen spel kon spelen.

18 maart 2019 om 21:30

Niet zo opgevat Aerox. Maar zijn de woorden van EtH in rondo, niet de mijne.

Het is wel overduidelijk voor ons dat tadic de spits gaat worden tegen psv en ik hoop dan ook dat mijn club zich aanpast op dit systeem van ajax. Ze hebben nu 2 weken, weten precies hoe ajax gaat spelen en mag er dus tactisch niks verloren gaan. Dus hopelijk maakt van Bommel een goed plan want ten Hag geeft zijn plan al weg.

18 maart 2019 om 21:02

Ik hoop juist dat PSV Ajax is een keer verrast. We hebben Ajax nu 4x zien verliezen door teams die goed en fel erop zaten en vaak vooruit druk zette. Ik hoop dan ook dat PSV gewoon fel vooruit drukt zet en niet gaat afwachten en hopen op de ene uitvalletje, want dat gaat 9 van de 10x bij Ajax uit gewoon fout.

Hoezo controle tot het uitvallen van Ziyech? In de persconferentie van gisteren was hij al niet te volgen en blijkbaar is hij nog steeds in de war

Ben bang dat de schaal wederom naar PSV gaat dit seizoen, Ten Hag is blijkbaar niet in staat op zijn team op scherp te krijgen tegen kleinere clubs . Je verspeeld 5 punten tegen Heracles en 2 tegen Heerenveen en dat mag niet . Verliezen bij AZ , PSV en Feyenoord kan gebeuren en zonder die 7 verlies punten stond je boven aan op dit moment en dat is wat Ten Hag zich mag aanrekenen.

18 maart 2019 om 20:00

Tegen kleinere clubs kan je altijd een keer punten verspelen, dat overkomt elke topploeg wel een enkele keer in een seizoen, zelfs Barcelona en Manchester City. Bovendien ligt dat niet alleen per se aan de trainer. Bij Heracles-uit zat iedereen al met zijn hoofd bij de CL en dan kan de trainer proberen ze op scherp te zetten maar uiteindelijk zijn het de spelers die zelf de knop om moeten zetten.

18 maart 2019 om 20:29

@droadnagel Schei toch uit man ... je redeneert alsof Ajax geen off days mag hebben tegen de kleintjes. PSV morst toch ook bij Emmen en Heerenveen. Ajax moest niet met de standaard 11 beginnen maar grotendeels met hongerige bankzitters en een aantal vaste waardes rust gunnen. Interland weekend eraan en dan volle focus op PSV. Ajax heeft geen plan B ... dat is het probleem waardoor puntverlies onvermijdelijk is als het niet loopt. Psv heeft zo bekeken meerdere plannen om puntverlies te voorkomen. Ajax mist een bikkelaar a la Nigel de Jong en een spits die als stormram dient. (Nee, Huntelaar is dat ook niet!)

Het is cruciaal dat PSV niet zoals vorig jaar met de instelling naar Amsterdam komt dat een puntje prima is en ze lekker kunnen counteren. Dan wordt het weer een pak slaag namelijk. De wedstrijden die Ajax heeft verloren waren tegen tegenstanders die ook echt zelf gingen voetballen. Als je Ajax laat komen dan kunnen ze hun eigen spel spelen en dat mag niet gebeuren. Ik hoop een tot op het bot gemotiveerd PSV te zien die zelf ook gaat aanvallen. In Eindhoven hebben we gezien dat we dat ook echt wel kunnen.

18 maart 2019 om 20:17

Echter heeft PSV bij lange na niet de vorm van toen en werkte Ten Hag het toen ook wel heel erg in de hand met vreemde tactische keuzes (De Jong en Blind achterin bij blessure De Ligt). Begrijp me niet verkeerd: PSV had die wedstrijd anders denk ik ook gewonnen en was op alle fronten veel en veel sterker dan Ajax. Maar de situatie is nu wel heel anders. Ik heb in 2019 geen wedstrijd van PSV gezien die doet vermoeden dat ze zo voor de dag kunnen komen als toen. Afgelopen weekend kwam het ook héél héel goed weg en was het weer ronduit slecht. Ajax is anderzijds weer vermoeid, maar enkele spelers die er zo doorheen zaten zullen de 31e weer fris zijn. En als je er dan voor kiest zelf op de aanval te gaan dan ontstaat er ook de nodige ruimte waar ze bij Ajax wel raad mee weten. Vraag dat maar aan Madrid. Al met al verwacht ik dat Ajax grotere kans maakt op de overwinning en denk ik dat de grootste troef voor PSV die het eventueel achter de hand kan hebben, die Ajax niet heeft en dat is een beetje geluk hebben. En eigenlijk vooral: geluk afdwingen, want als je zo vaak in de slotminuten een resultaat eruit sleept als PSV dit seizoen dan is dat een kwaliteit. Ik denk dat Van Bommel daar ook op gaat vertrouwen. Een gelijkspel is ook een overwinning voor PSV in dezen.

Het lijkt erop dat met Tadic in de spits spelen alleen goed werkt tegen sterkere tegenstanders. In de competitie heeft het niet het gewenste effect opgeleverd tot nu toe. Misschien beter om Huntelaar in de spits te zetten tegen Psv.

18 maart 2019 om 20:24

Tegen AZ kon die tactiek na 20 minuten of zo alweer de prullenbak in toen Dolberg erin kwam voor Ziyech en Tadic weer vanaf de flank ging spelen. Op papier is Tadic in de spits tegen PSV geen vreemde keuze. Ik denk dat het centrum van PSV zich liever bezighoudt met een aanspeelpunt neutraliseren dan steeds met lopende mensen te moeten afrekenen. Dolberg vind ik met deze vorm sowieso geen optie en van Huntelaar vraag ik het me af of hij er na 60 minuten tegen een ploeg als PSV er niet volledige doorheen zit. Ik zou zeggen begin lekker met Tadic, maar als het niet loopt gooi je Huntelaar na de rust er wel maar meteen bij. Niet te lang mee wachten.

Ten Hag en Van Bommel zijn alle twee helden in niet zoon slimme uitspraken maar op het veld moet het gebeuren mentaal en fysiek zal het al een strijd worden ik hoop op een wereld partij zonder VAR momenten degene die deze wedstrijd wint word kampioen wint Ajax dan denderen die door en dan is PSV geknakt wint PSV dan kunnen die in alle rust het seizoen uitspelen en dan word PSV maar Ajax heeft glans gegeven aan de Nederlandse competitie maar dat kun je van PSV niet zeggen op 1 ding na en dat is bij beide clubs het jeugdige talent is ingebracht en dat is wel mooi om te zien

18 maart 2019 om 19:59

Ajax dendert dan helemaal niet door. De geschiedenis van afgelopen jaren leert ons dan dat er weer een ongeinspireerde pot erop volgt met nietszeggende, ongemeende excuses en dat men dan lekker naar een andere club verkast. Laat de spelers maar eens het tegendeel bewijzen.

Van Bommel weet wel raad met die Champions League ambiance. Hij was als speler op zn best in de Arena. Hopelijk gaat ze vol voor de winst en dat mag met smerige counters. Iets wat ik de laatste tijd juist mis. Het is teveel uit de controle en daarin zijn ze minder dan Ajax. PSV moet de genade klap uitdelen.

18 maart 2019 om 22:25

En wij moeten zorgen dat we die genade klap ontwijken van jullie en in de counter dan een dubbel zo harde klap geven. Dat moet dan gebeuren in de Arena met harde cijfers, waardoor jullie de wedstrijden erna minimaal no 2x gelijkspelen. En dan KO op de grond neervallen. Die overtuiging moeten we hebben.

Sorry Ten Hag, je MOET kampioen worden wil je volgend seizoen CL spelen. Als je geen CL speelt is het aantrekken van topspelers en toptalenten een stuk onaantrekkelijker voor hen. Ik hoop dat je je hier bewust van bent.

18 maart 2019 om 20:23

Hoezo? De kampioen moet nog steeds voorrondes spelen. Zelfs al pakt Ajax nu nog 10 punten voor de lijst. Die is voor het seizoen erna?

Waarom? Ajax wil toch geen kampioen worden. Of wel? Want elke keer als PSV punten liet liggen deden zij dat ook. En nu weer 1-0 verliezen van AZ? Kom op man, Ajax gaat geen kampioen worden helaas.

Hoezo inzakkende teams en daar een antwoord op vinden, ze hebben juist de wedstrijden verloren tegen teams die druk zetten.

Je hebt PSV in een luxe positie gebracht met het belabberde voetbal van gisteren. Gelijkspel is genoeg om de competitie te beslissen. Daarbij weet bijna elke ploeg tegen ons te scoren waardoor een punt waarschijnlijk het hoogst haalbare is. Na PEC en AZ ben ik mijn vertrouwen volledig kwijt. Wellicht was de avond in Madrid ons hoogtepunt dit jaar. De Knvb beker zal dat zeker niet zijn en de competitie lijkt me gelopen.

18 maart 2019 om 22:31

@Gabstra, geef niet op mijn medesupporter. Juist nu heeft de ploeg ons nodig. Het belangrijkste is nu dat we Psv moeten verslaan, zodat het gat weer met 2 punten dicht. Het liefst met klinkende cijfers, want dat kan wat met het zelfvertrouwen van hun doen. #blijfgelovenensupporten

18 maart 2019 om 22:49

Ik zag je reactie hierboven al. Geweldig hoe jij er nog in blijft geloven. Zou ik ook moeten doen in plaats van mijn teleurstelling te laten regeren. Thanks Damsko! Ik hoop met je mee!

18 maart 2019 om 23:00

Haha dankje. We zijn nog niet neer, dus er is nog van alles mogelijk. Maar aan de andere snap ik je reactie ook wel. Soms heb ik het gevoel bij Ten hag zo van wat doe je nou man. Verkeerde wissels of in mijn ogen verkeerde positie bezettingen. Maar dan zie je ook weer die schitterende CL wedstrijden. En daar mogen we hem ook de credits voor geven.

Is het zo dat kampioen instroomt 3e voorronde champions league en nummer 2 2e voorronde champions league?
Als dat zo is maakt het wel iets uit, maar niet veel.

18 maart 2019 om 23:11

Kampioen moet, mits voorronde, tegen totaal andere teams. Zoals psv dit jaar ook moest tegen bate.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoreAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

37 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles

In de wandelgangen

Zondag 8 december
Real Madrid is bereid om James Rodríguez en Gareth Bale naar Manchester United te laten gaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren