Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Mislukte Ajax-transfers: twintig spelers die niet naar Amsterdam kwamen

Laatste update:

Ajax was in januari druk bezig om Diego Lainez naar de Johan Cruijff ArenA te halen. Real Betis mengde zich plots in de strijd en de Mexicaanse Messi koos voor de club uit Sevilla. Niet voor het eerst grepen de Amsterdammers naast de komst van een transferdoelwit. In de meeste gevallen ging een transfer niet door vanwege inmenging van andere clubs. Ajax wilde of kon de strijd niet aan met de concurrentie, waarna vaak werd teruggevallen op alternatieven of spelers uit de eigen jeugdopleiding. We doken de geschiedenisboeken in en bladeren door een vol hoofdstuk met mislukte Ajax-transfers. Een overzicht van twintig spelers die niet naar Ajax gingen.

Diego Lainez: Club America - Real Betis

Begin januari van dit jaar leek alles erop te wijzen dat Ajax zich zou gaan versterken met Lainez. Dat hij circa vijftien miljoen euro moest gaan kosten nam de Amsterdamse club voor lief. Het Mexicaanse talent wilde zelf ook graag naar Ajax en alles leek in kannen en kruiken. Echter, Real Betis toonde ook interesse en zette met de Mexicaan Andrés Guardado een joker in. Zijn rol bleek de doorslaggevende factor. De aanbieding van Ajax was immers ongeveer gelijk met die van de club uit LaLiga. Volgens De Telegraaf is de Nederlandse topclub liefst anderhalf jaar bezig geweest met het aantrekken van Lainez.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Richarlison: Fluminense - Watford

In de zomer van 2017 kon Ajax wel een aanvallende versterking gebruiken. Het Braziliaanse talent Richarlison stond bovenaan het lijstje van directeur spelersbeleid Marc Overmars en het leek een kwestie van tijd voordat de spits gepresenteerd zou worden. Er was zelfs een persoonlijk akkoord. Premier League-club Watford meldde zich uit het niets, wapperde met wat biljetten en Ajax bleef met lege handen achter. Watford kocht hem voor 12,5 miljoen euro en verkocht hem een jaar later voor bijna 40 miljoen euro aan Everton. "Als Watford niet was langsgekomen, zou hij zeker naar Ajax toe zijn gegaan”, zei zijn zaakwaarnemer Renato Velasco tegenover Globo Esporte.

Zaakwaarnemer Richarlison verklapt transfersom en details over Ajax

Renato Velasco, de zaakwaarnemer van Richarlison, speelt open kaart over de transfersoap van zijn cliënt.Lees artikel

"Ajax deed in januari al een officiële aanbieding. Later kwamen er aanbiedingen van Palmeiras, opnieuw Ajax en Watford. Internazionale had ook interesse, maar die club mocht geen buitenlanders meer halen”, legde Velsco uit. “Ze wilden hem huren aan Sampdoria, maar met die club bereikte Inter geen akkoord. Anders zou Inter ook 12 miljoen euro hebben betaald. Het bod van Ajax bedroeg 10,5 miljoen euro plus 1,5 miljoen euro aan bonussen. Dat waren niet de beste voorwaarden. Voor die bonussen moest hij bijvoorbeeld in 65 procent van de wedstrijden spelen. Watford kwam daarna met een aanbod en dat was voor Fluminense beter. De Portugese trainer heeft ook een grote rol gespeeld, want het kan moeilijk zijn om je aan te passen. Dan is het fijn om dezelfde taal te spreken."

Leon Bailey: KRC Genk - Bayer Leverkusen

Tot drie keer toe greep Ajax naast de komst van de Jamaicaan. In 2014 liep Bailey stage in Amsterdam en de pijlsnelle en behendige buitenspeler maakte een uitstekende indruk. De van de Phoenix All Stars Football Academy afkomstige aanvaller kreeg geen werkvergunning omdat hij nog geen achttien jaar was en dus vertrok hij naar AS Trencin, de club waarmee Ajax van 2012 tot medio 2015 een samenwerkingsverband had. Zodoende leek het erop dat Bailey in een later stadium alsnog naar Ajax zou gaan. In 2015 wilde Ajax hem overnemen, maar ging hij naar KRC Genk. “De mensen in Amsterdam kregen onderling ruzie”, verklaarde Bailey later in FourFourTwo. Een jaar later, in de zomer van 2016, meldde Ajax zich bij Genk. Bedragen van rond de elf miljoen euro gingen de ronde, maar het bleek niet genoeg. Een half jaar later, eind januari 2017, legde Bayer Leverkusen circa 13,5 miljoen euro op tafel en tekende Bailey bij de Bundesliga-club. Inmiddels wordt hij in verband met de grootste clubs uit Europa en verlengde hij tussentijds tot medio 2023.

Virgil van Dijk: FC Groningen - Celtic

Mike van der Hoorn en Van Dijk waren in 2013 twee grote talenten op de Nederlandse velden. Ajax ging de markt op voor een verdediger en koos voor eerstgenoemde, die was doorgebroken bij FC Utrecht. Aan dat besluit denkt men in Amsterdam liever niet terug. “In de zomer van 2013 wilde ik hogerop”, legde Van Dijk vorig jaar uit in een interview met Helden. “De logische stap was om eerst naar een topclub in Nederland te gaan en daarna naar het buitenland. Dat wilde ik ook. Ik stond open voor zowel Ajax, Feyenoord als PSV. Ik weet dat Ajax twijfelde tussen mij en Mike van der Hoorn van FC Utrecht. Ze kozen voor Van der Hoorn. PSV haalde Jeffrey Bruma en Feyenoord had geen interesse, die club had Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij al. Ik heb ook nooit contact gehad met die clubs." Van Dijk kwam via Celtic bij Southampton terecht, dat hem in januari 2018 voor circa 84,5 miljoen euro aan Liverpool verkocht. Inmiddels is Van Dijk aanvoerder van het Nederlands elftal.

Martin Ödegaard: Strömsgodset IF - Real Madrid

Op vijftienjarige leeftijd had het Noorse toptalent zijn debuut in het eerste elftal van Strömsgodset al gemaakt en vrijwel iedere Europese topclub wilde hem aantrekken. Ajax was een grote kanshebber op de komst van de aanvallende middenvelder. Oud-Ajacied André Bergdolmo adviseerde Ödegaard nog om naar Ajax te gaan. “Daar krijg je als jong talent gegarandeerd een kans”, zei hij in 2014 tegen Voetbal International. Ondanks het advies van Bergdolmo en een bezoek van Wim Jonk aan de middenvelder, koos hij voor Real Madrid. Hij debuteerde in het eerste elftal, maar tot een echte doorbraak kwam het niet. Ödegaard werd uiteindelijk voor anderhalf jaar gestald bij sc Heerenveen en speelt dit seizoen op huurbasis voor Vitesse.

Luka Modric: Dinamo Zagreb - Tottenham Hotspur

De laatste winnaar van de Ballon d’Or had in 2007 bijna voor Ajax gespeeld. In een wedstrijd tegen Dinamo Zagreb raakte Ajax overtuigd van de kwaliteiten van de Kroatische middenvelder. Technisch directeur Martin van Geel meldde zich in Zagreb met een bod en een transfer leek in de maak. Echter, in diezelfde periode betaalde Arsenal miljoenen aan Dinamo Zagreb voor Eduardo. De Kroatische topclub hoefde Modric niet meer te verkopen en van een overstap zou het niet meer komen. In het seizoen 2007/08 maakt Modric een weergaloze indruk op Wembley tijdens een interland van Kroatië tegen Engeland. Barcelona, Bayern München en Tottenham Hotspur voegen zich in het rijtje met geïnteresseerde clubs. Uiteindelijk zijn het the Spurs die 21 miljoen euro neertellen en Modric in huis halen.

Luka Modric speelde onlangs met Real Madrid in de Champions League tegen Ajax.

Albert Riera: Espanyol

In de zomer van 2007 zette Ajax hoog in en mikte het op de komst van Riera, die zich in de kijker had gespeeld als aanvallende middenvelder van Espanyol. De Spaanse club wilde echter niet meewerken aan een vertrek van zijn sterspeler. Middels een statement op de clubwebsite meldde Espanyol dat Riera niet verkocht zou worden. "We houden vast aan onze sportieve ambities. We hebben met Walter Pandiani en Gorka al twee spelers verloren en daar willen we het bij laten. Niemand mag meer vertrekken. We zien Riera als een belangrijke speler voor de club, evenals bijvoorbeeld Raúl Tamudo en Luis Garcia. We zijn dan ook niet van plan om hem naar Ajax te laten gaan.” Een jaar later werd Riera voor tien miljoen euro verkocht aan Liverpool.

Bas Dost: sc Heerenveen

Bas Dost leek in de winter van 2011 voor vierenhalf miljoen euro van sc Heerenveen naar Ajax over te stappen. De aanvaller doorliep de medische keuring in Amsterdam, maar hoorde daarna dat de transfer niet kon worden afgerond. “Ik kreeg om 23.55 uur te horen dat het niet doorging. Ik weet tot op de dag van vandaag niet waarom”, aldus Dost in 2016 bij De Tafel van Kees. “Er zullen allerlei dingen hebben meegespeeld, maar het ging niet door en dat was een flinke teleurstelling. Danny Blind en Frank de Boer belden de volgende dag, maar ik was niet voor rede vatbaar en heb daarom maar niet opgenomen. Ajax was altijd mijn club en als je dan op zo’n manier genaaid wordt, dan heb je daar niet zoveel meer mee. Het was verleden tijd.” In de zomer van 2012 werd Dost voor zeven miljoen euro verkocht aan VfL Wolfsburg.

Dries Mertens: FC Utrecht

In de winterse transferperiode greep Ajax niet alleen naast de komst van Dost, maar ook naast Mertens. “Het is of Dost of Mertens”, zei De Boer destijds. “Het zou kunnen dat beide spelers niet komen, maar dat zou ik erg teleurstellend vinden. We hebben ook zonder Luis Suárez een goede ploeg, maar kunnen nog wel versterking gebruiken.” Foeke Booy, destijds technisch directeur van FC Utrecht, bevestigde dat Ajax zich had gemeld. “Wij staan niet te popelen om Dries te laten vertrekken. Mertens is een belangrijke speler voor ons. Maar we hebben natuurlijk ook te maken met Dries zelf. Verder wil ik er nu niet al te veel over zeggen.” Een half jaar later vertrok Mertens samen met Kevin Strootman naar PSV.

Mateo Barac: NK Osijek

Ajax leek zich in de zomer van 2017 te gaan versterken met Mateo Barac. Volgens diverse media was er al een persoonlijk akkoord bereikt met de verdediger over een driejarig contract. Tot een transfer kwam het uiteindelijk niet. Tegenover De Telegraaf wilde Ajax niet ingaan op de precieze details van het afketsen van de transfer. In Kroatische media werd gespeculeerd dat het doelwit van anderhalf miljoen euro de medische keuring door hartproblemen niet had doorstaan.

Arnaut Danjuma Groeneveld: NEC - Club Brugge

Danjuma Groeneveld maakte afgelopen zomer de overstap van NEC naar Club Brugge. De buitenspeler stond ook in de belangstelling van Ajax, maar de club uit Amsterdam is nooit een optie voor hem geweest. Ajax wilde hem namelijk direct verhuren aan FC Groningen en daar had de aanvaller geen trek in. "Als je de opties zag die ik ook had, was dat niet logisch. Ik wilde naar Club Brugge. Het gevoel bij Club Brugge was meteen goed", zei hij in het Algemeen Dagblad. In Brugge groeide hij razendsnel uit tot vaste waarde en scoorde hij er op los. Het leidde tot een uitnodiging van bondscoach Ronald Koeman en zelfs zijn debuut in het Nederlands elftal. Volgens Engelse media wordt hij nauwlettend in de gaten gehouden door Everton, Tottenham Hotspur en Liverpool, terwijl de buitenspeler ook in verband wordt gebracht met AC Milan.

Samuel Eto’o: clubloos - Everton

Directeur spelersbeleid Overmars kreeg in 2014 een signaal dat Eto’o open stond voor een contract bij Ajax. De clubleiding reisde af naar Parijs en sprak met de toen 33-jarige transfervrije spits. “Samuel kwam enorm gretig op me over. Hij is fit en heeft een grote drive om te presteren”, vertelde Overmars aan Voetbal International. Clubs uit Engeland, Duitsland, de Verenigde Staten, Qatar en Dubai zaten achter hem aan, maar desondanks was Ajax een serieuze kandidaat. Ajax wilde hem een contract voor een of twee seizoenen aanbieden. “We moeten natuurlijk de ontwikkeling van Milik en Zivkovic niet gaan remmen. Dat blijft een belangrijk aspect als we een ervaren speler halen. Maar wanneer een topspits als Eto'o naar Ajax wil komen, zou dat natuurlijk fantastisch zijn”, zei Overmars. Ajax hoorde niets meer en stelde vervolgens een deadline aan Eto’o. Anderhalve week na het gesprek in Parijs besloot Ajax een streep te zetten door zijn komst. Een paar dagen later werd hij opgepikt door Everton.

Paulo Dybala: Córdoba - Palermo

De Argentijnse topspits verscheen in 2012 op de radar van Ajax. “In mei 2012 bezochten scouts van Ajax een wedstrijd van Córdoba om Dybala te bekijken. De zeventienjarige spits had in de harde tweede divisie van Argentinië zeventien goals gemaakt. Ajax kon hem kopen voor vijf miljoen euro. Afgewezen. ‘Past niet in het systeem’, luidde het oordeel”, schreef Henk Spaan in zijn column voor Het Parool. Palermo was wel overtuigd en telde bijna twaalf miljoen euro voor hem neer. Drie jaar later vertrok hij voor veertig miljoen euro naar Juventus en vandaag de dag behoort de Argentijns international tot de beste spitsen ter wereld.

Patrick Vieira: AC Milan - Arsenal

Patrick Vieira was in 1996 dicht bij een transfer naar Ajax. De middenvelder mocht in augustus van dat jaar vertrekken bij AC Milan en stond in de nadrukkelijke belangstelling van de Amsterdammers, maar koos uiteindelijk voor Arsenal. Toenmalig manager Arsène Wenger plukte de Franse middenvelder voor de neus van Ajax weg. “Ik had een grote invloed, dat klopt”, zei Wenger in 2015 op de website van the Gunners. “Ik belde hem op vanuit Japan en hij was toen in Amsterdam om een contract te tekenen bij Ajax. Ik zei: alsjeblieft, stop daarmee. Kom naar Arsenal. Ze wilden net naar het stadion gaan, maar de volgende ochtend pakten ze het vliegtuig van Amsterdam naar Londen. Soms moet je het geluk hebben dat je op het juiste moment kunt ingrijpen.” Arsenal betaalde circa vijf miljoen euro voor de oud-international. Vieira groeide uit tot een van dragende krachten op het middenveld van Wenger.

David Alaba: Austria Wien - Bayern München

Heinz Schilcher speelde in het verleden bij Ajax en was in 2007 werkzaam als scout voor de club. Hij tipte Ajax in dat jaar over David Alaba, destijds linksback van Austria Wien. “Zulke spelers hebben we genoeg, zeiden ze bij Ajax”, zei Schilcher jaren later tegen Der Kurier. “Dat was enorm frustrerend voor mij. Als ik zo'n speler dan niet aan een andere club mag aanbieden, dan heeft het voor mij geen zin meer. Daarom besloten we ook uit elkaar te gaan.” Bayern München was wel overtuigd van de kwaliteiten van de Oostenrijkse verdediger en trok het talent in 2008 voor een bedrag van 150.000 euro aan. In 2011 werd Alaba nog verhuurd aan TSG Hoffenheim, maar daarna heeft hij zich ontwikkeld tot vaste waarde bij de Duitse topclub.

Lionel Messi: Barcelona

Net als PSV ondernam Ajax in 2005 een poging om Messi naar de Eredivisie te halen. Messi kwam in beeld omdat hij niet over een Spaans paspoort beschikte. Spaanse clubs mochten namelijk maar drie spelers van buiten de Europese Unie opstellen. Barcelona zocht naar een oplossing en dacht in eerste instantie aan PSV, maar daar stak Barça-trainer Frank Rijkaard een stokje voor. “Net toen we de huurovereenkomst in gang wilden zetten, kreeg ik een telefoontje van Laporta”, vertelde voormalig PSV-voorzitter Rob Westerhof in 2013 aan Goal. “Hij zei dat de technische staf het geen goed idee vond. Ik had sterk de indruk dat Rijkaard en Ten Cate er niets voor voelden om Messi naar Nederland te laten gaan. Ze vonden het niet goed om hem in een andere omgeving te laten voetballen, andere invloeden op te laten doen. Ze wilden hem liever in de buurt hebben.”

Het jeugd-WK werd in dat jaar in Nederland gehouden en de vader van Messi werd door Ajax uitgenodigd in een skybox in de Galgenwaard, waar de halve tussen Argentinië en Brazilië werd gespeeld. “Tijdens de wedstrijd zaten we een beetje te praten met zijn vader en een advocaat”, zei Sjaak Swart tegenover Goal. “We wisten dat Messi problemen had met zijn paspoort en ik vroeg of hij niet een jaartje bij Ajax wilde spelen. Zijn vader was er helemaal voor in. Messi zelf hebben we niet gezien. Die moest bij de spelersgroep blijven. Wel hebben we zijn shirt gekregen, dat had de vader van Wesley Sneijder geregeld. Helaas heeft dat gesprek geen vervolg gekregen. Ajax hebben we dan ook niet ingelicht. Al snel was duidelijk dat hij een gigantisch aanbod van Barcelona zou krijgen. Het ging niet door, jammer.” Een paar maanden later kreeg Messi een Spaans paspoort en kon hij wekelijks in actie komen voor Barcelona.

Eljero Elia: FC Twente - Hamburger SV

De buitenspeler werd in de jeugd van Ajax weggestuurd. Via ADO Den Haag kwam hij terecht bij FC Twente en daar maakte hij een dermate goede indruk, dat Ajax hem graag wilde inlijven. In 2009 was een overstap in de maak. "Ajax was heel dichtbij", zei Elia destijds in Sportweek. "Maar toen ze voor Wielaert gingen en dat verliep moeizaam, wist ik dat ze mij niet meer zouden laten gaan. Het is sowieso altijd moeilijk in het begin. Zeker als het zo stroef draait en de sfeer niet goed is. Ik ben blij dat ik niet ben gegaan. Er zit heel veel druk op dit seizoen bij Ajax. Veel mensen hebben me daarvoor gewaarschuwd.” Een paar maanden later werd Elia voor negen miljoen euro verkocht aan Hamburger SV. Via Juventus kwam hij in 2012 terecht bij Werder Bremen. In 2013 was hij opnieuw dicht bij een overstap naar Ajax. Een huurdeal ketste uiteindelijk af. "Het was wel een optie, dat had ik ook aan mijn zaakwaarnemer Rodger Linse gemeld", zei Elia tegen Voetbal International. "Maar hij heeft me ervan overtuigd om in Bremen voor mijn kans te gaan. Ajax speelt in de Champions League, maar als voetballer moet ik proberen het uiterste uit mezelf te halen."

Gareth Bale: Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur wilde Darko Bodul in 2009 overnemen van Ajax. Toenmalig Ajax-trainer Martin Jol wilde de aanvaller wel laten gaan, op voorwaarde dat Gareth Bale de omgekeerde weg zou bewandelen. “Ik weet het nog goed, het kwam bijna tot een transfer”, zei Bodul twee jaar geleden tegenover Spox. “Tottenham toonde interesse en Jol wilde een speler uit het tweede van Spurs als ruilmiddel, genaamd Gareth Bale. Danny Blind heeft dat toen voorkomen, hij wilde me niet laten gaan. Het is een merkwaardige anekdote, die ik mijn kleinkinderen zeker ga vertellen. Bale is nu één van de duurste voetballers ter wereld”, aldus Bodul, die sinds kort het shirt draagt van het Wit-Russische Shakhtyor Soligorsk. Bale brak door bij Tottenham en werd in 2013 voor honderd miljoen euro verkocht aan Real Madrid.

Marco van Ginkel: Vitesse - Chelsea

De middenvelder brak door bij Vitesse en het duurde niet lang voordat Ajax hem wilde inlijven. Van Ginkel zelf stond ook open voor een overstap naar Amsterdam. “Zijn droom was Ajax, daar wilde hij heen en hij had nog een contract voor één jaar. Ajax had toen net een heel nieuw technisch beleid gekregen. Ze hadden gezegd dat ze nooit meer boven de vijf miljoen zouden uitgeven aan een transfer. Dat was toen even het utopische idee bij Ajax”, legde zaakwaarnemer Rob Jansen in 2017 uit bij Rondo. "Chelsea wilde hem hebben en wij - en Marco zelf ook - zeiden: ik wil helemaal niet naar Chelsea. Ik wil hier blijven en naar Ajax. Ajax deed een subliem bod en Vitesse antwoordt met het feit dat zíj dat niet bepalen. Chelsea bepaalde het." Van Ginkel vertrok naar Chelsea en werd tussentijds gestald bij AC Milan, Stoke City en PSV.

Ola John: Benfica - Hamburger SV

In de winterse transferperiode van 2014 wilde Frank de Boer graag een klassieke buitenspeler aantrekken. Het oog van Ajax viel op Ola John, die bij Benfica niet zeker was van een vaste basisplaats. De buitenspeler had FC Twente twee jaar eerder voor negen miljoen euro verlaten. "We hebben momenteel niet de klassieke links- en rechtsbuiten. Ik zie John daarom graag naar Amsterdam komen”, zei De Boer tegen AT5. Tot een deal kwam het niet.” Ik wilde zelf heel graag, maar de clubs kwamen er niet uit. Daar baalde ik wel van, ja. Misschien was ik dan wel topscorer van de Eredivisie geworden. Maar uiteindelijk weet je dat nooit”, zei John bij de NOS. Hij werd uiteindelijk verhuurd aan Hamburger SV. Hij speelde later op huurbasis voor Reading, Wolverhampton Wanderers en Deportivo La Coruna. Afgelopen zomer trok hij de deur bij Benfica definitief achter zich dicht. Hij staat tot medio 2021 onder contract bij het Portugese Vitória Guimarães.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

De grootste staat er niet bij, namelijk de Braziliaanse Ronaldo. Als ik me niet vergis liet Ajax hem naar Nederland vliegen, eenmaal op Schiphol stond er echter geen delegatie van Ajax klaar, maar wel van Psv. Beide clubs zaten al een tijdje achter hem aan, maar PSV nam hem mee naar Eindhoven en gaf hem een contract.
PSV kreeg dit grapje overigens later terug, toen Joan Gaspart, voorzitter van Barcelona naar Eindhoven kwam voor de transfer van Ronaldo. Het was de laatste dag en PSV weigerde om Gaspart met Ronaldo te laten praten, want PSV wilde hem houden. Gaspart vermomde zich toen als ober en kwam zo de hotelkamer van Ronaldo binnen en de rest is geschiedenis.
Overigens was het voor Ajax niet helemaal een ramp dat Ronaldo niet kwam, want Ajax had in die tijd Kluivert die is uitgegroeid tot (een van) de beste spits(en) van Nederland ooit.

21 februari 2019 om 12:51

Las laatst een artikel met Frank Arnesen die zei dat PSV Ronaldo juist expres op Schiphol liet landen om zo Ajax te pesten aangezien PSV hem had binnengehaald. Wat er precies waar is weet ik niet haha.

21 februari 2019 om 12:55

Klopt wat je nu zegt

21 februari 2019 om 18:48

Waar had hij anders moeten landen? Dit soort vluchten gaan via Schiphol. De andere opties waren Frankrijk, Engeland of Duitsland. België is volgens mij ook geen optie.

21 februari 2019 om 20:15

Brussel had vanuit Eindhoven gezien ook prima gekund, maar Schiphol is natuurlijk totaal niet raar. Toen Ronaldo naar Nederland kwam was Eindhoven Airport nog 1 hangar met 3 vliegtuigen dus daar zullen geen intercontinentale vluchten binnengekomen zijn nee!

21 februari 2019 om 13:54

yamiown

Beide verhalen die je verteld berusten op onzin.

Ajax heeft Ronaldo niet naar Amsterdam laten vliegen. Wat klopt is dat Ajax Ronaldo eerder op het spoor was dan PSV en in zoverre past hij op zichzelf wel in dit rijtje van mislukte transfers. Maar dat Ajax hem naar Amsterdam liet vliegen en hij door een delegatie van PSV 'onderschept' zou zijn is echt lariekoek. Je bent in de war met de actie die Ajax zelf ooit uitvoerde met Froylan Ledezma, die door Feyenoord naar Nederland was gehaald en, inderdaad, achter de douane door mensen van Ajax werd onderschept en via een achterdeur werd meegenomen. Overigens werd dat een van de grootste miskopen, maar dat terzijde.
PSV heeft Ronaldo al in Braziliã« binnen weten te hengelen omdat PSV sinds de transfer van Romario gewoon veel betere contacten en veel beter de weg wist daar dan Ajax, ook al omdat Philips Braziliã« allerlei hand- en spandiensten verichtte om dit soort transfers mogelijk te maken.

Ook dat verhaal over het vertrek van Ronaldo naar Barca klopt niet helemaal. Hij moest zich inderdaad wel vermommen, maar dat had niets met pogingen van PSV om dat te verhinderen te maken, er was allang overeenstemmng tussen de clubs. Dat had te maken met het feit dat Ronaldo in trainingskamp zat met de Braziliaanse ploeg en niet gestoord mocht worden. Gaspart heeft hier gewoon een leuk verhaal van gemaakt. PSV wist allang dat Ronaldo echt niet houdbaar was voor PSV namelijk. Ook weer saillant detail hier is dat PSV een jaar later voor het eerst in vijf jaar gewoon kampioen werd, zonder Ronaldo.

En dat het voor Ajax ook geen ramp was dat ze Ronaldo mis liepen omdat ze Kluivert hadden is ook een gegeven.

21 februari 2019 om 20:34

Idd verhaal van yamiown klopt niet. Ter aanvulling op beide reacties. Psv ging scouten in Brazilië voor een heel andere speler dan Ronaldo. Toen viel hij op en namen ze hem

21 februari 2019 om 22:48

Toch leuk dat PSV gewoon het grootste talent uit Brazilië kon kopen.. dat is nu nooit meer mogelijk helaas.. een toptalent halen die ook al bij de nationale ploeg zit.. nu moeten we het in Nederland doen met buitenkansjes

23 februari 2019 om 11:20

Constant, volgens mij was het met Froylan Ledezma precies andersom. Feyenoord 'kidnapte' hem weg en hij speelde dan ook dat weekend in een jeugdtournooi van Feyenoord op Varkenoord.

IK heb hem daar zien spelen en hij stak er met kop en schouders boven uit. Toen hij 3-4 dagen laster bij Ajax tekende was ik daar goed ziek van. Hij kwam daarna echter alleen nog in het nieuws omdat hij met een pistool is een disco in zijn vaderland heeft staan zwaaien. Inderdaad een miskoop van de eerste orde.

23 februari 2019 om 13:18

Njfromvol

Nee, het was in dat geval Ledezma echt Feyenoord dat hem had laten 'aanvliegen' en Ajax dat hem, van achter de douane, op Schiphol onderschepte en hem snel een contract liet ondertekenen. Ben blij, achteraf, zou ik zeggen!

22 februari 2019 om 19:29

Is dit niet het verhaal van Ledezma in 1997? Volgens mij had Feyenoord hem naar Nederland laten komen en Ajax hem (ongeveer) ontvoerd naar Amsterdam, waar hij vervolgens flopte?

24 februari 2019 om 10:02

Ronaldo is als allereerst getipt door Piet de Visser . Willem II is gaan kijken 1 jaar voor PSV nog. Maar bevonden hem niet goed genoeg ....

27 februari 2019 om 22:35

Klopt! Misschien wel een iets te pijnlijke herinnering voor de VZ-redactie om op te nemen. Wat ik bizar vind is dat Virgil van Dijk wel is opgenomen in het rijtje, terwijl nota bene uit de tekst blijkt dat Ajax helemaal geen concrete interesse of contact had voor en met Van Dijk! Dan lust ik er nog wel een paar: Cristiano Ronaldo kwam ook niet naar Ajax. En dat Sjaak Swart informeert naar Messi neem ik nog minder serieus dan de nieuwste carnavalshit van René en Willy van der Kerkhof.

Het is zo verschrikkelijk belangrijk om mensen bij de club te hebben die een speler kunnen overtuigen, hoe aantrekkelijk je het ook maakt als er ergens anders een landgenoot zit sta je al met 1-0 achter. Wat we wel niet hebben misgelopen op details is niet normaal, 2 miljoen te weinig, een halve dag te laat, niet gereageerd, niet goed genoeg bevonden door 1 man bij de club etc. Altijd leuk om te lezen zulke stukjes, je verbaast je er altijd over.

27 februari 2019 om 23:10

Veel belangrijker dan de gemiste kansen is dat Ajax tegenwoordig geen dure miskopen meer doet. We zien tegenwoordig geen Gabrich, Ledesma, Luque of Sulejmani meer. Er wordt wel geld uitgegeven, maar geen onverantwoorde bedragen meer voor risicootjes meer. Hulde voor Overmars en zijn team.

3 maart 2019 om 21:09

Eeeuhmm... hoe duur was Cassiera? En iets langer geleden Mike van der Hoorn? En alhoewel het te vroeg is ze af te schrijven maar ik acht de kans klein dat Bande, Malagan en Kristensen alledrie gaan slagen bij Ajax. Natuurlijk worden er nog dure miskopen gedaan. Dat doen alle clubs. Het succes hangt van zoveel factoren af, dure miskopen horen erbij. Dat is een van de redenen dat spelers zo belachelijk duur zijn: er moeten afschrijvingen op miskopen van worden betaald

Best wel bizar, met een beetje meer geluk had Ajax dus over spelers als Messi, Cristiano Ronaldo, Bale, Modric, Dybala, Alaba, Van Dijk, Bailey, Richarlison, Sisto, Eto'o, Vieira, Ronaldo kunnen beschikken. Wat een teams had Ajax met die spelers kunnen maken! Dan had Ajax nog wel een paar keer de CL kunnen winnen.

21 februari 2019 om 13:49

Moah. Je hebt ook teams gehad met Eriksson, Ibrahimovic of Suarez. Die hebben zich ook daarna pas echt tot wereldsterren laten zien. Je moet altijd maar afwachten wat zon speler doet en in welke fase van zijn leven hij staat. De Van Dijk bij Groningen is ook een hele andere dan tegenwoordig.

21 februari 2019 om 17:25

Gedeeltelijk met je eens. Maar een Suarez was echt al verschrikkelijk goed voordat hij wegging. Alleen moest hij zo nodig bijten..

Ik denk dat ajax vaak ook te lang wacht met het binnenhalen van een speler waardoor ze het risico lopen dat een andere club tussendoor komt, wel het juiste bod neerlegt en er met de speler vandoor gaat.

22 februari 2019 om 07:03

Ja maar het probleem is dat ze niet lang blijven bij Ajax. Kijk naar het elftal met Sneijder, van der Vaart en Zlatan. Of het huidige elftal, hou die teams 3 jaar bij elkaar met gerichte versterkingen elk jaar en je kan serieus groeien en meedoen.

Ontopic: van Dijk is toch geen gemiste transfer? Ajax had voor van der Hoorn gekozen en niet voor van Dijk. Lijkt me niet echt een gemiste transfer anders kan je elke speler wel hierin zetten want ik neem aan dat de meeste toppers als ze jong zijn wel op alle lijstjes van de clubs staan.

Darko Bodul tegen Gareth Bale was wel een aardige ruil geweest haha.

zo'n lijst klinkt achteraf altijd interessanter dan hij daadwerkelijk is. Hoe groot was de kans nou dat Bale de speler zou zijn geworden die hij nu is als hij niet wekelijks kon etaleren in de fysiek sterke Bpl?

De Messi van 2005 was een wervelwind geweest in de Eredivisie. Ik herinner hem nog van het jeugd wk dat in Nederland werd gespeeld. Hij was toen al niet normaal goed.

21 februari 2019 om 15:12

Groot van spekjes he?

Dat was voor mij ook het eerst dat ik kennis maakte met Lionel Messi.

Was een heel leuk toernooi! John Obi Mikel speelde toen ook destijds en Nederland- Nigeria was een lange penalty reeks destijds toch?

21 februari 2019 om 15:40

Was t ook zeker. Ik zat nog in de Galgerwaard die wedstrijd. Speelde er ook nog een ander talentje genaamd Gago bij Argentinië. Vond ik ook zo goed maar niet veel meer van m gekomen..

21 februari 2019 om 22:53

Tja.. van alle bovengenoemde transfers is die van Messi wel het minst realistische natuurlijk.. hij zat al bij een grotere club dan Ajax en werd daar al gezien als een groot talent.. als hij het zelf al zou willen had Barca daar echt niet aan meegewerkt

Al met al vraag ik me toch af in hoeverre deze namen daadwerkelijk geinteresseerd zijn geweest in de eredivisie. Met name Eto'o was nooit naar Nederland gekomen, die gebruikte het alleen om zijn salaris op te schroeven. De concurrentie van overige clubs (viera naar Arsenal) had Ajax ook nooit gewonnen. Leuk dat dit soort spelers (ook) op de radar staan, maar realistisch/ concreet is het in veel gevallen niet geweest.

Van Dijk was in die tijd trouwens als minder goed beoordeeld als Van der Hoorn (haha). En spelers als Elia. Ach. Lood om oud ijzer. Daar heb je ook weer niet al te veel aan gemist.

23 februari 2019 om 14:27

Robben staat er ook niet bij stond ook op het lijstje toen hij nog bij Groningen speelde.

23 februari 2019 om 16:32

fcoldambt

Zeker, toen ging Leo Beenhakker namens Ajax naar Groningen toe maar maakte geen goede indruk bij de familie van Robben en PSV wél.

Overigens kun je dan ook Maher noemen, die naar PSV ging en Luciano Narsingh. Die was ook al rond met Ajax maar Ajax wilde het bedrag dat Heerenveen wilde vangen niet betalen.

23 februari 2019 om 21:30

Constant,dat klopt maar dan wordt dat lijstje oneindig lang.

3 maart 2019 om 20:08

Je vergeet dat de transfer van Vieira in de topjaren van Ajax plaats vond. Als Arsenal een andere trainer had aangesteld, was Vieira gewoon naar Ajax gegaan. Veel van de andere transfers zouden ook kunnen gebeuren als men daadkrachtiger was geweest. Al met al mogen we niet klagen met de spelers die wel bij Ajax gespeeld hebben.

21 februari 2019 om 16:59

Ajax is niet voor Dost gegaan? Waarom was hij dan zelfs al medisch gekeurd in Amsterdam? Omdat Ajax kennelijk 'niet voor hem ging'??
Daarnaast is Ajax natuurlijk ook voor Mertens gegaan. Ze hebben zelfs op hem geboden bij Utrecht.

Dus ja, ook bij Dost en Mertens heeft Ajax mis gegrepen. Erg? Neuh, dat denk ik niet.

21 februari 2019 om 17:59

Ze zijn uiteindelijk toch niet voor hem gegaan?

21 februari 2019 om 18:06

Dan is Ajax dus uiteindelijk ook niet gegaan voor Lainez, Modric, en al die andere spelers dus waar dit stuk over gaat.

Tja, dan is dit artikel dus nutteloos, of bedoel je dat niet? ....

Ajax is natuurlijk wél gegaan voor Dost en Mertens, anders ga je geen geld bieden op die spelers. Dat ze uiteindelijk niet kwamen, om welke reden ook, dát is nou juist de kern van dit stuk. Maar ze gingen er dus wél voor.

22 februari 2019 om 20:41

Kante,

Je kunt er tot op zekere hoogte voor gaan of ten koste van alles voor gaan. Daar zit een degelijk verschil in. Ajax ging voor Dost en dacht zich er wel onderuit te handelen maar Heerenveen hield voet bij stuk. Dan ga je maar tot op zekere hoogte voor iemand. Dat is een wezenlijk verschil.

Ajax ging voor Lainez maar Lainez ging niet voor Ajax. Das ook weer een andere kwestie.

Blijft moeilijk om potentieel te voorspellen en achteraf makkelijk oordelen (bijvoorbeeld over situatie Bodul en Bale).
Meest bizarre in dit hele stuk is dat Ajax blijkbaar Swart inzet om in gesprek te gaan met vader vab Messi. Echt een blunder eerste klas. Deze clown is leuk voor Ajax tv, maar wordt verder door helemaal niemand serieus genomen. Lijkt me geen handig uithangbord van Ajax

dus leverkusen bood 2. 5 miljoen meer en strikte bailey, als ajax nou 15 bood was bailey binne man man man, zou ajax een flinke boost hebben gegeven

Het verhaal van de speler ophalen op het vliegveld ging volgens mij over, (wie kent hem nog), Ledezma. Feyenoord zou hem ophalen maar Ajax was ze voor op Schiphol...

2 maart 2019 om 13:05

Floryan! Nooit meer iets van vernomen..

Leuke lijst met een paar imposante spelers, het zou leuk zijn ook dit item over Feyenoord en PSV te maken.

3 maart 2019 om 13:45

Painhurtzz

Bij PSV kun je zo een lijstje maken met onder andere Uwe Rahn, Frank Rijkaard, Moussa Dembele, Pavel Nedved, Willem Jansen, Sigthorsson, Robinho, Steven Defour, Andres Guardado (in 2007!), Simon Mignolet en Jari Litmanen (afgetest).

Dat van Messi is gewoon een beetje lachwekkend. Iedereen kon zien hoe die geweldige speelde op dat jeugd WK en Sjaak Swart deed even voorkomen dat die hem gescout had.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren