AZ kan ogen niet geloven en treurt: ‘Het waren de vaste penaltynemers’

Vrijdag, 1 maart 2019 om

Calvin Stengs schoot AZ donderdagavond op voorsprong tegen Willem II, in het kader van de halve finale van de TOTO KNVB Beker. De schitterende treffer was echter niet voldoende, daar Willem II na een uur spelen remiseerde en uiteindelijk via een noodzakelijke strafschoppenreeks, na een stand van 1-1, een ticket voor de bekerfinale van 5 mei boekte. Willem II-doelman Timon Wellenreuther keerde liefst drie van de vijf penalty’s.

Wellenreuther raadde de intenties van Teun Koopmeiners, Guus Til en Ricardo van Rhijn, moest alleen een rake penalty van Oussama Idrissi toestaan en zag hoe Bjørn Johnsen op de paal schoot. Voor Willem II waren Freek Heerkens en Alexander Isak trefzeker: 2-1. “We misten er gewoon vier”, verzuchtte Stengs na afloop in gesprek met FOX Sports. “Hoe wij ze inschieten...”

Stengs had ook een andere verklaring voor de voor de AZ dramatisch verlopen penaltyreeks. “Ik denk dat Timon Wellenreuther goed onze penaltynemers heeft bespeeld. Want hij pakte telkens de juiste hoek.” John van den Brom kwam tot een duidelijke conclusie. “De strafschoppen werden slecht genomen of er is goed gekeept. Als je als keeper drie ballen klemvast hebt, is de conclusie: slecht genomen.”

Een verklaring daarvoor had Van den Brom niet. “Het waren de vaste penaltynemers, daar was geen discussie over. Maar als vier van de vijf spelers missen, is dat bizar”, erkende de vertrekkende trainer van AZ. Stengs baalde. “Het zou mijn eerste finale zijn geweest. Het is zuur, ik ben teleurgesteld.” Hij vertelde over de sfeer in de kleedkamer. “Het was in het begin muisstil. Daarna is gezegd dat we het niet hebben verdiend. Nu moeten we door en voor de derde plek gaan in de competitie.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door pinko)

Wat was die Stengs hemel tergend slecht , heeft wel geteld 1 goede bal geraakt en dat was de goal. Verder alles fout gedaan wat je fout kon doen , en als een oma in de duels. Volkomen terechte overwinning van Willem 2, mooi ook die pitch invasion.

Toch intressant om te zien dat je bijna alles kan trainen als het om strafschoppen gaat behalve het mentale aspect. Natuurlijk schieten die jongens niet opzettelijk een slechte strafschop en kunnen zij het normaal gesproken het wel op de training. Maar kennelijk is de druk toch gewoon niet te trainen.

Ben benieuwd of iemand met een oplossing weet te komen als het met omgaan met druk gaat. Er zal altijd gekeken moeten worden naar de individu. Misschien moeten clubs toch ook aandacht geven aan dat stukje in het voetbal. Geen idee of daar al aandacht ervoor is.

Maar nogmaals je kan het die jongens niet kwalijk nemen. Zij komen zelden in zo een situatie en dan blijft het altijd afwachten hoe een individu ermee omgaat.

Misschien moet de Knvb er naar kijken of hier verbetering mogelijk is. Bijvoorbeeld i.p.v. tossen voor de wedstrijd ieder team 3 strafschoppen laten nemen en de winnaar mag dan bepalen welke kant zij mogen starten. Gaat dan nog nergens over maar geeft toch wel iets van druk en kan nog leuk zijn voor het publiek. Maar ik ben maar ook een individu en opper maar wat

1 maart 2019 om 02:07

Natuurlijk is er op te trainen. Er zijn jongens die nooit missen. De truc is de keeper de verkeerde hoek in te sturen.

1 maart 2019 om 02:22

@zestien

Dat zal best dat er spelers zijn die nooit missen. Alleen ik ken ze persoonlijk niet.

Maar kan je genoeg voorbeelden geven van spelers die onder druk missen.(heb er alleen geen zin in) Zelfs een Messi wil onder druk wel eens naast schieten.

1 maart 2019 om 03:55

Dat is ook heel lastig. Het beste is een bal laag of hoog in het zijnet schieten. Makkelijker te trainen en gegarandeerd een goal.

1 maart 2019 om 07:43

Ik snap de reactie van OusOus wel. Voor de wedstrijd in totaal 6 penalty’s nemen om te bepalen aan welke kant te beginnen, daar zit toch heen enkele supporter of voetballer in het stadion op te wachten in aanvang van de wedstrijd? Voor pupillenvoetbal is het misschien een leuke extra activiteit om die jochies bezig te houden, maar in een profwedstrijd?

Bovendien staat er weinig spanning op het kiezen aan welke kant te beginnen. Dat is bijna om des Keizers baard. De meeste ploegen hebben een traditionele voorkeur, maar daar houdt het verder ook mee op. De druk bij het strafschoppen om kiezen voor de kant staat ook in geen vergelijking met het nemen van een penalty in een reeks om de winst.

Zenuwen bewaren bij het nemen van een penalty heb je of heb je niet, het zit in je of zit niet in je. Met de jaren kan het beheersen van spanning beter worden, maar ook minder. Het ligt ook aan de opgedane ervaring bij het missen of raak schieten van een strafschop, wat zijn weerslag heeft op de volgende keer, dat je achter de bal staat.

Het zit vaak tussen de oren op het moment suprême. Dat valt nauwelijks te trainen. Waarom zo’n gekunstelde 3 om 3 penaltyreeks of verkapte training voor de wedstrijd, waar geen spanning op zit en waarop niemand zit te wachten? En in geen verhouding staat met het echte werk?

Ik ben het eens met OusOus: het is, zonder je te willen afkraken, gewoon een bizar slecht idee. Verder hoef ik zelf ook niet met wat anders te komen zeg ik alvast. De spanning van en op de strafschottenreeks is in mijn ogen ook juist de charme van het spelonderdeel an sich, hoe onterecht of dramatisch het soms ook kan voelen als je verliest.

1 maart 2019 om 09:18

Mentale aspect is niet trainbaar. De Ligt die mentaal ijzersterk in elkaar steekt neemt bizar slechte penalties. Hij zou het moeten kunnen. Technisch vaardig genoeg, maar schiet ze bizar slecht.

1 maart 2019 om 12:11

Steven West, Rivaldo heeft nooit een penal gemist.

1 maart 2019 om 14:39

Als je keer op keer ziet dat een keeper die pisballetjes zo oppakt, ga je toch gewoon hard en hoog proberen. Altijd meer kans op een treffer. Maar nee hoor, de ene na de andere speler kwam alleen maar tot een terugspeelballetje. Iets met boter op het hoofd.....

Wat een lachwekkende penaltyreeks. Een paar keer missen kan natuurlijk, Wellenreuter zat bijvoorbeeld een paar keer goed in hoek en dat kan nog wel gebeuren. Maar wat Crowley bijvoorbeeld deed dat kan gewoon niet als prof. Zeker als je de techniek van Crowley hebt.

1 maart 2019 om 14:40

Die hoorde eigenlijk in het AZ rijtje. En die van Idrissi juist niet.....

Hahaha bedenk je even dat dit profs zijn en mensen die elke dag voetballen???? Man man man schaam je echt kapot!

AZ mist duidelijk wat mannetjesputters die Willem II wel heeft. En leden daardoor een verdiende nederlaag tegen de Tilburgers. Tegen het "schoppen is troef voetbal'' van de Tilburgers kon de ploeg van John van de Brom niet op. Jammer voor de ontwikkeling van het voetbalspel op zich, op die manier gaat het ooit zo mooie voetbalspelletje steeds meer rugby-achtige trekjes krijgen.
Wat het strafschop nemen betreft. Ik ben de overtuiging toegedaan dat je als strafschopnemer meer kans maakt doel te treffen met een hoger geplaatste bal dan met een trap over de grond.

1 maart 2019 om 07:05

Wow, zelden zo'n merkwaardige opmerking gelezen als dit. Het schoppen is troef voetbal??? Werkelijk??? 0 gele kaarten voor Willem 2 dan moet de scheids het wel heel slecht gezien hebben. Az speelde gewoon slap en inspiratieloos en Willem 2 had gewoon meer inzet, zeker de 2e helft en in de verlenging.

1 maart 2019 om 07:09

2 gele kaarten uit 18 overtredingen voor az + 1 speler het veld uit geschopt. Willem 2 maar 10 overtredingen in 120 minuten voetbal en dan kom jij met deze domme opmerking. Weet je wat een slechte ontwikkeling is: dat voetballer na 30 minuten al beginnen met tijdrekken zoals Az gisteren...

1 maart 2019 om 14:43

Voortaan niet met rokjes aan spelen, maar met de korte broek. Ook bij de penaltyreeks leken het wel een stel meiden die tegen een bal probeerden te schoppen - of is dat een diskwalificatie van het vrouwenvoetbal?

Ik heb wel eens vaker beroerde penalty reeksen voorbij zien komen, maar sommige pingels van gisteren konden ondanks de druk die erbij komt kijken echt niet hoor. Keeper van Willem 2 deed het trouwens wel uitstekend, ook die ene die er wel in ging (hard en hoog) zat hij nog erg dichtbij. Chapeau.

Huilenbalk VDB logica. Als de keeper er drie klemvast heeft dan zijn de penalties slecht genomen... Nou nee John dan doet die keeper het goed. Willem II onder Koster is toch wel een leuke ploeg aan het worden moet ik zeggen

1 maart 2019 om 07:46

Tuurlijk is het knap dat hij ze pakt, maar dat betekent toch niet dat ze niet slecht ingeschoten kunnen zijn?

1 maart 2019 om 08:38

Joh ik zou graag de credits willen geven aan die keeper van Willem II, maar deze penalty's waren zo slecht genomen, dat hij ze wel moest pakken. Erg zonde dit, maar AZ verdiende het ook niet.

1 maart 2019 om 09:04

AZ mist gewoon kwaliteit. Als Mats Seuntjes je spits is heb je gewoon een probleem en ga je nooit jezelf tussen de top 3 spelen. De breedte van de selectie is dramatisch, want de (zeer beperkte) reserve linksback heeft gisteren rechtsbuiten moeten spelen. De beste middenvelder van het stel (koopmeiners) speelt centraal achterin en wat werd overlopen? Precies het middenveld. Dan heb je met Til nog een aanvoerder die goed verstoppertje kan spelen en net zo veel leiderschapskwaliteiten als Joel Veltman bezit (totaal niet aanwezig dus) en je hebt een Maher lopen die in zijn gehele carriere heeft laten zien niet de vechtlust te hebben om de boel om te draaien. Oh ja en Vlaar loopt ook nog achterin en die is al een tijdje op zijn retour.

Het is gewoon allemaal heel pover en ja dan spelen ze weleens een serie leuke wedstrijden, maar zodra de tegenstander een beetje niveau heeft (de top 3) of goed georganiseerd en gegroepeerd staat dan blijft er niet veel over.

Een gestopte penalty is een slecht genomen penalty.
Elke penalty die hard hoog in de kruizing wordt geplaatst is onhoudbaar.
Een keeper maakt alleen kans op een penalty stoppen als de bal te zacht, te laag of niet ver genoeg in de hoek wordt geschoten.

Dat het dan nog een knappe redding kan zijn is ook waar, maar de penalty is per definitie dan slecht ingeschoten.

En dan wordt er gezegd dat een speler als Stengs naar Ajax zou moeten? En Maher een stap hogerop? Bedroevende inzet en mentaliteit bij AZ. De " dragende " spelers laten het weer eens afweten. Hulde voor de inzet van Willem 2 spelers.

Misschien moeten ze dan even betere hoeken uitkiezen 4 van de 5 penaltys van AZ gingen in de standaard hoek voor een speler. Wellenreuther dook elke keer in de standaard hoek van de spelers. Koopmeiners schoot als linkspoot rechts voor hem zelf en 3 van de 4 rechtsbenige schoten hem links. Dat zijn de standaard hoeken, misschien enige vorm van variatie erin brengen.

De pingels waren net zo slecht als AZ zelf. Geen idee wat er met hen aan de hand was, maar voetballen kwam niet meer voor in hun gedachten. In de omschakeling W2 kunnen afslachten....maar het idee kwam niet eens op bij AZ. Willem 2 terecht naar finale. Leuke finale, ook als afscheid van Frenkie de Jong.

Misschien een raar praatje. Maar al verliest Willem 2 de finale, gaan ze dan toch Europa in ? Ajax zal al CL voorronde spelen, dus gaat de EL ticket van de bekerwinst in dat geval naar Willem2 ? Of gaat die naar de eerstvolgende in de competitie?

1 maart 2019 om 08:55

Nee, die regel/afspraak is sinds enkele jaren geleden al vervallen. Alleen als je de beker wint, krijgt de club een EL ticket.

Als Ajax de beker wint, heeft AZ (of Feyenoord) als nog geluk. Aangezien Ajax 1e of 2e gaat worden in de competitie dit seizoen en dus al verzekerd is van Europees voetbal, krijgt de nummer 4 automatisch een ticket.

1 maart 2019 om 09:19

Hopen dus dat Ajax de beker wint. Met alle respect, Willem 2 wil je toch niet in Europa hebben. Al doet, op Ajax en misschien PSV na, geen enkele Nederlandse club het goed in Europa

Ongelofelijk dat er profvoetballers zijn die nog niet eens behoorlijke een penalty kunnen nemen. Missen kan altijd maar niet op deze manier. En AZ, dat kan nu ook een derde plaats vergeten. Schat Feyenoord toch net ietsje beter in om die te behouden.

1 maart 2019 om 09:07

Nou dat Feyenoord de derde plaats gaat behouden zou ik je geld niet opzetten, seizoen gaat als een nachtkaars uit en eigenlijk iets wat al eerder had moeten gebeuren. De prijzen van afgelopen jaren verbloemde een hoop, betrapte me zelf er zelfs op dat ik soms hoopte dat ze die prijs niet pakte om zo wakker te worden. Hopelijk gaat er nu eindelijk het een en ander veranderen en gaan we weer eens elke wedstrijd voetbal zien wat men verwacht op zuid.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
4.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. IdrissiAanvaller169
C. StengsAanvaller164
M. BizotKeeper160
R. de BoerKeeper00
L. BergsmaVerdediger00
P. HatzidiakosVerdediger111
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

34 fans
Coach, 53 jaar
SeizoenClub
2019- FC Utrecht
2014-2019 AZ
2012-2014 Anderlecht
2011-2012 Vitesse
2010-2011 ADO Den Haag
Laatste voetbalnieuws

Van den Brom baalt van ex-Ajacied: ‘Dan is er ook geen excuus meer’

Vaclav Cerny maakte afgelopen zomer de overstap van Ajax naar FC Utrecht. De aanvaller was zijn geringe uitzicht op speeltijd in de Amsterdamse hoofdmacht beu, maar ook in de Domstad is...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 15 december
Voorzitter Florentino Pérez van Real Madrid wil in januari verrassen met het binnenhalen van Phil Foden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren