Scheidsrechtersbaas baalt na Klassieker: ‘Corners niet behandeld’

Donderdag, 28 februari 2019 om 13:30Robin Bruggeman • Laatste update: 13:48

Matthijs de Ligt maakte woensdagavond in De Kuip de openingstreffer namens Ajax. De verdediger knikte in de halve finale van de TOTO KNVB Beker raak uit een onterecht gegeven hoekschop. De VAR grijpt echter niet in bij een dergelijke misser en kijkt alleen naar een eventuele overtreding. "Dat was niet het geval, dus kunnen ze niets anders dan bevestigen dat het spel verder gaat en er dus een corner wordt genomen", verklaart scheidsrechtersbaas Dick van Egmond in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

Het doelpunt van De Ligt was voor Feyenoord dus extra pijnlijk. Jordy Clasie greep namelijk goed in en de bal verdween via Dusan Tadic over de achterlijn. Scheidsrechter Kevin Blom floot echter toch voor een corner: "Ja, maar de regels die de FIFA heeft opgesteld, zijn duidelijk en die volgen wij", vertelt Van Egmond. "Wij behandelen geen corners, zoals we ook niet bij elke inworp of vrije trap gaan ingrijpen. En daaruit kan ook worden gescoord. Bij de tackle van Clasie kijkt de VAR alleen naar de vraag: is dit wel of geen strafschop?"

Zeker in de halve finale van het bekertoernooi kan een beslissing doorslaggevend zijn. "Het is natuurlijk altijd jammer als er wordt gescoord uit een onterechte hoekschop", vervolgt Van Egmond, die aangeeft dat er volgens de protocollen is gehandeld. "Maar het wringt niet. Dit weten wij. We laten de VAR niet bij alle spelsituaties ingrijpen, dus blijven er onterecht gegeven corners, vrije trappen en inworpen in het voetbal."

Sinds de invoering ligt de VAR eigenlijk continu onder vuur. Van Egmond benadrukt nog maar eens wat de VAR precies doet in het Nederlandse voetbal. "De VAR grijpt alleen in bij doelpunten, rode kaarten en strafschoppen. Die regels zijn duidelijk." Ook op dat gebied zijn er nog weleens twijfels. Zo trok scheidsrechter Pol van Boekel afgelopen weekend een zuivere strafschop voor Fortuna Sittard in na overleg met zijn VAR.


Poll

Vind jij dat de bevoegdheden van de VAR moeten worden uitgebreid?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

146 reacties (laatste reactie door crema)

Gewoon afschaffen houd voetbal hoe het was.

28 februari 2019 om 13:46

Onzin, er worden veel minder idiote overtredingen gemaakt! Iedereen weet dat bij een harde overtreding de VAR meekijkt.

28 februari 2019 om 13:50

Ik vind ook wel opvallend dat de scheidsrechters er erg vaak naast zitten met hun beslissingen en dat de VAR hun vaak moet corrigeren. Dus zonder VAR is ook niet ideaal.

28 februari 2019 om 13:50

Winnaars hebben een plan, verliezers excuses.

Feyenoord speelde in de 2e helft erg hard en hadden smerige overtredingen. Berghuis (verrassend weer, kan erg naar mannetje zijn) maakte een overtreding op Frenkie die totaal niet op de bal was en hem gewoon onderuit schoffelt. Daar hoor je Ajax ook niet over, die kijkt nu al weer naar Real. Feyenoord blijft hangen op gisteravond, Ajax niet.

28 februari 2019 om 13:52

En die niet gegeven rode kaart aan vdbeek dan professor? Dat was zeker terecht geel? laat me niet lachen.

28 februari 2019 om 13:55

Zo kon je Berghuis met z'n kamikaze tackle op de Jong ook rood geven. Zet je bril even af vriend

28 februari 2019 om 13:56

Mee eens, maar die tackle van Berghuis had ws nooit plaatsgevonden als Blom/var hun werk goed hadden gedaan.

28 februari 2019 om 13:57

Gelukkig praten we noooooooit na als Ajax door een discutabel moment verliest...

Oh wait..

Edit: als reactie op Prof oak

28 februari 2019 om 13:58

Je eerste zin vind ik wel een aardige, maar alleen als die opgaat voor de gehele eredivisie/beker en alle teams daarbinnen

28 februari 2019 om 14:24

Was terecht geel. Gewoon te laat, zat niks smerigs achter. St. Juste plantte in de Arena gewoon zijn noppen in de kuiten, dat had niks met voetbal te maken.

Ik probeer je te laten lachen, want gister was het huilen.....

28 februari 2019 om 15:32

"Gewoon te laat" is geen criterium. Smerig hard op de enkels is smerig hard op de enkels.

Net zoals aan komen rennen bij een opstootje waar je niets mee te maken hebt en iemand een duw geven ook gewoon geel is, behalve in het geval van ajax / blom...

28 februari 2019 om 15:40

Rode kaart? Laat me niet lachen. Van de Beek was te laat, maar had geen intentie om Van der Heijden te blesseren. Hij ging gewoon voor de bal, hield zijn been gekromd en niet recht en hij hield zijn been laag en raakte de man. Dat is geel en geen rood. En geel heeft hij ook gekregen. Berghuis daarentegen had wel de intentie om De Jong te blesseren. Hij kwam hoog in met zijn noppen naar voren en raakte het bovenbeen. Dat had rood moeten zijn. Dus voor je zo'n ongenuanceerde opmerking maakt richting Professor, zou ik eerst de spelregels nog eens doornemen.

28 februari 2019 om 16:37

Tjientval, volgens mij raakte van de Beek net zo goed de bal als dat Clasie dat deed bij de corner. Tuurlijk zat er wat meer risico in en dus is dat in mijn ogen terecht geel.

28 februari 2019 om 16:41

Leuk dat hij mee kijkt. Maar als hij bijvoorbeeld bij de Ligt in Zwolle of gisteren bij Donny met de trap op de enkel niet in durft te grijpen, dan heb je er niets aan. Het lijkt vooral een middel tegen de kleinere ploegen te zijn.

28 februari 2019 om 17:09

Rood krijg je voor "ernstig gemeen spel", geel krijg je voor een "onbesuisde overtreding". Je moet wel erg bevooroordeeld zijn om de overtreding van Van de Beek in de eerste categorie te plaatsen.

28 februari 2019 om 18:13

Tja, zolang er niet consequent gehandeld wordt, blijft Hey spel ook met de VAR oneerlijk. De overtreding van vd Beek was op veel velden gewoon een rode kaart dit seizoen. En waarom zou de var niet even kunnen laten weten via t oortje of het wel of geen corner is. Snap werkelijk niet wat daar het probleem van is. Verder had Ajax naar mijn idee hoe dan ook gewonnen en kwam ook Feyenoord in de 2e helft een paar keer goed weg

28 februari 2019 om 18:13

Tja, zolang er niet consequent gehandeld wordt, blijft Hey spel ook met de VAR oneerlijk. De overtreding van vd Beek was op veel velden gewoon een rode kaart dit seizoen. En waarom zou de var niet even kunnen laten weten via t oortje of het wel of geen corner is. Snap werkelijk niet wat daar het probleem van is. Verder had Ajax naar mijn idee hoe dan ook gewonnen en kwam ook Feyenoord in de 2e helft een paar keer goed weg

28 februari 2019 om 19:57

Dan moet de Var wel objectief zijn. Heb soms het gevoel dat het niet zo altijd is.

28 februari 2019 om 22:51

@ Thedoc: de grove overtreding waarvoor Van Persie rood kreeg in de wedstrijd tegen Vitesse toch niet vergeten? Soortgelijke overtreding en de rode kaart werd geseponeerd. Kennelijk was "gewoon te laat" wel een criterium.

28 februari 2019 om 13:50

Vind ik, behalve als er kan worden geregeld dat de VAR 100% vlekkeloos functioneert.
Indien dat niet kan, wil ik het liever gewoon niet, want ik heb toch liever een fout van een scheids waar je achteraf nog van kan zeggen ja, dit kan gebeuren als scheids. Een fout maken is namelijk menselijk.
Maar als je dan nog iemand achter de schermen hebt en er 10x naar kijkt en alsnog op een foute beslissing uitkomt, hoeft het voor mij ook niet meer.

28 februari 2019 om 14:05

Ik hoor wat je zegt, maar het aantal foute beslissingen is door de VAR drastisch naar beneden gegaan.

Het blijft een eigen interpretatie, dus de fouten ga je er nooit helemaal uit krijgen.

Ik heb veel liever dat met "meer eerlijk" is met VAR en neem op de koop toe dat het spel soms wat langer stil ligt, dan zonder VAR en meer fouten.

28 februari 2019 om 14:05

Wat een onzin, het aantal foute beslissingen is gewoon al drastisch afgenomen. Als je dat liever niet wil hou je dus simpelweg niet van gerechtigheid in de sport. Ja, er is nog steeds wel eens een foutieve beslissing, maar simpelweg (veel) minder dan voorheen. Dat is gewoon een feit. Hoe kunnen mensen hier tegen zijn..?

28 februari 2019 om 14:22

Jij mag het onzin vinden Sander, maar ik heb liever geen VAR.
Veel emotie is weg bij het voetbal. Steeds maar weer wachten op die mannetje achter de schermen en soms worden er alsnog grote fouten gemaakt.
Nee voor mij liever geen VAR. Emotie hoort erbij en dat is veel minder geworden sinds de VAR

28 februari 2019 om 14:29

Leuk al die emoties als je de Champions League had moeten winnen maar de scheids een bril nodig had... Jij vind al die emotie nog leuk als je club genaaid wordt? Er zijn genoeg coorbeelden van ploegen die niet naar een WK mochten door een dwaling, belangrijke toernooien die erdoor bepaald worden. Dat slaat imo nergens op.

28 februari 2019 om 14:31

Ik ben meer tegen de VAR omdat er voor elk wissewasje een penalty gegeven wordt. Voetbal is een contactsport en een beetje contact hoort daarbij. Daarnaast is er nog teveel ruimte voor intrepetatie waardoor je al gauw 'onterecht' behandeld wordt. Tot slot duurt het allemaal gewoon veel te lang en krijg je er nooit zoveel blessuretijd voor terug en heb je in het stadion geen idee wat er gebeurd.
Laten we hopen dat dit kinderziektes zijn en snel verbeterd zullen worden.

28 februari 2019 om 14:34

Zoals ik al.boven heb gezegd, als de VAR 100% goed functioneert heb ik er niks.op tegen alleen tot nu toe heb ik toch eel veel meegemaakt waarvan ik achteraf dacht was die var er maar niet.
Zijn vaak in t voordeel van de grote clubs en soms zijn ze er weer helemaal niet daar waar je ze juist het hards nodig hebt

28 februari 2019 om 15:07

Dit was geen fout van de Var, maar van Blom om die corner te geven.
Alle clubs weten waarvoor de VAR in mag grijpen, alleen weten de fans en de voetballers dat niet.
De VAR is nu nog in soort van groeifase en zal dadelijk met echte vaste mensen als VAR en duidelijkheid naar iedereen waarbij ze mogen ingrijpen een hoop fouten die nu nog gemaakt worden wegnemen.
Geef het wat tijd, want zoals gebruikelijk is Nederland weer degene die het moet gaan testen waarna andere landen het ook gaan invoeren.

28 februari 2019 om 15:11

Elke verandering verloopt met mankementen. En 100% vlekkeloos zal VAR nooit worden, juist door de subjectieve emotie waar spelers en fans nogal vaak last van hebben. Correcte beslissingen zullen altijd betwist worden. Tenzij iedereen opeens volkomen objectief wordt. Ain't gonna happen, not in a million years.

28 februari 2019 om 15:25

De var is verre van foutloos maar waar ik heel blij mee ben is dat het aantal vieze overtredingen aan het afnemen is. Dit soort acties worden nu veel vaker direct bestraft en dan voelt de dader direct de impact. Voetbal is een contactsport maar geen vechtsport. Open duels is een ander verhaal dan een verdediger die gepasseerd is en dan maar gefrustreerd zijn mannetje neerlegt. Dat soort frustraties worden veel beter aangepakt.
On topic voor mij een wonder dat Ajax hem erin schoot, Ajax gaat dit seizoen slecht om met corners. Zoals al aangegeven Feyenoord kreeg ook een onterechte corner maar daar hoor je niet veel over.

28 februari 2019 om 15:48

@soccursupp Ajax gaat al jaren slecht met corners om en ik heb het niet opgezocht maar 1op de 100 corners een doelpunt kan maar zo.
En dat is echt al jaren zo.

28 februari 2019 om 13:51

Blom moet zich niet verschuilen achter de VAR is die niks mag doen.
Wat was dat??????
Verder lijkt deze procedure vooral in het voordeel van Ajax te zijn (balletje over de lijn, geen corner en zo). Heel dubieus allemaal.

28 februari 2019 om 17:12

Ik probeer te ontcijferen wat je hier wil zeggen maar ik kom er oprecht niet uit.

28 februari 2019 om 17:27

Ongelofelijk, wat kunnen sommigen toch dom en primair reageren als het Ajax betreft. Het heeft werkelijk niets, maar dan ook niets met Ajax te maken, maar simpelweg met de fifa regels. Dat gepiep altijd!

Waarom hoor ik eigenlijk bijna niemand over de onterechte corner die Feyenoord gisteravond had. Of maken we alleen commotie als het om ajax gaat. Enige verschil is namelijk dat ajax iets met de corner deed en feyenoord niet.

28 februari 2019 om 13:52

Je zegt het goed: Feyenoord klaagt er niet over omdat het in hun voordeel was en Ajax ook niet omdat zij wel goed stonden te verdedigen.

28 februari 2019 om 15:05

Soms heb je geluk met de Var maar je kan ook pech hebben, bijvoorbeeld bij de afgekeurde goal van Tagliafigo tegen Madrid thuis.

Zag ook laatst een scheids terecht een strafschop geven, die weer niet doorging door de Var.

Overall gezien ben ik wel blij met de Var, echt aanvallende clubs hebben hier logischerwijze wat meer voordeel van.

28 februari 2019 om 13:55

Noem jij een onterechte corner die aan Feyenoord is gegeven, ondanks dat de VAR naar de situatie heeft gekeken. Dan maken we allemaal dezelfde commotie

28 februari 2019 om 14:52

Gast, de VAR kijkt ook gewoon de hele wedstrijd. Die kijkt alles. Als iemand een klap verkoopt terwijl de bal 50 meter weg is, zal de VAR ook kijken. Dus stop met die domme vergelijking te maken met de VAR die naar de pingel keek.

28 februari 2019 om 15:14

Oké, bal uit vrije trap waar Onana volgens de grens met bal en al over de achterlijn gaat. VAR kijkt mee, uit beelden blijkt dat bal niet helemaal over de achterlijn is geweest en Feyenoord krijgt alsnog de corner omdat de VAR niet mag zeggen dat de bal niet uit het spel is geweest. Net zoals hij niet mocht zeggen dat Tadic nog aan de bal zat.

28 februari 2019 om 13:57

Omdat het gaat om de uitkomst van de situatie. Aan de hand daarvan moet er gekeken worden.

28 februari 2019 om 14:37

De uitkomst was dat het een corner was, wat een achterbal had moeten zijn, het doelpunt dat was de uitkomst van de corner, maar als Feyenoord goed had verdedigd had het geen doelpunt hoeven zijn.
Het blijkt dat Feyenoord dus ook een onterechte corner heeft gehad maar daar is dus niet uit gescoord, vanuit de redenering had hier dus ook de VAR moeten ingrijpen.

Het is niet zo dat de bal van de doellijn werd gehaald, waardoor een zeker doelpunt voorkomen werd.

Veel mensen gaan voorbij aan het feit dat de verkeerd gegeven corner geen garantie was op een doelpunt.
Als we dit ter discussie gaan stellen dan moet bij elke verkeerde beslissing de VAR gaan ingrijpen want dan kan elke verkeerde beslissing kan een doelpunt tot gevolg hebben!

Dat Feyenoord het niet leuk vind is logisch, ik had het ook niet leuk gevonden als dit tegen Ajax had gebeurd, maar het that's part of the game.

28 februari 2019 om 14:47

Altijd makkelijk @ajax33, andersom was de kuip te klein geweest. En waren alle Ajacieden ook woest geweest. En terecht ook. Er worden minuten besteed om te kijken of er een pingel gegeven moest worden. In die minuten had de VAR ook kunnen zeggen, beste Blom, het was overigens een doeltrap voor Feyenoord. Of sterker nog, als de goal gemaakt wordt, kan dit ook teruggekeken worden. Anderzijds had Feyenoord de corner moeten verdedigen, maar 0-1 achter op slag van rust is gewoon verschrikkelijk klote. Dat weet iedere voetbalkenner.

28 februari 2019 om 15:16

Ja, ik snap jouw punt volledig. Dat er slecht verdedigd werd is een understatement. Het zou alleen zo mooi zijn als clubs, net als bij Hockey, één kans per krijgen om een beslissing aan te vechten. Als blijkt dat het niet niet correct was vervalt de mogelijkheid. Was de vraag om te kijken terecht, blijft de mogelijkheid staan. Het is gewoon lullig en cruciaal dat er een goal wordt gemaakt uit een onterecht gegeven hoekschop.

28 februari 2019 om 15:47

@guandriks - helemaal gelijk in dat de VAR dat had kunnen zeggen, maar de regels zou nou eenmaal dat de VAR niet naar dit soort momenten mag kijken, dus dan is die hele discussie zinloos. Ik ben nog steeds voorstander van het hockey model waarbij je als partij 1 of 2 VAR momenten per helft krijgt welke vrij in te zetten zijn indien gewenst. Heb je gelijk, dan blijft je moment staan en mag je hem nogmaals gebruiken..

Daarnaast zuivere speeltijd invoeren (maar da's een andere discussie)..

28 februari 2019 om 13:59

Je hoeft niet bij iedere ingooi en corner te gaan kijken. Maar ik vind dat wanneer er een goal uit komt, dat het wel terug gedraaid zou moeten kunnen worden. Zelfde als de vrije trap waaruit Frankrijk scoorde in de WK-finale, dat was ook een overduidelijke schwalbe van Griezmann. Mijn inziens zijn dit cruciale momenten in een wedstrijd, waarin je het toch zou kunnen terugdraaien

28 februari 2019 om 14:08

Dan moet je dus juist wel elke inworp en corner terugkijken, anders ben je voor lul hoekschoppen aan het nemen als ze toch weer even later niet gegeven hadden mogen als je er succes uit haalt. En tot hoe ver ga je terug? Stel ze scoren niet direct uit de hoekschop, maar de bal wordt eerst uit de 16 gekopt en daarna weer in de 16 teruggebracht waarnaar het doelpunt valt (zie 0-2 gisteren). Geldt dat dan wel als geldig doelpunt wanneer de hoekschop onterecht zou zijn en zou worden teruggekeken?

28 februari 2019 om 14:15

@SCRSCR Hahah, dus een onterechte corner, mits een niets is gescoord, is niet erg? Maar als er wel wordt gescoord, moeten ze even terugkijken of de corner wel terecht was?!! Haha maf... en tot hoever moeten ze dan terug gaan kijken, want de ingooi voordat de corner werd gegeven was eigenlijk al niet voor club X of nadat de corner genomen is, ging de bal buiten de zestien, nieuwe aanval, maar indirect door de corner, komt er een goal uit, ff terugkijken of de corner wel terecht was?! Ga toch weg joh...

Het is goed zo, niet alle situaties kunnen en hoeven gecontroleerd te worden.

28 februari 2019 om 14:19

In dat geval gaan veel ploegen ook de corner kort nemen en verder bouwen aan een aanval. Loop je ook niet het risico dat de goal wordt afgekeurd.

28 februari 2019 om 14:36

Is gewoon een kwestie van verbeteren van de technologie. Lijn controle voor het hele veld ipv alleen de doellijn, (buiten of binnen) chips in de schoenen of iets dergelijks die mogelijke buitenspel situaties opmerken. Sneller de juiste beelden bij de VAR etc. En het belangrijkste imo, echte speeltijd. Dus bijv 60 minuten en wanneer het stil ligt gewoon de tijd stil. Ben je af van tijdrekken, blessuretijd die eigenlijk nooit klopt, even 5 sec om te checken of het een corner was of niet. Moet gewoon kunnen in de toekomst.

28 februari 2019 om 14:44

Ik snap de gedachte wel hoor, maar ik denk dat dat in de praktijk niet haalbaar is. Uiteindelijk kan je bij elke situatie ver genoeg terug kijken tot een discutabel moment en het dan toch terug draaien. Daarom is de regel dat de VAR mag terugkijken tot het laatste moment dat het spel stil lag door bijvoorbeeld een inworp, corner of vrije trap. Het is wel erg jammer dat er soms vrije trappen of corners in vliegen die soms niet terecht gegeven zijn, maar het is niet haalbaar om bij al die momenten met de VAR terug te kijken.

Als je vanaf die momenten het spel nog kan terug draaien dan wordt het wel erg ingewikkeld. Wat als de corner inderdaad indirect genomen wordt? Hoe veel tijd mag er tussen de dode spel situatie en de goal zitten? Op die manier wordt het wel erg willekeurig. En als ze bij alle situaties terug gaan kijken komen we niet meer aan voetballen toe.

Dit is dus uiteindelijk een probleem dat praktisch niet echt op te lossen is met de Var. Laten we blij zijn dat de VAR juist wel goed werkt voor andere gevallen, maar laten we ook accepteren dat fouten nooit helemaal uit het voetbal zullen verdwijnen.

28 februari 2019 om 14:49

@ Louis el Pisto:

Die variant in het voetbal is er al en heet Fifa 2019...

28 februari 2019 om 14:05

Je bedoelt die corner waar onana bij betrokken was. Die via ene fotograaf in de wereld wordt gebracht met een berg missende frames op het moment waar het nou net om ging. Niet een heel lekker verhaal vind ik dat als vergelijking.
Maar de boosheid zit m meer in het feit dat er niks aan te doen is. Er worden vaak genoeg fouten gemaakt natuurlijk en ze zijn alleen zuur als er direct voordeel uit gehaald wordt. Desalnietemin een terechte zege voor Ajax waar Feyenoord totaal instorte bij de eerste tegenslag.

28 februari 2019 om 14:11

Vorig jaar kreeg Feyenoord vs PSV (in de beker) ook een onterechte corner waaruit zij scoorde.
Soms zit het mee en soms zit het tegen.

28 februari 2019 om 14:27

Precies dit. Van Persie maakte in de eerste helft ook een duik à lá Vincenzo en kreeg een vrije trap mee. Iedere club krijgt tijdens een wedstrijd 'kadootjes', maar je moet ze wel zelf uitpakken.

28 februari 2019 om 14:33

Omdat daar uiteindelijk geen goal uit voorkomt. Had graag de Amsterdamse fans gehoord als dit wel het geval was geweest.

28 februari 2019 om 15:05

Waarom zo blijven hangen in die 0-1? Daarna had Feyenoord nog voldoende tijd om te scoren maar dat hebben ze niet gedaan. Dit is gewoon intriest.

28 februari 2019 om 16:40

Die goal maakt mij echt niet uit hoor. Ik leg alleen uit waarom niemand het heeft over de onterechte corner van Feyenoord

Wat een gemouw allemaal. Feyenoord heeft gister ook een onterechte vrije trap gekregen en die scoren ze niet. Gewoon beter verdedigen, want wat stond Feyenoord zwak zone te verdedigen zeg. Maar daar horen we niemand over klagen. Daar moeten ze eens over klagen

28 februari 2019 om 14:01

Gaat in deze discussie niet over wat Feyenoord vindt, maar de werking van de VAR. Het verdedigen van Feyenoord met corners was dramatisch, want de beste kopper van Ajax (de Ligt) stond namelijk iedere corner vrij

28 februari 2019 om 14:53

De werking van de VAR verliep zoals het volgens de regels van de Fifa is voorgeschreven, dus wat is je punt ?

Pas op het moment dat de Fifa beslist dat ook corners, inworpen beoordeeld moeten gaan worden is de hele discussie irrelevant en ligt de beslissing (goed of fout) bij de scheids- en grensrechter. Die mogen dan in een split-second beslissen of het wel of niet een corner is, in dit geval.

Dat vervolgens na verschillende herhalingen blijkt dat de scheids zich vergist heeft is erg vervelend, maar niet meer dan dat. En ja, zo had ik ook gereageerd als het andersom was geweest.

Dat het klote is voor Feyenoord is logisch, maar er zijn duidelijke regels en richtlijnen waar ze zich aan moeten houden. Dan is het logisch dat de VAR niet ingrijpt. Dat daar twijfels over zijn snap ik, maar op dit moment is het niet anders en de procedures zijn gewoon nageleefd.

Uit een onterechte corner scoren is klote en dat kan ik me wel voorstellen, maar het is niet goed dat zowat de enige die kan koppen bij Ajax zoveel vrijheid krijgt. En over en weer worden er verkeerde beslissingen gemaakt. De ene week heb je geluk, de andere week pech. That's football..

28 februari 2019 om 13:55

Op zich zijn er geen twijfels, de regels zijn duidelijk en al heel lang bekend. Dat sommige supporters dit niet willen inzien, ligt aan hen. Het is alleen zuur dat Ajax dit ‘buitenkansje’ benut heeft. Helaas staan jullie en niet wij in de finale. Gefeliciteerd. Ik hoop dat de 17500 Ajacieden zich weten te gedragen in de Kuip, en dat er met ingang vanaf komend seizoen in beide stadions de supporters weer welkom zijn. Verdomme winnen we een keer met 6-2 van jullie, maakt het dat er geen Ajax supporters bijzijn wel extra zuur eigenlijk 😂😂
Succes 5 mei!

28 februari 2019 om 13:57

Daar heb je zeker gelijk in! De regels in richtlijnen zijn gewoon opgesteld en nageleefd. Dan kun je wel balen, maar meer kun je ook niet doen. Maar de twijfels ligt meer bij het publiek en de spelers die ook niet alles van de regels weten natuurlijk.

Hahaha het was maar goed dat er toen geen supporters bij waren die de afgang meemaakte Bedankt voor je eerlijke en sportieve reactie!

28 februari 2019 om 14:11

Berry, de regels zijn inderdaad duidelijk. Als de bal door een aanvaller over de achterlijn wordt getrapt is het een doelschop.

Natuurlijk staat Feyenoord slecht te verdedigen bij die corner, maar die had nu eenmal niet gegeven mogen worden. Dat wringt,

28 februari 2019 om 14:17

Berry doelt, net als ik, op de regels van de Var. Dat het een onterechte corner was, is duidelijk. Het is nou eenmaal menselijk om fouten te maken. Dat het in dit geval vervelend is voor Feyenoord, snap ik, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Dat wij het in de herhaling 10x kunnen zien maakt het iets gemakkelijker voor ons. Als hij dit nog een paar keer had gezien, had hij ook geen corner gegeven, maar de VAR mag daar niks over zeggen.

28 februari 2019 om 20:33

@njfromvol

Klopt helemaal, het was geen corner maar een doeltrap want de bal ging inderdaad via het been van de Tadic over de achterlijn, was in de herhalingen goed te zien. Ajax had dus een voordeeltje dat ze een extra corner kado kregen. En ja, als er zo verdedigd wordt, dan zijn corners ineens levensgevaarlijk.

Maar als de rook opgetrokken is, zou het nog meer moeten wringen dat Feyenoord in de twee jaar na de titel geen steek verder gekomen is en in februari al klaar is.

1 maart 2019 om 01:58

NJ, ik snap ook dat wanneer de aanvaller voor het laatst de bal raakt, het een doeltrap moet zijn in plaats van een corner. Echter heeft Blom dit niet (goed) gezien. Dat wringt. En helemaal omdat zij daaruit scoren. Wat koeral hieronder ook aangeeft, is dat ik doel op de regels van de VAR, en die zijn heel duidelijk. Een VAR grijpt niet in bij een onterechte corner/ingooi. Hierin kan je de KNVB niks kwalijk nemen, zij volgen namelijk het UEFA protocol m.b.t. de VAR. Dat deze regels niet bekend zijn bij het merendeel van de supporters (en dan niet alleen die van Feyenoord) ligt aan henzelf, even googelen op regels VAR en het is duidelijk. Zuur voor ons dat de regels nu eenmaal zijn zoals ze zijn. Dat ze aangepast moeten worden ben ik het helemaal mee eens, maar dat is in deze nu geen discussie.

28 februari 2019 om 14:01

Precies dit. Ik als Feyenoorder zat me in het stadion vooral op te winden dat de beste kopper van Ajax niet gedekt wordt bij een corner. Wel/of geen terecht gegeven corner boeit niet indien je in . verdedigend opzicht gewoon staat te slapen. Daarnaast was Feyenoord in de tweede helft zo slecht dat we het recht niet hebben om ook maar een deel van het verlies op Blom af te schuiven door de corner. Anders vind ik het overigens mbt de niet gegeven rode kaart aan donny vd beek. Dat was een 100% rode kaart en te vergelijken met de zeer terecht rode prent die st. juste kreeg in de Arena. Ongelofelijk dat blom en de VAR niet ingrijpen.

28 februari 2019 om 14:06

Ja precies, goede en eerlijke reactie van jou over de corner. Ze moeten het zichzelf kwalijk nemen dat ze bij de corner stonden te slapen. En inderdaad, de tweede helft was Feyenoord erg zwak en creã«ren, buiten dat schot van Toornstra, eigenlijk helemaal niks. Ik had juist verwacht dat ze erop zouden klappen de tweede helft, maar dat viel tegen.

En de overtreding van Donny was in mijn ogen wel rood. Daar had zeker opgetreden kunnen worden door de Var. Maar aan de andere kant had Berghuis ook wel rood mogen hebben voor de overtreding op Frenkie imo.

28 februari 2019 om 14:35

De VAR zal echter alleen wat over die overtreding zeggen als ze het 100% een rode kaart vinden. Persoonlijk vind ik dat Donny met geel niet mag klagen, maar dat het 100% rood is wil ik ook niet zeggen. Ik neem nu even de vrijheid om te denken dat dit ook de denkwijze is geweest van de Var. Niet 100% zeker = niet ingrijpen. Net zoals dat uiteindelijk bij Berghuis ook niet gebeurde.

Dus ja, nu werkte de VAR zoals het is afgesproken, is het weer niet goed. Ik snap best dat de Feyenoorders boos zijn, zoals ik ook boos was na die afgekeurde goal van Nico tegen Real. Maar zo zijn nu eenmaal de regels........

Het uitbreiden van de bevoegdheden van de VAR is best lastig.
Als je dat doet, op welke gebieden geef je ze wel de bevoegdheden en op welke niet.

Alles waar je ze bevoegdheden gaat geven zorgt het voor een eerlijker verloop van het spel, maar het duurt allemaal veel langer. Bij twijfel gevallen zal dus elke keer het spel stil gelegd moeten worden. De vraag is of je dat wil. Het voetbal zal daardoor juist minder aantrekkelijker worden maar wel eerlijker.
Ik denk dat je dat niet moet willen.

Als de VAR bij iedere situatie moet gaan bekijken of de beslissing wel juist was, dan ligt het spel zo vaak en lang stil, dat ik wel klaar ben met voetbal. Zonder de VAR was de zuivere speeltijd al laag, laat staan met een uitbreiding van de VAR.

28 februari 2019 om 14:07

Maar dat is dan weer niet eerlijk voor corners waar niet toevallig al naar gekeken wordt. Ik lees hierboven dat Feyenoord ook een onterechte corner kreeg (zelf niet meegekregen, maar laten we er even vanuit gaan dat dit klopt). Dat zou betekenen dat je bij de ene de fout wel toelaat, bij de andere niet. Het wordt dan wel heel willekeurig, want er zijn ook niet echt duidelijke richtlijnen voor wanneer je wel kijkt en wanneer je niet kijkt.

Blijft wel staan dat het lullig is, daar niet van.

28 februari 2019 om 14:08

Tuurlijk niet! De regels zorgen juist voor duidelijke afbakening. Als je uitzonderingen gaat maken ben je het einde zoek!

Ach, terechte corner of niet, je moet hem wel verdedigen en dat deden we niet.
Gisteren is Feyenoord vooral daarmee door het ijs gezakt vind ik. Drie man staan stil.
We hebben dit seizoen vaak genoeg laten zien dat we het wel kunnen, maar blijkbaar zit er toch iets niet goed qua mentaliteit. Tijd voor een nieuwe coach en laat in de tussentijd de jeugd maar eens ruiken aan het eerste. De derde plaats is ook niet boeiend als je de er steeds de eerste ronde uitvliegt tegen een club met een onuitspreekbare naam.

28 februari 2019 om 13:55

Respect voor jouw reactie. Als Feyenoord goed had verdedigd, De Ligt stond helemaal vrij, was het doelpunt niet gevallen en had niemand er iets over gezegd. Daarnaast: bij een 0-1 stand was er nog voldoende tijd om het recht te trekken. De vorige keer stond Ajax ook voor en deed Feyenoord dat wel. Rechttrekken dus.

Pfffffff....

Gaan we dadelijk over elke beslissing van de scheids discussiëren.
Hoort erbij missers van de scheids. Je durft nu al niet te juichen in het stadion.
Want elke goal moet door de Var.
Dadelijk moeten we ook nog elke uitgooi . tackle enz. controleren.

En Van Egmond niet een dag later nog alle Vars bespreken.
Dit is amper een officieel VAR geval

Het zou natuurlijk belachelijk zijn als dingen zoals corners ook behandeld worden door de VAR. Zo kan je bij elke goal een paar stappen terug zetten en een goal afkeuren. Zuur voor Feyenoord, maar een volledig terechte goal. Snap die mensen die de VAR nu gaan afkraken ook totaal niet

28 februari 2019 om 14:00

Ik sluit niet uit dat de volgende stap gaat zijn dat alle inworpen, vrije trappen en corners bekeken gaan worden maar dat direct meenemen zal niet zo makkelijk zijn. Als het systeem verder is en de mensen erachter er beter mee om kunnen gaan zullen ze vast gaan kijken naar hoe ze die bevoegdheden gaan vergroten.

28 februari 2019 om 14:03

Dan krijg je weer het verhaal dat het pure willekeur is wanneer een hoekschop wel of niet wordt teruggedraaid. Dan wordt die bal van gisteren teruggedraaid en die onterechte hoekschop zaterdag bij Fortuna - Heerenveen waar de 2-1 uitkomt niet. Ik vind die van zaterdag niet minder erg dan die van gisteren. Je kunt je vervolgens ook de vraag of je bij een situatie wel moet terugkijken. Ik had geen herhaling nodig om te zien dat er helemaal niks mis was met de tackle van Clasie. Dus was terugkijken een verplichting?

Als je zegt het bij een hoekschop wel te doen, waarom zou je het dan niet moeten controleren als zo'n bal een meter voor de cornervlag over de zijlijn rolt. Uit zulke situaties kan ook gewoon een doelpunt vallen. Moet je echt voor elk wissewasje naar de Var? Feyenoord kreeg ook een onterechte corner mee, dat was schijnbaar niet schandalig omdat ie er niet in ging.

Er wordt te veel naar externe factoren gewezen, terwijl Feyenoord ook gewoon een linksbuiten heeft rondlopen die de bal in de eerste 5 minuten mag binnenschieten alleen voor Onana. Dat ie mist is schijnbaar minder erg dan Blom die 2x een hoekschop (voor beiden ploegen 1) verkeerd geeft.

28 februari 2019 om 14:14

Stel dat het gisteren 1-0 was geworden voor Feyenoord door die corner, dan waren nu de discussie ook niet van de lucht. Zo werkt het nu eenmaal.

28 februari 2019 om 14:30

Klopt, en dan hadden de feyenoordfans gezegd dat er niet zo gezeurd moet worden. Dus je zegt eigenlijk zelf al dat deze hele discussie over de onterechte corner onzinnig is, of heb je dat zelf niet door?
Misschien is het een idee om bij een corner, terecht of onterecht, de beste kopper van de tegenstander te dekken? Dan is er namelijk niets aan de hand en hoeft deze hele discussie uberhaupt niet gevoerd te worden

28 februari 2019 om 14:31

Volgensmij zeg je zonder dat je het zelf doorhebt dat je de situatie subjectief beoordeeld

28 februari 2019 om 15:30

Ik zie in de discussies op het VZ forum sowieso weinig objectieve bijdragen

De VAR mag nu alleen ingrijpen bij doelpunten, penalty's, rode kaarten en persoonsverwisselingen en dat is wat mij betreft prima. Houden zo. Als de VAR ook al bij onterechte corners, vrije trappen, inworpen etc. in moet grijpen, dan maak je een wedstrijd echt kapot. Laat dit maar lekker vallen onder dat beetje mazzel of pech dat je soms hebt in het voetbal.

28 februari 2019 om 14:09

Dat vind ik ook! De VAR moet zich niet gaan bemoeien met inworpen, corners en vrije trappen. Dan sta je straks 120 minuten op het veld omdat je bij elk moment wel de VAR kan roepen. Heel de wedstrijd wordt dan naar de klote geholpen imo. Dat moet je natuurlijk ook niet willen. De ene week heb je geluk, de andere week pech.

Misschien volgend jaar in het voorseizoen eens experimenteren met een drie- of vijfkoppige var per wedstrijd. Hun beslissingen obv meerderheid leidend maken. Scheids op het veld zorgt alleen voor spelverloop en uitvoeren van de genomen beslissingen.
Kun je ook meteen iedereen die commentaar heeft geel gaan geven.

Ben heel benieuwd wat voor effect dit zou hebben op het spelverloop en tempo v.d. wedstrijd.

Ook bij de andere klassieker, die in Spanje kreeg Real paar minuten voor rust een overduidelijk onterechte corner. Gelukkig leidde dit toch niets. Maar uitbreiden VAR bevoegdheid in deze lijkt aan te bevelen. Het zal nauwelijks tot oponthoud leiden als de VAR de scheidsrechter influistert wie de bal laatst heeft geraakt of als de bal wel of niet over de lijn is gegaan en het is objectief en snel vast te stellen net als buitenspel (overtredingen ben je misschien paar minuten mee bezig) Nu betaal je een heel camera systeem en team van 5 personen voor 1 of 2 keer per wedstrijd een advies te geven. Laat VAR beetje harder werken.

Niet vergeten dat NL ook in WK finale een corner is onthouden vlak voor de goal, wie weet hoe dit zou uitpakken. Dus als kleine moeite is om corners mee te nemen in VAR dan zou ik dat ook doen. Er zijn ook niet zo heel veel discutable corners dus nauwelijks oponthoud.

De VAR moet zich hier ook niet mee bezighouden, maar het is gewoon Blom die hier fout zit en daar ligt de focus ook op, niet op de Var. Net als dat Blom fout zat bij een eventuele rode kaart en mogelijke penalty. Dat hij daarvoor niet naar het scherm wordt geroepen is dan ook weer een fout van de Var. De overtreding van Van de Beek is in ieder geval het bekijken waard en in mijn ogen maakt De Ligt gewoon duidelijk hands. De arm is los van het lichaam en blokkeert daarmee de bal. Blom is gewoon ongeschikt voor het fluiten van topwedstrijden.

28 februari 2019 om 14:41

Blijft een mening, de arm is naar beneden langs het lichaam en maakt geen beweging richting de bal maar blijft op dezelfde plek. Iedereen heeft het nu over een corner, maar in diezelfde situatie wordt iemand neergehaald. Daarbij werd de bal geraakt, maar eerst de man. Kunnen we het daar ook over hebben.. Ik vind dat een VAR prima kan checken of iets een corner is, dat is namelijk heel snel te zien, hiervoor hoeft de scheids niet naar de kant want een corner of niet is een feit en geen mening. Daarnaast duurt het toch altijd even tot degene die de corner neemt er klaar voor is en iedereen zich in het strafschopgebied verzameld heeft..

28 februari 2019 om 14:48

Bekijk de herhaling eens goed, de hand gaat juist naar de bal toe. Op het moment dat Verdonk de bal raakt heeft De Ligt zijn arm keurig langs het lichaam, wanneer hij de bal raakt is de arm echter ver van zijn zij vandaan. Uiteindelijk is de arm zelfs gestrekt met 90 graden van het lichaam af. Dat kun je toch niet 'op dezelfde plek' en 'geen beweging naar de bal' noemen?

28 februari 2019 om 15:00

Tjsa, je ziet natuurlijk wat je wilt zien, en dat is je goed recht. Gezien en beoordeeld door zowel de scheidsrechter als de Var, ik schat in dat zij dan wel kunnen (en mogen) bepalen of het opzettelijk hands (hand naar de bal) is of niet..

ik snap dat veel Feyenoord supporters balen van de uitslag, maar hoeveel je hier ook probeert anderen te overtuigen, het veranderd het resultaat toch niet.

Get over it and move on...

28 februari 2019 om 16:33

Vedeetterut, dat zit in jouw hoofd. De arm hing keurig langs het lichaam, niets aan de hand dus, terecht doorspelen. En dan ook nog aankomen met rood......

28 februari 2019 om 17:00

Je ziet toch zelf ook wel dat de arm los is van het lichaam? Dat heeft niets met voorkeuren van clubs of iets dergelijks te maken. Want duidelijker los van het lichaam kan niet. Anders moet je de situatie echt eens terug bekijken in de samenvatting of op zoek gaan naar een opticien.

Overigens was de eventuele rode kaart niet op De Ligt bedoeld, maar op Van de Beek die een ernstig druistige tackle maakte op de enkel van Van der Heijden. Niet lullig bedoeld, maar we hebben daar dit seizoen vaak genoeg een rode kaart voor gezien (zie Emanuelson of Van Overeem). Op z'n minst het bekijken waard en dat heeft de VAR niet eens gedaan. Dat is dus pure willekeur.

28 februari 2019 om 18:38

En die van toornstra op frenkie in de arena?

Var had dan in moeten grijpen bij de overtreding van beek. Dat was een overduidelijke rode kaart. Gestrekt been op de enkel. Ze kunnen het beter afschaffen. Ipv van opheldering zorgt het alleen maar voor frustratie op dit moment. Fouten van de scheids brengen ook de charme van voetbal met zich mee. Soms heb je mazzel soms pech.

28 februari 2019 om 15:02

Zoals elke overtreding waarvoor een kaart wordt gegeven is ook deze overtreding beoordeeld door de Var, dat zijn nu eenmaal de regels. Beoordeeld, gele kaart op zijn plaats en verder... Dat sommigen dan vinden dat het rood had moeten zijn mag, maar veranderd niets aan de gegeven kaart.

Get over it and move on...

28 februari 2019 om 16:09

Als je de regels nou niet snapt reageer dan niet. Juist met kaarten mag de var de scheids er op wijzen dat het rood. Zo moeilijk is het niet lezen en begrijpen.

28 februari 2019 om 16:19

hetzelfde geldt voor jou: de var heeft gereageerd en bij Blom gemeld dat geel op zjin plek was en een rode kaart niet.. Maw de var deed zijn werk en stond achter de beslissing van Blom...en dan iets zeggen over begrijpen en lezen.... stumperd.

28 februari 2019 om 16:39

De VAR vond het juist geen rode kaart en zij hebben het nog in de herhaling en slowmotion bekeken. Ergo, het was geen rode kaart.

28 februari 2019 om 17:59

Stumperd is als je in de spiegel kijk. Ik zeg alleen dat de var de macht heeft de scheids te corrigeren. Of het rood is hangt af van een persoonlijke mening. Dus GOED lezen tering kneus

28 februari 2019 om 18:02

Daar heb ik het niet over. Ik reageerde er op dat die jongen zei dat als de scheids het als geel beoordeeld de var niks kan doen. En dat is niet waar. Var kan ingrijpen. Of het nou geel rood of niks ws maakt mij niet uit. Is lezen nou echt zo lastig

28 februari 2019 om 18:20

@jesl:

Rustig blijven jochie... Niet mijn schuld dat je reacties niet duidelijk aan iemand gericht zijn... Zou helpen als je @.... gebruikt

"var had dan in moeten grijpen bij de overtreding van beek. Dat was een overduidelijke rode kaart. Gestrekt been op de enkel. Ze kunnen het beter afschaffen. Ipv van opheldering zorgt het alleen maar voor frustratie op dit moment. Fouten van de scheids brengen ook de charme van voetbal met zich mee. Soms heb je mazzel soms pech. "

Daar reageerde ik op. Nergens iets te lezen over dat de VAR een beslissing van de scheids wel of niet mag overrulen, wat, zoals iedereen met wat verstand weet, wel het geval is.

Btw: teringkneus ? Erg dapper vanachter een toetsenbord, stoere jongen...

28 februari 2019 om 18:59

Stumperd jochie..... en dan mij aanspreken. Beetje ongepast

28 februari 2019 om 20:09

A: Ik ben ouder dan jij, dus dat "jochie" kun je best achterwege laten.

B: Heb je de voorgaande reactie van me ook gelezen en begrijp je waarop en waarom ik gereageerd heb ? Daar hoor ik je nl niet meer over..

1 maart 2019 om 10:44

Je noemt mij jochie en stumperd jij kan echt heel slecht lezen. En ouder zijn heeft helemaal nergens mee te maken. Op een bepaalde leeftijd is iemand jochie noemen ongepast. In dit geval dus. Jij heb mij geen jochie te noemen. Slecht lezen en geen fatsoen.

Allemaal gezeik over de VAR jaren hebben we geroepen dat er video analyse moest komen en nou is die er en er is niks dan gezeik met de journalisten voorop bij iedere praat programma wordt er negatief over gedaan
Nou voor mij is het een geweldige uitkomst en wordt het eerlijker in het voetbal spel
He journalisten praat eens positief over onze scheids en VAR dan zal je gaan zien dat het een geweldig middel is

Ik vind het spel er zeker niet leuker op worden met de Var. Merk ook dat als ik tijdens de wedstrijd iets zie gebeuren, maar de scheids laat doorgaan, dat voor mij gelijk de spanning van de aanval af is. En of het er nou echt veel eerlijker op word. Van de 10 var momenten zijn er denk ik maar 2 waarvan iedereen hetzelfde erover denkt. Bij die overige 8 is het gewoon net hoe de scheids het ziet, net zoals het was zonder var. Zelfs de scheidsrechter en de mensen bij de VAR zitten ook weleens niet op 1 lijn. Dat geeft ook wel aan dat het maar net is hoe je er naar kijkt.

VAR afschaffen heeft geen toegevoegde waarde. Nu krijg je alleen nog maar meer discussie dan vroeger. Ik vind het voetbal er ook niet eerlijker op geworden. Er zijn teveel voorbeelden dat het niet werkt.

VAR afschaffen heeft geen toegevoegde waarde. Nu krijg je alleen nog maar meer discussie dan vroeger. Ik vind het voetbal er ook niet eerlijker op geworden. Er zijn teveel voorbeelden dat het niet werkt.

In dit geval. En wel heel veel meerdere komt het "hockey/challenge-systeem" van pas. Waarbij elk team 3 mogelijkheden heeft aanspraak te maken op de var. Trainer/aanvoerder vraagt dan een var moment aan, waaruit gezien kon worden dat geen corner is. Hierbij kan je dus wel corners, ingeworpen etc in meenemen. De var zou dan alleen gebruikt moeten worden bij een aanvraagmoment. In dit geval had Feyenoord dus kunnen aanvragen en van daaruit was er dan geen corner geweest, met uiteindelijk geen doelpunt. Al is het wel dat de aanvraag voor de corner moet zijn gedaan.

28 februari 2019 om 15:48

Ik ben het hier volkomen mee eens. Je legt hiermee namelijk ook de verantwoordelijkheid bij de spelers ipv bij de scheidsrechter/VAR. Ze zullen de VAR dus alleen maar inschakelen als ze er zelf 100 procent van overtuigd zijn dat er een verkeerde beslissing is genomen en op het moment dat ze ervoor kiezen om geen challenge aan te vragen dan hebben ze achteraf ook geen recht van spreken. In mijn ogen zou dit systeem het hele idee van de ‘willekeur’ van de VAR wegnemen. Top idee dus wat mij betreft.

Dus overtreding maken waaruit een corner komt wordt niet behandeld door de VAR vanwege het feit dat een corner de uitkomst zal zijn.

Goed om te weten. Op deze manier kun je lekker gemeen spel plegen zonder de tussenkomst van de VAR en als de scheids het niet waarneemt kom je er gewoon mee weg.

28 februari 2019 om 15:06

Fout ! Toevallig afgelopen weekend nog een mooi voorbeeld hiervan in de Bundesliga, wedstrijd Fortuna Dusseldorf - Nurnberg.

De spits van Nurnberg slaat, buiten zicht van scheids- en grensrechter zijn directe tegenstander in het kruis. Niet opzichtig, maar heel sneaky... Spel gaat verder, ligt stil vanwege een inworp (verdediger lag nl kermend op de grond) en de VAR wijst de scheidsrechter op wat er gebeurd is.

Gevolg: (terechte) rode kaart in de 3de (!) speelminuut.

Let wel: hierbij gaat het over "lekker gemeen spel" waar je dus niet zomaar ongestraft mee wegkomt...

28 februari 2019 om 15:31

Je hebt mijn verhaal maar 50% gelezen.. ging erom dat als hij die speler sneaky in zijn ballen slaat en daar een corner uit voortkomt dan mag de VAR er niks van zeggen en als de scheidsrechter het dan ook niet ziet had ie er wel mee weggekomen.. hoewel de speler natuurlijk ten aarde stort als je zoiets doet en dat valt iets teveel op!

28 februari 2019 om 15:55

Maar de VAR mag wel wat zeggen over de overtreding, waardoor die corner dus niet zal komen. Wat is het probleem hierbij?

ik hoopte dat Feyenoord zou gaan winnen. Maar pfff, dat gebeurt over en weer en een corner moet je gewoon verdedigen, het is niet zo dat de VAR zorgde voor dit doelpunt. Feyenoord kreeg 2 keer in een ingooi zomaar mee en 1keer een hoekschop.....geen doelpunten, maar wel de kans er op. Niet gedaan, dus niet zeuren.

Lees veel reacties met de richtlijnen zijn bekend, deze richtlijnen zijn (waren) bij verzetten van wedstrijden ook bekend, een uur of paar uur naar voren of achter of 1 of 2 dagen, ook hier werd vanaf gezien zonder overleg, toevallig dat allemaal in het belang van 1 club, het zal allemaal wel toeval zijn.

28 februari 2019 om 17:47

Goh diverse kaarten slinks geseponeerd door een jurist. V.Persie wordt gematst bij de tuchtcomissie, lichtuitval en wedstrijd verplaatsen penalties die onder kuipdruk worden gegeven schaar ik onder het zelfde toeval.
Geen 1200 man kunnen ontvangen maar 17.500 wel en dan alleen naar een ander wijzen. Stel je niet zo aan en grow up.

Hahaha het leuke is dat berghuis nu ook vind dat we naar elke corner moeten gaan kijken. Mag blij zijn dat hij met z'n vieze tackles nog mocht blijven staan.
De VAR is er om over beslissende momenten te gaan, er vallen bijvoorbeeld normaliter 11 corners in een wedstrijd zullen we ze allemaal na gaan kijken???
Het is inderdaad heel irritant en ik begrijp de frustratie want het kan gebeuren via een fout van de scheids die het van zijn oogpunt heel makkelijk fout kan hebben natuurlijk. Maar ga bij je zelf kijken want je verdedigt als een slappe zak, ook bij de 2de goal zag je dat ook.
Begrijp de frustratie echt wel, maar blijf even eerlijk en leg ook de schuld bij jezelf ipv dingen als Knjb enzo zeggen.

I.p.v. balen van de beslissing, invoeren dat de VAR over alles mag mee beslissen in de wedstrijd dus ook corners.
Bedoel Knvb wijzigt nu ook al zonder overleg regels dus waarom deze niet.

Laten we alsjeblieft uitkijken dat het betaalde voetbal vanwege de VAR tot een soort jurysport verwordt. Ik kom zelf ook regelmatig bij internationale hockeyduels. Het valt me daarbij op dat nauwelijks of geen discussie ontstaat na een beslissing van de videoscheidsrechter. De scheidsrechters op het veld zijn bij hockey de enige personen die de beslissingen ter beoordeling aan de videoscheidsrechter kunnen en mogen voorleggen (referral). Waarbij alleen het al dan niet toekennen van een doelpunt danwel strafschop kan worden voorgelegd. Dit kan op eigen initiatief of na een verzoek van een team. Beide teams hebben tijdens de wedstrijd 1 mogelijkheid een team referral bij de scheidsrechter op het veld aan te vragen. Wordt de referral overgenomen dan behoudt het vragende team zijn referral.
Zou het niet veel beter zijn ook de VAR vergelijkbaar, en dus beperkter, te laten functioneren? Wat mij betreft moet de taak en de invloed van de VAR bij het voetbal drastisch beperkt worden.

28 februari 2019 om 18:09

Deels klopt het, ware het niet dat je het niet 1-op-1 kan vergelijken. Bij hockey wordt sowieso bijna nooit geklaagd, ook niet voor de videoref. Daarnaast heb je geen buitenspel meer, die gewoon niet te checken is door een tegenstander anders dat dit wel heel erg duidelijk is.

Naar mijn mening moet de VAR ingrijpen bij cruciale momenten en de eindbeslissing hebben die in het stadion wordt medegedeeld. Eerlijkheid moet bovenaan staan.

Ik ben van mening als de VAR de situatie bekijkt ivm wel of niet een penalty en als dan uiteindelijk blijkt dat er niks aan de hand was en het gewoon een achterbal is lijkt mij dat je zoiets meeneemt.

Het was te verwachten, de VAR voorschriften van de FIFA preveleren qua belang weer eens boven het doel dat oorspronkelijk ten grondslag lag aan de komst van de VAR: het spel eerlijker maker. “Bij de tackle van Clasie kijkt de VAR alleen naar de vraag: is dit wel of geen strafschop?” Kevin, hier de VAR. Geen strafschop. Het was trouwens ook geen corner hoor want Tadic raakte de bal als laatst zag ik, maar geef toch maar gewoon een corner. Sneu..

Zo kan het 2kanten op gaan, de bal bij Onana was ook niet over de lijn. Alleen Feyenoord deed niets met die corner. Dat gejank om een niet gegeven corner, waar gaat het over.

Ik vind de discussie niet eens zo interessant m.b.t. wat de VAR wel en niet mag en doet. Dat is duidelijk. Vreemder is dat Blom blijkbaar toch in het veld en tijdens de rust aangeeft dat hij contact heeft gehad met de VAR. Dat is raar en beetje dom van Blom. Als scheids kent hij de regels. Had hij gewoon gezegd dat het vanuit zijn oogpunt een corner was, was er niks aan de hand. Ik ben Feyenoorder en ik dacht ook direct aan een corner. Blom heeft zich blijkbaar laten leiden door twijfel en emotie en toen dingen gezegd die hij beter voor zich had kunnen houden. Balen als Feyenoorder zeker maat you win some, you lose some. Dat is de charme van voetbal in ieder geval voor introductie van de VAR. Veel dingen worden eerlijker maar veel charme van het spel gaat deels ook verloren. Echter in hedendaags voetbal met grote financiële belangen is dat nu eenmaal zo. Over paar jaar weten we niet beter net als het niet mogen pakken van de terugspeelbal.

Feyenoord kon niks gewoon aan jezelf werken en niet zo klagen altijd dat de schuld weer is door een ander is

Feyenoord kon niks gewoon aan jezelf werken en niet zo klagen altijd dat de schuld weer is door een ander is

Wat zo gek is, was gewoon een penal. Als deze overtreding door Clasie op het middenveld had gemaakt, had de scheids gewoon gefloten.

Daarnaast kreeg Van Persie bij elk zuchtje wind een vrije trap mee, en hadden Berghuis enSt Juste de wedstrijd niet mogen af maken. Maar dat willen ze bij Feyenoord niet zien uiteraard..

Waarom eigenlijk niet? Ik snap dat je een man in het veld moet hebben om de beslissingen door te geven en de wedstrijd aan te voelen. Niet alle situaties zouden immers hetzelfde beoordeeld moeten worden. Ondanks dat zijn dit soort situaties zo duidelijk dat je wss maar één of twee replays moet bekijken, dat is net zo snel beslist als wanneer de lijnrechter het aangeeft. Zelfde met kleinere overtredingen ed. Laat de VAR gewoon overal naar kijken en alles beoordelen, maar leg het spel alleen stil om de huidige situaties (doelpunt, rood en strafschop)

Sorry hoor er word gepraat over een onterechte corner, maar het had een penalty kunnen zijn.

De corner zou niet in de picture moeten staan. Maar een doelpunt dat door een foutieve beslissing gescoord wordt zal geannuleerd moeten kunnen worden. Ook door een verkeerde ingooi. Dat betekend niet dat je altijd de corner of ingooi of vrije trap of whatever moet terug draaien. Alleen in geval van een doelpunt. Daar is de var toch voor? Voetbal eerlijker maken? En volgens mij draait voetbal om doelpunten. Dus daar moet je ingrijpen mijn inziens. Maar goed. Het heeft een leerproces nodig natuurlijk. Spelregels worden ook nog steeds aangepast, en zo ook de var waarschijnlijk. Desalniettemin lijkt me de overwinning cam Ajax meer dan terecht.

Het zou mij niet verbazen dat grensrechters en scheidsrechters na een paar jaar van de velden verdwijnen en alles via de Var wordt bepaald. De Var heeft zo zijn voor- en nadelen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.Feyenoord3219
3.PSV3113
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. TilMiddenvelder148
J. ToornstraMiddenvelder143
B. LinssenAanvaller148
L. SinisterraAanvaller136
J. BijlowKeeper120
A. JahanbakhshAanvaller121
C. DessersAanvaller104
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren