Van Hooijdonk haalt uit naar ‘dwazen’: ‘Mensen worden geïndoctrineerd’

Vrijdag, 22 februari 2019 om

Pierre van Hooijdonk vormde na het ontslag van Hans Smulders met trainer Mitchell van der Gaag en manager jeugdopleiding Tim Gillissen het technisch hart van NAC Breda. Nu de hekkensluiter van de Eredivisie met Mohammed Allach een nieuwe technisch directeur heeft gevonden, zit het werk voor de oud-spits erop. “Ik ben niet ineens verdwenen of weggelopen, hou op zeg”, zegt Van Hooijdonk in gesprek met BN DeStem.

“Ik vind het waanzinnig dat het gat tussen werkelijkheid en wat geschreven en gezegd wordt zo groot is”, stelt de oud-spits, die benadrukt dat het de afspraak was dat hij ‘hand- en spandiensten’ zou verrichten tot er een nieuwe technisch directeur was gevonden. “Ik heb direct aangegeven dat ik geen ambitie heb om technisch manager te worden. Ik heb een baan bij de NOS en ben een vast onderdeel van Studio Voetbal, dat gaat niet samen met een (officiële, red.) functie bij NAC. Dat schuurt. Ik moet onafhankelijk zijn.”

“Als ik niet tot het technisch hart toe zou treden, krijg ik het verwijt dat ik geen verantwoordelijkheid neem. Doe ik het wel, word ik vervolgens weggezet als iemand die wegloopt als het hart is opgeheven. Het is nooit goed”, zo gaat Van Hooijdonk verder. Hij stelt dat hij zijn verantwoordelijkheid heeft gepakt. “Alles wordt anders uitgelegd, omdat een paar dwazen elke keer het tegenovergestelde roepen waardoor dat de waarheid wordt. Mensen worden geïndoctrineerd. Met het technisch hart zijn we in een boot gesprongen die door een aantal gaten onder water stond.”

“Toch denken wij dat met een aantal herstelwerkzaamheden de boot sterk genoeg is om de oever te kunnen bereiken. Dan wordt gezegd: hij springt eruit en stopt ermee. Wacht even, ik spring er helemaal niet uit. Het idee van het hele hart is nu klaar. Dat is vooraf zo afgesproken. Mijn ervaring is dat wij het allemaal fijn vonden om met elkaar over spelers te praten, feedback te geven en dan tot een conclusie te komen”, aldus Van Hooijdonk. In de winterstop versterkte NAC zich met Khalid Karami, Dorian Dervite, Alex Gersbach, Ramon Pascal Lundqvist en Sullay Kaikai.

Dat er nu kritiek is op het aankoopbeleid, noemt Van Hooijdonk ‘gênant’. “Omdat een paar schreeuwlelijkerds in de mediawereld dingen over je roepen en mensen dat zonder kennis van zaken voor waar aannemen. Kritiek is prima, maar dan wel in mei. Het slaat nergens op om 20 februari de rekening op te maken”, stelt de oud-spits. Van Hooijdonk benadrukt dat hij het niet ziet zitten om zitting te nemen in de raad van commissarissen. NAC is na 22 wedstrijden de hekkensluiter van de Eredivisie, met een achterstand van 2 punten op De Graafschap.Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door asthereal)

Grotendeels eens met wat hij zegt, echter roeptoetert deze man zelf ook vaak enorm ongefundeerd en subjectief over voetbalzaken. Begin bij jezelf Pierre.

22 februari 2019 om 12:10

Zoals? Je kan het met iemand eens of oneens zijn, dat is oké, maar dat is nog heel iets anders dan iets letterlijk uit je duim zuigen, niet?

als hij echt zo onafhankelijk zijn had hij er niet in moeten stappen, want hij kan nu niks over de spelers zeggen in die selectie, want de spelers die hij heeft aangenomen kan hij niks over zeggen en over de rest ook niet want dan had die op die positie andere spelers moeten halen.

22 februari 2019 om 11:30

Grote onzin wat je zegt! Hoezo kan hij niks zeggen? Omdat hij die speler heeft gehaald? Hij is niet verantwoordelijk voor de prestaties van die speler. Daar is die speler zelf verantwoordelijk voor!!! Pierre is verantwoordelijk voor de KANS die de speler krijgt bij NAC. Of die speler in zijn geheel het niveau heeft, om het bij NAC te proberen. Of die speler slaagt of niet, daar is de speler zelf verantwoordelijk voor. Probeer niet de denkwijze van Johan Derksen en andere media die dat wel doen, klakkeloos over te nemen. Probeer zelf logisch a te denken....

22 februari 2019 om 12:28

prima dat jij denkt dat ik de denkwijze van derksen en andere media klakkeloos overneem.

Pierre blijft verantwoordelijk voor de gehaalde spelers. Hij moet samen met het technische hart hebben besloten dat die spelers het niveau hebben om NAC te helpen, als dat niet zo is dan mag hij daar op worden aangesproken. en als het blijkt dat die spelers niet het niveau hebben kan hij ze moeilijk afserveren in de media omdat hij dan meteen zijn eigen incompetentie aantoont.

22 februari 2019 om 13:43

Okan, Pierre haalt spelers die falen en dan is het de schuld van de speler? Dus als Pierre mij een fatsoenlijk salaris biedt en de kans als profspeler door te breken maakt hij geen fout door niet te zien dat ik er geen hout van kan? NAC heeft gewoon een koelblik met c-spelers opengetrokken die het team totaal niet versterken. Het heeft er alle schijn van dat Pierre hier actief aan heeft bijgedragen en dus schuldig is.

22 februari 2019 om 15:44

Ik denk niet dat Pierre als enige en het laatste woord had in het haken van welke speler dan ook. Ik denk dat elke speler waar Pierre voor stond, zeker geen c-speler is! Zijn analyses van spelers en het spel vind ik altijd wel goed. Pierre is een eikel, maar heeft wel verstand van het SPEL voetbal. En als hij jou zou halen dan is dat omdat jij aantoonbaar het niveau NAC en iets beter zou hebben. Dat jij het dan niet waarmaakt ligt dan niet aan Pierre maar aan jou zelf!! Omdat je niet voor het voetbal leeft bijv. Dat kan je Pierre NIET aanrekenen!! (ook niet omdat hij dit van tevoren had kunnen weten) Het ligt gewoon aan de speler, ik snap nooit waarom die zo beschermd worden. Vb: Mata presteert niets bij United terwijl die daarvoor goed bij Chelsea was, Ozil presteert niks bij Arsenal terwijl hij daarvoor top was, Alexis Sanchez presteert niks bij United terecht hij bij Barca dreigend was.... Is dit de schuld van de bestuurders die deze spelers hebben gehaald??? Nee toch....ze moeten gewoon er vol voor gaan en beter presteren!! Het overkomt (technisch) bestuurders ook als zij echte topspelers halen die het niveau van hun club wel aankunnen. Dan geven we de speler de schuld. Waarom geven we in het geval van Pierre niet de schuld aan de speler?? Terwijl hij valide aanwijzingen geeft dat deze speler het niveau NAC aankan. Het is simpel: de speler levert niet, dus ligt het ook aan de speler!!

22 februari 2019 om 15:53

Het hoort niet dat een (technisch) bestuurder wordt afgerekend op het falen van een speler als het aantoonbaar gerechtvaardigd is dat deze speler is gehaald!! Dus als Ziyech een maand lang niet presteert, ligt het aan Overmars???? Onzin toch!! Dan ligt het aan de speler Ziyech!! Pierre is altijd verantwoordelijk maar je kan hem NIET afrekenen. Zolang hij kan onderbouwen waarom een speler is gehaald,ook al presteert die speler slecht, dan heeft Pierre het gewoon goed gedaan!! Het is dan de SPELER, die aantoonbaar geschikt is voor het niveau NAC, die niet presteert. Pierre is niet verantwoordelijk voor het presteren van die speler, dat is die speler zelf!! Dit achterlijke idee is geïntroduceerd door Derksen en jullie lopen daar allemaal met kleppen op achteraan....

22 februari 2019 om 18:36

Een technisch bestuurder wordt juist afgerekend op de spelers die hij haalt. Een ondankbaar beroep maar zo is het.

Hij heeft wel gelijk: het is vreemd wat er allemaal is gezegd en geschreven. Zelfs zijn collega's bij Studio Voetbal waren matig geïnformeerd. Hij is gewoon tijdelijk in het technisch hart gestapt, om zijn cluppie even op weg te helpen. Het ontbinden van dit tijdelijk technisch hart na afloop van de transferperiode van deze winter was altijd al het plan. Daarna zouden ze tijd nemen om een definitieve oplossing te vinden.

Eigenlijk wilde hij het helemaal niet doen, want hij wil onafhankelijk zijn en alles kunnen zeggen wat hij denkt als analyticus, maar als de club waar je van houdt in de knoei zit, wil je toch helpen. Ik snap dat hij ze even op weg wilde helpen, en dat hij nu stopt was altijd al de bedoeling. Einde discussie, toch?

22 februari 2019 om 11:16

Zucht..... ook jij denkt dat je niet onafhankelijk kunt zijn als je in het technisch hart van een club zit en tegelijkertijd aanschuift in een voetbal programma op tv. Het kan dus wel dat je onafhankelijk bent, want je hoeft alleen maar te praten over de prestaties!! Pierre zal toch niet zo stom zijn om ons op tv een slechte prestatie als goed te verkopen?????? Dus stop nu eens die onafhankelijkheid heilig te verklaren!!!! Probeer los te komen (zoals iedereen in medialand en publiek zou moeten doen) van de denkbeelden van Johan Derksen. Die man heeft meer verstand van muziek dan van voetbal; en een blad besturen is heel wat anders dan een voetbalclub runnen!!

22 februari 2019 om 12:09

Van Hooydonk zegt zelf dat zn job bij de NOS en n functie bij NAC ‘schuurt’ en dat hij onafhankelijk moet zijn...? Verder verklaart Asthereal die onafhankelijkheid niet heilig.

22 februari 2019 om 15:02

Van Hooijdonk vindt het zelf belangrijk. Mij maakt het geen snars uit wat hij vindt van hoe hij zijn werk hoort te doen.

Mijn reactie gaat over de ophef over het "opstappen" en "in de steek laten" van N.a.c. door Van Hooijdonk. Dat vind ik de grootste onzin. Van Hooijdonk heeft een tijdelijke functie bekleed, en die functie is nu volbracht. Exact zoals de bedoeling was.

22 februari 2019 om 15:15

Van Hooydonk zegt dat omdat dat de algemene denkwijze is in NL. Hij weet dat als hij de foute dingen bij NAC gaat benoemen op tv, hij in de media (met Johan Derksen voorop) daar direct op afgerekend gaat worden. Terwijl hij daar niet eens verantwoordelijk voor is. Hij wil geen imago schade oplopen waardoor zijn baan bij de NOS in gevaar kan komen. Zo gaat dat in NL. Dat mensen op de prestaties van een ander worden afgerekend! En dat is belachelijk, want je kunt hem alleen afrekenen op zijn eigen prestaties. Hij zegt dit omdat hij weet dat het zo werkt en wil niet zijn geloofwaardigheid verliezen om z'n baan bij de NOS (wat hem financiëel meer oplevert dan bij NAC) te kunnen behouden! Dat hij onafhankelijk zou moeten zijn interesseert hem geen reet!!!!!

22 februari 2019 om 14:17

Asthereal. Het probleem is dat het technisch hart er een bende van heeft gemaakt. Het technisch hart komt het even een winterstop regelen en maakt er in die paar maanden een nog grotere puinhoop van. Daarna komt er wen technisch manager die meteen in een bak ellende valt omdat het technisch hart het heeft verbruidt. Hij had gewoon weg moeten blijven want de "hulp" helpt ze naar de keuken kampioen devisie.

22 februari 2019 om 15:05

Dat kan ik niet beoordelen. Van Hooijdonk heeft geprobeerd, samen met enkele andere mensen, om te zorgen dat er een selectie staat die goed genoeg is om in de Eredivisie te blijven. Ik ken alle spelers niet die ze hebben aangetrokken, maar wie weet zitten er een paar meevallers bij, en klauwen ze zich nog tot boven De Graafschap. We zullen zien.

Eerlijk gezegd vind ik zelf vooral hun hoofdcoach niet zo best functioneren. Die verergert de negativiteit omtrent de club alleen maar, en maakt tot dusver geen enkele speler beter. Maar volgens mijn info had het tijdelijke technisch hart geen mandaat om hem eruit te knallen.

Misschien heb je gelijk, en heeft het tijdelijk technisch hart het alleen maar erger gemaakt, maar ik geloof wel dat ze hun best hebben gedaan om goede spelers aan te trekken en goede beslissingen te nemen. Ik hoop dat het meevalt, en dat ze erin blijven. NAC is een leuke club en hoort gewoon in de eredivisie.

Deels heeft hij gelijk en deels totaal niet. Het klopt dat mensen klakkeloos en als het ware geïndoctrineerd de mening van sommige figuren in de media overnemen. Andere media en het grote publiek neemt dit dan zonder enig nadenken en nuance over. Natuurlijk is Pierre super-arrogant. Dit werkt tegen het zere been van o.a. Johan Derksen. In zijn ogen kan Pierre niets goed doen. Derksen maakt Pierre dan ook regelmatig met de grond gelijk bij Veronica Inside. V.d Gijp en Driessen stemmen hiermee in en Genee grijpt ook niet in. Andere media duiken hier gretig op in en voila...... een compleet verkeerd beeld over een persoon wordt door iedereen aangenomen. Dus hierin heeft Pierre gelijk want Derksen speelt altijd op de man, met als drijfveer of hij desbetreffende man mag of niet. Derksen kijkt pas op het tweede plan naar werkelijke prestaties van een persoon. Waar Pierre naastzit, is dat hij wel degelijk op de prestaties van NAC aangesproken kan worden. Hij zat immers mede in het sportieve hart en schuift ook aan bij studio voetbal. Daar is niks mis mee! Het is grote onzin dat dat zou schuren omdat hij dan 2 petten op zou hebben!! Iedereen ziet de prestaties van NAC. En wat goed is, is goed en wat niet goed is niet. Daar valt niet omheen te draaien. Ik begrijp ook niet dat ze dat wel doen (en nee, commerciële belangen tellen niet mee). We moet stoppen in NL om de onafhankelijkheid van een persoon als voetbal-visie zoveel waarde toe te kennen en deze waarde toe te kennen aan prestaties van het team en de club!! Maar zolang mensen als Derksen het op de man spelen en de onafhankelijkheid heilig verklaren zal dit niet gebeuren. Niemand ook die Derksen durft aan te pakken hierover..m

dus iemand die wekelijks in een programma kritiek geeft op alles en nog wat, zonder vaak zelf ook alle ins en outs te kennen gaat nu zitten zeuren dat het nu een keer andersom is en hij bekritiseerd word?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

NAC Breda

Actuele wedstrijden

49 jaar
55 fans
SeizoenClubW
2006/2007 Feyenoord 0 6
2004/2005 Fenerbahçe 19 8 2 0
2003/2004 Fenerbahçe 34 24 3 0

In de wandelgangen

Woensdag 16 oktober
Toni Kroos wordt al langer gelinkt aan een overstap naar Manchester United en de Engelsen krijgen in januari mogelijk hun zin. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren