Update: FIFA gaat akkoord met WK voor clubteams vanaf zomer 2021

Vrijdag, 15 maart 2019 om

Clubs uit Europa zien de plannen van de FIFA voor een nieuw toernooi ter vervanging van het WK voor clubteams niet zitten. De European Club Association (ECA) heeft een protestbrief gestuurd naar de UEFA en FIFA-president Gianni Infantino. De Süddeutsche Zeitung heeft de brief in handen en meldt dat ook Ajax-directeur Edwin van der Sar zijn handtekening heeft gezet.

Tijdens een FIFA-vergadering vrijdag in Miami zou Infantino zijn plannen voor de komst van het nieuwe toernooi aankondigen. De baas van de wereldvoetbalbond denkt aan een nieuw WK voor clubteams dat in de zomer van 2021 voor het eerst gespeeld moet gaan worden. Hieraan zouden 24 clubs aan deelnemen, waarvan 12 uit Europa. Naar verwachting wordt het plan aangenomen door de FIFA Council.

De belangenvereniging van de clubs is hier fel op tegen en heeft dat middels de brief kenbaar gemaakt. Zij vinden het onacceptabel dat Infantino de speelkalender wil veranderen, daar waar het schema tot minimaal 2024 vaststaat. In het bestuur van de ECA zitten verschillende Europese clubs, waaronder Ajax, AZ en Vitesse , maar ook Europese grootmachten als Barcelona en Bayern München. Juventus-voorzitter Andrea Agnelli is de voorzitter van de ECA.

De ECA is niet als enige partij tegen de plannen voor het nieuwe toernooi. Ook de spelersvakbond FIFPro plaatst zijn vraagtekens bij de plannen, mede vanwege het toch al drukke programma. “Hervormingen zijn een natuurlijk en logisch deel van innovatie in de sport. Maar de diverse veranderingen die de laatste jaren al zijn doorgevoerd door de besturen van verschillende competities hebben al geleid tot een overvolle agenda. Die volle kalender is volgens ons eigen onderzoek van invloed op de gezondheid en prestaties van de spelers”, aldus de FIFAPro eerder in een reactie.

Ook de UEFA is tegenstander van het plan. In tegenstelling tot de ECA kan de Europese voetbalbond wel tegen het plan stemmen. Ondanks de stem van de UEFA wordt verwacht dat de plannen zullen worden aangenomen. Mocht het plan daadwerkelijk worden aangenomen, dan overweegt de ECA het toernooi te boycotten.

Update 15 maart 17.50 uur - FIFA gaat akkoord met WK voor clubteams vanaf zomer 2021
Het bestuur van de wereldvoetbalbond FIFA is vrijdag bij een vergadering in Miami akkoord gegaan met het voorstel om het deelnemersveld van het WK voor clubteams uit te breiden naar 24. Het vernieuwde toernooi moet in de zomer van 2021 voor het eerst gehouden worden. Eerder vandaag werd bekend dat verschillende clubs een fel tegenstander zijn van het nieuwe toernooi. FIFA-president Gianni Infantino liet tijdens de vergadering weten dat er nog gesprekken gaan plaatsvinden. “Dit is een grote mijlpaal. Het is onze verantwoordelijkheid om het clubvoetbal te ontwikkelen, op alle continenten.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door marc juventus)

Bij de fifa telt maar één ding: grof geld verdienen. Of de kwaliteit van de bestaande competities eronder gaat lijden of niet zal hun een worst wezen. Kan mij goed voorstellen dat de eca een boycot overweegt.

Terecht dat ze hier tegen zijn. Het is van de zotte dat de Fifa het WK voor Clubteams zo drastisch wil veranderen. Het schema is in veel landen al overvol, en hierdoor zal het toernooi alleen maar langer duren. Bij de Fifa draait alles om geld, ze geven niets om de clubs en de voetballers.

En wij klagen voor "maar" drie dagen rust voor Real .
Is toch een idee dat volkomen absurd is. Puur en alleen kijkend naar geld, terwijl de spelers al zoveel wedstrijden moeten spelen.

15 maart 2019 om 10:32

En soms gaat dat goed, zo vind ik dat Ajax opvallend weining blessures heeft ondanks het drukke programma, en soms gaat het fout, zoals nu bij Manchester. Geen enkele club kan 10 blessures opvangen en kwalitatief hetzelfde team opstellen.
Een drukkere agenda doet de problematiek rond blessures alleen maar toenemen.

15 maart 2019 om 12:43

Ajax heeft natuurlijk helemaal geen drukke agenda als je dit vergelijkt met clubs uit andere competities. Dat hoort er nou eenmaal bij als je een topclub bent. Snap wel dat de KNVB doet omdat het om de punten draait bij ons maar toch hoop ik niet dat elk jaar 10 wedstrijden verzet moeten worden omdat een Nederlandse topclub nog Europees speelt. Hebben ook meer geld en een bredere selectie dan de rest van de competitie en hoort er nou eenmaal bij als je een topclub bent. Real speelde bijvoorbeeld tegen Atletico, 2x tegen Barca en 2x tegen Ajax in minder dan 1 maand..

15 maart 2019 om 13:17

Spelers van Ajax hebben een korte(re) vakantie gehad omdat de voorronde CL vroeg begon (6 extra wedstrijden) en een hogere intensiteit in het eerste deel van de competitie (6 extra wedsrijden) en na de winterstop 4 exyra wedstrijden met een intensiteit die de eigen ED meestens overschrijdt. Meer wedstrijden dan PSV en Feyenoord. Dat het aantal geblesseerden zo laag is, vind ik opvallend.

Als je als club weigert om hieraan deel te nemen kun je dan geschorst worden voor andere toernooien?

15 maart 2019 om 09:50

CL valt onder uefa

Een uitstekend plan. Begrijp niet dat van der Sar hier tegen kan zijn. Hij behartig de belangen van Ajax.

Laten wij wel wezen. De kans dat een Nederlandse club hier aan meedoet is gewoon niet zo groot. Dus kan je profiteren als de topclubs wat vermoeid zijn als je tegen hun moet spelen.

Mocht je toch een keer mogen meedoen dan kan je er financieel een slaatje eruit slaan. Dus nog steeds winst. Maar structureel gaat geen enkele NL club hier aan mee mogen doen. En mocht het wel zo zijn dan mag je blij zijn. Dan rouleer je toch gewoon lekker met de selectie en kan je spelers ervaring op laten doen op het hoogste niveau.

15 maart 2019 om 11:15

Als van der Sar hier mee in zou stemmen om deze redenen zou hij hetzelfde doen als de Fifa die hier duidelijk alleen aan hun eigen belangen (geld) denken. Gewoon absurd dat er nog meer wedstrijden gepropt worden in een al overvol schema.

15 maart 2019 om 11:20

@origineel

Zeer begrijpelijk dat de mensen van Fifa aan de belangen van Fifa denken. En zo zou het ook met van der Sar moeten. Hij moet alleen denken aan de belangen van Ajax.

Heb al eerder aangegeven waarom het Ajax nog niet eens slecht zou kunnen uitkomen.

15 maart 2019 om 11:22

Van der Sar komt juist op voor de belangen van zijn spelers. Van het AD mei 2018: "Van de 24 clubs die aan het zomerse toernooi deelnemen komen er 12 uit Europa en deze zijn geselecteerd op basis van het verleden. Naast Ajax zijn ook Bayern München, AC Milan, Liverpool, Inter, Manchester United, Juventus, Real Madrid, FC Barcelona en Paris Saint Germain uitgenodigd. In een speciale groep moeten Manchester City, Chelsea, Atlético Madrid, Porto, Benfica en Borussia Dortmund strijden om de laatste twee Europese plekken." Ajax is dus uitgenodigd om deel te nemen aan het eerste toernooi maar Van der Sar begrijpt ook wel dat voetballers ook wel een rust nodig hebben.

15 maart 2019 om 11:51

@ Q

Dan zou ik als Ajax zijnde genieten van het deelnemen van het eerste toernooi. Want daarna zal je er incidenteel eens een keer aan mogen deelnemen.

Spelers willen het liefst op de hoogste podium optreden. Daar kunnen zij zichzelf tonen en kunnen eventueel later een toptransfer maken. Ook is het goed voor hun weerstand zoals de Ligt het zou zeggen

Nee sorry zie alleen maar win situatie voor Ajax. Tijdens de NL competitie kan je af en toe een basisspeler rust gunnen. Ons niveau is toch laag.

15 maart 2019 om 12:51

is een zomers tournooi. Dus je hebt geen voordeel aan exra vermoeidheid van spelers van potentiele CL deelnemers want die is dan net voorbij.
hoogstens aan de start van seizoen heb je voordeel als ploegen uit je eigen competitie die wel meededen nog last hebben van spelers die een tekorte vakantie hebben gehad.

Hoe wordt bepaald wie er mee mogen doen? Net zo oneerlijk als de champions leaugue, word je kampioen mag je nog niet met zekerheid meedoen ben ik bang. 12 Europese clubs waarschijnlijk 4 uit Engeland 3 uit Spanje 2 uit Duitsland 2 uit Italië en een gastland.

Ze ruiken weer eens geld ten koste van de belangen van spelers en clubs. What else is new?

Een vraagje, verschillende teams hebben al getekend om hier NIET te zullen aan meedoen... kan de FIFA ze toch dwingen?

15 maart 2019 om 18:40

Inderdaad, de ECA (vertegenwoordigd vele Europese clubs) gaat niet akkoord met dit nieuwe toernooi. Hier is het laatste nog lang niet over gezegd.

15 maart 2019 om 19:14

Hoop echt dat het tegengehouden word. Je zou zoiets wel kunnen doen. Maar dan moet je toernooien vervangen. De agenda is al overvol. Dan heb je straks helemaal geen rust.

De clubs die zich kwalificeren moeten gewoon achter hun beslissing blijven staan en gewoon niet gaan. Als iedere ploeg dat doet hebben ze ook geen uitbreiding voor dat toernooi

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoréAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
247 fans
49 jaar
SeizoenClubW
2010/2011 Manchester United 33 0 1 0
2009/2010 Manchester United 21 0 0 0
2008/2009 Manchester United 33 0 1 0
2007/2008 Manchester United 29 0 2 0
2006/2007 Manchester United 32 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

Van der Sar benadrukt: ‘Overmars zet de poort deze winter niet open’

Edwin van der Sar noemt de uitschakeling van Ajax in de Champions League ‘een flinke tik’. De algemeen directeur betreurt dat de wedstrijden die eigenlijk gewonnen leken niet drie punten opleverden,...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 11 december
Liverpool is een van de zes clubs die de ontwikkelingen rond Neymar in de gaten houdt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren