Heitinga: ‘Ik kan het niet accepteren dat Ajax zo vertegenwoordigd wordt’

Dinsdag, 12 maart 2019 om 21:31Robin Bruggeman

Ajax Onder-19 verloor dinsdag na strafschoppen van Olympique Lyon in de UEFA Youth League, nadat er na negentig minuten spelen een 2-2 stand op het scorebord stond. De Amsterdamse talenten kwamen echter matig voor de dag gedurende de wedstrijd en mochten van geluk spreken dat zij het überhaupt tot een penaltyserie konden laten komen. Trainer John Heitinga was na afloop van de wedstrijd dan ook niet te spreken over de prestaties van zijn ploeg.

“Wij hebben het gedurende negentig minuten gewoon niet goed gedaan en dat is zeer teleurstellend als je zo ver komt in de Youth League, wat toch het mooiste podium is”, blikte hij via de officiële kanalen van zijn club terug op de uitschakeling in de achtste finales. “Je hoopt dat een aantal individuele spelers het verschil kan maken, maar dat is niet gebeurd. Als ploeg hebben we een dikke onvoldoende gescoord.”

Heitinga had graag een ‘bepaalde trots en inzet’ gezien bij zijn spelers, maar moest concluderen dat dit bij veel van zijn pupillen niet het geval was: “Iedereen moet goed nagaan hoe hij zijn eigen wedstrijd heeft gespeeld. Ik heb te veel jongens gezien die een zeer zwak optreden hebben afgeleverd. Je kunt je in de kijker speler op dit podium, maar dat hebben we niet gedaan.”

Ondanks het teleurstellende einde van het avontuur in de ‘mini-Champions League’ is Heitinga toch wel tevreden met het eerdere verloop van het toernooi: “Je bent fysiek, tactisch en op technisch gebied uitgedaagd. Je hebt tegen verschillende landen gespeeld en dat is wat je wilt voor je jeugd. Alleen Ajax op deze manier vertegenwoordigen, dat kan ik niet accepteren.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door pinko)

Commentaar geven over hoe de ploeg gespeeld, terwijl die zelf met een ultradefensieve opstelling komen tegen fysiek sterkere tegenstander...nee heitinga jij hebt het lekker aangepakt

12 maart 2019 om 21:41

Idd wou ik net zeggen. Zelf heeft hij het ook totaal verkeerd neergezet. Lekker makkelijk scoren door het elftal dr schuld te geven maar ga niet ineens heel defensief spelen terwijl.je normaal gesproken een aanvallende ploeg bent. En ja topclubs passen zich soms aan op de tacktiek van de tegenstander maar Ajax niet. Dus ga gewoom gedurfd aanvallend voetballen

Het is ook niet heel raar, de jeuhdopleiding van Lyon is een van de sterktste opleidingen van heel Europa..

12 maart 2019 om 21:53

Dat is waar, maar Ajax claimt wel graag dat ze een van de beste opleidingen van de wereld heeft, en terecht. Maar dan mag je het in zo'n wedstrijd niet zo af laten weten. Om nog maar niet te spreken over die aanloopjes in de penaltyserie.

Heitinga moet lekker de boezem in eigen hand steken.... Zijn tactisch plan was niet des Ajax. Defensief en niet berust op ons snelle technische combinatie spel van weleer. Heitinga heeft iets teveel afgekeken van FdB. Vre-se-lijk wat een aanfluiting. En nog afgeven op zijn spelers ook

12 maart 2019 om 21:49

Heitinga lijkt me ook niet de slimste overigens. En dan met dat zusje van Zenden erbij heeft ie het denk ik onderhuids ook nog best een beetje hoog in de bol.

12 maart 2019 om 21:53

Off-topic Freudiaanse uitdrukking? Boezem in de hand steken? On-topic als het zo doorgaat, krijgt Ajax over vijf jaar problemen, met een goede aanwas van talent met dit soort trainers!

13 maart 2019 om 00:20

@Maverick, denk juist dat Ajax met dit soort trainers alleen nog maar echte toppers uit de jeugdopleiding. De ondanks de trainer ipv dankzij de trainer. Het is af en toe echt een aanfluiting.

Ik zag een lusteloos elftal, zonder vaste patronen en ideeen! Het was schandalig slecht, maar de fysiek was wel heel doorslaggevend, en het stond niet goed op t middenveld. Daar werden ze steeds overlopen! En dan moet je iets doen. Wellicht dat John Heitinga gewoon nog een matige trainer is.

Zever niet vent, je stelt zelf nota bene een middenveld op waar geen beetje voetbal inzit. Jij moet je schamen, je kiest voor een laffe opstelling omdat je compleet tegen de filosofie in countervoetbal wilt spelen en dan ga je achteraf nog afgeven op die spelers.

Misschien iets meer voetballers opstellen dan, en ze aanvallender voor de dag laten komen. Je speelt anti voetbal met je ploeg en krijgt alsnog zo'n 30 schoten tegen in 90 minuten tijd. Duurde ook meer dan een uur voordat hij eindelijk probeerde in te grijpen, tactisch onbenul.

Als Ajacied in hart en nieren had het je gesierd na deze wanprestatie de hand in eigen boezem te steken en je spelers uit de wind te houden. In plaats daarvan was je je handen in onschuld en geeft de talenten (sommigen 15 jaar oud) de schuld. Ongeschikt!

Ik snap ook niet dat je het hele seizoen speelt met een soort van vaste basis, en dan bij de Youth League weer spelers uit Jong over laat komen. Hebben helemaal geen vaste ritmes in dat team, en de rest weet ook niet wat het aan zo’n gozer heeft. Daarnaast een dramatisch tactisch plan van John.

Hard schreeuwen zodat men jouw eigen onkunde niet ziet, daar trappen we niet in Johnny. Waar de A1 voorheen bijna altijd bekend stond als technisch een van de beste teams van Europa, krijgt hij het voor elkaar om betonvoetbal te spelen.

Als 'analist' vond ik het al geen licht in zijn nagelnieuwe pak, maar als trainer lijkt hij ook niet echt uit de verf te komen. Zit ik er naast, voor de mensen die hem wat beter volgen?

12 maart 2019 om 22:05

Komt prima uit de betonverf..

Mag van mij snel vervangen worden door een trainer met een passende aanvallende visie.

13 maart 2019 om 00:06

Hij staat al 1,5 jaar bij flink wat mensen onder druk omdat hij niet voldoende uit de groep haalt die hij heeft (vorig jaar en dit jaar ook) maar heeft ook deels de 'pech' dat zijn spelintentie toch wel veel verschilt van die van Dave Vos (trainer u17) die dan weer goed in de smaak valt. Hij grijpt graag terug naar de oudere jongens in belangrijke wedstrijden en laat zijn ploeg veel op individuele kwaliteit spelen. Is geen duidelijke lijn te ontdekken in zijn team(s), maar zo erg als vandaag heb ik nog niet gezien. Hij speelt met een dispensatiespeler die al hele seizoen niet speelt opeens op het middenveld (Ter Heide) terwijl deze totaal geen toekomst heeft bij Ajax. Krijgt het nummer 8 shirt en komt de middenlijn nieteens over terwijl een hele talentvolle nummer 8 in YL al hele seizoen geschoffeerd word. Dat ze Ekkelenkamp/Gravenberch terug haalde in groepsfase kan ik begrijpen, dat zijn nog jeugdspelers qua leeftijd maar om nu een dispensatiespeler die 0.0 toevoegt terug te halen omdat je geen vertrouwen hebt in de middenvelder die er in competitie staat is bizar. Ik heb er geen probleem mee te verliezen van Lyon, hebben een fijn team met enkele fijne spelers. Maar dan zie ik Ajax liever proberen te voetballen ipv proberen tegen te houden en te counteren. Ik ben van mening dat Heitinga niet goed genoeg is om de o19 van een Nederlandse topclub te mogen trainen op dit moment, hij zit puur op die positie omdat hij een jongen van de club is en niet omdat hij de meest geschikte trainer is.

13 maart 2019 om 00:43

Helder verhaal. Dank.

Ik hoop niet dat hij teruugkeert als analisy als zijn trainingscarriere een kort lot is beschoren.

Ik was ook verast toen ik zag dat Ünüvar op de bank zat.

12 maart 2019 om 22:10

Ik niet, o19 wedstrijden houd hij gewoon niet vol omdat hij niet genoeg inhoud heeft. In de competitie kan je hem wel laten staan zodat hij conditioneel kan wennen maar in de YL gaat dat niet

Nou John, wie stelt de spelers op scherp. wie heeft deze 11 gekozen? Deze man moet snel uit de staf gehaald worden. Heeft een echt Ajax-hart, maar is ongeschikt als trainer.

Zo'n onervaren en matige trainer op je belangrijkste jeugd elftal zetten. Hoe komne ze er steeds maar weer op om oud profs zo snel op een team te zetten. Laat ze eerst 5-10 jaar ervaring opdoen. talententrainers is een vak apart, dat leer je niet even direct na een makkelijk gegeven knvb papiertje.

Bij Ajax zie ik vaak dat verkeerde mensen in posities worden geplaatst waar ze niet horen. Dat had ik gevoelsmatig direct met het trainerschap van John Heitinga, mede gevoed door zijn ondermaats optreden als voetbalanalist. Weinig inhoud, dus dan begin je al op achterstand. En bij Ajax lijkt dat op een steeds groter wordend probleem, na het vertrek van Jonk & Co. Hopelijk heeft die wijziging niet te veel invloed op de doorstroming van talenten, maar met John Heitinga als exponent van het nieuwe trainersgilde, heb ik toch wel wat bedenkingen. Maar misschien wordt hij na een evaluatie bedankt voor zijn diensten. Zou een juiste beslissing zijn, want deze jongen helpt Ajax echt niet verder.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7366
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2914
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
89 fans
Coach, 37 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 23 april
Beerschot heeft de optie tot koop in het huurcontract van Zakaria Bakkali niet gelicht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren