Ajax niet bestraft voor wanordelijkheden in Athene; AEK ontvangt forse sanctie

Vrijdag, 22 februari 2019 om 13:49Chris Meijer

Ajax krijgt geen straf voor de wanordelijkheden voor en tijdens het Champions League-duel met AEK Athene (0-2), zo maakt de UEFA via de officiële kanalen bekend. De Europese voetbalbond heeft alle aanklachten jegens de Amsterdamse club laten vallen. AEK Athene krijgt wel een forse straf voor de gebeurtenissen rond de groepswedstrijd, die op 27 november in het Olympisch Stadion van Athene werd afgewerkt.

De 1200 meegereisde Ajax-supporters werden in Athene aangevallen door Griekse supporters, die met vuurwerk en zelfs een molotovcocktail gooiden. De aanwezige mobiele eenheid en stewards grepen niet in, ook niet toen de fans van AEK via een gracht zeer dicht bij het uitvak kwamen. Mede daardoor heeft de UEFA besloten dat de Griekse club de volgende twee Europese thuiswedstrijden zonder publiek moet afwerken.

Daarnaast heeft AEK een boete van 80.000 euro opgelegd gekregen, terwijl er ook een voorwaardelijke straf aan de sanctie is toegevoegd. Als het in de komende twee seizoenen nog eens op een dergelijke manier uit de hand loopt, wordt de club uit Athene een jaar uitgesloten van deelname aan Europees voetbal. In eerste instantie werd gevreesd Ajax naar aanleiding van de gebeurtenissen in Athene een Europese wedstrijd zonder uitpubliek moest afwerken.

Na gebeurtenissen tijdens de uitwedstrijd tegen Benfica kreeg Ajax een voorwaardelijke straf van een wedstrijd zonder uitpubliek. Eerder in de Champions League-campagne kregen de Amsterdammers al verschillende boetes, die totaal 135.000 euro bedragen. Naar aanleiding van de thuiswedstrijd tegen Real Madrid (1-2) kan Ajax andermaal een sanctie van de UEFA verwachten, wegens het afsteken van vuurwerk, het gooien van voorwerpen op het speelveld en een ongeoorloofd spandoek.


Poll

Terechte beslissing van de UEFA?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door atleticofc)

En terecht, wat een schande was dat!

22 februari 2019 om 14:04

Inderdaad, maar dat werd ook snel duidelijk. Als zelfs de bewaking en politie meewerkt verdien je als AEK eigenlijk een lange schorsing

Heel erg goed om te horen dat Ajax geen straf krijgt, terwijl AEK juist heel hard gestraft wordt. Verschrikkelijke beelden waren dat om te zien toen, laat staan hoe het geweest moet zijn als je daar in het uitvak zat...

22 februari 2019 om 15:39

Terecht dat Ajax niet bestraft word. Alleen hadden ze AEK volgend seizoen al uit moeten sluiten. Altijd wat daar met de AEK aanhang.

Gerechtigheid dat er voor Ajax geen sancties zijn. Wat mij betreft had AEK sowieso een jaar uitgesloten mogen worden. Die foto van die molotov vuurzee staat bij mij nog op het netvlies gebrand. Schokkend.

Mooi dat de Uefa deze aanklachten laat vallen. Beeldmateriaal te over waarop duidelijk te zien was dat er maar vanaf 1 kant over de schreef gegaan werd (of 2, als je die ME meetelt) en dat was dit keer niet de Amsterdamse kant.

Vind dat AEK er voor het gooien van een Molotov cocktail op een vak vol mensen nog goed vanaf komt, dit is letterlijk een poging tot moord toch? 80.000 boete heb je ook al te pakken als er 2 keer iemand de trappen blokkeert zo ongeveer.. Nja, goed dat mocht AEK ooit weer Europees spelen, ze het maar een paar potten zonder publiek doen want een groot deel wat daar op de tribunes zit hoort niet eens los rond te lopen. Wat een vertoning was dat zeg.

Mooi, dat is echt gerechtigheid. En nog een flinke straf voor AEK ook zeg! Wel vind ik dat ook Ajax fans zich beter moet gaan gedragen in de Europese duels. Het kost de club onnodig veel geld met al die onzinnige boetes.

Goed opgelost. Het was walgelijk wat er in Athene gebeurde. Ik blijf me ook verbazen over het optreden van de politie. Ze lieten veel te veel toe en grepen vervolgens keihard in door de Ajax supporters nog verder de hoek in te slaan, terwijl juist de AEK supporters een molotov cocktail gooide (!!!) en in een gang onder de tribune vuurwerk gingen gooien. Schandalig en levensgevaarlijk.

Vind het een zeer matige straf voor AEK Athene, Als die molotov-cocktail in het van terrecht was gekomen waren de gevolgen niet te overzien geweest.

22 februari 2019 om 14:56

Als... dit is gelukkig niet gebeurd, dus dan hoeft er ook niet over geoordeeld te worden. Ze hebben nu een zware straf gekregen denk ik.

22 februari 2019 om 15:47

Als ik iemand neerschiet met de intentie om diegene te vermoorden, moet ik dan ook een lagere straf krijgen als hij het overleeft? Gewoon kei hard straffen die gekken.

22 februari 2019 om 16:26

Ze zijn toch gewoon zwaar gestraft.

23 februari 2019 om 16:47

Die krijg je dan ook. Poging tot moord of moord zijn 2 verschillende dingen. Los daarvan snap ik je natuurlijk wel. Niet meer dan logisch dat Ajax niet gestraft wordt en AEK wel (een beetje). Had van mij gelijk uitgesloten mogen worden

Poging tot doodslag en vervolgens maar 2 wedstrijden zonder publiek hoeven te spelen. Wat maakt de Uefa zich hier belachelijk.

22 februari 2019 om 14:38

Mee eens, het is toch te gek voor worden dat hier slechts 2 wedstrijden zonder supporters op staan en een kinderelijke geldboete van 80.000 euro (voor voetbal clubs). Dit had gewoon een verbanning van minimaal een seizoen in Europees verband moeten zijn. Dit wordt op deze manier toch simpel weg weg gelachen alsof het de normaalste zaak van de wereld is.. De UEFA maakt zich in mijn ogen opnieuw volstrekt belachelijk.

22 februari 2019 om 14:41

Als er sprake is van poging tot doodslag, dan lijkt me dat meer een zaak voor de Griekse justitie. Binnen de macht van de Uefa vind ik dit een goeie straf.

Zeer terecht dit. Nog een relatief milde straf. Bij het staafincident heeft ajax wel eens uitsluiting gekregen (volgens mij zelfs voor een aantal jaar). Wel opmerkelijk dat al die anti's niet wisten hoe snel ze moesten reageren toen er rellen waren met dat Ajax er wel om gevraagd zou hebben en dat Ajax net zo erg is, maar dat je ze na deze conclusie niet hoort...

Niet gedacht dat de Uefa hier zo daadkrachtig tegen op zou treden, maar twee Europese wedstrijden zonder publiek vind ik een gepaste straf. En goed dat Ajax vrijuit gaat.

22 februari 2019 om 14:44

Gepaste straf? Jaar geen Europees was een gepaste straf geweest. Beesten zijn het.

22 februari 2019 om 14:57

"beesten zijn het."

Eens. Maar was het niet vooral de Atheense politie die het uit de land liet lopen? Daar kun je AEK niet de schuld van geven, de club heeft immers geen gezag over de politie. Voor AEK lijkt me dit daarom een gepaste straf, al zou het wenselijk zijn dat de Griekse justitie hier ook iets mee gaat doen.

22 februari 2019 om 15:39

Je kunt AEK er de schuld van geven dat de kopstukken van de harde kern met officiële Uefa accreditaties om de nek op de cintelbaan liepen.. die kan je alleen maar krijgen via de club.

22 februari 2019 om 15:49

Nou geen gezag over de politie? In ieder normaal geval zou ik het met je eens zijn maar in dit specifieke geval was toch pijnlijk duidelijk dat hooligans van AEK met Uefa pasjes tussen de Me'ers liepen. Hun clubbestuur heeft nauwere banden met de politie dan gebruikelijk is, daar ben ik van overtuigd.

En terecht. Ik zou gek geworden zijn in dat uitvak. Als ratten in val!

Mooi dat Ajax vrijgesproken wordt, maar toch vind ik 2 wedstrijden heel weinig.
De tafferelen die in Athene plaats vonden waren echt shockeerend. Ik heb die video's gezien met rillingen op mijn lijf. Het zijn geen mensen, maar beesten (inclusief de politie)

Klappen er aardig op bah bah. 80.000 kassa. En 2 wedstrijden zonder publiek. Die boetes waar gaan die heen? Wat gebeurt er met het geld wat miljoenen is per jaar?? Wie weet dat. Ajax was hier inderdaad een x niet de aanstichter.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4145
2.Vitesse3818
3.PSV3722
4.Feyenoord3519
5.AZ3416
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. OnanaKeeper170
Q. PromesAanvaller176
D. TadićAanvaller179
L. TraoréAanvaller117
K. ScherpenKeeper00
N. TagliaficoVerdediger140
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 21 januari
Heracles Almelo is dicht bij de tijdelijke komst van Ahmed Kutucu. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren