Ajax breekt met tendens: ‘Dat kan dus nog steeds slagen in Europa’

Woensdag, 13 maart 2019 om

De prestaties van Ajax in de Champions League dienen als voorbeeld voor andere kleine clubs in Europa, stelt Morten Olsen. De voormalig trainer van de Amsterdammers heeft genoten van het spel van de ploeg van Erik ten Hag tegen Real Madrid (1-4). Volgens de Deen toont Ajax aan dat je ook met minder geld kan presteren in Europees verband.

“Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik de zege van Ajax tegen Real had voorspeld”, zegt Olsen in een interview met SportMagazine. “Niet zozeer het resultaat, maar vooral de manier waarop was prachtig tegen Real Madrid. Ajax domineerde. Het is de mooiste manier van voetballen, maar ook de moeilijkste. Iedereen kan verdedigen, maar spelen zoals Ajax is erg complex.”

“Het vereist duidelijkheid, durf en geduld”, vervolgt Olsen, die stelt dat de overwinning van Ajax voor veel clubs als inspiratie kan dienen. “Het goede nieuws is dat, in een tijd waarin geld de bepalende factor lijkt te zijn, een club uit een klein maar visionair land dus nog steeds kan slagen”, aldus de Deen, die aangeeft dat vasthouden aan je filosofie uiteindelijk wordt beloond.

“Ajax neemt alleen trainers en spelers aan die kunnen brengen wat de club van hen vraagt. Ik heb nooit bij Ajax gespeeld, maar de manier van spelen past bij mijn visie van het voetbal”, aldus Olsen, die de spelers van Ajax prijst. “Het vergt moed om zo te spelen tegen Real, maar ook kwaliteiten. Die jongens die Real verslaan, zijn gewoon allemaal in staat om goed te voetballen.”Gerelateerd

26 reacties (laatste reactie door nick danninga)

Alleen is dit wel een manier waarin je 1 keer in de 20 jaar misschien een keer Europees succes hebt. Maar als Ajax dat vaker wilt bereiken zul je toch consequent beleid moeten voeren.
Dus niet zoals bij Feyenoord toen ze kampioen werden, daarna hebben ze niet adequaat ingekocht voor de jaren na het kampioenschap. Met als gevolg dat Feyenoord weer op een gapende kloof ligt.
Dus als Ajax vaker zo'n groot Europees succes wilt bereiken moeten ze nu eigenlijk weer hun slag slaan en grote talenten gaan opkopen zoals bijvoorbeeld Chong, Cherki, Nkunku, Redan en Xavi Simons.
Dan heeft Ajax daar mogelijk over een paar jaar weer profijt van. Om mogelijk weer groot Europees succes mee te behalen.
Zo is ook mede het huidige succes ontstaan door eerder grote talenten als Onana, Frenkie De Jong, Dolberg en Neres te kopen. En dat aan te vullen met eigen grote talenten en met internationaal ervaren spelers die wat toevoegen aan het basiselftal.

13 maart 2019 om 14:09

Welk beleid stel je dan voor? Wekelijks tickets voor de loterij kopen en hopen dat je de loterij tien keer wint zodat je financieel mee kan met de absolute top?

13 maart 2019 om 14:16

Goed lezen, door grote talenten op te kopen nu ze nog niet zo duur zijn. En dat weer aanvullen met eigen grote talenten en met internationaal gelouterde spelers.

13 maart 2019 om 14:43

Dat heeft niks met goed lezen te maken. Welke topclub laat een aanstormend talent zo makkelijk gaan ? Daarnaast hebben alle spelers die jij daar noemt een grote kans om binnen 2 a 3 jaar bij een absolute topclubs te spelen, dan gaan ze geen genoegen nemen met (alle respect, mijn) Ajax. Onana stond overigens niet bekend als toptalent. Neres is puur gehaald op basis van scouting en had nog nooit iemand van gehoord hier in Nederland. De Jong was wisselspeler bij Willem 2 en paste (gelukkig) perfect binnen de Ajax filosofie. Al ben ik ook van mening dat Frenkie geluk heeft gehad met spelers als van de Beek en Nouri om zich heen. Ajax moet zich gewoon nog meer richten op het hebben van een nagenoeg perfect scoutingsnetwerk. Ze moeten investeren in betere analisten en hun jeugdcomplex nog verder uitbreiden. Het salarisplafond zal nog hoger moeten worden, maar daarvoor zullen de vaste inkomens ook moeten stijgen. Dat is de enige manier om aan te haken bij de top

13 maart 2019 om 14:45

Dat hebben die grote clubs ook al door. En zelfs voor die piepjonge spelers betalen ze al fortuinen. Je zal met iets helemaal nieuw moeten komen wil je ze weer voor blijven

13 maart 2019 om 14:53

Maar Ajax zit nu wel in een veel riantere financiele positie en dat gaat alleen nog maar beter worden voorlopig. Dus wellicht kunnen ze die talenten meer bieden dan normaal en zijn ze misschien wel bereid de overstap te maken. Overmars heeft zelf aangegeven dat Ajax bereid is om ver te gaan voor de spelers die Ajax wilt hebben. Dan mag hij ook ver gaan om grote talenten op te kopen.

13 maart 2019 om 15:00

@jonkmans leuk hoor, iemand verwijten dat hij niet goed leest terwijl jij je reactie gewoon achteraf aanpast. Niet erg chique van je.

13 maart 2019 om 17:09

Je was wat te vroeg met je reactie. Mijn verhaal was toen nog niet compleet. Maar goed, graag een inhoudelijke reactie. Of heb je een beter alternatief plan?

13 maart 2019 om 18:08

Waarom plaats je het dan als het nog niet compleet was?

13 maart 2019 om 18:21

Nu heb je wel een punt, maar ik denk dat het moeilijk zal zijn voor Ajax om elk seizoen een goed team neer te zetten omdat je eigenlijk voor elke speler die vertrekt weer een voltreffer moet scouten. Eigenlijk had ik gehoopt dat ze deze winterstop wat actiever op zoek waren gegaan naar nieuwe talenten. Heb op het moment eigenlijk ook niet het idee dat er heel veel rond loopt in de jeugd.

13 maart 2019 om 14:49

Het gaat over Ajax, waarom moet daar steeds Feyenoord bij genoemd worden en andersom. Slaat kant noch wal

13 maart 2019 om 17:07

Ik bedoelde als voorbeeld in mijn verhaal een club die eens in de 20 jaar een groot succes boekt. Feyenoord leek mij een vergelijkbaar voorbeeld om uit te leggen wat ik bedoelde.

Ben ook benieuwd wat Luis van Gaal, Roland Koeman, Martijn Jol en Francois de Boer ervan vinden.

13 maart 2019 om 14:50

Luis van Gaal: "Mis amigos y amigas de la prensa, yo me voy" On: Degene die dit voorspelt had, hadden ze sowieso in de gevangenis moeten gooien. Bovendien zijn ze gewoon een paar keer goed weggekomen, desalniettemin hebben ze hun doelpunten echt goed uitgespeeld en waren ze erg effectief bij de eerste aanvallen i.t.t. de week ervoor.

13 maart 2019 om 15:00

ja idd en Bart van Merwijk niet te vergeten :

13 maart 2019 om 16:29

Wie dat ook mogen zijn, laat ze een post plaatsen en ik zal het lezen. Kan er geen genoeg van krijgen!

Ik ben het met Morten eens dat Ajax op een inspirerende manier heeft gespeeld en waar teams die zich in een underdog positie bevinden aan kunnen optrekken. Maar dit Real Madrid heeft al 8 keer verloren in de primera division dit seizoen. Werd met 3 goals verschil geklopt door CSKA Moskou in het eigen Bernabeu. Ajax heeft fantastisch gespeeld en rook bloed bij Madrid na een onthutsend zwak optreden in Amsterdam. Ik verwacht dat als Ajax een ploeg loot die verdedigend goed staat en weinig ruimte weg geeft tussen de linies het Amsterdamse spel weer heel kinderlijk en naïef toont. Net als in de EL finale tegen Man Utd.

Dasphantom: Dan diskwalificeer je jezelf bij dezen als voetbalkenner met dit soort uitspraken. Maar blijf jij maar geloven dat Ajax al veertien(?) CL wedstrijden op rij 'toevallig' een tegenstander treft die totaal uit vorm is en dat de eerste de beste tegenstander die wel in vorm is Ajax even oprolt. Zoals inderdaad in de verloren EL-finale.

We zijn echter twee jaar en een hoop ervaring verder...

Dan blijf ik gewoon geloven dat Ajax met deze selectie en trainer de potentie heeft om het nog verder te schoppen in de CL. Hollandsche School 2.0. Mits goed uitgevoerd is daar niets en niemand tegen opgewassen. Voor mij is dan ook niet de vraag of Ajax een ronde verder kan komen of de CL kan winnen maar of het team nu al in staat is om het volgende (laatste) stapje te zetten. Zo ja, dan spelen ze iedereen van de mat. Alle Ronaldo's, Messi's en Aguero's ten spijt.

Door al het financiele geweld leeft men tegenwoordig met de gedachte dat je alleen met geld prijzen wint. Een enorme misvatting. Zoals een heilige het ooit treffend zei: Ik heb nog nooit een zak geld zien winnen.
En zo is het maar net.

13 maart 2019 om 15:58

Ajax heeft tot nu toe in de CL hun volle potentie benut, en dan zie je waar ze toe in staat zijn. Zolang ze hun CL-vorm vasthouden, en het geluk aan hun zijde (blessures, schorsingen, gunstige loting) hebben, kunnen ze het ver schoppen. Realistisch gezien denk ik niet dat ze de CL zullen winnen, maar een halve finale plek is zeker mogelijk. Maar zoals ik zei, je moet geluk hebben met de loting. Een Man City in de volgende ronde is wat anders dan bijv Porto.

13 maart 2019 om 16:40

Ik heb alle CL wedstrijden bekeken maar heb weinig spelers gezien met de overmacht als Frenkie, Matthijs, Nico, Tadic. Ook weinig backs gezien met de drive als die van Mazraoui. Met een Ziyech erbij heeft Ajax een ploeg zoals je ze niet vaak ziet. Barca en City lijken mij de enige ploegen waar ik Ajax kansloos tegen acht. Als die tegen elkaar loten kan het sprookje zomaar doorgaan. De zogenaamde realisten gaven aan het begin van het seizoen Ajax weinig kans op plaatsing groepsfase, vervolgens zou Benfica een maatje te groot zijn. Real was zeker ons eindstation. Ik hou er liever geloof in. Kijkt wel zo leuk!

13 maart 2019 om 19:37

Ik diskwalificeer mezelf als voetbalkenner? Ik geef gewoon mijn mening en ik hoop ook echt dat Ajax de CL zal winnen. Ik geloof alleen niet dat dit Ajax een Juve of een Barça even elimineert. Het klopt dat Ajax 2 jaar verder is in zijn ontwikkeling. Jammer voor jou dat de andere teams niet stil hebben gezeten. Je bent in een soort van tunnelvisie beland en ziet jezelf als een messias maak ik op uit jouw schrijven. Sterkte de komende weken en mocht het toch anders lopen dan ben ik de eerste van wie je hoort via dit forum.

14 maart 2019 om 11:34

Dasphantom: Fair enough, ik was wellicht wat scherp in mijn comment.

Maar van tunnelvisie of Messias is natuurlijk geen sprake. Ik ben geen fan van de een of andere club en geef net als jij mijn mening. Zie de potentie van dit Ajax en weet dat ze in theorie nog beter kunnen dan tegen Real en Bayern. Dat in ogenschouw genomen doet mij denken dat ze in staat zouden kunnen zijn om City, Juventus of Barca te verslaan.

Of het er ook uitkomt blijft altijd de vraag bij zo'n jonge en ten opzichte van de grootmachten onervaren ploeg. Voor exact hetzelfde geld gaan ze er in de kwartfinale kansloos vanaf.
We gaan het zien!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.AZ00
3.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 15 juli
Real Madrid wil Andriy Lunin wederom verhuren, met Real Betis als een serieuze kandidaat om hem tijdelijk over te nemen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren