Iraanse televisie zet vanwege Bibiana Steinhaus streep door duel van Bayern

Zondag, 17 februari 2019 om

Supporters van FC Augsburg en Bayern München in Iran werden vrijdagavond teleurgesteld. De uitzending van het Bundesliga-duel tussen de clubs op de staatstelevisie IRIB werd kort voor aanvang geannuleerd. De reden was dat Bibiana Steinhaus de wedstrijd in de WWK ARENA, die in 2-3 eindigde, in goede banen moest leiden.

Ofschoon de wedstrijden in de Bundesliga wereldwijd in 208 landen worden uitgezonden, kwam IRIB tot de conclusie dat het tonen van een vrouwelijke scheidsrechter in een korte broek de normen en waarden van het land zou schaden, zo melden lokale media. Sinds de Islamitische revolutie in 1979, onder leiding van ayatollah Khomeini, moeten vrouwen zich bedekken en verplicht een hoofddoek dragen.

Op de Iraanse televisie is het dan ook ten strengste verboden om beelden uit te zenden van vrouwen die ‘te vrijblijvend’ gekleed gaan. Dat is ook de reden dat veel films worden gecensureerd. Eerder deze maand werd op de Iraanse televisie al het logo van Manchester United vervangen door een clublogo uit de jaren zeventig. Dit omdat de duivel als een satanisch symbool wordt gezien en derhalve in Iran niet getoond mag worden.

Een jaar geleden werd ook AS Roma het slachtoffer van de censuur in Iran. Romulus en Remus worden op het logo van de Italiaanse club gezoogd door de wolvin en deze afbeelding kon in Iran op weinig goedkeuring rekenen. Fans van Bayern uiten op sociale media hun ongenoegen over de gang van zaken in Iran. Velen zijn van mening dat de clubs een statement zouden moeten uitbrengen en hopen niet dat financiële belangen op een dag van belang zullen zijn bij het aanstellen van een mannelijke of vrouwelijke scheidsrechter.Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door azchelsea)

Ja wat kan je hierop zeggen, zij hebben andere normen en waarden. Tuurlijk zou zoiets niet worden geaccepteerd in NL, maar dit moet je ook gewoon respecteren dat ze vasthouden aan hun geloof.

17 februari 2019 om 11:17

Moet dat echt? Mij boeit het niet, want Iran heeft geen invloed op mijn dagelijks leven, maar respect voor dit soort acties heb ik ook niet.

17 februari 2019 om 14:45

Hun land, hun regels. Zo simpel is het

17 februari 2019 om 16:40

Lekker VPN aanschaffen zoals de hele wereld zou moeten doen en je mist niks. Helaas is Iran een land dat van een vrije samenleving eeuwen terug de tijd in is gegaan door Khomeini. Echt een ramp als je ziet hoe ze er nu voorstaan qua regels en wetgeving tov de jaren 60

17 februari 2019 om 11:22

Respecteren nooit. Dit is zo bizar triest, zeker voor vrouwen die er keihard onder lijden daar en dat doen ze. We hebben dat laatst kunnen zien met het meisje dat asiel kreeg in Canada. Je zou maar vrouw zijn in dat land zeg.

17 februari 2019 om 11:31

Iran bepaalt zijn eigen regels en wat dat betreft staan ze in hun recht. Echter betwijfel ik of de meerderheid van de Iraanse bevolking het eens is met dit soort middeleeuws gedachtegoed. Waarschijnlijk zullen met name de meeste jongeren het daar ook graag anders zien. Gezien dit gedachtegoed zo haaks staat op waar wij in de Westerse samenleving met zijn allen voor staan moet je misschien wel een statement maken als Bayern München zijnde: jullie willen deze wedstrijd om deze reden niet uitzenden? Prima, maar dan zend je de rest ook niet uit.

17 februari 2019 om 11:58

Dat zou je van de jongeren inderdaad verwachten, alleen dat gebeurt niet, ben zelf opgegroeid in Ederveen een dorpje in de biblebelt van 3000 inwoners en 4 kerken. Daar groeien de jongeren op in het westen en kunnen in tegenstelling van hun leeftijdsgenoten in Iran wel alles lezen wat er in de media komt en toch houden ze er dezelfde regels op na als de leiders in Iran, hoedje op ipv een hoofddoek en ook bij hun zie je de vrouwen echt niet in een korte broek lopen

17 februari 2019 om 13:22

Mwa.. ik heb zelf een tijdje in Iran gereisd en ik ben ontzettend veel jongeren tegengekomen die wel degelijk verandering willen. Het is echt niet zo alsof Iran de biblebelt in het groot is. Ook daar ontzettend veel verschillen en nuances met betrekking tot hoe mensen erover denken.

17 februari 2019 om 13:56

Ja dat ontzettend veel jongeren tegengekomen zegt mij eerlijk gezegd niet zo heel veel, ligt er natuurlijk ook aan waar je ze bent tegengekomen, stad, dorp, uitgaansgelegenheden of in de buurt van een moskee etc. Stel dat je echt heel veel jongeren hebt gesproken zeg zo'n 1000 dan nog weet ook niet of het representatief is voor de ongeveer (mijn schatting) 20 miljoen jongeren die Iran telt

17 februari 2019 om 14:25

Wandering...Is toch grappig dat jij het beter meent te weten terwijl PSVgilli daar is geweest. Ontopic, het is natuurlijke vette onzin dat ze een wedstrijd niet uitzenden vanwege een vrouwelijke scheids met een korte broek. Wordt tijd dat die mensen eens uit de middeleeuwen komen

17 februari 2019 om 15:08

Hahaha want als je ergens geweest bent dan ben je natuurlijk gelijk een specialist, ik baseer mij op wat ik hoor en lees van Thomas Edbrink, je weet wel die man die al tig jaar in Iran woont en getrouwd is met een Iraanse

18 februari 2019 om 11:50

Wandering, natuurlijk heb je gelijk. Ik beweer ook niet dat ik een wetenschappelijke onderzoek heb uitgevoerd (zoiets zou trouwens sowieso moeilijk zijn in Iran mbt een gevoelig onderwerp zoals deze) of een specialist ben. Toch vond ik het zelf wel opvallend. Het is natuurlijk ook een van de hoofdonderwerpen waar je over spreekt met de mensen (jongeren) daar, en zij deelden met mij ook vaak een verhaal waarin hun zorgen en wensen werden gedeeld door een grotere groep jongeren. Maar goed, ik wil gewoon even wat nuance aanbrengen. Verder zijn de meningen en ervaringen van een minderheid (als het een minderheid is) natuurlijk ook interessant en belangrijk.

18 februari 2019 om 12:37

Er zullen heus nog wel genoeg jongeren in de biblebelt zijn die de levensovertuiging van hun ouders voortzetten, maar deze dorpen vergrijzen toch niet voor niets? En hoeveel Nederlandse jongeren gaan er tegenwoordig nog naar de kerk? Zet dat eens af tegenover 50 jaar geleden

17 februari 2019 om 11:33

Je moet dit respecteren? Nou... Nee! Ik heb medelijden met die mensen aldaar, dat dan weer wel. Dat zij moeten leven in een samenleving waarin voor jou wordt bepaald dat een voetbalwedstrijd niet op tv mag omdat daarin een vrouw rond loopt waarvan 2 blote knieën te zien zijn, omdat zij een voetbalbroekje en lange sokken draagt. We hebben het hier niet over een bikinimodel o.i.d. he, we hebben het over een professionele scheidsrechter in volledig tenue. Ik word er gewoon naar van als ik het lees. Ongelooflijk hoe discriminatie (jegens vrouwen, die mogen echt gewoon vrijwel niets in dergelijke landen zo blijkt) zó diep ingebakken zit in de samenleving dat iedereen het nog blijft omschrijven ls 'respecteer iemands geloof' ook. Waarom moeten wij zulke dingen respecteren dan? Ik vind dit van geen enkel respect getuigen.

17 februari 2019 om 11:44

@SanderKoevoets ach man.. het is maar waar je druk ook maakt. Het is gewoon hoe het gaat in dat soort landen en hoe raar het ook klinkt, de mensen daar kunnen prima leven met deze omstandigheden. Jij praat wel over discriminatie jegens vrouwen, maar in die landen vinden ze het bijvoorbeeld niet netjes dat hier in Nederland vrouwen achter ramen staan en daarmee mannen aanleiden om voor geld seksuele intimidatie uit te voeren. Dat word in hun ogen gezien als discriminatie jegens vrouwen. Wij denken gewoon totaal anders dan hun en d'r is niks wat we aan kunnen veranderen. BTW Geloof heeft er niets zo veel te maken, het is meer een staatsprobleem. In Indonesie bijvoorbeeld zie ik ze niet zo snel moeilijk doen om een vrouwelijke scheidsrechter.

17 februari 2019 om 12:01

Heb jij weleens gezien hoe vrouwen daar worden geïntimideerd door mannen? Ik kan me heel erg druk maken om het feit dat jonge meisje daar moeten trouwen met volwassen mannen en dat meisje besneden worden. Prostitutie komt daar natuurlijk ook in Iran heel erg veel voor.

17 februari 2019 om 11:33

Vasthouden aan 't geloof?!? Dit heeft gewoon te maken met normen en waarden. Maar in mijn ogen heeft dit gewoon te maken met de ongelijkheid tussen man en vrouw in dit soort landen..

17 februari 2019 om 11:37

Omdat het toevallig geloof is moet je het dat primitieve gedrag maar automatisch respecteren? Ik respecteer niks dat ongelijkheid o.i.d. dergelijks betreft. Of het dan de islam is of een ander geloof, dat interesseert me vrij weinig. Als ze in Iran westerse evenementen willen volgen, hebben ze maar met de westerse normen te dealen. Als ze dat niet willen dan zit er inderdaad niets anders op dan het niet uit te zenden, spijtig genoeg. Als statement zou ik het wel leuk vinden als Bayern en Dortmund de rest van het seizoen voorzien van vrouwelijke scheidsrechter/grensrechters.Wen der maar aan.

17 februari 2019 om 11:39

Ik moet helemaal geen respect hebben voor vrouwelijke onderdrukking en primitieve denkwijzen.

17 februari 2019 om 11:56

@voetballi heel goed gezegd ... tsja we kunnen allemaal zeggen hoe belachelijk het is vanuit onze 'bril' maar zij dragen nou eenmaal een andere. Zij vinden waarschijnlijk Nieuwjaarsduiken in een koud meer vreemd. Tsja, normen en waarden verschillen nou eenmaal. Lijkt me wel veel werk constant maar filteren en aanpassingen doen, je bent er druk mee vandaag de dag.

17 februari 2019 om 17:13

@savano, wat een vergelijking. Een onschuldige nieuwjaarsduik (waar je niemand in welke vorm dan ook kwaad mee doet) vergelijken met de onderdrukking van vrouwen. Dit is gewoon regelrechte discriminatie van de Iraanse televisie en is werkelijk tenenkrommend.

17 februari 2019 om 12:22

Waarom dit respecteren? Dit heeft niks met geloof te maken, er zijn genoeg islamitsche landen waar je zulke regels niet hebt. Omdat de scheidsrechter een vrouw is moet je maar miljoenen kijkers teleurstellen?? Hoe achterlijk kan men zijn

17 februari 2019 om 13:31

Ik ben het met je eens. Laat elk land in zijn waarde die zijn cultuur wil beschermen. Maar kunnen andere mensen dan ook hun bek houden als west europese landen maatregelen treffen om de christelijke cultuur te beschermen en in het belang daarvan te gaan censureren? dan staat de wereld op zijn kop!

18 februari 2019 om 08:49

Hoezo zou je een land in hun waarde moeten laten als hun cultuur vrouwen ondrukken is? Het is gewoon fout. In welk geval zou censureren dan belangrijk zijn om de Nederlandse cultuur te beschermen?

17 februari 2019 om 16:17

Dit is echt het domste wat ik in tijden heb gehoord. Dat je dat (en velen met jou zo te zien) niet snappen geeft het bekrompen niveautje wel aan. Toen Hitler de joden vergaste, moesten we zeker ook niets doen want "hun land, hun regels"?

Een vrouw die überhaupt naar buiten mag? Zijn ze daar al 4 decennia niet meer gewend.

Zetten ze toch een zwart balkie voor d'r andersom doen we het ook vaak genoeg. Zonder dollen dit is geen benoemswaardige nieuws dat zij geen wedstrijd uitzenden. Zegt meer over hen, wij doen het anders, zij anders, laten gaan joh.. Was een goed potje gaan ze maar klagen dat ze wat hebben gemist.

Dit geeft weer aan dat sommige landen achtergesteld zijn. Het is ook niet raar dat het juist Iran is waar het Sjiitisch Islamisme de eigenlijke macht is. Kwalijke ontwikkeling, vandaar ook de angst voor de Moslim Broederschap in Syrië en Egypte en Ennahda in Tunesië.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Bayern München

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Vrijdag 18 oktober
Paul Pogba heeft in Dubai een gesprek gehad met Zinédine Zidane. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren