‘Als Ajax nog even alles moet geven en het spannend wordt, mag ik er vaak in’

Zaterdag, 9 maart 2019 om

Dani de Wit werd in de winterstop definitief overgeheveld naar de A-selectie van Ajax en de 21-jarige middenvelder pakt als invaller regelmatig zijn minuten mee bij de ploeg van trainer Erik ten Hag. Afgelopen dinsdag kwam hij twintig minuten voor tijd binnen de lijnen in de uiteindelijk met 1-4 gewonnen Champions League-kraker tegen Real Madrid en De Wit denkt dat hij in zulke wedstrijden wat extra’s kan brengen.

“Als het spannend wordt, als de ploeg nog even álles moet geven - dat zijn meestal de momenten dat ik het veld in mag”, vertelt hij in gesprek met Het Parool. De Wit werd door Ten Hag in het verleden al omschreven als een Draufgänger en de trainer ziet in zijn pupil iemand met andere kwaliteiten dan hij al tot zijn beschikking heeft: “Hij zei letterlijk dat ik een ander type speler ben dan hij al had.”

“Ik ga altijd volle bak. En ik neem de rest op sleeptouw. Ik durf ook anderen aan te spreken en te coachen. Ik denk dat dat wel geaccepteerd wordt, zo ben ik nu eenmaal”, vervolgt hij zijn verhaal. Het middenveld van Ajax is dit seizoen met de aanwezigheid van Lasse Schöne, Frenkie de Jong en Donny van de Beek goed voorzien en voor De Wit betekent dit dat er een meer ondersteunende rol overblijft: “Dat accepteer ik. Ik draag mijn steentje bij als het kan.”

“Ik maak kleine stapjes, mijn hele leven al. Ik ga niet met reuzensprongen vooruit. Maar zolang ik die kleine stapjes blijf maken, ben ik blij.” De Wit beschouwt zichzelf dus als iemand die de ploeg op sleeptouw kan nemen, maar is daarin niet de enige bij Ajax. Dusan Tadic is volgens de middenvelder bijvoorbeeld eenzelfde type: “Als nieuwkomer probeert hij jong en oud te betrekken bij het team. Hij zoekt met iedereen contact, houdt de ploeg bijeen. Een keiharde werker bovendien. Hij neemt de spelers mee, net als Matthijs de Ligt. Als zij volle bak gaan, geloof me, dan kan niemand achterblijven.”


Poll

Denk jij dat Dani de Wit in de toekomst een basisplaats krijgt bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door bossie)

Beetje off topic maar weet iemand waarom carel eiting nooit meer bij de selectie zit? Ik vond hem in het begin van het seizoen altijd wel goed spelen.

9 maart 2019 om 12:15

Kampt al een tijdje met een knieblessure.

9 maart 2019 om 12:17

Ja, zijn knie speelt al een tijdje op. Heeft hij zich eind januari/begin februari ook niet laten opereren aan de knie?

Hij speelde zeker in het begin van het seizoen een aantal goeie wedstrijden. Hopen dat ie weer helemaal op niveau komt.

9 maart 2019 om 14:42

Inderdaad.. ik zag in hem een opvolger voor de Jong.
Hopelijk duurt die blessure niet te lang

9 maart 2019 om 12:15

Hij is al een tijdje geblesseerd.

9 maart 2019 om 12:17

Heeft nog een blessure dacht ik .

9 maart 2019 om 12:17

In het begin van het seizoen speelde hij helemaal niet goed (Ja volgens de media). Hij speelde namelijk als verdedigende middenvelder en deed het aanvallend redelijk, maar verdedigend deed hij alles fout wat je fout kan doen. En op dit laatste mag je hem dus ook afrekenen. Tenzij we een spits vanaf nu gaan afrekenen op zijn verdedigende acties ipv het maken van goals.

9 maart 2019 om 12:33

Hij speelde echt wel goed. In de eredivisie en ook in dr play offs was ie erg goed. Speelde alleen niet zo goed tegen Psv maar dat mag je niet van hem verwachten als iedereen slecht speelt. In de play offs was ie erg sterk en had ook bijv een mooie assist op Huntelaar. Gaat gewoon langzaam Schöne overnemen alleen een speler zoals Eiting heeft daar gewoon meer tijd voor nodig. Hij komt er echt wel. De Wit geloof ik dan weer minder in.

9 maart 2019 om 12:45

Enkel tegen PSV viel hij echt door de mand, maar dat deden ze allemaal. Je mag ook niet verwachten van zo'n onervaren jongen dat hij dan het verschil maakt en is ook niet eerlijk om hem daarop af te schrijven. Helaas kreeg hij vlak daarna een zware blessure. Ik geloof nog steeds in hem.

9 maart 2019 om 14:46

Ik denk dat toen de Ligt gemist werd maar nog meer de verkeerde invulling van zijn positie (de Jong)
Dat kun je moeilijk Eiting kwalijk nemen. Ik vind het wel een goede speler. Benieuwd hoe die zich ontwikkeld.

9 maart 2019 om 16:35

@kolbeinn

Ga alsjeblieft met speelde erg goed. Constant eruit gelopen worden en makkelijk opzij te zetten. Dat zijn de verdedigende kwaliteiten van Eiting. Hij mist gewoon snelheid en dan is het snel klaar. Eiting, maar ook de Wit is verre van het niveau dat Ajax moet en wil nastreven.

Als Eiting de plek van de jong overneemt zijn de rapen echt gaar. De jong corrigeert vanalles met zijn snelheid en fysiek zit die ook goed in elkaar. Dikke kans dat Mazraoui dat plekkie gaat overnemen. Vult dat de keren dat hij mocht uitstekend in. Brengt voetballend genoeg, maar door dat back spelen heeft hij ook een zekere verbetenheid in zijn spel gekregen om duels te winnen.

Ik zie zelfs Noa Lang nog eerder op die plek doorbreken. Die laat namelijk ook hele leuke dingen zien vanaf het middenveld. En dat is ook gewoon een gifkikkertje.

9 maart 2019 om 12:50

Naar mijn mening niet goed genoeg voor Ajax 1. Bij jong Ajax en tegen ter Werve liet hij zien niet goed genoeg te zijn. Ik denk dat hij na zijn blessure verkocht/verhuurd gaat worden.

Iemand hier die meer over Dani kan vertellen? In de minuten dat hij inviel had ik niet het idee dat hij uberhaupt de bal had, en de wedstrijden van JA volg ik niet. Een type Klaassen die het vooral van het harde werken moet hebben of schuilt er in hem ook wel een jongen met baltechniek?

9 maart 2019 om 12:17

Jongen is een stuk minder dan Klaassen imo. Moet het vooral hebben van zijn werklust en pikt zo nu en dan wel een goaltje mee. Geen materiaal voor Ajax 1 als het aan mij ligt, maar is wel een type dat trainers graag zien.

9 maart 2019 om 12:19

Patroo ik vroeg me dat laatst ook al een beetje af. Ik weet niet wat hij kan of wat hij doet.. Tot nu toe vind ik hem kleurloos (muv zijn haar😜) maar dat is niet helemaal eerlijk om te zeggen, na zo weinig minuten.

9 maart 2019 om 12:52

Puur een harde werken waar je zeker in jeugdelftallen wat aan hebt, vanwege een vroeg rijpe fysiek. Verder niet zo technisch als Klaassen en ook minder beweeglijk. Verdedigend redelijk. Zal nooit doorbreken bij Ajax 1 als basisspeler denk ik.

Dani de Wit, waarschijnlijk een groot talent. Maar 2x ingevallen in de eredivisie met 17 minuten speeltijd en nu zeggen als het spannend wordt mag ik erin. Dinsdag was de wedstrijd beslist toen jij erin kwam. Ga je eerst bewijzen alvorens met praat aankomen.

9 maart 2019 om 12:26

Het is geen groot talent. Alleen een harde werker. Die gaat nooit basisspeler bij Ajax worden. Wellicht kan hij onderaan in de Eredivisie nog mee.

9 maart 2019 om 12:31

Helemaal geen groot talent. Eindigt waarschijnlijk ergens tussen de kelder en middenmoot van de eredivisie. Ook helemaal geen schande natuurlijk

Snap ik wel, hij is een echte werker, geeft alles, wint duels, kan belangrijk zijn om een stand te verdedigen

Grappig dat zo een jongen de jeugdopleiding heeft overleefd. Dit soort type speler past naar mijn mening meer bij Feyenoord. Een harde werker. Ik erger me wel aan die trekjes als hij de laatste 2 minuten nog mag spelen. Overdreven klappen en motiveren: “KOM OP BOYS!”. Ga effe lekker voetballen man maar ja als je voeten dat niet doen, dan doet dat mondje dat waarschijnlijk.

9 maart 2019 om 13:25

En dat is precies de reden waarom ten hag hem graag in laat vallen in de slotfase. Juist om die focus en druk op de tegenstander te houden. Het zorgt er ook gelijk voor dat zijn medespelers de focus en scherpte kunnen houden tot het eind van de wedstrijd. Dus dat overdreven klappen en motiveren is juist hoe hij is en daar maakt ten hag gebruik van, want in principe komt hij te kort voor het eerste elftal. Op deze manier heeft hij toch een bepaalde waarde voor het team.

Ik vind het een leuke speler. Lijkt alsof hij veel power en stootkracht heeft. Ik vind het wel een type Klaassen of Donny. Toch leuk om talenten minuten te zien krijgen bij topclubs.

10 maart 2019 om 01:59

Qua techniek komt hij helaas niet in de buurt van Klaassen en al helemaal niet bij Donny. Van die laatste wordt namelijk te vaak onterecht gedaan alsof hij het alleen maar van het lopen moet hebben, maar hij heeft echt een hele goede basistechniek en passt bijna altijd vooruit

Heel apart dat deze jongen minuten mag maken, is bij Jong Ajax meestal de minste op het veld. Kan helemaal niets in balbezit , en ook zonder bal lijkt het nergens op. Er zit in mijn optiek een groot verschil tussen blind ergens op af rennen ( wat hij doet) , of tactisch en slim goed druk zetten waardoor je een bal veroverd. Typische voetballer voor het rechterrijtje.....of top KKD meer is het niet meer word het niet.

Ik vind het mooi dat dit soort jongens ook de kans krijgen. Hij werkt hard en blinkt niet uit van het voetbaltalent. Maar misschien haalt hij wel de top door een mentaal sterk te zijn en hard te werken. Imo is dat ook een talent, wat vaak vergeten word

Vind het juist goed dat Ajax zo'n type speler heeft. Soms heb je andere type spelers nodig in een wedstrijd die hard werken en de beuk erin gooien met hun fysiek. Dani De Wit is zo'n speler. Handig om zo'n speler erbij te hebben in de selectie.

De Wit is een echte sloper. Ballen afpakken, inleveren en weer klaar zijn om de volgende te veroveren! Loopvermogen, duelkracht en schoffelen maar. Lekker om er bij te hebben hoor!

9 maart 2019 om 14:43

Type Jantje Wouters, of ben zijn naam vergeten die zo lekker van Bommel aanpakte...Zulke spelers zorgen voor balans in het veld, je kan niet elf Frenkie’s hebben

Een symphatieke speler, die altijd hard werkt en geregeld een goal meepikt. Komt tekort voor basismateriaal in Ajax 1, maar wel een ideale speler om in te brengen. Zal volgend seizoen wel verkocht worden. Niveau Vitesse, Groningen, Heerenveen kan hij zeker aan. Maar zoals gezegd, mooi dat Dani (vanaf zijn 8e al bij Ajax) zijn minuutjes meepakt, dat pakt niemand m meer af.

9 maart 2019 om 13:47

Ach nee joh, dat niveau wordt echt wel lastig voor hem. Hij kan beter beginne bij een club als Emmen, Excelsior, de graafschap of Nac. Jongens als Vlap, Bruns, Bero, Foor zijn gewoon beter dan hem.

Ik snap niet dat hij bij de a selectie zit. Kwalitatief komt hij veel te kort. Ik hoop dan ook dat ze in de zomer afscheid nemen van hem Cerny, Cassiera Johnsen Botman Nunnely etc

Dan ben ik de enige die hem wat hoger inschat. Dit zijn belangrijke spelers als je voornamelijk creatieve spelers hebt. Ook Ajax heeft harde werkers nodig die op het middenveld ballen kunnen veroveren en druk kunnen zetten. Hij is fysiek erg sterk, conditioneel echt heel goed. Zo n speler wil je gewoon bij je selectie hebben imo

Het zou mooi wezen voor hem , dat als de stand het toelaat , hij de tweede helft mag invallen . Zodat hij ons wat langer kan laten zien wat hij kan .

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax78
4.AZ66
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

1 fan
Middenvelder, 21 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 17 augustus
Kingsley Coman wordt nadrukkelijk in de gaten gehouden vanuit Engeland. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren