‘Sierhuis en El Hankouri werden al een tijdje gevolgd door onze scouting’

Donderdag, 14 februari 2019 om

FC Groningen wist zich gedurende de winterse transferperiode op meerdere posities te versterken en dat heeft geleid tot negen punten uit vier wedstrijden. De ploeg van trainer Danny Buijs heeft de weg naar boven ingeslagen en met nog dertien wedstrijden voor de boeg is zelfs Europees voetbal nog haalbaar. Technisch manager Ron Jans gaat in gesprek met het Algemeen Dagblad in op de gehaalde versterkingen en prestaties sindsdien.

Na de winterstop volgden overwinningen op Heracles Almelo (3-0), Willem II (1-2) en Vitesse (2-1). “En tegen PSV, onze enige nederlaag, had er ook een puntje ingezeten”, vindt Jans. “Daar staat tegenover dat het ons soms ook mee zat, zoals tegen Willem II. Maar goed, misschien dwingen we dat ook zelf af. Er zit wel bereidheid en motivatie in dit team”, aldus Jans, die veel waarde hecht aan gemotiveerde spelers. “Dat is zó belangrijk. Een speler als Bruns - met zijn type spel, ervaring en persoonlijkheid - misten we de eerste seizoenshelft. Net als Bel Hassani was hij bij zijn club op het tweede of derde plan geraakt. Beiden waren ongelooflijk gretig om zich te bewijzen.”

Met Kaj Sierhuis en Mo El Hankouri haalde Groningen twee talenten weg bij Ajax en Feyenoord. “Sierhuis en El Hankouri werden al een tijdje gevolgd door onze scouting", zegt Jans. “Bij dit soort jongens gaat het erom: wanneer komen ze vrij? Zij kregen op een gegeven moment door dat hun route niet via Ajax of Feyenoord loopt, en dan moeten wij erbij zijn. En ook bij hen zag je de drive bij de gesprekken die we voerden: Kaj en Mo staan op het punt om zich waar te maken als volwaardige Eredivisie-speler.”

Ook Paul Gladon en Ko Itakura werden aangetrokken. Laatstgenoemde wordt gehuurd van Manchester City, terwijl Gladon in het vizier kwam via aanvoerder Mike te Wieriek. “Zo heeft iedere nieuweling een ander verhaal. Maar we hebben wel vooral gekeken naar Nederlandstalige jongens, die de competitie kennen en gemotiveerd zijn. Ik vond bijvoorbeeld het gesprek met Gladon echt fantastisch. Hij zei: ik begrijp heel goed dat ik als pinchhitter moet beginnen, maar ik ga knokken voor mijn plek.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

16 reacties (laatste reactie door bender)

Mooie omweg om te vertellen dat je eigen scouting/netwerk eigenlijk niet werkt. Sierhuis en Hankouri waren niet zo moeilijk te vinden, vooral Sierhuis. Bruns en Bel Hassani kon iedereen wel zien dat die naar een Heerenveen of Groningen moesten, omdat ze bij AZ en Vitesse op een dood spoor zaten maar wel goed kunnen voetballen. Itakura heeft ongetwijfeld iets met Doan te maken, Jans heeft zelfs toegegeven dat ze hem nooit live hebben gezien. Gladon wordt gehaald door Te Wierik, maar heeft ook nooit goeie statistieken gehad.

Edit: Dat wil niet zeggen dat het slechte spelers zijn, er zijn nu drie man die een absolute versterking zijn, terwijl een ander al 2 punten heeft gehaald heeft, Itakura is afwachten en Gladon, tja, pinchhitter tot nu toe, dus kun je weinig van verwachten qua goals.

14 februari 2019 om 13:10

Welke scouting hebben we het over. volgens mij is de scouting alleen maar slechter en slechter geworden. Het vertrek van de scouts zijn nooit opgevangen door goede mensen op de goede positie te zetten. Jans heeft geen goed netwerk en zijn werk compleet onderschat. Nijland heeft alleen mensen die dicht bij hem stonden aangenomen en dat hoeft niet per se verkeerd uit te pakken. Ik moet wel zeggen Groningen kijkt teveel naar ajax afdankertjes die ook bij Groningen niet renderen. Nu lijkt er voor het eerst iemand bij te zijn gekomen die wel lijkt te passen. Helaas is daar dan weer geen optie tot koop op bedongen.
Scouting moet naar het buitenland kijken naar talenten en in het binnenland kan je gewoon oud Groninger voetballers vragen om te kijken naar specifieke personen. Ook moet er beter gekeken worden naar de persoonlijkheden, zodat er een betere cohesie gesmeed kan worden. Hoop dat Gudde snel een TD kan aanstellen en dit allemaal meeneemt.

14 februari 2019 om 13:25

Wie doel je op, waar geen optie tot koop bedongen is? Bruns heeft er volgens mij geen, maar Sierhuis wel, dacht ik. Bel Hassani ook. Itakura blijft anderhalf jaar maar zonder optie, Mo heeft een contract en Gladon heeft een halfjaarcontract. Alleen Bruns is na dit seizoen zeer waarschijnlijk direct weg.

14 februari 2019 om 20:56

ah dacht dat het Sierhuis was waar geen optie tot koop op zat. Nou in dat geval is het denk ik wel een goede om daar een optie op koop op te hebben. Jammer van Bruns iig.

14 februari 2019 om 15:31

Uhm.hankouri ?die valt toch mee die maakEve een lucky doelpunt wat ook nog houterig uitzag.deze jongen is eigenlijk geen buitenspeler van nature is van een midden veider omgeturnd tot flankspeler bij de jeugd van feyenoord.waar jongens als een rashaan Fernandes en tahith Chong daar alles kapot speelde en in die competitie.hij is een buiten speler maar niet de catogorie hoogvlieger.sierhuis is een toppertje daar valt niks over te zeggen.de scouting moest dan ook opgemerkt hebben dat hij maar 1 dooelpunt bij Willem 2 maakte in een geheel seizoen als buitenspeler dan is er veel gezegd.nu heeft hij de kans om het tegendeel te bewijzen.

14 februari 2019 om 15:58

Waarom zou je hem direct afschrijven? Geef hem eerst eens een kas. Het is geen Doan en wie weet wordt het niets, maar geef hem tenminste een normale kans. Daarnaast, sorry dat ik het zeg, maar doe alsjeblieft iets aan je schrijfwijze. Hoofdletters, punten en komma's maken zo'n ontzettend groot verschil in hoe je overkomt en daarmee eerlijk gezegd ook in hoe serieus ik je moet nemen.

Edit: Ik zei trouwens ook niet dat Hankouri een absolute versterking is. Dat zei ik over Bruns, Bel Hassani en Sierhuis.

Door je scouting? Sorry hoor, maar dat vind ik echt belachelijk. Dat is dezelfde bord-op-schoot-mentaliteit die van Geel verweten wordt en exact de reden waarom clubs als Groningen afglijden. Waar zijn de tijden dat er intensief gescout werd in Zuid-Amerika? Je gaat het binnenhalen van talenten van topclubs toch geen 'scouten' meer noemen? Iedereen weet wie het zijn.

14 februari 2019 om 10:43

Ben het grotendeels met je eens hoor. Maar de spelers uit Zuid-Amerika zijn niet meer te betalen nu ook clubs als Ajax daar winkelen. Doan is wel één van de spelers die door goed scoutingwerk naar Nederland is gekomen.

14 februari 2019 om 10:46

Nou en? AZ is er de 4e club van het land mee geworden. Bovendien vraag ik me af waarom scouten in Zuid Amerika zo verheerlijkt wordt. We leven niet meer in de jaren 90 waar een scout van PSV met notitieblok langs de zijlijn een prel ontdekt. Alle beetje vermogende clubs in Europa hebben een beetje jeugdspeler daar met behulp van scoutingssoftware digitaal in kaart, inclusief sterktes en zwaktes. En wij ons maar afvragen waarom we als minder vermogende clubs daar minder intensief scouten? We hebben 2 redelijk vermogende clubs. Ajax kan de parels betalen en PSV heeft er een uitstekende naam en haalt er de spelers die ze willen door er vele miljoenen voor neer te leggen. In welke vijver moet de rest vissen dan? In de poel waar het risico op falen vele malen groter is. Ik zeg niet dat ze er niet moeten scouten, maar ik wil het zeker niet verheerlijken.

14 februari 2019 om 10:56

Precies. Maar Az leunt wel heel zwaar op de eigen jeugdopleiding, terwijl Groningen juist zwaar leunt op haar scouting. Dat is wel een klein verschil. Het is gewoon jammer dat Groningen niet al die miljoenen van Tadic en Suarez in de jeugdopleiding heeft gestopt want er komen best wel wat leuke spelers uit die jeugdopleiding. Bovendien is scouten zoals je zelf aangeeft niet meer wat het was. De concurrentie is nu enorm met ploegen als Chelsea en City die gewoon spelers halen om weer door te verkopen. Enkel in het Oostblok of landen als Japan en Zuid-Korea zie ik Groningen nog onbekende pareltjes halen.

14 februari 2019 om 11:14

Eigen jeugdopleiding?

Teren toch ook op wat afvalt bij hun zuiderburen?

14 februari 2019 om 12:13

Groningen leunt ook redelijk op haar opleiding hoor, tenminste, dat is de insteek. Ook het topsportzorgcentrum moet daaraan gaan meewerken.

14 februari 2019 om 13:12

Ik denk dat de andere Groninger sporten, namelijk basketbal en handbal er meer baat bij hebben dan de FC. Voor nu kost dit centrum alleen maar geld en is het goed voor de stad, maar zeker nog niet goed voor de FC. Het is te hopen dat hier meer uit gehaald kan worden, maar heb er een hard hoofd in.

14 februari 2019 om 14:11

@bender, hij is pas net open hè, laten we het even afwachten. Daarnaast, het is wel eens beter geweest, maar er breken nog steeds spelers door bij de FC.

14 februari 2019 om 15:24

Ajax/Barca2014, de conclusie die jij trekt is volstrekt onjuist. Als Groningen 5 miljoen in haar jeugdopleiding pompt dan gaan ze echt niet ineens toptalenten opleiden. Groningen zit in een gebied waar niet super veel inwoners zijn( een kleine provincie). Als je alles verbetert dan kun je spelers misschien net iets beter maken maar het moet toch voor 99% uit het talent zelf komen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Actuele wedstrijden

6 fans
Aanvaller, 21 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 FC Groningen 5 0 0 0
2018/2019 FC Groningen 19 4 1 0
2018/2019 Jong Ajax 13 4 0 0
2018/2019 Ajax 2 0 0 0
2017/2018 Jong Ajax 20 14 2 1

In de wandelgangen

Woensdag 16 oktober
Real Madrid is bereid om ver te gaan om de komst van N’Golo Kanté mogelijk te maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren