Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Rutten: ‘In de praktijk schrik je toch weer van het verschil met Nederland’

Laatste update:

Onder meer voormalig PSV-voorzitter Harry van Raaij stelde in het verleden voor om de Nederlandse Eredivisie en de Belgische Pro League samen te voegen tot een zogenaamde BeNeLiga. Hoewel het (nog) niet van een fusie is gekomen, is het idee in de afgelopen jaren wel onderwerp van gesprek gebleven en ook Fred Rutten ziet een dergelijke constructie wel zitten. De oefenmeester is sinds kort werkzaam bij Anderlecht en denkt dat beide landen er sterker van zouden worden.

“Nu spelen Ajax, PSV en Feyenoord in de Eredivisie vier topwedstrijden per seizoen, tegen elkaar, maar in een BeNeliga gaat dat aantal omhoog. Dan speel je er zo een stuk of tien. Voor ons voetbal zou dat absoluut niet slecht zijn”, legt de 56-jarige trainer uit in gesprek met Voetbal International. België heeft inmiddels een behoorlijke voorsprong op de UEFA-coëfficiënten opgebouwd op Nederland en dit verbaast Rutten niet.

De trainer van Paars-Wit was onlangs aandachtig toeschouwer tijdens een duel tussen het Onder-21-elftal van zijn ploeg en Racing Genk Onder-21 en zag daar dat het niveau op tactisch, technisch en fysiek gebied behoorlijk hoog lag: “Als ik dat zie, hebben we in Nederland nog steeds een inhaalslag te maken. Fysiek is het Belgische voetbal veel verder dan het Nederlandse.”

“Zoiets had ik natuurlijk al eerder meegemaakt bij Schalke 04, maar toch is het goed dat een paar jaar later weer te ondervinden. Je denkt en hoopt dat we in Nederland ook op dat vlak een inhaalslag maken, maar in de praktijk schrik je dan toch weer van het verschil.” In België wordt het kampioenschap bovendien bepaal na een play-offronde en dat is volgens Rutten ook een goed idee: “We strijden midden in het seizoen al voor iets, namelijk plaatsing voor die PO I. En als dat lukt, krijgen we een nieuwe kans, doordat de punten worden gehalveerd en daarmee ook de achterstand. Dan speel je tien duels op topniveau.”

Ben jij voorstander van een BeNeLiga?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

En toch is het een ongelijke strijd, omdat in België de regels anders zijn wat betreft spelers buiten de EU. Die gasten hoeven qua salaris niet veel te verdienen. Dat is in Nederland wel anders.

27 februari 2019 om 13:02

Zijn dat dan geen voetbalbelgen? Het nadeel is dan weer wel dat die hele competitie met allemaal buitenlanders speelt. Volgens mij hebben zelfs ploegen uit het rechterrijtje moeite om voldoende Belgen op te kunnen stellen. Dat moet je ook niet willen.

27 februari 2019 om 13:03

Dit trek je natuurlijk bij een Beneliga gelijk. Dan zorg je ervoor dat er meer topclubs zijn en is er een logisch gevolg voor de Belgische clubs om akkoord te gaan met het duurder maken van spelers buiten de EU. Dit zorgt ook in Belgie ervoor dat meer talenten van eigen bodem zullen doorbreken wat de Belgische voetbalbond alleen maar zal goedkeuren.

Er is zo veel te halen uit een Beneliga. Het is oprecht een manier om in een klap de Oekrainse, Russische en Portugese competities achter je te laten en aan te sluiten onder Frankrijk. Binnen een paar jaar knal je zo over de Franse competitie heen en heb je Italie in het zicht. Met meer tv geld wat te verdelen valt over de hoogste competitie worden clubs rijker en grotere sponsors zullen zich willen aansluiten aangezien er nu niet reclame voor 1 land maar voor 3 gemaakt kan worden.

Ik blijf altijd hopen op een Beneliga

27 februari 2019 om 13:08

Er is zo weinig te halen uit een Beneliga, het is fabeltje en een leugen dat je er financieel aanzienlijk op vooruit gaat. Zo groot is de afzetmarkt namelijk niet. De Eredivisie is 90 miljoen waard aan TV-gelden en de belgen komen daar bij lange na niet aan. Stel je combineert het, dan nog sla je geen deuk in een pakje boter financieel. Met heel veel mazzel ga je er 3 a 4 miljoen op vooruit. Dat is een fooi. Daar kun je Bart Ramselaar voor kopen. Tel uit je winst.

27 februari 2019 om 13:13

Je hebt het nu alleen over de nationale TV-gelden. Tuurlijk de eerste 3/4 jaar is een Beneliga niet meteen van het nivieau Ligue 1. Maar je raakt een veel grotere afzetmarkt door de aantrekkingskracht van een flink aantal grotere clubs in 1 competitie.

27 februari 2019 om 13:18

Je krijgt er als Nederlandse sponsor gelijk heel België bij en als Belgische sponsor gelijk heel Nederland bij. Leuk hoor dat optelsommetje van je, maar je moet het wel in perspectief zien. Veel sponsoren die nu nog niet aanhaken zullen dan wel aanhaken omdat hun bereikbaarheid een stuk groter wordt. Buiten het financiële plaatje wat mij als voetbalfan (ja ik ben geen fan van een zak geld) niets uitmaalt word het op sportief gebied ook wel eens tijd dat er stappen worden gemaakt. Als je nu kijkt maar de uitslagen in de eredivisie hangen sommige clubs er “maar een beetje bij”. Competitie wilt zeggen dat je aan elkaar gewaagd bent. Dat is nu niet het geval en als er dus geen competitie meer is dan moet je zoeken naar andere uitwegen. Een PSV tegen Anderlecht zal voor de tv kijker aantrekkelijker zijn dan een PSV tegen NAC Breda. Om maar te zwijgen over de progressie die er voetbaltechnisch te boeken is wanneer je elke week tot het gaatje moet gaan. Neem nu als voorbeeld Ajax tegen Luik van afgelopen zomer. Dat was toch een prachtig voetbalgevecht? Wanneer zie je dat nu nog in de eredivisie? Zelden..

27 februari 2019 om 13:21

Je raakt helemaal geen grotere afzetmarkt. De clubs in de Beneliga blijven geen hond interesseren. Nu boeit al niemand buiten Belgie wat Anderlecht en Club Brugge doen, waarom zou iemand zich wel interesseren voor Anderlecht en Brugge als PSV en Feyenoord meedoen, die ook amper interesse buiten Nederland genereren. Geldt ook voor Ajax.

Men probeert hier iets door te drukken gebaseerd op leugens en mooipraterij. Niemand is geinteresseerd in de Mickey mouse competitie (nederland) of de Elmer Fudd competitie (belgie). Ook niet als je ze samenvoegt.

27 februari 2019 om 13:28

Mijn God wat een kortzichtigheid. Men interesseert zich op een WK toch ook niet voor een Iran of een Noord Korea? Behalve als je ermee in de poule zit of in de competitie. Dan ga je je er als voetbalfan toch in verdiepen omdat je team ertegen speelt. Is dat nu net niet de bedoeling van deze competitie? Dat je meer interesse wekt van buitenaf? Of spelen ze alleen tegen elkaar om extra kilometers met de bus te rijden?

Als Anderlecht, Luik, Brugge en dergerlijken aansluiten komt daar automatisch meer aandacht voor in de Nederlandse kranten waar dan ook de sponsoren op foto’s terecht komen. Je komt als Nederlandse sponsor op de Belgische tv en omgekeerd. Dat is toch net de bedoeling. Je hebt dan toch als Belgische sponsor ineens 16 miljoen potentiële Nederlandse klanten erbij omdat je gezien word en andersom. En dan laat ik het sportieve plaatje nog achterwege.

27 februari 2019 om 13:32

@ Master D;

Amen. Ik begrijp er ook helemaal niets van als ik eerlijk ben. Buiten de punten die je benoemt om begrijp ik niet dat men bereid is om het hele Nederlandse voetbal, en bijbehorende tradities, op de kop te gooien, omdat we dan 'misschien' Europees wat meer puntjes halen, of er financieel wat op vooruit gaan.
Nou jippie.
Doe mij de komende decennia maar gewoon de Eredivisie met Nederlandse clubs, wat die Belgen doen interesseert me vrij weinig.

27 februari 2019 om 13:34

"als Anderlecht, Luik, Brugge en dergerlijken aansluiten komt daar automatisch meer aandacht voor in de Nederlandse kranten waar dan ook de sponsoren op foto’s terecht komen."

Over kortzichtigheid gesproken. Heb je je wel eens bedacht dat een groot deel van de mensen, die nu elke week Nederlands voetbal kijken, niet zitten te wachten op die Belgen?
Je gaat er gemakshalve vanuit dat alle bestaande kijkers ook naar daadwerkelijke alle wedstrijden gaan kijken als die Belgen er bij in zitten.
Ik kan je nu al vast vertellen dat ik het grootste deel over sla.

27 februari 2019 om 13:38

Ik kan niet namens alle mensen spreken maar je afzetmarkt word hoe dan ook groter als je je aam zon club verbind. En daar zitten bedrijven toch op te wachten?

Als jij als bedrijf kunt kiezen tussen een shirtreclame die door 22 miljoen potentiële kijkers word bekeken of door 15 miljoen dan zal ik het wel weten.

Dit alles staat los van de betere tegenstanders die je elke week langs krijgt.

Heb jij je wel eens bedacht dat een groot deel van de fans van de grote clubs niet zit te wachten op bezoekers die zich week in week uit gaan lopen ingraven op bezoek bij zijn grotere club?

27 februari 2019 om 13:42

@nolimit: ik als Feyenoorder kijk ook niet alle wedstrijden van Emmen, sterker nog... ik zie er 2 per jaar. Tot voor dit seizoen boeide die club me geen ene moer, nu is mijn interesse enigszins gewekt... binnen een half jaar al eigenlijk. Wat zou dan het effect van een Anderlecht kunnen zijn? Een club die meer doet dan overleven maar ook daadwerkelijk om de prijzen zou willen spelen en zich kan meten met mijn club?
Uiteraard is dit wel geredeneerd vanuit het oogpunt van een fan van een Nederlandse topclub. Als je Willem II of Groningen supportert kan ik me voorstellen dat je liever in de Nederlandse middenmoot speelt dan tegen degradatie in een BeNe-liga

27 februari 2019 om 13:48

Ik volg de Belgische clubs nu ook eigenlijk niet. Maar als ze in een competitie met mijn eigen club zouden zitten, dan ging ik het wel volgen. Die clubs komen dan aan bod in de voetbal praatprogramma's, zijn te zien op Foxsports en in de samenvattingen, en krijgen dan meer aandacht op sites zoals Voetbalzone. Na een jaar of wat ken je alle spelers en hun geschiedenis wel zo'n beetje en dan wordt het vanzelf leuker.

27 februari 2019 om 13:57

@ijsmuts; geen idee wat het effect van Anderlecht zou kunnen zijn? Je bent aan het gissen. Voor mij zou namelijk geen enkele Belgische club effect hebben omdat het me simpelweg niet interesseert.
Er zijn een handvol competities, die vol zitten met clubs, die me meer boeien dan de Belgen en dan zie ik iedereen springen om een fusie...

Al was Twente een topclub in NL, dan nog ben ik hier volledig tegen.

27 februari 2019 om 14:10

@nolimit: Dat jouw interesse in andere clubs ophoudt bij de grenzen, of specifiek de Belgische grens, is inderdaad jouw persoonlijke keuze. Valt het ook zo tegen in de Eerste Divisie? Om daar tegen clubs te spelen en spelers te leren kennen die je voorheen links liet liggen? Of waren die voor de degradatie ook allemaal al ontzettend interessant?

27 februari 2019 om 14:18

Wat mij opvalt is dat er veel verschillende meningen en argumenten zijn, maar er weinig tot geen duidelijkheid bestaat over het algehele plaatje. Wat zijn nou de echte voor- en nadelen, zowel financieel en sportief. Hoeveel mensen zitten in Nederland nou werkelijk te wachten op een Beneliga, hoeveel mensen keuren het af, wat levert het op, wat gaat het clubs kosten die net buiten de Beneliga vallen.

Ik heb als NEC supporter bijvoorbeeld ook totaal geen behoefte aan de Beneliga. Voor een club als NEC is het namelijk helemaal onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn. Komt er onder de Beneliga nog een soort Beneliga2, wat zijn de financiële en sportieve gevolgen als die competitie wel of niet komt?
Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar het verbeteren van de Eredivisie, startend met het verwijderen van alle kunstgrasvelden.

Ik zie dan ook meer nadelen dan voordelen in de Beneliga. Daarbij ben ik ook een van de personen die zich niet meer zou verdiepen/interesseren in een club als Gent of Anderlecht, zelfs als NEC ooit in de Beneliga zou spelen. Maar goed, dat kan bij een ander persoon weer volledig omgekeerd zijn.

27 februari 2019 om 14:21

Nolimit,

Er is voor de betere ploegen toch altijd meer aandacht dan voor de mindere goden? Dat lijkt mij op zich logisch. In dat opzicht zal de Beneliga er niet op achteruit gaan. Een competitie waar 4 a 5 kanshebbers zijn heeft meer aftrek dan wanneer er maar 1 of twee zijn. Dat is ook de opzet van een competitie. Competitief zijn betekend aan elkaar gewaagd zijn. Dat is momenteel niet zo in Nederland noch in Belgie. Als het niveau dichter bij elkaar zit krijg je een betere competitie. De interesse voor clubs als Anderlecht en Brugge komt er echt wel wanneer de ploegen in dezelfde competitie zitten als ajax en Psv. En bovenal zijn ze voetballend beter dan de kleinere goden in de eredivisie. En als je van voetbal in zn algemeen houdt gaat je dat vanzelfsprekend dan ook meer interesseren. Een opleidingsploeg als Anderlecht is fantastisch om te volgen.

27 februari 2019 om 14:34

Master D al zou je geen enkele euro extra verdienen het niveau van de competitie zou omhoog gaan. En wanneer sporters acteren op een hoger niveau betekent dat sneller ontwikkelen en een betere voetballer worden. Daar zal een aantal jaar overheen gaan maar ik weet zeker dat het voetbal erop vooruit zal gaan. Maar ik snap eigenlijk niet waarom ik jou dit probeer uit te leggen, jij snapt er toch niks van.

27 februari 2019 om 14:48

@ijsmuts

"valt het ook zo tegen in de Eerste Divisie?"
Uh ja? Met alle respect maar er zitten niet veel clubs bij die me wat interesseren en dat is er niet beter op geworden met de achterlijke keuze om er beloften elftallen bij in te proppen.

Dus om een reactie te geven op je vraag. Ze waren en zijn inderdaad nog steeds niet interessant.

27 februari 2019 om 14:50

@elninoo

Beetje slappe argumenten als ik eerlijk ben. In bijna elke competitie in Europa, behalve Engeland, zijn er een keer 2 topclubs die het hele seizoen geen weerstand krijgen, behalve in Europa.
Maar nee, wij moeten het schijnbaar anders doen zodat we meer weerstand krijgen. Laten we ondertussen wel kijken of het programma niet te zwaar wordt voor onze toppers als ze er een paar keer per week tegenaan moeten.

"een opleidingsploeg als Anderlecht is fantastisch om te volgen."
Dat is jouw mening. Ik kan zonder teveel na te denken 50 clubs opnoemen die me meer interesseren.

27 februari 2019 om 15:07

Dat laatste is smaakgebonden. Maar een Anderlecht wekt nog altijd meer interesse dan een Ado den Haag.

Maar je moet toch ook toegeven dat de eredivisie leuker was toen FC Twente bovenin meedraaide naast Ajax, Psv, Feyenoord, AZ en een goed draaiend Vitesse? Waarom denk jij dat de Premier League zo in trek is? Er is daar gewoon een groot deelnemersveld aan kwaliteit in de vorm van Chelsea, Arsenal, Spurs, Beide clubs uit Manchester en Liverpool. Dat is de kracht van de Premier League, Iedereen kan daar van elkaar winnen. Als je zoiets in Belgie en Nederland voor elkaar kan krijgen is dat toch fantastisch? of wil jij naar Ajax tegen Excelsior Zitten kijken dat zich altijd ingraaft wanneer het op bezoek komt in Amsterdam? Persoonlijk wil ik minder voorspelbare wedstrijden.

27 februari 2019 om 15:31

Elninoo,

Op competitieniveau kan ik me deels vinden in je woorden. Ik zou ook liever naar Ajax - Anderlecht kijken dan naar Ajax - PEC Zwolle. Echter, trek het eens naar europa door? Als je een Bene league begint, halveer je het aantal clubs dat in europa actief is. Dus in plaats van Ajax, Psv, Feyenoord en AZ namens nederland en Brugge, Anderlecht, Standard Luik en Genk bijvoorbeeld namens België (plus nog een of twee clubs per land wellicht), houdt je nog maar de helft over. Dan krijg je dus Ajax en Anderlecht in de CL en PSV met Brugge in de Europa League (of andersom, slechts een voorbeeld dit). Wellicht dat Feyenoord en/of Standard Luik zich nog plaatst via voorrondes voor de europa league.
In die situatie heb je dus maar twee, misschien drie Nederlandse clubs in europa. In een heel ongunstig geval zelfs een of geen, als de Nederlandse topclubs een slecht jaar draaien in de competitie. Nu vind ik het als Ajacied heel leuk om een wedstrijdje van Psv, Feyenoord of AZ te kijken in europa, maar voor een wedstrijd van Anderlecht, Brugge of Standard Luik hoef je me echt niet wakker te maken. Wellicht dat dat op den duur iets meer zou groeien, aangezien het concurrentie in de competitie wordt, maar niet in de mate als dat ik nu naar PSV kijk in de champions league, daar geloof ik niet in.

Lang verhaal kort, voor de competitie nationaal zeker een toevoeging. Europees naar mijn mening echter niet.

27 februari 2019 om 16:11

@ elninoo

"waarom denk jij dat de Premier League zo in trek is?"
Omdat ze daar al een miljoenen salaris neerleggen voor iedereen die ergens op een blauwe maandag goed heeft gepresteerd?

"maar je moet toch ook toegeven dat de eredivisie leuker was toen FC Twente bovenin meedraaide naast Ajax, Psv, Feyenoord, AZ en een goed draaiend Vitesse?"
Ja? Is dat en argument om nu dan maar een lading Belgische clubs te introduceren? De connectie ontgaat me.

"persoonlijk wil ik minder voorspelbare wedstrijden."
Nog minder? Wordt de Eredivisie niet al jaren de Mickey Mouse competitie genoemd waarbij geen wedstrijd te voorspellen is?
Ik snap er soms echt niets meer van.

Ik kijk zeker liever naar Ajax Excelsior dan naar Kortrijk of Charleroi inderdaad. Wat is daar zo raar aan.

27 februari 2019 om 16:46

Axis,

Ik begrijp je zorgen omtrent europees voetbal maar is dat niet wat het nu al is? Spelen wij altijd met 5 of 6 clubs europees of doen er de afgelopen jaren maar slechts 3 mee? Dat laatste is namelijk al jaren het geval. De ploegen die wij nu afvaardigen via de competitie komen veelal de voorrondes niet door.

Natuurlijk is europees voetbal leuk maar waarom is dat leuk? Omdat je je kunt meten met betere tegenstanders en zo kunt zien waar je ongeveer staat in Europa. Maar doe je niet ongeveer hetzelfde als je de twee competities samenvoegt? Dan moet je iedere week volle bak en wie dat niet trekt is gezien.

27 februari 2019 om 16:58

Nolimit.

Ik denk dat mijn punten duidelijk zijn maar dat jij het gewoon niet wilt begrijpen.
Waarom zijn de Italiaanse, Spaanse en Duitse competitie dan niet zo in trek als de Premier League, Daar betalen ze immers ook bakken met geld?

Nogmaals wat ik probeer aan te geven, maar jij niet blijkt te begrijpen, of wilt begrijpen is dat als je een breder deelnemersveld krijgt je ook meer spanning krijgt. Als je iedere week nog maar moet zien of je wint maakt dat iedere week spannend. Iedereen kijkt uit naar een Ajax tegen Feyenoord maar niemand naar een Ajax tegen Excelsior. Dat komt omdat die wedstrijd vrijwel gelijke tegenstanders kent. Het kan alle kanten op. Datzelfde gaat gebeuren als je de ene week tegen Anderlecht speelt en de week erna tegen Psv. Onderling maken die clubs elkaar ook af als het niveau een beetje gelijk is. Maakt dat niet de competitie? Of maakt een 5-0 op excelsior, een 4-1 tegen VVV en een 7-1 tegen Fortuna sittard de competitie? Ik zit dan niet bepaald op het puntje van mijn stoel als ik eerlijk ben. Maar bij Europese wedstrijden van PSV en Ajax zit ik dat wel. Waarom dat is? Omdat de teams aan elkaar gewaagd zijn.

Toen Twente meedeed om het kampioenschap was de competitie toch ook veel aantrekkelijker om naar te kijken? je had toen Ajax, Psv, Twente, Vitesse, Az en Feyenoord die het elkaar moeilijk maakte. Nu heeft twente het verkloot en AZ en Vitesse zijn ook financieel teruggevallen, Wat jammer is voor het algehele niveau. Maar komop man, dat was toch fantastisch? al die goede spelers in de competitie. Kijk wat er nu rondloopt ten opzichte van toen. Met goede spelers uit Belgie kunnen die tijden weer herleven.

En natuurlijk wil ik minder voorspelbare wedstrijden. Dat is toch logisch. Wat snap je daar niet aan? je weet de definitie van voorspelbaar? al die wedstrijden die de grote clubs toch wel winnen. Dat is toch helemaal niks? Als je twee ploegen hebt die beiden aan elkaar gewaagd zijn dan is dat toch veel leuker dan dat er een team of twee teams zijn die iedere week maar winnen? jaar in jaar uit? of begrijp je dat niet? Het gaat mij er niet om dat Ajax of PSV kampioen word. Als er bovenin de competitie maar spanning is.

27 februari 2019 om 17:23

@no limit
Niet om het een of ander ik heb ook niets met Twente. Volg ik geen wedstrijden van, tenzij ze tegen mijn eigen cluppie spelen. En zo zal het voor de meeste zijn. Ze blijven hun eigen cluppie volgen. Mensen haken hooguit af om de prijs. Blijven die hetzelfde en doet hun cluppie mee, dan kijken ze.

Het gaat geen eens om het financiële. Het gaat om vullen. 20 clubs in een competitie is uitstekend. Krijg je dan een gigantische subtop in die competitie nog beter. Nu hebben we een kleine top, nauwelijks subtop, een grote middenmoot en een grote degradatie moot. Nou fantastisch. Dat gaat de komende jaren niet beter worden. Dus moet je iets veranderen. We hoeven niet perse een topcompetitie te worden, maar een sub topcompetitie zou fijn zijn. Het is ook niet zo alsof er niets in België rond loopt. Zitten leuke spelers en leuke clubs tussen. En wat traditie betreft, nou onze nieuwe traditie lijkt kunstgras te worden. Helemaal top echt geweldig.....

27 februari 2019 om 19:08

Als Belg was ik helemaal niet geïnteresseerd in de NL-se competitie (komt net als jullie door de afgunst), totdat ik in Amsterdam ging werken en een collega mij uitgenodigd heeft om naar Ajax in de ArenA te kijken. Nu ben ik fan van Ajax.
Als je rationeel over een BeNe-liga kan discussiëren, zonder die k*t afgunst tegenover uw buurland, wordt die competitie ineens 10 keer aantrekkelijker.
Als ik met een "afgunst-bril" naar die match van Ajax zou hebben gekeken, zou ik nooit een Ajax liefhebber geweest zijn en hun voetbal appreciëren.
Welke Belg is nou geïnteresseerd in Ajax of PSV? Wel, iedere Belg die van voetbal kan genieten en niet naar die NL-se ploegen als NL-se ploegen kijkt, maar als leuk spelende en charmante ploegen. Hetzelfde geld voor de Nederlanders die naar een Anderlecht-Club Brugge bv kijken.
Dan wordt de BeNe league ineens 90% aantrekkelijker. Leg uw afgunst even aan de kant en kijk naar België als je klein broertje, (wat eigenlijk ook zo is, zie historie: de Lage Landen), ipv als je aartsvijand.
Je hebt geen 2 landen in de EU die minder verschillen qua interesses, historie, taal en zelfs cultuur, dan België en Nederland.

27 februari 2019 om 13:28

Dit zijn kleinigheden die je met afspraken kan opvangen. Of je stelt Nederland gelijk aan Belgie of Belgie gelijk aan Nederland. Je hebt ook voldoende tussenoplossingen, bijvoorbeeld dat je een niet-EU speler 150% van het Eredivisie gemiddeld moet verdienen, maar 150% gemiddeld t.o.v. de eigen selectie.

En toch levert het financieel amper iets op. De kleinere clubs zullen er de dupe van worden. De toptalenten blijven echt niet langer omdat ze naar Standard Luik mogen in plaats van Heerenveen en betere spelers worden er ook niet aangetrokken omdat men tegen Anderlecht mag aantreden. De Beneliga is een luchtkasteel. Meneer Rutten heeft het erover dat er een inhaalslag gemaakt moet worden in de jeugd op fysiek tactisch en technisch gebied. Waarom heeft Fred Rutten in zijn dienstverbanden met Feyenoord, PSV en Vitesse nooit ook maar een poging gewaagd om dat verschil aan te pakken? Fred Rutten heeft niks gedaan behalve weglopen toen het moeilijk werd en zijn ploegen van ellende in elkaar gestort waren.

27 februari 2019 om 13:10

Tuurlijk niet..... een Beneliga is gewoon financieel veel en veel interessanter voor vrijwel alle stakeholders. TV geld zal meer opleveren omdat het aantal kijkers omhoog zal gaan. Grotere sponsors zullen zich willen aansluiten omdat men nu voor 3 landen tegelijkertijd kan promoten. Omdat er ineens met Anderlecht, Club Brugge, Genk, Psv, Ajax en Feyenoord ineens 6 europese subtopploegen in de competitie zitten zal talent zeker langer blijven.

En vanaf dat moment is het wachten tot de competitie ook in het buitenland bekender gaat worden en spelers vanzelf meer betaald kunnen krijgen.

Je hebt hiernaast ook nog te maken met een enorme geografische afbakening. PSV en Ajax zijn in Midden/Zuid-Amderika ontzettend populair en PSV heeft ook veel afnemers van televisie in Zuid-Korea en Australie daar waar Ajax in scandinavie meer afnemers heeft.
De belgische competitie is dan weer enorm populair in voetbalnaties in Afrika zoals Ivoorkust, Ghana en sinds kort Nigeria. Terwijl de competitie gek genoeg ook redelijk populair is in Griekenland (De nederlandse dan weer niet zo).

Met een samengetrokken competitie creer je met een juiste lange-termijn visie echt een bizar sterke competitie met enorm veel grote clubs met een flinke aanhang

Het gaat inderdaad ten koste van kleinere clubs. Je krijgt waarschijnlijk een 3e/4e competitie in het betaald voetbal. Maar ook deze competities hebben prima kans om nog interessante financiele deals te maken. De league 2 in Engeland wordt nog best massaal gekeken voor een 4e competitie en wordt wekelijks uitgezonden.

27 februari 2019 om 13:29

Het is voor niemand interessant. TV zal inderdaad meer opleveren, maar dat is hoogstens 4 miljoen, waarmee je dus Bart Ramselaar kan kopen. Daar heb je dus niks aan. Grotere sponsoren komen er niet, want uit niks blijkt dat men zich door de competitie tegen laat houden. Het heeft met aantrekkingskracht van de clubs zelf te maken. Daarom sluit Ajax veel betere sponsordeals dan PSV en Feyenoord. Terwijl die toch echt in dezelfde mickey mouse league spelen en daarin ook nog eens veel succesvoller zijn qua prijzen.

De geografische afbakening is ook een grote leugen. Zoveel aantrekkingskracht hebben al die ploegen namelijk niet dat je financieel er ook maar iets van merkt. In Afrika hebben ze niet eens geld, dus dat is een afzetgebied van 0. Dat PSV en Ajax lekker bezig zijn in het buitenland heeft niks met de competitie te maken. In China of Korea zegt Genk ze net zoveel als FC Utrecht. Niemand is extra geinteresseerd als daar een Beneliga komt.

Jij hebt schijnbaar nog nooit een sterke competitie gezien als je Anderlecht, Brugge, Ajax, Psv, Feyenoord gezamenlijk bizar sterk gaat noemen. De vergelijking die je maakt voor de kleinere clubs met de league 2 in Engeland is lachwekkend. Geen enkele onderbouwing dat zoiets hier ook zou kunnen. Een groot luchtkasteel dat ben je aan het optuigen met valse niet onderbouwde beweringen. Je bent alleen uit op het kapotmaken van het Nederlands en Belgisch voetbal.

27 februari 2019 om 13:46

@master D:
Ik vind je zeer negatief met je voorspellingen over een Beneliga, daarbij zijn jouw onderbouwingen toch zeker niet beter dan die van Zinedane. Zinedane schetst een beeld van de mogelijkheden bij samenvoeging van de competities. Uiteraard zit er veel onzekerheid of het door Zinedane geschetste scenario waarheid gaat worden, maar dat is voor het doemscenario dat jij schetst net zo het geval.

Ik ben zelf voorstander van een breed Beneliga onderzoek waarbij supporters, huidige sponsoren, bedrijven met de potentie om sponsor te worden van het voetbal, de politiek, voetbalbonden, televisie- en radiozenders en voetbalbestuurders in beide landen worden betrokken. Ik ben het daarbij met Zinedane eens dat de potentie zeer groot is, wanneer het plaatje op een goede manier in elkaar valt. Best practices en risico's dienen in het onderzoek ook te worden meegenomen (zoals: wat als sponsorgeld tegenvalt, wat als buitenland minder geã¯nteresseerd is in de competitie als beoogd, hoe ziet een fall-back scenario er uit? etc.).

27 februari 2019 om 13:48

@masterD- voor 4 miljoen had PSV ook Jorgensen uit Scandinavie kunnen halen. Voor een paar ton kiezen Nederlandse clubs momenteel om op plastic te voetballen in plaats van echt gras.
Los daarvan valt niet te ontkennen dat de concurrentie in de top van een Beneliga groter is dan in die van een Eredivisie alleen. Een competitieve Beneliga kan prima (voetballend) een hoger niveau halen dan de Eredivisie (nu doet). Daarop voortbordurend gaat het algehele niveau omhoog en worden we daar op termijn financieel niet slechter van.

27 februari 2019 om 13:55

@masterd

'een groot luchtkasteel dat ben je aan het optuigen met valse niet onderbouwde beweringen'

Dat is precies wat je zelf ook doet, ik hoor graag namelijk hoe je bijvoorbeeld dit onderbouwd: 'in Afrika hebben ze niet eens geld, dus dat is een afzetgebied van 0.' Ik woon op het moment in Ghana en de afzetmarkt is hier wel degelijk ontzettend groot, een opkomende economie met de grootste stijging mbt Gdp.

'niemand is extra geinteresseerd als daar een Beneliga komt.' Ook onzin kijk naar een Doan die echt wel wat los maakt in Japan, juist als er een Bene Liga komt is er meer geld om beter spelers te kopen (doan hebben ze gekocht voor om en nabij 2 miljoen).

'de vergelijking die je maakt voor de kleinere clubs met de league 2 in Engeland is lachwekkend.' Onderbouw dan ook alsjeblieft waarom dit niet zou kunnen, de Knvb is gewoon ontzettend aan het prutsen mbt de voetbalpiramide maar het idee is en was er zeker wel om voor meer doorstroom via het amateurvoetbal te zorgen.

Daarnaast is de aantrekkingskracht van clubs zeker wel groter, commercieel (zoals hier meerdere malen al aangegeven een groter bereik) maar ook voor spelers sportief gezien. Bij Ajax heb je een grotere kans op speeltijd dan in bijvoorbeeld engeland en tegen goede tegenstanders (psv, Feyenoord, Brugge, Standard etc.)

Ik zie je onderbouwing graag tegemoet

27 februari 2019 om 13:12

Bij Feyenoord heeft hij zeker op technisch gebied bijgedragen. Eerste half jaar speelden ze best goed voetbal. Daarnaast was het Rutten die van karsdorp een back maakte

27 februari 2019 om 15:47

Fred Rutten lult maar wat uit zijn nek. Het enige verschil bij de O21 van Belgie en Nederland is het verschil in fysiek. Dat komt omdat 60 procent van alle Belgische O21-elftallen uit donkere (afrikaanse) voetballers bestaat. Die jongens hebben vaak een grote fysieke voorsprong. Tactisch en technisch is er bijna geen verschil. Ook in België zijn de beste spelers vaak verdeeld over de betere clubs. Net zoals in Nederland.
Ik heb zelf jaren in de jeugd van Lokeren gespeeld, wij verloren altijd dik van jeugdelftallen als Ado, FC Utrecht en Willem ll.

Ik ben een groot voorstander van de Bene Liga, interessantere wedstrijden (zeker gezien afgelopen eerste seizoenshelft). Hogere opbrengsten wat betreft commercie, mogelijk meer plekken mbt europese wedstrijden.

Daar moet ik bij zeggen dat als ik fan was geweest van een club uit het rechter rijtje dat ik hier helemaal geen voorstander van geweest zou zijn. Ik denk dan ook niet dat dit er snel gaat komen aangezien de Knvb het moeilijk lijkt te vinden beslissingen te maken en alles bij de clubs neer legt (zie discussie kunstgras of verandering van de voetbalpiramide).

Laten we eerst maar eerst kritisch gaan kijken naar onze eigen eredivisie en de doorstroom hiervan via de de divisies hieronder voordat we ons in iets nieuws storten.

Mijn idee de beste 5 van nl en de beste 5 van België in een competitie en dan 4 keer tegen elkaar. Alleen maar top wedstrijden. En de Nederlandse competie daaronder blijft interessant

27 februari 2019 om 13:58

En als je dan geen fan bent van een van die top 5 ploegen dan moet je het doen met een competitie die veel minder interessant is. Je vult die competitie dan aan met KKD teams of met minder bekende teams uit België. Ik verwacht dat binnen 5 jaar de helft van de teams die buiten de top 5 vallen dan het falisiment aanvragen aangezien ze veel minder tv geld zullen krijgen en het me niet verbaast als het aantal fans afneemt voor die clubs.
Die 2x top 5 gaan nu allemaal nog Europa in, bij samenvoegen zullen de ondersten dat opeens ook missen. Een Az(even van de huidige competitie stand uitgaande) speelt dan opeens degradatie voetbal en zal niet meer zo snel in Europa te zien zijn. Kijken hoelang een AZ of Vitesse het vol houden als ze uit de hoofdcompetitie degraderen.....

Zorg nou maar eerst dat je dat kunstgras er zo snel mogelijk uit gooit, dat je een andere opzet verzint ten opzichte van die verschrikkelijke play-offs en dat je voor alle wedstrijden dezelfde eisen stelt. Doe dit eerst voordat je weer ergens aan begint zonder dat we onze eigen problemen oplossen.

Ik zit zelf totaal niet te wachten op wedstrijden als Gent - PSV of Ajax - Standard. Dan kijk ik persoonlijk nog liever naar wedstrijden als Groningen - PSV of Ajax - Heracles. Dan heb ik liever een competitie van een lager niveau dan een competitie waar ik geen feeling bij heb.

Ook zal het ook gigantisch lastig worden om rond te komen voor de clubs die net buiten de boot vallen betreffende de Beneliga; clubs als Willem 2 zullen er qua financiã«n en sportief namelijk flink op achteruit gaan. De sportieve degradatie zal ook invloed hebben op de verkoop van seizoenkaarten, wat naast de lagere TV-gelden dus nog een financieel nadeel is. Wellicht kan het financiã«le voordeel dat behaald wordt met de Beneliga gebruikt worden om deze clubs (gedeeltelijk) te compenseren; ik heb zelf te weinig kennis om te oordelen wat het financiã«le voordeel is dat behaald wordt bij een eventuele Beneliga.

En dan is er nog de vraag wat je doet met de niveaus onder de Beneliga. Ik zit als NEC fan al helemaal niet te wachten op nietszeggende wedstrijden tegen Tubeke of Westerlo. Dan kijk ik haast nog liever naar een thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht, en dat zegt genoeg.

Promotie/degradatie zal ook een probleem zijn, mocht je de niveau's onder de Beneliga gescheiden houden tussen Nederland en Belgiã«. Wanneer de laagst genoteerde Belgische en Nederlandse club degraderen krijg je weer te maken met oneerlijke competitie.

Voor mijn gevoel zijn er meer nadelen dan voordelen te verzinnen voor de Beneliga. We moeten ons gewoon richten op het verbeteren van de Eredivisie; als eerst dat verschrikkelijke kunstgras eruit. Vervolgens kijken hoe het algemenen niveau verhoogd kan worden (kleinere competitie, play-offs voor het kampioenschap; ik noem maar even wat voorbeelden).

27 februari 2019 om 13:36

Daar staat tegenover dat ik liever kijk naar Groningen - Gent dan naar Groningen - Nac, omdat er dan de extra dimentie 'nl vs Be' bij komt kijken!

Meer topwedstrijden, meer 'wij tegen zij'.. Ik denk dat het niveau en de beleving omhoog zal gaan!

Ik snap het idee van een Beneliga toch niet helemaal. Leuk dat het niveau erop vooruit gaat maar daar zijn de kleinere clubs in Nederland en Belgue de dupe van. Laten we gewoon accepteren dat we geen grote competitie zijn en laten we gewoon genieten van de mooie clubs die we hebben.

Misschien zouden ze een gecombineerde bekertoernooi moeten organiseren tussen Belgiã« en Nederland als proef.
Ik blijf vinden dat beide landen hun eigen competitie moeten behouden.
Ik zie een Roemeniã« ook niet samengaan met Bulgarije of Hongarije om het niveau naar een hoger plan te tillen.

Wel vind ik dat de Eredivisie anders ingedeeld moet worden. Zeker qua promoveren/degraderen en de algemene voorwaarden zoals het verbieden van kunstgras.
1e plaats: Beste Champions League ticket
2e plaats: Extra voorronde Champions League
3e plaats: Directe plaatsing groepsfase Europa League
4e, 5e, 6e en 7e plek doen play-off voor 1~2 ticket(s) voorrondes Europa League
18e plaats: direct degraderen
17e, 16e, 15e, 14e plaats doen play-off voor degraderen. Waarbij er 2 gegarandeerd degraderen.

Vanuit Keuken Kampioen Divisie promoveren de bovenste 3 ploegen. Periode titels worden afgeschaft ten faveure van de meer stabiele ploegen over een heel seizoen gezien (dat Top Oss toevallig 1 periodetitel scoort vanwege éã©n goede reeks en ook nog promoveren hebben we niks aan; liever FC Twente, Den Bosch en Sparta die uiteindelijk bovenaan staan).

Alle ploegen zoals Jong Ajax eruit en alleen serieuze verenigingen toelaten in de piramide. De Jonge ploegen moeten een aparte competitie krijgen waarin ze onderling tegen elkaar spelen. Kan ook een algemeen iets zijn dat alle eredivisie ploegen hun jonge team daarvoor moeten inschrijven. Op deze manier stimuleer je ze ook om dit vorm te geven en meer kansen te geven aan jeugd.

27 februari 2019 om 14:45

@arno_p

Gedeeltelijk eens maar laten we stoppen met dat play-off gedoe gewoon de onderste 3 plekken degraderen en plek 4 en 5 gewoon die europa league ticket geven. Daarnaast ben ik het ondanks dat het mijn PSV veel goeds gebracht mee eens dat ze die jong teams in de KKK divisie moeten afschaffen maar dan moeten er wel serieuze ploegen zijn die willen instappen en dan zouden ze er ook voor moeten zorgen dat je uit de KKK divisie kan degraderen en er naar kan promoveren (en die laatste voorwaarde lijkt de Knvb maar niet te kunnen realiseren).

27 februari 2019 om 15:15

Ja ik heb ook liever direct de ticket zonder play-offs want die zijn in het leven geroepen voor de extra wedstrijden/extra omzet maar vind ze zelf ook vermoeiend en uiteindelijk kan je zonder ticket eindigen als je goed seizoen gedraaid hebt maar op einde net even iets te moe bent of een offday hebt.

Het degraderen uit KKD en promoveren uit 1e divisie moet ook eens doorgedrukt worden. Kijk maar naar Italië waar clubs zoals Palermo en Sassuolo ook gewoon doorstoten.

Het is niet voor niks dat wij aan alle kanten voorbij gestreefd worden. De hele opzet spreekt geen bluf uit dus we zijn al die jaren gezapig geworden en het is allemaal wel goed. Ondertussen is Slovenië uit altijd lastig en zijn we blij als we ons gaan kwalificeren terwijl we paar jaar dankzij een gouden lichting op een roze wolk geleefd hebben.

27 februari 2019 om 15:50

Precies dat, het is toch te belachelijk als je net aan tweede wordt in de KKD en dan dat dan de nummer 5 uiteindelijk promoveert? De sterkste moet promoveren en de zwakste degraderen en dat gebeurd door dit systeem niet (altijd). Daarnaast extra omzet? Ik vraag me af hoeveel dit nou uiteindelijk echt is.

Ook zou het zonder play-offs direct duidelijk zijn waar je staat (promoveren, degraderen, wel/niet europees). Dan kun je daar tenminste ook aan het einde van het seizoen gelijk op anticiperen.

Begin eens met een gezamenlijke bekercompetitie. De laatste 4 uit Nl en de laatste 4 uit Be, gaan gezamenlijk strijden om de BeNeCup. Lijkt me makkelijker te realiseren en is een mooi opstapje naar meer.

27 februari 2019 om 19:33

De laatste 4? Ga dan voor de topclubs, dit is helemaal niks.

Ik ben absoluut vóór een Beneliga.

Daarbij krijg je denk ik ook een interessante situatie. Gaan de Nederlandse clubs het beter doen dan de Belgische. Ik kan me voorstellen dat je daarom heen met de Nederlands/ Belgische pers een leuke rivaliteit door kan krijgen wat de hele competitie nog interessanter maakt.

Het is heel simpel. Als je speelt in een competitie met meer (potentiele) kijkers betekent dat: meer sponsoren, meer geld en dus betere spelers...hierdoor krijg je een kwalitatief betere competitie.

Het is alleen jammer voor de twee rechterrijtjes...

Ajax - Anderlecht ? ?
prachtige affiche toch ...2 absolute topclubs uit de benliga met een prachtig palmares zowel nationaal als europees.
laat maar komen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren