Update: Oussama Idrissi opgenomen in definitieve selectie Marokko

Maandag, 11 maart 2019 om

Oussama Idrissi is blij dat het hoge woord eruit is en zijn keuze voor het Marokkaanse nationale elftal officieel is. De aanvaller van AZ maakte eind vorige week bekend dat hij Marokko verkiest boven het Nederlands elftal. In gesprek met FOX Sports vertelt Idrissi dat hij aanvankelijk het Nederlands elftal hoopte te bereiken, maar dat hij uiteindelijk op andere gedachten werd gebracht door de bond van het Noord-Afrikaanse land.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Heeft Oussama Idrissi de juiste keuze gemaakt, denk je?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

73 reacties (laatste reactie door arvelajax)

Netjes gedaan en gefeliciteerd met de keuze. Hoe zou het Marokkaanse elftal er over vier jaar uit zien?

27 februari 2019 om 18:42

Dan zullen ervaren spelers als Benatia, El Ahmadi, Nordin Amrabat, Dirar, Belhamda en Boussoufa weg zijn maar zal dat gat opgevangen worden door Ziyech, Ayoub, Mazraoui, Idrissi, Amin Harit, Achraf Hakimi etc die allemaal verder in hun ontwikkeling zullen zijn. Het voordeel van Marokko is dat ze een goede coach hebben die er voorlopig nog even zit en daarnaast handelen ze ontzettend snel om voetballers met een Marokkaans paspoort voor Marokko te laten kiezen. Qua talent en spelers zit Marokko voorlopig dus goed. Enige nadeel is dat ze al jaren geen fatsoenlijke spits hebben. Op spits, keeper en centrale verdedigerspositie breekt er gewoon structureel te weinig door. Creativiteit is er volop maar andere posities vallen mee.

27 februari 2019 om 19:41

El-Nesyri van Leganes is een prima spits. Is nog jong. Op de keeperspositie heb je Bono, wat een goede keeper is, Munir, 29 jaar, 1ste keeper van Malaga, die waarschijnlijk volgend seizoen in LaLiga keeped en met Tagnaouti ben je jaren voorzien en ik sluit niet uit dat El Maach voor Nederland kiest. Alleen een centrale verdediger ontbreekt inderdaad. Dat is de vraag wie daar op gaat staan.

27 februari 2019 om 20:55

Je zit alleen wel met een zeer varierende spelersgroep met allemaal een verschillende opvatting betreft voetbal. Als we over Marokkaanse voetballers praten, hebben we het vaak over hun passie en beleving, maar we hebben het zelden over het feit dat ze allemaal in andere landen worden opgeleid waardoor je grote verschillen in een nationale ploeg krijgt. Dat lijkt me voor een bondscoach wel een behoorlijke opgave.

28 februari 2019 om 18:56

Net zo Pauper als nu. Begrijp er niets van, men moet dit echt aanpassen. Hier alle opleidingen gekregen en en weg naar een ander land. Let wel deze jongeman wordt geen vaste waarde voor Nederland dus daarin maakt hij een juiste keuze.

Ik heb uiteraard respect voor de keuze maar als Hollander baal ik er toch van dat jongens met een dubbel paspoort en hier geboren en getogen zijn, opgeleid door de KNVB en Nederlandse clubs, kiezen voor het land van hun voorouders. Ik snap dat het met gevoel en allerlei andere zaken te maken heeft, maar voor mijn Nederlandsche buikgevoel is het niet fijn! Uiteraard wens ik Marokko en Idriss alle succes en veel hoogtepunten. Maar toch knaagt het he!

27 februari 2019 om 18:03

Buiten het feit dat het voor jou onderbuikgeval niet fijn is, is het ook ook een signaal, dat de laatste jaren wordt aangetoond, dat er stelselmatig iets mis gaat inzake de volledige integratie of acceptatie van jongeren (eigenlijk burgers in z’n algemeniteit) met dubbele paspoorten. Ik denk dat de KNVB hier zeker een rol in kan hebben, maar dat er vooral een hele verantwoordelijkheid voor de politiek en de maatschappij hier ligt om je medemens te accepteren.

27 februari 2019 om 18:21

Het probleem is de dubbele nationaliteit. Je kan wel zeggen dat het een integratieprobleem is, en dat is het ook. Maar omdat Nederlanders van Marokkaanse komaf hun paspoort van Marokko niet kunnen verliezen blijven ze ook altijd Marokkaan. En dus is er de keuze. Nu is dat vaak niet erg, veel jongens kiezen voor Marokko omdat het Nederlands elftal gewoon niet haalbaar is. Maar in het dagelijks leven maakt het een Nederlandse Marokkaan altijd een Nederlandse Marokkaan en eigenlijk nooit echt een Nederlander. Haal dat paspoort weg en je hebt het gewoon over Nederlanders. Ik denk dat dat ook wat doet met het gevoel van Nederlander of Marokkaan zijn. Maarja, internationale wetgeving enzo.

27 februari 2019 om 19:02

Een paspoort stelt niets voor. Je gevoel, de kern van wie je bent, hangt niet af van een papiertje.
Opvoeding en omgeving zijn leidend hierin.

27 februari 2019 om 19:30

eenopinie

"maar in het dagelijks leven maakt het een Nederlandse Marokkaan altijd een Nederlandse Marokkaan en eigenlijk nooit echt een Nederlander. Haal dat paspoort weg en je hebt het gewoon over Nederlanders."

Jij, naar ik aanneem, dan waarschijnlijk wel. Maar er zijn natuurlijk ook best een behoorlijk aantal 'nederlanders' die zelfs al zou deze speler zijn Marokkaanse paspoort 'inleveren' en voor oranje gaan spelen (als hij geselecteerd zou worden trouwens wat nooit het geval geweest is) hem nog steeds gewoon als Marokkaan zouden zien en zouden blijven zien en hem nooit als 'nederlander' zouden beschouwen. Die mensen héb je gewoon.

En als jij niet geheel ten onrechte begint over integratieproblematiek dan wijs ik er heel erg graag op dat integratie, om echt ooit te kunnen werken, nu eenmaal een ding is dat van twee kanten moet komen. Anders praat je over assimilatie.. En het kan natuurlijk nooit zo zijn dat wij Nederlanders, dus, maar alle waarden en normen van bijvoorbeeld de Marokkaanse cultuur of Turkse cultuur moeten overnemen of die moeten accepteren als die haaks staan op onze belangrijke normen en waarden die passen bij onze Rechtsstaat. Maar het voor vol aanzien van Nederlanders van Marokkaanse komaf is daarvoor wel het geringste dat 'wij' zullen moeten leren te doen.

Het is echt niet heel gek dat sommige van die jongens die dagelijks horen dat Marokkanen stinken, lui zijn en allemaal dieven zijn, zich niet bepaald Nederland zullen gaan voelen. En zeker niet als ze dat ook nog horen van mensen die zelf niet eens bij machte zijn onze taal correct te spreken, laat staan te schrijven. Dat doet veel meer met gevoel dan welke wetgeving dan ook.

27 februari 2019 om 21:03

Omdat je hier toch een goed punt hebt, wil ik daar zelfs wat verder op in gaan:

Laat ik overigens eerst even vooropstellen dat ik niets heb tegen jongens met een andere achtergrond die voor het land van hun voorvaderen kiezen. Echter zegt dat natuurlijk wel iets over integratie, acceptatie, opvoeding en wellicht zelfs opleiding (mijn grootste en enigste irritatie is het feit dat sommige jongens ook voor de vertegenwoordigde jeugdelftallen uitkomen).

De Knvb kan hier alleen een rol in spelen door bepaalde regels aan te passen of wellicht dichterbij die jongens te staan door nauw contact, maar meer kan de Knvb ook niet doen.

Ik denk dat wij simpelweg niet beseffen hoe sterk de band tussen jongeren (soms zelfs de derde of vierde generatie) en hun "land van herkomst" is. Voor ons vreemd gezien de staat van landen als bijvoorbeeld Marokko en Turkije (de 1 erger dan de ander), maar wij hebben er geen familie wonen die er al generaties zijn en de cultuur volledig kennen.

Ben ik een aanhanger van een dubbel paspoort en al die zaken die erbij komen kijken? Nee, totaal niet. Echter zal de Knvb uiteindelijk de eerste stap moeten zetten, want vanuit de politiek, de maatschappij en alle andere betrokkenen wachten we al meer dan 50 jaar op een goed-werkende multiculturele samenleving.

12 maart 2019 om 07:28

Sorry hoor maar ik noem een Marokkaanse Nederlander, Turkse Nederlander of een Zweedse Nederlander gewoon een Nederlander. Ik ben zelf zoals men dat noemt een Indonesische Nederlander dus ik ben gewoon een Nederlander. Noem elkaar gewoon Nederlander scheelt al een hoop om elkaaar een "label" te geven. Dat scheelt ook al voor de integratie.

27 februari 2019 om 18:24

Tja ieder zo zijn vrije keuze he. Sommige hebben die mogelijkheid. Dat nationalisme gevoel moet men maar eens gaan temmen. Bedoel deze jongen is niet opgeleid door de knvb ofso. Het zijn de clubs die in deze jonge investeren en daar krijgen ze zijn kwaliteiten voor terug om daarna voor wat miljoentjes verkocht te worden. En daarnaast is zijn familie super belangrijk geweest in zijn groei als voetballer en als mens. En als hij twee mogelijkheden heeft prima, zijn keus. Snap niet zo waar men zich mee wil bemoeien.

27 februari 2019 om 18:30

Ah dus die gozer heeft geen Marokkaanse nationalistische gevoelens zodat hij daarvoor kiest? Blij dat dit gezever, sinds vorig jaar al, voorbij is.

27 februari 2019 om 18:46

Uhh sorry hij zegt nergens dat hij Oranje niet wil, of Oranje haat of dat hij wil dat hij alleen voor 1 land kon kiezen. Integendeel, hij is duidelijk voor beide, hij wachtte ook op Oranje alleen het kwam er niet van, dus toen ging hij nadenken nadat Marokko kwam. Dat is dus een dilemma voor hem geweest, een lastig keuze. Maar uiteindelijk moet je die keuze maken, maar dat kunnen vele zoals jij blijkbaar niet begrijpen. Dat is heel wat anders dan dat hij kiest voor Marokko en Oranje niet mag, of een afkeer ertegen heeft. En zoals vele reacties daarop duiden hier, is dat bij vele helaas wel het geval, waarbij men roept hij zou niet voor beide mogen kiezen, paspoort inleveren of oprotten van hier e.d. maar blijkbaar heb jij er geen kaas van gegeten want anders was je niet met zo'n ondoordachte reactie gekomen.

27 februari 2019 om 19:00

Iedereen maakt zo'n keuze met nationalistische gevoelens, dat kan ook prima 2 kanten op werken. Als je die totaal niet hebt lijkt het me lastig voetballen voor een land. Je begint zelf over nationalisme temmen vandaar ik er op inhaak. Marokko is ook nationalistisch net zoals hier, misschien wel erger. Ben persoonlijk klaar met twijfel-Marokkanen, dan maar niet. Alhoewel ik het in sommige gevallen wel jammer vind.

27 februari 2019 om 19:04

Zie het maar als een kind dat moet kiezen tussen zijn vader of moeder die gescheiden zijn. Twijfel gaat komen, een dilemma, maar uiteindelijk moet het kind een keuze maken bij wie hij wil blijven. En als de een geen energie steekt in je, dan wordt de keus wat makkelijker maar je blijft van beide houden.

27 februari 2019 om 19:08

Waarom is het lastig om te voetballen voor een land waar je geen gevoelens voor hebt? Die jongens voetballen over het algemeen ook voor een club waar ze niks mee hebben.

Ik geloof best dat sommige het heel rationeel kunnen benaderen: waar maak ik meer kans op speeltijd of bij welk land kom ik uberhaupt verder dan 2 interlands

27 februari 2019 om 19:14

Wel een goed vergelijk Socio. Tis alleen zo als personen steeds voor de moeder kiezen de vader op gegeven moment niet meer de moeite neemt en er flauw van wordt.

27 februari 2019 om 19:20

Wat bedoel je daarmee Harecles? Dat de Knvb flauw is geworden omdat Marokkanen telkens voor Marokko kiezen? Dat Marokko de moeder is en Knvb de vader? Waarom doet de Knvb dan wel moeite voor Ziyech? Of voor Mazraoui? En bijvoorbeeld voor Asensio? Of begrijp ik je nu verkeerd?

27 februari 2019 om 19:36

Onzin allemaal. Kijk even naar landen als Frankrijk en Duitsland. Daar spelen toch ook jongens met buitenlandse roots? Afellay, Boulahrouz, Bakkal, Maher, El Ghazi en Boussata kozen toch ook allemaal voor oranje? En waarom: juist, omdat het oranje in die periode goed ging en oranje meedeed op het internationale niveau en Marokko niet.

Zou dat er misschien niet ook mee te maken hebben jongens?

Dus we kunnen wel conclusies trekken en roepen dat die jongens dat doen omdat ze nationalistisch zijn of weet ik wat allemaal maar het kan ook gewoon zijn dat ze daar gewoon wat rationeler mee omgaan? Wat ik zeg, kijk naar andere landen om ons heen. En ben nou eens eerlijk, wie hier op de site die zo fel is vanwege 'dubbele nationalteiten en opleiding van de Knvb en zo' zou graag Mazraoui en Idrissi in oranje willen eigenlijk?? Nou, ben benieuwd.

27 februari 2019 om 19:37

Ik bedoel er mee dat Nederlanders er misschien flauw van zijn geworden zoals ik zelf. KNVB staat hier buiten, ik spreek voor mezelf en niet namens groeperingen.

5 maart 2019 om 14:35

Primetime

Het zou toch zo moeten zijn dat iedereen het een eer vindt om uit te mogen komen voor een land en daar een gevoel bij hebben? Een keuze voor je carriere maak je maar in het clubvoetbal, maar doe dat niet over de rug van interlandvoetbal als je het mij vraagt.

Helemaal eens met Harecles; dat getwijfel (en eigenlijk het bezopen feit dat er gekozen kan worden door dubbelpaspoorters) is gewoon het failliet voor interlandvoetbal. Ziyech in Oranje was leuk geweest, maar het zou uberhaupt niet mogelijk moeten zijn om te kiezen, voor mij is het een principekwestie.

5 maart 2019 om 14:48

@twenteov En ja hoor daar is ie weer, de dubbele paspoort kaart. Echt, sinds wanneer is dat ooit een probleem geweest? ...eigenlijk zijn het een handjevol nationalisten, symbool politici die hiermee op de proppen zijn gekomen en types zoals jij die hen napraten. Dat extreme nationalisme begint langzamerhand ook een probleem te worden zeg. Al jarenlang hebben sommige een dubbele paspoort en daar is helemaal niks mis mee. Een kind kan een Nlse moeder hebben en een vader met een andere nationaliteit e.d. dan heb je dat. Als anderen dat niet hebben moet men dat niet meteen als iets raars zien of een signaal dat iemand zogenaamd niet voor Nederland is. En daarbij dit soort keuzes zijn gewoon gebaseerd op verschillende factoren. We hebben genoeg jongens gezien met andere roots die voor oranje kozen en ook nu heb je genoeg jongens in oranje met andere roots. Dus hou please op met de dubbele paspoort discussie, want dat is zo'n onzin zeg.

5 maart 2019 om 22:31

Sociofan1 ik bepaal zelf wel of ik met die discussie ophoud, daar heb ik jou niet voor nodig. En leg me geen woorden in de mond. Ik ben geen overdreven nationalist en al helemaal niet extreem. Jij kent me niet eens, maar denkt me te kennen. Ik ben van huis uit vrij links en stem over het algemeen links. Ik heb helemaal geen probleem met dubbelpaspoorters, maar vind dat de regels bij het kiezen voor een land in het voetbal te soepel zijn en ik vind dat die keuze voor welk land eenieder later uit wil komen eerder gemaakt moet worden. Buiten het voetbal kan het me geen ruk schelen welke voordelen ze halen uit een dubbel paspoort. Gaat me puur om voetbal. En zo denken velen erover, zijn dat allemaal exteme nationalisten? Jij lijkt het te weten als alwetende. Leuk verhaal ook over roots ed, daar heb ik het niet eens over. Gaat mij erom dat dubbelpaspoorters in het interlandvoetbal(!) teveel voordeel halen vergeleken met doorsnee voetballers die überhaupt geen keuze hebben maar hun plek ingenomen zien worden. Geen racisme, geen nationalisme, geen napapegaaien door 'types zoals ik' die jij door en door kent als almachtige. Puur een principekwestie.

27 februari 2019 om 18:34

Zolang de absolute toppers maar voor Nederland kiezen vind ik het prima. Spelers als El Mazraoui, Idrissi en Ziyech mis je echt niet bij Oranje.

27 februari 2019 om 18:44

Ziyech had ik er wel bij willen hebben hoor. De rest interesseert mij niet.

27 februari 2019 om 18:44

Nou had Zyech er graag bij hehad hoor....

27 februari 2019 om 19:09

Wie er een absolute topper wordt kun je nooit zeggen. Luuk de Jong en Weghorst zijn ook geen wereldvoetballers, maar ja, we hebben toch een tweede spits nodig met andere kwaliteiten dan Depay. Ik denk namelijk dat we op dit moment zeker wel een Ziyech hadden kunnen gebruiken. Met Bergwijn en Depay erbij kun je iedereen stuk spelen. Dus ja, moet je per se een wereldvoetballer te zijn om nuttig te kunnen zijn voor Oranje? Dat denk ik niet.

27 februari 2019 om 19:09

Ziyech is juist het ultieme voorbeeld van iemand waarbij het voor Nederland heel spijtig is.

27 februari 2019 om 19:22

Ziyech is individueel een goede speler maar zijn concurrent bij Oranje zou Wijnaldum zijn en die is een stuk beter dan Ziyech. Voor de zijkanten heb ik liever een echte buitenspeler.

27 februari 2019 om 19:35

Vind je dit niet hypocriet? "Zolang de absolute toppers maar voor Nederland kiezen vind ik het prima." Dan is het ineens wel een probleem als die dat doen, maar de minderen maakt niet uit want die zijn toch niet goed genoeg. De keuze moet je gewoon respecteren aangezien het gewoon een vrije keuze is. Moet de KNVB maar eens duidelijk zijn waarom ze voor Nederland moeten kiezen, blijkbaar kan de Marokkaanse bond dat wel. En nee ik ben geen Marokkaan maar een gewone kaaskop.

27 februari 2019 om 19:42

Fraxz

Deze discussie is ook totaal hypocriet. Zodra het uitkomt dan willen we als sportland de toppers wel binnenhalen (kijk ook even naar andere sporten) maar zodra er een Nederlandse jongen van Marokkaanse komaf die niet voor oranje geselecteerd wordt kiest voor Marokko, dan gaat het ineens over dubbele nationaliteiten, integratie en over zogenaamde tendenzen. Wat een onzin allemaal!

27 februari 2019 om 20:14

Fraxz

Ik zou het jammer vinden als die toppers voor Marokko zouden kiezen maar ik zou het helemaal geen probleem vinden. Die jongens mogen zelf kiezen bij welke land zij willen spelen.

5 maart 2019 om 14:56

Ziyech is de enige van wie ik het jammer vind. Is misschien geen absolute topper, meer wel een type speler wat we missen in het huidige Oranje.
Voor de rest zijn het inderdaad geen spelers die over een langere periode een toegevoegde waarde hadden kunnen zijn.

5 maart 2019 om 14:59

@lavioala89

Als ik goed naar jouw reactie kijk vind je dus ook dat een Xavi Simons die zijn gehele opleiding bij Barcelona (en daarvoor een andere spaanse club) heeft genoten, uiteindelijk voor Spanje moet kiezen omdat zij hem hebben opgeleid? Of zie ik dat verkeerd?

Persoonlijk vind ik dat je een beslissing maakt op gevoel, dat is dus precies wat Idrissi in deze gedaan heeft. Ik kan hier alleen maar respect voor hebben. Zelf ben ik een halve Italiaan en groot supporter van Italie en Nederland. Gelukkig hoef ik geen keuze te maken, maar ik snap dat dit niet zomaar besloten is.

Denk eerder dat die bedoelt dat Marokko opeens met een goed plan kwam. Uiteindelijk is het Marokkaanse elftal toch pas sinds een paar jaar echt bezig met kijken naar spelers in het buitenland met een Marokkaans paspoort en zit er volgens mij nu ook wel meer structuur in het Marokkaanse elftal? Daarvoor was het gewoon niet veel en was het behalen van het WK echt een mission impossible, terwijl de kansen nu wel een stuk hoger liggen. Veel succes daar en wie weet tot ooit op een WK.

Leuk voor die jongen. Marokko heeft een mooie lichting, ben benieuwd of het er ook echt gaat uitkomen de komende jaren. Denk dat hij het Nederlands elftal wel had kunnen halen, maar gezien het feit dat we veel talent op de wings hebben ben ik er minder rouwig om.

Heb gemerkt dat bij marokko alleen de uitzonderlijke top spelers die in de top 3 van eredivisie veel interlands spelen voor Marokko. Als je kijkt naar aisatie, labyad, tighadouini, tanane, mahi en nog vele andere. Die zijn niet verder gekomen dan handje vol oefeninterlands als invaller. Niveau in ligue 1 waar veel marokkaanse spelers vandaan komen ligt toch veel hoger. Harit, boufal zijn idrissi concurenten en toch betere spelers. Daarnaast lopen er paar marokkaanse top talenten in de ligue 1. Vaak komen ze uit het niks en maken ze grote stappen zoals belhanda bij montpelier.

27 februari 2019 om 18:38

Tsja, het niveau bij Marokko ligt zeker niet laag. Als goede Eredivisiespeler kun je ook daar zomaar buiten de boot vallen. Wat dat betreft acht ik de kans dat een Amrabat, Mazraoui en nu Idrissi er bij Marokko buiten vallen net zo groot als dat bij Oranje wellicht gebeurd was. Het zijn geen spelers die per definitie de komende 10 jaar een versterking voor Marokko zijn.

27 februari 2019 om 18:41

Amrabat gaat sowieso niet spelen die is al dik ingehaald door meerdere spelers. Mazroaui is ook te zwak en mag hopen op een plek op de bank

27 februari 2019 om 19:52

Je schrijft Mazraoui wel lekker snel af. Hij is nog maar 21 jaar en dit is zijn eerste seizoen als basisspeler voor Ajax. Eerste seizoenshelft speelde hij sterk, maar zit nu even in een dipje, maar dat heeft elke jonge jongen. Hij komt er wel sterker uit. Dan heb je met Mazraoui en Hakimi gewoon je vaste rechtsbacks voor de aankomende 10 jaar.

Als Masina, Watford, ook nou even voor Marokko kiest, dan heb je met Mendyl en Masina ook de linkerkant goed voorzien.

Het is een teken aan de wand dat dit soort jongens voor Marokko kiezen en het laat ook zien dat de marokaanse integratie aan het mislukken is. Denk dat dit ondertussen de 3 e generatie is en je zou verwachten dat deze jongens zich op en top Nederlander voelen en het niet in ze opkomt om voor een ander land te kiezen. De marokaanse bond speelt hier natuurlijk een kwalijke rol in door alles maar te benaderen wat in Nederland top voetbal speelt en marokaanse voorouders en kweken hiermee ook de afstand of onderhouden die tussen jongens met voorouders uit Marokko en Nederlandse jongens. Ik denk dat de KNVB de aangewezen bond is om dit bij de FIFA aan te kaarten en een nieuw systeem moet komen dat voorziet in het feit dat als deze jongens in Nederlandse jeugdteams gezeten en de marokaanse bond wil ze graag naar Marokko halen de KNVB ze vrij moet geven of verbieden voor Marokko te spelen daar er een aantoonbaar plan klaar ligt voor zon jongen... hoop ook dat het gaat helpen die gasten zich meer thuis en erkend te laten voelen en het helpt bij de integratie.. een uitblinkende zyech in oranje maakt die marokaanse jongens ook trots is toch een jongen met dezelfde roots..

27 februari 2019 om 18:59

Wat heeft dat ermee te maken zeg. Sta er van te kijken van je reactie, ongekend. Integratie mislukt? ...really? En waarom? Omdat ze een keuze hebben moeten maken, waarbij wellicht Oranje niet eens zou langskomen, om voor een land te gaan voetballen waarin ze 2 keuzes hadden. Er is geen sprake meer van integratie, deze jongens zijn hier geboren en getogen, spreken prima Nederlands, en nemen deel aan de maatschappij, leveren belasting centjes op en geloof mij, ze doen het nog beter dan menig Hollanders, als we toch even over groepen praten.

Daarnaast zou men bij zichzelf te rade moeten gaan waarom deze jongens voor Marokko willen spelen ipv Oranje. Het klimaat in Nederland is onlangs aardig veranderd, veel nationalisme sluipt erin bij velen, mede dankzij de media en de politiek. En dan is het nog maar de vraag of er echt een kans is voor deze jongens om Oranje 1 te halen. Als dan de andere keus langskomt, dan heb je een dilemma. Want dat is het ook voor deze jongens en dat kunnen sommige maar niet begrijpen. Ze zijn niet voor de 1 en voor de ander niet ofso, ze houden van beide, ze willen het liefst beide maar ze moeten uiteindelijk een keuze maken. Een lastige keuze. Bedoel hij heeft gewacht op Oranje, maar die kwam niet langs en toen Marokko aanklopte moest hij nadenken en hij heeft daarin een keuze gemaakt, simpel zat. Dat dient men te respecteren. En dat onzin dat de Knvb hem heeft opgeleid e.d. slaat allemaal nergens op. Hij is het zelf die presteert en de clubs hebben hem daarin geholpen, maar in return levert hij zijn kwaliteiten als voetballer en later wat centen wanneer hij door verkocht wordt naar een andere club. En daarnaast is zijn familie super belangrijk geweest in zijn ontwikkeling als voetballer en als mens. Dus hou aub op met dat symbolisch gedoe, want het slaat nergens op. Ja het is jammer als ze niet voor Oranje kiezen, maar in hoeverre had hij echt een kans en uiteindelijk is het zijn keuze en daar is hij vrij in. Hij heeft die mogelijkheid en de vrijheid. Zo moeilijk is het niet, dus laten we het dan ook niet moeilijker maken dan het is en laten we dat nationalistische gedoe de grond indrukken.

27 februari 2019 om 19:53

Sociofan

"wat heeft dat ermee te maken zeg. Sta er van te kijken van je reactie, ongekend. Integratie mislukt? ...really?"

Ja, als Wilders, Baudet en Wierd Duk dat zeggen, ja dan zal de integratie wel mislukt zijn he.

Maar inderdaad, als een speler die niet voor oranje geselecteerd wordt maar die wel een internationale carriere ambieert dan kiest voor het land waar hij nu eenmaal ook een nationaliteit van heeft, ja dan komen er weer dit soort verhalen. Punt is gewoon dat dit daar helemaal niks mee te maken heeft. Was de integratie in de periode Afellay/boulahrouz en Maher dan dus kennelijk wél geslaagd of zoiets?? Typisch weer een gevalletje 'zo de wind waait'. Vandaag gebeurd dit, dus dan is dit hoe het is. Allemaal nonsens. Zodra oranje straks weer gewoon terug keert in de Europese top, dan gaan spelers als Ihattaren gewoon kiezen voor oranje, zoals Ozil, Gundogan, Fellaini, Benzema, Bakkali en zoveel anderen ook voor de landen waar ze opgroeiden kozen.
En dan wil ik dezelfde mensen die nu over integratie en dubbele paspporten beginnen ook graag horen en ons komen uitleggen hoe Nederlandse die jongens in dát geval dan wel niet zijn. Want er zijn natuurlijk ook nog steeds een boel mensen die zeggen dat 'afellay natuurlijk geen Nederlander is, want wij heten hier Piet of Jan'.

Maak het ook niet groter dan het is. Deze jongen zou nooit het Nederlands elftal halen. Het is een leuke voetballer voor Madagaskar thuis of zelfs Kenia uit, maar je moet toch niet denken dat hij iets te halen heeft tegenover kimmich, pavard, carvajal, walker enz.

27 februari 2019 om 19:00

Nee want Kluivert, Dilrosun, Groeneveld, Berghuis, Weghorst e.d. zijn allemaal van die wereldtoppers toch. -_-

27 februari 2019 om 19:13

Klopt en je kan idrissi keurig toevoegen aan dat rijtje

27 februari 2019 om 20:52

Altijd makkelijk, de B-garnituur of spelers die op de bank zitten opnoemen. Jongens als Bergwijn, Depay, Babel en noem ze allemaal maar op zijn simpelweg een stuk beter, terwijl die B-garnituur die jij opnoemt niet eens slechter zijn. Nu zeg ik niet dat Idrissi een slechte speler is (dat is namelijk niet zo), maar de manier waarop je in de verdediging schiet is nogal kleinzielig.

27 februari 2019 om 23:05

Uhmm het gaat toch om het oproepen van spelers en niet wie de beste zijn of wat dan ook. Die spelers die ik opnoem zijn opgeroepen door Koeman, oftewel ze hebben de kans gekregen. Dat is het punt, maar leuk geprobeerd hoor.

27 februari 2019 om 19:04

Ach ja, Steven Berghuis heeft ook 16 interlands gespeeld vanaf 2016. Je kan mij niet wijs maken dat Idrissi het niveau van Berghuis zou kunnen halen, voor zover hij dat al niet gedaan heeft. Uitstekende statistieken en is nog maar 22. Net zo oud als een Danjuma Groeneveld bijvoorbeeld. Ik had ook geen interlandcarriere voor hem gezien, maar het kan gek lopen. Als Berghuis het redt kan hij het ook.

27 februari 2019 om 19:14

Idrissi is van 1996 dus ouder, Groeneveld van 1997. Snap het wel, hij ziet iedereen die jonger is dan hij zijn debuut maken. Bergwijn (1997), Kluivert (1999), Dilrosun (1998) en hij komt niet eens in een voorselectie

27 februari 2019 om 19:22

Ik zie nu ook dat Idrissi inderdaad gister 23 is geworden, maar het verandert niet heel veel aan mijn punt. Ik snap het overigens ook wel van hem, ik zou dezelfde keuze maken.

27 februari 2019 om 19:45

Ja en idrissi is 23 dus en speelt nog steeds vrij wisselvallig bij een team waar de druk laag ligt. Ben benieuwd of hij beter gaat worden dan verhuis dan

27 februari 2019 om 20:42

Idrissi speelt vrij constant maar gewoon niet geweldig. Hij is nooit geweldig. Maar voegt altijd wat toe naar mijn idee. Kijk zijn statistieken er maar op na, die zijn ontzettend goed.

27 februari 2019 om 21:21

"kijk zijn statistieken er maar op na, die zijn ontzettend goed."

Heel gevaarlijk.

De statistieken van Daniel Schwaab vorig seizoen waren ook beter dan die van De Ligt. Heel gevaarlijk om zo gefocussed te zijn op statistieken.

28 februari 2019 om 10:26

Ik ben niet alleen maar gefocust op zijn statistieken, ik ben AZ-fan zoals je misschien aan mijn nickname kunt lezen en kijk elke wedstrijd van begin tot het einde. Zijn statistieken bevestigen alleen wel dat hij goed bezig is. Zoals ik zeg speelt hij niet altijd geweldig, maar wel constant en voegt hij altijd wat toe.

En waarom is het precies zo gevaarlijk trouwens? Als de statistieken van Schwaab beter waren dan die van de Ligt, dan was hij misschien vorig seizoen wel beter.. De Ligt kan dan nog zo'n groot talent zijn.

Edit: ik wil er trouwens nog even aan toevoegen dat het moeilijk is om iemand te overtuigen van Idrissi zijn kwaliteiten door enkel te zeggen 'hij speelt goed' of 'hij is vaak beslissend voor Az'. Zulke dingen kun je vaak wel zien in statistieken, daarom zoek ik daar de onderbouwing. Misschien lijkt het inderdaad wel alsof ik te gefocust ben op statistieken, daar heb je gelijk in.

27 februari 2019 om 19:46

Goeie glazenbol heb je man, zou ik die ook mogen lenen?

Je weet nooit hoe hij zich gaat ontwikkelen. Hij is dit seizoen al een van de bepalende spelers voor AZ en hij wordt alleen maar beter, want hij heeft wel een bepaalde drive om steeds beter te worden en qua mentaliteit zit het ook wel snor. Heb nooit begrepen dat de media hem zwart maakt, hij en Mahi (op Veldwijk incident na, wat ik eigenlijk een enorme kwal vind) hebben zich altijd keurig gedragen.

Absolute top gaat Idrissi niet halen, maar middenmoot en misschien wel subtop bij 1 van de top 5 Europese competities gaat hij zeker wel halen.

Schaf dat hele dubbele nationaliteit af. Mocht er een keuze zijn, laat de ouders dan na de geboorte kiezen en dan is het dat. Ben je van al het gezeik af. Op topsport niveau, en ook gewoon in de samenleving met profiteren van beide landen...

27 februari 2019 om 21:25

piotr

"schaf dat hele dubbele nationaliteit af. "

Er valt niks af te schaffen, waarom blijven mensen dit soort nonsens toch steeds roepen, ......manmanman. Of zou jij willen dat andere landen mogen bepalen wie Nederlanders zijn en wie niet?? Nee toch, jij wilt toch gewoon dat wij dat zelf bepalen? Nou, dat doen andere landen dus ook en dus valt er helemaal niks af te schaffen, klaar.

28 februari 2019 om 08:04

Lees eens meer dan alleen de eerste zin voordat je commentaar geeft.

28 februari 2019 om 09:52

Je tweede en derde zin berusten op wartaal. Dat leg ik je uit in mijn tweede, derde en vierde zin. Lees die eens, zou ik zeggen.

5 maart 2019 om 15:03

Misschien moeten we het juist makkelijker maken om een dubbele nationaliteit te hebben.
Nederland heeft, ondanks alle discussies hier, hele strenge regels in vergelijking met andere landen en kun je alleen onder een paar voorwaarden een dubbele nationaliteit hebben (zoals het niet kunnen opzeggen van een andere nationaliteit).
Hierdoor hebben we alleen de lasten, maar niet de lusten...

Best een raar argument. De kans op een oproep is ondanks de afstand groter bij het Marokkaanse elftal dan bij Oranje. De uitleg is wat vaag en dat snap ik ook wel: Hij wil niemand tegen het verkeerde been aanstoten, maar wil toch een uitleg achter z'n keuze hebben. Wellicht een politiek-correct antwoord, maar toch een nette uitleg over het verloop van z'n keuze. Ik wens hem succes met zijn interlandloopbaan.

Logische keuze voor Idrissi. In het Nederlands elftal is hij niet nodig. Dus begrijpelijk dat hij voor Marokko kiest. Succes!

Aan de ene kant is het natuurlijk zondermeer waar dat Nederlanders van Marokkaanse afkomst - in tegenstelling tot andere Nederlanders - steeds weer moeten bewijzen dat ze wel echt 'nederlander' zijn, dat ze thuishoren onder de noemer 'nederlander'. Dan moet je niet raar opkijken als het 'gevoel' richting dat label 'nederlander' voor hen wat minder vanzelfsprekend is dan voor andere Nederlanders. Dat heeft volgens mij niet zo veel met dat paspoort te maken. Als er dagelijks debatten zouden zijn over de vraag of Achterhoekers wel echt Nederlanders zijn - of ze in de Tweede Kamer mogen zitten, of hun criminaliteit voortkomt uit een disloyaliteit richting het Nederlanderschap, of hun religie niet per definitie op gespannen voet staat met 'nederland' - dan zou het voor Klaas Jan Huntelaar ook minder vanzelfsprekend zijn geweest om in het Nederlands elftal te spelen. Dit is waar het dubbele paspoort van belang is, want dat dubbele paspoort heeft Huntelaar natuurlijk niet, wat betekent dat Huntelaar in die situatie toch geen andere optie zou hebben. Marokkanen hebben die andere optie wel, maar het feit dat ze voor die andere optie kiezen ligt dus niet in de eerste instantie aan dat paspoort, maar aan het feit dat hun Nederlanderschap dagelijks in twijfel wordt getrokken.

Wil je dit effect voorkomen, dan is het zaak om iets te doen aan de stelselmatige verdachtmaking van Marokkaanse Nederlanders in het algemeen.

Dat gezegd hebbende, is er nog een andere, veel meer praktische reden. Het niveau van Oranje is - over het algemeen (met als uitzondering de laatste paar jaar, maar dat trekt weer bij) - hoger dan dat van het Marokkaanse elftal. Dus kom je als Marokkaanse Nederlander/nederlandse Marokkaan simpelweg eerder de vraag tegen of je voor Marokko wilt spelen dan voor het Nederlands elftal. En dus is een 'nee' tegen Marokko een risico: je weet dan nog niet of je Oranje echt zult halen. Dat risico geldt minder omgekeerd: als Oranje je wil, dan kun je er bijna wel op rekenen dat Marokko je ook wil. We weten allemaal nog wel hoe het Uygur Yildrim is vergaan. Een Turkse Nederlander, ik weet het, maar ook iemand met een dubbel paspoort. Hij koos voor Oranje, en speelde daardoor maar één interland in zijn leven, waar hij er voor Turkije waarschijnlijk meer had gespeeld. Marokko is, kortom, een veiligere keuze, en een verstandiger keuze bovendien voor de meeste spelers. Ziyech heeft een grote kans een dragende speler te worden bij Marokko. Zou hij dat ook worden bij Oranje? Ik denk het wel, maar toch is dat een stuk minder zeker. En je hebt maar één carrière. Dus zelfs los van 'het gevoel' snap ik zijn keuze voor Marokko goed.

Wat maakt het nou uit dat iemand die Marokkaan is voor het Marokkaans elftal kiest? Ja, hij is hier opgegroeid, nou en? Er zijn zoveel internationale kwesties waar we nooit moeilijk over doen. Wat vinden we van Nederlandse studenten Frans die hier studeren en daarna naar Frankrijk gaan en daar belasting gaan betalen? Is dat ineens ook een probleem? Of de Polen die door heel Nederland massaal worden ingehuurd (meestal zwart) omdat we in Nederland nu simpelweg te weinig bouwvakkers hebben? Hoe zit het met die heerlijke pizzeria op de hoek waar we allemaal graag eten, klagen we daar dan ineens niet over, ook al zijn het Italianen die hun spaarcentjes misschien wel naar Italië sturen?

Alsjeblieft zeg, laat deze mensen in hun waarde, ze begaan geen misdaad door te kiezen voor Marokko. En o ja, mijn vader komt uit Limburg en mijn moeder uit Zuid-Holland, en ik ben ze eeuwig dankbaar dat ik helemaal zelf mocht weten in welke provincie ik ging wonen.

12 maart 2019 om 02:54

Wat een buitengewoon geweldig comment. Ik had het niet méér eens met je kunnen zijn.

Het heeft er gewoon mee te maken dat hij te kort komt voor het nl elftal en als alternatief voor marocco kiest klaar en geef hem eens ongelijk maar dat gezeur over dubbel paspoort ik zelf had hem wel liever in oranje zien spelen aangezien ik het een goede linksbuiten vind maargoed wens hem het beste met marocco

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Marokko

FIFA ranking: 39
395 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Marokko.

5 fans
Aanvaller, 23 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 AZ 9 6 0 0
2018/2019 AZ 32 8 4 0
2017/2018 AZ 12 3 1 0
2017/2018 FC Groningen 15 4 5 0
2016/2017 FC Groningen 29 5 2 0
Laatste voetbalnieuws

Marokkaanse bond meldt zich in Groningen: ‘Het kwam als een verrassing’

Met Noussair Mazraoui, Ahmed El Messaoudi, Hakim Ziyech en Oussama Idrissi spelen er al een aantal Marokkaanse internationals in de Eredivisie en de kans lijkt groot dat dit gezelschap binnenkort uitgebreid...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 13 oktober
Manchester United overweegt in januari een bod uit te brengen op AC Milan-spits Krzysztof Piatek. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren