Feyenoord krijgt ‘zware sancties’ en wordt weer ‘zwaar gedupeerd’

Maandag, 11 maart 2019 om

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Feyenoord opgelegd dat Vak S leeg moet blijven bij de wedstrijd tegen sc Heerenveen op 4 april, zo melden de Rotterdammers via de officiële kanalen. Bovendien krijgt Feyenoord een geldboete van 15.000 euro opgelegd. Feyenoord krijgt deze 'zware sancties' vanwege het vele vuurwerk rond de wedstrijd tegen PSV op 2 december.

Feyenoord vond het voorstel buitenproportioneel, maar de commissie oordeelde anders, waardoor de huidige nummer drie van de Eredivisie nu een straf krijgt. ‘Seizoenkaarthouders van Vak S worden, zoals dit ook is opgenomen in de KNVB-standaardvoorwaarden en in de Feyenoord Seizoenkaartvoorwaarden niet gecompenseerd voor het niet kunnen bijwonen van de wedstrijd’, zo klinkt het.

Stadiondirecteur Jan van Merwijk wordt 'moedeloos van de kleine groep aanwezigen die vuurwerk, fakkels en rookpotten blijft afsteken en daarmee de club en nu dus ook de supporters direct om hen heen zwaar dupeert'. “Als club en stadion doen we er van alles aan om vuurwerk te weren”, stelt Van Merwijk op de site van Feyenoord.

“Er wordt gefouilleerd, we zetten honden in en denken nu toch weer na over het plaatsen en structureel richten van nog meer camera's op bepaalde vakken en overige extra maatregelen om de pakkans van daders te vergroten. Maar we willen ook gastvrij blijven voor die 99 procent die hier wel gewoon naartoe komt voor een mooie en leuke voetbalmiddag of -avond."

“We waarschuwen ook voortdurend voor de risico's die er aan kleven voor de daders zelf en ook voor overige mensen op het vak. Helaas lijkt het er vooralsnog op dat het deze groep vooral te doen is om het te verpesten voor de club en de rest van het publiek, in plaats van het daadwerkelijk positief steunen van het team. Want tonen dat je 100 procent achter het team staat en dat je de spelers vleugels wilt geven, dat kan op heel andere en veel betere manieren.”


Poll

Een terechte straf?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door lekiam)

Wordt tijd dat er nieuwe regelgeving komt dat het mogelijk maakt op een verantwoorde wijze fakkels te gebruiken. Dat het sfeerverhogend werkt is iedereen duidelijk, clubs laten in filmpjes vaak ook tribunes zien met fakkels. Je moet tegelijkertijd misbruik keihard afstraffen. Dus, als je een fakkel netjes in je hand houdt, niks aan de hand. Als je er vervolgens mee gaat gooien, jarenlang stadionverbod. Iedereen blij lijkt mij.

11 maart 2019 om 13:57

Het mag gewoon niet jammer genoeg. En de gemiddelde supporters in die vakken blijven altijd met spullen gooien

11 maart 2019 om 13:59

Dus wat is er tegen het toestaan van gebruik en extra bestraffen van misbruik?

11 maart 2019 om 14:21

Dat het toestaan van gebruik weer leidt tot misbruik

11 maart 2019 om 14:01

Natuurlijk geen goed idee. Er zijn teveel mensen op een kluitje om het 100% veilig af te steken. Gaat het fout, wie is er dam verantwoordelijk?

Echt zonde dat ze dit soort dingen uitbannen. Dat het officieel niet mag en daarom een boete geven, prima. Maar door dit soort straffen zal het helaas wel gaan verdwijnen. Erg jammer.

Hoezo kunnen de Vak S supporters niet gecompenseerd worden volgens de KNVB standaardvoorwaarden? Bij Utrecht Ajax werden alle seizoenkaarthouders van de Bunnikside toch mooi verplaatst over de rest van het stadion. En die straf was nav spreekkoren.

11 maart 2019 om 14:00

En dat was een schandalig besluit van Utrecht. Je eigen supporters een vrijbrief geven zich te misdragen. Ik hoop dat Feyenoord wel op durft te treden tegen zijn eigen supporters.

11 maart 2019 om 15:42

FC Utrecht heeft al vaker er alles aan gedaan om wanordelijkheden van de eigen aanhang te bagatelliseren of de schuld in de schoenen te schuiven van de bezoekende partij. Ik denk bijvoorbeeld aan rellende supporters in en om de Galgenwaard bij Utrecht - Twente. Geweld tegen de aanwezige politie werd goedgepraat onder het mom dat Twente fans het naastgelegen vak bestookten met vuurwerk.

11 maart 2019 om 14:38

@Fanatic, dat was echt een schandalig besluit van Utrecht. Denk dat de KNVB ervan geleerd heeft en daarom heeft besloten dat die supporters niet welkom zijn als straf.

11 maart 2019 om 15:02

Destijds heeft men vanuit Zeist een grote blunder begaan door de uitspraak van deze straf, de lege Bunnikside, niet specifieker te omschrijven. Hierdoor is er een hiaat ontstaan waar FC Utrecht gebruik van gemaakt heeft, wat je daar ook van vind, om de algehele massa (de zogenaamde goeden) niet te laten lijden onder het gedrag van de minderheden (de zogenaamde kwaden).

Daarop heeft men vanuit Zeist gereageerd door in het vervolg in elke straf die te maken heeft met het uitsluiten van supporters, dus een heel vak of zelfs een hele tribune leeg houden, de tenuitvoerlegging dusdanig en expliciet te omschrijven om dit hiaat in de toekomst te voorkomen. Dus om te voorkomen dat clubs hoe dan ook een workaround vinden om de betrokken supporters (goed of slecht, dat even terzijde) alsnog te kunnen compenseren, op welke wijze dan ook.

11 maart 2019 om 15:09

Ik denk dat de KNVB ervan uitging dat Utrecht zou begrijpen wat er wed bedoeld met de straf en niet dat het gebruikt zou worden om de straf te omzeilen. Dus op dat gebied is het goed dat ze een straf specifiek omschrijven.

Sorry maar Bengaals vuurwerk is helemaal niet gevaarlijk. De heksenjacht hierop vind ik echt zwaar overdreven. Bengaals vuurwerk is immers cat.1 vuurwerk. En mag je het gehele jaar afsteken. Kan iemand mij een incident uit een recent verleden geven waardoor deze histerie is ontstaan. Voor de aftrap kan dit echt wel.

11 maart 2019 om 14:01

Mits er niet mee gegooid wordt en je hem niet in iemands nek legt, zie ik ook geen problemen. Bij Hajduk Split, worden ze met 100e tegelijk afgestoken en zelfs mee gegooid maar heb nooit slachtoffers zien vallen. Zware bommen daarintegen, moet je niet willen hebben in een stadion.

11 maart 2019 om 14:04

Jaa dat is idd niet de bedoeling om ermee te gooien en in iemand zijn nek te leggen. Bij normaal gebruik zijn fakkels geen probleem.

11 maart 2019 om 14:01

Misbruik is wel gevaarlijk, die dingen worden gloeiend heet en als je er mee gaat gooien kan je iemand serieus verwonden.

11 maart 2019 om 14:03

Houd die rotzooi lekker buiten het stadion, alleen al die rook die er soms boven het veld hangt. Met oud en nieuw vuurwerk vind ik prima, maar je hebt toch geen vuurwerk in het stadion nodig om je een beetje te kunnen vermaken?

Ik vraag me overigens wel af hoe goed er dan gefouilleerd wordt als blijkt dat het altijd in hetzelfde vak mis gaat

11 maart 2019 om 14:05

Kunt het in je schoenen of onderbroek doen

11 maart 2019 om 14:09

Ja man. Het is koud vuur. Die dingen kan je gewoon terug koppen.

11 maart 2019 om 14:14

Niet in een vak vol met supporters. Vuur is en blijft een gevaarlijk speeltje. Er moet voldoende ruimte zijn tussen het vuur en de mensen. Daarnaast zijn er nogal wat "lolbroeken" die er mee gaan gooien. Dus kan een club dat risico niet nemen.

Wat een onzin, vuurwerk is sfeer verhogend (mits normaal gebruikt) en hoort erbij, onzinnige straf van de Knvb.

Beter gaan ze achter die gasten aan die een verwijzing naar Nouri maakte op die spandoek en of er zo nodig over moesten zingen, dit vind ik noodzakelijker !!!

11 maart 2019 om 14:42

Met dat laatste ben ik het volledig mee eens. Die spreekkoren vond ik walgelijk. Net als wat er werd gezongen over Tadic.

11 maart 2019 om 14:46

ik denk dat ze daar geen zin meer in hebben en dat dossier lekker opzij hebben geschoven...
wat een onzin zeg. Net zoiets als: ga boeven vangen!
Het een sluit het ander niet uit he?

11 maart 2019 om 16:19

Vuurwerk ziet er allemaal wel mooi uit, maar het is te gevaarlijk voor in een voetbalstadion. Je loopt het risico jezelf en anderen te verwonden. Bovendien kun je het nergens kwijt, zodra het aan is, dan krijg je het probleem dat het op het veld wordt gegooid, niet bepaald veilig dat vuurwerk!

Die straf hebben ze bij Emmen thuis toch al uitgezeten? Toen was het vak in ieder geval wel leeg...

Kunnen ze niet gelijk een leeg stadion doen dan. Volgende straf komt er waarschijnlijk toch ook aan voor zelfde fakkels tegen Ajax.of moeten ze zich daar eerst over "buigen"?
Zou overigens mooi zijn als het wel gewoon kan, op een veilige manier, want echt als je die beelden ziet.... kippevel !!!

Lekker dan - wordt een middag thuisblijven i.p.v. naar het stadion. Wat een onzinnige straf van de bond zeg. Zit pas 30 jaar op S en T en nog nooit problemen gezien met vuurwerk. Heel lang geleden was dat anders, toen werden vuurpijlen afgestoken vanuit het vak naast de uitsupporters, tegen de onderkant van de 2e ring. Die pijlen kwamen dan met een bloedvaart in het uitval en zorgden voor heel gevaarlijke situaties. Zoals gezegd is dit mijn ervaring van > 25 jaar geleden, en sinds de jaren dat de bond aanstuurt op een algeheel vuurwerkverkoop ken ik geen enkel incident. Als er regels zijn, dan moet je in principe ook handhaven. Maar je mag ook kritisch kijken naar de doelmatigheid van je regels, en of die niet moeten worden veranderd. We hebben het over Bengaals vuur fakkels, niet over zwaar vuurwerk. In de geest van hetgeen iemand hierboven schreef: als er zieke verwijzingen zijn op spandoeken aan het adres van Nouri e.d, daar zou ik het betreffende vak uitsluiten een passende straf vinden. Bij onacceptabel gedrag zullen de goeden ook onder de kwaden moeten lijden, veel Feyenoorders zullen net als ik met plaatsvervangende schaamte begrepen hebben wat er op het spandoek stond. Maar we hebben het hier over kindervuurwerk. Voor mij is deze straf zwaar over de top.

11 maart 2019 om 15:49

Hier ben ik het volledig mee eens, voor dat spandoek zou een echt zware straf moet komen. Voor dat vuurwerk had voor mij niet gehoeven. Maar als dit de maatstaf is wat wordt dan de straf voor Feyenoord voor de wedstrijd tegen Ajax? 3 wedstrijden zonder publiek in vak Q t/m U aangezien het spandoek over deze vakken hing? Of wedstrijd tegen Ajax volgend jaar geheel zonder publiek?

11 maart 2019 om 17:09

Het is niet de bond die dit alleen bepaald maar de NL wet verbied dit ook. De bond handhaafde dus eigen en wettelijke regels. Wat we er ook van vinden. Je moet alles willen doen om gewonden te voorkomen. Al gaat het 1 miljoen keer goed die ene keer fout is te veel en die moet je dus voorkomen en daar helpen de regels van de bond en de NL wet voor.

No pyro no party! Man, dat is toch prachtig al die fakkels en wat vuurwerk in een stadion. Nee hoor, iedereen moet maar als opera publiek lekker op zn stoeltje blijven zitten en maar vooral niets doen om sfeer te maken...

Wordt eens tijd dat er een verschil komt in vuurwerk en fakkels. Die bommen die gemaakt worden, tja is behoorlijk gevaarlijk en niet gewenst, maar sorry hoor ik vind niks mis met fakkels. Ik vind dat de knvb hier in ook wat beter tegemoet moet gaan komen.
Ik bedoel als je nu eens met die gasten om de tafel kan gaan zitten en zeggen bommen mogen er niet in, maar dan mogen jullie wel fakkels gebruiken onder bepaalde voorwaarden. Dat werkt toch veel beter dan door de knvb gewoon nee te zeggen en er stug aan vast te houden.

11 maart 2019 om 15:16

Als het een om een aangekondigde sfeer actie gaat gesteund door de club dan mag het wel....heb toch regelmatig voor grote belangrijke wedstrijden bij diverse clubs fakkels gezien begeleid door de nodige knallen.
Kan me Ajax PSV nog herrineren vorig seizoen waarbij het dak nota bene ook nog dicht zat en de rook zeker een kwartier bleef hangen.....daar is toen ook niets mee gedaan.

11 maart 2019 om 15:29

Maar je zegt het al...daar is toen ook niets mee gedaan. Daarom moeten die regels ook gewoon aangepast worden en dat begint ermee door fakkels niet als vuurwerk te bestempelen. Er is wel een verschil tussen rookpotten en fakkels, want die zwarte rookpot toen bij psv kon echt niet. als je dat eerst dan kan je er ook gerichter op gaan optreden en kan de knvb er geen boetes voor gaan opleggen. Het doel is volgens mij veiligheid, maar je kan ook doorslaan.

Buiten proportioneel zware straf. Als ze dit al krijgen voor de wedstrijd tegen PSV dan ben ik zeer benieuwd wat de KNVB gaat doen naar aanleiding van de wedstrijd tegen Ajax.

11 maart 2019 om 15:40

Inderdaad daarvoor zouden ze echt een zware straf moeten krijgen wat mij betreft. Een spandoek meters groot met daarop verwijzingen naar Anne Frank, Nouri en Picornie is in mijn ogen toch echt wel veel erger als vuurwerk. Gewoon drie wedstrijden de vakken Q, R, S, T, en U leeg. Of nog beter volgend jaar wel Ajax supporters in de kuip maar geen supporters van Feyenoord, meteen 2 zaken opgelost.

11 maart 2019 om 15:54

Vooral bij je laatste voorstel zal de hel losbarsten, daar kan je direct de klok op gelijk zetten. Dat is dermate provocerend, dan kan je wachten op ongeregeldheden. Snap werkelijk waar niet waarom dat je zoiets voorstelt, buiten provocatie.

We kunnen in alles een verwijzing zien. Feyenoord moet net zoals Ajax bij de Vermeer pop de straf accepteren en eventueel iets uit goodwill doen. Echter, verwijzingen vind ik niet bewezen en berusten op speculaties (dergelijke verwijten moet je ook voorzichtig in zijn).

11 maart 2019 om 16:15

Ik vind die verwijzingen wel heel duidelijk en dat was ook zeker wel de bedoeling van het spandoek. Maar oke, stel het wordt bewezen. Wat vindt jij dan een passende straf? Met in je achterhoofd dat het afsteken van een paar fakkels 1 wedstrijd zonder publiek is in het betreffende vak.

Tip,....check ook eens de schoonmaakploeg van het stadion.
Ken verhalen dat die opdracht/geld krijgen om met tape fakkels etc...onder stoeltjes te plakken als ze het desbetreffende vak schoonmaken.
Op die manier ontlopen die mensen de fouilleer sessies.

11 maart 2019 om 15:27

Dat klinkt als een zeer inventieve manier om de spullen het stadion in te smokkelen. Wat bertreft de straf, bij Feyenoord leren ze het nooit, dit zijn nu eenmaal de regels. Afgezien daarvan vind ik het er ook altijd heel vet uitzien.

11 maart 2019 om 15:43

Gebeurt overal, wat dacht je van de rookpotten op de dames toiletten bij Psv-Ajax. Die zijn er wed ik ook door insiders neergelegd.

Maar wel leuk met z'n allen de mobiel uit de broekzak halen en lekker filmen en foto's maken van de acties.

In Nederland kunnen we zeiken als de beste. Het is altijd: als, als, als, maar nergens concrete zaken bij Feyenoord over gewonden door de acties. Kinderen op S?

We worden een volk van mietjes.

Weet je wat pas triest is? Dat de KNVB en ook Feyenoord foto's van dat zelfde vuurwerk gebruiken ter promotie van competitie en club!!!!

Als het alleen om fakkels gaat is het een beetje kinderachtig. Maar als ik me goed kan herrinren was dit de wedstrijd waar het feyenoord publiek expres de bal in de laatste minuut tijdens die grote kans van PSV het veld in gooide?

Geen medelijden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Donderdag 14 november
Het Inter Miami van David Beckham wil zijn bestaan in de MLS volgend seizoen nog altijd beginnen met een absolute sterspeler. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren