Idrissi: ‘Ik kies niet voor Marokko omdat ik tegen Nederland ben’

Zaterdag, 23 februari 2019 om 08:40Yanick Vos • Laatste update: 11:04

Oussama Idrissi werkte zijn interlands als jeugdinternational af voor Nederland, maar kiest toch voor een interlandcarrière bij de nationale ploeg van Marokko. De in Bergen op Zoom geboren buitenspeler van AZ wil uitkomen voor het geboorteland van zijn ouders. In een interview met de Volkskrant gaat de ex-speler van FC Groningen in op zijn keuze voor Marokko.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

238 reacties (laatste reactie door leidsehood)

Los van het gevoel ook gewoon slim. Voor Nederland zou die amper spelen, bij Marokko heeft die toch wel wat meer kansen.

23 februari 2019 om 09:23

Gewoon een heel leuke speler voor het Marokkaanse elftal. Die zijn keuze heeft gemaakt met zowel zijn hart als zijn verstand. Met zijn 22 jaar staat hij hopelijk aan het begin van een mooie carrière. Ik zit wel met stijgende verbazing menig onderstaande reacties te lezen. Met de nodige arrogantie zo'n speler afschrijven omdat hij voor Marokko heeft gekozen. En ze mogen niet voor de Nederlandse jeugdelftallen spelen zolang ze geen keuze hebben gemaakt et cetera. Bij een Ziyech staat het hele land op zijn kop, omdat hij voor Marokko heeft gekozen en mindere spelers geven we een trap na. Laten we gewoon respect hebben voor de keuzes die ze maken. Het feit dat ze die keuze mogen maken is niet hun schuld hè.

23 februari 2019 om 09:55

Ach ja, zodra het over Marokkanen in Nederland gaat of de multiculturele samenleving in het algemeen, worden veel mensen een beetje naar. Ik moet wel zeggen dat het hier op voetbalzone echt al veel minder is dan 5 jaar geleden oid. Toen was het openlijk racistisch vaak, nu meer wat onvriendelijk en zonder begrip. En dat is oké. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn. Ik snap persoonlijk niet zo goed waarom dit soort keuzes niet te begrijpen zijn en waarom je zo'n speler niet gewoon het beste kan wensen.

23 februari 2019 om 10:32

Valt inderdaad wel op hoeveel en wat voor reacties dit soort topics altijd trekken. Als het over een speler zou gaan die voor een willekeurig ander land zou kiezen (behalve Marokko of Turkije) dan zouden de reacties waarschijnlijk veel milder zijn. Dat is dus nogmaals de bevestiging voor o.a. Ziyech, Amrabat, Mazraoui en Idrissi dat ze de juiste keuze hebben gemaakt.

23 februari 2019 om 10:50

We kunnen het ook over Bart Veldkamp of Ted Jan Bloemen hebben? Hoeveel etnische Nederlanders voetballen er voor een ander land dan? Veldwijk voor Zuid Afrika en verder kom ik niet. Logisch dat daar niemand op reageert, niemand die 'm mist.

23 februari 2019 om 11:42

Zal wel aan mij liggen, maar Bloemen vind ik nog vele malen erger. Dat is een ware landverrader in mijn ogen. Spelers die kiezen voor een ander land dan het land van oorsprong is naar mijn mening de doodsteek voor interland voetbal.

23 februari 2019 om 11:46

Overal ter wereld is het hetzelfde, dus ik snap dat zeiken daarop ook niet zo. Denk ook dat de meeste die zoiets zeggen met iets anders in de maag zitten, namelijk dat Marokkanen over het algemeen amper een gevoel bij Nederland hebben, maar wel bij det land van hun ouders. Dit is vaak niet makkelijk te begrijpen en wel degelijk een probleem in Nederland.

23 februari 2019 om 11:48

Klopt en je ziet het ook op tv. Ook op tv wordt vaak met twee maten gemeten. Neem bijvoorbeeld een Derksen, op het moment Ziyech voor Marokko kiest dan vind hij dat ondankbaar naar Nederland, maar meneer pleit wel openlijk ervoor dat Nederland moet proberen Asensio en die Griekse keeper met Nederlandse roots van (ik dacht) AEK te polsen voor Oranje. Want dat is dan niet ondankbaar naar Griekenland of Spanje?

Ik heb zelf geen dubbele nationaliteit dus ik zou tot in de essentie me nooit volledig kunnen inleven in deze jongens. Vandaar dat ik erg terughoudend in mijn mening moet zijn, apart dat niet iedereen in mijn situatie er hetzelfde over denkt.

23 februari 2019 om 11:48

Hoezo wil dat zeggen dat die jongens de goede keus hebben gemaakt? De reacties ontstaan vooral omdat het lastig te begrijpen is dan ze minder gevoel hebben bij Nederland, wat ze alles heeft gegeven op voetballend gebied, dan bij Marokko.

23 februari 2019 om 11:53

Ik vind Bloemen ook een slappe zak net als Veldkamp. Durven de concurrentie niet aan en spelen liever op safe. Maar MarocBerkane doet alsof alleen Marokkanen kritiek krijgen voor zo'n keuze en als je naar Veldkamp en Bloemen kijkt zie je dat dat niet waar is. Echter zijn er veel meer Marokkanen die zich afkeren van Nederland en dus valt het meer op en wordt er vaker over gepraat.

23 februari 2019 om 11:56

@gooner1, het is precies omgekeerd. Die jongens worden altijd als Marokkanen gezien, totdat ze goed kunnen voetballen. Dan zijn ze ineens wel Nederlander.

23 februari 2019 om 11:59

Vergelijking met Bloemen en Veldkamp gaat niet op. Die hebben 2 Nederlandse ouders en zijn volledig in Nederland en volgens de Nederlandse cultuur opgegroeid. Ze kozen puur uit carriereperspectief voor een ander land. Idrissi heeft 2 Marokkaanse ouders en is waarschijnlijk opgevoed met de Marokkaanse taal en cultuur. Dan heb je al veel sneller een binding met een land.

23 februari 2019 om 12:01

Bloemen is in Canada geboren Marocberkane.

23 februari 2019 om 12:03

Misschien zit daar dan ook wel het probleem MarocBerkane, dat Marokkanen sterker dan anderen de binding met het oorspronkelijke land levend houden. Niet dat ik dat erg vind hoor, maar je hoort van Marokkaanse kant vaak dat men zich niet thuisvoelt onder de Nederlanders. Nogal wiedes als niets in jouw huis doet denken aan Nederland.

23 februari 2019 om 12:05

Volgens Wikipedia in Leiderdorp.

23 februari 2019 om 12:05

Excuus Bloemen is in Nederland geboren, heeft enkel een Canadees vader.

23 februari 2019 om 12:09

Ja we kunnen nu de discusie over geboorteplaats gaan houden, mijn punt was dat etnische Nederlanders net zo goed kritiek krijgen op zo'n move naar het buitenland. Aangezien jij de suggestie wekt dat deze kritiek vanuit racisme voorkomt. Beetje kinderachtig om dan te zeggen dat die situatie niet te vergelijken zijn omdat dat jou niet zo goed uitkomt in de discussie.

23 februari 2019 om 12:10

Het is een beetje onzin wat je zegt. ''niets in jouw huis doet denken aan Nederland'' Vertel me dan eens wat Nederlands allemaal gemeenschappelijk in hun huis hebben wat aan Nederland doet denken. Alsof je per se klompen en kaas in huis zou moeten hebben om een Nederlander te zijn.

En dat ze zich vaak niet thuisvoelen in NL komt van 2 kanten. Enerzijds is de acceptatie er gewoon niet. Als je af en toe tv kijkt zie je dat er zelfs bij 3e generatie nog altijd van 'marokkanen' wordt gesproken. Tja, dan ga je je natuurlijk nooit een Nederlander voelen.

23 februari 2019 om 12:10

Uhm is het niet andersom. Zie dit argument heel vaak voorbij komen. Echter is het niet begonnen met ik ben Marokkaan. Jij doet het bijvoorbeeld ook met je naam. Nu wordt er gedaan alsof het andersom is. Je hebt natuurlijk ook altijd de uitzonderingen die de regel bevestigen.

23 februari 2019 om 12:12

@marocberkane,

Een oprechte vraag en niet racistisch of naar bedoeld. Als het is zoals je zegt waarom kiezen die spelers dan niet al vanaf de jeugd voor Marokko. Of waarom gaan er dan zo ontzettend weinig terug naar Marokko.

Volgens mij komt het door de welvaart die ze hier wel hebben en daar niet. Op zich niets mis mee maar dan mis ik toch wel een beetje de liefde die ze hebben voor het land van hun ouders. En dat vind ik een beetje hypocriet.

Overigens veroordeel ik de keuze van Idrissie niet. We leven tegenwoordig in een tijdperk waarin het heel gewoon is dat er verschillende nationaliteiten in nationale teams spelen. Dat Idrissie waarschijnlijk toch niet goed genoeg is voor Oranje is wel waar maar niet zo relevant.

23 februari 2019 om 12:14

Wat ik zeg? Je zegt zelf dat die Marokkaanse jongens volledig Marokkaans cultureel opgroeien. Man man wat een niveautje weer MarocBerkane, ik reageer op de dingen die jij zegt en dan verzin ik ineens
?

23 februari 2019 om 12:15

Als jij alleen maar Arabisch spreekt, hoort en ziet op de radio TV en met je geliefden, tja dan kan ikbegrijpen dat de Nederlandse cultuur niet als thuis aanvoelt. Heb het nergens over klompen gehad.

23 februari 2019 om 12:18

Dat het van 2 kanten komt klopt overigens wel, het was van mijn kant ook geen verwijt naar de Marokkaan of de Nederlander in algemene zin. Ik vind alleen dat je niet kunt klagen over je thuis voelen in een land, als je daar zelf ook amper de moeite voor neemt. Als jij alleen de Marokkaanse vlag toont, Arabische zenders kijkt, je moeder geen woord Nederlands spreekt etc dan is het ook begrijpelijk dat je blanke buurman een bepaalde afstand voelt. Dat jij dan op jouw beurt weer denkt dat die blanke Nederlander niks van je moet hebben is ook begrijpelijk, maar kruip niet altijd in zo'n enorm slachtofferrol dat alles te maken zou hebben met institutioneel racisme waardoor je als Marokkaan geen gelijke kansen krijgt.

23 februari 2019 om 12:23

Maar waar is het respect naar de KNVB dan? Zulke spelers krijgen hier de opleidingen (Nederland is daar een van de grootste en beste in) voor. Zich te ontwikkelen en alle andere kosten die eraan verbonden zijn. Krijgen alle ruimte ervoor.
Dan stappen zo over naar een ander land. Door hier in Nederland opgeleid te worden heeft hij dit bereikt. In Marokko was dat wel anders geweest.
Tuurlijk stond het hele land op zn kop mbt Ziyech. Dat is, en misschien wel, de beste Marokkaanse speler die op de Nederlandse velden te zien is. Logisch dat mensen daar een oordeel over hebben. Daar is het ook wel een beetje mee begonnen.

Als mijn baas een cursus voor mij betaald. En na het afronden ervan ga ik naar een andere werkgever. Zal hij (terecht ook denk) niet tof vinden.

Ik snap de keuze van zulke spelers echt wel. Het gevoel en mogelijk meer speeltijd. Allemaal logisch.
Maar vind het wel makkelijk gezegd dat het allemaal maar te accepteren en racistisch is. Hierover mogen wel de, in mijn ogen, terechte meningen over gegeven worden.
Deze keuze, om voor een ander land uit te komen, kunnen ze echt wel veel eerder maken.
Er gaan genoeg spelers op hele jonge leeftijd al naar het buitenland of andere club. Dus waarom zouden deze keuzes ook niet eerder gemaakt kunnen worden???

Het zou juist goed zijn dat die regels op zulke spelers wat aangescherpt worden. Daar is niks mis mee.

23 februari 2019 om 12:28

@burdym, ik denk dat ze vaak voor Nederlandse jeugdelftallen kiezen omdat dit logistiek makkelijker is. Vaak blijken ze ook gewoon niet goed genoeg voor Nederland. Ayoub heeft bijv. altijd gezegd voor Nederland te willen spelen. Er zijn trouwens best wel wat spelers die wel jeugdinterlands voor Marokko speelden. Oa Mazraoui, el Ahmadi, en de beide broers Amrabat.

En voor de rest is het een kip-en-eiprobleem. Over wat oorzaak en wat gevolg is zijn de meningen verdeeld.

23 februari 2019 om 12:32

Zelf doe je er net zo hard aan mee. Je speelt de moraalridder maar je naam verraad je objectiviteit. Als hij zich beter voelt bij Marokko doen moet hij dat doen. Echter in alle eerlijkheid had hij in Oranje weinig te zoeken. Wees daar als speler dan ook eerlijk in. Maar het vast weer een mooi project etc etc

23 februari 2019 om 12:48

Marocberkane.
Ik denk dat je wel gelijk hebt ook al is het moeilijk te bewijzen. Ik woon al jaren buiten Nederland en voel op en top Nederlander, ik lees Nederlandse kranten, kijk Nederlandse tv en ben supporter van Ajax, de beste club van Nederland 😊

23 februari 2019 om 12:55

@ZlatanUnited. Helemaal mee eens. Ik ben dan ook van mening dat er net als bij clubs een opleidings vergoeding betaald moet gaan worden. Je kunt de spelers immers niet dwingen om op hun 5e een keuze te maken... Dus als jij als voetbalbond de vruchten plukt van het werk van andere....mag daar ook een compensatie tegenover staan.

23 februari 2019 om 13:08

Appels met peren. Asensio heeft een Nederlandse moeder.
Heel wat anders dan iemand met 2 paspoorten.

23 februari 2019 om 13:48

houten030

"zal wel aan mij liggen, maar Bloemen vind ik nog vele malen erger. Dat is een ware landverrader in mijn ogen. "

Als je bevestiging zoekt, já dit ligt echt helemaal aan jou. En aan het feit dat je kennelijk totaal geen besef hebt wat het woord 'landverrader' precies inhoudt, laat staan dat je kennelijk geen flauw benul hebt wat de situatie van Ted-Jan Bloemen was en hoe hij tot zijn keuze om voor Canada te gaan rijden is gekomen. (diepe zucht)

Landverraad gaat over het in gevaar brengen van de externe veiligheid van een land. Dus over mensen die actief staatsgeheimen doorspelen aan een vreemde mogendheid, of die gedurende oorlogstijd samenwerken/heulen met de vijand of bezetter. Zoals Nsb'ers, of mensen die in de oorlog vrijwillig dienst namen in bijvoorbeeld de Waffen SS of die als agent of spion voor de Abwehr of Sicherheidsdienst werkten. Of voor die F-16 piloot die voor geld allerlei geheimen van Defensie wilde verkopen aan de Russen.

Ted Jan Bloemen werd gedurende zijn schaatscarriere in Nederland continue bij de schaatsteams waar hij schaatste weggestuurd of ontslagen. Men vond hem niet goed genoeg, te soft, te lui of te lastig. Ook werd hij niet geselecteerd voor onze nationale teams. Wat is er dan gek aan dat hij, toen hij emigreerde naar Canada waar zijn vader vandaan komt, besluit om als hij toch niet voor Nederland uit mag komen voor dat land te gaan rijden eigenlijk?? Leg eens uit waar de veiligheid van ons land door hem in het geding is gekomen precies?? Jij zegt dat gaat om 'kiezen voor een ander land'. Maar Ted Jan Bloemen had helemaal geen keuze. Hij mocht niet voor Nederland uitkomen namelijk! Dus hier bestond helemala geen keuze.

By the way, uiteraard geldt voor Idrissi exact hetzelfde. Die heeft geen keuze. Is hij geselecteerd voor oranje? Heeft Koeman hem ooit opgenomen in de selectie? Nee. Oftewel, hij had géén keuze, klaar.

Als je het dus graag over 'landverraders' wilt hebben, dan kun je het beter hebben over Wilders en Baudet. Die twee heulen en spannen openlijk samen met het Kremlin en Poetin, over Oekraïne en over de Mh17 én Wilders gaat gewoon vrolijk in Moskou de hielen van Poetin zelf likken. Als iets landverraad is, is dát het wel. Rusland is een vreemde mogendheid namelijk en een veel groter gevaar voor onze veiligheid dan Al Qaida, IS en weet ik wat voor moslimsfundamentailsten bij elkaar.

Maar goed, laten we niet afdwalen, Ted Jan Bloemen een landverrader noemen is absurd.

23 februari 2019 om 14:14

@shorty1991
Dat wat je schrijft over de slagtoffer rol ben ik volkomen met je eens. Het is nou eenmaal zo dat het gros van de Marokkaanse en Turkse Nederlanders zich Marokkaan of Turk voelt. Daar kunnen we niets aan veranderen.

23 februari 2019 om 14:25

Snap niet helemaal wat je bedoeld met het is precies omgekeerd. Wat jij zegt klopt bij genoeg Nederlanders zeker, maar wat ik zeg klopt ook. De binding met bv Marokko of Turkije is vaak groter dan met Nederland en dat is een grote oorzaak van de steeds groter wordende kloof tussen die 2 groepen.

23 februari 2019 om 14:30

Havenaar voor Japan? Een stuk of wat voor Curaçao?

23 februari 2019 om 14:31

En deze onzin krijgt 28 duimpjes. Ongelooflijk.

23 februari 2019 om 14:34

Waarom noem jij jezelf dan MarocBerkane? Vind het allemaal prima. Moet jij zelf weten natuurlijk. Maar volgens mij ligt het echt andersom. Mensen worden hier allemaal zo slecht geaccepteerd. Nou ik vind het allemaal wel heel erg meevallen. Een blik op hoe dit in Marokko er allemaal aan toeval gaat maakt dit heel erg duidelijk.

23 februari 2019 om 14:37

Het was een prima verhaal, tot dat je overschakelde naar het bashen van Rusland, de door de westerse wereld gemaakte of zeg maar gerust geïndoctrineerde vijand. Begrijp mij niet verkeerd, er gebeuren daar ongetwijfeld zaken die niet door de beugel kunnen, maar dat in een hoop zgn democratieën echt niet anders met het heilige Amerika voorop. In NL is wel degelijk een probleem omdat de 84e generatie Marokkanen nog steeds een sterkere binding heeft met het geboorteland dan met NL, maar de keuze van Iddrissi heeft daar niets mee te maken, hij heeft bij Marokko wel kans en bij oranje niet, meer is t niet. Er zat Nederlanders met een elders geboren ouder die kansloos waren voor oranje en elders voor een vaak nietszeggend land zijn uitgekomen.

23 februari 2019 om 14:43

Rp81

"het was een prima verhaal, tot dat je overschakelde naar het bashen van Rusland, de door de westerse wereld gemaakte of zeg maar gerust geïndoctrineerde vijand."

Dank voor je compliment.

De bedoeling van het Rusland-verhaal was niet zozeer om Rusland te bashen, dat is een andere discussie. De intentie was aan te geven hoe absurd de suggestie is om Ted Jan Bloemen op een lijn te stellen met Mussert, Rost van Tonningen en Anton van der Waals. Vandaar dat ik die lijn doortrok naar de door mij genoemde twee politici, vanwege hun houding ten opzichte van Rusland.

Daarnaast zitten we denk ik wel op één lijn betreffende deze specifieke keuze van Idrissi, hij gaat voor een interland carriere, en omdat hij die keuze nu eenmaal heeft is daar in mijn ogen niks mis mee, dat is simpelweg zijn vrije keuze. En daar mag iedereen wat van vinden, maar dat mag ik natuurlijk ook.

23 februari 2019 om 14:47

Hij kan ook gewoon eerlijk zeggen. Kans is klein dat ik kans zou maken bij oranje. Dus ik moet wel voor maroc kiezen. Daarnaast ben ik niet gevraagd, maar wil ik wel graag interlands gaan spelen.

Zelf vind ik t niet zo'n probleem waar je speelt in de jeugd. Het is de club die je opleidt en niet zo zeer oranje. Wel vind ik dat je bij jong oranje de definitieve keuze moet maken en dat die dan bindend is. Want je bent dan immers in de meeste gevallen al 18 jaar. Dit om een beetje beeld te krijgen wie je allemaal kunt gebruiken voor t grote oranje en niet voor verassingen komt te staan.

23 februari 2019 om 14:56

Een persoon die nationale gegevens van een bedrijf naar een ander nationaal bedrijf overdracht is dat ook een “landverrader”?

23 februari 2019 om 15:07

Hij heeft tovh lang die concurrentie bestreden? En als hij in Canada die strijd niet hoeft te voeren bewijst hij z'n gelijk en verslaat de hele wereldtop.
Ik vind het een schitterend verhaal. Landverrader slaat nergens op, hij heeft niemand verraden en we moeten er maar aan wennen dat steeds meer mensen verschillende nationaluteiten hebben. De wereld vermengt en wordt steeds kleiner. Maar sommige mensen leven nog in de 19e eeuw.

23 februari 2019 om 15:28

RP81

Niet om het een of ander, maar met name Nederlanders hebben bewezen lang aan hun eigen cultuur vast te houden, en zelfs op te dringen. Meer dan 84 generaties. Ik zie helemaal geen probleem met mensen die emigreren en hun gewoontes behouden. Dat is geen expliciet Marokkaans probleem. Dat is een algemeen goed, en in een vrij land, een recht.

23 februari 2019 om 19:13

Alleen moet je jouw eigen gewoontes niet boven de cultuur, normen en waarden van een land zetten.

23 februari 2019 om 14:56

Marocberkane zoals asaidi labyad aisatie tighadouini hamdaoui ? Marokkaanse elftal is geen makelijke team om interlands in te maken. Die opgenoemde spelers zijn niet meer dan handje vol interlands gekomen. Sofyan amrabat en ayoub worden ook niet opgeroepen meer. Marokko heeft altijd grote talenten uit frankrijk die veel interlands maken. Harit van shalke is er 1 van.

23 februari 2019 om 23:53

hij ken kiezen wat die wilt, maar vind hem te slecht voor beide landen. blind paard

Hij was toch niet geselecteerd geweest voor NL, is een gewone speler. Kiest vervolgens 'dan maar' voor Maroq. Dat moet eigenlijk ook wel wat doen met dat team, 2e keus vulling als die gasten niet bij hun geboorteland aan de slag kunnen (denk aan Frankrijk, NL, etc)

23 februari 2019 om 08:56

Het doet idd wat met dat team. Blijkbaar wat goeds, aangezien ze zich afgelopen wk nog hebben gekwalificeerd.

23 februari 2019 om 09:14

Omdat die route van kwalificatie ook een stuk minder zwaar is?
Kijk maar eens wat die Afrikaanse landen op een eindtoernooi bereiken. Op 2 kwartfinaleplaatsen in de geschiedenis na is er verder niets gepresteerd

23 februari 2019 om 10:01

Dus dan maar niet meer deelnemen aan het WK? Nederland wint hem ook nooit, zullen we het WK voor Nederland minder belangrijk maken? Je wilt toch deelnemen aan het hoogste podium en ook al weet je dat je niet gaat winnen, hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze op een WK hebben gespeeld? Als we alleen de landen laten meedoen die altijd ver komen dan wordt het wel een saai WK. Geniet daar maar van, van een WK met 8 teams...

23 februari 2019 om 10:37

@ajax-rk. Niet helemaal waar dat de route makkelijker is in Afrika. Ja, de teams zijn over het algemeen zwakker, maar dat wordt dan ook gecompenseerd door het aantal landen dat zich kan kwalificeren. En zo zwaar was de route voor Nederland echt niet hoor. Het enige wat ze moesten doen was boven Zweden, Bulgarije, Luxemburg en Wit-Rusland eindigen. Als dat zelfs niet lukt verdien je het ook niet om op een WK te staan.

23 februari 2019 om 12:57

Ben benieuwd of Marokko wel boven Zweden was geëindigd. Maar goed, eigenlijk is dat nu de discussie niet. 😉

24 februari 2019 om 14:14

En dus? Ze hebben zich toch gekwalificeerd met al die "import"-marokkanen. Richt je op zijn initiele opmerking ipv denigrerend te doen over de prestatie

23 februari 2019 om 08:57

Ik ben trouwens oprecht benieuwd hoeveel spelers Marokko heeft die niet zijn geboren en opgegroeid in Marokko. Enige statistiek?

23 februari 2019 om 09:57


Nou? Hoeveel van het team geboren en getogen in Marokko en hoeveel buiten het land, en vooral in welke landen dan?
Ik ben nog steeds benieuwd!
In de meeste gevallen voelt het alsof die jongens '2e garnituur' zijn. Ze komen niet aan bod in hun geboorteland, dus kiezen dan maar voor Marokko (misschien ook min of meer een beetje gepusht vanuit de familie).
Kom met statistiek en dan kan ik kijken of het gevoel klopt of niet ;p

23 februari 2019 om 10:44

Als ik op transfermarkt kijk zijn er van de 26 die erbij staan 19 niet in Marokko geboren.
1 in Canada, 2 in Spanje en de anderen zijn in Nederland of Frankrijk geboren.

23 februari 2019 om 12:59

En omdat een voetbalbond daar dus voordeel haalt zou die de andere moeten compenseren. Oftewel: een opleidingsvergoeding voor nationale bonden!

23 februari 2019 om 09:20

Zo hypocriet hier in Nederland, nu is Idrissi weer de boeman. Hij heeft gelijk om voor Marokko te kiezen. Als hij maar om zich heen ziet hoe, andere jongens wel worden uitgekozen voor NL die op t moment van selecteren ongeveer evenveel of minder dan hem lieten zien(Groeneveld, Kluivert, Van de Beek, De Ligt, Guus Till, Frenkie de Jong) om maar even wat namen te noemen, kan hij zich af vragen wat het verschil is tussen hem en de rest van de groep. En hij zou voor zichzelf de conclusie kunnen trekken dat het te maken heeft met zijn afkomst, ik zeg niet dat het zo is, maar dat HIJ voorzichelf tot die conclusie zou KUNNEN komen. Voetballers zijn gwn mensen net als jij en ik met de zelfde domme gedachtes die jij en ik ook wel eens hebben. Kan me recentelijk nog herinerren dat Bergwijn ook zo een geval was, dat hij beter presteerde dan andere jongens die wel hun debuut mochten maken. Zeker met over het algemeen eergevoelige jongens als Marokanen, is het funest als de Marokaanse bond dan wel oog heeft naar zulke jongens. Kijk maar naar Ziyech, wilde dol graag oranje international worden, maar werd ondanks zijn goede prestatie stee-vast genegeerd. Waar jongens als De Ligt en De Jong, al worden geselecteerd als ze een basisplaats krijgen bij ajax, moeten andere eerst 30 goals en 30 assist afleveren en dan wordt er misschien zelfs nog gezegd ‘ja laat dat maar europees zien voor dar je wordt uigenodigd’

23 februari 2019 om 09:40

Je bent naar mijn mening een beetje door het aan slaan. Idrissi is een leuke speler maar de keuze voor jongens als Kluivert, Bergwijn en Groeneveld was naar mijn mening vrij logisch. Hij is daarnaast ook een paar jaar ouder dan de genoemde spelers daarom begrijp ik wel dat hij niet uitgenodigd werd.

23 februari 2019 om 09:47

Dat is dus mijn hele punt, hoezo selecteert een bondscoach op basis van potentie? Hij moet selecteren op basis van prestaties, en kwaliteit op dat moment. En dat doet hij bij sommige prima (Wout Weghorst, Guus Till, Vincent Janssen) allemaal spelers die werden geselecteerd omdat ze goed presteerden bij AZ, de zelfde club als waar Idrissi nu goed presteert. En ik kan het begrijpen als sommige spelers ( ik zeg niet dat het met afkomst te maken heeft) het gevoel hebben dat hun meer moeten presteren dan anderen. Een Kuwas speelt precies tegen de zelfde Backs als een Berghuis, bijvoorbeeld. Dus waarom zou je Berghuis wel kunnen selecteren op basis van zijn prestaties in de Eredivisie maar Kuwas of Idrissi niet. T lijkt me logisch dat de spelers in kwestie daar ook een bepaalde mening over hebben.

23 februari 2019 om 09:53

Gaan we weer over zijn afkomst, hou daar toch eens over op. Dit heeft daar toch totaal niets mee te maken. Het is gewoon puur omdat hij (nog) niet goed genoeg is. De spelers die de laatste jaren wel debuteren zijn gewoon weg minimaal een klasse beter dan deze beste jongen. Hij is in geen een opzicht de boeman, waarom moet hij dat zijn? Omdat hij zijn eigen keuze maakt en die vrijheid heeft om zelf te bepalen voor welk land hij wil gaan spelen? Je mag het hypocriet vinden, maar ik snap het wel. De kans op speeltijd is bij Marokko toch veel groter dan in Nederland, gewoon weg puur om het feit dat in Oranje de concurrentie veel groter is en daar op bijna elke positie een betere speler te vinden is. Dat is geen arrogantie, maar dat zijn in mijn ogen feiten. Je snapt toch zeker wel dat spelers van Ajax, PSV en Feyenoord sneller een kans in oranje krijgen omdat die om het simpele feit veel meer weerstand krijgen dan een willekeurige speler van VVV die er toevallig 1 seizoen 20 in schiet? Ze kijken natuurlijk ook naar Europees verband, daar waar andere clubs vaak bar slecht presteren of überhaupt niet eens mee doen. Het is in mijn ogen volkomen logisch waarom hij geen uitnodiging heeft gehad. Maar niets, maar dan ook niets waarop het ook maar ruikt naar het verschil in afkomst.

23 februari 2019 om 10:03

@cr7_arsenal je gaat volledig langs mijn opmerking heen. Ik zeg alleen: dat is geen speler voor het NL elftal (en dat vind de bondscoach ook gelukkig).
Vervolgens kiest ie voor veiligheid en dan maar naar Marokko. Het voelt in veel gevallen als een '2e keus'. Zeker logisch, maar ik ben benieuwd hoeveel '2e keus' spelers er in zo'n team als Marokko spelen! Die het gewoon niet halen in hun geboorteland.

En dan is vervolgens de opmerking verder beneden volledig terecht: NL moet eens zelf nadenken tot in hoeverre (leeftijds-cap?) ze jongens met dubbele nationaliteiten meenemen in hun team. Wellicht is het opleiden van minder goede spelers, die 100 zeker voor NL zouden willen spelen, dan nog effectiever.

Het gaat me verder niet om deze jongen Idrissi; wens hem s6 in het Marokkaanse team.

23 februari 2019 om 10:41

Het is logisch dat een bondscoach op basis van potentie selecteerd. Koeman wilt een team bouwen. Dat is lastig als je maar een paar weken per jaar samen bent. Dus dan moet je jongens selecteren van wie je denkt dat het geen eendagsvliegen zijn. Daarnaast moet je denken aan het systeem waarin ze spelen en welke spelers al op elkaar ingespeeld zijn. Als je kijkt naar wie er voor Idrissi in de pikorde staan dan is het een goede keus dat hij voor marokko kiest.

23 februari 2019 om 11:20

Koeman selecteert helemaal niet op basis van potentie, want als Weghorst er dit seizoen nog 30 inschiet staat die gewoon in de punt hoor tijdens de Nations league, het is gewoon dat de een eerder de kans krijgt dan de ander, en ik zeg nergens dat IK vind dat het met afkomst te maken heeft, want er zijn ook voorbeelden van spelers met een buitenlandse achtergrond die zeer snel in Oranje kwamen. Maar zo een speler gaat zich afvragen waarom een Berghuis wel en ik niet ? En HIJ kan dan gaan denken dat het te maken heeft met zijn buitenlandse (marokkanse) afkomst, ik zeg nergens dat dit correct is, maar dat zou zijn mening KUNNEN zijn op dat moment.

23 februari 2019 om 11:27

Ooo het ligt aan z’n afkomst dat bijvoorbeeld F. de Jong wel een kans krijgt in Oranje en hij niet.. Het heeft niks met kwaliteit te maken, stom van me en ik maar denken dat de KNVB de best mogelijke spelers voor Nederland wilde uit laten komen..

23 februari 2019 om 11:29

Mazraoui en Ziyech (om maar 2 recente voorbeelden) zijn gepolst. En in het verleden hebben Maher, Affelay, et cetera voor Oranje gespeeld..

23 februari 2019 om 11:38

Als een speler duidelijk beter is dan boeit leeftijd niet nee, maar als het allemaal ongeveer gelijk is kijk je zeker wel naar potentie. Een Bergwijn en Kluivert slaan we hoger aan dan Idrissi, logisch dat je hem dan achter die 2 zet. Nie tkijken naar potentie en dan met zo'n dom Weghorst verhaal komen.

23 februari 2019 om 11:43

Cr7_arsenal als Woutweghorst er 30 inschiet heeft hij scorendVERMOGEN oftewel potentie. Ik denk dat je de definitie van het woord niet kent. En om nogmaals terug te komen waarom hij niet en bijv een Berghuis wel. Idrissi heeft op links veel meer concurrentie dan een Berghuis op rechts daarnaast kan Berghuis betere statistieken overleggen. En ook Berghuis is afgelopen keer niet opgeroepen. Wat jij nu doet is puur gissen.

23 februari 2019 om 13:40

Hopelijk plaats Idrissi zich met Marokko voor het volgende WK en komen ze Nederland tegen. Mogen de Nederlandse Marokkanen van mij een mooie overwinning boeken. 2-0, 1 maal Ziyech en 1 maal Idrissi.

PS: Ik heb geen Marokkaanse roots.

23 februari 2019 om 13:57

Dat Idrissi niet geselecteerd wordt voor oranje heeft echt niets te maken met zijn afkomst maar alles met het feit dat hij gewoon niet goed genoeg is en er betere spelers rondlopen, klaar.

Maar dat lijkt mij ook het beste argument denkbaar dat die jongen, dus, helemaal vrij is en het zijn persoonlijke keuze en vrijheid is om in dat geval ervoor te kiezen om voor Marokko te spelen omdat hij ook voor dat land uit mag komen.

Snap die heisa niet van al die mensen die hier steeds maar weer een 'weg met de dubbele paspoorten'-discussie van willen maken. Los van het feit dat dubbelepaspoorten internationaal rechtelijk niet te voorkomen zijn (nederland leeft niet in een stolp, we maken deel uit van een internationale gemenschap) is het issue dat de kern van die discussie vormt hier totaal niet relevant.

Dit fenomeen bestaat, blijft en tuurlijk mag iedereen best vinden dat 'de Knvb dan maar jongens met dubbele paspoorten moet weren' maar ook daarmee creeer je eerder meer en andere problemen dan dat je die oplost. Zie het als die idiotie van die 'muur' in de VS. Als je denkt dat het simpele bouwen van een muur al je problemen (immigratie, mensensmokkel, drugshandel) eventjes oplost, dan ben je jezelf een enorme illusie aan het voorhouden.

23 februari 2019 om 14:39

Wie is hier de boeman? Idrissi zijn keuze. En zo ziet voor zover ik kan zien iedereen het ook. Een nette reactie van hem. Maar ik vind het wel jammer. De Marokkaanse gemeenschap kan zoveel mogelijk voorbeelden gebruiken. Dat is goed voor de samenleving en de integratie.

Prima verwoord en zullen we niet gaan missen! Succes bij Marokko.

23 februari 2019 om 08:53

Mits hij zich goed ontwikkeld. Ik bedoel hij is net pas 22 geworden en is nu al een van de belangrijkste spelers binnen AZ. Hij ontwikkelt zich echt heel goed.

Wie weet waar hij zal belanden, maar om hem nu al af te schrijven voor het Nederlands elftal vind ik ronduit belachelijk.

23 februari 2019 om 09:08

@FcGrun eigenlijk is hij al afgeschreven omdat hij reeds 22 is en vleugelspeler. Voor het Nederlands elftal lopen er jongere en nu al betere vleugelspeler rond. En als het er nu een of twee waren oké, maar het is een hele rits aan vleugelspelers. Terwijl als het een aanvallende middenvelder was geweest of nog belangrijker een linksback dan waren er volop kansen en nauwelijks concurrentie.

23 februari 2019 om 09:10

Waarom afgeschreven? Hij doet niet onder voor een Bergwijn, is een hele belangrijke speler voor AZ en maakt het spel. Kijk naar Mertens, speelde bij Utrecht en niemand verwachtte wat. Kijk waar hij nu staat.

23 februari 2019 om 09:22

Echt serieus? 22 jaar en nu al afgeschreven? In Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italie maken genoeg spelers hun debuut op een latere leeftijd en sommigen worden nog belangrijk ook. 22 jaar is echt nog jong he en zijn beste jaren moeten nog komen.

23 februari 2019 om 10:06

Als we dan toch een maatstaf moete nemen. Hy wordt 100% niet beter dan Ziyech, die was 3 jaar geleden een stuk beter. Idrissi bij een Ajax of PSV, gaat het ook niet redden, een leuke 12e man speler, maar als je denkt dat Idrissi beter wordt dan Bergwijn, kan je lang wachten.

23 februari 2019 om 10:09

Nou doet toch zeker wel onder voor Bergwijn in mijn ogen. Leuk dat die het goed doet bij AZ maar laten we niet overdrijven en hem inderdaad niet afschrijven. Mertens speelde gewoon goed bij Utrecht en daarna ook bij PSV (kwam voor een groot bedrag in die tijd naar PSV), heeft zich inderdaad onverwacht goed ontwikkeld maar niet elke speler is een Mertens, ik kan meer gevallen noemen waarbij de potentie er niet uit kwam..

23 februari 2019 om 10:29

Ik snap echt niet waarom spelers al op hun 22e worden afgeschreven. Die jongen had zeker in de toekomst nog van waarde kunnen wezen. Hij kan een stap hogerop. Als hij zich ontwikkeld. Dan kan hij oranje makkelijk halen.

23 februari 2019 om 12:25

Afgeschreven door en leeftijd en concurrentie. Niet alleen door leeftijd. Nogmaals was het een linksback geweest dan had hij nog alle kans. Nu zijn er wel erg veel spelers die jonger zijn en ook nog echt potentie hebben. Heel simpel wie gaat denk jij verder komen idrissi of Stengs (mits die blessure vrij blijft). Beetje hetzelfde idee als jij nu een centrumverdediger bent van een jaar of 22 a 23. In principe kun je het vergeten voor het Nederlands elftal tenzij er twee a drie spelers geblesseerd zijn. Je bent dus gewoon zo goed als afgeschreven voor het Nederlands elftal. Op het moment dat een de Ligt echt zwaar geblesseerd raakt kom je in beeld. Als schuurs bv ook voor een ander land kan kiezen, moet hij dat zeker doen. 22 is bij Idrissi opeens echt nog jong, terwijl 22 in de eredivisie helemaal niet zo jong is.

23 februari 2019 om 12:46

Stengs speelt op rechts en Idrissi speelt op links, dus je vergelijking raakt nog kant of wal. Op links spelen echter inderdaad wel veel spelers, maar ik ben benieuwd hoe Dilrosun weer terugknokt na zijn blessure, hoe Bergwijn zich doorontwikkeld in het buitenland, hoe Danjuma (groeneveld) zich terug weet te knokken na zijn blessure, als Kluivert ooit een basisplaats krijgt, Promes speelt nu basis, wordt hij dus onze vaste linksbuiten nu Depay als spits wordt neergezet, etc. Die vraagtekens zijn er nog en diezelfde vraagtekens kan je nu ook plaatsen bij Idrissi. Qua leeftijd zit er niet veel verschil tussen de spelers die ik daarvoor noemde, en hetzelfde geldt als die andere spelers, moeten zijn beste jaren nog komen.

Ja alleen in de Eredivisie is het niet meer jong, maar als je dat als maatstaf ga gebruiken, dan vind ik dat echt belachelijk, want de Eredivisie is verreweg van een Europese topcompetitie. En hoezo is dat opeens jong? 22 jaar is toch gewoon jong, hij is dat net net geworden he, hij wordt binnenkort 23 jaar (26 feb) en ik denk dat hij over 1,5/2 jaar wel is uitgekeken bij de Eredivisie.

Hoe Idrissi zich nu ontwikkelt, zal ik op zijn 25ste naar het buitenland trekken en dan zal ik naar een club gaan in Duitsland of Spanje, waar ik wel denk dat zijn kwaliteiten het beste uit voorkomt en dan naar een middenmoot gaan om uiteindelijk daar te ontwikkelen tot een speler die de subtop van Europa aankan.

Prima reactie van zowel Idrissi als de KNVB. Hij is gewoon realistisch en ziet meer kansen bij Marokko. Prima, hoop voor hem dat hij interlands mag gaan spelen, heeft wel de potentie.

Misschien moet de KNVB er maar eens over na gaan denken of je jongens met een dubbel paspoort nog wel moet oproepen voor de jeugdteams van Oranje voordat ze zich openbaar hebben uitgesproken over hun keuze. Je leidt ze nu op met KNVB geld en biedt ze een podium terwijl ze uiteindelijk toch niet willen uitkomen voor Oranje.
Ze zijn geboren in Nederland, ze groeien er op, ze spelen bij Nederlandse clubs en de jeugdteams van Oranje maar uiteindelijk kiezen de meeste toch voor het geboorteland van hun ouders. Dan kan je beter investeren in jeugd die wel trots is om voor het grote Oranje te spelen.

23 februari 2019 om 08:53

Helemaal mee eens! Of in ieder geval tot een leeftijdslimiet wel of niet meer meenemen.

23 februari 2019 om 08:56

Ja heb helemaal gelijk ze willen Alleen profiteren van de goede opleiding van het Nederlands elftal

23 februari 2019 om 10:07

Maar als Asensio voor Nederland koos, dan was het wel oke geweest zeker he. Argh

23 februari 2019 om 13:09

Dat is wel even iets anders he.. Asensio woont zijn hele leven in Spanje, spreekt de Spaanse taal. De kans dat hij voor NL had gekozen was 1% ofzo. Idrissi spreekt Nederlands en woont hier zijn hele leven.

23 februari 2019 om 13:47

Dat is toch precies hetzelfde vanuit de Spaanse kant? Daar 'profiteren' van de opleiding om vervolgens voor Nederland te kiezen.

23 februari 2019 om 09:58

Je gaat dan van 10 jarigen een keuze verwachten. Dat is toch niet reëel inderdaad? Maar goed, bij dit onderwerp is realiteitsbesef sowieso vaak amper aanwezig. Meer onderbuik dan echt nadenken.

23 februari 2019 om 10:08

wat een kansloze simpele opmerking @panfluitspeler
het enige wat telt is aandacht stoppen in spelers die in dit geval het eigen land gaan versterken in de toekomst. Dat rendement wil je als management zo optimaal mogelijk hebben; risico's blijf je nemen maar sluit je zoveel mogelijk uit.

Spelers met meer nationaliteiten zijn simpelweg risico's. In extreme gevallen zou je iemand lang willen blijven meenemen, maar het is zeker de moeite waard te onderzoeken of je de grens daarin heel hoog legt, en in andere gevallen gewoon kiest voor doorstroom voor eventueel een slechtere speler maar die 100% zekerheid geeft op het willen uitkomen voor Nl.

Onbeargumenteerde rotzooi die je nu gewoon plaatst, en jij zegt iets over 'roepen'

23 februari 2019 om 09:09

Dit soort opmerkingen roepen bij mij altijd vragen op. Hoe zie je dat in de praktijk? Iedereen die van buitenlandse afkomst is niet oproepen? Een paspoort kun je namelijk op latere leeftijd nog aanvragen, en daarmee dus ook een dubbele nationaliteit.

En hoe zit het met alle allochtonen die nu in het Nederland elftal spelen? Die wil je nog behouden?

Ik denk dat jongens die echt het verschil kunnen maken in de regel gewoon in oranje terecht komen. Op een enkeling na. De praktijk wijst dit ook uit.

Dat er ook dit soort gevallen zijn, is voor de speler alleen maar mooi. Het kosten verhaal is meer een onderbuikgevoel, vrees ik.

23 februari 2019 om 11:52

In Nederland valt dit nog wel mee, maar kijk eens in Frankrijk. Die hebben onder andere Koulibali, Aubameyang, Ghoulam, Kondogbia en Brahimi opgeleid voor andere landen, en daar zitten toch spelers bij die voor ieder land een meerwaarde zijn.

23 februari 2019 om 14:32

Dat is toch prima? Door het opleiden van deze talenten zijn de spelers die nu wereldkampioen zijn geworden wellicht geholpen. Je kunt toch niet zeggen dat het Frankrijk aan kwaliteit ontbeert?

Tegelijkertijd kunnen wij genieten van deze spelers op een eindtoernooi in een andere ploeg.

23 februari 2019 om 09:13

En waarom kiezen ze die weg? Omdat ze in 99 van de 100 gevallen niet goed genoeg zijn om structureel bij het grote Oranje te komen. Van alle spelers die voor zowel Nederland als een ander land kon kiezen is er 1tje die goed genoeg is om ook bij het grote Oranje mee te doen en dat is Ziyech. En die heeft uiteindelijk gekozen voor Marokko omdat die de KNVB nalatig vond. Als een speler met een dubbel paspoort goed genoeg is voor Oranje, speelt die uiteindelijk ook gewoon voor Oranje.

23 februari 2019 om 09:13

Een Oranje zonder Kluivert, Seedorf, Davids, Gullit, Depay en ik vergeet er zeker wel wat. Nederlandse voetballers zijn van origine geen technische spelers, m.u.v. Robben en Sneijder. Jullie willen mooi voetbal zien, maar zonder deze spelers was Oranje op plek 80 te vinden.

23 februari 2019 om 09:23

@blaugrana

Hoe kan je serieus zoveel bullshit lullen in zo'n klein stukje tekst? Nederlandse spelers staan juist bekend om hun techniek... Cruijff, van basten, van Hanegem, Bergkamp en nog veel meer waren gewoon wereldtoppers met een techniek waar je U tegen zegt. En dan heb ik nog lang niet iedereen genoemd. Dus lul aub niet zo dom.

23 februari 2019 om 09:37

Jij praat over 1960-1995. We zitten in 2019 gap. Niemand in Oranje die een echte ras Nederlander is kan qua techniek tippen aan een Ziyech of Depay. Geniet nog van je koffie

23 februari 2019 om 09:58

Haha van Persie, Bergkamp, Sneijder, Robben, van der Vaart. Ga toch weg man

23 februari 2019 om 10:12

Van Persie is pas net gestopt bij oranje. Ziyech en Depay mogen zijn veters niet eens strikken..

23 februari 2019 om 10:40

@blaugrana1221

Ik vraag me af wij "jullie" zijn? Ik vind de distantie namelijk wel apart. Anders zou je wel zeggen "wij willen mooi voetbal zien". Wat ben jij anders t.o.v. ons dan?

23 februari 2019 om 11:09

Zelf Kluivert etc noemen, maar als een ander op je reageert, eg je nee je gaat te ver terug in de tijd. Oké..

23 februari 2019 om 11:54

@ Blaugrana2112,

Ik ben benieuwd of jij in Depay zijn gezicht durft te beweren dat hij geen Nederlander is.

Man man...
Anders doe je wat aan je geschiedenis en leer je wat meer over het Nederlandse Koningsrijk

23 februari 2019 om 13:20

@blaugrana2112

Een zeer slecht argument aangezien die jongens enkel een Nederlands paspoort hebben, hier geboren en getogen zijn en zich ook gewoon Nederlander voelen. Appels met peren, want je hoeft niet blank te zijn om je Nederlander te mogen voelen.

23 februari 2019 om 17:12

Had Ziyech in eerste instantie een Marokkaans paspoort dan? Nee. Dus die dubbele paspoort fabeltjes kan je maar beter laten voor wat het is. Enkele jaren geleden werden spelers van het Nederlands elftal uitgemaakt voor zwarte pieten, daar was Depay een van. Geloof mij maar, als je aan Depay vraagt wat zijn afkomst is, is hij sneller geneigd Surinaams(of wat dan ook) te zeggen. Gelukkig dat dit in Marokko niet het geval is, wij kunnen namelijk wel perfect met verschillende mensen omgaan!

23 februari 2019 om 17:13

Nee maar dit wil zeggen dat omdat ik Marokkaans ben, ik niet meer voor de KNVB mag geselecteerd worden. Begint een beetje op 1941/42 te lijken.

23 februari 2019 om 09:19

Goeiemorgen Mastermind. De overwegingen die jij noemt komen natuurlijk telkens terug in dit soort situaties. Persoonlijk vind ik dat jammer. Het lijkt mij dat we ons hier niet zo mee moeten bemoeien.. t is best veel gevraagd van een jongen van pakweg 16 om te vragen een definitieve keuze te maken. Dan ben je nog een puber..

Daarnaast wordt er zoveel geïnvesteerd in voetballers die het eerste van oranje niet halen, door elke club én door de KNVB. Als het dan een keer een jongen is die misschien wat had kunnen betekenen voor het nl elftal; so be it !

23 februari 2019 om 10:39

Onzin. Van elke jeugdteam gaat 80% Oranje 1 niet halen. Als idrissi een groter talent is dan (vul een naam in) hoort hij gewoon in Oranje o17 te voetballen. Het is niet alsof zijn concurrent de nieuwe Messi was geweest met 10 jeugdinterlands meer. Verder snap ik het probleem niet. Met Kluivert, Dilrosun, danjuma en bergwijn hebben we 4 grotere talent (denk ik) op die positie.

23 februari 2019 om 10:53

Watt is dat voor onzin man, dit neigt gewoon naar discriminatie. Stel je leidt spelers op en die halen de wereldtop niet, is dat dan ook niet soort van kapitaalvernietiging? Eentje zoals een Nouri, eentje zoals een Afellay die sterk begon en uiteindelijk in een put is geeindigd? Als je zulke beslissingen vroegtijdig laat maken, betekent dus dat ze meteen vast zitten aan hun beslissing? In het Nederlandse bedrijfsleven is men ook zo inconsistent als wat, dus waarom moet er meteen een duidelijke beslissingen verwacht worden van een jonkie die voor een van zijn belangrijkste beslissingen in zijn voetbalcarriere moet gaan maken. Wat dacht je van een voetbalcoach die een andere land coacht, moeten wij die ook gaan verbieden om voor ander land uit te komen. Beetje onzin om zoiets te zeggen, stel Robben was Duits. Dan had je dat nooit gezegd. Enorm hypocriet zijn mensen zoals jij. Als het een buitengewoon talent is, dan ben jij zeker de eerste die meteen de "maar" gebruikt.

23 februari 2019 om 10:59

Absoluut mee oneens. Dan duw je dat soort jongens wel weg. Ik begrijp het sentiment ergens wel dat we het niet leuk vinden als dat soort jongens niet voor ons kiezen, maar je moet het even relativeren. We zijn geneigd om het heel negatief te bekijken, terwijl het in mijn ogen juist heel veel positieve kanten heeft als een Nederlandse Marokkaan (bijvoorbeeld) voor Marokko kiest.

Ten eerste lees ik vaak een heel economisch verhaal dat het zonde is van de tijd en geld die we geinvesteerd hebben in het opleiden van zo'n speler. Dus om er economische argumenten tegenover te zetten: De clubs waar zo'n jongen speelt krijgen op hun beurt veel meer aandacht uit het land waar de speler voor kiest. Sinds Ziyech en Mazraoui voor Marokko spelen krijgt Ajax vanuit facebook en instagram veel meer aandacht van Marokkaanse voetbalfans. Dat is hardstikke goed voor je club en de internationale status daarvan. Hadden Ziyech en Mazraoui voor Nederland gekozen, dan was die exposure er veel minder.

Ten tweede is het niet zo dat, zoals Idrissi al aangeeft, dit soort jongens tegen Nederland kiezen. Je hebt een dubbel paspoort en een band met twee landen. Ik denk dat mensen die dat niet hebben moeilijker kunnen begrijpen hoe zo'n keuze er uit ziet. Feit is dat we veel mensen in ons land hebben die met twee landen binding hebben.

Wat mij betreft stoppen we met dramas maken over dit soort keuzes. Laat iedereen lekker voor het land kiezen waarvan hij denkt dat het beste is voor zijn carriere en waar hij het meeste binding mee heeft.

23 februari 2019 om 11:06

Alsof je jknge kinderen met zo'n keuze moet belasten.. Das net zoiets als een 5 jarige niet toelaten op de speeltuin omdat ie uit een andere straat komt.

23 februari 2019 om 11:17

Dus dan mogen spelers die te kort komen voor het NL elftal, dus geen international worden. Wat als Idrissi op 16 jarige leeftijd zegt ja ik wil voor Oranje uitkomen om vervolgens niet meer te horen van datzelfde Oranje? En volgens mij worden ze door hun clubs opgeleid en niet door de KNVB.

23 februari 2019 om 11:43

‘Je leidt ze nu op met KNVB geld en biedt ze een podium terwijl ze uiteindelijk toch niet willen uitkomen voor Oranje.‘

‘Dan kan je beter investeren in jeugd die wel trots is om voor het grote Oranje te spelen.’

Wie zegt dat Idrissi niet voor Nederland had willen uitkomen? Het Senioren elftal riep hem, om wat voor reden dan ook, niet op. Misschien moet de vraag gesteld worden, waarom het grote Oranje hem niet opriep, in plaats van te stellen dat hij (‘ze’) niet willen uitkomen voor Oranje. Als dat het geval was, dan zou hij Jong Oranje waarschijnlijk ook skippen. Of denk je dat ‘ze’ nog even maximaal willen profiteren van de KNVB én Nederland, voordat zij besluiten ‘terug te keren’ naar Marokko?

Idrissi gaf zelf al aan dat zijn keuze een rationeel besluit is. Hij, en klaarblijkelijk ook de KNVB, zagen (in elk geval op dit moment) geen plek voor hem in het senioren elftal. En als hij de situatie uitzichtloos vindt, dan is het zijn goed recht om als professionele voetballer een oplossing te bedenken.

Dat gezegd hebbend begrijp ik ook niet waarom je suggereert dat hij niet trots zou zijn geweest als hij voor het grote Oranje kon uitkomen. Waarom dan wel Jong Oranje?

Dit is een rationeel besluit van hem geweest. Die jongen voelt zich, en dit is veelzeggend, genoodzaakt om te moeten melden dat zijn keuze voor het Marokkaanse elftal niet betekent dat hij tegen Nederland is. Hij koos, op basis van gezonde boerenverstand, voor een nationale voetbalbond waar hij meer kans maakt op speeltijd.

23 februari 2019 om 11:56

Er zit zeker een kern van waarheid in je verhaal. Ik ben bang dat dit niet geaccepteerd gaat worden. Dat zou het selecteren op de achtergrond van een persoon zijn, en dat heet in de grondwet racisme.

23 februari 2019 om 12:16

@mastermind, ik word altijd zo moe van dit soort reacties. Het is in mijn ogen populistisch geroep in de ruimte. De KNVB leidt deze jongens niet op, dat doen de clubs waarvoor ze spelen. De enige reden waarom de KNVB jongens oproept is omdat ze zo’n sterk mogelijk elftal willen hebben waar de KNVB uiteindelijk zelf ook beter van wordt. De KNVB is zelf ook geen liefdadigheidsinstelling. Als ze denken dat je niet nodig bent, word je niet opgeroepen (m.a.w. ze zetten je zelf ook net zo makkelijk aan de kant). De jongen kiest voor een ander land en dat is prima. Is overigens niemand een verklaring schuldig maar geeft deze toch netjes.

23 februari 2019 om 14:04

mastermind

"misschien moet de Knvb er maar eens over na gaan denken of je jongens met een dubbel paspoort nog wel moet oproepen voor de jeugdteams van Oranje voordat ze zich openbaar hebben uitgesproken over hun keuze. "

Haha, totdat de nieuwe Messi is geboren, want in dat geval is het uiteraard allemaal geen enkel oprobleem meer. Typisch voorbeeld van een 'wel de lusten, niet de lasten redenering.

Daarbij, jij zegt 'je leidt ze op met Knvb geld en dan wllen ze niet uitkomen voor oranje'. Daarin heb je ongelijk. Idrissi mág niet uitkomen voor oranje. Wordt namelijk niet geselecteerd toch? Dus wat is dan je punt hier? Ruim 75% van alle spelers die ooit voor jong oranje uitkwamen, zijn nooit uitgekomen voor het grote oranje. Wat wil je dus zeggen over dat 'KNVB-geld'? Arnold Kruiswijk en Bram Muytinck haalden ook nooit oranje. So what? Ga jij je ook druk maken om het geld dat de Knvb aan die spelers heeft uitgegeven??

Onzin, pure onzin, gefundenes Fressen om maar een loos argument te vinden.

23 februari 2019 om 15:08

Sjees schei uit man. Alsof een dubbele paspoort wat te maken heeft met voetbal. Het kan gewoon. Waarom forceer je een kind om te kiezen? Waarom is Xavi Simmons niet gewoon Spaans ? Hij woont daar, Spaanse club hoe zo oranje dan?

25 februari 2019 om 01:14

Ik begrijp het heel goed. Het is voor mij ook moeilijk te zien hoe sommige spelers alle mogelijkheden krijgen in een land, daar hun hele leven of bijna gehele leven wonen en dan kiezen voor een land dat nergens bij heeft geholpen.

Dat gezegd te hebben kan ik hem ook heel goed begrijpen. Je hebt de keuze tussen Nederland en Marokko. Met Nederland zou je op het WK kans hebben op een plaats bij de eerste 3 net als op het EK, waar Marokko in mijn ogen alleen kans maakt op een top 3 bij de Afrika Cup. Echter is de kans dat je voor Nederland speelt erg klein. Er zijn genoeg aanvallers die ook niet in de voor Oranje uit zullen komen en beter en verder zijn dan Idrissi. Het is een beetje te vergelijken met het gaan naar een Europese top club.

Met andere woorden voor zijn carrière is het een logische stap.
Ook de Knvb zal er goed aan doen deze jongens toch mee te laten doen bij de jeugd. Concurrentie kan absoluut geen kwaad bij de ontwikkeling van jonge spelers. Zou je deze spelers weg laten valt er best een deel weg.

hallo idrissi aardige speler! maar voor het NED elftal niet goed genoeg! mvg ritje

23 februari 2019 om 09:13

Maar zodra hij wel goed genoeg was geweest waren de reacties hier heel anders mbt kiezen voor het land waar je geboren en getogen bent, de dubbele paspoort discussie etc.
Nu is hier weer een jongen die een keuze kan maken en kiest voor Marokko en is deze niet goed genoeg voor NL dus is het ineens niet erg.
Best wel hypocriet.

23 februari 2019 om 13:26

Niet helemaal waar, aangezien die discussies tegenwoordig bij elke speler met een dubbel paspoort worden gevoerd. Het is ook simpelweg een probleem. Ieder z'n eigen ding en het is hun goed recht om ook een binding met een ander land te hebben, maar dat betekent niet dat er geen oplossingen moeten komen.

Ik lees telkens dat je tieners niet op moet zadelen met een dergelijke beslissing (het maken van een keuze), maar waarom eigenlijk niet? Ten eerste achten wij hier in Nederland een 18-jarige al in staat om het beleid hier enigszins te bepalen door zo'n tiener stemrecht te geven. Waarom zou de Knvb dan een 18-jarige met een dubbel paspoort niet kunnen "dwingen" tot een keuze?

Verder heeft meer dan 90% van de voetballers niet eens een dubbel paspoort, dus het is ook nog eens 'oneerlijk'. Ik kan me heel goed voorstellen dat een persoon van 15 jaar zo'n keuze niet hoort te maken, maar 18 jaar is naar mijn mening een prima leeftijd. In Jong Oranje horen Nederlanders.

23 februari 2019 om 14:09

Sirius

" In Jong Oranje horen Nederlanders.

Overbodige opmerking in mijn ogen. Er is namelijk nog nooit een buitenlander voor jong oranje uitgekomen. Ik neem aan dat je het niet op die manier bedoelde, maar je opmerking heeft een lichte schijn van de suggestie dat Idrissi namelijk 'geen Nederlander' zou zijn. Terwijl hij dat wél is natuurlijk. En, by the way, dat blijft hij ook, zelfs na zijn keuze om te wisselen van 'voetballand'.

En ja, ik besef me terdege dat er mensen zijn die zullen zeggen 'iemand die Oussama heet is geen Nederlander', maar helaas voor dat soort mensen bepalen zij, gelukkig, niet wie er Nederlander is en wie niet. De wet bepaalt dat namelijk. En zo hoort dat ook.

25 februari 2019 om 01:23

Denk eerlijk gezegd dat hij zelf ook tot de conclusie kwam dat met de concurrentie bij Nederland hij minder kans heeft op spelen. Wie weet als het echt een goede speler was zoals Ziyech, dat hij dan wel voor Nederland koos als de kans was aangeboden.

Ik vergelijk het met het kiezen voor een club.
Je kan Manchester City kiezen of Crystal Palace, de 1 een prachtige club, maar de kans op speeltijd is nagenoeg 0. Waar bij de andere je waarschijnlijk al op de bank zit en van tijd op tijd misschien wel basis speler.

Hypocriet of niet, het is de waarheid. En deze jongen lijkt mij met zijn keuze verstandig genoeg om dit ook te weten.

25 februari 2019 om 22:45

Laurens daar gaat het mij niet om.
Zou hij wel kans op spelen hebben zoals bijvoorbeeld Ziyech zou de wereld te klein zijn en ondankbaar zijn naar Nederland toe.
Echter omdat hij niet goed genoeg is is het ineens geen probleem en dat is zwaar hypocriet.

"daarna meldde de Marokkaanse voetbalbond zich en kreeg ik de vraag voorgelegd of ik me in het Marokkaanse shirt zag spelen. Van de Knvb heb ik verder niks meer vernomen. Marokko kwam op mijn pad”, aldus de 22-jarige aanvaller.

Ik vraag mij bij dit soort teksten af wat meneer Idrissi dan van de Knvb verwacht had, met zijn 'van de knvb heb ik niks meer vernomen'. Wat had hij willen vernemen? Hij heeft in praktisch alle jeugdelftallen gespeeld, dus hij was in beeld. Voor Oranje was het nog wat vroeg (geen schande overigens). Hij had net een kansloze kwalificatiecyclus met Jong Oranje gespeeld waarin ook hij als onderdeel van het complete team met de pet naar heeft gegooid. Wat had hij willen horen van de Knvb?

23 februari 2019 om 10:01

Jij interpreteert zijn opmerking wel heel erg vrij he. En toevallig ook in het nadeel van Idrissi. Dat lijkt hij toch helemaal niet te bedoelen?

23 februari 2019 om 10:18

Ik heb geen idee wat hij bedoeld. Hij geeft aan dat hij niks van de Knvb heeft gehoord. Dat klinkt als een verwijt, want hij heeft wel iets gehoord van de Marokkaanse bond . Als het geen verwijt is of irrelevant voor zijn beslissing snap ik niet waarom hij het noemt. Maar jij weet schijnbaar wel wat hij bedoeld. Ik hoor het graag van je.

23 februari 2019 om 11:27

Hij heeft niets gehoord met betrekking tot interlands voor het eerste elftal. Van de Marokkaanse bond wel. Dan is de keuze toch makkelijk gemaakt? Hoe kun je iets zo ontzettend negatief zien. En hoezo een verwijt? Hij zegt, de KNVB liet niet horen maar de Marokkaanse bond wel. Hoe is dat een verwijt, hoe kun je zo ontzettend negatief hier over zijn?

23 februari 2019 om 12:26

Volgens mij ben jij vooral negatief bezig door te zoeken naar iets wat er niet is. Ik stel gewoon de vraag waarom hij een bepaalde opmerking maakt en hoe ik die moet lezen. Het kan namelijk bedoeld zijn zoals jij zegt, maar ook als verwijt dat wanneer de Knvb wel contact had opgenomen hij wellicht een andere keuze gemaakt heeft. Maar goed een oprechte vraag komt types als jij niet uit, die kijken alleen maar of ze negativiteit kunnen creëren, zodat ze wellicht weer de racismekaart kunnen trekken.

23 februari 2019 om 14:12

Niets gehoord in de zin van niet opgeroepen. Oftewel geen echt toekomstperspectief bij Oranje maar wel in Marokko. Prima keuze dus van hem geweest. Ik denk dat je het nu compleet anders bekijkt, hele negatieve insteek naar mijn idee wat helemaal niet nodig is. Ik denk dat vz dit soort topics moet sluiten voor reacties, men reageert enkel vanuit de onderbuik.

Blijft toch belachelijk dat iemand die hier is geboren en altijd heeft gewoond voor een ander land mag uitkomen.

23 februari 2019 om 09:13

Is andersom ook zo, dus zo belachelijk is dat niet. Het gaat natuurlijk veel verder dan alleen het recht om aan vertegenwoordigende sportteams deel te nemen, maar om je rechten als staatsburger.

23 februari 2019 om 09:15

Grappig dat alleen zo wordt gereageerd als het om Marokkanen gaat.

23 februari 2019 om 09:23

Opvallend ja.. ik vermoed/ben bang door een boel mensen van het “ik ben niet racistisch, maar...”-type.

23 februari 2019 om 09:26

& toen lang lang geleden de situatie met Kalou en recenter de zinloze poging van Blind bij Asensio zich voordeed was men ineens een stuk minder kritisch over die mogelijkheden..

23 februari 2019 om 10:14

ben het hier volledig mee oneens. Het is net zo racistisch om je geboorteland te laten vallen voor een land waar je niet eens bent geboren en opgegroeid. Met andere woorden: het is gewoon subjectieve invulling, naar beide kanten toe.

Ik ben het eens met Roykort: ik zou het prachtig vinden als spelers gewoon alleen mogen uitkomen voor het land waar ze geboren/getogen zijn. Blijkbaar voelde de mama zich veilig genoeg om daar een leven te begeleiden, dus voel daar dan ook je verplichting als geboren jongen/meisje! Geef die omgeving terug wat je te bieden hebt!

23 februari 2019 om 10:25

Asensio heeft toch Nederlandse familie? Lijkt me een compleet ander verhaal en logisch dat je het probeert...

Kalou daarentegen was idd een slap verhaal... Beetje poging om er wat van te maken zoals Portugal / of nog erger Qatar die een paar Brazilianen naturaliseerden...

Denk overigens niet dat het alleen voor Marokko zou gelden, maar ook voor Turkse voetballers en eventueel ooit voor Surinaamse voetballers...

Enig verschil is dat de Marokkaanse groep op een of andere manier buiten het voetbal een negatiever beeld oproept... Waarbij beide kanten altijd op hun teentjes getrapt zijn.

Vraag me af hoe hier in Frankrijk tegenaan gekeken wordt tegenwoordig met geboren Fransen die voor Algerije / Marokko uitkomen. Met de kanttekening dat daar wel ooit de elite van de immigranten (als gevolg kolonisatie) is neergestreken.

23 februari 2019 om 11:34

Hij had de omgeving niets te bieden want was niet in beeld voor het grote Oranje. En hoe blij was jij geweest als Asensio had gekozen voor het NL elftal? Begint hier wel trieste vormen aan te nemen zeg. En waar leg jij de leeftijdsgrens dan voor "getogen"? 4 jaar, 6 jaar, 8 jaar? En wat voor verplichting? Er is voor een voetballer niets mooier dan interlands spelen, of dat nu voor Oranje is, Marokko of Liechtenstein. Dus als je als voetballer de mogelijkheid hebt om ergens anders je interlands te spelen, omdat je in je geboorteland niet goed genoeg bent, so f-ing what?

23 februari 2019 om 13:31

Dan raad ik je aan om de zoekfunctie te gebruiken, want ik noemde Asensio gewoon een Spanjaard en heb kritiek op Ziyech, Idrissi, Marcel de Jong, Veldwijk enzovoort gehad. Mazraoui en El Ahmadi hebben bijvoorbeeld nooit voor vertegenwoordigde jeugdelftallen van Oranje gespeeld en dan is zo'n keuze heel makkelijk te begrijpen.

Naar mijn mening gewoon spelers met een dubbel paspoort met 18 jaar laten kiezen. Je mag hier in Nederland stemmen als je 18 jaar bent, dus dan ben je ook oud genoeg om een dergelijke keuze te maken. Misschien niet makkelijk, maar meer dan 90 heeft een dergelijke keuze niet eens.

23 februari 2019 om 14:17

Sirius

"naar mijn mening gewoon spelers met een dubbel paspoort met 18 jaar laten kiezen. Je mag hier in Nederland stemmen als je 18 jaar bent, dus dan ben je ook oud genoeg om een dergelijke keuze te maken. "

Ik ben helemaal niet tegen jouw suggestie op zichzelf, maar ik wil je alleen voorhouden dat je daarmee niet het ei van Columbus hebt gevonden. Wat nou als Idrissi toen hij 18 was zei: 'tuurlijk joh, kies voor jong oranje!' om dan daarna, alsnog, zoals nu, van zijn volledig vrije recht om alsnog voor Marokko uit te komen gebruik maakt?? En dan dat later verklaard door te zeggen dat hij inzag dat hij oranje toch niet zou gaan halen maar wel een fijne interland carriere wil?

Ik zie gewoon niet wat dit fundamenteel verandert aan de zaak.

Los daarvan nog, en ook even als tegenargument voor jou, wat nu als je als oranje zijnde een Assensio zou kunnen binnenhalen. Ik neem aan dat de problematiek rond dubbele paspoorten, het 'je hoort toch uit te komen voor het land waar je geboren/getogen/opgegroeid/als voetballer groot geworden/zoveel aan te danken hebt/zoveel aan verschuldigd bent'-argument en de 'ja maar de Knvb investeert geld in je opleiding'-drogreden dan opeens op een totaal andere manier bekeken worden, of heb ik dat werkelijk falikant mis?23 februari 2019 om 16:14

Om eerst even in te haken op jouw laatste alinea:

Dat hangt van de persoon af aan wie je het vraagt. Ik was geen fan van dat hele 'Asensio-gebeuren'. In mijn ogen is het gewoon een Spanjaard in hart en nieren die toevallig een Nederlandse moeder heeft. Bovendien zou ik wel erg hypocriet zijn als ik m'n mening dan ineens 180 graden draai.

Verder maakt het mij ook niet uit dat een speler de keuze heeft, maar ik ben wel van mening dat een international van Marokko geen wedstrijden hoort te spelen voor (met name) Jong Oranje of -19.

Betreft de eerste alinea:

Het is niet zo dat je er alles mee oplost, maar het neemt heel veel discussies weg en bovendien kan de regelgeving aangepast worden vanuit de Knvb. Een dergelijke regel schept simpelweg meer duidelijkheid in een vroeg stadium. Bovendien schop je op die manier ook niemand tegen de benen.

23 februari 2019 om 16:26

Sirius

"het is niet zo dat je er alles mee oplost, maar het neemt heel veel discussies weg en bovendien kan de regelgeving aangepast worden vanuit de Knvb. Een dergelijke regel schept simpelweg meer duidelijkheid in een vroeg stadium. Bovendien schop je op die manier ook niemand tegen de benen."

Wat mij stoort is enerzijds het 'de Knvb investeert geld in opleiding'-argument en anderzijds het 'ja maar hun hebben hier alle kansen'-verhaal.
Want de Knvb leidt helemaal geen spelers op. De clubs leiden spelers op. Maar nog veel belangrijker vind ik het fundamenteel fout om hier te gaan spreken over dit soort jongens alsof die iets 'verschuldigd' zijn omdat ze hier zijn geboren en hier naar school mogen en hier 'profiteren' van ons mooie stelsel. Sorry hoor, maar dat is een directe lijn naar 'eigen volk eerst', als je daar over nadenkt. Hoezo hoeven Arnold Kruiswijk en Boy Waterman hun kosten bij de Knvb niet terug te betalen. Die speelden ook nooit voor het grote oranje en hoezo hoeven zij niet dankbaar te zijn voor de kansen die zij kregen om naar school te gaan? Is het nou juist niet zo dat wij als Nederland juist zo'n geweldig land zijn omdat wij de gelijkheid van iedereen als uitgangspunt namen en nemen?

Daarnaast, nogmaals, als er draagvlak voor zou zijn om jouw voorstel in te voeren, en het gebeurd ook dan is dat op zichzelf te billijken maar mensen gaan daar gewoon echt niet alsnog hun eigen keuzevrijheid voor opgeven, als hen dat past binnen hun eigen wereldje.

En tenslotte, er blijft iets dubbelzinnigs hangen in deze discussie. Zoals je zelf ook al zegt, het zou bijzonder hypocriet zijn als hier nu zoveel problemen gemaakt worden maar we wel zelf het omgekeerde zouden doen. Juist dát zegt voor mij alles.

23 februari 2019 om 10:09

Maar als Asensio koos voor Oranje dan was het wel oke geweest he. Argh

23 februari 2019 om 13:38

Wie zegt dat? Je legt hem een mening op zonder zijn mening daarover uberhaupt te kennen. Bovendien heeft Asensio nooit in vertegenwoordigde jeugdelftallen van Oranje gespeeld en hij is hier bovendien ook niet geboren en getogen. Niemand ging er uberhaupt vanuit dat Asensio het Nederlands elftal ambieerde, dus dat is echt een drogreden om kritiek op een dubbel paspoort tegen te gaan.

Verder denk ik dat de meesten het niet zozeer erg vinden dat hij voor Marokko kiest, maar omdat hij (bijna) alle vertegenwoordigde jeugdelftallen heeft doorlopen tot en met Jong Oranje. Ja, de beste spelers horen daar te spelen maar het horen wel Nederlanders te zijn. Een jeugdspeler kun je wellicht niet opzadelen met zo'n keuze, maar een 18-jarige kan zo'n beslissing prima maken.

23 februari 2019 om 14:52

Wat wil je dan? Dat een jongen van pak m beet 11 zegt, nee bedankt. Ik kom liever voor Marokko uit, na een uitnodiging van de KNVB te krijgen? Op die leeftijd hebben ze in Marokko nog niet van zo een jongen gehoord, en is het praktisch nagenoeg onmogelijk.

Op latere leeftijd heb je gewoon rechten. En een van die rechten is dat je uit kunt komen voor een van de landen waar je de nationaliteit van hebt. Wanneer het perspectief bij de een groter is dan bij de ander, of je directe omgeving meer gediend is van de keuze voor het ene land boven het andere heb je dat recht, en dat is een individueel recht.

23 februari 2019 om 16:05

Lees je eigenlijk wel als je ergens op reageert? Wie heeft het over een 11-jarige die een keuze moet maken? Ik geef toch heel erg duidelijk aan dat een 18-jarige prima in staat is om zo'n keuze te maken en in andere berichten geef ik ook duidelijk als voorbeeld dat je een 15-jarige nog niet moet opzadelen met zo'n keuze.

24 februari 2019 om 00:12

Hmm je snapt het blijkbaar niet echt. Me punt is, als Asensio koos voor Oranje dan was het wel allemaal prima, ondanks hij zijn opleiding in Spanje genoot en hij voor de Spaanse jeugdelftallen heeft gespeeld of beide paspoorten heeft. Dan was hij waarschijnlijk ondanks dat wel welkom geweest, en ja dat was dan gewoon wel erg hypocriet geweest.

Geen nieuws waar we wakker van liggen. De meeste Marokkanen kiezen voor hun vaderland. Eerlijk gezegd hebben allemaal ook niet het niveau om in Oranje te spelen. De enigste speler was Ziyech. Maar die relatie is weer verkloot door de toenmalige bondscoach. Dus om nou wakker van te liggen dat al die Marokkaanse spelers voor hun vaderland kiezen. Totaal niet. Is zelfs beter! Zou jammer zijn als ze maar 1 of 2 wedstrijden spelen en dan niet meer voor Oranje uit mogen komen. Geen enkele Marokkaanse voetballer is beter of heeft meer potentie de top te bereiken dan al die spelers van Oranje. Offtopic: Bij Marokko ziet het er echt uit als graaien in een grabbelbak. Vandaag in de Franse grabbelbak, morgen in de Hollandse, overmorgen misschien ergens in de zandbak waar je ook 'n paar heb spelen. Apart!!

23 februari 2019 om 10:11

Is toch logisch, Marokko is een ontwikkelend land. De infrastructuur en de opleidings-centrums enzo zijn niet optimaal, om 't op z'n zachts te zeggen. Logisch dan dat je als bond gaat kijken naar de Marokkanen in Europa.

23 februari 2019 om 10:42

Ontwikkelend land? Ik ken tal van Marokkanen. En die zijn het allemaal over een ding eens. De regering is zo corrupt als wat. Dus als jij dat ontwikkeling noemt, jij je zin. Maar ik doe niet mee. En los van dat zie ik Marokko ook nooit wat betekenen op het Wk. Africa cup is het enigste wat ze in hun prijzenkast gaan kunnen opslaan.

23 februari 2019 om 12:44

Ja, goeiemorgen, dat de regering corrupt is is geen geheim. Met onwikkeling bedoel ik dat het een ontwikkelingsland is. Met voetbal weet je nooit of een land wel of niet op een WK gaat presteren, hoeveel mensen hadden verwacht dat Kroatië in de finale zou komen te staan? Of dat Rusland van Spanje zou winnen? Of toen Portugal in 2016 het EK won tegen Frankrijk? Zulke dingen zijn niet voorspelbaar. Ik heb iig het gevoel dat Marokko de komende jaren een grotere rol gaat spelen in het WK, misschien niet de halve finales halen oid, maar er iig consequent voor kwalificeren, dat vinden ik, en talloze andere Marokkanen waarschijnlijk meer dan genoeg.

Ik begrijp het soms niet. Ik bedoel maar het is zijn carrière en er zijn bepaalde die zeggen “Ja hij heeft in alle jeugdteams van oranje gespeeld”. Stel dat hij maar 1 interland wedstrijd voor Nederlands speelt? En dan? Denk dat die Idrissi ook heeft gekeken naar El Ghazi. Lekker voor Marokko uitkomen en je kansen daar grijpen lekker elftal ook

23 februari 2019 om 13:47

Dat is toch geen argument? Meer dan 90% heeft niet eens een dubbel paspoort en een nationaal elftal hoort een eer te zijn en zo hoort een voetbalbond die posities ook in te vullen. Wat voetballers vervolgens doen, moeten ze zelf maar weten. Er zijn genoeg Nederlanders die hooguit 1 interland spelen, maar die kunnen ook niet ineens voor Marokko gaan spelen.

Naar mijn mening kun je bijna alle discussies met 1 simpele regel doen laten verdwijnen. Laat jongens met een dubbel paspoort met 18 jaar een keuze maken. Zo zijn alle partijen met elkaar betrokken en dan is er sprake van een duidelijk en transparante regel. In Jong Oranje (en eigenlijk al in -19) horen gewoon Nederlanders te spelen die voor Nederland uit willen komen en niet voor een ander land gaan kiezen.

23 februari 2019 om 14:59

Sirius

Even een simpele vraag. Een jongen met een Argentijns en Nederlandse nationaliteit doorloopt alle elftallen. Op 18 jarige leeftijd zegt Nederland. Wat wil je? Hij zegt oranje. Vervolgens wordt hij jaren niet geselecteerd, maar in Argentinië zien ze in hem een speler die ze nodig hebben. Hij is Argentijn, dus mogen ze hem gewoon oproepen. Wat denk je dat hij zal zeggen, nee? Ben je echt zo naïef?

23 februari 2019 om 15:59

Nee, zo naief ben ik niet, maar je leest schijnbaar wat je wilt lezen om jouw punt te maken.

Om jouw punt gelijk maar even onderuit te halen:

Dat laten de regels helemaal niet toe. Als hij eenmaal een interland gespeeld heeft voor een land, kan hij alleen alsnog switchen bij uitzondering. Jouw voorbeeld is dus helemaal niet relevant betreft mijn betoog. Wie is er dan naief?

Maar goed, ik heb in meerdere berichten in dit topic ook aangegeven dat meer dan 90 van de voetballers sowieso geen keuze heeft. Dan vind ik het niet onredelijk om een speler van 18 jaar een keuze te laten maken en dan handel je het in mijn ogen netjes af.

Betreft de sentimentele kant kan ik enkel mijn mening geven en daarover het volgende:

Met name in -19, maar vooral in Jong Oranje horen alleen 'potentiele' Nederlandse voetballers te spelen, geen potentiele (vul een land in) voetballers. Dat vind ik simpelweg een kwalijke zaak.

Het gaat er niet om dat Oranje deze speler nu mist, het gaat erom dat de 'nederlander' dit als afwijzing ziet en voelt. Stank voor dank.

Daarbij komt dat de Marokkaan helaas niet vaak positief in het nieuws is. Kunnen ze dat een keer wel zijn dan komen ze met een afwijzing richting Oranje.

23 februari 2019 om 11:42

'de Nederlander' bestaat niet, dus dan doet het er ook niet toe wat hij ervan vindt. Idrissi is net zoveel Nederlander als iemand die maar een paspoort heeft.

23 februari 2019 om 12:44

Nee, "de Nederlander" bestaat niet. Als het wel zo zou zijn, dan zouden mensen het begrip Nederlander op exact dezelfde wijze definiã«ren. Veel geluk met het vinden van mensen die een identieke invulling geven aan het concept "nederlander". Lijkt me toch een voorwaarde dat je eerst perfect kunt definiã«ren wat iets is vooraleer zaken uit te sluiten.

23 februari 2019 om 12:59

18eman wat zeg je nu? Ik heb 1 Nederlands paspoort en ik vind jou minder Nederlands dan Idrissi. Want ik zie Nederland als een multiculti land waar we allemaal gelijke burgers zijn, en jij maakt onderscheid op basis van afkomst, wat ik niet Nederlands vind om te doen. En nu? Wie heeft er gelijk? Wij allebei niet natuurlijk, omdat de Nederlander in de zin zoals hierboven wordt bedoeld, inderdaad niet bestaat. Wel allemaal mensen die in Nederland wonen en zichzelf onder andere als Nederlander identificeren, maar toch allemaal een beetje anders denken over wat dan precies Nederlands is.

23 februari 2019 om 13:52

De Nederlander bestaat wel degelijk als iemand zich een Nederlander voelt. Echter snap ik wel wat je bedoelt, want er zijn geen kenmerken die een bepaalde nationaliteit definieren.

Verder heb je gelijk dat Idrissi net zoveel Nederlander is als iedere andere Nederlander. In mijn ogen gaat de discussie vooral om het feit dat er -Nederlandse voetballers- in Oranje horen te spelen. Een 15-jarige zadel je niet op met het maken van een keuze, maar ik zie niet in waarom een 18-jarige dat niet zou kunnen. Als men sentiment gewoon buiten beschouwing laat, zijn er genoeg respectvolle regels waarmee je dat soort discussies voorkomt.

23 februari 2019 om 14:30

18eman

Mensen zoals jij willen dit niet horen omdat je dat niet politiek correct vindt, maar Marocbekane heeft in dit geval gewoon volledig gelijk. 'de Nederlander' bestaat niet!

Geen idee waar jij woont, maar een Limburger is gewoon compleet anders dan een inwoner van de Grachtengordel in Amsterdam. En ook weer totaal anders dan iemand die in Oostgroningen woont. Er zijn natuurlijk overeenkomsten en er een bepaald gedeeld gevoel, maar dat je om 'nederlander' te zijn uit de 'hollandse klei' zou moeten komen is een rare mythe. Kun jij namelijk je roots rechtstreeks terug voeren op de Batavieren of zoiets? En dan nog, de Batavieren waren een Germaanse stam die, hoofdzakelijk, uit het gebied veel verder naar het Oosten kwamen. Dus wat ben je dan eigenlijk, een soort Oostduitser of Pool, eigenlijk? En tot hoe ver gaat dan terug om je, volgens jou, 'nederlands' te mogen noemen?

Neh, ik ben de laatste om jou het recht te ontnemen om van anderen te vinden wat jij wilt, maar besef je goed dat jij dat niet bepaalt wie Nederlander is en wie niet. En besef je daarbij ook goed dat een houding zoals die van jou (het zijn geen Nederlanders) natuurlijk ook bijdraagt aan keuzes die mensen maken wat betreft hun integratie en hoe zij zich hier voelen. Want als ze van jou moeten horen dat ze geen Nederlanders zijn, waarom zouden ze dan nog bewust kiezen om zich hier totaal aan te passen, ja zelfs te assimileren en dan voor oranje te spelen en trots te zijn op ons mooie oranje shirt? Integratie komt van twee kanten, niet van één.

23 februari 2019 om 15:24

Nederlander is iemand met een Nederlands paspoort. Stel je vrouw is Turks, hen je kind heeft ineens recht op twee paspoorten, zou je dan je kind verbieden om twee paspoorten te hebben. Ik ga zelfs zo ver dat ik het wel fijn zou vinden dat ik alle paspoorten heb, zodat ik overal naartoe kan gaan en dezelfde dingen kan doen als in Nederland. Ik snap zowieso nooit waarom sommige Nederlanders zo conservatief zijn. Nederlanders met een uitkering, zijn dat ook Nederlanders? Expat die ineens een Nederlands paspoort heeft en netjes zijn Belasting betaalt, heeft naar mijn mening meer bijgedragen aan de Nederlandse economie, dus wat is Nederlander? Iemand die discrimineert hoort nergens thuis. Iemand die onderscheidt maakt is gewoon een onzekere persoon die controle wilt uitoefenen op iemand die iets bezit wat de andere niet heeft.

23 februari 2019 om 16:15

"maar als we het helemaal gaan terugkijken, komen we allemaal uit Adam en Eva of Afrika!"

Je mist geloof ik het punt waar het over gaat. Het gaat er niet over hoe lang of kort je terug gaat, het gaat erom dat het idee 'mijn ouders komen uit de Hollandse klei' als ideaal substantie mist. De klei in Zuid Holland is echt anders dan in Drenthe. En hoe diep moet die klei zijn? En hoever terug gaat die? Is meneer Labrujere wiens grootouders al in Leiden zijn geboren als nakomelingen van de Franse Hugenoten (die hier in de 17e eeuw heen zijn gevlucht door oorlog en vervolging, ----------- hey dat is interessant, hoe zouden die asielzoekers zich destijds gevoeld hebben hier??) een 'nederlander' of is hij dat niet? Hoeveel generaties klei is daarvoor nodig dan precies? En wie bepaalt dat? Jij? Ik? 'wij'?? Allemaal arbitrair.

Komt nog het volgende bij. Ik ben Nederlander. Ik herken een paar elementen die jij noemt absoluut. Maar een aantal elementen absoluut niet. Dat geldt toch voor iedereen? Dat Nederlanders zich 'meer nationalist' voelen dan elders is sowieso al nonsens trouwens, ik beweer eerder het tegendeel. En dat bedoel ik eerder positief dan negatief. 'nationalisme' is als je het goed bekijkt namelijk iets raars. Naionalisme leidt ertoe dat mensen zichzelf op de borst gaan slaan over zaken waar ze zelf part noch deel aan gehad hebben. Dat ze een verkeerde vorm van superioriteit gaan ontlenen aan dingen waar ze zelf te lui, laf of te bescheiden voor waren. Dat ze zich ineens beter wanen dan andere mensen. Juist nationalisme kweekt onverdraagzaamheid en vreemdelingehaat, zonder dat daar een reden of basis voor is. Gelukkig dus maar dat wij helemaal niet zo nationalistisch zijn als jij hier beweert.

Daarnaast word ik altijd een beetje moe van mensen die zich zo enorm inspannen om te laten zien hoe nationalistisch en trots ze wel niet zijn. Ik bedoel dit niet persoonlijk naar jou toe, ik ken jou niet, maar ik kom in Den Haag ook weleens in wijken als Loosduinen en Scheveningen en op plekken waar mensen zichzelf als 'puur Hollands' en 'echte vaderlanders' beschouwen. Ik spreek echt een heleboel mensen en het valt me iedere keer weer op dat die mensen wel vinden dat 'zij' echt Hollands zijn, maar ten eerste geen flauw benul hebben over onze vaderlandse geschiedenis en, ik noem maar wat, ook gewoon niet eens de tekst van het Wilhelmus kennen. Prima, ik vind dat geen schande verder, maar er stinkt natuurlijk wel iets als je jezelf zo op de borst klopt over hoe nationalistisch je bent maar je niet eens één couplet van ons Volkslied kent. Waar zit je nationalisme dan, en je trots? En als ik over Johan Oldenbarneveldt, Prins Maurits of de gebroeders De Witt begin, en dat Nederland ooit een Republiek was kijken ze je al helemaal aan of ze water zien branden. En dit gaat wel over het soort mensen dat heel graag ziet dat bepaalde andere mensen direct naar een taalcursus gestuurd moet worden, terwijl ze zelf op geen enkele wijze in staat zijn het Nederlands correct te spreken. Over schrijven heb ik het dan nog niet eens. En over het algemeen kom ik in de koffiehuizen van Scheveningen niet alleen nuchtere mensen tegen maar ook agressieve heethoofden die ik eerder als een gevangene van zijn eigen geest dan als een vrije denker beschouw.

Het enige dat ons Nederlanders bindt zijn Koningsdag (want we grijpen nu eenmaal iedere mogelijkheid om het op een zuipen te zetten aan) en als oranje een EK of WK speelt. Voor de rest wonen we hier allemaal samen in een werkelijk fantastisch mooi en uitzonderlijk goed geregeld en vrij land en bestaan er een heleboel verschillende gevoelens en visies op wat Nederlands is en wat niet. Dus dat er zoiets bestaat als een 'nederlander' is gewoon een mythe. Dat vult iedereen wel voor zichzelf in. Jij mag in die mythe geloven, dat maakt ons namelijk een vrij land dat iedereen die keuze heeft, maar dat maakt die mythe niet waar.

En met deze preek eindig ik deze discussie, want ik denk niet dat er door mij hierna nog veel toe te voegen is hieraan.

Ik denk eerlijk gezegd ook niet dat hij voor Oranje in aanmerking komt. Dus dan is het een keuze die hij maakt. Is dat dan goed voor zijn loopbaan? Weet ik niet eigenlijk. Ik bedoel de Afrika cup is eerder vervelend voor clubs dan positief en het is maar de vraag of je überhaupt met Marokko je zelf in de kijker kan spelen. Je hebt daar geen top team.

Het is een trend in onze samenleving. De diversiteit word groter van generatie tot generatie. We komen helaas niet snel dichter bij elkaar in de samenleving. Dat is los van Idrissi iets waar wat aan gedaan moet worden. Het is ook zo dat de plekken die in Jong Oranje worden opgevuld ook door andere talenten kunnen worden ingevuld. Dus dat is dan wel een dingetje.

23 februari 2019 om 12:55

Juist een Idrissi in jong oranje zorgt er dan toch voor dat we dichter bij elkaar komen. En dan een open gesprek over dat hij wel van Nederland houdt maar ook van Marokko. En dan moeten wij als Nederlanders alleen nog maar proberen zo'n jongen te begrijpen en normaal te doen, en dan komen we wat dichter bij elkaar. Ik snap wel dat mensen het zuur vinden dat hij in jong oranje zit en toch voor Marokko kiest, maar als we ons even in hem inleven is het allemaal zo gek niet. En hij betaalt hier belasting, doet hier z'n boodschappen, etc etc dus draagt verder zijn steentje bij. Die andere talenten zijn er zat voor oranje.

23 februari 2019 om 13:46

Ik denk dat Jong Oranje niet een plek is om dichter bij elkaar te komen.
Dit is een plek waar talenten voor toekomstig Oranje een kans krijgen, dus krijgt iemand die voor Marokko kiest de plek in plaats van iemand die voor Nederland kiest dan komt dat niet overheen met het doel dat je wilt bereiken met Jong Oranje.
Diversiteit begint bijvoorbeeld bij verschillend praten, hoe meer we hetzelfde praten hoe dichter je bij elkaar komt (dat is hoe ik erover denk). Ook het delen van waarden kan natuurlijk hieraan bijdrage.
Maar dit is meer een maatschappelijke discussie.

Sommige hebben echt geen flauw benul meer. Wat is er nou zo moeilijk om zijn keuze te respecteren. En het zijn situaties voor jongens met een dilemma. Ze hebben meerdere keuzes en daar kunnen en moeten sommige niet over meepraten omdat ze het zelf niet hebben. Het zijn keuzes voor die jongens die niet even makkelijk is, maar hij heeft die. Dat het bij sommige weer uitmondt in een afkomst/paspoort discussie is echt te triest voor woorden. Zo gebrainwashed door de massamedia dat ze zelf niet meer helder kunnen nadenken en ze anderen voor hun laten denken.

Bedoel als Asensio koos voor Oranje dan was het allemaal wel oke zeker.

En wie geeft wat? Als een speler opgroeit bij een club dan is het een investering van de club in de speler en die later dan hopelijk ook geld op kan leveren voor de club. Daar heeft een Oranje of het land zelf helemaal niets mee te maken. Bedoel als een werkgever investeert in een werknemer mbt papiertjes en hij vervolgens naar een buitenlandse werknemer gaat, dan gaan we toch ook niet roepen ohh, hij heeft zijn papiertjes hier gehaald en nu verlaat hij het land voor een ander land, ohh wat een verrader of ohh paspoort maar inleveren of wat dan ook. Dat slaat toch echt helemaal nergens op. Dat nationalisme bij sommige kruipt er wel echt goed in zeg, en laat me raden ingespoten vanuit de media en politiek. Pff het respect en helder nadenken is echt zowat verdwenen bij sommige dat ze door het bos de bomen niet kunnen zien.

En het meest trieste is nog dat vele nu roepen agh hij is toch niet goed genoeg, maar als het een goede speler was geweest dan zou het geschreeuw vast nog erger zijn.

23 februari 2019 om 12:51

Eens. Ik vind zelf de discussies op zich wel interessant en snap ook dat veel mensen die geen dubbele nationaliteit hebben in een multiculturele samenleving vatbaar zijn voor nationalisme. Dat is ook niet alleen in Nederland zo. Dus ook dat nationalisme is wel begrijpelijk (eerlijk, juist veel Marokkanen of Turken zijn ook super nationalistisch, en daar is ook niks mis mee). Alleen leidt het altijd tot onbegrip tegenover de buitenstaander en dat is vermoeiend, zeker als we de discussie al 100 keer hebben gevoerd en toch wel vaak duidelijk is gemaakt waarom dit soort keuzes gemaakt worden.

24 februari 2019 om 00:09

Het is alsof een kind een keuze moet maken tussen de moeder en de vader omdat ze gescheiden zijn. Hij kan niet tegelijk bij beide zijn en moet kiezen. Dan gaan we niet stom roepen ah zie je hij wilt niks van z'n vader omdat hij voor z'n moeder kiest ofso. Hij heeft gewoon een dilemma en daar moet hij mee dealen. Maar sommige hebben deze keuze niet en gaan dan met de hype mee van vandaag de dag dat vanuit de politiek en de media wordt ingegoten bij velen, helaas. Bedoel ik kan net zo van Oranje genieten als van Marokko. Toen Afellay koos voor Oranje was het gewoon een prima keus maar als een van de jongens nu voor Marokko, prima so what. Dat moet helemaal niks uitmaken. Maar helaas is bij vele helaas het nationalisme erin gespoten, zo jammer. Het zou niks uitmaken als men met respect blijft omgaan met elkaar, maar als dat uitmondt in ernstige verwijten e.d. dan wordt het wel degelijk een probleem. Maakt niet uit waar of wie zich zo opstelt.

26 februari 2019 om 11:41

Ja, 100% mee eens. Erg weinig inlevingsvermogen in mensen met een andere situatie/achtergrond.

23 februari 2019 om 14:15

Dat is het gevolg dat mensen ongefundeerd maar anoniem online hun ondoordachte ‘mening’ mogen geven. Elk weldenkend mens zal hier helemaal geen problemen hebben met de keuze omdat het een compleet logische keuze is geweest met het oog op toekomstperspectief. Ik snap niet dat hier iedereen ook maar op mag reageren, zulke artikels moet je beperkt openstellen of helemaal sluiten voor reacties.

23 februari 2019 om 17:15

Dat vind ik dan weer niet JK-Ajax, zo zien we ook weer hoe mensen denken. Censuur is volgens mij niet de oplossing. Verder wel met je eens dat mensen een beetje roepen verwarren voor een mening.

23 februari 2019 om 20:18

Ondanks ik ook liberaal in mijn gedachten ben, neig ik toch tot een zekere vorm van censuur op het internet. De sociale controle, de checks van je nabije omgeving op uitspraken in het "echte" leven, valt volledig weg bij de anonimiteit van het internet. Een recent voorbeeld hiervan zijn de stuitende ad hominems tegen jongeren en kinderen die zich inzetten voor de klimaatzaak.

Karl Popper had hier een mooie stelling over, de paradox van tolerantie. Absolute vrijheid van mening is, in mijn opinie, niet meer verdedigbaar in tijden waar het internet en media in het algemeen overspoeld worden met valse feiten en politiek gestuurde meningen.

24 februari 2019 om 00:04

Helemaal gelijk in, ben ik het zeker met je eens. Daar moet echt tegen opgetreden worden en snel ook. Gaat helemaal de foute kant op anders. Nja gebeurd al helaas.

Die jongen had toch geen keuze? Kwam (nog) niet in aanmerking voor Oranje en denk voorlopig ook nog niet (Bergwijn en Kluivert acht ik nu al beter) en dus als een Marokko komt heb je niet echt veel te kiezen.
Alleen wil je een interland carrière of niet want ik denk dat hij toch niet in aanmerking zou komen voor Oranje en als Marokko komt dan kn je beter daarheen.

Ik wens hem veel succes bij Marokko en dat hij aan veel spelen toekomt.

Kunnen we aub stoppen met deze artikelen Idrissi is gewoon niet goed genoeg voor t Nederlands elftal klaar

Genoten van de oranje jeugdteams, daarna een dolk in de rug van de knvb.. Stop met dit soort jongetjes te selecteren voor de jeugd. Enkel paspoort alleen. Dit heeft zich eerder voorgedaan in Frankrijk, zo heftig dat ze alleen blanke jongetjes wilden.

23 februari 2019 om 12:53

@henkie_t

heb je Frankrijk afgelopen WK gezien? dat waren echt niet alleen blanke spelers en kijk wat voor een geweldig elftal die hadden staan

we moeten ook niet overdrijven. Ziyech bv wilde graag voor Nederland spelen maar die werd steeds genegeerd door Blind en Van Basten omdat die laatste een oud conflict met Ziyech niet kon loslaten en zo zijn er meer jongens geweest met een dubbel paspoort die voor Oranje zijn uitgekomen zoals Afellay, Bouhlarouz, Bousatta en El Ghazi bv

Idrissi is best een leuke speler maar geen Oranje materiaal, daar missen we niet veel aan. je zal misschien een keer een speler mislopen maar voor mij is dat geen reden om geen Marokaanse of buitenlandse jongens meer voor Oranje te selecteren want er zijn er ook genoeg die wel voor Oranje hebben gekozen. zeker nu we sportief weer goed bezig zijn met Oranje zullen veel buitenlandse jongens straks weer voor Nederland gaan kiezen

en al onze spelers als Wijnaldum, Depay, Van Dijk, Dumfries etc. die waarschijnlijk ook voor een ander land kunnen kiezen, moeten we dat soort jongens dan nooit meer selecteren voor Jong Oranje?

23 februari 2019 om 13:34

Ik maak me ernstig zorgen als ik reacties zoals die van u lees Henkie. Dolk in de rug, hoe verzin je het. Wel weer fijn om te zien dat reacties zoals deze steeds meer uitsterven.

Aan alle mensen die het hebben over “iets terugdoen voor wat je gekregen hebt” en uitspraken in die categorie, een oefening in zelfreflectie: wat doe jij precies terug met de kansen die je hier gekregen hebt? Of heeft iemand met een andere achtergrond een grotere verantwoordelijkheid om iets ‘terug te doen’? & Zo ja, waarom?

23 februari 2019 om 11:59

Dit is een voetbalsite en dus mis ik een beetje de relevantie van jouw post. Hou op met eindeloze discussies op te willen rakelen die niet opgelost gaan worden en al helemaal niet op deze site.

Als een hij voor Nederland had gekozen en goed voetbalde voor de Nederlandse elftal was hij een goeie Hollander,
Maar 1 slechte wedstrijd of een belangrijke kans missen,. Dan is hij een k.u.t Marrokaan.
Seedorf was een goeie Hollander totdat hij een belangrijke penalty miste, daarna was hij public enemy number 1.
Heb het geeneens over de racistische woorden die er werd gebruikt .
Deze generatie is daar klaar mee denk ik

23 februari 2019 om 12:13

Goed verhaal man..

23 februari 2019 om 12:44

Nou shorty, wat is er mis mee dan? Dat verhaal van Raul7 is toch waar veel mensen met een andere achtergrond over klagen? Je bent een Nederlander als je het goed doet en een buitenlander als je het slecht doet. Overigens is dat voor iedereen die iets met sociale wetenschappen heeft gestudeerd een bekend fenomeen. Dus inderdaad een goed verhaal.

23 februari 2019 om 13:37

Hear hear, en zolang “wij” dit niet snappen met zn allen (noem het even wij omdat ik blijkbaar onder deze wij val als 2 meter lange blanke slungel), zal het niet of zeer langzaamaan beter worden.

23 februari 2019 om 17:26

Precies. En dat betekent dat 'wij' ook naar 'onszelf' moeten kijken wanneer het gaat om thema's rondom integratie/multiculturele samenleving. En daar voelen veel mensen zich dan weer niet prettig bij/schieten meteen in de verdediging/denken dat ze voor racist worden uitgemaakt. Terwijl het volgens mij allemaal niet zo ingewikkeld is wat bijvoorbeeld Raul7 hierboven schrijft.

Je kiest ofwel voor het land waar je denkt meer kansen te maken op een interlandcarrière, of waar jouw hart ligt.
Deze jongens zijn Marokkanen die toevallig in Nederland zijn geboren en een dubbele nationaliteit bezitten.

Ik vind dat als spelers een dubbel paspoort hebben, zij zelf vrij mogen zijn om te kiezen voor welk land ze willen uitkomen. Om welke reden dan ook.

Het enige waar je een vraagteken bij kunt zetten, is het geld en energie die de KNVB er in de jeugd heeft ingestoken. Zou je bijvoorbeeld die keuze niet moeten maken vanaf je 16e of 18e? Voor het land waar je dan voor uitkomt, moet je je carrière spelen. Scheelt weer een boel discussie

Goede keuze voor Idrissi, is in zijn verhaal ook erg duidelijk. Vind het mooi om Marokko te zien spelen, kregen ook mijn steun tijdens het WK. Je kunt er eindeloos over discussiëren wat je ervan vindt dat jongens die in Nederland zijn opgegroeid voor Marokko kiezen, maar je kunt er ook gewoon van genieten en trots zijn dat er nog een nationaal team is met zoveel Nederlandse invloeden!

De politiek moet gewoon die dubbelpaspoorten afschaffen dan hoeft er niet gekozen te worden en hoeven we deze discussie niet te voeren.

23 februari 2019 om 14:35

Jonkmans

De poitiek weet dat dubbele paspoorten niet af te schaffen zijn. Jij kennelijk nog niet. Probeer je te verdiepen in de materie, dit gaat over internationaal recht en niet over wat wij in Nederland kunnen doen en niet doen. Er valt simpelweg niks af te schaffen.

23 februari 2019 om 14:44

Er zijn zoveel dingen aan te passen. Wetten en regels en dus ook de dubbelpaspoorten.

23 februari 2019 om 14:51

Jonkmans

Okay, als het in jouw wereld kan, ik vind het prima!

Maar in de echte wereld kan dat dus niet. Mijn kinderen die hier zijn geboren hebben ook twee paspoorten, omdat hun moeder Britse is. Daarnaast kunnen ze eventueel óã³k nog een derde paspoort krijgen omdat hun moeder Ierse ouders heeft. En daar kan Nederland werkelijk helemaal niets aan doen. Nul komma nul. Dus nee, al herhaal je jezelf nog tien keer, eenzijdig is dat niet aan te passen, klaar.

23 februari 2019 om 14:58

Ze kunnen nog prima op vakantie gaan toch naar die landen met een ID kaart? Of emigreren of een werkvisum daar aanvragen.

23 februari 2019 om 15:05

Je begrijpt het niet, of wilt het niet begrijpen Nederland bepaald niet wanneer andere landen mensen als hun staatsburgers accepteren.

23 februari 2019 om 15:07

Het hebben van een ID kaart betekent dat je dus ook de nationaliteit van dat land hebt.

Verder, wie zijn 'ze' in dit geval? Mijn kinderen? Lijkt me helder dat met de Brexit in aantocht het hebben van beide nationaliteiten en dus beide paspoorten noodzaak is. Om een bijzonder breed scala van redenen. Een visum aanvragen betekent daarnaast dat je nooit exact dezelfde rechten hebt als de inwoners van dat land die wã©l ook onderdaan van dat land zijn. Als mijn kinderen in het VK willen studeren gaat dat een stuk makkelijker en hebben ze meer rechten dan als ze dat met een NL paspoort zouden doen.

Daarnaast biedt een Brits paspoort ook nog diverse andere voordelen bijvoorbeeld voor het aanvragen van visa voor andere landen van het Gemenebest. Waarom zouden mijn kinderen in die mogelijkheden die zij toevallig door geboorte en niet door keus hebben gekregen beperkt moeten worden?? Leg mij dã¡t ens uit.

23 februari 2019 om 15:13

Andons

Spijker boven op zijn kop!
Nederland gaat over wie Nederlanders zijn punt! En niet over hoe andere landen hun onderdanen aanwijzen. En dus is het niet aan te passen.

Maar goed, ik zag laatst een film die gaat over mensen die er 100% van overtuigt zijn dat de aarde niet rond is maar plat. Die mensen blijken ook absoluut niet in staat zich te laten overtuigen door welke wetenschappelijke bewijzen ook. Ik proef bij Jonkmans een vergelijkbare houding, hij weet dat het aangepast kan worden, dus is het zo, .... Valt niet tegen aan te redeneren merk ik. Ik stop er dus mee.

23 februari 2019 om 17:30

@constant kante. Toch een leuke poging gewaagd, en als 'we' niet af en toe moeite doen de ander te overtuigen, worden we niks wijzer. Wie weet zit jonkmans nu wel dubbele paspoorten te googelen en leert hij/zij wat. Lastige is dat in de discussie over Idrissi het vaak niet over feiten gaat, maar meningen. Dan zijn mensen nog moeilijker te overtuigen. Want ook hier lees ik weer een hoop gekke opmerkingen.

23 februari 2019 om 17:49

Die brexit gaat waarschijnlijk niet eens door man. Waar maak je je druk over?

Logische keus van Oussama, denk namelijk niet dat Koeman in hem geïnteresseerd is.

Hoe zit het dan met Max. Belgische moeder, geboren en opgegroeid in België en altijd daar gewoond. Vinden we toch allemaal geweldig dat hij voor Nederland rijdt.

23 februari 2019 om 14:40

Dat is wel het slechtste voorbeeld wat je kan verzinnen - die heeft immers alleen een NL-paspoort omdat hij wel verplicht moest kiezen tussen een Belgisch of Nederlands paspoort.

On-topic: logische keuze en vind het mooi dat hij aangeeft dat het niet alleen hart is maar ook ratio. Leuke voetballer die zeker nog stappen kan maken, succes!

Miss moeten we niet zeiken en blij zijn dat er jongens met etnische afkomst nog voor NL spelen? Wat een gezeik van de accijn pissers in NL..

Ach zolang de beste maar voor Nederland kiezen is het geen probleem. We hebben zat talent van eigen bodem. De enige die ik graag erbij had gehad is Ziyech. De rest is niet goed genoeg.

En als ze willen kiezen voor een ander land moeten ze dat doen. Ik heb daar geen enkel probleem mee.
Als je meer voelt voor een ander land is dat zo, en dan moet je die keuze maken.

Het heeft geen zin om mensen kritisch te benaderen voor die keuze. Er zijn talloze mensen die voor NL hebben gespeeld maar nooit verder zijn gekomen, en die genieten ook dezelfde opleiding.

Je zou kunnen kijken of het mogelijk is een opleidingsvergoeding te krijgen, zoals in het reguliere voetbal ook gebeurt, en dan is het probleem toch opgelost?

Laten we niet vergeten dat veel buitenlanders hier als buitenlander worden aangekeken tot het moment dat ze opeens een meerwaarde zijn, dan worden ze vaak opeens Nederlander, daar zijn wij ook deels schuldig aan, net zo goed dat zij zich vaak afzonderen en het op die toer gooien.

Gewoon weer een storm in een glas water...move on.

23 februari 2019 om 17:33

Zoveel wijsheid in 1 reactie, ik zou het zelf getypt kunnen hebben. Alleen niet eens met je laatste zin, dit soort discussies zijn meer dan een storm in een glas water. Ze zijn tekenend voor een hoop problemen in NL vind ik.

24 februari 2019 om 14:24

Dat klopt wel, maar door het aandacht te geven kan het ook weer de negatieve kant opgaan. Ik bedoelde eigenlijk met de laatste zin dat het te zot is dat mensen zich zo moeten verantwoorden...laat iedereen zichzelf zijn en eigen beslissingen nemen.

Prima keuze, zoals hij zelf aangeeft ook deels op ratio gemaakt. Normaal gesproken zal hij bij Oranje weinig tot geen interlands spelen. Daarnaast heb je in Nederland ook genoeg fans als je voor Marokko speelt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Marokko

FIFA ranking: 33
396 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. FakhirUnknown
Y. BounouKeeper
A. ZnitiKeeper
N. AguerdVerdediger
S. AlakouchVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Marokko.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Marokko.

5 fans
Aanvaller, 25 jaar

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren