Ajax mogelijk zonder sterkhouders tegen AZ: ‘Ik kan geen garanties geven’

Donderdag, 14 maart 2019 om

Ajax-trainer Erik ten Hag weet nog niet of Frenkie de Jong en Hakim Ziyech zondag in actie kunnen komen tegen AZ. De twee vaste basiskrachten bleven woensdagavond door blessures aan de kant tegen PEC Zwolle (2-1). De coach van de Amsterdammers durft niet met zekerheid te zeggen dat het tweetal aan de aftrap kan verschijnen in Alkmaar. Op de persconferentie in aanloop naar de wedstrijd, hield de trainer een slag om de arm. Noussair Mazraoui hield enkelklachten over aan het duel met PEC, maar Ten Hag gaat ervan uit dat de rechtsback zondag kan spelen.

“Mazraoui heeft een tik op zijn enkel gekregen en bleef vandaag binnen”, aldus Ten Hag, die ook Dusan Tadic niet op het trainingsveld kon verwelkomen. De clubtopscorer had buikklachten, maar de trainer rekent erop dat de Serviër zondag in staat is om te spelen. “Ik verwacht dat het voor zondag wel oké zal zijn.” Over de inzetbaarheid van De Jong en Ziyech was Ten Hag minder uitgesproken. “Het ontwikkelt zich, we hebben er een verwachting bij, maar ik kan nu niet zeggen of ze zondag wel of niet aan de start zullen staan. De medische staf doet er alles aan om ze fit aan de streep te krijgen.”

De trainer wil met oog op het drukke programma geen risico’s nemen met de twee vaste waardes. Desondanks zat De Jong voor een eventueel ‘noodscenario’ woensdagavond op de bank tegen PEC. “Hij kan spelen, maar mogelijkerwijs ook het probleem verergeren. We willen voorkomen dat hij verderop in het programma gaat uitvallen. Ik kan er nu geen garanties over geven”, legde hij uit. Waar De Jong is opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal, mag Ziyech zich gaan melden bij Marokko.

Ten Hag hoopt dat de internationals de aankomende duels met Ajax in hun achterhoofd houden. “Natuurlijk hebben we het daarover met de spelers. Ze moeten beseffen dat we nu voor titels spelen. Met vriendschappelijke wedstrijden van nationale elftallen hebben we het er ook over, maar uiteindelijk moet de speler zijn eigen belangen afwegen. Voor het Nederlands elftal zijn het ook belangrijke wedstrijden. Uiteindelijk moet de gezondheid van de speler voorop staan”, aldus Ten Hag, die zegt in contact te staan met de medische staf van Oranje. “De medische staf van beide organisaties hebben ook contact met elkaar over dit soort dingen. Als iemand fit is ben ik er voorstander van dat ze spelen. Van wedstrijden op topniveau worden ze beter. En de bonscoach heeft het recht toe om keuzes te maken.”

Het drukke programma van Ajax leek woensdag tegen PEC Zwolle van invloed op het spel. De Amsterdammers waren minder overtuigend dan tegen Real Madrid en Fortuna Sittard. Ten Hag is van mening dat er niets mis is met de fitheid van zijn selectie. “Als je tegen Real Madrid, Fortuna Sittard en in de eerste helft plus slotfase tegen PEC Zwolle ziet wat de spelers kunnen opbrengen aan veerkracht, denk ik niet dat ze moe zijn. Als je in de tachtigste minuut de gelijkmaker om de oren krijgt, je nog moet aanzetten, de tegenstander terugdringt en de winnende treffer afdwingt, duidt dat erop dat ze fit zijn. Fysiek en mentaal.”


Poll

Wat verwacht jij van AZ - Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

64 reacties (laatste reactie door blackmorerulez)

Als Frenkie er niet bij is zou dat wel erg opmerkelijk zijn. Zat gisteren ook op de bank. Lijkt me dat die op tijd volledig fit is.

14 maart 2019 om 23:22

Je kunt natuurlijk ook een terugval krijgen, bv op de training. Dat hij tegen zwolle naar verwachting fit genoeg was om te spelen betekent niet dat hij dat tegen AZ zeker ook is. Ik denk dat Ten Hag met het oog op de CL geen enkel risico met hem wil nemen en erop vertrouwt dat Ajax ook zonder hem wel van AZ kan winnen. Dus als hij enigszins twijfelt, zal De Jong zo maar op de bank kunnen beginnen.

14 maart 2019 om 13:39

Als Frenkie gisteren had kunnen spelen, moet dat zondag inderdaad geen probleem zijn. Dus denk wel dat ie zal spelen. Ziyech weet ik niet, maar heeft nog tot zondag. Moet lukken

Mooi voor AZ, maar ik verwacht er alsnog niet veel van

Dit lijken me gewoon praatjes van Ten Hag. Natuurlijk staan die twee gewoon in de basis.

14 maart 2019 om 16:22

Zijn niet zomaar praatjes. Hij mag geen ja of nee zeggen ivm de privacy wetgeving 😉

De jong zat gisteren op de bank, dan kun je toch spelen? Desnoods een uur. Ziyech zou jammer zijn, die mis je toch wel en is niet te vervangen, zeker niet door Labyad, die komt tekort. Misschien moet Lang maar in de basis dan

14 maart 2019 om 13:39

Zelfs toen het 1-1 stond werd hij niet gebracht voor het laatste kwartiertje. Tegenwoordig maakt het ook niet zoveel uit of je op de bank of tribune zit. Er mogen toch zoveel spelers op de bank zitten dat hij niemands plekje bezet.

14 maart 2019 om 13:58

Maar Primetime, ik denk dat je voor het forceren van een doelpunt niet zoveel hebt aan De Jong. Dan begrijp ik de keus voor Lang beter, omdat ie ook in de spits kan opduiken én assists kan geven. De Jong is niet al te best in iets forceren, bovendien kan je door iets te forceren ook extra druk op een blessure zetten, waardoor ie verergert.

14 maart 2019 om 14:15

@ Primetime, waarom zou je een controlerende verdedigende middenvelder brengen om een doelpunt te scoren? Je hebt dan meer aan een aanvaller of een aanvallende middenvelder.

14 maart 2019 om 13:39

Hij legt in het artikel toch uit waarom hij niet speelde? Hij heeft klachten en spelen kan het erger maken. Beetje vreemd om dan te stellen dat hij best een uur kan spelen..

14 maart 2019 om 14:50

Maar ik neem aan dat Ten Hag hem op de bank heeft gezet omdat hij in geval van nood wel kon spelen. Dus dat scenario is zondag misschien ook van toepassing.

Prima toch. Hoe meer rust, hoe beter ze straks in de CL kunnen presteren. En dat is goed voor heel Nederland.

14 maart 2019 om 13:35

Er zit ook nog een interlandperiode tussen. Zyech zou nu bv. ook twee keer de volle negentig minuten bij Marokko kunnen gaan spelen. Het is altijd maar afwachten of hij daar ongeschonden van terugkomt. Ook voor Frenkie de Jong zou de interlandperiode belastend kunnen worden.

14 maart 2019 om 13:46

Ik denk niet dat Ziyech 2x 90 minuten zal spelen bij Marokko. Renard heeft voor 2 wedstrijden maar liefst 33 spelers opgenomen in de definitieve selectie. Juist omdat maar een deel (18 spelers) afreist naar Malawi en rest achterblijft in Marokko voor de wedstrijd tegen Argentinie.

14 maart 2019 om 13:50

Misschien een beetje overdreven inderdaad, maar het lijkt me niet dat Zyech zich weer voor Marokko zal afmelden, aangezien hij dat de vorige keer ook uit voorzorg had gedaan.

14 maart 2019 om 14:35

Ik durf te wedden dat Ziyech niet afreist naar Marokko en vervolgens naar Malawi . Waarom denk je dat Ajax nu alvast zegt dat Ziyech geblesseerd is? En ik denk ook dat Mazraoui niet gaat reizen naar de rimboe in Afrika. Spelen tegen Malawi in Malawi Ziyech en Mazraoui hebben daar absoluut geen zin in. Ajax is nu belangrijker dan 2 nietszeggende wedstrijden in Afrika. Marokko is altijd 2e keus en leuk voor extra zakcentjes, maar niet wanneer je nog volop in de race bent voor de kampioenschap, beker en champions league.

14 maart 2019 om 14:37

@marocberkane
Dat niet alleen. Voor Ziyech zelf is het einde van het seizoen bij Ajax van belang voor het verdere verloop van zijn carrière. Hij zal willen transfereren deze zomer en een zware blessure (door verergering van een lichte blessure) zou zomaar roet in het eten kunnen gooien. Maar goed, we zullen zien.

14 maart 2019 om 14:45

Eerlijk gezegd maakt het me ook niet zoveel of hij komt of niet. Marokko heeft sws een brede selectie, Africa Cup zijn we toch allang voor gekwalificeerd en oefenwedstrijd tegen Argentinie is ook niet heel belangrijk. Maar wat mij betreft wordt hij dan nooit meer opgeroepen. Er zijn zoveel spelers die het een enorme eer vinden om voor Marokko te spelen, dat die altijd de voorkeur moeten krijgen, ook al zijn ze dan kwalitatief misschien iets minder.

En @desteek77, denk je dat de overige 32 spelers in de selectie van Marokko geen clubvoetbal spelen, maar alleen gereserveerd zijn voor interlands?

14 maart 2019 om 14:53

@marocberkane
Zeker weten! Alleen denk ik niet dat alle overige 32 spelers voor 80% zeker een transfer gaan maken deze zomer, laat staan een lucratieve transfer.

Ik zou, als we niet op volledige sterkte kunnen aantreden Huntelaar in de spits zetten.

Vooral het gemis van Ziyech werd in de wedstrijd van gister pijnlijk duidelijk. Je ziet gewoon meteen dat er een stuk minder creativiteit in het elftal zit. Zou echt een aderlating zijn.

14 maart 2019 om 13:40

Kwam imo vooral door Labyad...

14 maart 2019 om 14:58

Fair enough. Op die assist na (wat wel echt een goeie voorzet was) heb ik Labyad niets nuttigs zien doen. Dan krijg je een keer de kans en dan loop je zo ongemotiveerd en zonder energie over het veld

14 maart 2019 om 13:50

Gewoon Noa Lang meteen opstellen die Labyad kan er echt helemaal niets meer van.

Indien Ajax verliest zal PSV het niet meer uit handen geven omdat de druk afneemt. Daarentegen is het een mooi seizoen zodra Ajax de halve finale CL speelt en de beker pakt.

14 maart 2019 om 14:38

Dat zou ik niet zo stellig beweren. Je gaat er al van uit dat PSV dus wint van het weekend. Daar komt eind van de maand nog Ajax-PSV bij en mocht Ajax die winnen zijn het nog 2 punten in jou scenario en dan heb je ook nog de druk van het op plek1 staan de laatste wedstrijden. Dus ik ben er nog niet zo zeker van als jij stelt. Los daarvan hoop ik gewoon dat Ajax kampioen wordt.

Gewoon kijken hoe het met Frenkie en Ziyech gaat en anders in overleg met de bonden vragen om ze thuis testen zodat ze kunnen herstellen van hun ‘blessures’. Blijf het altijd apart vinden als ze bv zondag niet kunnen spelen voor zo dag en ze dan even daarna wel voor Oranje of Marokko uitkomen.

Denk echt wel dat Frenkie speelt en van Hakim verwacht ik t eigenlijk ook. Ik zat meer aan rust te denken, laat ze dan die oefeninterlands maar hun rust pakken. De prijzen komen er aan en we hebben 9 finales die we gewoon moeten winnen.

14 maart 2019 om 14:09

Oefeninterlands? Nederland speelt ek kwalificatie waaronder de wedstrijd tegen Duitsland

14 maart 2019 om 15:34

Oepsie, nou laat Hakim dan maar spelen.
Sorry hoor, was het ff helemaal vergeten en zat te denken aan Neres's oefeninterlands

Het begint een beetje op te breken als je de lijst ziet hoeveel wedstrijden Ajax al gespeeld heeft. 20 eredivisiewedstrijden, 4 beker wedstrijden en 16 CL wedstrijden en dan reken ik de interlands en vriendschappelijke wedstrijden niet eens mee. Hoe gezond Ajax ook is, ze kunnen nooit op boxen tegen de Europese topclubs die 2 volwaardige elftallen neer kunnen zetten.

14 maart 2019 om 14:40

@Janta nog 5 eredivisie wedstrijden er bij optellen denk ik😉

14 maart 2019 om 15:01

Janta, wat en bizar aantal he, en zoals vassinerend al zegt, tel er nog maar 5 bij op, plus ook nog 1 bekerwedstrijd (ajax heeft er al 5 gespeeld) en dan komen er nog 9 competitiewedstrijden bij, nog minstens 2 CL-wedstrijden en 1 bekerfinale. Dat worden minstens 34 16 6=56 wedstrijden dit seizoen. Ter vergelijking: Feyenoord speelt er 41 (34 2 5 1 (JC-Schaal)) en PSV 45(34 8 2 1). Dat is toch wel echt een wezenlijk verschil.

Foutje gecorrigeerd: 16 CL wedstrijden

14 maart 2019 om 15:12

Dat bewijst juist dat het aantal wedstrijden niet direct een effect heeft op blessures. Het heeft ook gewoon met pech/geluk te maken, of misschien wel de manier van trainen.

Bij Feyenoord hebben dit seizoen 10 spelers minimaal twee wedstrijden moeten missen door een blessure. Volgens mij zijn bij Ajax tot nu toe juist (bijna) geen noemenswaardige blessures geweest.

14 maart 2019 om 15:25

marocberkane: ik denk ook dat de manier van trainen, je rust pakken, je geestelijke gezondheid (goed in je vel zitten) en natuurlijk de factor geluk ook erg meespelen. Plus: de een is gevoeliger voor blessures dan de ander. En nu ik erover nadenk, het goed in je vel zitten is waarschijnlijk echt best bepalend, want bij Feyenoord waren er in het kamipoensjaar ook weinig blessures.

Maar toch is de kans op overbelasting met zoveel wedstrijden natuurlijk wel aanwezig. Blind heeft dit jaar 1 duel gemist, de eerste bekerronde. Dat zijn 43 wedstrijden al. Tadic 41, Van de Beek 42 (wel met invalbeurten), Onana 40, De Ligt 40. Dat is best veel. Maar hopelijk blijven ze in de positieve flow.

Ik heb het ook over hoe ze nu er voor staan.

14 maart 2019 om 15:03

Janta, er zijn al 25 competitierondes gespeeld en 5 bekerrondes. Je bent nog in je winterslaap

De wedstrijd van gisteren moet ook als een grote waarschuwing gelden voor volgend seizoen. Zonder Frenkie en Ziyech was Ajax creativiteitsloos, gezapig, ongemotiveerd, kwetsbaar, er werden weinig kansen gecreeerd.
Het is dus zaak om echt waardige vervangers voor hun te vinden anders gaat de kwaliteit fors achteruit.
Wat mij betreft gaan ze in de zomer vol voor Mount als vervanger van Frenkie en de vervanger van Ziyech moet Pavon worden. Dan haalt Ajax weer twee creatieve kwaliteitsspelers binnen waar Ajax op kan rekenen.
Mochten ze beiden toch niet haalbaar blijken dan overschakelen naar Shabani van Bayern en naar Anthony van Sao Paolo.

14 maart 2019 om 15:28

Jonkmans: Dus geen Odegaard en/of Doan? Zou Mount ook toejuichen btw,, maar denk dat Chelsea, indien ze de transferban krijgen, hem niet zo makkelijk laat gaan.

14 maart 2019 om 15:41

Dat zijn meer spelers voor de breedte. Je ziet dat ze niet wekelijks een constant hoog niveau halen. Voor de basis zijn betere spelers nodig.

Als Labyad maar niet de vervanger is, die heeft nog zo weinig laten zien. Gewoon Neres - v/d Beek - Tadic achter spits Dolberg, en op het middenveld Schöne en Mazraoui (veltman rechtsback).
Als Mazraoui ook niet fit is, dan Sinkgraven of Gravenberch naast Schöne.
Als Ziyech weer terug is kan v/d Beek gewoon naast Schöne en is er al helemaal niets aan de hand.

Alsjeblieft, haal die Schöne er nu eens uit. Invallen prima maar even geen basisspeler.
Het middenveld is veel te traag met hem. Veltman opstellen (ook goed voor de CL) en Mazza naar het middenveld. Donny op de plek van Lasse. Trouwens als Ziyech wel fit is, Tadic in de spits Neres links.
Pff wat is trainer zijn met zo'n elftal makkelijk. Ik had 3 punten los gestaan van pisvee.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoréAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

271 fans
Middenvelder, 26 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 15 5 0 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

Joël Veltman ‘stopte telefoon weg’: ‘Daar heb ik anderen niet voor nodig’

Ajax zag dinsdag zijn Champions League-avontuur ten einde komen door een 0-1 nederlaag tegen Valencia en Joël Veltman was direct betrokken bij de enige tegentreffer. De verdediger hief bij een aanval...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 13 december
Gianluca Scamacca heeft de interesse gewekt van Juventus, AC Milan, Napoli en Benfica. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren